Новогодишњи концерт музичке школе
 

Општина ТополаОпштина ТополаПолазници Основне музичке школе „Петар Илић“ из Аранђеловца, издвојено одељење из Тополе, приредили су синоћ грађанству Новогодишњи концерт. Концерт је одржан у дворани Културног центра у Тополи. На овај начин приказали су млади музичари, било почетници или из виших разреда музичке школе, оно што су у години за нама постигли. Редовни посетиоци њихових годишњих концерата кажу да су представе из године у годину све посећеније, што свакако охрабрује.
Концерт је започео хор музичке школе песмом „Тихо ноћи“. Клавирски сарадник био је Иво Игрутиновић. На крају концертне вечери Иван Хочевар на гитари и Владо Вуказић на кларинету извели су Пјацолу - I став „Историја танга“.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНаведимо и имена извођача: Сара Милојевић и Теодора Ђурић, 1. разред, клавир – Моцарт – Алегрето; Данијел Раденковић, 1. разред, виолина – Д. Марковић – Иде мали меца; Сара Милојевић, 1. разред, клавир – Черноводеану – Кинеска песма; Сава Марјановић, 1. разред, гитара – На крај села жута кућа; Теодора Ђурић, 1. разред, клавир – Петровић – Злато мамино; Стефан Ђокић, 2. разред, хармоника – В. Мотов – Етида, Кабалевски – Мала полка; Гала Веселиновић, 2.разред, гитара – М. Каркаси – Андантино; Ленка Арсић, 2. разред, клавир – Џилок – Скица јесени; Николина Милановић и Ива Ђуровић, 2. разред, клавир – С. Михелчич – Скакачица; Маша Петровић, 2. разред, виолина – Бетовен – Ода радости; Ана Митровић, 3. разред, клавир – Чајковски – Болесна лутка; Јана Ненадовић, 3. разред, клавир – Бетовен - Екосеза; Милица Ташић, 3. разред, виолина – Д. Марковић – Нека буде сунца; Ивона Јаковљевић, 3. разред, клавир – Черни – Етида; Леонора Лекић, 3. разред, клавир – Краус – Етида; Вељко Костић, 5. разред, гитара – Ф. Тарега – Танго; Петар Илић, 5. разред, гитара – Шмит – Џез Етида; Ђорђе Зечевић, 5. разред, хармоника – А. Верхурен – Мизет; Елена Јаковљевић, 5. разред, клавир – Петковић – Чудесни прсти; Ђурђа Новаковић, 5. разред, виолина – Бах – Марш; Наташа Весић, 6. разред, клавир – Бургмилер – Олуја; Александар Ранковић, 6. разред, хармоника – А. Денисов – Етида; Јадранка Милуновић, 6. разред, клавир – Бургмилер – Раздвојеност; Анастасија Васић, 6. разред, гитара – Р. Џонсон – Алман; Немања Предојевић, 6. разред, хармоника – С. Коњајев – Балетска свита I став; Јадранка Милуновић и Наташа Весић, 6. разред, клавир – Народна песма.

петак 29. децембар 2017.
[почетна страна]
“Заводник ништавила” у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредраг Марковић, прозиста, издавач, бивши председник Народне скупштине Србије и министар културе, представио је синоћ у Библиотеци “Радоје Домановић” свој роман “Заводник ништавила”. Промоцији дела, поред председника општине Драгана Живановића, присуствовали су књижевни делатници Тополе, библиотекари и грађани.
“Заводнику ништавила” Марковић се вратио после скоро тридесет година. Практично, по повлачењу из јавног живота. Књига је написана на више нивоа. Она је најпре на основном нивоу опора, биографија Вере Клусов, лаборанткиње у Државном заводу за узгој експерименталних животиња крај Чернобила. Њено искуство инцеста, у наставку, скривано српско порекло и учешће у подземном интелектуалном животу престонице, склапају мозаик – метафору незваничне историје Русије 20 века. У специфичном лавиринту приповедања везивно ткиво чини вишевековна “историја” сеоба Срба у Русију и Руса у Србију. Мешају се и укрштају судбине Булгакова, Горког, кнеза Арсена Карађорђевића и других.
Општина Топола-Постоји обавеза да се ствари завршавају. Резултат је пред вама. Књига је пред вама. Имам обичај да кажем да је не препоручујем за читање. Много је разлога. Прво мучна је великим делом... - рекао је Предраг Марковић у уводном делу приказа свог дела, да би на крају промоције рекао - ... захваљујем се Богу што ми је дао снаге да завршим оно што сам започео. Камо среће да увек можемо да завршимо оно што смо започели. Драго ми је да сам се тога ослободио. Тешко онима који то читају – они се тога ослободити неће.

