ПРОЈЕКАТ МЛАДИ МЛАДИМА НЕ ВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СПОРТ СТРЕЉАЧКИ САВЕЗ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВО
 
Еколошки СОС телефон

Општина Топола решила је да уведе нове, рестриктивне мере према онима који загађују животну околину. Ова варош прва је у Србији која је за притужбе на оне који бацају смеће ван канти за отпатке увела телефон за притужбе. Линија је отворена нон-стоп.
На броју 034/811-248 дежура аутоматска секретарица, а притужбу на рачун комшије који је кесу бацио кроз прозор грађани Тополе могу оставити и анонимно. Санитарни инспектор потом излази на терен и пише казну. Ако је реч о возилу, тачније ако неко избаци кесу са отпацима кроз прозор аутомобила, имамо договор с локалном полицијом како би одмах идентификовали о коме се ради и проследили му казну – каже Драган Јовановић, председник општине Топола. Први човек у вароши под Опленцом каже де су за оне који не поштују прописе предвиђене максималне казне.
 
11. Међународно оцењивање вина и ракија
 
Општина ТополаОпштина ТополаДанас се у простору Карађорђеве касарне у Тополи одржава 11. Међународно оцењивање вина и ракија које заправо представља и увод у предстојећу 52. Опленачку бербу – 9, 10. и 11. октобра. Оцењивање вина и ракија традиционално се организује под покровитељством Удружења виноградара и винара „Опленац“. Свесрдну помоћ у оргнизацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.
Општина ТополаОпштина Топола Општина ТополаЗа такмичење је пријављено 125 узорака, већином ракија. Узорке су послали произвођачи вина и ракија из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Као и до сада, жири је сачињен од еминентних стручњака: Секретар комисије инг. Љубиша Станковић, председник комисије за ракије проф. др Нинослав Никићевић, председник комисије за вина проф. др Слободан Јовић, и чланови комисије проф. др Веле Тешевић и дипл. инг. Владан Николић.
Званично проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 10. октобра на бини Винског трга, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија биће уручени пехари, а за прва места предвиђене су медаље.
среда, 7. октобар 2015.
[почетна страна]
 
Јубилеј за понос
 
Општина ТополаПригодиним културно уметничким програмом, представљањем историјата и монографије, на свечан начин је у петак, 25. септембра, у Шаторњи обележено 170 година успешног рада Основне школе „Живко Томић“. На складно уприличеној приредби госте, ученике, родитеље и наставнике, поздравила је директорка школе Марија Обрадовић. Захвалила се директорка ове истакнуте васпитно образовне установе свима који су у прошлости, као и онима који то данас чине, свој рад, ентузијазам и енергију уложили у њено уздизање. Посебан тон приредби дало је учешће школског хора, драмски приказ ученика „Огњиште у искри сећања“, КУД „Опленац“ из Тополе, као и солисти на хармоници Никола Тодоровић и Александар Ранковић. У дворишту школе, на штандовима, организоване су креативне радионице млађих разреда кроз које је свако издвојено одељење, као и матична школа, представило креативни рад ученика и учитеља. Компанија „Шљивко“ из Шаторње, која годинама прати и подржава рад школе, расписала је конкурс на тему „Шљивко, здравље, радост“ и наградила радове на изради маскоте „Шљивка“, цртежа и песме на дату тему.
На свечаности је представљена изузетно значајна публикација, Монографија Основне школе „Живко Томић“ у Доњој Шаторњи, аутора Марије Обрадовић. Њен садржај можда најбоље осликавају речи у чијем потпису се налази колектив школе: „Пред Вама је Монографија Основне школе „Живко Томић“. Верујемо да је урађена публикација која ће бележити хронику нашег рада, бити огледало наше духовности и остављати трагове за трајно памћење. Услед брзог оцветавања људских нараштаја и трошности човековог памћења, иза нас остаје само оно што је записано.“ Поменута монографија даје читав миље података који осликавају поред рада школе и читав овај део валовите Шумадије: Општину Топола, Доњу Шаторњу, културна добра, оно што су други писали и истраживали о школи, историјат школе, делу Живка Томића, издвојеним одељењима, школском простоју, ресурсима, наградама и још много значајних података.
Издвојићемо део завршене речи из монографије Марије Обрадовић: „... Да ли ми, наследници, памтимо ту 1845. годину када су у Шаторњи постављени темељи школе која ће на овим просторима опстати упркос свим недаћама. За све у животу постоји време. Сада је време за тражење, налажење, схватање, освешћивање.... јер како рече један песник: „Прошлост нас повезује, будућност узнемирује, а садашњост бежи из руку“. Време је да преко властите прошлости ухватимо садашњост да нам будућност не би побегла. Ова школска 2015/2016. година управо је то време у коме шаторачки ђаци, учитељи и наставници морају пронаћи своју везу са занемареном прошлошћу, да је неки други у будућности не би морали понављати.“
Прослава јубилеја, 170 година рада, за то је и искоришћена. Упознавање са најзначајнијим датумима и догађајима који су обележили њено постојање. Почев од оних десет ученика првог учитеља Николе Радивојевића из 1845. године, до данашњих 265 колико их похађа матичну школу и издвојена одељења у Пласковцу, Винчи, Блазнави, Трешњевици и Јарменовцима.
         
         
У преподневним сатима у холу школе издвојеног одељења у Винчи, у почаст брачном пару учитеља, Љубиши и Цвети Јовановић, који су ту радили 37 година, откривена је спомен плоча са њиховим ликом, као знак захвалности бројних генерација и мештана села. На самој приредби у Шаторњи прочитана је и чини се преливена и на публику, емоцијама „обојена“, песма „Учитељ“. Песму је написао Мирко Радовановић, учитељ из Винче и посветио управо свом учитељу Љубиши и свим учитељима, учитељицама и наставницима.

Учитељ

Учитељ цени свој позив и каже да је диван
јер он мора бити хуман, интересантан и креативан.
Учитељ је истовремено просветитељ, лекар и васпитач,
глумац у представи живота, у тиму спортском главни играч.

Учитељ је једне велике и предивне породице део,
многе генерације ученика и њихових родитеља је срео.
Живот у таквој породици подсећа на живот из бајке,
за радни век заменио је многе строге очеве и благе мајке.

Време од четири године заједничког живота и рада,
четири хиљаде сати непосредног дружења, а тежња за знањем не пада.
Кроз његов животни век многе генерације прођу
и све остављају дубок траг у временима која дођу.

У даљем школовању учитељ их подстиче, помаже и прати,
а само очекује да му се пријатељски поздрав и поглед на улици врати.
Честитку за празник,“добар дан“, по коју пријатељску посету,
а изнад свега да га не изневере у одраслом свету.

Постепено, вео заборава делове те стварности покрије,
прелиставајући албуме са сликама по неку сузу вешто сакрије.
Повуче се у пензионерски кутак и живи са успоменама,
напише неку лепу причу и поравља стихове у старим песмама.

Није редак случај да дочека старост заборављен,
па се у тим тренуцима кризе осећа разочаран и увређен..
Осећања и емоције које га тада обузму су снажни,
нису ли та пажња и љубав према њему некада била лажни.

На његову срећу увек се нађе неко ко памти и ко је прави,
ко сав његов труд, стрепњу и пажњу никада не заборави.
И док време тече и ватре живота још пламте
Добри учитељи и њихов рад још дуго, дуго се памте.

