ПРОЈЕКАТ МЛАДИ МЛАДИМА НЕ ВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СПОРТ СТРЕЉАЧКИ САВЕЗ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВО
 
Еколошки СОС телефон

Општина Топола увела је нове рестриктивне мере према онима који загађују животну околину. Ова варош прва је у Србији која је за притужбе на оне који бацају смеће ван канти за отпатке увела телефон за притужбе. Линија је отворена нон-стоп.
На броју 034/811-248 дежура аутоматска секретарица, а притужбу на рачун комшије који је кесу бацио кроз прозор грађани Тополе могу оставити и анонимно. Санитарни инспектор потом излази на терен и пише казну. Ако је реч о возилу, тачније ако неко избаци кесу са отпацима кроз прозор аутомобила, имамо договор с локалном полицијом како би одмах идентификовали о коме се ради и проследили му казну – каже Драган Јовановић, председник општине Топола. Први човек у вароши под Опленцом каже де су за оне који не поштују прописе предвиђене максималне казне.
 
Пестициди и заштита пчела
 
Општина ТополаПроф. др Светомир Стаменковић, из Чачка, одржаће у петак, 27. маја, у Дому културе у Винчи едукативно предавање на тему „Пчеле и пестициди“. Предавање ће почети у 19 часова. У оквиру теме разматраће се разноврсна питања попут могућности сузбијања ервиније на јабуци, најважнијих фактора у производњи воћа, улози пчела у опрашивању воћа, механизмима деловања пестицида, времену третирања воћњака, утицају пестицида на пчеле, очувању пчела од тровања и др.
Поред тога, професор Стаменковић, који је одржао преко 200 предавања за воћаре, ратаре, повртаре и пчеларе широм Србије из области заштите биља и значају пчела у производњи хране, ће говорити и о својој књизи „Примена пестицида у заштити воћњака и винове лозе“, једној од више дела чији је аутор или коаутор.

уторак, 24. мај 2016.
[почетна страна]
 
Сахрањен је кнез Александар Карађорђевић
 
Општина ТополаОпштина ТополаЗаупокојеном литургијом у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у присуству породице, званичника и поштовалаца, пут вечног коначишта испраћен је данас Александар Карађорђевић, кнез од Југославије. Црквени обред служио је епископ Шумадијски господин Јован са свештенством и уз помоћ Црквеног хора Опленац из Тополе. Поштовање приминулом кнезу својим присуством, полагањем венца и изразима саучешћа породици, указао је председник Републике Србије Томислав Николић. До гробнице у порти цркве, кнеза су отпратили пилоти припадници Ваздухопловне бригаде, а ковчег у гроб спустили кнежеви Шумадинци.
Сахрани су присуствовали супруга кнеза Александра Карађорђевић кнегиња Барбара, синови Душан, Михајло и Сергеј, кнежева сестра Јелисавета, принц Александар са супругом принцезом Катарином и сином принцом наследником Петром, принцеза Линда и принц Михајло, представници владарске породице Лихтенштајн, као и представници дипломатског кора, Војске Србије предвођени генералом Диковићем, представници МУП-а Србије, председник Општине Топола Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовновић и бројни други сарадници, пријатељи и грађани.
           
           
           
Кнез Александар Карађорђевић преминуо је 12. маја у Паризу у 92. години. Син првенац ЊКВ кнеза Павла Карађорђевића и кнегиње Олге, унук кнеза Арсена, млађег брата краља Петра I Ослободиоца, праунук кнеза Александра, најмлађег сина вожда Карађорђа Петровића, доајен Краљевског Дома, рођен је 13. Августа 1924. године у Вајтлоџу у Великој Британији. По мајчином родослову, кнез Александар је од руске царске лозе Романова, грчких и данских краљева и кнежева: баба му је Њено Царско Височанство Јелена Владимировна, Велика Војвоткиња Русије, а прабаба ЊЦВ Велика Војвоткиња Русије Олга Константиновна. Деда по мајци, ЊКВ кнез Никола од Грчке и Данске био је трећи син кнеза Виљема од Данске, ЊКВ грчког краља Ђорђа I.
Према породичном правилнику Краљевског Дома, од 1930. године, Александар Карађорђевић носио је титулу Кнез од Југославије. Школовао се у колеџу Итон – Енглеска. После пуча 27. марта 1941. био је у изгнанству, најпре у грчкој, потом Египту и Кенији. Са навршеном осамнаестом годином пријавио се као добровољац у РАФ. Као пилот РАФ-а учествовао је у Другом светском рату и имао 1000 сати борбеног лета. После рата био је пилот цивилног ваздухопловства.
Из два брака имао је петоро деце: четири сина и ћерку. Са кнегињом Маријом Пијом од Савоје синове Димитрија, Михаила и Сергеја и ћерку Јелену. Са кнегињом Барбаром од Лихтенштајна има сина Душана Карађорђевића.
Носилац је великог броја високих одликовања, као што су: Орден Карађорђеве Звезде Првог реда, Орден Белог Орла Првог реда, Орден Југословенске Круне Првог реда, Орден Светог Саве Првог реда, Витез Врховног Ордена Најсветлијих Благовести, Велики Крст Војног и Верског Ордена Светих Маврикија Лазара, Велики Крст Ордена Круне Италије...
После Другог светског рата, југословенске власти одузеле су му грађанска права. У изгнанству је био до 2000. године. За све време свог изгнанства кнез Александар био је одан свом народу и својој цркви. Јавно је осуђивао однос међународне заједнице према српском народу. Осуђивао је бомбардовање СРЈ, обраћајући се француској и светској јавности, Уједињеним нацијама, Европској унији... Пажњу српске јавности посебно је привукао 1999. када се извинио српском народу за учешће породице Карађорђевић у стварању Југославије, сматрајући ту државну творевину трагичном грешком.
Од 2000. године, у настојању да надокнади изгубљене деценије, интензивно је долазио у Србију и током следећих година обилазио је градове, села, цркве и манастире у Србији, Црној Гори, Републици Српској. Остаће упамћен и његов боравак на Косову и Метохији где је боравио пружајући подршку српском народу и осуђујући шиптарски терор и незаинтересованост међународне заједнице.
Био је потпредседник Управног одбора Западноевроске епархије СПЦ, обновитељ Витешког реда Змаја и покровитељ Центра за истраживање православног монархизма. Са великим одушевљењем и посвећеношћу, 2007. прихватио се покровитељства над пројектом Србија земља јоргована и сваке године долазио са супругом кнегињом Барбаром да засади први јоргован те тако помогне да Србија буде још лепша. Захваљујући њему акцији су се придружиле племићке породице Лихтенштајн, Бурбон и Орлеан. Својом појавом, понашањем и односом према саговорницима пленио је племенитошћу, отменошћу, витештвом и једноставношћу. Све говоре, саопштења и писма завршавао је поздравом – Христос посреди нас.

петак, 20. мај 2016.
[почетна страна]
 
Званично положен венац кнезу Александру
 
Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Живановић и његов заменик др Горан Ђорђевић, званично су, полагањем венца, данас одали пошту крај ковчега кнеза Александра Карађорђевића. Почасну стражу, у том периоду, крај кнежевог одра давали су пилоти Војске Србије, као знак поштовања уваженом колеги који је у Другом светском рату био пилот добровољац РАФ-а и имао 1000 сати борбеног лета.
         

четвртак, 19. мај 2016.
[почетна страна]
 
Избор новог општинског руководства
 
Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у скупштинској сали Општине Топола одржана друга седница Скупштине општине. Поред бројних тачака дневног реда, јавност је у највећој мери била заинтересована за избор новог општинског руководства, председника општине, његовог заменика и чланове Општинског већа.
Општина ТополаОпштина ТополаНа предлог председника Скупштине општине Драгана Јовановића, тајним гласањем 29 за, 8 против, за председника општине у новом мандату изабран је Драган Живановић који је ову функцију већ обављао од 2014. године.Општина Топола Заменик председника општине гласовима 28 за, 1 против и 7 уздржаних, постао је др Горан Ђорђевић, досадашњи директор Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе. Од ове седнице, Општина Топола је добила и нове чланове општинског Већа. То су: Учитељ Мирко Радовановић, предузетник Јованка Савић, пензионер Витомир Ивовић и ученица Марија Јовановић.

четвртак, 19. мај 2016.
[почетна страна]
 
Кнез Александар на одру у цркви Светог Ђорђа
 
Општина ТополаОпштина ТополаСа аеродрома Никола Тесла, у Тополу, око 14 часова, стигао је ковчег са телом Александра Карађорђевића – кнеза од Југославије. У кнежевој пратњи до Опленца, налазили су се шеф кнежевог кабинета за Србију - Срђан Станишић, Драган Рељић - директор Задужбине краља Петра Првог и Дејан Дамњановић - командант сувереног Витешког реда Змаја. На кратком помену кнезу Александру у цркви Светог Ђорђа, који је служило свештенство Опленачког намесништва, присуствовао је и председник општине Топола, Драган Живановић.
Општина ТополаОпштина ТополаГрађани који желе одати пошту преминулом кнезу могу то учинити данас до 21 час, као и сутра од 8-21. Заупокојена литургија у присуству чланова породице, званичника и поштовалаца кнеза Александра почеће у петак, 20. маја, у 10 сати и 30 минута.

среда, 18. мај 2016.
[почетна страна]
 
Тактичко показна вежба у школи
 
Општина ТополаОпштина ТополаВатрогасно-спасилачко одељење Топола, у сарадњи са Црвеним крстом, одржало је данас у простору Основне школе „Карађорђе“ тактичко показну вежбу. Тема и уједно циљ вежбе били су заштита јавних објеката, евакуација угрожених и гашење пожара, а затим и едукација грађана, у овом случају ученика, из области противпожарне заштите. У вежби је учествовало девет ватрогасаца спасилаца са три возила и два члана Црвеног крста са једним возилом.
           
         
Сам опис вежбе изгледао би овако: На сазнање да се на спрату школе појавио пожар, одмах је почела евакуација одељења која су се налазила у непосредној близини опасности. Активирано је црево на школском хидранту. Ученици са наставницима су у потпуном реду, крећући се уза зид, напуштали простор школе и излазили у двориште удаљеније од места пожара. У међувремену о избијању пожара обавештено је одељење ватрогасно-спасилачких јединица и Црвени крст. Ватрогасна возила стигла су са друге стране школе – ближе месту избијања пожара. Синхронизованом акцијом ватрогасци су у пуној опреми постављали лестве, ушли у објекат, евакуисали лице коме је требало указати помоћ, постављали ватрогасну пругу (развлачили црева и другу опрему) и „гашењем ватре“ обезбедили објекат од даље штете и тежих последица. Истовремено, екипа Црвеног крста која је својим возилом стигла са удаљеније стране од места пожара указивала је помоћ повређенима. На крају показне вежбе Никола Лазаревић, командир ватрогасно-спасилачког одељења, одржао је едукативно предавање, овога пута ученицима, из области противпожарне заштите.
среда, 18. мај 2016.
[почетна страна]
 
Последње путовање кнеза Александра
 
Општина ТополаОпштина ТополаПосмртни остаци Александра Карађорђевића кнеза од Југославије стићи ће у Тополу у среду, 18. маја. Из Париза ће авионом ковчег са телом преминулог кнеза, на београдски аеродром, бити допремљен у 12 сати и 30 минута, а затим погребним колима ка Тополи, где ће око 15 часова бити изложен у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Грађани који желе одати пошту преминулом кнезу могу то учинити већ сутра у поподневним сатима све до 21 час као и у четвртак од 8 до 21.
Општина ТополаСахрана кнеза Александра Карађорђевића обавиће се у петак, 20. маја, у порти цркве Светог Ђорђа, по његовој изричитој жељи, а Завод за заштиту споменика културе Републике Србије 21. априла 2011. године издао је одговарајућу документацију о томе. Заупокојена литургија почеће у 10.30 сати.

уторак 17. мај 2016.
[почетна страна]
 
Преминуо Александар Карађорђевић - кнез од Југославије
 
Општина ТополаОпштина ТополаРано јутрос у Паризу преминуо је кнез Александар Карађорђевић (92), саопштено је из његове канцеларије у Београду, а преносе домаћи медији. У саопштењу се наводи да ће кнез Александар бити сахрањен у породичној гробници на Опленцу. Тачан датум сахране биће накнадно објављен.
Кнез Александар је рођен 13. августа 1924. године у Вајтлоџу у Великој Британији. Син је кнеза намесника Павла и кнегиње Олге Карађорђевић, чукунунук вожда Карађорђа. Према породичном правилнику Краљевског Дома, од 1930. године носио је титулу кнез од Југославије.
Школовао се у Итону. Учествовао је у Другом светском рату као пилот добровољац РАФ-а и имао 1000 сати борбеног лета. После Другог светског рата настанио се у Паризу. Из првог брака са кнегињом Маријом Пијом од Савоје има синове Димитрија, Михајла, Сергеја и ћерку Јелену. Из другог брака са кнегињом Барбаром од Лихтенштајна има сина Душана.
Од 2000. године, у настојању да надокнади изгубљене деценије, интензивно је долазио у Србију. Године 2007. обишао је Косово и Метохију пружајући подршку српском народу. Његова писма, саопштења и разговори сабрани су у четири књиге.
Био је потпредседник Управног одбора Западноевропске епархије СПЦ, обновитељ Витешког реда Змаја и покровитељ Центра за истраживање православног монархизма.

четвртак 12. мај 2016.
[почетна страна]
 
Скупштина Тополе у новом одборничком сазиву
 
Општина ТополаОпштина ТополаТопола је данас добила нови сазив одборника који ће у наредном мандату представљати њене грађане. У скупштинској сали Општине Топола одржана је прва седница Скупштине општине у новом сазиву – конститутивна седница на којој су верификовани мандати одборника, изабран председник Скупштине, његов заменик као и секретар Скупштине општине.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПрву седницу Скупштине општине у новом сазиву водила је као најстарији одборник Марија Гавриловић. Тајним гласањем, са 30 гласова од 38 одборника колико је било присутно (троје оправдано одсутно), за председника Скупштине општине Топола изабран је Драган Јовановић који је од 2004. до 2014. године обављао функцију председника општине, а избором за Народног посланика Републике Србије 2014. до минулих избора, изабран управо на место председника Скупштине општине Топола.
Поводом поновног избора за председника Скупштине општине, Драган Јовановић се захвалио грађанима на четвртој у низу убедљивој подршци.
Општина Топола-Захваљујем се свима на подршци и вери у ово што радим. Главни циљеви у овом мандату су завршетак пута Топола – Рудник са новим мостовима. Завршетак пута Топола – Крагујевац. Вредност само ове две инвестиције износи преко 22 милиона евра. Настављамо инфраструктурну изградњу асфалтних путева ка сваком домаћинству и ширење водоводне мреже на сеоском подручју. Затим завршетак приватизације Рудника и Ливнице и њихов даљи несметан рад, као и доношење закона о Опленцу у Скупштини Србије како би Топола повратила имовину на Опленцу први пут након '45 године – рекао је Јовановић уз обећање да ће и у овом мандату као председник бити на услузи грађанима и доступан сваког дана у решавању појединачних проблема.
Општина ТополаЗа заменика Скупштине општине Топола, такође тајним гласањем, изабран је Живота Јовановић пензионер из Тополе, док је за секретара СО постављена дипломирани правник Сања Јевтић.
Подсетимо да Скупштина општине Топола броји 41 одборника. У наредном четворогодишњем мандату њу ће сачињавати 29 одборника са изборне листе Александар Вучић-Драган Јовановић – Топола побеђује, 6 одборника са изборне листе Нови људи – боља Топола, 4 са листе Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије(СПС), Јединствена Србија(ЈС) Драган Марковић Палма, Српска народна партија(СНП) и 2 одборника са листе Др Војислав Шешељ-Српска радикална странка Др Војислав Шешељ.

уторак 10. мај 2016.
[почетна страна]
 
Трећа хуманитарна изложба
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ центру Тополе одржана је трећа хуманитарна продајна изложба ускршњих јаја и декоративних предмета коју организују Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Загрљај“ и ученици Основне школe „Карађорђе“. Општина ТополаОпштина ТополаРадост давања и примања дарова, поводом великог хришћанског празника Ускрса, могли су да осете бројни пролазници и грађани који су се данас дружили са члановима Удружења. Приход са изложбе намењен је финансирању излета за децу и младе са сметњама у развоју, из Удружења „Загрљај“.

четвртак 28. април 2016.
[почетна страна]
 
Дан здравља
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДом здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе данас је организовао „Дан здравља“. На зеленој пијаци, потпуно бесплатно, без обзира на поседовање здравствене књижице, стручне службе ове здравствене установе контролисале су грађанима ниво шећера у крви и мериле крвни притисак.
четвртак 14. април 2016.
[почетна страна]
 
Додељена ауто седишта за децу
 
Општина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић поделили су данас 37 дечијих ауто седишта родитељима, старатељима, хранитељима или усвојитељима са подручја општине Топола чија су деца рођена у 2016. години.
Општина ТополаОпштина Топола--Како би појачали безбедност у саобраћају пре свега наших најмлађих суграђана и ове године настављамо акцију доделе дечијих ауто седишта. Сви смо ми сведоци немилих дешавања у саобраћају. Управо због тога жеља нам је да на овај начин поспешимо сигурност најмилијих чланова породица. Седишта су веома квалитетна. Ове године обезбедили смо више од 70 седишта. Ово би уједно био и један мали вид наше помоћи, као заједнице, у тежњи и искреној жељи да се повећа наталитет. Кроз овај вид, а и на друге начине и у будућности трудићемо се да, у складу са својим могућностима, пружимо помоћ у овом правцу – рекао је између осталог председник Скупштине општине Драган Јовановић подсећајући на помоћ коју општина пружа родитељима који имају троје и више деце.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола-Пошто су деца наше највеће благо, желим вам да таквог богатства имате што више. Нека деца у здрављу користе ова седишта и да вам послуже и за наредну – надовезао се председник општине Драган Живановић.
У циљу спровођења превентивних активности из области безбедности саобраћаја и унапређења безбедности деце у саобраћају на путевима, Општина Топола је у сарадњи са општинским Саветом за безбедност саобраћаја расписала Јавни позив за куповину ауто седишта. То значи да ће се у наредном периоду поделити и преосталих 35 седиша. Према томе, како је речено „ово није крај акције. Јавни позив за прикупљање захтева заинтересованих је и даље отворен“, а критеријуми за добијање дечијих ауто седишта могу се видети на сајту Општине Топола www.topola .com у рубрици Јавни позиви.
уторак 12. април 2016.
[почетна страна]
 
Сачувајмо пчеле
 
Општина ТополаС обзиром да је на територији општине Топола дошло до појаве тровања пчела, упозоравају се воћари да приликом третирања засада воћа са хемијским средствима третмане обављају строго у вечерњим сатима када пчеле нису у засаду.
Третмане у прецветавању коштичавог воћа, пошто се тада користе инсектициди, треба обављати два до три дана после прецветавања јер је таква препорука стручњака за заштиту биља.
среда 6. април 2016.
[почетна страна]
 
Отворена аутобуска станица
 
Општина ТополаАутобуска станица у Тополи отворена је за пријем аутобуса који саобраћају у локалном и приградском саобраћају. Обавеза аутобуских превозника који имају регистроване линије је да у њу пристају, тако да ће путници који користе аутобуски превоз убудуће моћи да користе услуге градске аутобуске станице.
понедељак 4. април 2016.
[почетна страна]
 