среда 27. децембар 2017.
[почетна страна]
Награде “Јован Скерлић”
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа свечаности приређеној у скупштинској сали Општине Топола, уручене су награде “Јован Скерлић” које се додељују за књижевно стваралаштво. Славодобитницима је признања уручио председник општине Драган Живановић.
За књижевно стваралаштво у 2017. години НАГРАДЕ „Јован Скерлић“ су добили:
РАДОВАН БЕЛИ МАРКОВИЋ, за роман “ПУТНИКОВА ЦИГЛАНА”
ВУК ДРАШКОВИЋ, за роман “ТАМО ДАЛЕКО”
ВИТОМИР ТЕОФИЛОВИЋ, за књигу критика “ЕСЕЈИ”.
Жири који је одлучивао о наградама чинили су: председник жирија, књижевник, Зоран Милисављевић и чланови Проф. Др Зоран Николић и магистар Љиљана Марковић.
Општина ТополаОпштина ТополаДодели награда из здравствених разлога није присуствовао Радован Бели Марковић тако да ће му награда бити уручена накнадно. Драган Живановић, председник општине се захвалио и честитао добитницима истакавши име Јована Скерлића.
-На овај начин, а ово је треће уручење награда “Јован Скерлић” од њеног установљавања 2010. године, слави се име и подсећа на рад нашег истакнутог књижевника и критичара, казао је Живановић.
Општина ТополаВитомир Теофиловић се захвалио средини која поштује културу и што награда носи име нашег најчувенијег критичара, који је за свог кратког живота направио тако велики опус. За Вука Драшковића овај дан и награда коју је добио од двоструког је значаја. Један је историјски јер се додељује у оквиру стоготишњице Великог рата и уручује је Општина Топола као жариште тадашње државе. Посебан значај награде је по Вуку Драшковићу што носи име Јована Скерлића, “човека који је био олуја, духовна олуја, национална институција. Човека чијих су се речи плашили писци и политичари. Човек који је целог себе упрегао ка циљу да српска култура и српска државна стратегија досегне европске узоре”.
Јована Скерлића (1877-1914) веже порекло за општину Топола. Родитељи су му из оближњег села Липовца. У историју књижевности и књижевну критику Скерлић уводи научни метод. Освајао је стилом, јасноћом, ватреним заносом и крепкошћу. „Српски књижевни гласник“ је уређивао од 1905. године до своје смрти, најпре у сарадњи са Павлом Поповићем, а затим самостално. Члан Српске краљевске академије постао је 1910. године.

петак 08. септембар 2017.
[почетна страна]
Завршен 4. Фестивал дуодраме
 

Општина Топола Општина ТополаСпуштена је завеса на позорницу 4. Фестивала дуодраме – Топола 2017, проглашени победници, уручене награде и на крају одиграна ревијална представа “Све најбоље од Миленка Павлова”. Председник жирија Небојша Брадић и чланови Ана Софреновић и Жељко Хубач донели су одлуку да овогодишњу титулу Гран При фестивала понесе представа “Констелације”. За најбољу женску улогу награђена је Ана Мандић, за улогу у драми “Констелације”. Најбоља мушка улога припала је Љубомиру Бандовићу, за улогу у представи “Чорба од канаринца”Публика је највише гласова дала представи “Чорба од канаринца”. Жири је доделио и специјалну награду за ликовност драми “Твоја рука у мојој”. Награде су уручили председник општине Топола, Драган Живановић и директор Културног центра Топола, Мирољуб Марковић. По садржају и тематици и овогодишње представе Фестивала дуодраме обиловале су разноврсношћу.
Општина Топола Општина Топола Општина Топола За то свакако захвалност дугујемо селектору фестивала Игору Ђорђевићу, прваку драме Народног позоришта у Београду. На публици је било да бира које ће представе, глумце и њихове роле пратити. Позориште и позоришна публика у Тополи шире своје корене. Организационо Фестивал дуодраме постигао је завидан ниво који ће, сигурни смо, у годинама које долазе бити и задржан.

