почетна

 
 
 
 
 
 

 

Ко добро грожђе и вино воли... - Опленачка берба 2012

 
 

Можеш све да урадиш како бог заповеда, али један град... и све оде. Немаш квалитет. Треба зато имати и среће да винограде, те „фабрике под отвореним небом“ и невоље мало заобиђу. Затим све из почетка. Обрада, род, муљача, знање и срећа. И тако стално све у круг док вино не заискри у чаши.
Привредно-туристичка манифестација „Опленачка берба“ одржана је по 49. пут у Тополи, од 12. до 14. октобра. Више од 150 000 људи слило се у ова три дана у варош подно Опленца и учинило да Топола постане место које изазива највише пажње.
„Вашар у Тополи“ је одавно престао да буде само вашар. Дугачак је садржај који прати ову манифестацију кроз други викенд месеца октобра и зато она представља свеобухватан приказ привредних и културних догађаја.
Кроз три дана бербе, помешано је на хиљаде мириса, боја и осећања – прилагођених свим узрастима и свим укусима: 8. Међународно оцењивање вина и ракија, Сајам вина, сувенира и домаће радиности, песме о вину и љубави, изложба грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа, изложба слика, разноврсне концертне вечери, изложбено-продајни простор намењен производима различитих заната и воћарима, а без грожђа, самим тим шире и вина се код нас једноставно не може. Ово је само делић садржаја који пут Тополе доводи на стотине хиљада посетилаца. Природа је и овде учинила своје, а човек, човек се прилагодио пруженим условима и почео да ствара. Створио је пут, пут вина који плови кроз Тополу и умива опленачко виногорје - грожђани сок који налази пут до вашег срца.

Пригодном програму, у петак, тачно у подне, који прати званичан почетак чувеног „вашара у Тополи“, присуствовао је велики број угледних гостију, делегација и грађана. Присутне је поздравио председник општине Топола, Драган Јовановић и саветник председника Владе Републике Србије, Петар Шкундрић. Обраћајући се аудиторијуму манифестацију је званично отворио принц Владимир Карађорђевић уз подизање заставе „бербе“ и пуцањ абердара. У културно-уметничком програму који је уследио, представили су се КУД „Опленац“ из Тополе и гости КУД „Уна“ из Нови Града и „Гружа“ из Груже.

 
 
     

Пре званичног почетка овогодишње манифестације улицама Тополе прошетао је маскембал деце Предшколске установе „Софија Ристић“ из Тополе и издвојених одељења којима су њихови вршњаци на бини Винског трга приказали свој програм и за које је приређена и представа за децу. Позориште за децу из Крагујевца приказало је представу „Гуливер међу луткама“.

   
   
 

У поподневним часовима црквени хор „Опленац“ из Тополе је одржао свој концерт на Винском тргу. Кроз сва три дана бербе на овој бини су се смењивали фолклорни ансамбли, инструменталисти и певачке групе из земље и иностранства. Тај простор је био испуњен тако богатим садржајем да је непрестано изазивао велику пажњу посетилаца

       
       
       
       
 

Промоцијом књига аутора Јасне Бјеладиновић „Народне ношње у 19. и 20. веку – Србија и суседне земље“ и „Народне ношње Срба у 19. и 20. Веку“, која је одржана у простору Карађорђеве касарне, отпочело је обележавање 40. Сабора народног стваралаштва Србије и.....

   
 

..... настављено у сали Карађорђевог конака кроз музичко-сценски колаж – Саборско посело: „Женска певачка група КУД Опленац и гости“ на коме су поред домаћина, женске певачке групе, наступили: Женска певачка група „Црнућанка“, Црнуће, општина Горњи Милановац; Женска певачка група СКУД „Херој Јанко Чмелик“, општина Стара Пазова; Женска певачка група „Сеферини“ при Геронтолошком клубу, општина Зрењанин; Женска певачка група „Распеване Пожежанке“, општина Пожега; Женска певачка група из Рибнице, општина Краљево, као и инструментални солисти: Љубодраг Мијаиловић, на дудуку, Брвеница, општина Рашка и Вера Илић, на листу, Кучево, општина Кучево.