Амбуланта у Клоки
 
Општина ТополаУ циљу унапређења здравствене заштите на територији општине Топола, јуче је у Клоки обновљен рад амбуланте која послује при здравственој станици у Наталинцима. Здравствени објекат у рад су пустили председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и Горан Ђорђевић директор Дома здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи у оквиру кога и послују ови објекти. Лекари опште медицине убудуће ће у Клоки пужати здравствене услуге пацијентима уторком и четвртком.
среда, 30. март 2016.
[почетна страна]
 
Безбедност на првом месту
 
Општина ТополаСавет за безбедност саобраћаја општине Топола у сарадњи са Полицијском станицом Топола у циљу укупне безбедности и безбедности саобраћаја поставили су безбедносне камере – видео надзор у Тополи.
Позивају се грађани на поштовање прописа у саобраћају, а у циљу повећања безбедности и заштите како учесника у саобраћају тако и лица која у њему на посредан начин учествују, а пре свега деце. Самим тим моле се пешаци као учесници у саобраћају да поштују саобраћајне прописе како би се смањио број незгода.
С обзиром да непоштовање прописа у саобраћају подлеже и изрицању казни предвиђених Законом о безбедности у саобраћају, учесници у саобраћају се упозоравају да имају у виду и овај моменат који може бити од значаја за њихов буџет.
уторак, 22. март 2016.
[почетна страна]
 
У корист свих нас
 
Општина ТополаОпштина ТополаПод слоганом „Свима да роди“, окупили су се јуче у Доњој Трнави пчелари, воћари и заштитари како би заједничком акцијом дошли до што благороднијег приноса, односно како би пчелиње заједнице имале добар пролећни развој, а воћари добру опрашеност и повећан род воћа.
Састанку са пчеларима и воћарима овога краја присуствовали су заменик председника Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Милутин Бата Петровић, Дејан Марковић председник Одбора за заштиту пчела СПОС-а, дипломирани инжењер заштите биља и прехрамбених производа Верко Качаревић, као и представници Удружења пчелара „Опленац“ из Тополе.
Општина ТополаОпштина ТополаОдбор за заштиту пчела Савеза пчеларских организација Србије у сарадњи са локалним воћаром и пчеларом Марком Ракочевићем који је и координатор акције, обезбедио је стајалиште на воћној паши за њихове пчелиње заједнице на подручју села Горња Трнава. Куриозитет, рекло би се, је у томе што се ова и оваква акција спроводи у сарадњи са локалним воћарима који нарочито у ово доба године интезивно раде на заштити својих воћних култура, а управо та спона пчелар-воћар треба да у живот спроведе капмању која се у овом правцу води: „Да свима роди“. Пчелари Србије који би своје пчелиње заједнице довезли на пролећну пашу већ се јављају на телефоне доступне преко сајта СПОС-а. Детаље око селидбе и локацију стајалишта даје и даваће Марко Ракочевић.
О заштити воћа, а у овом случају посебно о правилном начину заштите воћа и биља имао је овом приликом шта да каже Верко Качаревић који дуги низ година саветује и препоручује воћарима време и средства заштите која не угрожавају пчелиње заједнице. Општина ТополаОпштина ТополаПчелари једино што траже, а то је између осталог нагласио и председник Одбора за заштиту пчела Дејан Марковић, је да сви заједно примењујемо Закон о воћарству и коришћењу средстава за заштиту биља као и Правилник о начину држања пчелињих заједница. Он сматра да ће се на овај начин успоставити и веће поверење између пчелара и воћара.
Иначе, територија општине Топола већ је позната по великом броју хектара под воћарским културама. Управо на овом простору указала се и прилика да се оствари сарадња између овако за све нас важних делатности. Сви су изгледи да ће на овај начин прва оваква акција у Србији уродити плодом и да ће „Свима да роди“.
уторак, 22. март 2016.
[почетна страна]
 
Сат за планету земљу
 
Општина ТополаОпштина ТополаИскључењем рефлектора који обасјавају цркву Светог Ђорђа на Опленцу, Општина Топола се у суботу увече прикључила највећој светској глобалној акцији у којој учествују милиони људи, бројне организације и институције. Опленац се на тај начин и ове године на сат времена нашао у потпуном мраку.
Осим Тополе, ове године се у Србији у акцију „Сат за нашу планету“ укључио велики број општина, градова, јавних установа, школа и познатих личности. Ова намифестација, када се на један сат гасе светла широм наше планете, обележава се у Србији осми пут, а десети пут у свету. Показати да заједно можемо ублажити климатске промене, допринети очувању природе и природних ресурса – њен је основни циљ.
понедељак, 21. март 2016.
[почетна страна]
 
Савремена производња јабуке, вишње и шљиве
 
Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали општине Топола, у суботу 12. марта, одржана је едукација пољопривредника на тему: „Савремена производња јабуке, вишње и шљиве“. Предавач на скупу који је изазвао изузетно интересовање пољопривредника био је проф. др Драган Радивојевић са Пољопривредног факултета у Земуну.
Општина ТополаПрезентујући своје теоретско и практично знање из области производње воћа које је у највећој мери заступљено у општини Топола, професор Радивојевић је одговарао и на питања пољопривредника заинтересованих за унапређење ових култура. С обзиром на запажену заинтересованост пољопривредних произвођача, Општина Топола и у наредном периоду планира организацију сличних едукација, а у складу са заинтересованошћу пољопривредника.
Треба напоменути и да су у уводном делу едукације присутнима презентоване услуге „Дунав осигурања“, док су представници фирме „Meteos“ представили могућности аутоматске метеоролошке станице „Davis“.
уторак, 15. март 2016.
[почетна страна]
 
Ванредна ситуација у општини Топола
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола прогласила је данас ванредну ситуацију на територији читаве општине. Ову одлуку донео је председник општине Драган Живановић на предлог Штаба за ванредне ситуације који је овога јутра заседао.
Киша која је падала у току јучерашњег дана и протекле ноћи изазвала је бујање и изливање потока и река које су већ на појединим местима изазвале материјалну штету. Набујала Јасеница је у Шаторњи однела прелаз за засеок Кусаица и тиме прекинула комуникацију са око десет домаћинстава која живе са друге стране реке. Саобраћај се још увек одвија нормално у Божурњи и код моста за Горович и поред тога што се и овде Јасеница излила. Бедеми који су прошле године на овој реци рађени у Наталинцима још увек издржавају ударе Јасенице. Уколико дође до наставка падавина, а оне су најављене, овде ће бити угрожен већи број домаћинстава. Село Клока надошла вода од околних потока поделила је у насељу Враново на два дела. Насипи који су такође прошле године рађени на реци Каменици, на њеним најкритичнијим местима, такође за сада издржавају. Река Кубршница прекинула је преко Вићије комуникацију са Загорицом и излила дуж атара овог села, затим Маскара и Рајковца и потопила околна поља. Јарменовачка река угрожава пут и тамо се већ налазе екипе и механизација Јавно комунално и стамбеног предузећа (ЈКСП).
Што се водоснабдевања из система ЈКСП тиче оно је за сада уредно и поред тога што је систем за прераду воде у Јарменовцима због превелике мутноће привремено обуставио рад. Град и градска насеља снабдевају се водом из резервоара и осталих изворишта, а у случају потребе биће ангажоване цистерне.
Штаб за ванредне ситуације општине Топола непрестано ће пратити ситуацију, ангажовати људство и средства и предузимати мере како би заштитио становништво и на најмању могућу меру смањио материјалну штету.
понедељак, 7. март 2016.
[почетна страна]
 
Потписани уговори о стипендирању
 
Општина ТополаОпштина ТополаДраган Живановић, педседник општине Топола, свечано је у суботу, 5. марта, у скупштинској сали општине, потписао уговоре о стипендирању студената са територије општине Топола за школску 2015/2016 годину. Председник општине је пожелео студентима оно што им заправо желе и њихови родитељи, рођаци, пријатељи, као и они сами – успех у даљем школовању и превазилажење препрека које воде до коначног завршетка студија.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Право на општинске стипендије у школској 2015/2016 години стекло је њих 77. Основну општинску стипендију, у месечном износу од 3000 динара, уживаће 62 студента. Увећане стипендије у висини од 5000 динара месечно примаће 13, као и два студента која се школују на факултетима чија су занимања дефицитарна на подручју општине Топола са најмањом просечном оценом у току студија 8,00.
понедељак, 7. март 2016.
[почетна страна]
 
ЛПД зарад већег осамостаљења
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ организацији Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Загрљај“ из Тополе, у уторак, 1. марта, одржана је трибина у оквиру пројекта „Увођење услуге лични пратилац детета у општини Топола“. Трибина је организована у простору скупштинске сале општине Топола.
Презентацију пројектних активности о услузи личног пратиоца детета која се имплементира од септембра прошле године, водила је координатор пројекта Славица Ђурић Павловић иначе председница Удружења „Загрљај“. О пројекту је говорила и психолог Верица Новчић Петрић и дефектолог Јелена Кундовић. Своје импресије и примере добре праксе са присутнима су поделили дефектолог Бранка Чучуковић, поједини наставници, а нарочито родитељи деце са сметњама у развоју чија су деца корисници услуге и сами лични пратиоци деце као и родитељи деце којој ће ова услуга бити потребна у наредном периоду.
           
Лични пратилац детета (ЛПД), како се могло чути на трибини, је услуга намењена детету са сметњама у развоју - инвалидитетом коме је потребна индивидуална практична подршка у задовољавању основних потреба у свакодневном животу у области кретања, одржавања личне хигијене, храњења и комуникације, под условом да је дете укључено у васпитно-образовну установу. На тај начин, кроз такву практичну подршку, редовно школовање и активности у оквиру заједнице, циљ је успостављање што већег нивоа самосталности што је на појединим примерима већ дало позитивне резултате, те је за очекивати и подршку локалне заједнице како би се са овим видом услуге наставило и по завршетку пројекта.
среда, 2. март 2016.
[почетна страна]
 
Пчелари из Црне Горе у посети Тополи
 
Општина ТополаОпштина ТополаНа позив Удружења пчелара „Опленац“, Тополу су у суботу посетили пчелари из Црне Горе. Госте црногорских пчеларских удружења поздравили су и пожелели им добродошлицу председник општине Топола Драган Живановић, председник Удружења Радомир Ћирковић, као и многи пчелари овога и других удружења Шумадије. Том приликом представници Удружења пчелара Подгорице, Тивта, Никшића, Даниловграда, Цетиња и Берана посетили су цркву Светог Ђорђа на Опленцу, Краљеву винарију и Карађорђев град.
Иначе, пчелари из Црне Горе боравили су на Сајму пчеларства који се одржавао у Београду. Тополу су посетили у склопу традиционалних дружења и узајамних посета са пчеларима Шумадије, која своје корене вуку од братимљења пчелара Подгорице са својим колегама из Крагујевца. Према речима Мирка Шћепановића, председника Удружења пчелара Подгорице, узајамна жеља је да овај вид сарадње и дружења буде шири и подигнут на много већи ниво што се, између осталог, овим сусретом и остварило.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола На питање у којим крајевима Црне Горе су најбоље паше, Шћепановић одговара да се многе некада добре паше на жалост данас губе. С пролећа је то махом у приморском делу док се лети селе на веће надморске висине. Заступљен је део око Никшића, затим према Пиви, ка Дурмитору, према Бјеласици.
Дружење пчелара, међусобно упознавање многих од њих и размена искустава настављено је уз уобичајено шумадијско гостопримство и окрепљење после чега су гости кренули пут Црне Горе. Уз срећан пут. И до новог виђења.
понедељак, 29.фебруар 2016.
[почетна страна]
 
Дан државности Републике Србије
 

Општина Топола Општина ТополаОпштина Топола Полагањем венаца и цвећа на гроб вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа и пригодним уметничким програмом, на Опленцу је у понедељак, 15. фебруара, обележен Дан државности Републике Србије. Државну церемонију обележавања националног празника предводио је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Церемонији су присуствовали високи представници Војске Србије, министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Општина ТополаОпштина Топола Републике Српске, Миленко Савановић, представници Дипломатског кора, Општине Топола, других општина и удружења.
Венце на гроб Ђорђа Петровића положили су и Предраг Марковић у име ЊКВ принца Александра Карађорђевића, председник општине Топола, Драган Живановић, заменик градоначелника Сремске Митровице, Томислав Јанковић и други. Општина ТополаПре полагања венца на Опленцу, председник општине Драган Живановић предводио је делегацију општине у посети Орашцу и Марићевића јарузи – месту подизања Првог српског устанка 1804. године.
Општина ТополаПоздрављајући присутне испред цркве Светог Ђорђа, министар Вулин је рекао да свако ко Србе познаје, зна да од Срба не постоји народ који ће се брже од ратара, виноградара, сточара... претворити у војника и да „има планина виших него Опленац међу Србима, али нема виших места него што је гроб великог Карађорђа, оснивача Србије...“.

среда, 17. фебруар 2016.
[почетна страна]
 
Презентација прве аутоматизоване противградне станице у Србији
 
Општина ТополаУ оквиру пројекта осавремењивања система противградне заштите у Србији који спроводи Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације, данас је на размеђу села Горња Шаторња и Винча одржана презентација прве аутоматизоване противградне станице монтиране на територији општине Топола. Презентацији су присуствовали министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић, генерални директор компаније „Generali Osiguranje Srbija“ Драган Филиповић, председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић, као и знатан број мештана, нарочито воћара.
Аутоматски противградни лансер обезбеђен је путем донаторских средстава компаније „Generali Osiguranje Srbija“. Посредством пратеће телекомуникационе опреме повезан је са Радарским центром „Букуља“, где се налази командни центар за управљање аутоматизованом противградном станицом, а самим тим из центра се одређује и смер дејства.
Општина Топола-У живот смо провели идеју да почнемо са једном новом организацијом противградне заштите. То је управо овај начин даљинског навођења ракета. Желим да се захвалим донатору који је спонзорисао први систем и њиховом директору који је данас са нама и желим да се захвалим хидрометеоролошком заводу на сарадњи. Ми смо у министарству се организовали и са донатором финансирали систем и комплетно га овде инсталирали. Жеља нам је да после овог пилот пројекта у Србији монтирамо до почетка сезоне још 20-30 система у нашој земљи. Приоритет ће нам бити првенствено воћарски крајеви. За овај пројекат одабрали смо Винчу као један велики центар за производњу воћа, јер су управо због тога заслужили да им Влада Републике Србије поклони овакав систем – рекао је министар Велимир Илић истичући време односно век у коме се налазимо, а самим тим и потребу осавремењавања система противградне заштите.
Општина Топола -Захваљујем се Министарству, донатору и Републичком хидрометеоролошком заводу који су имали разумевања да се овај први систем аутоматског противградног навођења инсталира код нас. Драго ми је да је Топола препозната као пре свега лидер у централној Србији по производњи воћа, а и сами сте могли видети како то у овој околини изгледа. Имали смо 2013. године велике штете од града које су овом подручју нанели штету од преко 10 милиона евра и ово је начин да у будућности такве нежељене ситуације избегнемо – казао је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.
Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић је изразио задовољство што данас присуствује презентацији овог, за Србију, новог система за лансирање противградних ракета. Покретањем нове технологије покренуће се, по његовом мишљењу и једна од најслабијих карика у систему, а то су управо били лансери, односно начин испаљивања ракета. Николић се захвалио домаћину на организацији презентације и министару Илићу који је својом упорношћу допринео да заживи овакав начин противградне заштите.
Општина ТополаГенерални директор компаније „Generali Osiguranje Srbija“ Драган Филиповић је казао да је Generali Osiguranje препознало значај противградне заштите у Србији и да ће на овај начин заинтересовати и друге компаније које у Србији послују да улажу и у овај вид заштите. „Осигурање треба да представља меру заштите, а никако додатни трошак“, додао је Филиповић. Он се захвалио Министарству које је препознало њихову иницијативу, као и председнику Скупштине општине Јовановићу у нади да ће се успешна сарадња наставити и у будућем периоду.

Општина ТополаОпштина ТополаВредност инвестиције износи 60.000 евра. Опрему аутоматског противградног лансера монтирала је фирма „Калдера“ из Бања Луке. У односу на стари, станица представља савршен систем који садржи контролу са низом методолошких унапређења. Напајање је независно – соларним системом. Испаљује све врсте противградних ракета. „Храни“ се са 13 ракета које се могу испалити брзином од 60 секунди. Лансер се налази на шинама и смештен је у тзв. контејнеру. Углови дејства ракета су 360 степени по азимуту и 45 до 80 по елевацији. Добављач гарантује да се помоћу њега комплетно може бранити подручје од 2 квадратна километра, што се може сматрати изузетним, нарочито ако се има у виду производна структура овог подручја која је готово искључиво воћарска.
среда, 10. фебруар 2016.
[почетна страна]
 
Додела пакетића
 
Осму годину за редом Клуб хранитеља „Цврчак“ из Тополе организовао је доделу Новогодишњих поклон-пакетића деци без родитељског старања. Свечаност доделе пакетића приређена је јуче у свечаној сали Апартмана Три О. Поред деце, Деда Мраза и хранитеља, прославу су увеличали и представници Општинске управе, Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца као и представници Удружења хранитеља из Региона. Уз пригодан музички и рецитаторски програм, деци која се налазе у хранитељским породицама на територији општине Топола уручено је 35 пакетића. Заслужним појединцима и организацијама које су током године помагале рад удружења, захвалнице Клуба хранитеља уручио је председник Клуба Драгош Митровић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаГостима су се уз најлепше жеље поред Драгоша Митровића, обратили председник општине Драган Живановић и председник скупштине општине Драган Јовановић. Поздрављајући присутне и честитајући деци празнике, Драган Јовановић је апеловао на породице да покажу своју великодушност и уплове у воде хранитељства.
-Преузимамо на себе обавезу да ћемо и у 2016. години и у свим наредним доста енергије и труда уложити да овој дечици омогућимо нормално детињство и одрастање као да су у биолошким породицама. Исто тако потрудићемо се да у годинама пред нама услови за рад Клуба хранитеља „Цврчак“ буду све бољи, рекао је између осталог председник Скупштине општине изражавајући поштовање и разумевање за труд и несебично залагање овог удружења.
           
