СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ПРЕДШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ МУЗИЧКА ШКОЛА
 

Реконструкција објекта на школској економији

 

Општина ТополаДанас је, годину дана од потписивања уговора и прикупљања потребне пројектне документације, у посао на школској економији СШ „Краљ Петар I“ уведен конзорцијум три фирме „Модулор“ д.о. Београд „Бест изградња“ Нови Сад и „Тесла системи“ Београд који ће изводити радове на реконструкцији једног од објеката на економији. Објекат је намењен за смештај пољопривредних машина.
Општина ТополаОпштина Топола Изградња поменутог објекта је од изузетног значаја за школску економију нарочито ако се има у виду податак да ће ускоро из средстава ЕУ овде из Италије стићи значајна количина вредних пољопривредних машина и ветеринарске опреме. У круг економије стићи ће рото фреза, распршивач стајњака, тањирача, комбајн, дрљаче, плугови, ветеринарски операциони сто за хируршке интервенције и још пуно тога у милионској вредности. План школе је, уз добијање покривеног простора, да догради још један део који би служио као кабинет за ветеринарску струку јер ће, како смо рекли и за њих из ЕУ стићи добар део опреме.

понедељак 18. април 2016.
[почетна страна]

Лопта више за кошаркашки терен

 

Општина ТополаСпортски терен на отвореном који се налази у склопу СШ „Краљ Петар I“ од данас је богатији за кошаркашки терен. Кошаркашки терен је према речима директора школе Љубише Недељковића предвиђен школским развојиним планом.
-Већ је велико интересовање деце. И средњошколаца и основаца. С обзиром да имамо рефлекторе, терен ће бити на располагању и грађанима уопште. Мислили смо и на безбедност деце. Игралиште је ограђено заштитном оградом како лопте не би излазиле на улицу. Због постављања конструкције једног од два коша, рукометни-фудбалски терен је померен за око два метра, а самим тим и голови и линије. Рупе за голове су већ избушене тако да следи њихово постављање и обележавање терена. У реализацији овог посла помогли су нам и бројни спонзори. Покушаћемо да до краја ове или почетком наредне школске године створимо услове и за један тениски терен, рекао је између осталог директор Недељковић.
Општина ТополаОпштина Топола Интересантно је да се већ у току јучерашњег дана у продавницама Тополе тражила кошаркашка лопта више, што само по себи представља податак колико дуго се са интересовањем чекало на постављање кошева у склопу овог терена. А чекало се веровали или не око 40 година. Приликом тадашње реконструкције овог терена кошеви са бетонском конструкцијом су уклоњени. Нова, изузетно квалитетна конструкција убрзо затим је урађена али је дуги низ година неупотребљена стајала испод школе, а затим је одатле „привремено“ однета.

понедељак 18. април 2016.
[почетна страна]

Додела награда победницима конкурса „Прича у слици“

 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас су у Основној школи „Живко Томић” у Доњој Шаторњи додељене награде победницима конкурса “Прича у слици” који је реализован у оквиру програма Дечија економија. Победу је однело одељење другог разреда основне школе “Живко Томић” у Доњој Шаторњи чији је рад координирала учитељица Славица Петровић. Друго место припало је Основној школи „Свети Сава” у Београду (учитељица Марија Вујовић) док је одељење четвртог разреда Основне школе „3. октобар” у Бору (учитељица Дејана Борановић Маринковић) освојило треће место. Присутним гостима и ученицима обратила се Марија Обрадовић, директорка школе „Живко Томић” и председник општине Топола, Драган Живановић, док је награде победницима уручила Ксенија Милић из организације Достигнућа младих у Србији.

       

Општина ТополаОпштина ТополаСвојим радом ученици ОШ „Живко Томић” су показали да и најмлађи могу да преузму иницијативу како би остварили своје жеље. Њихове жеље су скромне, овај пут то су биле бојице које су послужиле као повод да се организују и зараде новац. Кроз причу у слици приказали су нам како изгледа одговорна заједница у којој људи брину једни о другима.
Ученици који су учествовали на конкурсу имали су задатак да прикажу развој економског концепта кроз ликове у причи и тако на креативан начин анализирају улоге које имају у друштву – као појединци и као потрошачи. У креирању прича учествовала су цела одељења или групе ученика, стварајући своју причу од цртежа, фотографија или видео материјала.
На конкурсу су учествовали ученици од првог до четвртог разреда основних школа у Србији, а циљ је био да се покрене предузетнички дух код најмлађих и да им се омогући да учествују у спровођењу пројекта – од идеје до реализације. Конкурс “Прича у слици” део је програма предузетничког образовања Дечија економија који широм света спроводе националне организације Junior Achievement. Кроз програм деца уче о основама финансијске писмености, постављању и остваривању циљева као и о разлици између жеља и потреба. Више од 70 основних школа у Србији је укључено у овај програм који спроводи организација Достигнућа младих уз финансијску помоћ Ерсте банке.