понедељак, 28. септембар 2015.
[почетна страна]
 
Мала Госпојина – слава Општине Топола
 

Општина ТополаОпштина Топола Светом Архијерејском литургијом, литијом, сечењем славског колача и свечаном седницом Скупштине, Општина Топола обележила је данас Дан општине – Малу Госпојину коју слави и храм Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. Свету Архијерејску литургију служио је Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва. Поред великог броја верника, литургији су уз председника општине Топола, Драгана Живановића и председника Скупштине општине Драгана Јовановића, присуствовали и министар правде у Влади Србије, Никола Селаковић и министар за ванредне ситуације Велимир Илић. По завршеној литургији кренула је литија улицама Тополе. Литија се зауставила испред зграде Општине где је пресечен славски колач.
Свечана седница Скупштине општине одржана је у Националном ресторану хотела „Опленац“ коју су својим присуством увеличали амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин, шеф посланичког клуба у Народној скупштини Србије, Зоран Бабић и низ угледних гостију и одборника Скупштине општине Топола. После пригодних говора које су присутнима упутили Драган Јовановић, Александар Чепурин, Зоран Бабић и Велимир Илић, председник општине Драган Живановић уручио је традиционалне награде појединцима и колективима заслужним за допринос у развоју општине Топола.
Повеља Рођење пресвете Богородице за допринос развоју општине Топола додељена је:
-Предузећу „Морсад“ д.о.о. Топола,
-Средњој школи „Краљ Петар I“ Топола,
- Тањи Васиљевић, ђаку генерације Средње школе „Краљ Петар I“.
Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола добили су:
-Библиотека „Радоје Домановић“ Топола,
-Раденко Ђурђевић, радник „Јавног предузећа – Дирекција за изградњу општине Топола“,
-Игор Ђорђевић, глумац Народног позоришта из Београда,
-Сузана Живановић из Доње Шаторње, студент Медицинског факултета у Крагујевцу,
-Дарко Рељић, председник Спортског савеза општине Топола,
-Месна заједница Доња Шаторња.

     
           
                
           
У име награђених, скупу се обратио директор СШ „Краљ Петар I“, Љубиша Недељковић.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ:
Предузће МОРСАД је основано 1982. године као ,,Моделарска радња Савић Драгомира“, а 1992. године прераста у предузеће ,,Морсад“ д.о.о. Примарна делатност је ливење свих врста материјала, али такође и израда модела и алата као и машинска обрада. Тренутно запошљава 47 радника, поседује 5 индукционих пећи, комплетно опремљену топионицу, калупарницу, термичку обраду, аутоматску линију за припрему и регенерацију песка, прекo 40 машина за машинску обраду, комплетну лабораторију. Поседује ISO 9001 и ISO 14001.
СРЕДЊА ШКОЛА ,,КРАЉ ПЕТАР I“ у Тополи је настала на темељима школе за квалификоване раднике скоро пре једног века, а пролазећи кроз многе реформе школства израсла је у модерну средњу школу која образује око 600 ученика у три подручја рада и то: гимназије, пољопривреде и машинства. У сарадњом са средњом школом оштина је улагањима успела да осавремени процес рада кроз увођење нових наставних средстава као и кроз едукацију наставника како би из школских клупа изашли што боље обучени кадрови без којих општина не може да рачуна на даљи развој. Резултат доброг рада школе су задовољни млади људи који се по завршетку ове школе запошљавају, започињу сопствени посао или уписују на жељене факултете. Сагледавши рад и залагање ученика, директора и запослених ове школе разлози су због којих Средња школа треба да добије награду.
ТАЊА ВАСИЉЕВИЋ је ове школске године завршила IV разред средње школе ,,Краљ Петар I“ образовног профила пољопривредни технича. Током четворогодишњег школовања показала је изузетне резултате на пољу учења и владања и добитник је дипломе Вук Караџић као и колекције сребрењака са ликовима знаменитих личности Србије коју додељује Министарство просвете најбољим ђацима у Србији. Учесник је више такмичења, а посебан успех остварила је ове школске године освојивши II место на Републичком такмичењу ученика пољопривредних школа. Уписала је Пољопривредни факултет у Земуну Одсек фитомедицина. Својим залагањем и марљивошћу које је показала у току четворогодишњег школовања испуњава критеријуме да буде добитник ове награде.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ПОМОЋ У РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ ТОПОЛА:
БИБЛИОТЕКА ,,РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“ има стогодишњу традицију. Располаже са од око 43.000 књига подељених у фондове, опремљена је савременим техничким средствима и прикључена у систем узајамне каталогизације COBISS. Организује бројне културне образовне програме, пре свега за децу и младе, али и за ширу публику. У протеклом периоду библиотека је учествовала на бројним конкурсима и успешно реализовала све одобрене пројекте, при чему је унапређен рад саме библиотеке, али и стечено драгоцено искуство у управљању пројектним циклусом. Општина Топола је уз помоћ Министарства привреде након дугогодишњег напора успела да обезбеди средства за санацију и адаптацију родне куће Радоја Домановића у Овсишту, док је библитека путем конкукрса за финансирање или суфинансирање пројеката обезбедила средства у износу од 613.856,00 динара за набавку техничке опреме и намештаја за опремање ове спомен куће у циљу формирања библиотечког огранка у Овсишту. Библиотека је издала роман ,,Следбеник Морских Звезда“ аутора Бориса Вукова. У прошлој години учествовала је на конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области библиотечко информационе делатности који расписује Министарство културе и добило нову опрему - 5 компјутера. Постиже изванредну сарадњу и са другим установама пре свега са школама, Културним центром, Задужбином, Туристичком организацијом, Општинском управом, другим библиотека у Региогу, Матичном библиотеком „Вук Караџић“ у Крагујевцу и другим установама културе али и појединцима.
РАДЕНКО ЂУРЂЕВИЋ је рођен 29.08.1950. године у Овсишту, а студије је завршио на Вишој педагошкој школи у Крагујевцу са завршеном дипломом наставника историје и географије. Од 1974. године до 1996. године радио је у Скупштини општине Топола као начелник Општинске управе, на пословима народне одбране и као директор Фонда за грађевинско земљиште, локалне и некатегорисане путеве и улице. Фонд је 1996. године прерасто у ,,Јавно предузеће-Дирекција за изградњу општине Топола“ ЈП Топола на чијем је челу био дугогодишњи директор, а од децембра 2008. године налазио се на радном месту помоћник директора са ког места одлази у редовну пензију 29.08.2015. године. Цео свој радни век посветио је развоју општине Топола кроз предани рад у реализацији многобројних пројеката са локалног и републичког нивоа и дао велики допринос у области изградње и унапређења путне инфраструктуре, побољшању водоснабдевања кроз изградњу водопривредних објеката, изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Тополи, као и других инфраструктурних објеката.
ИГОР ЂОРЂЕВИЋ је рођен 19. децембра 1978. године у Тополи где је завршио основно и средње образовање. Позоришну академију је завршио у Новом Саду у Класи Виде Огњеновић. Од 2002. године члан је Народног позоришта. Остварио је велики број значајних улога у позоришту, филмовима и серијама што је резултирало и великим бројем награда и признања. Од прошле године селектор је Фестивала Дуодраме у Тополи.
ЖИВАНОВИЋ СУЗАНА из Доње Шатоње студент је 5 године на Медицинском факултету у Крагуејвцу. Успешно средњошколско школовање наставила је и на Медицинском факултету, са просечном оценом у току студија 9,44 (просечна из претходне године студија 9,91). Будући доктор успешно презентује знање и успешност младих нараштаја.
ДАРКО РЕЉИЋ из села Тополе је председник Спортског свеза општине Топола од септембра 2011. године. Од тада је пуно учинио на популаризацији свих спортова на територији општине Топола. Покренуо је спортска такмичења на нивоу школа. Уведена су такмичења у свим спортовима на нивоу Општине, као и спортски сусрети села (сеоска олимпијада). Посебну пажну као председник Спортског савеза посветио је тамичењу најмлађих који су до тада били занемарени. Именовани је од стране Спротског савеза Србије за свој рад награђен Мајском наградом (највећом наградом у о бласти спорта) 2013. године.
МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ДОЊА ШАТОРЊА већ дуги низ година у сарадњи са локалном самоуправом ради на изградњи и реконструкцији путне инфраструктуре. Изграђена су два моста. Компелтно су асфалтирани сви путеви у селу, извршено насипање атарских путева. Изграђен је Дом културе, извршена комплетна реконструкција електро-мреже, као и постављање уличне расвете. Месна заједница већ 10 година успешно организује Манифестацију ,,Јасенички жубор“ кроз смотру певачких и фолклорних група, са све већим бројем посетилаца.
поедељак, 21. септембар 2015.
[почетна страна]
 