           
четвртак, 14. јануар 2016.
[почетна страна]
 
Израда стратегије пољопривреде и руралног развоја
 

Општина Топола Општина Топола У скупштинској сали општине Топола одржан је, у уторак 12. јануара, састанак који је представљао отварање прве фазе израде пројекта стратегије пољопривреде и руралног развоја општине Топола. Скупу који је отворио председник општине Драган Живановић, присуствовали су сви релевантни фактори који могу утицати на израду стратегије. Поред компетентних представника Општинске управе, учешће су узели представници Агробизнис центра, Удружења сточара, основних школа, Средње школе, Центра за социјални рад, Дирекције за изградњу, ЈКСП, ЕПС-а, Туристичке организације, Библиотеке „Радоје Домановић“ и Културног центра.
Општина Топола Општина ТополаСтратегија пољопривреде и руралног развоја представља документ који је повезан са Стратегијом одрживог развоја општине Топола на коме се темељи развој села у општини. Стратегијом се на основу анализа стања и потреба сеоског становништва утврђују развојни приоритети, дефинишу стратешки и оперативни циљеви и пројекти чија реализација доприноси остваривању претходно дефинисаних циљева и руралном развоју.
Од општег циља, стварања услова за одрживи рурални развој, на састанку су утврђени и конкретни, општи циљеви: Унапређење квалитета живота у руралном подручју, унапређење пољопривредне производње, а тиме и стварање услова за останак људи на селу. У одређивању циљева пошло се од сазнања да преко 70% становништва општине Топола живи у сеоком подручју и бави се делатностима које омогућавају живот на селу: пољопривредом, старим занатима, сеоским и ловним туризмом, прерадом пољопривредних производа и слично.
Полазећи од анализе расположивих природних потенцијала, становништва, ранијег и тренутног нивоа пољопривредне производње, оцена је да је неопходно дефинисати одржив развој укупне пољопривредне и прерађивачке индустрије општине Топола са посебним нагласком на развој пољопривредних газдинстава и руралног подручја.
Потребно је сагледати социоекономске аспекате живота у руралним областима и анализирати руралну економију као и факторе који утичу на проширење непољопривредне економије у руралним областима, због чега долази до стагнације целокупног руралног развоја. С обзиром на свеукупне активности које је потребно обавити - прикупљање података на терену, стручни радови, анализе и студије, њихова обрада и систематизација, израда SWOT анализе, утврђивање развојних приоритета и друго, утврђен је и временски оквир израде стратегије пољопривреде и руралног развоја. План је да стратегија буде израђена до новембра текуће године, с тим да до краја маја буде завршена прва фаза пројекта

среда, 13. јануар 2016.
[почетна страна]
 
Бадње вече на Опленцу
 
Уношењем бадњака у цркву Светог Ђорђа на Опленцу уз Божићно Бденије, започео је у среду, 6. јануара, програм обележавања Бадње вечери у Тополи. Бденије је служило свештенство опленачког намесништва уз црквени хор „Опленац“.
По завршетку Бденија у порти цркве са бине се суграђанима, уз поздрав Христос се роди и најлепше жеље обратио председник Скупштине општине Драган Јовановић који је затим са председником општине Драганом Живановићем најмлађима поделио око 1000 божићних поклон пакетића које су даривали Општина Топола, Задужбина краља Петра I и бројни спонзори. Густа магла и киша онемогућиле су пун сјај којим је Опленац требао да буде обасјан ватрометом, а сигурно и већи број посетилаца који је уобичајен на Бадње вече у порти и храму Светог Ђорђа .
         
       
петак, 8. јануар 2016.
[почетна страна]
 
Идила на Опленцу
 
Општина ТополаОпштина ТополаПредивно Бадње јутро на Опленцу окупило је и ове године велики број бадњачара свих генерација. По традицији, окупљени, међу којима су били и председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић, кренули су у сечу бадњака у опленачкој шуми.Општина ТополаОпштина Топола И овога пута нагласићемо да изузев ове органозоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена. После сече бадњака и дренових гранчица бадњачари су предах нашли у кући краља Петра I где су се, опет по традицији, окрепили уз „шумадијски чај“, вино и гирице.
Вечерас у 18.00 часова, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, предвиђено је Бденије са уношењем бадњака. Око 19.00 часова у порти цркве палиће се бадњак, а уз ватромет и поздравну беседу председника Скупштине Драгана Јовановића, најмлађима ће се поделити 1000 божићних пакетића.
среда, 6. јануар 2016.
[почетна страна]
 
Идејом до развоја
 

Општина Топола Општина Топола У уторак, 29. децембра, у скупштинској сали општине, одржана је IV седница Пословног савета општине Топола. Тема састанка било је информисање везано за кредитирање малих предузећа и предузетника са територије Шумадије и Поморавља - ,,Идејом до развоја”. Презентацију на поменуту тему су одржали запослени из Регионалне Агенције за екомомски развој Шумадије и Поморавља.
Општина ТополаПошто на територији Општине Топола послује доста малих предузећа и предузетника, од великог значаја је било упознавање и информисање заинтересованих о програму кредитирања „Идејом до развоја“.
Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља у партнерству са Societe Generale Bankom Srbija AD уз финансирање CRH(Србија) ДОО Поповац започиње реализацију Програма кредитирања малих предузећа и предузетника са територије Шумадије и Поморавља ,,Идејом до развоја”.
Циљ пројекта је подршка развоју приватног сектора, унапређењу њиховог пословања, повећању конкурентности и иновативности малих предузећа и предузетника, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.
Програм микрокредитирања малих предузећа и предузетника одобрава се у сврху финансирања основних и обртних средстава. Кредити се одобравају у износу до 10.000 евра у динарској противвредности. Период коришћења кредита је до 24 месеца, са могућношћу коришћења грејс периода до 6 месеци и номиналном каматном стопом од 4% на годишњем нивоу. Отплата кредита ће се обављати у једнаким месечним ратама.
Пријем захтева ће се вршити до 30. јуна 2016. године, односно док се не утроше средства за ову намену. На конкурс се могу пријавити предузећа и предузетници са пословањем од најмање 18 месеци, са позитивним пословањем у последњој години и најмање 2 стално запослена радника. Потребно је да је привредни субјект остварио минимални износ прихода према подацима из последњег доступног финансијског извештаја од 1.000.000 РСД, док паушално опорезовани предузетници треба да остваре минимални потражни промет (прилив по рачуну) 1.000.000 РСД.

четвртак, 31. децембар 2015.
[почетна страна]
 
Немој да возиш пијан – Ти пијеш, они гину
 

Општина Топола Општина Топола Последњих пет година (2010-2014) у Републици Србији у саобраћајним незгодама у којима су учествовали возачи под утицајем алкохола погинуло је 286 лица, што чини 8,8% од укупног броја погинулих лица, што алкохол сврстава у три водећа разлога настанка саобраћајних незгода у Републици Србији, који за последицу има смртни исход.
Имајући наведено у виду, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије спроводе националну кампању „НЕМОЈ ДА ВОЗИШ ПИЈАН’’ која има за циљ да укаже возачима на опасности које могу настати уколико управљају возилом под дејством алкохола.
Општина Топола Општина ТополаСавет за безбедност саобраћаја на путевима општине Топола прикључио се овој националној кампањи. Тим поводом у понедељак 28. и уторак 29. децембра подељени су флајери и брошуре „ТИ ПИЈЕШ-ОНИ ГИНУ“, грађанима, учесницима у саобраћају и ученицима завршне године Средње школе „Краљ Петар I“. Жеља је да се и на овај начин још једном укаже на штетан утицај алкохола у вожњи који за последицу може имати трагичан исход како за самог возача тако и за његове сапутнике и друге учеснике у саобраћају.
Савет возачима:
Општина Топола-Ако излазиш и планираш да пијеш немој да возиш, јер чак и једно пиће утиче на возачке способности.
-Ако пијеш, одустани од вожње и испланирај алтернативне начине да се вратиш кући (такси, пешице....).

уторак, 29. децембар 2015.
[почетна страна]
 
Званично отворен пут Крћевац-Аранђеловац
 

Општина Топола Општина Топола Председник Владе Републике Србије, Александар Вучић и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, званично су данас пустили у саобраћај деоницу пута Крћевац-Аранђеловац. Њих је у Крћевцу дочекао и пожелео добродошлицу председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић. Након дочека председник Јовановић је са гостима аутобусом кренуо новоизграђеном трасом пут Аранђеловца где се премијер Владе обратио присутнима.
Општина Топола Општина ТополаСаобраћајница дужине 9 километара протеже се од кружног тока у Крћевцу до скретања за Орашац у Аранђеловцу. Вредност радова износи око 320.000.000 динара. Важно је истаћи да је деоница завршена пре рока, а радове је изводило предузеће „Србија ауто пут“ и „Предузеће за путеве“ Крагујевац.

петак, 25. децембар 2015.
[почетна страна]
 
Успостављање ЛАГ-а за рурални развој
 

Општина Топола Општина Топола У скупштинској сали општине Топола, у среду 23. децембра, одржана је радионица на тему: „Иницијатива за успостављање Локалне Акционе Групе (ЛАГ) за рурални развој“. Презентацију на поменуту тему одржали су представници Регионалне Агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и упознали присутне са значајем и предностима формирања локалне акционе групе (ЛАГ) за рурални развој.
Локална акциона група се састоји од представника пословних удружења, заинтересованих привредника, представника општинске управе и представника невладиних организација. Основни циљ формирања ЛАГ-а за рурални развој је смањење сиромаштва у руралним срединама умрежавањем локалних иницијатива ради припреме за ефикасно коришћење средстава Европске Уније намењених за рурални развој. Формирањем ЛАГ-а створиће се услови за коришћење средстава из претприступних фондова Европске уније намењених руралном развоју - IPARD, по LEADER принципу. За средства по LEADER принципу моћи ће да конкуришу локалне акционе групе.
Општина Топола Општина ТополаФормирање ЛАГ-а за рурални развој је дугорочан процес, али због великих предности сви присутни су изразили жељу да се што пре уђе у процес његовог формирања. Први корак ка томе је образовање групе за формирање ЛАГ-а за рурални развој, коју ће чинити сви присутни на састанку, али и сви остали заинтересовани представници цивилног, јавног и пословног сектора са подручија општине Топола. Први задатак групе за формирање ЛАГ-а за рурални развој ће бити да се направи план и програм рада како би се у што краћем року формирала локална акциона група (ЛАГ) за рурални развој.
Пример добре праксе у формирању локалних акционих група и коришћења средстава Европске Уније намењених за рурални развој може се видети код Словеније, чија је територија 97% покривена локалним акционим групама и који су повукли највише средстава из фондова Европске Уније намењених руралном развоју (99%). Треба напоменути да је Република Србија у заостатку за регионом, и да на територији Републике Србије постоји 22 локално акционе групе, и то претежно у Војводини.

петак, 25. децембар 2015.
[почетна страна]
 
Завршни радови на аутоматској противградној станици
 
Општина ТополаОпштина ТополаНа прелазу из Месне заједнице Горња Шаторња ка Винчи у завршној фази је постављање аутоматске противградне станице. Обзиром да се ради о првом противградном лансеру у Србији који даљинским управљањем испаљује ракете, може се рећи да је општина Топола постала богатија за једну савремену станицу која ће према свим показатељима оптимално штитити становништво, њихове домове и материјална добра. Лансер је донација Сектора за ванредне ситуације при МУП-у. Вредност инвестиције износи 60.000 евра. Опрему је монтирала фирма „Калдера“ из Бања Луке.
Општина ТополаОпштина ТополаУ односу на стари, станица представља савршен систем који садржи контролу са низом методолошких унапређења. Напајање је независно – соларним системом. Испаљује све врсте противградних ракета. „Храни“ се са 13 ракета које се могу испалити брзином од 60 секунди. Лансер се налази на шинама и смештен је у тзв. контејнеру. Одређеним френквенционим опсегом станица је повезана са Радарским центром „Букуља“, који му и одређује смер дејства. Углови дејства ракета су 360 степени по азимуту и 45 до 80 по елевацији. Добављач гарантује да се помоћу њега комплетно може бранити подручје од 2 квадратна километра, што се може сматрати изузетним, нарочито ако се има у виду производна структура овог подручја која је готово искључиво воћарска.
Задовољство реализованим послом не крије ни председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић који је рекао да, уколико се овај и овакав начин заштите покаже као добро решење, то ће означити велики корак напред у противградној заштити у Србији, јер ће старе станице постепено бити замењене оваквим новим и прецизним системима.
петак, 18. децембар 2015.
[почетна страна]
 
Време је да се сетимо – реци НЕ незгодама на путевима
 
Општина ТополаМинистарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенција за безбедноост саобраћаја Републике Србије стали су иза иницијативе за обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Овогодишња порука гласи – Време је да се сетимо – реци НЕ незгодама на путевима! Овај меморијални дан обележава се у великом броју земаља света као сећање на све настрадале у друмском саобраћају. Ове године, Светски дан сећања обележен је у недељу 15. новембра.
Општина ТополаС обзиром на потребу да се заједничким напорима укаже пажња о овом друштвеном проблему, мерама које су значајне за спречавање настанка последица саобраћајних незгода, на позив Агенције за безбедност саобраћаја локалним самоуправама да се у преиоду од 15. до 22. новембра организује и обележи овај дан, Општински савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Топола данас се прикључио овој активности. Запослени у градском паркинг сервису пружили су помоћ и подршку акцији поделивши грађанима флајере посвећене Светском дану сећања на жртве саобраћајних незгода.
           
Флајер садржи податке о саобраћајним незгодама у Србији, а у складу са темом, подсећањем и упозорењем возачима и другим учесницима у саобраћају о непроцењивости значаја људског живота.
четвртак, 19. новембар 2015.
[почетна страна]
 
Министар Вулин у посети Тополи
 
Општина ТополаМинистар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Влади Републике Србије, Александар Вулин, посетио је данас Тополу. Он је у пратњи председника Скупштине општине и народног посланика, Драгана Јовановића обишао фабрику Модне конфекције „Рудник“ у стечају. Постројење у Тополи представља једниствен пример пропале фирме која је ангажовањем локалне самоуправе пронашла стратешког партнера и у којој су свих 140 радника који су били технолошки вишак добили посао, тако да су на тржишту рада провели само један дан. Нови послодавац је фирма ,,АУРЕА“ ДОО Београд која са запосленима у Тополи и погонима у Горњем Милановцу и Београду упошљава укупно 320 радника.
Министра Вулина и председника Скупштине општине Јовановића у фабрици је примило пословодство нове фирме предвођено власником и директором Сашом Алексићем, као и представницима стратешког партнера фирме и Националне службе за запошљавање.
План је да се у Тополи отвори друга смена где би се запослило још 120 људи. Поводом тога је покренута заједничка акција са Националном службом за запошљавање како би се извршила преквалификација радне снаге, јер на Националној служби нема довољно квалификованих радника профила шивача. Намера је да се одређени број незапослених лица упути на обуку за шиваче која би се спровела у самој фабрици.
           
Општина ТополаПредседник Скупштине општине Драган Јовановић изразио је задовољство да је данас у Тополи и у овој фабрици министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања. Фабрику Конфекције „Рудник“ означио је као један од лоших примера приватизације у прошлости, нагласивши да је „Рудник“ претрпео две неуспешне приватизације. Захвалио се Јовановић и Министарству привреде које је имало слуха и храбрости да локалној самоуправи дозволи да само нађе инвеститоре. Сви који су били запослени и технолошки вишак у Конфекцији „Рудник“ су, њеним одласком у стечај, поново запослени.
-Надам се да ће овај пример повући и неке друге. И у Министарству и у локалним самоуправама. Када се нађу инвеститори да нам министарства дају подршку, рекао је између осталог Јовановић и истакао да у овој фирми већ постоји потреба да крене са радом и друга смена, а самим тим и потреба за упошљавањем још 120 људи, додајући да је у том послу потребна подршка Министарства и Националне службе за запошљавање, јер у овом тренутку нема довољно људи потребног профила.
Општина ТополаАлександар Вулин, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, у свом обраћању новинарима похвално се изразио свеукупном залагању локалне самоуправе, новог послодавца, страног партнера и НСЗ које је довело и води ка успешном пословању и потреби за упошљавањем већег броја радника, тако да је „ипак нада овде почела да се враћа“. Он је нагласио да читава наша привреда полако оживљава. Да је држава у сарадњи са локалном самоуправом ту да помогне стварајући повољну пословну климу и амбијент.
-Ово је пут. Ово је одличан начин. Ово је нешто што говори да су ствари могуће... Постоје механизми да помогну, али нешто морате покренути. Мени као министру рада је најважније да су радници плаћени у складу са договором, да су радници пријављени, да се води рачуна о њиховој безбедности и заштити на раду.... то је оно што разликује добро предузеће од оног које то није, казао је министар и додао да је у овом случају покретач локална самоуправа и да се овај посао не би могао да реализује да није ње.
Општина ТополаВласник и директор фирме ,,АУРЕА“, Саша Алексић упознао је представнике медија са пројектом фирме у коме је упошљено више од 300 радника који су већ радили у модној конфекцији. Позиционирани су на тржишту Немачке и до овог момента послове успешно спроводе. Пројекат проширења послова, а тиме и запошљавање нових радника, је по његовим речима обиман и врло смео и надају се да ће имати успеха у томе. ,,АУРЕА“ за немачке купце производи читаву палету производа. Фабрике су организоване по групама производа. У Горњем Милановцу производе блузе и кошуље. У Тополи панталоне. У Београду блејзере и капуте.
Општина ТополаПословни директор Немачке фирме „Drykorn“, Gerrit Voss, је рекао да са погоном у Тополи сарађује већ дужи временски период. Задовољан је сарадњом са новим послодавцем и очекује наставак радова, подизање квалитета, а тиме и унапређења сарадње. У просеку се до сада радило око 60000 јединица по сезони и постоји добра основа да се исте те количине производе и у будућности.
Општина ТополаДиректор Националне службе за запошљавање Србије, Зоран Мартиновић изјавио је да НСЗ има могућност да и овом послодавцу на његов захтев омогући додатну обуку. Пошто постоји потреба за упошљавањем 120 радника, НСЗ ће да до краја године укључи одређени број лица кроз тај програм. Те обуке подразумевају да НСЗ учествује у обукама које максимално могу трајати до три месеца и то би била нека врста неформалне преквалификације, а тај програм се показао врло ефикасним, јер послодавци имају обавезу да сва лица која су прошла обуку приме на посао на неодређено време.
среда, 18. новембар 2015.
[почетна страна]
 
Заштићено географско порекло шумадијских вина
 

Општина ТополаОпштина Топола Министарство пољопривреде Републике Србије верификовало је Елаборат о заштити географског порекла који је израдило Удружење винара Шумадије. То би у најкраћем била вест која ће с разлогом обрадовати јавност Србије.
Многи ће се упитати шта то заправо значи?
На једном подручју одређене сорте грожђа дају неке специфичне типове вина која се разликују од оних типова који настају на другим подручјима, рецимо Жупе, Фрушке горе и др. На то утиче земљиште, клима, температурна колебања, количина падавина, начин производње грожђа, вина.... Елаборат о заштити географског порекла Удружење је радило у сарадњи са одсеком за виноградарство и винарство које постоји у оквиру Министарства пољопривреде.
Географска ознака подразумева да грожђе са овог подручја и вино прођу одређене третмане да би носили географску ознаку. Да се све ради у циљу побољшања квалитета. Када крајњи потрошач види ту географску ознаку – која ће бити у виду маркице од наредне бербе на свакој флаши – он већ нешто може да очекује од тог вина. Нешто што га издваја у односу на друга вина из других регија. Ако свака регија има своју специфичност и даје различита вина, Шумадија је таква регија која може да да врхунска вина. Небитно да ли је бело или црвено вино у питању. За виноградарство, а самим тим и вино од изузетног је значаја утицај земљишта и климе. Ти мали микроклиматски фактори који се налазе овде код нас су од кључног значаја за квалитет наших вина, поред наравно неге и бриге о винограду и вину. Совињон из Шумадије је већ увелико препознатљив. Ово поднебље је такво да има одличну географску позицију и све оно што је потребно да се добије добро грожђе од кога ће се добити и врхунско вино. Рецимо да су у Шумадији током лета дани топли, али су ноћи довољно свеже да спречавају испарење грожђаних сокова.
Са овом заштитом винари Шумадије штите себе, своја вина, потрошача и унапређују своју регију, а самим тим и српско винарство. Квалитет који их чини препознатљивим пружа им могућност да се мере са најбољим винарским регијама из читавог света.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаСамо са територије општине Топола у ово Удружење улазе винарије Александровић, Арсенијевић, Роган, Липовац и Краљевска винарија. Општина ТополаИз читаве Шумадије има их још десетак. Веома је важно да је Удружење отворено и за нове чланове, али уз обавезу придржавања основних норми одржавања винограда и производње вина које прописује удружење.
Општина ТополаУ свету постоје велике винске регије попут Тоскане у Италији, Риохе у Шпанији. Код нас, поред Неготинске сада је и Шумадија на овај начин постала и надамо се да ће тек постати једна од препознатљивих винских регија. То треба да постане и један изузетан покретач, један мотор за економију и целокупну привреду овог краја. Ако појам туризма подразумева да морате имати нешто препознатљиво и квалитетно како би привукли пажњу људи, Удружење произвођача вина за заштиту географског порекла Шумадије је покренуло ствар и надају се да ће наредна етапа развоја бити туристички пут вина који ће се кретати кроз Шумадију како би гости поред Тополе посетили и винарије у Аранђеловцу, Крњеву, Крагујевцу и другим местима, јер енолошки туризам је у зачетку и треба да заживи на нивоу читаве земље. Намера је од Шумадије и шумадијских вина створити бренд према коме ће и Србија постати препознатљива.