понедељак 29. фебруар 2016.
[почетна страна]

У славу Светоме Сави

 

Општина ТополаОпштина ТополаСрпска православна црква данас слави великог српског просветитеља - Светог Саву. Савиндан је и слава српских образовних установа тако да су је традиционално славиле школе, ученици и просветни радници. Тако је и ове године било у школама тополске општине где су сечени славски колачи. Председник општине Топола, Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић стигли су да поред школе у Тополи посете и остале школе на територији општине и честитају им школску славу.Општина ТополаОпштина Топола
Славље у школама је увеличано пригодним програмима које су за своје другове и госте приредили ученици. Основна школа „Карађорђе“ припремила је складан музичко-сценскиОпштина Топола програм под називом „Времеплов“. Програм је поред ученика и наставника пратио велики број родитеља и грађана.

среда 27. јануар 2016.
[почетна страна]

Почетак нове школске године

 

Школско звоно, као и у читавој Србији, означило је почетак нове школске године и у школама општине Топола. Највише узбуђења, као и увек, старт нове школске године изазива код оних који по први пут у школу полазе. Реч је, наравно, о ђацима првацима. Многе школе приредиле су за њих у знак добродошлице пригодне програме.
У пет школа, колико их има на територији општине Топола, школовање је започело укупно 189 првака. Основну школу „Карађорђе“ заједно са њеним издвојеним одељењима похађаће 87 нових школараца. Школа „Милан Благојевић“ из Наталинаца биће богатија за 31. ђака, док ће у школе „Милутин Јеленић“ из Трнаве поћи 25 „Живко Томић“ из Шаторње 26 и „Сестре Радовић“ из Белосаваца 20 ђака.

       

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСавет за безбедност саобраћаја општине Топола поделио је првацима илустоване књиге „Пажљивкова правила у саобраћају“. Агенција за безбедност саобраћаја трећу годину за редом у оквиру кампање „Пажљивко“ посвећене безбедности деце у саобраћају, спроводи акцију поделе илустрованих књига ђацима првог разреда основних школа. Поред тога општински Савет за безбедност саобраћаја поделио је матичним школама по две бицикле како би и на практичан начин, било као пешака било као возача, проширио дечија знања о безбедности у саобраћају.

среда 2. септембар 2015.
[почетна страна]

Награде за најбоље

 

Све лепо да се понови. Све нежности да се запамте.
Сва срећа да се осети.
Све радости да се поделе.
Сва дивна сећања да оживе.
Све жеље да се остваре.

Општина ТополаКњиге које ће носиоце Вукових диплома подсећати на дане проведене у школским клупама свечано су данас уручене у скупштинској сали Општине Топола. На исти начин награђени су и ученици који су остварили успешне резултате на школским такмичењима, а такође и наставници професори и директори. Награде је уручио председник општине Драган Живановић.
Обраћајући се ученицима, председник општине им је пожелео успех у даљем школовању и додао да се полажу велике наде у њих као будуће инжењере, докторе и стручњаке, који ни у ком случају не смеју да забораве место свог школовања и одрастања. Живановић је такође нагласио и да ће 26 најуспешнијих ученика на тестирању за упис у средње школе добити бесплатне сезонске карте за купање на базену „Бајкал“ у Тополи.
За постигнуте резултате у школовању награђени су носиоци Вукових диплома основних школа, средње школе, носиоци прва три места на Окружним и Републичким такмичењима, наставници који су их припремали за такмичења, разредне старешине и директори:

       
     

ОШ.“Карађорђе“ Топола

Директор: Рајка Митровић

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ:
Исидора Арсенијевић, 8/1
Невена Марковић, 8/1
Марко Митић, 8/1
Јелена Павловић, 8/1
Милица Пешић, 8/1
Јана Стевановић, 8/1
Милица Митровић, 8/2, ђак генерације
Ђорђе Гојковић, 8/3
Марина Лазаревић, 8/3
Софија Вељовић, 8/3
Душица Павлићевић, 8/3c Разредне старешине ђака носилаца Вукове дипломе:
Бранко Говедарица, 8/1 разред
Милан Драговић, 8/2 разред
Радмила Јокић, 8/3 разред