петак 08. септембар 2017.
[почетна страна]
Твоја рука у мојој
 

Општина Топола Општина ТополаПоследње вечери такмичарског дела 4. Фестивала дуодраме, у дворани Културног центра, играна је представа „Твоја рука у мојој“. Улоге су тумачили Вјера Мујовић и Игор Филиповић, по тексту Керол Рокаморе, у режији Небојше Дугалића и продукцији Театра Мадленианум, Београд. Сутра, 8. Септембра, од 19.30 часова публика ће сазнати победнике по избору жирија, као и најуспешнију представу по свом избору. Организатор је такође предвидео и ревијално извођење представе „Све најбоље од Миленка Павлова“.
Општина ТополаОпштина Топола„Твоја рука у мојој“ је заправо прича. Прича о љубви и истрајности у њој. Писма, њих 412, колико су их разменили славни књижевник Антон Чехов и његова жена, глумица Олга Книпер, послужили су као инспирација делу Керол Рокаморе. Кроз сценски уобличену истиниту причу која обухвата шест година љубави Олге и Чехова, публика се могла упознати и са делом стваралаштва славног писца који је умро у 44. години живота.

четвртак 07. септембар 2017.
[почетна страна]
Примадоне
 
Општина Топола
Општина Топола Управо тако. Као што и сам наслов каже, примадоне су вечерас наступале пред тополском публиком. Ван дворане Културног центра тражила се карта више за представу „Примадоне“ у којој су улоге тумачиле Тања Бошковић и Рада Ђуричин. Вечерашње примадоне дочарале су топлу причу о животу, театарском и стварном. Глумице живе у напуштеном позоришту с надом да ће га сачувати од рушења. Волеле су истог човека. Једна му је била жена, а друга љубавница. Он, Милош, је био и директор и главни глумац и режисер тог позоришта. Ипак, Милена (Т.Б.) и Дара (Р.Ђ.) показују да имају близак однос. Он је изграђен на љубави према позоришту и глумачком позиву....
Општина Топола
Општина Топола „Примадоне“ су рађене по мотивима драме Х.С. Синестера, у адапрацији и режији Ирфана Менсура, а продукцији Југоарт – Београд. У четвртак, 7. септембра, од 20 часова на програму фестивала је представа „Твоја рука у мојој“. Улоге тумаче Вјера Мујовић и Игор Филиповић, по тексту Керола Рокаморе, у режији Небојше Дугалића и продукцији Театра Мадленианум, Београд.

среда, 6. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Ја и ти
 
Општина Топола Публика је у дворани Културног центра могла уживати у представи „Ја и ти“.
Општина Топола Улоге су тумачиле Оливера Викторовић и Бранка Стојковић. Реч је о делу које према критици својим неодређеним жанром више подсећа на филмску уметност него на нешто што би се очекивало да видимо у позоришту. Љубав, успех, али и љубомора, несрећа, мистерија, освета, смрт – елементи су који освајају позоришну бину. Представа је рађена по мотивима филма „Шта се догодило са Бејби Џејн“, драматуршка адаптација Данка Секуловић, режија Оливера Викторовић Ђурашковић и Бранка Стојковић, продукција Пан театар, Београд.
Општина Топола
Општина Топола У среду, 6. септембра, од 20 часова, у дворани Културног центра, на репертоару 4. Фестивала дуодраме заказана је представа „Примадоне“. Улоге тумаче Тања Бошковић и Рада Ђуричин.

уторак, 5. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Друго вече фестивала
 
Општина ТополаДруге вечери 4. Фестивала дуодраме у дворани Културног центра играна је представа „Констелације“ у извођењу Ане Мандић и Уроша Јаковљевића.
Општина Топола Аутор текста је Ник Пејн, редитељ Александра Милавић Дејвис, продукција Атеље 212. Роланд, пчелар, на роштиљу упознаје Маријану, која се бави квантном космологијом. Она објашњава како се теорија релативитета коси са квантном механиком и размишља о могућности паралелне егзистенције. Драма показује деловање ове теорије у пракси и покреће гледаоца на размишљање о дубљим филозофским и егзистенцијалним питањима.
Општина Топола
Општина Топола
Општина Топола У уторак од 20 часова на репертоару ће бити представа „Ја и ти“ у извођењу Пан театра. Улоге тумаче Оливера Викторовић и Бранка Стојковић.