уторак, 17. новембар 2015.
[почетна страна]
 
Помен краљу Александру
 
Општина ТополаДанас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележена 81. година од смрти краља Александра I Карађорђевића. Свету Литургију са парастосом служио је Шумадијски епископ, господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва. На краљев гроб, уз државне почасти, венце и цвеће положиле су државне делегације, локалне самоуправе, удружења и установе.
           
Александар I Карађорђевић – рођен 4/16 децембра 1888. године на Цетињу – убијен у атентату у Марсељу 9. октобра 1934. године. Други је син краља Петра I и кнегиње Зорке. Називан је Витешким краљем и Ујединитељем. Био је краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а од 1929. године, Краљевине Југославије. Одлучно је радио на уједињењу и учвршћењу државе и стварању међудржавних савеза Мала Антанта, савез са Француском, Балкански савез. Општедржавне послове прекинуо је атентат у Марсељу, приликом посете Француској, организован од стране хрватских усташа и македонске организације ВМРО, а под заштитом Италије, Немачке и Мађарске. Заједно са њим тада је убијен и француски министар спољних послова Луј Барту.
петак, 9. октобар 2015.
[почетна страна]
 
11. Међународно оцењивање вина и ракија
 
Општина ТополаОпштина ТополаДанас се у простору Карађорђеве касарне у Тополи одржава 11. Међународно оцењивање вина и ракија које заправо представља и увод у предстојећу 52. Опленачку бербу – 9, 10. и 11. октобра. Оцењивање вина и ракија традиционално се организује под покровитељством Удружења виноградара и винара „Опленац“. Свесрдну помоћ у оргнизацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.
Општина ТополаОпштина Топола Општина ТополаЗа такмичење је пријављено 125 узорака, већином ракија. Узорке су послали произвођачи вина и ракија из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Као и до сада, жири је сачињен од еминентних стручњака: Секретар комисије инг. Љубиша Станковић, председник комисије за ракије проф. др Нинослав Никићевић, председник комисије за вина проф. др Слободан Јовић, и чланови комисије проф. др Веле Тешевић и дипл. инг. Владан Николић.
Званично проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 10. октобра на бини Винског трга, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија биће уручени пехари, а за прва места предвиђене су медаље.
среда, 7. октобар 2015.
[почетна страна]
 
Јубилеј за понос
 
Општина ТополаПригодиним културно уметничким програмом, представљањем историјата и монографије, на свечан начин је у петак, 25. септембра, у Шаторњи обележено 170 година успешног рада Основне школе „Живко Томић“. На складно уприличеној приредби госте, ученике, родитеље и наставнике, поздравила је директорка школе Марија Обрадовић. Захвалила се директорка ове истакнуте васпитно образовне установе свима који су у прошлости, као и онима који то данас чине, свој рад, ентузијазам и енергију уложили у њено уздизање. Посебан тон приредби дало је учешће школског хора, драмски приказ ученика „Огњиште у искри сећања“, КУД „Опленац“ из Тополе, као и солисти на хармоници Никола Тодоровић и Александар Ранковић. У дворишту школе, на штандовима, организоване су креативне радионице млађих разреда кроз које је свако издвојено одељење, као и матична школа, представило креативни рад ученика и учитеља. Компанија „Шљивко“ из Шаторње, која годинама прати и подржава рад школе, расписала је конкурс на тему „Шљивко, здравље, радост“ и наградила радове на изради маскоте „Шљивка“, цртежа и песме на дату тему.
На свечаности је представљена изузетно значајна публикација, Монографија Основне школе „Живко Томић“ у Доњој Шаторњи, аутора Марије Обрадовић. Њен садржај можда најбоље осликавају речи у чијем потпису се налази колектив школе: „Пред Вама је Монографија Основне школе „Живко Томић“. Верујемо да је урађена публикација која ће бележити хронику нашег рада, бити огледало наше духовности и остављати трагове за трајно памћење. Услед брзог оцветавања људских нараштаја и трошности човековог памћења, иза нас остаје само оно што је записано.“ Поменута монографија даје читав миље података који осликавају поред рада школе и читав овај део валовите Шумадије: Општину Топола, Доњу Шаторњу, културна добра, оно што су други писали и истраживали о школи, историјат школе, делу Живка Томића, издвојеним одељењима, школском простоју, ресурсима, наградама и још много значајних података.
Издвојићемо део завршене речи из монографије Марије Обрадовић: „... Да ли ми, наследници, памтимо ту 1845. годину када су у Шаторњи постављени темељи школе која ће на овим просторима опстати упркос свим недаћама. За све у животу постоји време. Сада је време за тражење, налажење, схватање, освешћивање.... јер како рече један песник: „Прошлост нас повезује, будућност узнемирује, а садашњост бежи из руку“. Време је да преко властите прошлости ухватимо садашњост да нам будућност не би побегла. Ова школска 2015/2016. година управо је то време у коме шаторачки ђаци, учитељи и наставници морају пронаћи своју везу са занемареном прошлошћу, да је неки други у будућности не би морали понављати.“
Прослава јубилеја, 170 година рада, за то је и искоришћена. Упознавање са најзначајнијим датумима и догађајима који су обележили њено постојање. Почев од оних десет ученика првог учитеља Николе Радивојевића из 1845. године, до данашњих 265 колико их похађа матичну школу и издвојена одељења у Пласковцу, Винчи, Блазнави, Трешњевици и Јарменовцима.
         
         
У преподневним сатима у холу школе издвојеног одељења у Винчи, у почаст брачном пару учитеља, Љубиши и Цвети Јовановић, који су ту радили 37 година, откривена је спомен плоча са њиховим ликом, као знак захвалности бројних генерација и мештана села. На самој приредби у Шаторњи прочитана је и чини се преливена и на публику, емоцијама „обојена“, песма „Учитељ“. Песму је написао Мирко Радовановић, учитељ из Винче и посветио управо свом учитељу Љубиши и свим учитељима, учитељицама и наставницима.

Учитељ

Учитељ цени свој позив и каже да је диван
јер он мора бити хуман, интересантан и креативан.
Учитељ је истовремено просветитељ, лекар и васпитач,
глумац у представи живота, у тиму спортском главни играч.

Учитељ је једне велике и предивне породице део,
многе генерације ученика и њихових родитеља је срео.
Живот у таквој породици подсећа на живот из бајке,
за радни век заменио је многе строге очеве и благе мајке.

Време од четири године заједничког живота и рада,
четири хиљаде сати непосредног дружења, а тежња за знањем не пада.
Кроз његов животни век многе генерације прођу
и све остављају дубок траг у временима која дођу.

У даљем школовању учитељ их подстиче, помаже и прати,
а само очекује да му се пријатељски поздрав и поглед на улици врати.
Честитку за празник,“добар дан“, по коју пријатељску посету,
а изнад свега да га не изневере у одраслом свету.

Постепено, вео заборава делове те стварности покрије,
прелиставајући албуме са сликама по неку сузу вешто сакрије.
Повуче се у пензионерски кутак и живи са успоменама,
напише неку лепу причу и поравља стихове у старим песмама.

Није редак случај да дочека старост заборављен,
па се у тим тренуцима кризе осећа разочаран и увређен..
Осећања и емоције које га тада обузму су снажни,
нису ли та пажња и љубав према њему некада била лажни.

На његову срећу увек се нађе неко ко памти и ко је прави,
ко сав његов труд, стрепњу и пажњу никада не заборави.
И док време тече и ватре живота још пламте
Добри учитељи и њихов рад још дуго, дуго се памте.

понедељак, 28. септембар 2015.
[почетна страна]
 
Мала Госпојина – слава Општине Топола
 

Општина ТополаОпштина Топола Светом Архијерејском литургијом, литијом, сечењем славског колача и свечаном седницом Скупштине, Општина Топола обележила је данас Дан општине – Малу Госпојину коју слави и храм Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. Свету Архијерејску литургију служио је Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва. Поред великог броја верника, литургији су уз председника општине Топола, Драгана Живановића и председника Скупштине општине Драгана Јовановића, присуствовали и министар правде у Влади Србије, Никола Селаковић и министар за ванредне ситуације Велимир Илић. По завршеној литургији кренула је литија улицама Тополе. Литија се зауставила испред зграде Општине где је пресечен славски колач.
Свечана седница Скупштине општине одржана је у Националном ресторану хотела „Опленац“ коју су својим присуством увеличали амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин, шеф посланичког клуба у Народној скупштини Србије, Зоран Бабић и низ угледних гостију и одборника Скупштине општине Топола. После пригодних говора које су присутнима упутили Драган Јовановић, Александар Чепурин, Зоран Бабић и Велимир Илић, председник општине Драган Живановић уручио је традиционалне награде појединцима и колективима заслужним за допринос у развоју општине Топола.
Повеља Рођење пресвете Богородице за допринос развоју општине Топола додељена је:
-Предузећу „Морсад“ д.о.о. Топола,
-Средњој школи „Краљ Петар I“ Топола,
- Тањи Васиљевић, ђаку генерације Средње школе „Краљ Петар I“.
Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола добили су:
-Библиотека „Радоје Домановић“ Топола,
-Раденко Ђурђевић, радник „Јавног предузећа – Дирекција за изградњу општине Топола“,
-Игор Ђорђевић, глумац Народног позоришта из Београда,
-Сузана Живановић из Доње Шаторње, студент Медицинског факултета у Крагујевцу,
-Дарко Рељић, председник Спортског савеза општине Топола,
-Месна заједница Доња Шаторња.

     
           
                
           
У име награђених, скупу се обратио директор СШ „Краљ Петар I“, Љубиша Недељковић.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ:
Предузће МОРСАД је основано 1982. године као ,,Моделарска радња Савић Драгомира“, а 1992. године прераста у предузеће ,,Морсад“ д.о.о. Примарна делатност је ливење свих врста материјала, али такође и израда модела и алата као и машинска обрада. Тренутно запошљава 47 радника, поседује 5 индукционих пећи, комплетно опремљену топионицу, калупарницу, термичку обраду, аутоматску линију за припрему и регенерацију песка, прекo 40 машина за машинску обраду, комплетну лабораторију. Поседује ISO 9001 и ISO 14001.
СРЕДЊА ШКОЛА ,,КРАЉ ПЕТАР I“ у Тополи је настала на темељима школе за квалификоване раднике скоро пре једног века, а пролазећи кроз многе реформе школства израсла је у модерну средњу школу која образује око 600 ученика у три подручја рада и то: гимназије, пољопривреде и машинства. У сарадњом са средњом школом оштина је улагањима успела да осавремени процес рада кроз увођење нових наставних средстава као и кроз едукацију наставника како би из школских клупа изашли што боље обучени кадрови без којих општина не може да рачуна на даљи развој. Резултат доброг рада школе су задовољни млади људи који се по завршетку ове школе запошљавају, започињу сопствени посао или уписују на жељене факултете. Сагледавши рад и залагање ученика, директора и запослених ове школе разлози су због којих Средња школа треба да добије награду.
ТАЊА ВАСИЉЕВИЋ је ове школске године завршила IV разред средње школе ,,Краљ Петар I“ образовног профила пољопривредни технича. Током четворогодишњег школовања показала је изузетне резултате на пољу учења и владања и добитник је дипломе Вук Караџић као и колекције сребрењака са ликовима знаменитих личности Србије коју додељује Министарство просвете најбољим ђацима у Србији. Учесник је више такмичења, а посебан успех остварила је ове школске године освојивши II место на Републичком такмичењу ученика пољопривредних школа. Уписала је Пољопривредни факултет у Земуну Одсек фитомедицина. Својим залагањем и марљивошћу које је показала у току четворогодишњег школовања испуњава критеријуме да буде добитник ове награде.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ПОМОЋ У РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ ТОПОЛА:
БИБЛИОТЕКА ,,РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“ има стогодишњу традицију. Располаже са од око 43.000 књига подељених у фондове, опремљена је савременим техничким средствима и прикључена у систем узајамне каталогизације COBISS. Организује бројне културне образовне програме, пре свега за децу и младе, али и за ширу публику. У протеклом периоду библиотека је учествовала на бројним конкурсима и успешно реализовала све одобрене пројекте, при чему је унапређен рад саме библиотеке, али и стечено драгоцено искуство у управљању пројектним циклусом. Општина Топола је уз помоћ Министарства привреде након дугогодишњег напора успела да обезбеди средства за санацију и адаптацију родне куће Радоја Домановића у Овсишту, док је библитека путем конкукрса за финансирање или суфинансирање пројеката обезбедила средства у износу од 613.856,00 динара за набавку техничке опреме и намештаја за опремање ове спомен куће у циљу формирања библиотечког огранка у Овсишту. Библиотека је издала роман ,,Следбеник Морских Звезда“ аутора Бориса Вукова. У прошлој години учествовала је на конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области библиотечко информационе делатности који расписује Министарство културе и добило нову опрему - 5 компјутера. Постиже изванредну сарадњу и са другим установама пре свега са школама, Културним центром, Задужбином, Туристичком организацијом, Општинском управом, другим библиотека у Региогу, Матичном библиотеком „Вук Караџић“ у Крагујевцу и другим установама културе али и појединцима.
РАДЕНКО ЂУРЂЕВИЋ је рођен 29.08.1950. године у Овсишту, а студије је завршио на Вишој педагошкој школи у Крагујевцу са завршеном дипломом наставника историје и географије. Од 1974. године до 1996. године радио је у Скупштини општине Топола као начелник Општинске управе, на пословима народне одбране и као директор Фонда за грађевинско земљиште, локалне и некатегорисане путеве и улице. Фонд је 1996. године прерасто у ,,Јавно предузеће-Дирекција за изградњу општине Топола“ ЈП Топола на чијем је челу био дугогодишњи директор, а од децембра 2008. године налазио се на радном месту помоћник директора са ког места одлази у редовну пензију 29.08.2015. године. Цео свој радни век посветио је развоју општине Топола кроз предани рад у реализацији многобројних пројеката са локалног и републичког нивоа и дао велики допринос у области изградње и унапређења путне инфраструктуре, побољшању водоснабдевања кроз изградњу водопривредних објеката, изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Тополи, као и других инфраструктурних објеката.
ИГОР ЂОРЂЕВИЋ је рођен 19. децембра 1978. године у Тополи где је завршио основно и средње образовање. Позоришну академију је завршио у Новом Саду у Класи Виде Огњеновић. Од 2002. године члан је Народног позоришта. Остварио је велики број значајних улога у позоришту, филмовима и серијама што је резултирало и великим бројем награда и признања. Од прошле године селектор је Фестивала Дуодраме у Тополи.
ЖИВАНОВИЋ СУЗАНА из Доње Шатоње студент је 5 године на Медицинском факултету у Крагуејвцу. Успешно средњошколско школовање наставила је и на Медицинском факултету, са просечном оценом у току студија 9,44 (просечна из претходне године студија 9,91). Будући доктор успешно презентује знање и успешност младих нараштаја.
ДАРКО РЕЉИЋ из села Тополе је председник Спортског свеза општине Топола од септембра 2011. године. Од тада је пуно учинио на популаризацији свих спортова на територији општине Топола. Покренуо је спортска такмичења на нивоу школа. Уведена су такмичења у свим спортовима на нивоу Општине, као и спортски сусрети села (сеоска олимпијада). Посебну пажну као председник Спортског савеза посветио је тамичењу најмлађих који су до тада били занемарени. Именовани је од стране Спротског савеза Србије за свој рад награђен Мајском наградом (највећом наградом у о бласти спорта) 2013. године.
МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ДОЊА ШАТОРЊА већ дуги низ година у сарадњи са локалном самоуправом ради на изградњи и реконструкцији путне инфраструктуре. Изграђена су два моста. Компелтно су асфалтирани сви путеви у селу, извршено насипање атарских путева. Изграђен је Дом културе, извршена комплетна реконструкција електро-мреже, као и постављање уличне расвете. Месна заједница већ 10 година успешно организује Манифестацију ,,Јасенички жубор“ кроз смотру певачких и фолклорних група, са све већим бројем посетилаца.
поедељак, 21. септембар 2015.
[почетна страна]
 
Изградња противградног лансера
 

Општина Топола У Месној заједници Винча у великој мери спроведени су припремни радови за монтирање аутоматског лансера за испаљивање противградних ракета. Место извођења радова посетио је председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, кога су представници фирме „Калдера“ из Бања Луке, који монтирају опрему, упознали са током радова и карактеристикама лансера. Очекује се да ће лансер бити стављен у функцију до краја месеца. Лансер је донација Министарства за ванредне ситуације. Вредност инвестиције износи 65.000 евра. Оваква средства противградне заштите користе се у Швајцарској, Холандији и Немачкој.
Општина ТополаОпштина Топола Аутоматски лансер, који се први пут монтира у Србији, кружног је облика. „Храни“ се са 13 ракета. Налази се на шинама и смештен је у тзв. контејнеру. Одређеним френквенционим опсегом повезан је са Радарским центром „Букуља“, који му и одређује смер дејства. Пречник дејства ракета износи 357 степени, што значи да је „мртав“ угао свега 3 степена. Добављач гарантује да се помоћу њега комплетно може бранити подручје од 2 квадратна километра, што се може сматрати изузетним, нарочито ако се има у виду производна структура овог подручја која је готово искључиво воћарска.