Изградња противградног лансера
 

Општина Топола У Месној заједници Винча у великој мери спроведени су припремни радови за монтирање аутоматског лансера за испаљивање противградних ракета. Место извођења радова посетио је председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, кога су представници фирме „Калдера“ из Бања Луке, који монтирају опрему, упознали са током радова и карактеристикама лансера. Очекује се да ће лансер бити стављен у функцију до краја месеца. Лансер је донација Министарства за ванредне ситуације. Вредност инвестиције износи 65.000 евра. Оваква средства противградне заштите користе се у Швајцарској, Холандији и Немачкој.
Општина ТополаОпштина Топола Аутоматски лансер, који се први пут монтира у Србији, кружног је облика. „Храни“ се са 13 ракета. Налази се на шинама и смештен је у тзв. контејнеру. Одређеним френквенционим опсегом повезан је са Радарским центром „Букуља“, који му и одређује смер дејства. Пречник дејства ракета износи 357 степени, што значи да је „мртав“ угао свега 3 степена. Добављач гарантује да се помоћу њега комплетно може бранити подручје од 2 квадратна километра, што се може сматрати изузетним, нарочито ако се има у виду производна структура овог подручја која је готово искључиво воћарска.

среда, 16. септембар 2015.
[почетна страна]
 
Мото скуп у Тополи
 

Општина ТополаОпштина Топола Више од 400 мотора прошло је капију на Опленцу, где су се минулог викенда у башти хотела „Опленац“ одржавали трећу годину за редом сусрети мотоциклиста. Скуп је започео окупљањем бајкера у петак. Поред мото клубова из Србије, овога пута у Тополу су стигли и мотористи из Босне, Словеније и Мађарске тако да је скуп имао и интернационални карактер. У вечерњим сатима организована је свирка бенда „Betty Boo“.
Субота је била, као и претходне две године, дан када су мотоциклисти имали излет. Организатор, Мото клуб „Опленац“ из Тополе, упознао је госте са храмом Светог Ђорђа и кућом краља Петра на Опленцу, Карађорђевим градом, као и са Краљевом винаријом подно Опленца и винаријом Александровић у Винчи. После изврсног срнећег гулаша, који се овде већ традиционално припрема, учесници су кренули у организовани дефиле улицама, што становницима Тополе увек пружа врло атрактивну слику. Савет за безбедност саобраћаја Општине Топола поделио је бајкерима пригодне мајице и публикације са подацима о саобраћају као и унапређењу безбедности саобраћаја. Спортски терен хотела био је поприште бајкерских игара, а као и претходне вечери и субота увече била је предвиђена за наступе музичких група. Овога пута наступале су „Ватрене кочије“ и „Веселе 80-е“.

           
понедељак, 31. август 2015.
[почетна страна]
 
Помен краљу Петру I
 

У храму Светог Ђорђа на Опленцу у недељу, 16. августа, Светом Литургијом са парастосом и полагањем венаца на саркофаг, обележено је 94 године од смрти краља Петра I Карађорђевића. Свету Литургију и парастос служио је Шумадијски епископ господин Јован уз саслужење свештеника Опленачког намесништва.
Венце на гроб краља Ослободиоца положио је у име свог оца, ЊКВ принца Александра II, млади принц Александар III као и:
-Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Државни секретар Драган Поповић;
-Министарство одбране, пуковник Драган Милковић;
-Општина Топола, председник општине Драган Живановић;
- Задужбина краља Петра I, управник Драган Рељић;
-Средња школа „Краљ Петар I“ Топола, директор Љубиша Недељковић;
-Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова србије до 1918. године, председник друштва Г Драгољуб Јуришић;
-A.N.A.C. Franco-Serb Petar I;
-Краљева гарда краљевине Југославије.

           
понедељак, 17. август 2015.
[почетна страна]
 
Квар узроковао нестанак воде
 

Због квара на вентилу на главном резервоару који се налази на Опленцу, у току претходне ноћи дошло је до искључења воде у Тополи. У току ноћи, стручне службе Јавно комунално стамбеног предузећа Топола, квар су отклониле.
Водоснабдевање је и даље уредно и још увек се неће прибегавати рестрикцијама. И даље се апелује на грађане да на што рационалнији начин користе и троше воду за пиће како би је у довољној количини било за све потрошаче.
Као прилог енормне потрошње воде могу послужити фотографије које приказују потрошњу воде појединих карактеристичних насеља.

       
 
 
петак, 14 август 2015.
[почетна страна]
 
Савесно трошимо воду
 

Општина Топола Комунална инспекција Општине Топола од данас ће кренути у инспекцију у циљу контроле потрошње воде и кажњавања несавесних потрошача који се водом снабдевају из система Јавно комунално стамбеног предузећа Топола. За несавесне грађане предвиђене су веома високе казне.
Општина Топола се ретко када као ове године, у сушном периоду, могла похвалити довољном количином питке воде којом се грађани снабдевају из система за водоснабдевање Јавно комунално стамбеног предузећа. Томе је сигурно допринело и комплетно сређивање изворишта у Јарменовцима.
Међутим, јучерашњи резултати потрошње воде постају забрињавајући па чак и алармантни. Потрошња воде прешла је горњу границу издржљивости капацитета и већ износи више од 40 литара воде у секунди.
Разлог за забринутост лежи у прекомерној и нерационалној потрошњи воде на сеоском подручју и у граду. Вода за пиће се користи за заливање башта и воћњака, прање аутомобила, пуњење базена и слично.
Тренутне могућности производње воде у сушном периоду износе 38 литара у секунди, тако да уколико се настави са оваквим начином потрошње питке воде систем снабдевања неће моћи дуго да издржи без драстичних рестрикција, односно искључења, а може због оптерећења изазвати и хаварије на систему и произвести нежељене последице. Због тога се апелује на потрошаче да воду за пиће користе на што рационалнији начин како би је у довољној количини, а услови за то постоје, било за све.

четвртак, 13. август 2015.
[почетна страна]
 
Модернизација школа
 

Општина ТополаОпштина Топола Отварањем градилишта започео је процес модернизација школа на територији општине Топола. У овој фази радови на обнови обухватиће Основну школу „Сестре Радовић“ у Белосавцима и Средњу школу „Краљ Петар I“ у Тополи.
На згради школе у Белосавцима извешће се реконструкција крова, таванице и мокрог чвора. Обнова школе „Краљ Петар I“ подразумева реконструкцију крова на згради школске економије пољопривредног одељења. Извођач радова је „Модулор“ д.о.о. Београд у конзорцијуму са ГП „Бест изградња“ Нови Сад и „Тесла системи“ из Београда. О реализацији послова стараће се „Јединица за управљање пројектима Истраживање и развој“ из Београда.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаРадови на обнови школа изводе се на основу „Програма модернизације школа“ и протокола о сарадњи који су потписали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ЈУП Истраживање и развој и Општине Топола. Програм се финансира делом из средстава зајма Европске инвестиционе банке, делом учешћем Републике Србије и локалне самоуправе.

петак, 7. август 2015.
[почетна страна]
 
Годишњица страдања Срба
 

Општина Топола Поводом двадесетогодишњице трагичног страдања великог броја припадника српског народа у акцији хрватске војске под називом „Олуја“, данашњи дан, 5. август, одређен је за Дан жалости на територији Републике Србије.
У складу са тим, у 12.00 часова у општини Топола огласиће се сирене. Препорука је да се у том тренутку заутави рад на један минут и на тај начин, минутом ћутања ода почаст, у погрому страдалим Србима.