понедељак, 4. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Отворен 4. Фестивал дуодраме
 
Општина ТополаТопола је од вечерас центар културних дешавања Србије. У дворани Културног центра свечано је отворен 4. Фестивал дуодраме – Топола 2017. Публици су се у препуној дворани обратили председник општине Топола, Драган Живановић и председник овогодишњег жирија, позоришни редитељ Небојша Брадић.
Општина Топола Свечаност отварања фестивала пратило је и извођење прве представе. На репертоару је била „Чорба од канаринца“, прва од пет представа у такмичарском делу програма. Улоге су тумачили Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић. У данима који следе извешће се још четири представе, да би у петак, 8. септембра, уз ревијалну представу били проглашени победници овогодишњег фестивала. Као и претходне три године, селктор представа је глумац Игор Ђорђевић, првак драме Народног позоришта у Београду.
Општина Топола Жири фестивала, поред Небојше Брадића чине: драматург Жељко Хубач и глумица Ана Софреновић. Награде ће бити уручене за најбољу женску улогу, најбољу мушку улогу, Гран при фестивала и награда публике. У понедељак, 4. септембра, од 20 часова, на програму је представа „Констелације“ у извођењу Ане Мандић и Уроша Јаковљевића.
Општина Топола Председник општине Драган Живановић је у свом обраћању публици нагласио да је Топола поред своје нераскидиве везе са династијом Карађорђевић, виноградима, винаријама и винима, постала позната и по фестивалу дуодраме. Он је истакао значај у оснивању и истрајност која се дугује Снежани Маринковић и Лидији Видмар, дамама које несебично улажу себе и дају ноту културном животу Тополе. Председник Живановић је рекао и да се евидентно побољшава и организација фестивала о чему најбоље сведочи све веће интересовање публике због које се фестивал и одржава.
Општина ТополаИзашавши на позорницу како би отворио фестивал, Небојша Брадић, иначе главни и одговорни уредник драмског програма РТС-а, је рекао да то неће учинити.-...Ја нећу отворити фестивал. Отворићете га ви и глумци који чекају иза завесе да одиграју представу која је планирана за ово вече, казао је у уводном обраћању. Он је истакао значај дуодраме као форме позоришног изражавања, а нарочито у годинама када се говори да новца за културу нема.
Општина ТополаИзразио је веру да фестивал има будућност јер се бави суштинским „а то је глумачка игра“, заједништво и партнерство које даје смисао. Похвалио је мудрост организатора да покрене овакав фестивал, јер је он и „инфраструктурно добар“ указујући при том на саму сцену.-Не заборавите да култура и уметност могу да допринесу репутацији места подједнако на онај исти начин на који то доприносе и културно-историјско наслеђе које овај град има и добри виногради који рађају сваке јесени и грожђе и вино које се производи..., рекао је између осталог на крају свог излагања Небојша Брадић да би затим замолио публику да аплаузом прогласи Фестивал дуодраме отвореним.
Општина ТополаАутор текста вечерашње представе „Чорба од канаринца“ је Милош Радовић, редитељ Сташа Копривица, у продукцији Агенције „Колона“. „Чорба од канаринца“ је заправо комад о љубави. Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић су Јеца и Меда који се воле. Она би браком да потврди везу, а он би да га „ескивира“ како им везу не би покварио. У пет минута до заказаног венчања одлучују да се играју брака да би видели како им иде....
Општина Тополанастају обрти и конверзације типични за мушко-женски однос у таквим ситуацијам. Публика је једноставно речено имала прилику да ужива у глумачким креацијама и у неколико наврата их је прекидала аплаузима.
Општина ТополаСигурни смо, с обзиром на репертоар, да ће уживање наставити и у представама наредних вечери.Празник позоришне уметности у Тополи покренули су ентузијасти из Удружења фестивал дуодраме са жељом да у Тополи почне живот фестивала који је јединствен у Србији. Покровитељ фестивал је Општина Топола, а за организацију и реализацију су се побринули Културни центар Топола и Удружење фестивал дуодрама.