среда, 16. септембар 2015.
[почетна страна]
 
Мото скуп у Тополи
 

Општина ТополаОпштина Топола Више од 400 мотора прошло је капију на Опленцу, где су се минулог викенда у башти хотела „Опленац“ одржавали трећу годину за редом сусрети мотоциклиста. Скуп је започео окупљањем бајкера у петак. Поред мото клубова из Србије, овога пута у Тополу су стигли и мотористи из Босне, Словеније и Мађарске тако да је скуп имао и интернационални карактер. У вечерњим сатима организована је свирка бенда „Betty Boo“.
Субота је била, као и претходне две године, дан када су мотоциклисти имали излет. Организатор, Мото клуб „Опленац“ из Тополе, упознао је госте са храмом Светог Ђорђа и кућом краља Петра на Опленцу, Карађорђевим градом, као и са Краљевом винаријом подно Опленца и винаријом Александровић у Винчи. После изврсног срнећег гулаша, који се овде већ традиционално припрема, учесници су кренули у организовани дефиле улицама, што становницима Тополе увек пружа врло атрактивну слику. Савет за безбедност саобраћаја Општине Топола поделио је бајкерима пригодне мајице и публикације са подацима о саобраћају као и унапређењу безбедности саобраћаја. Спортски терен хотела био је поприште бајкерских игара, а као и претходне вечери и субота увече била је предвиђена за наступе музичких група. Овога пута наступале су „Ватрене кочије“ и „Веселе 80-е“.

           
понедељак, 31. август 2015.
[почетна страна]
 
Помен краљу Петру I
 

У храму Светог Ђорђа на Опленцу у недељу, 16. августа, Светом Литургијом са парастосом и полагањем венаца на саркофаг, обележено је 94 године од смрти краља Петра I Карађорђевића. Свету Литургију и парастос служио је Шумадијски епископ господин Јован уз саслужење свештеника Опленачког намесништва.
Венце на гроб краља Ослободиоца положио је у име свог оца, ЊКВ принца Александра II, млади принц Александар III као и:
-Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Државни секретар Драган Поповић;
-Министарство одбране, пуковник Драган Милковић;
-Општина Топола, председник општине Драган Живановић;
- Задужбина краља Петра I, управник Драган Рељић;
-Средња школа „Краљ Петар I“ Топола, директор Љубиша Недељковић;
-Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова србије до 1918. године, председник друштва Г Драгољуб Јуришић;
-A.N.A.C. Franco-Serb Petar I;
-Краљева гарда краљевине Југославије.

           
понедељак, 17. август 2015.
[почетна страна]
 
Квар узроковао нестанак воде
 

Због квара на вентилу на главном резервоару који се налази на Опленцу, у току претходне ноћи дошло је до искључења воде у Тополи. У току ноћи, стручне службе Јавно комунално стамбеног предузећа Топола, квар су отклониле.
Водоснабдевање је и даље уредно и још увек се неће прибегавати рестрикцијама. И даље се апелује на грађане да на што рационалнији начин користе и троше воду за пиће како би је у довољној количини било за све потрошаче.
Као прилог енормне потрошње воде могу послужити фотографије које приказују потрошњу воде појединих карактеристичних насеља.

       
 
 
петак, 14 август 2015.
[почетна страна]
 
Савесно трошимо воду
 

Општина Топола Комунална инспекција Општине Топола од данас ће кренути у инспекцију у циљу контроле потрошње воде и кажњавања несавесних потрошача који се водом снабдевају из система Јавно комунално стамбеног предузећа Топола. За несавесне грађане предвиђене су веома високе казне.
Општина Топола се ретко када као ове године, у сушном периоду, могла похвалити довољном количином питке воде којом се грађани снабдевају из система за водоснабдевање Јавно комунално стамбеног предузећа. Томе је сигурно допринело и комплетно сређивање изворишта у Јарменовцима.
Међутим, јучерашњи резултати потрошње воде постају забрињавајући па чак и алармантни. Потрошња воде прешла је горњу границу издржљивости капацитета и већ износи више од 40 литара воде у секунди.
Разлог за забринутост лежи у прекомерној и нерационалној потрошњи воде на сеоском подручју и у граду. Вода за пиће се користи за заливање башта и воћњака, прање аутомобила, пуњење базена и слично.
Тренутне могућности производње воде у сушном периоду износе 38 литара у секунди, тако да уколико се настави са оваквим начином потрошње питке воде систем снабдевања неће моћи дуго да издржи без драстичних рестрикција, односно искључења, а може због оптерећења изазвати и хаварије на систему и произвести нежељене последице. Због тога се апелује на потрошаче да воду за пиће користе на што рационалнији начин како би је у довољној количини, а услови за то постоје, било за све.

четвртак, 13. август 2015.
[почетна страна]
 
Модернизација школа
 

Општина ТополаОпштина Топола Отварањем градилишта започео је процес модернизација школа на територији општине Топола. У овој фази радови на обнови обухватиће Основну школу „Сестре Радовић“ у Белосавцима и Средњу школу „Краљ Петар I“ у Тополи.
На згради школе у Белосавцима извешће се реконструкција крова, таванице и мокрог чвора. Обнова школе „Краљ Петар I“ подразумева реконструкцију крова на згради школске економије пољопривредног одељења. Извођач радова је „Модулор“ д.о.о. Београд у конзорцијуму са ГП „Бест изградња“ Нови Сад и „Тесла системи“ из Београда. О реализацији послова стараће се „Јединица за управљање пројектима Истраживање и развој“ из Београда.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаРадови на обнови школа изводе се на основу „Програма модернизације школа“ и протокола о сарадњи који су потписали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ЈУП Истраживање и развој и Општине Топола. Програм се финансира делом из средстава зајма Европске инвестиционе банке, делом учешћем Републике Србије и локалне самоуправе.

петак, 7. август 2015.
[почетна страна]
 
Годишњица страдања Срба
 

Општина Топола Поводом двадесетогодишњице трагичног страдања великог броја припадника српског народа у акцији хрватске војске под називом „Олуја“, данашњи дан, 5. август, одређен је за Дан жалости на територији Републике Србије.
У складу са тим, у 12.00 часова у општини Топола огласиће се сирене. Препорука је да се у том тренутку заутави рад на један минут и на тај начин, минутом ћутања ода почаст, у погрому страдалим Србима.

среда, 5. август 2015.
[почетна страна]
 
Годину дана од постављања Поклоничког крста
 

Општина ТополаОпштина Топола На годишњицу подизања Поклоничког крста који се налази у кругу Дома здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи, јуче су положени венци и цвеће. Пошту великанима палим у Првом светском рату, у чију славу је спомен обележје и подигнуто, одали су: У име Општине Топола, председник општине Драган Живановић, Јовица Павловић, секретар удружења Ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Миодраг Лазић и Адам Миладиновић испред СУБНОРА-а Топола и Игор Петровић испред Удружења потомака ратника 1912-1918.
Поклонички крст, изграђен, подигнут и освештан, 2. августа прошле године, посвећен је обележавању стогодишњице Великог рата и успомени на руске и српске јунаке, борце и браниоце својих огњишта. Општина Топола га је наменила јунацима братских народа, учесницима највећег рата које је до тада човечанство доживело. Постављен је на месту на коме се 1914. године налазила ратна болница у којој су збрињавани рањеници после Церске и Колубарске битке. Крст је подигао Фонд подршке очувању и развоју источно-хришћанске културе под именом Владимира Храброг из Москве, у сарадњи са Општином Топола.
Споменик је изграђен од камена „бела перла“. Дело је руског вајара Александра Јесинског. На предњој страни споменика представљено је Распеће Господа Исуса христа са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом. У подножју крста су Свети цар Лазар и Свети цар Николај. На српском и руском језику урезан је текст, са речима Светог Владике Николаја: „Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје“.

понедељак, 3. август 2015.
[почетна страна]
 
Фабрика текстила у Жабарима
 
Некадашњи Дом културе у селу Жабари биће у наредних 30 година дат у закуп. Ово би у најкраћем била одлука која је донета на јучерашњој седници Општинског већа Општине Топола.
Простор Дома културе ће у наредна три месеца бити сређен и реновиран тако да ће се у њему отворити фабрика текстила. Постројење ће отворити реномирана фирма која ради и заступа светски бренд Hugo Bos. Радови на уређењу простора су већ кренули. Обавеза Општине је да закупцу обезбеди прикључак за воду и струју. Уговором ће бити дефинисано да се у року од годину дана запосли најмање 100 радника који морају бити са територије општине Топола.
           
         
Приказане фотографије представљају малу илустрацију тренутног изгледа некадашњег Дома културе у Жабарима.
уторак, 28. јул 2015.
[почетна страна]
 
Почаст вожду
 

Општина Топола Државном церемонијом полагања венаца на гроб Карађорђа Петровића, у цркви светог Ђорђа на Опленцу, одата је у суботу, 25. јула, пошта вожду Првог српског устанка.
Поводом 198. годишњице Карађорђеве смрти венце су положили: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – државни секретар Негован Станковић; Министарство одбране и војске Србије; Министарство унутрашњих послова; ЊКВ Престолонаследник Александар II; Задужбина краља Петра I – управник Драган Рељић; Општина Топола – председник општине Драган Живановић; Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године – Драгољуб Јуришић.

         
понедељак, 27. јул 2015.
[почетна страна]
 
Најлепша дворишта општине
 

Општина ТополаОпштина Топола Избором најлепших дворишта у четири категорије, завршен је овогодишњи конкурс Дани отворених дворишта који организује ТО „Опленац“ из Тополе. Ове године у конкуренцији је било четрнаест домаћинстава са територије општине Топола.
Општина ТополаОпштина Топола

У категорији Најлепше двориште, прво место освојила је Миљојка Лукић из Овсишта. Друго место припало је Гордани Ивановић из Загорице, а треће Мирјани Симић такође из Загорице. За Најлепше етно двориште проглашено је двориште Невенке Ферлуге – село Топола, док је друго место освојила породица Швабић-Јовановић из Божурње. Двориште Милице Јовановић из Загорице проглашено је најлепшим у категорији Најлепше парк дворише, а за Најлепши детаљ титулу је понела Славка Танасијевић из Доње Трнаве. Друго место у истој категорији освојио је Бојан Ивановић из Крћевца.
Победници по категоријама представљаће нашу Општину на регионалном такмичењу које се наредног месеца одржава у Брусу. Иначе, јавно представљање победника и додела захвалница одржаће се у дане 52. Опленачке бербе, од 9-11 октобра.
Организатор се уз помоћ спонзора побринуо да победници конкурса буду и награђени. Дане отворених дворишта помогли су Задужбина краља Петра I, Винарија Александровић, Спортско рекреативни центар Бајкал, ресторани Стара варош, Кнежев хан, Језеро и Мало језеро.

петак, 24. јул 2015.
[почетна страна]
 
Пуштен у саобраћај мост у Блазнави
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Владе Републике Србије, Александар Вучић, посетио је у понедељак, 6. јула, општину Топола. Александар Вучић и председник Скупштине општине Топола и народни посланик, Драган Јовановић, обишли су најпре винарију у изградњи ПИК „Опленац“. По обиласку винарије и разговору са власником фирме, Небојшом Јоцићем, Драган Јовановић и Александар Вучић су се упутити у село Блазнаву, где су свечано отворили и пустили у саобраћај новоизграђени мост преко реке Јасенице. Свечаности је, поред великог броја грађана, присуствовала и Зорана Михаиловић, потпреседница Владе Србије, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, народни посланици и председници општина.

         
         
Обраћајући се са говорнице покрај моста, Драган Јовановић је рекао да је поносан што стоји пред народом у тренутку када је дошао крај мукама житељима горње Јасенице. Укратко је упознао госте са историјатом Блазнаве, села које ни у време највећих сеоба није остајало без становништва. Говорио је председник скупштине о путу и мосту као 200 година дугој вези која Тополу и Шаторњу овим мостом повезује са Страгарима и Крагујевцем.
Општина Топола-Мост ће донети и спокој и економско олакшање у горњем делу Јасеничког краја. Поново ће ученици моћи да аутобусима путују до својих школа. Поново ће овуда пролазити камиони-хладњаче како би ово прелепо воће могло да се откупљује и одлази широм Србије и Европе – казао је Јовановић.
Он се захвалио свима који су на свој начин помогли градњу: извођачима радова, конзорцијуму Предузећу за путеве Крагујевац и београдској Мостоградњи, Институту за путеве који је мост осмислио и пројектовао, Влади Србије, ресорном министарству, ЈП Путеви Србије који су понели најзначајнију улогу са Општином Топола. Драган Јовановић је истакао да је ово само почетак опсежних инфраструктурних радова у Шумадији, јер су почели да се граде путеви од Тополе ка Аранђеловцу и даље ће ићи ка Лазаревцу. Затим од Тополе ка Руднику и још много путева који ће повезати шумадијска места.
На крају свог обраћања Јовановић је поздравио министарку Михаиловић која је, по његовим рачима, заједно са директором Путева Србије, Дробњаком допринела да се пројект и радови могу довести до краја. Посебно је истакао свој понос што је у ову средину дошао председник Владе, Александар Вучић „човек који је вратио наду да ће Србија ући у ред земаља које ће се у миру борити правећи овакве мостове и фабрике“.
Општина ТополаОпштина ТополаПремијер Вучић се захвалио на присуству великом броју насмејаних домаћина и на томе што поштују марљивост и рад, пре свега, људи који су мост изградили.
-Нека вам је на здравље овај мост и стотинама година га у здрављу и весељу користили – пожелео је окупљеном народу.
Председник Владе је одмах најавио да ће од 1. августа започети радови на путу Топола – Рудник, дужине 27 километара. Што се моста тиче рекао је „држава је своје обавезе извршила како би се овај дивни мост урадио“ и подсетио да ће се још 32 милиона уложити за чишћење корита и регулисање речног тока узводно и низводно од овог моста. Александар Вучић је истакао да ће се много више новца уложити у путеве.
-Тај новац имамо и не дугујемо га никоме само зато што смо кранули да спроводимо тешке мере. Зато што смо били одговорни и озбиљни.... Дошли смо и рекли да ће бити много теже и много лошије... Али молим вас да и убудуће гледате какве ћемо резултате да направимо. Само гледајте колико ћемо мостова и брана да изградимо... – рекао је премијер између осталог.
Осврнувши се на мере штедње казао је да зна да овде сваки домаћин који овде има „и јабуке и рану шљиву и брескву, зна како се чува кућни новчаник“, али је и додао „мој посао је да у ваше име и за ваш рачун бринем о државном новчанику.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаО винарији у изградњи, ПИК „Опленац“ у Тополи, коју је са председником скупштине општине посетио пре Блазнаве, председник српске Владе је говорио са импресијама. Није га том приликом импресионирало уложених 10 милиона евра колико рад, воља, хтење и труд, почев од власника Небојше Јоцића, па све до радника. Они „показују да може бити боље“, закључио је Вучић.
Винарија у изградњи, ПИК „Опленац“ с разлогом претендује да постане једна од водећих српских винарија. Већ на први поглед видљиво је да стара винарија после вишедеценијског пропадања сада живи нови живот. Када 12. октобра ове године и званично буде отворена њен капацитет ће износити око 5,5 милиона литара вина.
уторак, 7. јул 2015.
[почетна страна]
 
Летња кампања добровољног давања крви
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола У сарадњи Црвеног крста Топола и Института за трансфузију крви Србије, у среду, 1. јула, у Тополи је организована летња кампања добровољног давања крви. Овога пута добровољни даваоци су, за нечији живот, драгоцену течност могли дати у специјализованом аутобусу који је био паркиран у центру града.
Своју солидарност и хуманост овога пута је показало 30 грађана, међу којима и председник општине Драган Живановић. Вишеструких давалаца је као и увек било највише. Неки од њих своју хуманост на ован начин показују по 102. пут, неки 74, а неки 53. Значајан је и одзив неколико средњошколаца који су у предходној акцији протекле зиме своју крв дали први пут.

четвртак, 2. јул 2015.
[почетна страна]
 
Додела дечијих ауто седишта
 

Општина Топола Председник општине Топола, Драган Живановић, доделио је данас у скупштинској сали Општинске управе прву гупу дечијих ауто седишта родитељима, старатељима, хранитељима или усвојитељима са подручја општине Топола. Овом приликом уручена су 23 седишта лицима која су своје захтеве поднела до 19. јуна текуће године.
-Деца су најважнија ствар на свету и зато ми је част да могу данас поделити дечија ауто седишта. На овај начин повећаћемо безбедност саобраћаја, а било би ми веома драго уколико ова акција буде утицала и на подстицање наталитета у општини. Ове године издвојена су наменска средства за безбедност саобраћаја, а пошто су нам деца најважнија определили смо се за куповину дечијих ауто седишта – рекао је председник Живановић.
Општина ТополаОпштина ТополаОно што је посебно наглашено је податак да ово није крај поменуте акције. У циљу спровођења превентивних активности из области безбедности саобраћаја и унапређења безбедности деце у саобраћају на путевима, Општина Топола је у сарадњи са општинским Саветом за безбедност саобраћаја расписала Општина ТополаОпштина ТополаЈавни позив за куповину 45 дечијих ауто седишта. То заправо значи да ће се у наредном периоду поделити и остала, односно „како се деца буду рађала, тако ћемо поделити и преостала 22“, додао је Драган Живановић. Према томе Јавни позив за прикупљање захтева заинтересованих родитеља, старатеља, хранитеља или усвојитеља је и даље отворен за преостала седишта. Са детаљним условима заинтересовани грађани се могу упознати на огласној табли Општинске управе општине Топола и сајту општине www.topola.com.

понедељак, 29. јун 2015.
[почетна страна]
 
Сезонска карта најуспешнијима
 

Општина Топола У жељи да награди труд и рад основаца који су постигли најбоље резултате на тестовима за упис у средње школе, Општина Топола је донела одлуку да њих 26. обрадује сезонском бесплатном картом за базен „Бајкал“ у Тополи. Уз изузетно разумевање власника „Бајкала“, Бубање Зорана, првобитно планиран број награђених ученика са 15 проширен је на 26.
Бесплатну сезонску улазницу за купање на овом базену добили су: Јелена Павловић, Душица Павлићевић, Исидора Арсенијевић, Милица Митровић, Александра Вујић, Марина Лазаревић, Аница Луковић, Тамара Поповић, Тања Грујичић, Јана Стевановић, Ђорђе Гојковић, Милош Матић, Андреа Дугић, Петар Миловановић, Катарина Лукић, Душан Марковић, Софија Вељовић, Александар Ђорђевић, Марија Богдановић, Марко Митић, Александра Дугић, Лидија Марковић, Ања Спасовска, Милица Пешић, Бисенија Матић.
Са детаљима о начину остваривања овог права наведени ученици ће моћи да се упознају у Основној школи „Карађорђе“, односно приликом доделе сведочанстава, као и у управи базена „Бајкал“.

петак, 26. јун 2015.
[почетна страна]
 
Пример добре сарадње
 

Општина ТополаОпштина Топола Компанија Saint-Gobain Weber показала је још једном на делу да јој је један од приоритета у пословању сарадња са окружењем у коме ради и производи. И овога пута „Saint-Gobain грађевински производи“ уручили су локалној самоуправи – Општини Топола донацију у грађевинском материјалу.
Општина ТополаЗа потребе уређења и санације фасаде на аутобуској станици у Тополи компанија је упутила донацију од око 600 килограма својих производа. Овај материјал већ је употребљен на згради станице дајући јој свежину која је овом објекту већ дужи низ година била неопходна.
Своју несебичност у пословању компанија Saint-Gobain Weber исказала је и прошле године када је на конкретан начин својим производима помагала од поплава унесрећеном становништву Србије. Том приликом у Тополу је стигло 22. тоне машинског малтера за унутрашњу употребу које је ова компанија донирала.