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ НА ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА:
Исидора Арсенијевић 8/1 - 1. место из Техничког и информатичког образовања,
Душан Марковић 8/2 - 1. место из Историје и 3. место из Техничког и информатичког образовања "Шта знаш о саобраћају",
Милица Митровић 8/2 - 3. место из Техничког и информатичког образовања,
Душица Павлићевић 8/3 - 2. место из Историје
Петковић Жељко – 1. место на Регионалном такмичењу из Техничког
Наставници који су спремали ученике за такмичења:
Десимир Поповић – Историја,
Милан Драговић - Техничко и информатичко образовање,
Кундовић Јелена.

ОШ.“Живко Томић“ Доња Шаторња


Директор: Марија Обрадовић

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИК НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ:
Немања Јанковић,
У 6.разреду 3 место из Биологије
У 7. разреду 2 место из Атлетике - дисциплина 4Х100 метара
Наставници који су спремали ученике за такмичења:
Наставник биологије Светлана Коцић
Наставник физичког васпитања Загорка Марковић

ОШ.“Милутин Јеленић“ Горња Трнава


Директор: Мирослав Алексијевић

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ:
Аница Луковић, ђак генерације
Ивана Алексијевић
Разредни старешина ђака носилаца Вукове дипломе:
Зорица Величковић

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИК НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ:
Аница Луковић, у 5. и 8. разреду освојено 2 место из Српског језика
Наставници који су спремали ученике за такмичења:
Наставник српског језика Андреа Симовић и
Наставник српског језика Зорица Величковић

ОШ.“Сестре Радовић“ Белосавци

Директор: Слађана Мијовић

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ:
Александра Вујић, ђак генерације,
Тамара Поповић.
Разредни старешина ђака носилаца Вукове дипломе:
Јелена Стефановић Николић

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ НА ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА:
Александра Вујић, у 5. разреду освојено 2. место из математике и биологије
Лазар Радовић, у 8. разреду освојено 2. место из атлетике – дисциплина скок у даљ
Наставници који су спремали ученике за такмичења:
Наставник математике Синиша Тубић,
Наставник биологије Мирјана Ранковић,
Наставник физичког васпитања Загорка Марковић.

ОШ.“Милан Благојевић“ Наталинци


Директор: Зорица Срећковић

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ:
Катарина Лукић, ђак генерације
Бисенија Матић
Немања Радојевић
Разредни старешина ђака носилаца Вукове дипломе:
Виолетка Тодоровић

Средња школа „Краљ Петар I“ Топола

Директор: Љубиша Недељковић

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ:
Гимназија општи тип:
Оливера Митровић
Катарина Манојловић
Тамара Невенић
Срђан Радојевић, ђак генерације
Разредни старешина ђака носилаца Вукове дипломе:
Јасминка Николић

Гимназија друштвено језички смер:
Милица Јокић
Ђорђе Тодић
Далиборка Пејић
Тамара Јовановић
Разредни старешина ђака носилаца Вукове дипломе:
Данијела Јевтић
Машински техничар за компијутерско конструисање:
Ивана Младенов
Бојана Еић
Разредни старешина ђака носилаца Вукове дипломе:
Ивана Степановић
Пољопривредни техничар:
Тања Васиљевић, ђак генерације
Разредни старешина ђака носилаца Вукове дипломе:
Борјана Гојковић

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ НА ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА:
Тања Васиљевић, пољопривредни техничар - Освојено 2. место на Републичком такмичењу из пољопривреде 2014/2015,
Катарина Манојловић, гимназија општи тип - Освојено 1. место на окружном такмичењу из Биологије 2014/2015,
Срђан Радојевић, гимназија општи тип, Освојила 1 место на Окружном такмичењу из Историје 2014/2015,
Тамара Јовановић и Владимир Прокић, гимназија друштвено језички смер, освојено 2 место на Републичкој смотри “Позоришни сусрети гимназије 2013/2014,
Немања Петровић, гимназија друштвено језички смер, освојено 2 место на окружном такмичењу из Енглеског језика 2015.
Наставници који су спремали ученике за такмичења:
Професор пољопривреде Душица Радојевић,
Профеор биологије Весна Бишевац,
Професор историје Владимир Савић,
Професор српског језика и књижевности Зорка Станојевић,
Професор енглеског Борјана Гојковић.