недеља, 3. септембар 2017.
[почетна страна]
 
Липовачка колонија – 45. пут
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈедна од најстаријих сликарских колонија у Србији свечано је отворена у суботу, 5. августа.
У селу Липовац крај Тополе у просторијама сеоске школе почела је са радом 45. Сликарска колонија. Уводну реч дала је испред организатора, Културног центра Топола, Тања Мићић. Колонију је званично отворио председник општине Драган Живановић, а у име уметника гостима се обратио Милован Даговић. Смотру уметника под називом Погледи/Огледи сачињава осам сликара: Тамара Ђорђевић, Маја Ђокић, Михајловић, Зоран Михајловић, Милован Даговић, Владан Марјановић, Матија Рајковић, Ана Попов Ратковић и Милош Костић. Селектор и овогодишњег сазива била је мр. Жељка Момиров. Колонија се затвара у петак, 11. августа.
Општина ТополаПредседник општине Драган Живановић је истакао улогу Министарства културе и информисања, Општине и Културног центра у организацији, али је посебно нагласио значај и ентузијазам мештана који годинама својим гостопримством дају посебан печат смотри. Свих седам дана колоније биће организовани културни садржаји како за госте колоније тако и за мештане који су и домаћини уметницима.
Општина ТополаСам број колонија, њих 45, по мишљењу Милована Даговића представља и обавезу.
-Уметник је у ствари човек или биће које све поре може да залије, да ли је то њива, да ли сликарско платно, да ли су то боје овога краја или ове наше боје из тубе, ми ћемо то знати заједно да повежемо и да оставимо неки свој траг и успомену, рекао је између осталог Даговић.
Општина ТополаОпштина ТополаПодсетимо да је Сликарска колонија у Липовцу почела да ради 1973. године. Има драгоцен фонд са више од двеста радова угледних уметника, реализованих у различитим сликарским техникама – уље, пастел, комбиноване технике, акварел... Савремене тенденције у уметности указују на потребу за трансформацијом традиционалног типа сликарске колоније и отварању ка неким од савремених комуникативних медија уметничког изражавања. При том се свакако води рачуна о очекивањима и потребама локалне заједнице какве су у овом случају Липовац и општина Топола у целини.

понедељак, 7. август 2017.
[почетна страна]
Конаком се коло вило
 

Општина ТополаОпштина ТополаКултурно уметничко друштво „Опленац“ из Тополе одржало је јуче, петнаесту годину за редом, Петровдански концерт. У простору Карађорђевог града гост КУД-а из Тополе био је КУД „Спасовдански вез“ из Дреновца код Параћина.
Ветерани и први извођачки ансамбл домаћина извели су добро познате игре из свог репертоара: Игре из околине Београда, из Биничке Мораве, Топлице и Врањског поља. Гости су извели игре из Србије, Пчиње и Пирота. Пошто Општина ТополаОпштина Тополаје Петровдан традиционално и вашарски дан у Тополи, улице вароши подно Опленца биле су препуне шетача.

четвртак, 13. јул 2017.
[почетна страна]
Дела јапанских и српских уметника
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ изложбеној сали Туристичке организације „Опленац“, у петак 2. јуна, отворена је изложба јапанских и српских уметника. Наредних месец дана посетиоци ће моћи да виде дела Удружења „Храст“ које чине уметници Србије и Јапана са уметничким лампама, лепезама и другим експонатима. Осим тога, Удружење „Широка стаза“ представило је део изложбе јапанских графичара.
Општина ТополаОпштина ТополаИзражајност истакнутим радовима даје и простор и укупни амбијент у коме су они изложени. Сунце које из Јапана долази у Србију може се видети и наслутити чак и на радовима који немају директну везу са Општина Тополауобичајеним јапанским мотивима. Оку посматрача остављен је довољан простор да стекне сопствени утисак, да оцену и суд. Изложба ће бити отворена за посету до 30. јуна, у периоду од 7 до 17 часова.

понедељак, 5. јун 2017.
[почетна страна]
Концерт духовне музике
 

Пој за душу, срце и подстицај новим достигнућима. Управо такво било је суботње вече у храму Светог Ђорђа на Опленцу. „Опленачки дани хорске музике“ - концерт духовне музике одржан је по четврти пут у изузетно акустичном простору храма. Домаћин манифестације, црквени хор „Опленац“ славио је са својим гостима и славу Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова. Поред слављеника, публици су се представили хор „Свети Димитрије“ из Београда, хор „Црвчанин“ из Краљева и група „Србче“ са јеромонахом Серафимом Петковићем.