петак, 22. мај 2015.
[почетна страна]
 
Извоз вина подстицај привредном развоју
 

Општина ТополаОпштина Топола Општину Топола посетио је данас Жељко Сертић, министар привреде у Влади Републике Србије. О привредној ситуацији у Тополи и могућностима њеног даљег развоја, разговоре са ресорним министром водили су председник општине Топола Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић.
Општина ТополаЗбог измене закона о приватизацији и горућих тема око овог питања, велико интересовање медија ишло је управо у том правцу. На ову тему одговор је дао председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић:
„Што се тиче општине Топола од фирми у реструктурирању најпре поменимо ливницу у Тополи која тренутно броји око 130 људи. Они су сву документацију припремили. Добијене су све сагласности. Влада Србије је одредила да се продаје путем продаје имовине и капитала. Сутра ће сва документа бити предата Агенцији за приватизацију и очекујем да ће до краја маја изаћи Јавни позив за преузимање пакета Ливница-Топола путем преузимања имовине и капитала. У самој ливници се пријавило 28 људи за социјални програм и они ће га добити. Друга фирма је конфекција „Рудник“ из Тополе која је део јединственог система. Комплетна фирма је у реструктурирању. Погон у Тополи броји око 150 људи и непрекидно ради. Моја молба упућена ка министру Сертићу односила се на продају погона у Тополи, пошто већ у Агенцији за приватизацију имамо идентификованог потенцијалног купца. Постигнути су договори око социјалног програма за све запослене у конфекцији „Рудник“ у Тополи да ако конфекција оде у стечај, сви запослени ће добити отпремнине у вредности 200 еура по години стажа. Замолио сам министра да и ако се конфекција прода, изађе у сусрет свим радницима који желе да узму отпремнину, а они и оне које добровољно буду хтели да остану код новог послодавца да буду изузете из тог програма. Сутра у 11 часова ће у Скупштини Србије у мом присуству представницима Министарства, људи из „Рудника“ предати те спискове.“
Даљи разговори пренети су у винарију „Александровић“ у Винчи где је приређена конференција за штампу којој су, поред министра Жељка Сертића, присуствовали амбасадор Јапана у Србији, Његова екселенција господин Масафуми Куроки и Божидар Александровић, власник винарије „Александровић“. Повод њеног сазивања било је упознавање јавности са будућим извозом вина винарије „Александровић“ на тржиште Јапана.

           
За најдаље 30 дана винарија „Александровић“ кренуће са извозом вина у Јапан. Вина Тријумф, Родослов и Регент стићи ће на захтевно тржиште ове азијске земље. Уговор је, како је истакао Божидар Александровић, склопљен са компанијом Makoto investments на три године. Најпре ће бити извезена количина од 5.000 боца, а следеће 10.000. Вина винарије „Александровић“ већ су нашла своје потрошаче на тржиштима ЕУ, Русије, Кине. Пију се у Лондону, Чикагу, Њујорку и Лос Анђелесу. Пласман својих вина у Јапан, Александровић сматра изузетним успехом.
Амбасадор Јапана у Србији, Масафуми Куроки није крио задовољство што ће вина „Александровић“ наћи своје место на овом врло пробирљивом тржишту. Он се и изузетно похвално изразио и о јапанској компанији Makoto, рекавши да јој се може веровати, а да њен назив преведен са јапанског значи искреност и поштење. Амбасадор Куроки је такође рекао да тржиште Јапана јесте захтевно, пробирљиво и инсистира на квалитету, али да оно није мит и да ће ова винарија заправо одшкринути врата и другим произвођачима пића, а такође и других прехрамбених производа.
На овај начин, овим уговором, рекао је министар привреде Сертић, промовишемо оно што овде постоји – наше људе и нашу земљу. Министар је изразио наду да ће се ова вина задржати дуги низ година на јапанском тржишту. Као један од разлога за то навео је традицију коју ова земља изузетно поштује и цени. А традиција је уткана управо у вина винарије „Александровић“. Управо је Јапан земља која поштује предан и вредан однос према Јапану, сматра Сертић, позивајући се на своје искуство и рад у Азији.
Зато коначна порука и то не само са овог скупа коју Божидар Александровић упућује односи се на квалитет и континуитет квалитета. „На њему покушавамо да покажемо једно ново, једно лепше лице Србије“, каже Александровић.
среда, 20. мај 2015.
[почетна страна]
 
Сећање на Дејана
 

Општина ТополаОпштина Топола На стрелишту у Овсишту, у недељу, 17. маја, одржано је новоустановљено такмичење у гађању глинених голубова – Меморијал Дејан Лазаревић, по имену трагично настрадалог ватрогасца у прошлогодишњим мајским поплавама. Одржавање такмичења поклопило се са годишњицом (15. мај) Лазаревићеве смрти када је из набујале Јасенице, несебично жртвујући свој живот, покушао да пружи помоћ унесрећеном лицу.
Општина ТополаОпштина ТополаОрганизатор турнира било је Удружење ловаца „Карађорђе“ из Тополе, чији је Лазаревић био дугогодишњи члан. Пре самог такмичења, на стрелишту је одржан помен. Дејанов син Никола примио је у знак сећања, од Ловачког савеза централне Србије, златну ловачку значу, а стрелци су испалили почасне плотуне. Целокупан новчани износ са турнира ишао је породици Лазаревић.
-Овај турнир је само један од начина да се сетимо нашег друга који је херојски настрадао и који такмичења овакве врсте никада није пропуштао. На овај начин оживљаваћемо успомену на њега и увек ћемо га се сећати – казали су ловци Тополе.

среда, 20. мај 2015.
[почетна страна]
 
Нови превозник - уређена станица - запослени радници
 

Општина ТополаОпштина Топола Топола ће најзад у дужем временском периоду решити питање превоза путника у локалном аутобуском саобраћају. Поред тога, становници ове шумадијске општине ће после дуже времена моћи да користе и услуге градске аутобуске станице.
Званично од 1. јуна, у наредних пет година, аутобуски превоз на територији општине Топола обављаће превозник „Интер турс плус“ из Аранђеловца. Понуда овог превозника је на конкурсу за избор најповољнијег превозника у обављању линијског аутобуског саобраћаја у општини Топола прихваћена као најповољнија.
Од изузетног значаја за становнике општине и госте Тополе уопште, који користе локални и међуградски превоз, је и податак да ће у наредних неколико дана како за путнике тако и за аутобусе бити отворена и пуштена у рад градска аутобуска станица. Иста фирма „Интер турс плус“ из Аранђеловца узела је у закуп од пет година аутобуску станицу од „Аутосаобраћаја“ из Крагујевца, а уз сагласност Агенције за приватизацију. Целокупно стање зграде аутобуске станице било је такво да је захтевало хитну адаптацију. Најблаже могуће речено зграда је била у потпуности запуштена. Илустрације ради само поновно застакљивање изискивало је средства већа од 200.000 динара. Ни једна врата, ни једна брава унутар зграде није била у функцији. Сада је уређена фасада. Перони су доведени у ред како то прописи налажу. Мења се осветљење и велики део инсталације. Унутар саме зграде изводе се целокупни молерски радови. Сређени су шалтери за информације и куповину карата, бифе, продавница... све у свему, ради се све оно што је неопходно за пружање једне пристојне услуге и боравак путника у доласку и одласку из Тополе.

             
Општина ТополаТреба истаћи и да ће „Интер турс плус“ поред возача за десет аутобуса запослити још око петнаест радника који ће радити било на самој станици, било у гаражи коју је фирма такође узела у закуп. Тако ће на нови посао моћи да рачунају шалтерски радници, трговци, радници у бифеу, отправници аутобуса, механичари, перачи аутобуса, портири и радници на одржавању круга станице.
уторак, 19. мај 2015.
[почетна страна]
 
Састанак Економског кокуса
 

Општина ТополаОпштина Топола Општина Топола била је у суботу, 16. маја, домаћин Економског кокуса парламента Србије који је одржан у семинар сали винарије „Александровић“ у Винчи. Скупу су присуствовали посланици Народне скупштине Републике Србије, чланови Кокуса – парламентарне групе за економски развој: председник проф. др Владимир Маринковић, Зоран Бабић, Катарина Ракић, Влада Павићевић, Микица Милојевић као и представници НАЛЕД-а и ИРИ. Председавајући састанка био је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.
„Са друге стране стола“ седели су привредници Тополе: Божидар Александровић, власник винарије „Александровић“, Будимир Стаматовић, директор фирме „Стара варош“, Раде Тодоровић, директор фабрике за прераду воћа из Јарменоваца, Милан Дамјановић, директор Агрокооперативе „Домаћин“, као и Мирољуб Алексић, власник хотела „Извор“.
Привредници су госте детаљно упознали са потенцијалима Тополе, али и са проблемима са којима се сусрећу у свом раду и пословању. То је била и прилика да конкретно упуте своје примедбе на поједине законе и одредбе које по њиховом мишљењу треба мењати или допуњавати, како би пословни амбијетнт био што више побољшан. Уосталом, побољшање пословне климе, зарад што бржег и успешнијег економског развоја Србије, један је од основних циљева и разлога постојања Економског кокуса. Из истог разлога, приближавања привреди и привредницима, чланови кокуса посетили су у суботу Крагујевац и Рачу.
Подсетимо да Економски кокус - Парламентарна група за економски развој Народне скупштине Републике Србије, прву те врсте у Србији - тренутно чини 12 посланика из 8 странака (СНС, ЈС, СПС, СДПС ДС, Нова Србија, СДС-а и СВМ). Рад Кокуса је јаван па се састанцима и раду могу придружити сви посланици Народне скупштине који подржавају зацртане циљеве док у статусу посматрача могу да учествују министри и запослени у министарству, стручњаци, представници релевантних невладиних организација, струковних удружења, привреде и независних институција.
Кључне активности Економског кокуса су усмерена на:
-обезбеђење да се питања везана за економски развој помињу у свим релевантним парламентарним дебатама и одлукама,
-подношење амандмана на предлоге закона како би се подржавали Циљеви регулаторне реформе,
-учествовање у изради законских решења, јавним слушањима, дебатама и презенацијама која се тичу економског развоја,
-сарадњу са организацијама, стручњацима и привредницима, у циљу унапређења законских решења или реализације пројеката у вези са економским развојем, -иницирање извештаја од стране Народне скупштине, Владе и надлежних министарстава о релевантним питањима и законским решењима која се односе на економски развој.

понедељак, 18. мај 2015.
[почетна страна]
 
Домановићева кућа у новом руху
 

Општина ТополаОпштина Топола Завршена је обнова родне куће нашег најзначајнијег сатиричара Радоја Домановића (1873-1908) у Овсишту.
Радове на санацији и адаптацији спомен куће изводило је привредно дурштво „Кеј“ д.о.о. Ваљево. Последња рестаурација зграде обављена је 1973. године, после чега није било никаквих значајнијих улагања како би се очувала у аутентичном стању.
Након санације, објекат ће користити Библиотека „Радоје Домановић“ из Тополе. Средства за одржавање и коришћење објекта биће планирана финансијским планом библиотеке и општинским буџетом.
На приказаним фотографијама може се видети како зграда изгледа сада, а како је изгледала уочи почетка радова.

           
         
понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
 
Донација возила
 

Општина ТополаОпштина Топола Престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, у пратњи са епископом шумадијским Јованом и председником општине Драганом Живановићем, посетили су у среду, 6. маја, Дом здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи. Директору установе, др Горану Ђорђевићу званично су том приликом, у виду поклона Фондације принцезе Катарине, уручили путничко возило марке „Citroen“ које ће се користити за превоз пацијената на хемодијализу.
Након свечане предаје кључева аутомобила, посета је настављена уз обилазак зграде Дома здравља, иначе задужбине краља Петра I. Њихова краљевска височанства су у разговору са директором Ђорђевићем обећали да ће и убудуће наставити да пружају помоћ овој здравственој установи и обезбедити неопходне апарате за њено што боље функционисање.
Општина ТополаОпштина ТополаИначе, престолонаследник Александар и принцеза Катарина су своју посету Тополи уприличили у оквиру одржавања Свете Архијерејске Литургије у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, задужбини краља Петра I, а поводом Ђурђевдана, славе задужбине. Свету Архијерејску Литургију служио је његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован са свештенством епархије шумадијске и пратњом Црквеног хора Опленац.

понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
 
Ђурђевдански дани
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Топола је од 1. до 3. маја била домаћин Ђурђевданских дана, манифестације која се одржава седму годину за редом. Уз велики број посетилаца, у башти хотела Опленац, својим производима, винима и ракијама, представили су се индивидуални произвођачи чувених опленачких вина и ракија, окупљених у Удружење виноградара и винара. Своје место у укупној понуди и представљању заслужено су заузели посленици народне радиности и старих заната, произвођачи етно сувенира, травари и медари наше Општине, тако да се туристима представило и Удружење жена „Опленац“.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаМанифестацију је кроз наступе фолклорних ансамбала и певачкихгрупа пратио и богат културни програм који је употпунио дешавања у Тополи. То је била и прилика да се најави нова, млада манифестација - Културно лето у Тополи, која је свој културни живот започела пре две године. Планирани програми Културног лета који ће чинити ликовне изложбе, музички програми и књижевне вечери одвијаће се од почетка јула до краја августа 2015. године.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОрганизатори Ђурђевданских дана, уз подршку општине Топола, били су Туристичка организација „Опленац“, Културни центар Топола, Удружење виноградара и винара опленачког крај и хотел Опленац. Ђурђевдански дани на Опленцу представљају и званични почетак туристичке сезоне у Тополи која традиционално траје и завршава се привредно туристичком манифестацијом - Опленачком бербом грожђа. На сувенирници Туристичке организације, туристи су се и овога пута, као што ће моћи и током читаве године, информисали и упознали са комплетном туристичком понудом Тополе, општине која се на туристичкој мапи Србије позиционирана као једна од најатрактивнијих туристичких дестинација.

понедељак, 4. мај 2015.
[почетна страна]
 
Промоција резултата ЕУ пројеката
 

Општина Топола Топола је јуче била домаћин састанка организованог поводом промоције резултата пројеката Општине Топола који се финансирају средствима Европске уније. Конференција је одржана у ресторану „Кнежев хан“.
Скупу су присуствовали председник општине Топола, Драган Живановић, председник Скупштине општине Драган Јовановић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић и представници градова и општина са којима је Топола остваривала сарадњу на реализацији пројеката.
На овај начин представљени су пројекти које је реализовала Општина Топола у току 2014. и 2015. године уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Републици Србији. Ради се о три пројекта у чијој реализацији је Општина учествовала или као носилац или као партнер. „Помоћ и нега у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“ и „Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Тополи“ су пројекти у којима се Топола појављује као носилац, док је у „Ефикасном управљању имовином – темељу локалног економског развоја“ партнер на пројекту.
Општина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић се захвалио гостима на присуству догађају који презентује реалицацију пројеката на којима су, свако на свој начин, заједнички, уз Тополу, радили градови региона, Стална конференција градова и општина (СКГО) и Делегација Европске уније. Он је нагласио значај СКГО у пружању помоћи Општини, а тиме и људима којима је она била неопходна. Посебан акценат ставио је на улогу општинске Канцеларије за локални економски развој и значају активности, рада и енергије Зоре Недовић која се налазила на челу овог тима. „Захваљујући томе Топола је спремна да аплицира и ради на новим пројектима“ тврди Јовановић, уз јасну поруку да се „видимо на неком будућем, новом пројекту“.
Општина ТополаЂорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, је указујући на ефикасност домаћина конференције рекао да је то добар пример припреме и реализације пројеката. Станичић је такође најавио и нови Exchange 5 програм од 1. јануара наредне године, уз новину да га неће водити Делегација ЕУ већ наша ресорна министарства.
Општина ТополаОпштина ТополаРезултате пројеката представили су тимови који су на њима и радили, презентујући на јасан начин процесе и етапе њихове реализације. О пројекту „Помоћ и нега у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“ говориле су, уз претходно приказани филм, менаџер пројекта Цецилија Шајбер и Слободанка Миливојевић пружалац услуга испред волонтерског центра „Кораци“. Пројекат се, подсетимо, реализовао у оквиру програма Exchange 4, а односио се на успостављање услуга социјалне заштите у све три општине као и размену искустава јединица локалне самоуправе на успостављању социјалних услуга, а све у циљу унапређења положаја старије популације и њихове интеграције у заједницу. Укупна финансијска вредност пројекта износила је 136.835,13 еура. Финансијски допринос Делегације ЕУ био је 122.987 еура, а Општине, корисници донације, су суфинансирале пројектне активности са 10,12%.
Општина ТополаРеализацију пројекта „Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја“ представио је Немања Костић представник тима који је учествовао у његовој реализацији. И овај пројекат реализован је у у оквиру програма Exchange 4. Носилац пројекта је Град Крагујевац, а партнери на пројекту су Општине Топола, Кнић, Рековац и Баточина. Циљ пројекта је стварање услова за пренос власништва над општинском имовином са државе на локалне заједнице. Финансијска средства за спровођење пројектних активности у Тополи износила су око 30.000 еура, а утрошена су за набавку ИТ опреме и програма као и ангажовање додатних људских ресурса за обављање пописа имовине.
Општина Топола„Подршку самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Тополи“ су представиле, заправо о реализацији пројекта и значају континуиране подршке избеглим и расељеним лицима у општини Топола су говориле координатор пројекта Марија Стојадиновић и општински повереник за мигранте Нада Илић.
Пројекат је развијан у оквиру програма Подршка унапређењу услова живота присилних миграната и затварању колективних центара, а све у циљу оснаживања избеглих и расељених лица за самосталан живот и привређивање. Његова укупна финансијска вредност износила је 64.240 еура од чега је Делегација ЕУ финансирала 57.816 еура.
Општина ТополаЗавршну реч састанка дао је председник општине Драган Живановић. Суштина је, како је истакао Живановић, да је ЕУ овим пројектима донирала око 200.000 еура. Око 90 лица добило је конкретну помоћ. Са друге стране кроз разне видове око 30 лица упослени су као пружаоци услуга. Оспособљеним кадром Општина ће дочекати Exchange 5. У међувремену, најавио је председник општине, радиће се на реализацији пројеката „Помоћ у кући за децу са сметњама у развоју и њихове породице“ који је потписан са волонтерским центром „Кораци“ и „Помоћ у кући старим лицима“. Пројекти ће се у потпуности реализовати средствима из буџета општине Топола. Њихова вредност износи око 3.200.000 динара, тако да је лако закључити да се у очекивању нових пројеката Европске уније очигледно, на пољу реализације нових пројеката, у Тополи има шта радити.

четвртак, 30. април 2015.
[почетна страна]
 
Прва седница Пословног савета
 

Општина ТополаОпштина Топола У скупштинској сали Општине Топола, у уторак, 21. априла, одржана је прва седница Пословног савета Општине Топола. Седници су присуствовали председник општине Топола, Драган Живановић, представници Сталне конференције градова и општина уз чију техничку подршку је формиран савет, представници Националне службе за запошљавање, привредници и представници Јавних предузећа и установа. Чланови савета усвојили су пословник о његовом раду.
Општина ТополаОпштина ТополаПословни савет представља саветодавно тело Општинског већа које је на својој седници, одржаној 30. марта, донело решење о његовом образовању. Задатак му је давање савета, подношење предлога одлука и иницијатива у вези са одрживим развојем и развојем привреде и пословног сектора, као и разматрање стратешких докуменатa и планова одрживог развоја. Предлоге одлука и иницијативе Пословни савет упућује Општинском већу, коме је и одговоран за свој рад. Савет у свом раду даје мишљења од важности за унапређење пословне климе, као и општег квалитета живота, даје мишљење на извештаје о спровођењу Стратегије одрживог развоја као и акционих планова, на годишње планове имплементације, пружа подршку раду Канцеларије за локални економски развој, а такође, ради побољшања услова за привређивање у општини, даје и предлоге за унапређење рада општинске управе, јавних предузећа, установа, организација и служби чији је оснивач Скупштина општине.