     
   
 

На свечаном концерту „У сусрет 40-ом Сабору народног стваралаштва Србије“, одржаном у Карађорђевом граду, учествовали су: Народни оркестар РТС под управом Владе Пановића, Мерима Његомир, Изворинка Милошевић, Дует Весна Илић и Биљана Петковић, Раша Павловић, Изворни дует Драга Милићевић и Томка Пауновић, Певачка група КУД-а „Градимир“, Добривоје Тодоровић (свирач на фрули, дудуку и др.).

     
   
 

Вечерњи концерт рок група из Тополе у великој мери покварила је киша. И поред тога групе су се трудиле да оправдају очекивања својих обожавалаца.

     
     
 

Други дан бербе, субота, почела је I Националном изложбом паса свих раса у организацији Кинолошког друштва „Карађорђе“. На изложбу је пријављено више од 300 паса, а велики број посетилаца учинио је да простор Ветеринарске станице изгледа импозантно.

   
   
 

На Винском тргу, председник општине, Драган Јовановић је уручио награде за шампионе у категоријама са VIII Међународног такмичења вина и ракија. (Напомена: Записник са VIII Међународног такмичења вина и ракија можете видети на крају прилога о овогодишњој манифестацији).

   
     
 

У Винској улици, Средња школа Краљ Петар I, организовала је изложбу грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа која је имала и такмичарски карактер.

Награђени су:

 


I Награда

  • Качаревић Верко, Винча-Воћне саднице (сорте разне)
  • Живановић Александар, Божурња-Грожђе (Мускат италија)
  • Урошевић Немања, Пласковац-Крушка (Калуђерка)
  • Станковић Дејан, Винча-Јабука (Грени Смит)
  • Лукић Милија, Пласковац-Јабука (Ајдаред)
 


II Награда

  • Живановић Зоран, Божурња-Грожђе (Смедеревка)
  • Томић Саша, Наталинци-Јагоде (Контенерске саднице)
  • Ивковић Александар, Пласковац-Крушка (Калуђерка)
  • Продановић Михаило, Блазнава-Крушка (Калуђерка)
  • Николић Немања, Винча-Крушка (Баскова)
  • Арсенијевић Верко, Винча-Јабука (Ајдаред)
  • Вујић Никола, Винча - Јабука (Ајдаред)
  • Павловић Снежана, Топола – поврће
  • Рајковић Кристина, Пласковац –парадаиз
  • Петровић Славиша, Горович-Кромпир
  • Стевановић Иван, Митровчић – Црни лук (Холандски жути)
  • Школска економија, Топола – колекција (кукуруз)
  • Ђорђевић Слободан, Горња Трнава – Шљива (Чачанска најбоља)


III Награда

  • Арсенијевић Верко, Винча-Грожђе (мускат хамбург)
  • Обрадовић Чедомир, С. Топола-Грожђе (прокупац)
  • Вујић Никола,Винча - Крушка – (калуђерка)
  • Лекић Саша, Загорица – Крушка(калуђерка)
  • Недељковић Ђорђе, Пласковац – Јабука(муцу)
  • Пантелић Владимир, Блазнава- Јабука (грени смит)
  • Цветковић Александар, Блазнава – Јабука (ред стар)
  • Ранковић Иван, Винча – Јабука (ајдаред)
  • Стевановић Бојан, Митровчић – Карфиол
  • Чолић Миодраг, Божурња – Купус (српски мелез)
  • Павловић Славица, Горња Трнава – Шампињони
  • Радојевић Светлана, Жабаре- Бундева
  • Миленковић Милан, Белосавци – Кукуруз (704 земун поље)
  • Милованчевић Лука, Митровчић – Купус
 
   
       
 

Председник општине Драган Јовановић, био је у Краљевом подруму домаћин друштвеним и привредним личностима – пријатељима општине. Поред председника, присутне госте су поздравили и генерални директор NIS Gasprom Neft, Кирил Кравченко и кнегиња Јелисавета Карађорђевић.

   
       

Централну манифестацију Опленачке бербе свакако представља круна српског саборовања – 40. Сабор народног стваралаштва Србије чији ланац чине карике састављене од инструменталиста, певачких група, вокалних солиста, фолклорних група, њих око 500 најбољих учесника одабраних на саборима у Србији током године.