среда, 5. август 2015.
[почетна страна]
 
Годину дана од постављања Поклоничког крста
 

Општина ТополаОпштина Топола На годишњицу подизања Поклоничког крста који се налази у кругу Дома здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи, јуче су положени венци и цвеће. Пошту великанима палим у Првом светском рату, у чију славу је спомен обележје и подигнуто, одали су: У име Општине Топола, председник општине Драган Живановић, Јовица Павловић, секретар удружења Ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Миодраг Лазић и Адам Миладиновић испред СУБНОРА-а Топола и Игор Петровић испред Удружења потомака ратника 1912-1918.
Поклонички крст, изграђен, подигнут и освештан, 2. августа прошле године, посвећен је обележавању стогодишњице Великог рата и успомени на руске и српске јунаке, борце и браниоце својих огњишта. Општина Топола га је наменила јунацима братских народа, учесницима највећег рата које је до тада човечанство доживело. Постављен је на месту на коме се 1914. године налазила ратна болница у којој су збрињавани рањеници после Церске и Колубарске битке. Крст је подигао Фонд подршке очувању и развоју источно-хришћанске културе под именом Владимира Храброг из Москве, у сарадњи са Општином Топола.
Споменик је изграђен од камена „бела перла“. Дело је руског вајара Александра Јесинског. На предњој страни споменика представљено је Распеће Господа Исуса христа са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом. У подножју крста су Свети цар Лазар и Свети цар Николај. На српском и руском језику урезан је текст, са речима Светог Владике Николаја: „Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје“.

понедељак, 3. август 2015.
[почетна страна]
 
Фабрика текстила у Жабарима
 
Некадашњи Дом културе у селу Жабари биће у наредних 30 година дат у закуп. Ово би у најкраћем била одлука која је донета на јучерашњој седници Општинског већа Општине Топола.
Простор Дома културе ће у наредна три месеца бити сређен и реновиран тако да ће се у њему отворити фабрика текстила. Постројење ће отворити реномирана фирма која ради и заступа светски бренд Hugo Bos. Радови на уређењу простора су већ кренули. Обавеза Општине је да закупцу обезбеди прикључак за воду и струју. Уговором ће бити дефинисано да се у року од годину дана запосли најмање 100 радника који морају бити са територије општине Топола.
           
         
Приказане фотографије представљају малу илустрацију тренутног изгледа некадашњег Дома културе у Жабарима.
уторак, 28. јул 2015.
[почетна страна]
 
Почаст вожду
 

Општина Топола Државном церемонијом полагања венаца на гроб Карађорђа Петровића, у цркви светог Ђорђа на Опленцу, одата је у суботу, 25. јула, пошта вожду Првог српског устанка.
Поводом 198. годишњице Карађорђеве смрти венце су положили: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – државни секретар Негован Станковић; Министарство одбране и војске Србије; Министарство унутрашњих послова; ЊКВ Престолонаследник Александар II; Задужбина краља Петра I – управник Драган Рељић; Општина Топола – председник општине Драган Живановић; Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године – Драгољуб Јуришић.

         
понедељак, 27. јул 2015.
[почетна страна]
 
Најлепша дворишта општине
 

Општина ТополаОпштина Топола Избором најлепших дворишта у четири категорије, завршен је овогодишњи конкурс Дани отворених дворишта који организује ТО „Опленац“ из Тополе. Ове године у конкуренцији је било четрнаест домаћинстава са територије општине Топола.
Општина ТополаОпштина Топола

У категорији Најлепше двориште, прво место освојила је Миљојка Лукић из Овсишта. Друго место припало је Гордани Ивановић из Загорице, а треће Мирјани Симић такође из Загорице. За Најлепше етно двориште проглашено је двориште Невенке Ферлуге – село Топола, док је друго место освојила породица Швабић-Јовановић из Божурње. Двориште Милице Јовановић из Загорице проглашено је најлепшим у категорији Најлепше парк дворише, а за Најлепши детаљ титулу је понела Славка Танасијевић из Доње Трнаве. Друго место у истој категорији освојио је Бојан Ивановић из Крћевца.
Победници по категоријама представљаће нашу Општину на регионалном такмичењу које се наредног месеца одржава у Брусу. Иначе, јавно представљање победника и додела захвалница одржаће се у дане 52. Опленачке бербе, од 9-11 октобра.
Организатор се уз помоћ спонзора побринуо да победници конкурса буду и награђени. Дане отворених дворишта помогли су Задужбина краља Петра I, Винарија Александровић, Спортско рекреативни центар Бајкал, ресторани Стара варош, Кнежев хан, Језеро и Мало језеро.

петак, 24. јул 2015.
[почетна страна]
 
Пуштен у саобраћај мост у Блазнави
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Владе Републике Србије, Александар Вучић, посетио је у понедељак, 6. јула, општину Топола. Александар Вучић и председник Скупштине општине Топола и народни посланик, Драган Јовановић, обишли су најпре винарију у изградњи ПИК „Опленац“. По обиласку винарије и разговору са власником фирме, Небојшом Јоцићем, Драган Јовановић и Александар Вучић су се упутити у село Блазнаву, где су свечано отворили и пустили у саобраћај новоизграђени мост преко реке Јасенице. Свечаности је, поред великог броја грађана, присуствовала и Зорана Михаиловић, потпреседница Владе Србије, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, народни посланици и председници општина.

         
         
Обраћајући се са говорнице покрај моста, Драган Јовановић је рекао да је поносан што стоји пред народом у тренутку када је дошао крај мукама житељима горње Јасенице. Укратко је упознао госте са историјатом Блазнаве, села које ни у време највећих сеоба није остајало без становништва. Говорио је председник скупштине о путу и мосту као 200 година дугој вези која Тополу и Шаторњу овим мостом повезује са Страгарима и Крагујевцем.
Општина Топола-Мост ће донети и спокој и економско олакшање у горњем делу Јасеничког краја. Поново ће ученици моћи да аутобусима путују до својих школа. Поново ће овуда пролазити камиони-хладњаче како би ово прелепо воће могло да се откупљује и одлази широм Србије и Европе – казао је Јовановић.
Он се захвалио свима који су на свој начин помогли градњу: извођачима радова, конзорцијуму Предузећу за путеве Крагујевац и београдској Мостоградњи, Институту за путеве који је мост осмислио и пројектовао, Влади Србије, ресорном министарству, ЈП Путеви Србије који су понели најзначајнију улогу са Општином Топола. Драган Јовановић је истакао да је ово само почетак опсежних инфраструктурних радова у Шумадији, јер су почели да се граде путеви од Тополе ка Аранђеловцу и даље ће ићи ка Лазаревцу. Затим од Тополе ка Руднику и још много путева који ће повезати шумадијска места.
На крају свог обраћања Јовановић је поздравио министарку Михаиловић која је, по његовим рачима, заједно са директором Путева Србије, Дробњаком допринела да се пројект и радови могу довести до краја. Посебно је истакао свој понос што је у ову средину дошао председник Владе, Александар Вучић „човек који је вратио наду да ће Србија ући у ред земаља које ће се у миру борити правећи овакве мостове и фабрике“.
Општина ТополаОпштина ТополаПремијер Вучић се захвалио на присуству великом броју насмејаних домаћина и на томе што поштују марљивост и рад, пре свега, људи који су мост изградили.
-Нека вам је на здравље овај мост и стотинама година га у здрављу и весељу користили – пожелео је окупљеном народу.
Председник Владе је одмах најавио да ће од 1. августа започети радови на путу Топола – Рудник, дужине 27 километара. Што се моста тиче рекао је „држава је своје обавезе извршила како би се овај дивни мост урадио“ и подсетио да ће се још 32 милиона уложити за чишћење корита и регулисање речног тока узводно и низводно од овог моста. Александар Вучић је истакао да ће се много више новца уложити у путеве.
-Тај новац имамо и не дугујемо га никоме само зато што смо кранули да спроводимо тешке мере. Зато што смо били одговорни и озбиљни.... Дошли смо и рекли да ће бити много теже и много лошије... Али молим вас да и убудуће гледате какве ћемо резултате да направимо. Само гледајте колико ћемо мостова и брана да изградимо... – рекао је премијер између осталог.
Осврнувши се на мере штедње казао је да зна да овде сваки домаћин који овде има „и јабуке и рану шљиву и брескву, зна како се чува кућни новчаник“, али је и додао „мој посао је да у ваше име и за ваш рачун бринем о државном новчанику.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаО винарији у изградњи, ПИК „Опленац“ у Тополи, коју је са председником скупштине општине посетио пре Блазнаве, председник српске Владе је говорио са импресијама. Није га том приликом импресионирало уложених 10 милиона евра колико рад, воља, хтење и труд, почев од власника Небојше Јоцића, па све до радника. Они „показују да може бити боље“, закључио је Вучић.
Винарија у изградњи, ПИК „Опленац“ с разлогом претендује да постане једна од водећих српских винарија. Већ на први поглед видљиво је да стара винарија после вишедеценијског пропадања сада живи нови живот. Када 12. октобра ове године и званично буде отворена њен капацитет ће износити око 5,5 милиона литара вина.
уторак, 7. јул 2015.
[почетна страна]
 