среда, 22. април 2015.
[почетна страна]
 
Потписан споразум о братимљењу
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Председник општине Топола, Драган Живановић и градоначелник руског града Боровск, Михаил Павлович Климов, потписали су данас у Боровску, Споразум о братимљењу.
Општина Топола и град Боровск сагласили су се да спроведу братимљење у уверењу да успостављањем сарадње својих градова, међу грађанима обе заједнице могу да подстакну боље разумевање и сарадњу на свим пољима. Сарадња Тополе и Боровска оствариваће се на пољу привреде, пољопривреде, друштвених питања, културе, образовања, туризма, спорта и др. Оствариваће се посетама делегација – представника локалних власти и чланова различитих организација локалне заједнице, разменама на друштвеном, културном и спортском нивоу, сарадњом са школама, музејима, као и реализацијом пројеката који су од обостране користи за оба града.
Град Боровск се налази у руској Калужској области. То је град дуге и плодне традиције. Основан је 1358. године.2000. године ушао је у ред историјских градова Русије. Налази се 84 километра југозападно од Москве. Лежи на обали реке Протве. Броји око 12.000 становника. Има богату културу и многе знаменитости: саборе, храмове, споменике и музеје.

петак, 17. април 2015.
[почетна страна]
 
Чишћење дивље депоније у Маскару
 

Општина ТополаОпштина Топола Јавно комунално стамбено предузеће (ЈКСП) Топола и компанија A.S.A. из Лапова, данас су у селу Маскар, спровели јавну акцију чишћења – уклањања дивље депоније. Организованом уклањању депоније, поред мештана, присуствовали су и председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, директорка ЈКСП, Тања Цветковић и директор компаније Бојан Марковић.
Овом приликом по први пут је Србији представљено, путем присутних медијских кућа, специјализовано возило за чишћење депонија „Doppstad“. Реч је о машини, мобилном сепаратору за одвајање отпада на лицу места, при чему се издвојена земља и распаднути органски отпад аутоматски одвајају и остављају, а у регионалну депонију у Лапову, са којом Општина Топола сарађује, одвози само отпад као што су папири, пластика, флаше...
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола као институција има намеру да сузбије и најзад стави тачку на појаву стварања дивљих депонија предвиђајући строге казнене мере против несавесних грађана који бацањем смећа утичу на стварање дивљих депонија, а тиме и угрожавања животне средине и општег изгледа наше прелепе Шумадије. Због свега тога Општина Топола у сарадњи са ЈКСП Топола и компанијом A.S.A. предузима свеобухватну акцију уклањања дивљих депонија на целој територији општине.
У току ове године на територији општине је лоцирано 15 дивљих депонија. Већина се налази на сеоским подручјима, али има и дивљих депонија на прилазима граду, као и у коритима река. У прошлом и за 15 дана текућег месеца ЈКСП је очистило четири депоније - Наталинци, Овсиште, Пласковац, Шуме. Количина очишћеног отпада са те четири депоније износи 150 тона, а процењена количина са преосталих депонија је око 500 тона отпада.
Општина ТополаБојан Марковић, директор компаније A.S.A. којој су поверени послови обављања комуналне делатности сакупљања и одвожења комуналног отпада са сеоског подручја општине Топола је истакао да ова компанија помаже општини Топола на уклањању дивљих депонија помоћу мобилног сепаратора који је на овај начин премијерно представљен читавој Србији. Марковић је детаљно описао рад ове изузетно функционалне и практичне машине.
-Однеће се само оно што не може да се распадне у природи. Земља и органски отпад биљног порекла ту ће и остати... Рад ове машине сигурно за бар 50% представља уштеду за локалне самоуправе уопште. Отпад се наплаћује по тежини. По тони. Онај тежи део је тај органски, биљног порекла. Ако њега оставимо да остане ту где јесте, јер не штети природи, онда се заиста 50-60% трошкова уклањања дивљих депонија на овај начин може уштедети – рекао је између осталог Бојан Марковић.
Топола је као локална самоуправа превентивно решила проблем стварања дивљих депонија тако што су све Месне заједнице на њеној територији покривене организованим сакупљањем отпада. Компанија A.S.A. као што смо већ рекли, сакупља тај отпад и одвози на регионалну депонију у Лапово. „Ове године, када се дивље депоније буду очистиле, више се неће стварати, јер је грађанима дата могућност да се на нормалан начин ослободе свог отпада“, додао је Марковић.
Општина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, одговарајући на питање у којој мери мештани Месних заједница поштују правила која постоје и да ли се може очекивати, да када се посао чишћења депонија заврши, њих више неће бити, рекао је да је „најважније да је у сваком селу, свако домаћинство снабдевено кантама за смеће. Поред тога у селима су и контејнери. Ми раније нисмо могли да идемо са репресивним мерама, казнама и др. јер нисмо створили услове да оваквих дивљих депонија више не буде. Ми сада са једне стране чистимо све дивље депоније, а са друге смо донели ригорозне казне на Скупштини општине. Те казне се крећу од 50-200.000 динара. Самим тим што смо створили предуслове, оваквих дивљих депонија више не сме бити. Верујте да их неће бити.“.
Јовановић је казао да Општина располаже еколошком инспекцијом, а поред тога да у сваком селу постоје особе које ће пријављивати несавесне грађане. Он је на крају разговора закључио да се већ воде разговори са представницима општине Аранђеловац како би се направила једна шира акција у читавој Шумадији како би се све дивље депоније очистиле и како би наша заједничка и заиста прелепа Шумадија била и здравија и лепша.

петак, 17. април 2015.
[почетна страна]
 
Туцанијада у Библиотеци
 

Општина ТополаОпштина Топола У организацији Културног центра Топола, одржано је 7. такмичење за избор најјачег и најлепшег јајета. Туцанијада је у простору библиотеке „Радоје Домановић“ окупила 17 малишана-такмичара.
Прво место освојио је Илија Петровић. Његово јаје било је јаче од јајета Косте Торбице који је на тај начин заузео друго место, док је у борби за треће успех остварио Ђурђе Петровић. У такмичењу за најлепше украшено јаје победу је однела Дуња Миливојевић. Победници су за остварене резултате награђени пехарима и захвалницама.

         
уторак, 14. април 2015.
[почетна страна]
 
Благодатни пламен на Опленцу
 

Велики број верника окупио се на измаку Велике суботе у храму Светог Ђорђа на Опленцу како би заједно дочекао један од највећих хришћанских празника - Васкрсење Господа Исуса Христа.
Посебан тон догађају дао је Благодатни пламен који је из Јерусалима, преко Београда, стигао у Тополу и засијао на Опленцу.

     
         
Васкршње јутрење и Свету Литургију служили су, уз пратњу Црквеног хора "Опленац", свештеници опленачког намесништва.
ХРИСТОС ВАСКРСЕ - Наду у вечни живот донесе
уторак, 14. април 2015.
[почетна страна]
 
Срце из Загрљаја
 

Општина ТополаОпштина Топола Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју „Загрљај“ организовало је у центру града, поводом великог хришћанског празника Ускрса, хуманитарну изложбу ускршњих јаја и декоративних предмета. Сав приход са изложбе намењен је финансирању одласка члановаОпштина ТополаОпштина ТополаУдружења ''Загрљај'' на излет. Пролазници, грађани који су се дружили са члановима Удружења имали су прилику да осете радост давања и примања дарова која је уткана у љубав деце.
Изложбену акцију су организационо помогли Црквена општина Топола и ОШ „Карађорђе“.

четвртак, 9. април 2015.
[почетна страна]
 
Брза и ефикасна размена података, роба и услуга
 

Општина Топола У скупштинској сали општине Топола јуче је презентован пројекат „Агро инфо фарм“ који се развија у оквиру агенције Мегалукс плус. Пројекат су представили Зорица Ђерић Стојичић, директор агенције и менаџер пројекта Дејан Шестић. Презентацији су присуствовали представници локалне самоуправе, пољопривредни произвођачи – власници пољопривредних газдинстава и представници привреде.
Ради се о пројекту који треба да унапреди привредну делатност, а пре свега у смислу једне ефикасне интеграције пољопривредних домаћинстава у привредне токове и то привредне токове како на локалу, на нивоу општине, тако и шире – регионално. На овај начин ствара се и могућност за интегрисање пољопривредних домаћинстава и њихову бољу комуникацију и то не само са општином и њеним институцијама већ и са привредом.
Пројекат се реализује у сарадњи са локалном самоуправом, мобилним оператером, стручним службама и заинтересованим партнерима, а све у циљу повезивања на пољу понуде, тражње, успостављања основа за јасно информисање, брзо реаговање, идентификовање и квалитетан напредак у деловању и задовољењу потреба пољопривредних домаћинстава.

Општина ТополаАгро инфо фарм на овај начин постаје спона која повезује пољопривредна домаћинства и информише их, између осталог, о понуди и тражњи на домаћем и страним тржиштима. Идентификација домаћинства остварује се попуњавањем формулара који садржи податке о потребама, капацитетима, производима, потенцијалима, могућностима и жељама чланова домаћинства. Подаци се објављују на порталу Агро инфо фарма, а видљиви су на свим рачунарима, таблет и мобилним телефонима. На тај начин пољопривредно домаћинство презентује себе и укључује се у привредне токове. Треба истаћи да се комуникација у оквиру Агро инфо фарма одвија по ринципу „нула у групи“, што значи да сви пољопривредни произвођачи комуницирају између себе бесплатно, а разговор може да траје онолико колико је потребно. Све битне информације добијају се од Агро инфо фарма sms поруком.
Укључењем у привредне токове домаћинство се информише о свим битним елементима везано за своје деловање. Може да презентује своје производе и услуге. Унапреди квалитет и квантитет својих производа. Добија понуде за репроматеријал, сировину, заштиту биља, банкарске, осигуравајуће и друге услуге од значаја за домаћинство. Са друге стране, правна лица, наслоњена на пољопривредну производњу и руралне центре, испитују тржиште, анализирају, контактирају и преносе хитну информацију. Све се то чини у пар минута са јасном могућношћу да их заинтересовано домаћинство контактира и задовољи своју потребу, а да при томе нема посредних трошкова.
Све у свему, чини се све да домаћин не мора напуштати своје имање и послове, а комуникацију, куповину-продају, оствари што једноставније, што брже и уз то потпуно бесплатно.

среда, 8. април 2015.
[почетна страна]
 
У духу озбиљне шале
 

Општина ТополаОпштина Топола У намери да се искористе све могућности у области унапређења безбедности саобраћаја, Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, локалним самоуправама и Паркинг сервисима организовала је акцију под називом „Налог за безбедно понашање у саобраћају“, усмерену на унапређење безбедности саобраћаја, са циљем смањења броја и последица саобраћајних незгода. Заједничка акција имала је за циљ скретање пажње возачима на последице вожње под дејством алкохола.
Поменута акција, као и у многим другим градовима Србије где постоји организована наплата паркирања, спроведена је и у Тополи, у среду, 1. априла. Акција је спроведена у сарадњи Општинског савета за безбедност саобраћаја и локалног Паркинг сервиса „Савант“. Флајере који су били „уплатнице“, на брисаче аутомобила стављали су запослени паркинг сервиса. „Уплатнице“ и поруке возачима се могу видети и на нашим фотографијама. Општина ТополаОпштина Топола Садржај „уплатница“ и изабрани дан акције изазвали су код возача позитивне коментаре и похвале. Али мора се рећи са задршком. Почетне реакције возача на закачињање на возила било чега од стране радника паркинг сервиса биле су различите... и очекиване. Од „еј комшија“. Преко цепања „уплатнице“ без претходног читања, до „стала сам само да узмем...“, па чак и утрчавања у аутомобил како би се што пре удаљио. Општина Топола Општина ТополаНа срећу, у највећем броју случајева, када би погледали садржај, насмејали би се уз коментар: „А ово је добро“. Због тога се може рећи да је коначна реакција изазвала и осмех и осећај за хумор-шалу и сећање на 1. април. И упозорење.
Зато и подсећамо на званичне извештаје који наводе да је у последњих десет година број саобраћајних незгода и страдалих лица због управљања возилом под дејством алкохола у сталном порасту, посебно у категорији младих возача. Додуше охрабрује податак да је у првих једанаест месеци прошле године алкохол био узрок незгода у саобраћају за 13% мање у односу на исти период 2013. године. И зато, ако порука са лажног налога буде препозната на озбиљан начин, ето и разлога за још више осмеха, хумора, шале и свега онога што нам живот чини срећнијим.

четвртак, 2 април 2015.
[почетна страна]
 
Туристичка понуда у Нишу
 

Туристичка организација „Опленац“ из Тополе, у циљу представљања туристичких потенцијала општине Топола, а у оквиру регије Централне Србије, на заједничком штанду Централне Србије у сарадњи са туристичким организацијама Крагујевца, Деспотовца, Раче, Кнића, Лапова, Баточине и Рековца представиће се на 16. Сајму туризма и активног одмора у Нишу од 02. до 04. априла.

уторак, 31. март 2015.
[почетна страна]
 
Савремено возило у Дому здравља
 

Општина Топола Ново и савремено возило за хитну медицинску помоћ стигло је у тополски Дом здравља „Свети Ђорђе“. С обзиром на опремљеност оно ће, како је истакао Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола, имати изузетан значај за пружање брзе здравствене услуге пацијентима са подручја наше општине.
Општина ТополаОпштина ТополаВозило је комплетно опремљено пратећом медицинском опремом за збрињавање пацијената. Пружа могућности хитног транспорта лица од повреда у саобраћајном трауматизму, повреда изазваних услед елементарних непогода, па чак и могућности за реанимацију.
-Опремљено је тако да се у њему могу пружити све интервенције осим хируршких, односно оно што је упутно учинити за збрињавање у оквиру оног једног „златног сата“ – рекао је директор Дома здравља, др Горан Ђорђевић.
Иначе, возило је у Тополу стигло у оквиру активности Министарства здравља у циљу унапређења квалитета здравствене заштите за грађане Србије и уз финансијску подршку Светске банке, а кроз реализацију пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS. На основу исказаних потреба на овај начин обезбеђена је набавка 34 возила за хитну медицинску помоћ за здравствене установе чија су возила оштећена у поплавном периоду, услед застарелости возила или због развијености и разуђености општина.

уторак, 31. март 2015.
[почетна страна]
 
Опленац у мраку
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Симболичним гашењем светла, Топола се прикључила глобалној акцији „Сат за нашу планету“. То је и био разлог искључења рефлектора, у суботу 28. марта који обасјавају цркву Светог Ђорђа на Опленцу. Топола се, заједно са више од деведесет градова у Србији, прикључила овогодишњој кампањи у којој су у времену од 20.30 до 21.30 гашена светла како би се показало да се може утицати на климатске промене. Сат за нашу планету широм земљине кугле обележава се девети пут. Гашење светла, својевремено у Сиднеју, прерасло је у највећу светску иницијатију и од тада милиони људи удружују се у истом циљу.

понедељак, 30. март 2015.
[почетна страна]
 
Свечано потписивање Уговора са добитницима помоћи у грађевинском материјалу
 

Општина ТополаОпштина Топола У скупштинској сали Општине Топола, данас су уручени и потписани Уговори са добитницима помоћи за унапређење услова становања доделом пакета грађевинског материјала, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола“. Пројекат реализује општина Топола, захваљујући финансијским средствима Европске уније, у оквиру програма „За бољи живот“, којим се подржава реализација Локалних акционих планова за избегла и расељена лица, у 9 општина у Србији. Свечаном потписивању присуствовали су, Општина ТополаОпштина Тополапредседник Општине, Драган Живановић, чланови пројектног тима, као и представници општинске комисије за избор корисника.
Избор корисника спроведен је на основу јавних позива, који су расписани током 2014. године, најпре за расељена лица и повратнике по основу Споразума о реадмисији, а затим и позива за избегла лица.
На оба позива укупно се пријавило 20 породица. Општинска комисија за избор корисника је, на основу услова и критеријума Правилника о раду и самог Јавног позива имала задатак да изврши бодовање пристиглих захтева и сачини ранг листе подносилаца. Након спроведеног поступка од стране Комисије и провера обављених од стране Комесараијата за миграције Републике Србије, 9 породица остварило је право на помоћ. Укупна вредност додељене помоћи износи 3.233.726,70 динара.
На овај начин Општина Топола је, захваљујући подршци Европске уније и сопственим средствима, помогла још 9 породица са своје територије, и то 3 породице интерно расељених, 5 породица избеглих лица и 1 лице са статусом повратника по основу Споразума о реадмисији. Укупна вредност пројекта износи 62.427 еура, од чега је донација Европске уније 90% вредности пројекта, а 10% средстава је обезбедила сама Општина Топола.

петак, 13. март 2015.
[почетна страна]
 
Потписани уговори о стипендирању
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Студенти са територије општине Топола потписали су у петак, 6. марта, уговоре о стипендирању за школску 2014-2015. годину. Уговоре је у скупштинској сали општине са 93 студента у име Општине Топола потписао председник општине Драган Живановић.
Од укупног броја студената, право на основне стипендије добило је 77 студента. Месечни износ ових стипендија износи 3000 динара. Право на увећане студентске стипендије, у износу од 5000 динара, у овој школској години имаће њих шеснаесторо.

понедељак, 9. март 2015.
[почетна страна]
 
Ванредна ситуација на делу територије општине Топола
 

На предлог Штаба за ванредне ситуације општине Топола, који је заседао данас, командант Штаба, председник општине Драган Живановић донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије општине Топола. Ванредна ситуација се односи на села Наталинци, Шуме, Клока, Маскар, Рајковац, Загорица и Белосавци. Одлука је заснована на сагледавању тренутне ситуације на терену изазване обилним падавинама на простору општине Топола.
Киша која непрестано пада током читавог данашњег дана као и претходне вечери, услед засићености земље водом, утиче на драстично повећање водотокова потока и река, што се нарочито испољава на току реке Јасенице и њеном убрзаном повећавању. Од њеног изливања највећа опасност прети селу Наталинци. У вези са тим већ су предузете конкретне мере и на седници Штаба донети одговарајући закључци ради спречавања евентуалних последица. У Наталинце је већ стигао камион са песком и џаковима како би се направио одбрамбени бедем и спречила потенцијална опасност ширења реке. Такође, због угрожености становништва села Наталинци закључено је да се механизацијом прошири улаз Јасенице у њен стари ток како би се део воде набујале реке преусмерио у њега. Наведене активности изводиће Јавно комунално стамбено предузеће Топола у сарадњи са Дирекцијом за изградњу општине Топола. Обзиром на најаву даљег наставка падавина остале службе налазиће се у стању приправности.
Поред тога у селу Доња Трнава прорадило је клизиште. Реч је о потезу Ристића крај где је четири куће угрожено, са укупно 20 чланова домаћинства. Очекује се да у току сутрашњег дана ово село посете надлежни из Управе за ванредне ситуације из Крагујевца ради снимања ситуације на терену и давања конкретних предлога за санацију.