       
понедељак, 22. мај 2017.
[почетна страна]
Изложба слика Анатолија Ивакина
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ галеријском простору Туристичке организације „Опленац“ отворена је изложба ликовних остварења руског уметника Анатолија Ивакина. Уводну реч о изложби дала је директорка Туристичке организације Љиља Тодоровић. Присутне је у име Општине Топола поздравио председник општине Драган Живановић. О својој везаности за Србију и Тополу, као и делима насталим на овим просторима, говорио је аутор Анатолиј Ивакин. Изложба ће за посету бити отворена до 21. маја, у периоду од 7 до 17 часова.
Општина ТополаОпштина ТополаИзложбу је званично отворио председник општине Драган Живановић. Он је подсетио да је Анатолиј Ивакин 2015. године био учесник Липовачке колоније. „Тај први сусрет са стваралаштвом Анатолија Ивакина оставио је на мене импресиван утисак“, рекао је председник Живановић истичући мотиве српског села, природу и све оне детаље које карактеришу Тополу и Србију, а које је Ивакин пренео на дела.
Општина ТополаОпштина ТополаДиректорка Туристичке организације Љиља Тодоровић је говорила и о значају изложбеног простора у коме се изложба одржава. Истакла је да је Топола најзад добила галеријски простор у коме ће моћи да се, уз одређене дораде, организују и све будуће поставке овог типа уметности. Наредна изложба која је предвиђена у овом простору је српско-јапанска, а затим и изложбе предвиђене у оквиру манифестације Тополско културно лето.
Доласком у Србију 2011. године, Анатолиј Ивакин се једноставно речено заљубио у нашу земљу. То показује и топлина којом је на сликарском платну Анатолиј приказује. Рођен је 1950. године у Коркину у Чељабинској области. Дипломирао је архитектуру '74, а искључиво сликарством се бави од 2009. Од 2015. са супругом и ћерком живи у Београду.

четвртак, 11.мај 2017.
[почетна страна]
Велика школска позорница
 

Поред фестивала Дуодраме, Топола добија још један фестивал у коме централно место заузимају најмлађи.
Општина ТополаОпштина ТополаМинули петак и субота у Тополи обележени су одржавањем првог фестивала „Велика школска позорница“. Дводневни програм позоришног фестивала који је одржан у дворани Културног центра, обухватао је децу млађег и старијег узраста Основних школа са територије општине Топола и био је такмичарског карактера. За најбоље представе у целини проглашене су „Змај голубијег срца“ у извођењу Општина ТополаОШ „Сестре Радовић“ из Белосаваца у млађем школском узрасту. У старијем школском узрасту најуспешнија је представа „Наше сунце“ ОШ „Милан Благојевић“ из Наталинаца. Остале награде стручног жирија у саставу: глумац Александар Дунић, Предраг Јовановић и Александар Јеленић, објавићемо на крају текста. У уводном делу фестивала уручене су и повеље и захвалнице за ликовна остварења на тему „Ја у позоришту“. Публици се на отварању фестивала обратила учитељица Слађана Павловић за коју се, поред колеге Александра Јеленића, може рећи да је душа овог пројекта. Присутне је поздравио и Горан Јоксимовић, начелник Школске управе из Крагујевца. Слађана Павловић је упознала аудиториј са идејом и циљевима фестивала.Општина Топола Намера је да фестивал пређе у традицију и да се временом прошири на округ, а затим на остале републичке школске округе и у зависности од интересовања на регион. Према свему виђеном, уложеном труду, ентузијазму и интересовању најмлађих, за тако нешто постоје и услови. То је на затварању „Велике школске позорнице“ констатовао и председник општине Драган Живановић, уз жеље „да овакав начин дружења траје, шири се и изроди нове глумце“.
Награде на фестивалу „Велика школска позорница“:
У категорији млађи школски узраст (од 1. до 4. разреда):
Најбоља представа у целини која је освојила и трофеј „Велика школска позорница“:
Основна школа „Сестре Радовић“ Белосавци, за представу „Змај голубијег срца“
Најбоља режија:
ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња, за представу „Пепељуга“
Најбоља мушка улога:
Урош Ивановић заулогу краља у представи „Змај голубијег срца“
Најбоља женска улога:
Милица Ђорђевић за улогу Јоцине маме у представи „Моје је дете најбоље“ ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава
Најбоља женска улога:
Нађа Крстић заулогу маћехе у представи „Пепељуга“
Посебна награда за сценографију и костим:
Основна школа „Милан Благојевић“ Наталинци
Посебна награда за ауторски текст:
Бојана Раденковић за представу „Ливанград“ ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци
Посебна награда за радост дечје игре:
Анастасија Дуњић за улогу цвета у представи „Ливанград“.
Награде у категорији старији школски узраст (од 5. до 8. разреда):
Најбоља представа у целини која је освојила и трофеј „Велика школска позорница“:
ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци, за представу „Наше сунце“
Најбоља режија:
ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава, за представу „Како су постале ружне речи“
Најбоља мушка улога: Никола Будимир за улогу Андреја у представи „Пола-пола“ ОШ „Карађорђе“ Топола Најбоља мушка улога:
Александар Николић за улогу Манета у представи „Зона Замфирова“ ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња
Најбоља женска улога:
Андријана Миловановић за улогу Андрејеве маме у представи „Пола-пола“
Посебна награда за ауторски текст:
Марија Мутавџић, за представу „Наше сунце“
Посебна награда за епизодну улогу:
Милош Митровић за улогу Уображенка у представи „Звездана и Уображенко“ ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци
Посебна награда за епизодну улогу:
Игор Новаковић за улогу Клаудија у представи „Како су постале ружне речи“
Посебна награда за костим:
ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња за представу „Зона Замфирова“
Посебна награда за најбољу музику:
ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава, за представу „Како су постале ружне речи“
Посебна награда за колективну игру:
ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци за представу „Звездана и Уображенко“.