Летња кампања добровољног давања крви
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола У сарадњи Црвеног крста Топола и Института за трансфузију крви Србије, у среду, 1. јула, у Тополи је организована летња кампања добровољног давања крви. Овога пута добровољни даваоци су, за нечији живот, драгоцену течност могли дати у специјализованом аутобусу који је био паркиран у центру града.
Своју солидарност и хуманост овога пута је показало 30 грађана, међу којима и председник општине Драган Живановић. Вишеструких давалаца је као и увек било највише. Неки од њих своју хуманост на ован начин показују по 102. пут, неки 74, а неки 53. Значајан је и одзив неколико средњошколаца који су у предходној акцији протекле зиме своју крв дали први пут.

четвртак, 2. јул 2015.
[почетна страна]
 
Додела дечијих ауто седишта
 

Општина Топола Председник општине Топола, Драган Живановић, доделио је данас у скупштинској сали Општинске управе прву гупу дечијих ауто седишта родитељима, старатељима, хранитељима или усвојитељима са подручја општине Топола. Овом приликом уручена су 23 седишта лицима која су своје захтеве поднела до 19. јуна текуће године.
-Деца су најважнија ствар на свету и зато ми је част да могу данас поделити дечија ауто седишта. На овај начин повећаћемо безбедност саобраћаја, а било би ми веома драго уколико ова акција буде утицала и на подстицање наталитета у општини. Ове године издвојена су наменска средства за безбедност саобраћаја, а пошто су нам деца најважнија определили смо се за куповину дечијих ауто седишта – рекао је председник Живановић.
Општина ТополаОпштина ТополаОно што је посебно наглашено је податак да ово није крај поменуте акције. У циљу спровођења превентивних активности из области безбедности саобраћаја и унапређења безбедности деце у саобраћају на путевима, Општина Топола је у сарадњи са општинским Саветом за безбедност саобраћаја расписала Општина ТополаОпштина ТополаЈавни позив за куповину 45 дечијих ауто седишта. То заправо значи да ће се у наредном периоду поделити и остала, односно „како се деца буду рађала, тако ћемо поделити и преостала 22“, додао је Драган Живановић. Према томе Јавни позив за прикупљање захтева заинтересованих родитеља, старатеља, хранитеља или усвојитеља је и даље отворен за преостала седишта. Са детаљним условима заинтересовани грађани се могу упознати на огласној табли Општинске управе општине Топола и сајту општине www.topola.com.

понедељак, 29. јун 2015.
[почетна страна]
 
Сезонска карта најуспешнијима
 

Општина Топола У жељи да награди труд и рад основаца који су постигли најбоље резултате на тестовима за упис у средње школе, Општина Топола је донела одлуку да њих 26. обрадује сезонском бесплатном картом за базен „Бајкал“ у Тополи. Уз изузетно разумевање власника „Бајкала“, Бубање Зорана, првобитно планиран број награђених ученика са 15 проширен је на 26.
Бесплатну сезонску улазницу за купање на овом базену добили су: Јелена Павловић, Душица Павлићевић, Исидора Арсенијевић, Милица Митровић, Александра Вујић, Марина Лазаревић, Аница Луковић, Тамара Поповић, Тања Грујичић, Јана Стевановић, Ђорђе Гојковић, Милош Матић, Андреа Дугић, Петар Миловановић, Катарина Лукић, Душан Марковић, Софија Вељовић, Александар Ђорђевић, Марија Богдановић, Марко Митић, Александра Дугић, Лидија Марковић, Ања Спасовска, Милица Пешић, Бисенија Матић.
Са детаљима о начину остваривања овог права наведени ученици ће моћи да се упознају у Основној школи „Карађорђе“, односно приликом доделе сведочанстава, као и у управи базена „Бајкал“.

петак, 26. јун 2015.
[почетна страна]
 
Пример добре сарадње
 

Општина ТополаОпштина Топола Компанија Saint-Gobain Weber показала је још једном на делу да јој је један од приоритета у пословању сарадња са окружењем у коме ради и производи. И овога пута „Saint-Gobain грађевински производи“ уручили су локалној самоуправи – Општини Топола донацију у грађевинском материјалу.
Општина ТополаЗа потребе уређења и санације фасаде на аутобуској станици у Тополи компанија је упутила донацију од око 600 килограма својих производа. Овај материјал већ је употребљен на згради станице дајући јој свежину која је овом објекту већ дужи низ година била неопходна.
Своју несебичност у пословању компанија Saint-Gobain Weber исказала је и прошле године када је на конкретан начин својим производима помагала од поплава унесрећеном становништву Србије. Том приликом у Тополу је стигло 22. тоне машинског малтера за унутрашњу употребу које је ова компанија донирала.

петак, 22. мај 2015.
[почетна страна]
 
Извоз вина подстицај привредном развоју
 

Општина ТополаОпштина Топола Општину Топола посетио је данас Жељко Сертић, министар привреде у Влади Републике Србије. О привредној ситуацији у Тополи и могућностима њеног даљег развоја, разговоре са ресорним министром водили су председник општине Топола Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић.
Општина ТополаЗбог измене закона о приватизацији и горућих тема око овог питања, велико интересовање медија ишло је управо у том правцу. На ову тему одговор је дао председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић:
„Што се тиче општине Топола од фирми у реструктурирању најпре поменимо ливницу у Тополи која тренутно броји око 130 људи. Они су сву документацију припремили. Добијене су све сагласности. Влада Србије је одредила да се продаје путем продаје имовине и капитала. Сутра ће сва документа бити предата Агенцији за приватизацију и очекујем да ће до краја маја изаћи Јавни позив за преузимање пакета Ливница-Топола путем преузимања имовине и капитала. У самој ливници се пријавило 28 људи за социјални програм и они ће га добити. Друга фирма је конфекција „Рудник“ из Тополе која је део јединственог система. Комплетна фирма је у реструктурирању. Погон у Тополи броји око 150 људи и непрекидно ради. Моја молба упућена ка министру Сертићу односила се на продају погона у Тополи, пошто већ у Агенцији за приватизацију имамо идентификованог потенцијалног купца. Постигнути су договори око социјалног програма за све запослене у конфекцији „Рудник“ у Тополи да ако конфекција оде у стечај, сви запослени ће добити отпремнине у вредности 200 еура по години стажа. Замолио сам министра да и ако се конфекција прода, изађе у сусрет свим радницима који желе да узму отпремнину, а они и оне које добровољно буду хтели да остану код новог послодавца да буду изузете из тог програма. Сутра у 11 часова ће у Скупштини Србије у мом присуству представницима Министарства, људи из „Рудника“ предати те спискове.“
Даљи разговори пренети су у винарију „Александровић“ у Винчи где је приређена конференција за штампу којој су, поред министра Жељка Сертића, присуствовали амбасадор Јапана у Србији, Његова екселенција господин Масафуми Куроки и Божидар Александровић, власник винарије „Александровић“. Повод њеног сазивања било је упознавање јавности са будућим извозом вина винарије „Александровић“ на тржиште Јапана.