четвртак 5. март 2015.
[почетна страна]
 
Висока оцена за Тополу
 

На основу истраживања бенчмаркинг институција безбедности саобраћаја у локалним самоуправама, Општина Топола се издваја са остварених 68% од максималне вредности свих индикатора, што је утицало да наша Општина добије оцену 4. Најбољи резултат после Тополе, од локалних самоуправа обухваћених истраживањем, остварила је Општина Краљево са 64%.
http://www.abs.gov.rs/tekuce/saopstenje_pl.2015.02.12.html

четвртак 26. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Јубилеј за поштовање
 

Општина ТополаСимболичном прославом Јавно комунално стамбено предузеће Топола (ЈКСП) обележило је 60 година свога постојања. 22. фебруар 1956. године дан је када је ова фирма почела са својим радом. То је и био повод којим су се у њиховим просторијама поред запослених окупили привредници са којима ЈКСП остварује дугогодишњу успешну сарадњу. Такође, скупу су присуствовали и грађани – редовне платише које уредно измирују своје обавезе и којима је комунално пригодиним и скромним поклонима желело да се одужи на сарадњи и разумевању кроз све протекле године, а исто тако и да их упозна са плановима који се крећу у циљу унапређења услова живота у нашем граду.
Општина ТополаТања Цветковић, директорка ЈКСП, захвалила се потрошачима и исказала намеру да им се комунално као пружалац услуга што више приближи и кроз разне кампање изражене у медијском представљању, попустима, разним видовима донација и сл. Она се захвалила и привредницима – сарадницима који су, када је то било потребно, били ту, уз њих и заједнички остваривали успешне резултате. То је и био разлог због кога су уручене, а појединима ће накнадно, захвалнице: ЈП Дирекција за изградњу општине Топола, Радња Гавриловић Момир Горња Трнава, Радња Зоран Марковић Топола, Институт за јавно здравље Крагујевац, Омиа Венчац Аранђеловац, Телеком Србија и Општина Топола – председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић. Овом приликом најављена је и реализација пројекта едукативног карактера намењена пре свега ученицима и младима. Реч је о радионицама које ће стручни кадар ЈКСП спровести са ђацима 3. и 4. разреда основних школа. Општина ТополаО њима је нешто више говорио Владимир Изљамовић. Креативне радионице ће се најпре спровести у ОШ „Карађорђе“, а затим и у сеоским школама. Жеља је да се младе генерације едукују у правцу очувања животне средине. Очекује се да ће обука на овом нивоу допринети и другачијем ставу старијих. Радионице чији је дакле циљ укључивање деце и младих у систем унапређења животне средине требало би да започну 22. априла, а да се заврше 5. јуна са Даном заштите животне средине. Идеја је да се завршна манифестација одржи у дворишту ОШ „Карађорђе“. С обзиром да је ЈКСП сервис грађана може се рећи да је акција покренута са правог места и упућена је ка добром смеру.
Одговор на питање тренутка у коме се предузеће налази добили смо од Тање Цветковић – прве жене која је постала директор ове фирме у њеној, ево, шесдесетогодишњој историји. Описала га је као врло тежак и компликован. У фирми ради више од 70 радника, а то је по њеним речима, заправо више од 70 породица.
Општина Топола Предузеће настоји да свакодневно буде сервис грађана. На услузи свима. Цветковићева истиче велику подршку локалне самоуправе са којом се остварује свакодневна сарадња. Са поносом наглашава да је после низа година пословања са губицима, предузеће исказало добитак, тако да је оно данас једно од најуспешнијих предузећа у општини Топола. Осим финансијске консолидације фирма се, а то је ваљда био и предуслов овом првом, организовала и оспособила да самостално обавља врло захтевне и стручне послове. У првенствене обавезе спадају производња и дистрибуција питке воде и пречишћавање и одвод отпадних вода. Капитални приоритети су инфраструктурни објекти – изградња водоводне и канализационе мреже. Очекивања су да се у наредном периоду градско насеље у потпуности задовољи – покрије овом инфраструктурном мрежом. Од других делатности које нису основне, али без којих град не може да функционише, су пијац, градско гробље, чистоћа, зеленило и зимско одржавање улица.
-Јубилеј је стварно за пажњу и поштовање. Овде је радио и ради велики број радника. Руководиоци дођу, буду, прођу, а остају радници, тако да ће још велики број њих, с обзиром на врсту и потребе које овај посао изискује, овде и дочекати пензију. Ово је значи њихов празник – закључила је Тања Цветковић.

среда, 25. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Топола на Међународном сајму туризма
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа 37. Међународном сајму туризма, одржаном од 19. - 22. фебруара у Београду, своју туристичку понуду представило је око 1100 излагача из земље и иностранства. Поред Сајма туризма, истовремено се одржавао Сајам вина, Сајам сувенира и Сајам опреме, хотелијерства и угоститељства.
Туристичка организација „Опленац“ на заједничком штанду регије Централна Србија, заједно са туристичким организацијама града Крагујевца, Раче, Деспотoвца, Кнића, Баточине и Лапова представила је туристичке потенцијале општине Топола – споменичко наслеђе, винске путеве и винске туре и манифестациони туризам. Носиоци манифестационог туризма у Тополи, Опленачка берба и Ђурђевдански дани на Опленцу, повод су за долазак великог броја гостију.
На штанду ТО предствављена је комплетна понуда произвођача вина и ракија наше општине: Краљевска Општина ТополаОпштина Тополавинарија Задужбине краља Петра I, Винарија Александровић - Винча, Подрум Арсенијевић – Винча, Винарија фамилије Роган – Липовац, Винарија Липовац – Липовац, произвођачи ракије „Јунковчанка“ – Јунковац, Занатска радња Подрум Скерлић– Липовац и „Златне капи“ – Трнава. Представљена је богата и разнолика сувенирска понуда као и ресторани и сеоска туристичка домаћинстава која употпуњују туристичку понуду општине.
Општина ТополаУ петак 20. фебруара, одржана је промоција регије Централна Србија на којој је свака организација представила базу за развој манифестационог туризма. Туристичка организација „Опленац“ промовисала је „Опленачку бербу“ и Сабор изворног народног стваралаштва, која се ове године одржава по 52. пут. Промоцију је отворила женска певачка група КУД „Опленац“ из Тополе, песмом „Обраше се виногради“.
Поред ове промоције, Удружење винара Шумадије је у суботу представило публици Сајма четири дефинисана производа Винског пута Шумадије, које ће у сарадњи са Туристичком организацијом „Опленац“ пласирати туристичком тржишту.

среда, 25. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
ТО „Опленац“ на сајму туризма
 

Општина ТополаОд 19. до 22. фебруара на Београдском сајму , одржава се 37. Међународни сајам туризма на коме ће и ове године учествовати Туристичка организација „Опленац“ Топола. Туристичка организација ће промовисати туристичке потенцијале општине у хали 4, на заједничком штанду Регије Централна Србија, на коме ће се са Тополом представити град Крагујевац, општине Рача, Баточина, Деспотовац, Лапово и Кнић.
Промоција Регије Централна Србија одржаће се у петак 20. фебруара са почетком у 16:00 часова на којој ће Топола промовисати Привредно туристичку манифестацију „Опленачка берба“ и Сабор изворног народног стваралаштва.

среда, 18. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Сретење 1804-2015
 

Општина ТополаОпштина ТополаСретење – Дан државности Републике Србије, највећи празник и највећи историјски датум савремене српске историје, обележен је на Опленцу полагањем венаца и цвећа на гроб вожда Првог српског устанка, Карађорђа Петровића.
Општина ТополаОпштина ТополаУз државне почасти, на дан када је српски народ покренуо талас ослободилачког духа, пошту вожду Карађорђу, у цркви Светог Ђорђа, одали су:
Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић,
Драган Рељић у име Задужбина краља Петра I,
у име престолонаследника Александра II - Предраг Марковић,
у име Општине Топола - председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић,
Удружење војних ветерана и
Равногорски покрет.
Након полагања венаца, епископ Шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства тополске парохије, служио је помен вожду Карађорђу.

среда, 18. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Сретењу у сусрет
 

Општина Топола

У петак 13. фебруара, у Карађорђевом конаку одржана је трибина поводом подизања Првог српског устанка. Госте је у име Општине Топола поздравио председник скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић. О устанку и догађајима везаним за њега говорили су новинар-публициста Миломир Марић, Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Драган Рељић, управник Задужбине Краљ Петар I и Чедомир Стевановић испред Задужбинског друштва Први српски устанак. Програм је водио Игор Петровић. Посебан тон догађају дала је Женска певачка група КУД "Опленац" и гуслар Боро Букилић.

среда, 18. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Промоција виноградарства и винарства
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом Светог Трифуна који се у православном свету слави и као заштитник виноградара и винара, Средња школа „Краљ Петар I“ организовала је данас, у славу и част свеца, промоцију својих производа. Наиме, познато је да се у овој средњошколској установи, поред низа смерова, дуги низ година одвија настава и у оквиру смера Виноградар-винар. Реч је о четворогодишњем смеру који поред Тополе, у читавој Србији постоји још само у Александровцу и Суботици.
Општина ТополаПрофесори и ученици – будући виноградари и винари имали су шта да понуде у холу школе. Дегустаторима је на располагању била ракија лозовача, а од вина ружица и совињон. Истовремено у једној од учионица, ученици, подељени по гурпама, такмичили су се у квизу знања из области виноградарства. У прилог томе да ово одељење свестрано едукује кадрове говори и податак да на економији школе постоји и огледни засад винограда од око 30 ари, на коме ђаци и на непосредан начин долазе до знања из области виноградарства. А када је о винима и ракијама реч ту су се већ опробали и на такмичењима. На јесенас одржаном Међународном оцењивању вина и ракија које се одржава у склопу Опленачке бербе, награде су побрали совињон и лозовача, што заправо представља и одраз квалитета рада у школи.
Општина ТополаВреди истаћи да ће школа „Краљ Петар I“ са овим смером учествовати и на предстојећем 37. Међународном сајму туризма у Београду. На штанду Туристичке организације „Опленац“, са производима из опленачке регије, када су вина и ракије у питању, наћи ће се и вина и ракије ове школе. То ће уједно бити и прилика да се промовишу рад и производи одељења Виноградар-винар, а такође и прошире информације о могућностима, капацитетима и знањима које школа будућим ученицима у овом правцу може да пружи.

петак, 13. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Ванредна кампања давања крви
 

Општина ТополаОпштина ТополаСтановници Тополе имали су јуче прилику да и на делу покажу своју хуманост и солидарност. У просторијама Средње школе у Тополи организована је ванредна кампања добровољног давања крви. Акцији се одазвало 28 грађана, од чега 9 жена, што је како истичу запослени у Црвеном крсту Топола задовољавајући број људи. Један од разлога за задовољство одзивом лежи и у чињеници да је прошлог месеца организована редовна зимска акција давања крви. У тој акцији крв, за живот толико драгоцену течност, дало је 70 грађана.
Општина ТополаЈедан од података, бар што се Тополе тиче, који охрабрује је сигурно и све већи број младих људи, чак и ученика који се све чешће одазивају на овакве акције. Само у јучерашњој и децембарској акцији, поред вишеструких давалаца који крв дају већ више од 50 и 30 пута, своју хуманост је показало 36 младих особа који су крв дали по први пут.

петак, 30. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Свечано потписивање Уговора добитницима помоћи за економско оснаживање
 

Општина ТополаОпштина Топола Уговори са седморо добитника помоћи за унапређење економског положаја доделом средстава за економско оснаживање свечано су јуче потписани у скупштинској сали Општине Топола. Реч је о добитницима помоћи у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола“. Свечаном потписивању присуствовали су, председник општине Драган Живановић, чланови пројектног тима, као и представници општинске комисије за избор корисника.
Општина ТополаОпштина ТополаПројекат реализује општина Топола, захваљујући финансијским средствима Европске уније, у оквиру програма ’’За бољи живот’’, којим се подржава реализација Локалних акционих планова за избегла и расељена лица, у 9 општина у Србији. Вредност пројекта износила је 810.152,00 динара, без ПДВ-а. Општина Топола је на овај начин помогла 7 породица са своје територије, и то 3 породице интерно расељених и 4 породице избеглих лица. Од 7 подржаних пословних идеја, 4 пословне идеје кандидовале су и водиће жене. Међу делатностима има оних из области пољопривреде – производња поврћа у пластеницима, затим израда намештаја, аутолимарија, браварске услуге, израда дечје одеће, израда декоративних завеса, уникатних драперија, стољнака и сличних украсних предмета.
Избор корисника спроведен је на основу јавног позива, који је расписан у јулу 2014. године, а на који је тада конкурисало више од тридесет лица. Општинска комисија за избор корисника је, на основу услова и критеријума Правилника о раду и самог Јавног позива имала задатак да изврши оцењивање пристиглих апликација и сачини ранг листу подносилаца. Након спроведеног поступка од стране Комисије и провера обављених од стране Комесаријата за миграције Републике Србије, формирана је коначна листа корисника помоћи унапређењу економског положаја доделом средстава намењених економском оснаживању са укупно 23 корисника. У складу са пропозицијама пројекта и планираним средствима, помоћ је обезбеђена за првих 7 рангираних. На овај начин стварају се услови за додатне приходе и унапређење економског положаја, а тиме и квалитетнији живот ових породица и њихових чланова.

петак, 16. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Карађорђевићи у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПрестолонаследник Александар и Принцеза Катарина боравили су јуче у Тополи. На Опленцу, у цркви Светог Ђорђа присуствовали су помену који је за покој душе блаженопочивших чланова краљевске породице служио епископ шумадијски господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва. По завршетку помена Краљевски пар упалио је свеће и положио цвеће на гробове чланова своје породице.
Општина ТополаОпштина ТополаНакон тога, престолонаследник и принцеза су у пратњи председника општине Топола, Драгана Живановића и Слободанке Миливојевић руководиоца одељења Центра за социјални рад, посетили вишечлане социјално угрожене породице Кузмановић Јелене и Мијаиловић Лидије којима су поделили скромну помоћ. Овом приликом договорено је да ће то бити почетак помоћи коју ће престолонаследник и принцеза у сарадњи са Центром за социјални рад упућивати и помагати социјално угроженим породицама на подручју општине.

четвртак, 15. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Порука љубави
 

Општина ТополаОпштина Топола Клуб хранитеља „Цврчак“ из Тополе организовао је данас, у скупштинској сали општине Топола, традиционалну доделу Новогодишњих поклон-пакетића деци без родитељског старања. Ово је била седма за редом свечана додела пакетића коју приређује клуб „Цврчак“, а који сем ове током године организује и бројне друге акције како би деци одрастање учинили што садржајнијим.
Општина ТополаГосте је поздравио Драгош Митровић, председник Клуба. Он се захвалио организацијама и појединцима који пружају финансијску и другу врсту помоћи Клубу хранитеља. Захваљујући њима у великој мери је, по речима Митровића и овогодишњи сусрет организован. Председник клуба је такође подсетио присутне на активности хранитеља из прошле године који су махом реализовани у оквиру пројекта „Подршка хранитељству у Тополи“. Заменик директора Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца, Верица Новчић Петрић уручила је у име Центра плакету Клубу хранитеља из Тополе за допринос промоцији хранитељства. Општина Топола
Поздрављајући децу и хранитеље и честитајући им празнике, председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић је рекао да „све оно што је за нас мало, овој деци ће много значити“. Он је између осталог нагласио да се из годину у годину целокупна заједница труди да пружи пуну пажњу и љубав овој деци, јер ако је то икоме потребно, потребно је управо њима. Драган Јовановић је изразио наду да ће то деца умети и на прави начин да врате, како својим хранитељима тако и локалној заједници, а то ће најбоље учинити најпре успешним школовањем, а затим и својим стваралачким радом. Величина људи који се баве подизањем деце напуштене од стране својих биолошких родитеља већ одавно је позната нарочито становницима Тополе. На прво место они стављају подизање самопоуздања и осамостаљивање деце, а слоган под којим функционише Клуб хранитеља „Цврчак“ је и даље остао исти: „Ми то хоћемо, ми то умемо, ми то можемо.“

уторак, 13. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Пакетићи за клинце и клинцезе
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић поделио је данас новогодишње поклон-пакетиће деци, полазницима Предшколске установе „Софија Ристић“ из Тополе. Више од 200 пакетића обезбеђено je девојчицама и дечацима који похађају ову установу.Општина Топола
Када школско звоно наредне недеље буде огласило почетак другог полугодишта, пакетићи ће се уручити и њима ће се обрадовати и предшколци издвојених одељења у селима.

уторак, 13. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Бадње вече у Тополи
 

Уношење бадњака у цркву Светог Ђорђа на Опленцу означило је у уторак почетак Бадње вечери и Божићног бденија у Тополи. Божићно бденије служили су свештеници опленачког намесништва уз помоћ црквеног хора „Опленац“. Бденију једног од највећих хришћанских празника, Христовог рођења, присуствовао је и ове године велики број грађана.

 
   
   
По завршетку бденија и миропомазанија, у порти цркве упаљен је бадњак који је као и доделу божићних пакетића пратио величанствен ватромет. Лет ракета и њихово распрскавање, уз шаренило боја, учинили су читав Опленац осветљеним и видљивим и са више од 25 километара удаљености од града.
Са бине, суграђанима се обратио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић који је заједно са председником општине Драганом Живановићем и њиховим гостима, поделио најмлађима више од хиљаду божићних поклон-пакетића.
четвртак, 8. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Бадње јутро на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаКао и претходних двадесетак година и овога јутра на Опленцу у кући краља Петра I, окупили су се бадњачари како би организовано кренули у сечу бадњака. Међу окупљенима су били и председник општине Топола, Драган Живановић и председник скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић. Свечарском расположењу овогодишње сече сигурно је допринела и идилична слика снегом покривеног Опленца.Општина ТополаОпштина Топола
Драган Јовановић је искористио прилику да позове окупљене и њихове пријатеље на заједничко вечерашње Божићно Бденије у цркви Светог Ђорђа, од 18.00 часова, после кога ће се палити бадњак и уз звуке прикладних песама и ватромет, најмлађима поделити око 1500 пакетића.

уторак, 6. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Вертепаши
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ присуству великог броја грађана Тополе, ученика и родитеља као и представника општине и свештенства, синоћ је у холу Основне школе „Карађорђе“ одигран Вертеп – приказ Рођења Христа – Богомладенца. Представу су организовали, помогли и извели Црквена општина Топола, Удружење „Загрљај“, Црквени хор „Опленац“ и ОШ „Карађорђе“ са својим ученицима. Основци „Карађорђа“ учинили су овом приликом један заиста хуман гест. Они су на улазу у школу поставили кутију у коју су грађани по својој жељи могли да остављају новчане прилоге. Сакупљена средства ученици ће предати Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Загрљај“, а намењена су реализацији екскурзије Удружења.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаКао и увек подседимо се шта је вертеп и ко су вертепаши. Вертеп је црквенословенска реч и означава пећину. Вертепи, односно вертепаши пригодним песмама проносе вест о рођењу Исуса Христа уочи Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља. Поздрављају домаћина пожелевши му срећан празник и питају да ли могу ући у дом. Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење и здравље. Домаћин их затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем.

уторак, 6. јануар 2015.
[почетна страна]
 
 
 
 
 
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2016