       
       
 

Препун простор Карађорђевог града сведочио је у суботу увече о популарности Ане Бекуте. Својим вокалним способностима и уз пратњу оркестра Мише Мијатовића, очекивања публике је у потпуности испунила.

       
 

На IV конкурсу за најлепшу песму о вину и љубави у организацији Културног центра Топола, трочлани жири у саставу:
1. Бранко Говедарица, професор српског језика и песник,
2. Слађана Митровић, директорка Библиотеке "Радоје Домановић" и
3. Ема Стевановић, етнолог/антрополог, Културни центар Топола,

одабрали су следеће добитнике:

I место: Милеса Илић из Горњег Милановца за песму "Опленачки снови ",
II место: Мирослав Павловић из Крњева за песму "Глоса о вину и љубави"
III место: Хранислав Милојковић из Сокобање за песму "Опленачко црно са циметом".

ОПЛЕНАЧКИ СНОВИ

Виново лисје дремљиво
Опасало цркву високу
Међ` грозјем уз брег налеглу
Тополу Богу примакло
Стишана звона црквена
Под сводом чувају анђели
Овде снивају уморни
У миру моји краљеви.
Преци им били сељани.
Стрњишта шумама отели
Кубуром санак чували
Од Црног Ђорђа лозили
Висином храстове срамио
Громове гласом тишао
Лепотом виле мамио
Да га чувају од кора
Ал` не од кума и рода.

Шта си ти Дево чинила
Маријо, мајко Божија
Јеси ли за милост молила
И вино црно пролила
Кад унук деду дарива
Мраморним храмом Опленца
И спомен вечни сатвори
Васцелом роду, Тополи
И зорној Зорки, краљици
Од славног рода цетињског
Краља је, сина родила
А круну није носила.

Дремљиво лисје виново
Окити цркву Опленца
Под њом је грожђе сазрело
Од њега вино справљено
С` именом краља српскога
Левају вином гробове
Немањског рода синови
Између белих икона
И грожђем ките олтаре
Чувају уснуле краљеве.

Милеса Илић

Победници су представили своје песме на Винском тргу у недељу, пошто им је директорка Културног центра Топола, Тања Мићић, свечано уручила награде.

         
 

На сајму вина, сувенира и домаће радиности, организованом у оквиру 49. Опленачке бербе, учествовали су индивидуални произвођачи грожђа, вина и ракија, представници старих заната као и произвођачи сувенира. Комисија Општине Топола и Туристичке организације „Опленац“ Топола, је у два дана трајања сајма у четири категорије изабрала њихове најаутентичније представнике.
Награду у категорији најлепши сувенир Опленачке бербе освојила је Весна Гајевић из Крагујевца.
Награду у категорији очување старих заната освојио је Плећевић Драгослав из Аранђеловца.
Признање за дугогодишње учешће на привредно туристичкој манифестацији Опленачка берба додељено је Домаћој радиности „Рајка“ ПР Десанка Лазаревић из Аранђеловца.
У категорији најкомплетнијег представљања Опленачкој берби, комисија се определила за штанд Јовановић Светлане из села Трнаве код Тополе.

   
 

Осим тога, Туристичка организација „Опленац”, као носилац учешћа у Манифестацији “Дани отворених дворишта” на простору општине Топола, наградила је победнике у четири категорије:

  • најлепше двориште - Снежана Петровић из Липовца
  • најлепше етно двориште - Јасна Петровић из Овсишта
  • најлепше парковско двориште - Снежана Живановић из Тополе
  • најлепши детаљ дворишта – Вера Баћовић из Тополе.

  •    
     

    У Библиотеци „Радоје Домановић“ свечано је отворена изложба радова са 40. Сликарске колоније у Липовцу и дечијих радова са радионице по пројекту „Имамо нови хоби“.

         
       
     

    У биоскопској дворани одржан је Други сусрет младих певачких група. Учествовале су: Женска певачка група „Станко Пауновић“-Панчево, Женска певачка група „Моба“-Београд, Женска певачка група „Мокрањац“-Београд, Мушка певачка група „Барјак“-Краљево и у улози домаћина Женска певачка група „Опленац“. По завршетку концерта у Карађорђевој касарни је одржана трибина „Традиционално музицирање и млади у Србији данас: Процес учења и подучавања“, коју је водила етномузиколог др Јелена Јовановић.