           
За најдаље 30 дана винарија „Александровић“ кренуће са извозом вина у Јапан. Вина Тријумф, Родослов и Регент стићи ће на захтевно тржиште ове азијске земље. Уговор је, како је истакао Божидар Александровић, склопљен са компанијом Makoto investments на три године. Најпре ће бити извезена количина од 5.000 боца, а следеће 10.000. Вина винарије „Александровић“ већ су нашла своје потрошаче на тржиштима ЕУ, Русије, Кине. Пију се у Лондону, Чикагу, Њујорку и Лос Анђелесу. Пласман својих вина у Јапан, Александровић сматра изузетним успехом.
Амбасадор Јапана у Србији, Масафуми Куроки није крио задовољство што ће вина „Александровић“ наћи своје место на овом врло пробирљивом тржишту. Он се и изузетно похвално изразио и о јапанској компанији Makoto, рекавши да јој се може веровати, а да њен назив преведен са јапанског значи искреност и поштење. Амбасадор Куроки је такође рекао да тржиште Јапана јесте захтевно, пробирљиво и инсистира на квалитету, али да оно није мит и да ће ова винарија заправо одшкринути врата и другим произвођачима пића, а такође и других прехрамбених производа.
На овај начин, овим уговором, рекао је министар привреде Сертић, промовишемо оно што овде постоји – наше људе и нашу земљу. Министар је изразио наду да ће се ова вина задржати дуги низ година на јапанском тржишту. Као један од разлога за то навео је традицију коју ова земља изузетно поштује и цени. А традиција је уткана управо у вина винарије „Александровић“. Управо је Јапан земља која поштује предан и вредан однос према Јапану, сматра Сертић, позивајући се на своје искуство и рад у Азији.
Зато коначна порука и то не само са овог скупа коју Божидар Александровић упућује односи се на квалитет и континуитет квалитета. „На њему покушавамо да покажемо једно ново, једно лепше лице Србије“, каже Александровић.
среда, 20. мај 2015.
[почетна страна]
 
Сећање на Дејана
 

Општина ТополаОпштина Топола На стрелишту у Овсишту, у недељу, 17. маја, одржано је новоустановљено такмичење у гађању глинених голубова – Меморијал Дејан Лазаревић, по имену трагично настрадалог ватрогасца у прошлогодишњим мајским поплавама. Одржавање такмичења поклопило се са годишњицом (15. мај) Лазаревићеве смрти када је из набујале Јасенице, несебично жртвујући свој живот, покушао да пружи помоћ унесрећеном лицу.
Општина ТополаОпштина ТополаОрганизатор турнира било је Удружење ловаца „Карађорђе“ из Тополе, чији је Лазаревић био дугогодишњи члан. Пре самог такмичења, на стрелишту је одржан помен. Дејанов син Никола примио је у знак сећања, од Ловачког савеза централне Србије, златну ловачку значу, а стрелци су испалили почасне плотуне. Целокупан новчани износ са турнира ишао је породици Лазаревић.
-Овај турнир је само један од начина да се сетимо нашег друга који је херојски настрадао и који такмичења овакве врсте никада није пропуштао. На овај начин оживљаваћемо успомену на њега и увек ћемо га се сећати – казали су ловци Тополе.

среда, 20. мај 2015.
[почетна страна]
 
Нови превозник - уређена станица - запослени радници
 

Општина ТополаОпштина Топола Топола ће најзад у дужем временском периоду решити питање превоза путника у локалном аутобуском саобраћају. Поред тога, становници ове шумадијске општине ће после дуже времена моћи да користе и услуге градске аутобуске станице.
Званично од 1. јуна, у наредних пет година, аутобуски превоз на територији општине Топола обављаће превозник „Интер турс плус“ из Аранђеловца. Понуда овог превозника је на конкурсу за избор најповољнијег превозника у обављању линијског аутобуског саобраћаја у општини Топола прихваћена као најповољнија.
Од изузетног значаја за становнике општине и госте Тополе уопште, који користе локални и међуградски превоз, је и податак да ће у наредних неколико дана како за путнике тако и за аутобусе бити отворена и пуштена у рад градска аутобуска станица. Иста фирма „Интер турс плус“ из Аранђеловца узела је у закуп од пет година аутобуску станицу од „Аутосаобраћаја“ из Крагујевца, а уз сагласност Агенције за приватизацију. Целокупно стање зграде аутобуске станице било је такво да је захтевало хитну адаптацију. Најблаже могуће речено зграда је била у потпуности запуштена. Илустрације ради само поновно застакљивање изискивало је средства већа од 200.000 динара. Ни једна врата, ни једна брава унутар зграде није била у функцији. Сада је уређена фасада. Перони су доведени у ред како то прописи налажу. Мења се осветљење и велики део инсталације. Унутар саме зграде изводе се целокупни молерски радови. Сређени су шалтери за информације и куповину карата, бифе, продавница... све у свему, ради се све оно што је неопходно за пружање једне пристојне услуге и боравак путника у доласку и одласку из Тополе.

             
Општина ТополаТреба истаћи и да ће „Интер турс плус“ поред возача за десет аутобуса запослити још око петнаест радника који ће радити било на самој станици, било у гаражи коју је фирма такође узела у закуп. Тако ће на нови посао моћи да рачунају шалтерски радници, трговци, радници у бифеу, отправници аутобуса, механичари, перачи аутобуса, портири и радници на одржавању круга станице.
уторак, 19. мај 2015.
[почетна страна]
 
Састанак Економског кокуса
 

Општина ТополаОпштина Топола Општина Топола била је у суботу, 16. маја, домаћин Економског кокуса парламента Србије који је одржан у семинар сали винарије „Александровић“ у Винчи. Скупу су присуствовали посланици Народне скупштине Републике Србије, чланови Кокуса – парламентарне групе за економски развој: председник проф. др Владимир Маринковић, Зоран Бабић, Катарина Ракић, Влада Павићевић, Микица Милојевић као и представници НАЛЕД-а и ИРИ. Председавајући састанка био је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.
„Са друге стране стола“ седели су привредници Тополе: Божидар Александровић, власник винарије „Александровић“, Будимир Стаматовић, директор фирме „Стара варош“, Раде Тодоровић, директор фабрике за прераду воћа из Јарменоваца, Милан Дамјановић, директор Агрокооперативе „Домаћин“, као и Мирољуб Алексић, власник хотела „Извор“.
Привредници су госте детаљно упознали са потенцијалима Тополе, али и са проблемима са којима се сусрећу у свом раду и пословању. То је била и прилика да конкретно упуте своје примедбе на поједине законе и одредбе које по њиховом мишљењу треба мењати или допуњавати, како би пословни амбијетнт био што више побољшан. Уосталом, побољшање пословне климе, зарад што бржег и успешнијег економског развоја Србије, један је од основних циљева и разлога постојања Економског кокуса. Из истог разлога, приближавања привреди и привредницима, чланови кокуса посетили су у суботу Крагујевац и Рачу.
Подсетимо да Економски кокус - Парламентарна група за економски развој Народне скупштине Републике Србије, прву те врсте у Србији - тренутно чини 12 посланика из 8 странака (СНС, ЈС, СПС, СДПС ДС, Нова Србија, СДС-а и СВМ). Рад Кокуса је јаван па се састанцима и раду могу придружити сви посланици Народне скупштине који подржавају зацртане циљеве док у статусу посматрача могу да учествују министри и запослени у министарству, стручњаци, представници релевантних невладиних организација, струковних удружења, привреде и независних институција.
Кључне активности Економског кокуса су усмерена на:
-обезбеђење да се питања везана за економски развој помињу у свим релевантним парламентарним дебатама и одлукама,
-подношење амандмана на предлоге закона како би се подржавали Циљеви регулаторне реформе,
-учествовање у изради законских решења, јавним слушањима, дебатама и презенацијама која се тичу економског развоја,
-сарадњу са организацијама, стручњацима и привредницима, у циљу унапређења законских решења или реализације пројеката у вези са економским развојем, -иницирање извештаја од стране Народне скупштине, Владе и надлежних министарстава о релевантним питањима и законским решењима која се односе на економски развој.