Још нека реч о фестивалу

Општина ТополаОпштина ТополаФестивал је такмичарског карактера. Ове године на њему су се представиле школе са територије општине Топола. Циљ „Велике школске позорнице“ је подизање нивоа културе и развој свести о позоришту у најранијем школском узрасту. На овај начин долази се до афирмације стваралаштва ученика млађег и старијег школског узраста у позоришту и развија љубав према драмском стваралаштву.Општина ТополаОпштина Топола Општина ТополаШире гледано, фестивалом се обогаћује културни живот у општини за најмлађе, остварују везе и побољшава сарадња међу школама и подстиче такмичарски дух код ученика. Жеља или визија је да се фестивал „Велика школска позорница“ прошири на такмичење школа из Школске управе Крагујевац, али и на Основне школе осталих Школских управа на територији Србије. Даљим унапређењем створила би се могућност за сарадњу Основних школа из најближег окружења ван Србије, тако да би фестивал добио и међународни карактер.
Већ на основу додељених награда може се закључити које су школе и са којим представама наступиле на првој смотри позоришне игре. Ипак, они заслужују да поново буду наведени.
У такмичарском делу млађег школског узраста наступили су:
„Ливанград“, Бојана Раденковић, ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци
„Моје је дете најбоље“, Зорица Ранитовић, ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава
„Змај голубијег срца“, Тоде Николетић, ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци
„Илева мајка“, Г. Поповски, ОШ „Карађорђе“ Топола
„Царинарница“, Лаза Лазић, ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња.
У такмичарском делу старијег школског узраста наступили су:
„Наше сунце“, Марија Мутавџић, ОШ „Милан Благојевић“ Наталинци
„Како су постале ружне речи“, Душко Радовић, ОШ „Милутин Јеленић“ Горња Трнава
„Звездана и Уображенко“, Тоде Николетић, ОШ „Сестре Радовић“ Белосавци
„Пола-пола“, Милена Богавац, ОШ „Карађорђе“ Топола
„Зона Замфирова“, Стеван Сремац, ОШ „Живко Томић“ Доња Шаторња.

Ликовни конкурс

Општина ТополаОпштина ТополаУ оквиру фестивала, као пратећи програм, расписан је ликовни конкурс на тему „Ја у позоришту“. У конкуренцији су били радови ученика од првог до четвртог разреда основне школе. На конкурс је пристигло 219 ликовних радова из 16 основних школа. Поред школа општине Топола, радове ученика послале су и школе:
Општина ТополаОШ „Вук Караџић“ Адашевци, ОШ „Бејза“ Београд, ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ Сремска Митровица, ОШ „Стеван Немања“ Стењевац-Деспотовац, ОШ „Бранко Крсмановић“ Сикирица-Параћин, ОШ „Свети Сава“ Баточина, ОШ „Јован Поповић“ Крагујевац, ОШ „Вук Караџић“ Житковац-Алексинац, ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће-Пожаревац, ОШ „Први српски устанак“ Орашац и ОШ „Светолик Ранковић“ Аранђеловац. Избор најбољих радова вршио је стручни жири у саставу: - Лидија Видмар, академски сликар; - Милош Јовичић, академски сликар; - Слађана Павловић, представник организације фестивала.

понедељак, 24. април 2017.
[почетна страна]
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2017