           
         
     

    Ана Штајдохар и саксофониста Никола Демоња са својим бендом, били су довољан разлог да Вински трг у недељно вече буде испуњен...

       
         
     

    И тако... би берба. Три дана... добро осмишљени програми... пуно разноликих штандова... река посетилаца која се сливала у Тополу... све до следеће, 50. коју организатор најављује да ће трајати недељу дана, са пуно нових садржаја.

           
           
             
           
     
    Записник оцењивања вина и ракија
     

    Са VIII Међународног оцењивања вина и ракија одржаног дана 09.10.2012 године у просторијама Карађорђеве касарне – Топола
    Комисија за оцењивање вина и ракија радила је дана 09.10.2012 године од 10.30 до 17.30 часова.
    Оцењено је укупно 83 узорака. Оцењивање је обављено анонимно од стране стручне комисије.
    На оцењивање је достављено 83 узорака од чега 42 вина и 41 ракија

    БЕЛИХ ВИНА 16
    ЦРВЕНИХ ВИНА 26
    РАКИЈЕ ОД ШЉИВЕ 23
    ВОЋНИХ РАКИЈА 9
    РАКИЈЕ ОД ГРОЖЂА 4
    РАКИЈА ТРАВАРИЦА 1
    РАКИЈА СПЕЦИЈАЛНИХ 2
    ЛИКЕРА 2

    Тумачење ознака:
    Шампион – најбоље оцењен узорак у групи
    ЗМ- златна медаља, оцена 18,01-20,00
    СМ- сребрна медаља, оцена од 16,01 – 18,00
    Плакетa- оцена од 14,01 – 16,00

      Комисија је радила у следећем саставу:
    1. Проф. др. Слободан Јовић, председник комисије за вина
    2. Доц. др. Нинослав Никићевић, председник комисије за ракије
    3. Дипл. инг. Александар Петровић, члан
    4. Проф. др Веле Тешевић, члан
    5. Др. Бранко Т Петровић, члан
    6. Инг. Љубиша Станковић, секретар комисије

    Ред.бр

    Шиф.

    Назив вина

    Произвоћач

    Година

    %Вол

    Оцена

    Медаља

     

     

     

     

     

     

     

     

    1

    37

    Ризлинг

    Јован Стојановић

    2011

    12,00

    17,06

    СМ

    2

    14

    Мераклија

    Подрум пића Марић

    2009

    12,50

    17,31

    СМ

    3

    68

    Душа

    Српска традиција Шели

    2011

     

    18,04

    ЗМ

    4.

    21

    Совињин

    Подрум Грб

    2011

    14,50

    17,18

    СМ

    5

    62

    Совињин

    Саша Томић

    2011

    14.50

    16,62

    СМ

    6

    73

    Миленијум

    Саша Томић

    2008

    11,20

    17,34

    СМ

    7

    27

    Бело вино

    Мирослав Адамовић

    2012

     

    16,19

    СМ

    8

    60

    Рајнски ризлинг

    Александар Петровић

    2011

     

    16,82

    СМ

    9

    36

    Рајнски ризлинг

    Ђаковић - Чоловић

    2011

    12,0

    15,52

    БМ

    10

    81

    Совињон

    Винарија „Диониц“,

    2011

    140

    17,40

    СМ

    11

    8

    San trifone Chardonnay

    Винарија Аџић

    2011

    13,10

    18,06

    ЗМ

    12

    3

    Шанса

    Подрум „До краја света“

    2011

    13,50

    18,04

    ЗМ

    13

    19

    Совињон

    Зоран Милорадовић

    2011

    12,0

    16,98

    СМ

    14

    44

    Chardonnay

    Винарија Чубра

    2011

    13,0

    18,26

    ЗМ

    15

    75

    Тајна

    Миануфактура Спасић

    2011

    12,50

    18,30

    Ш

    16

    58

    Критски бисер

    Подрум Д. Петровић

    2011

    12,00

    18,02

    ЗМ

    17

    9

    San Trifone Rose

    Винарија Аџић

    2011

    12,80

    18,07

    ЗМ

    18

    61

    Мускат хамбург

    Александар Петровић
    Топола

    2012

    16,99

    СМ

    19

    16

    Росе

    Подрум Павловић

    2011

    10,67

    16,18

    СМ

    20

    5

    Аура Росе

    Подрум "До краја света"