понедељак, 18. мај 2015.
[почетна страна]
 
Домановићева кућа у новом руху
 

Општина ТополаОпштина Топола Завршена је обнова родне куће нашег најзначајнијег сатиричара Радоја Домановића (1873-1908) у Овсишту.
Радове на санацији и адаптацији спомен куће изводило је привредно дурштво „Кеј“ д.о.о. Ваљево. Последња рестаурација зграде обављена је 1973. године, после чега није било никаквих значајнијих улагања како би се очувала у аутентичном стању.
Након санације, објекат ће користити Библиотека „Радоје Домановић“ из Тополе. Средства за одржавање и коришћење објекта биће планирана финансијским планом библиотеке и општинским буџетом.
На приказаним фотографијама може се видети како зграда изгледа сада, а како је изгледала уочи почетка радова.

           
         
понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
 
Донација возила
 

Општина ТополаОпштина Топола Престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, у пратњи са епископом шумадијским Јованом и председником општине Драганом Живановићем, посетили су у среду, 6. маја, Дом здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи. Директору установе, др Горану Ђорђевићу званично су том приликом, у виду поклона Фондације принцезе Катарине, уручили путничко возило марке „Citroen“ које ће се користити за превоз пацијената на хемодијализу.
Након свечане предаје кључева аутомобила, посета је настављена уз обилазак зграде Дома здравља, иначе задужбине краља Петра I. Њихова краљевска височанства су у разговору са директором Ђорђевићем обећали да ће и убудуће наставити да пружају помоћ овој здравственој установи и обезбедити неопходне апарате за њено што боље функционисање.
Општина ТополаОпштина ТополаИначе, престолонаследник Александар и принцеза Катарина су своју посету Тополи уприличили у оквиру одржавања Свете Архијерејске Литургије у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, задужбини краља Петра I, а поводом Ђурђевдана, славе задужбине. Свету Архијерејску Литургију служио је његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован са свештенством епархије шумадијске и пратњом Црквеног хора Опленац.

понедељак, 11. мај 2015.
[почетна страна]
 
Ђурђевдански дани
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Топола је од 1. до 3. маја била домаћин Ђурђевданских дана, манифестације која се одржава седму годину за редом. Уз велики број посетилаца, у башти хотела Опленац, својим производима, винима и ракијама, представили су се индивидуални произвођачи чувених опленачких вина и ракија, окупљених у Удружење виноградара и винара. Своје место у укупној понуди и представљању заслужено су заузели посленици народне радиности и старих заната, произвођачи етно сувенира, травари и медари наше Општине, тако да се туристима представило и Удружење жена „Опленац“.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаМанифестацију је кроз наступе фолклорних ансамбала и певачкихгрупа пратио и богат културни програм који је употпунио дешавања у Тополи. То је била и прилика да се најави нова, млада манифестација - Културно лето у Тополи, која је свој културни живот започела пре две године. Планирани програми Културног лета који ће чинити ликовне изложбе, музички програми и књижевне вечери одвијаће се од почетка јула до краја августа 2015. године.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОрганизатори Ђурђевданских дана, уз подршку општине Топола, били су Туристичка организација „Опленац“, Културни центар Топола, Удружење виноградара и винара опленачког крај и хотел Опленац. Ђурђевдански дани на Опленцу представљају и званични почетак туристичке сезоне у Тополи која традиционално траје и завршава се привредно туристичком манифестацијом - Опленачком бербом грожђа. На сувенирници Туристичке организације, туристи су се и овога пута, као што ће моћи и током читаве године, информисали и упознали са комплетном туристичком понудом Тополе, општине која се на туристичкој мапи Србије позиционирана као једна од најатрактивнијих туристичких дестинација.

понедељак, 4. мај 2015.
[почетна страна]
 
Промоција резултата ЕУ пројеката
 

Општина Топола Топола је јуче била домаћин састанка организованог поводом промоције резултата пројеката Општине Топола који се финансирају средствима Европске уније. Конференција је одржана у ресторану „Кнежев хан“.
Скупу су присуствовали председник општине Топола, Драган Живановић, председник Скупштине општине Драган Јовановић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић и представници градова и општина са којима је Топола остваривала сарадњу на реализацији пројеката.
На овај начин представљени су пројекти које је реализовала Општина Топола у току 2014. и 2015. године уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Републици Србији. Ради се о три пројекта у чијој реализацији је Општина учествовала или као носилац или као партнер. „Помоћ и нега у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“ и „Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Тополи“ су пројекти у којима се Топола појављује као носилац, док је у „Ефикасном управљању имовином – темељу локалног економског развоја“ партнер на пројекту.
Општина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић се захвалио гостима на присуству догађају који презентује реалицацију пројеката на којима су, свако на свој начин, заједнички, уз Тополу, радили градови региона, Стална конференција градова и општина (СКГО) и Делегација Европске уније. Он је нагласио значај СКГО у пружању помоћи Општини, а тиме и људима којима је она била неопходна. Посебан акценат ставио је на улогу општинске Канцеларије за локални економски развој и значају активности, рада и енергије Зоре Недовић која се налазила на челу овог тима. „Захваљујући томе Топола је спремна да аплицира и ради на новим пројектима“ тврди Јовановић, уз јасну поруку да се „видимо на неком будућем, новом пројекту“.
Општина ТополаЂорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, је указујући на ефикасност домаћина конференције рекао да је то добар пример припреме и реализације пројеката. Станичић је такође најавио и нови Exchange 5 програм од 1. јануара наредне године, уз новину да га неће водити Делегација ЕУ већ наша ресорна министарства.
Општина ТополаОпштина ТополаРезултате пројеката представили су тимови који су на њима и радили, презентујући на јасан начин процесе и етапе њихове реализације. О пројекту „Помоћ и нега у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“ говориле су, уз претходно приказани филм, менаџер пројекта Цецилија Шајбер и Слободанка Миливојевић пружалац услуга испред волонтерског центра „Кораци“. Пројекат се, подсетимо, реализовао у оквиру програма Exchange 4, а односио се на успостављање услуга социјалне заштите у све три општине као и размену искустава јединица локалне самоуправе на успостављању социјалних услуга, а све у циљу унапређења положаја старије популације и њихове интеграције у заједницу. Укупна финансијска вредност пројекта износила је 136.835,13 еура. Финансијски допринос Делегације ЕУ био је 122.987 еура, а Општине, корисници донације, су суфинансирале пројектне активности са 10,12%.
Општина ТополаРеализацију пројекта „Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја“ представио је Немања Костић представник тима који је учествовао у његовој реализацији. И овај пројекат реализован је у у оквиру програма Exchange 4. Носилац пројекта је Град Крагујевац, а партнери на пројекту су Општине Топола, Кнић, Рековац и Баточина. Циљ пројекта је стварање услова за пренос власништва над општинском имовином са државе на локалне заједнице. Финансијска средства за спровођење пројектних активности у Тополи износила су око 30.000 еура, а утрошена су за набавку ИТ опреме и програма као и ангажовање додатних људских ресурса за обављање пописа имовине.
Општина Топола„Подршку самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Тополи“ су представиле, заправо о реализацији пројекта и значају континуиране подршке избеглим и расељеним лицима у општини Топола су говориле координатор пројекта Марија Стојадиновић и општински повереник за мигранте Нада Илић.
Пројекат је развијан у оквиру програма Подршка унапређењу услова живота присилних миграната и затварању колективних центара, а све у циљу оснаживања избеглих и расељених лица за самосталан живот и привређивање. Његова укупна финансијска вредност износила је 64.240 еура од чега је Делегација ЕУ финансирала 57.816 еура.
Општина ТополаЗавршну реч састанка дао је председник општине Драган Живановић. Суштина је, како је истакао Живановић, да је ЕУ овим пројектима донирала око 200.000 еура. Око 90 лица добило је конкретну помоћ. Са друге стране кроз разне видове око 30 лица упослени су као пружаоци услуга. Оспособљеним кадром Општина ће дочекати Exchange 5. У међувремену, најавио је председник општине, радиће се на реализацији пројеката „Помоћ у кући за децу са сметњама у развоју и њихове породице“ који је потписан са волонтерским центром „Кораци“ и „Помоћ у кући старим лицима“. Пројекти ће се у потпуности реализовати средствима из буџета општине Топола. Њихова вредност износи око 3.200.000 динара, тако да је лако закључити да се у очекивању нових пројеката Европске уније очигледно, на пољу реализације нових пројеката, у Тополи има шта радити.