четвртак 25. јун 2015.
[почетна страна]

Пољопривредни техничар ипак у Тополи

 

Општина ТополаБудући средњошколци ће и у наредној школској 2015/2016. години моћи у тополској Средњој школи „Краљ Петар I“ да упишу смер пољопривредни техничар. Ово би у најкраћем била вест која ће без сумње обрадовати ученике који су у Тополи имали намеру да упишу управо тај смер.
Одобравање овог образовног профила било је под знаком питања од стране Министарства просвете. Међутим, схватајући значај пољопривреде као веома важне привредне гране, Општина Топола је уложила ванредне напоре како би Средња школа „Краљ Петар I“ и у наредној школској години добила могућност да на овај смер прими нових 30 ученика. Осим тога већ су у току озбиљни разговори како би се у Тополи отворило одељење Пољопривредног факултета из Шапца.
Општинско руководство чини и корак даље у настојањима да занимање пољопривредни техничар у потпуности оснажи и афирмише. Пружа се могућност ученицима који упишу овај образовни профил у Тополи, без обзира одакле долазе, да Општина сноси 50% трошкова у уџбеницима и прибору, а по новом наставном плану и програму ученици овог занимања после II године школовања добијају F категорију за возаче трактора.
Иначе поред поменутог смера, СШ „Краљ Петар I“ ће у школској 2015/2016. години примити свршене основце у опши и друштвени тип гимназије и квалификованим наставним кадром оспособљавати их за занимања: (поновимо) пољопривредни техничар, ветеринарски техничар, винар-виноградар, машинство и обрада метала, аутомеханичар, металостругар и инсталатер.

среда 10. јун 2015.
[почетна страна]

Знак пажње за најбоље

 

Општина ТополаОпштина ТополаПолагање пријемних испита за ученике основних школа је на прагу. Док се ђаци увелико припремају за решавање задатака из тестова српског језика, математике и комбинованог теста – 15, 16. и 17. јуна, а затим и избора жељених средњих школа, челни људи Општине Топола дошли су на идеју на који начин да се испред Општине као институције „одуже“ основцима који се покажу најуспешнијим на пријемном испиту.
Њих петнаест, са територије ове шумадиске општине који буду имали највише бодова на завршном испиту биће награђени бесплатном месечном картом за један од базена (Бајкал, Сунчани брег).

У циљу промовисања најбољих ученика Општина Топола иде и корак даље. Жеља је да фотографије најуспешнијих ученика у школовању, вуковаца, буду истакнуте на видним местима у граду. О томе говори председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, иначе и иницијатор ових акција: „Поред традиционалног пријема који се у Општини организује у част вуковаца, ове године ће слике и имена тих ученика красити билборде нашег града. Надам се да ће ово постати традиција и да ћемо убудуће проширивати начине награђивања наших најбољих ученика, а уједно и промовисати оно најбоље што наша општина има.“

петак 5. јун 2015.
[почетна страна]

Савиндан

 

Општина ТополаОпштина ТополаКо удара тако позно у дубини ноћног мира
на капији затвореног светогорског манастира?
"Већ је прошло тавно вече, и нема се поноћ хвата
седи оци, калуђери, отвор'те ми тешка врата.
Светлости ми душа хоће, а одмора слабе ноге,
клонуло је моје тело, уморне су моје ноге.
Ал' је крепка воља моја, што ме ноћас вама води
да посветим живот роду, отаџбини и слободи....

Славским колачем, кољивом и вином и освештавањем које обавља свештенство уз Светосавску химну, данас је у школама тополске општине обележен Савиндан, слава првог српског архиепископа и просветитеља.
Општина ТополаОпштина ТополаСвети Сава – школска слава, обележена је и у Основној школи „Карађорђе“ у Тополи. Драмским и хорским извођењем и пригодним песмама славило се име великог српског светитеља.
Општина Топола Општина ТополаЈедна занимљивост везана је за овогодишњег славара. Уз ОШ „Карађорђе“ славар је била и Данијела Павлићевић из Тополе. Наиме њена бака Коса је још 1992. године, када је Савиндан враћен под окриље школа и поново установљен као школска слава, такође била славар, тако да Данијела на овај начин наставља породичну традицију.
...Векови су прохујали од чудесне оне ноћи,
векови су прохујали и многи ће јоште проћи.
Ал' то дете јоште живи, јер његова живи слава,
јер то дете беше Растко, син Немањин – Свети Сава.
Војислав Илић

уторак 27. јануар 2015.
[почетна страна]
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2016