    2011

    13,50

    18,20

    Ш

    21

    67

    Ружица

    Српска трдиција Шели

    2011

    17,56

    СМ

    22

    72

    Мерло

    Радослав Јокић

    2011

    12,50

    17,34

    СМ

    23

    35

    Гаме

    Ђаковић - Чоловић

    2011

    12,00

    14,40

    БМ

    24

    20

    Совињон и мерло

    Подрум Грб

    2011

    14,50

    17,24

    СМ

    25

    71

    Мерло

    Радослав Јокић

    2011

    12,50

    16,98

    СМ

    26

    38

    Вранац

    Јован Стојановић

    2011

    12,00

    16,36

    СМ

    27

    70

    Франкофка

    Владан Николић

    2010

    13,00

    16,22

    СМ

    28

    74

    Царева глава

    Вински подрум Живановић

    2011

    13,00

    16,36

    СМ

    29

    17

    Истина

    Подрум Павловић

    2011

    11,42

    17,08

    СМ

    30

    78

    Вранац

    Ада Сафари

    2011

    18,04

    ЗМ

    31

    66

    Срце

    Српска традиција Шели

    2011

    18,10

    ЗМ

    32

    15

    Мераклија

    Подрум пића Марић

    2009

    12,50

    17,72

    СМ

    33

    39

    Вранац

    Милован Милојевић

    2011

    13,50

    17,66

    СМ

    34

    10

    San Trifone cabernet sauvignon

    Винaрија Аџић

    2011

    12,60

    17,77

    СМ

    35

    32

    Црвњно вино

    Винарија Живановић

    2009

    13,40

    16,74

    СМ

    36

    46

    Чубурска стена

    Винарија Чубра

    2011

    12,50

    18,21

    ЗМ

    37

    33

    Cabernet

    Винарија Живановић

    2007

    13,40

    17,703

    СМ

    38

    45

    Стена

    Винарија Чубра

    2011

    14,00

    18,45

    Ш

    39

    57

    Венчац

    Подрум Д. Петровић

    2011

    12,50

    17,36

    СМ

    40

    2

    Merlot selection

    Подрум "До краја света"

    2008

    13,50

    17,85

    СМ

    41

    76

    Кривац барјак

    Мануфактура Спасић

    2010

    13,00

    18,23

    ЗМ

    42

    4

    Cabernet sauvignon

    Подрум "До краја света"

    2008

    13,50

    18,04

    ЗМ


    Ред.бр

    Шиф.

    Назив ракија

    Произвоћач

    Година

    %Вол

    Оцена

    Медаља

     

     

     

     

     

     

     

     

    43

    1

    Шљивовица

    Милан Матијевић

    2003

    43,00

    18,02

    ЗМ

    44

    24

    Шљивовица

    Марислав Адамовић

    2010

    45,00

    16,78

    СМ

    45

    43

    Шљивовица

    II M INC d.o.o

    2010

    45,00

    17,45

    СМ

    46

    22

    Шљивовица

    Јовица Белић

    2011

    45,00

    17,41

    СМ

    47

    42

    Шљивовица

    I M INC d.o.o

    2009

    45,00

    17,57

    СМ

    48

    7

    Шљивовица

    Андрија Корићинац

    2005

    45,00

    18,07

    ЗМ

    49

    59

    Шљивовица

    Александар Петровић

    2005

     

    17,31

    СМ

    50

    52

    Шљивовица

    Александар Вићентијевић

    2003

     

    18,26

    ЗМ

    51

    51

    Шљивовица

    Александар Вићентијевић

    2002

    18.04

    ЗМ

    52

    83

    Шљивовица

    "Јунковчанка"

    2007

    42,00

    16,02

    СМ

    53

    50

    Шљивовица

    Станимир Минић

    2000

    45,00

    17,03

    СМ

    54

    41

    Шљивовица

    "Јунковчанка"

    2011

    42,00

    16,76

    СМ

    55

    79

    Шљивовица”

    Ада Сафари

    1999

    45,00

    18,41

    ЗМ

    56

    29

    Шљивовица

    <милосав >Драговић

    1993

    45,00

    18,51

    Ш

    57

    13

    Шљивовица

    Добривоје Петровић

    2001

    47

    18,06

    ЗМ

    58

    63

    Шљивовица

    Саша Томић

    2009

    16,45

    СМ

    59

    31

    Шљивовица

    Стојан Тасић

    2009

    48

    14,96

    БМ

    60

    12

    Шљивовица

    Добривоје Петровић

    2006

    48

    17,67

    СМ

    61

    55

    Маџарка

    Драгош Митровић

    2005

    50

    12,48

    елиминисан

    62

    56

    Црвењача

    Момир Митровић

    2006

    50

    13,38

    елиминисан

    63

    34

    Шљивовоца

    Веса Живановић

    1994

    50

    16,72

    СМ

    64

    26

    Ранка

    Мирослав Адамовић

    1987

    50

    17,44

    СМ

    65

    23

    Ранка

    Мирослав Адамовић

    1982

    50

    18,01

    ЗМ

    66

    18

    Кајсијевача

    Ненад Иванов

    2012

    45

    17,63

    СМ

    67

    30

    Кајсијевача

    Стојан Тасић

    2010/p>

    46

    17,36

    СМ

    68

    11

    Касијевача

    Добривоје Петровић

    2003

    45

    17,57

    СМ

    69

    64

    Такиша

    Александра Ђурић

    2011

    14,16/p>

    БМ

    70

    82

    Виљамовка

    Винарија "Дионис"

    2009

    40

    15,14

    БМ

    71

    49

    Виљамовка

    Станимир Минић

    2003

    42

    17,71

    СМ

    72

    69

    Виљамовка

    Владан Николић

    2008

    45

    13,96

    елиминисан

    73

    28

    Дуњевача

    Мирослав Адамовић

    1998

    45

    16,68

    СМ

    74

    48

    Малина Минићева

    Станимир Минић

    2004

    42

    17,54

    СМ

    75

    47

    Лоза

    Станимир Минић

    2001

    45

    17,61

    СМ

    76

    53

    Лоза

    Јован Стојановић

    2008

    43

    17,43

    СМ

    77

    54

    Лоза

    Миодраг Бошковић

    2004

    50

    17,26

    СМ

    78

    65

    Вињак Жар

    Српска традиција Шели

    2002

    40

    18,53

    Ш

    79

    77

    "Милица"

    Мануфактура Спасић

    2010

    35

    18,04

    ЗМ

    80

    80

    "Љубица"

    Ада Сафари

    35

    17,24

    СМ

    81

    6

    Траварица

    Миодраг Лазић

    2011

    45

    16,86

    СМ

    82

    25

    Ораховача

    Мирослав Адамовић

    17,06

    СМ

    83

    40

    Ликер, мед и лоза

    "Јунковчанка"

    2011

    31

    17,27

    СМ

    У складу са правилником о оцењивању узорака вина и ракија комисија предлаже да се:
    - У категорији белих вина титула додели за шампиона додели вину „Тајна“ из 2011. године, произвођача „Мануфактура Спасић“ из Новог Сланкамена, оцењеног под редним бројем 15 и шифром 75 са оценом 18,30.
    - У категорији росе вина титула додели за шампиона додели вину „Aura rose” из 2011.године произвођача „Подрум До краја света“ из Ковиљ, оцењеног под редним бројем 20 и шифром 5 са оценом 18,20.
    - У категорији црвених вина титула шампиона додели вину „Стена“ из 2011. , произвођача „Винарије Чубра“ из Неготина, оцењеног под редним бројем 38 и шифром 45 са оценом 18,45.
    - У категорији шљивовица титула шампиона додели ракији „Милица“ из 1993. произвођача Милосава Драговића из Брезовца, оцењене под редним бројем 56 и шифром 29, са оценом 18,51.
    - У категорији ракије од грожђа титула шампиона додели ракији „Вињак Жар“ из 2002. произвођача „Српска традиција“ - Шели из Блазнаве, оцењене под редним бројем 78 и шифром 65, са оценом 18,53.


     
     
    ПРЕТРАЖИВАЊЕ
     
     
    Copyright © Toпола-Oпштина 2012