четвртак, 30. април 2015.
[почетна страна]
 
Прва седница Пословног савета
 

Општина ТополаОпштина Топола У скупштинској сали Општине Топола, у уторак, 21. априла, одржана је прва седница Пословног савета Општине Топола. Седници су присуствовали председник општине Топола, Драган Живановић, представници Сталне конференције градова и општина уз чију техничку подршку је формиран савет, представници Националне службе за запошљавање, привредници и представници Јавних предузећа и установа. Чланови савета усвојили су пословник о његовом раду.
Општина ТополаОпштина ТополаПословни савет представља саветодавно тело Општинског већа које је на својој седници, одржаној 30. марта, донело решење о његовом образовању. Задатак му је давање савета, подношење предлога одлука и иницијатива у вези са одрживим развојем и развојем привреде и пословног сектора, као и разматрање стратешких докуменатa и планова одрживог развоја. Предлоге одлука и иницијативе Пословни савет упућује Општинском већу, коме је и одговоран за свој рад. Савет у свом раду даје мишљења од важности за унапређење пословне климе, као и општег квалитета живота, даје мишљење на извештаје о спровођењу Стратегије одрживог развоја као и акционих планова, на годишње планове имплементације, пружа подршку раду Канцеларије за локални економски развој, а такође, ради побољшања услова за привређивање у општини, даје и предлоге за унапређење рада општинске управе, јавних предузећа, установа, организација и служби чији је оснивач Скупштина општине.

среда, 22. април 2015.
[почетна страна]
 
Потписан споразум о братимљењу
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Председник општине Топола, Драган Живановић и градоначелник руског града Боровск, Михаил Павлович Климов, потписали су данас у Боровску, Споразум о братимљењу.
Општина Топола и град Боровск сагласили су се да спроведу братимљење у уверењу да успостављањем сарадње својих градова, међу грађанима обе заједнице могу да подстакну боље разумевање и сарадњу на свим пољима. Сарадња Тополе и Боровска оствариваће се на пољу привреде, пољопривреде, друштвених питања, културе, образовања, туризма, спорта и др. Оствариваће се посетама делегација – представника локалних власти и чланова различитих организација локалне заједнице, разменама на друштвеном, културном и спортском нивоу, сарадњом са школама, музејима, као и реализацијом пројеката који су од обостране користи за оба града.
Град Боровск се налази у руској Калужској области. То је град дуге и плодне традиције. Основан је 1358. године.2000. године ушао је у ред историјских градова Русије. Налази се 84 километра југозападно од Москве. Лежи на обали реке Протве. Броји око 12.000 становника. Има богату културу и многе знаменитости: саборе, храмове, споменике и музеје.

петак, 17. април 2015.
[почетна страна]
 
Чишћење дивље депоније у Маскару
 

Општина ТополаОпштина Топола Јавно комунално стамбено предузеће (ЈКСП) Топола и компанија A.S.A. из Лапова, данас су у селу Маскар, спровели јавну акцију чишћења – уклањања дивље депоније. Организованом уклањању депоније, поред мештана, присуствовали су и председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, директорка ЈКСП, Тања Цветковић и директор компаније Бојан Марковић.
Овом приликом по први пут је Србији представљено, путем присутних медијских кућа, специјализовано возило за чишћење депонија „Doppstad“. Реч је о машини, мобилном сепаратору за одвајање отпада на лицу места, при чему се издвојена земља и распаднути органски отпад аутоматски одвајају и остављају, а у регионалну депонију у Лапову, са којом Општина Топола сарађује, одвози само отпад као што су папири, пластика, флаше...
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола као институција има намеру да сузбије и најзад стави тачку на појаву стварања дивљих депонија предвиђајући строге казнене мере против несавесних грађана који бацањем смећа утичу на стварање дивљих депонија, а тиме и угрожавања животне средине и општег изгледа наше прелепе Шумадије. Због свега тога Општина Топола у сарадњи са ЈКСП Топола и компанијом A.S.A. предузима свеобухватну акцију уклањања дивљих депонија на целој територији општине.
У току ове године на територији општине је лоцирано 15 дивљих депонија. Већина се налази на сеоским подручјима, али има и дивљих депонија на прилазима граду, као и у коритима река. У прошлом и за 15 дана текућег месеца ЈКСП је очистило четири депоније - Наталинци, Овсиште, Пласковац, Шуме. Количина очишћеног отпада са те четири депоније износи 150 тона, а процењена количина са преосталих депонија је око 500 тона отпада.
Општина ТополаБојан Марковић, директор компаније A.S.A. којој су поверени послови обављања комуналне делатности сакупљања и одвожења комуналног отпада са сеоског подручја општине Топола је истакао да ова компанија помаже општини Топола на уклањању дивљих депонија помоћу мобилног сепаратора који је на овај начин премијерно представљен читавој Србији. Марковић је детаљно описао рад ове изузетно функционалне и практичне машине.
-Однеће се само оно што не може да се распадне у природи. Земља и органски отпад биљног порекла ту ће и остати... Рад ове машине сигурно за бар 50% представља уштеду за локалне самоуправе уопште. Отпад се наплаћује по тежини. По тони. Онај тежи део је тај органски, биљног порекла. Ако њега оставимо да остане ту где јесте, јер не штети природи, онда се заиста 50-60% трошкова уклањања дивљих депонија на овај начин може уштедети – рекао је између осталог Бојан Марковић.
Топола је као локална самоуправа превентивно решила проблем стварања дивљих депонија тако што су све Месне заједнице на њеној територији покривене организованим сакупљањем отпада. Компанија A.S.A. као што смо већ рекли, сакупља тај отпад и одвози на регионалну депонију у Лапово. „Ове године, када се дивље депоније буду очистиле, више се неће стварати, јер је грађанима дата могућност да се на нормалан начин ослободе свог отпада“, додао је Марковић.
Општина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић, одговарајући на питање у којој мери мештани Месних заједница поштују правила која постоје и да ли се може очекивати, да када се посао чишћења депонија заврши, њих више неће бити, рекао је да је „најважније да је у сваком селу, свако домаћинство снабдевено кантама за смеће. Поред тога у селима су и контејнери. Ми раније нисмо могли да идемо са репресивним мерама, казнама и др. јер нисмо створили услове да оваквих дивљих депонија више не буде. Ми сада са једне стране чистимо све дивље депоније, а са друге смо донели ригорозне казне на Скупштини општине. Те казне се крећу од 50-200.000 динара. Самим тим што смо створили предуслове, оваквих дивљих депонија више не сме бити. Верујте да их неће бити.“.
Јовановић је казао да Општина располаже еколошком инспекцијом, а поред тога да у сваком селу постоје особе које ће пријављивати несавесне грађане. Он је на крају разговора закључио да се већ воде разговори са представницима општине Аранђеловац како би се направила једна шира акција у читавој Шумадији како би се све дивље депоније очистиле и како би наша заједничка и заиста прелепа Шумадија била и здравија и лепша.

петак, 17. април 2015.
[почетна страна]
 
Туцанијада у Библиотеци
 

Општина ТополаОпштина Топола У организацији Културног центра Топола, одржано је 7. такмичење за избор најјачег и најлепшег јајета. Туцанијада је у простору библиотеке „Радоје Домановић“ окупила 17 малишана-такмичара.
Прво место освојио је Илија Петровић. Његово јаје било је јаче од јајета Косте Торбице који је на тај начин заузео друго место, док је у борби за треће успех остварио Ђурђе Петровић. У такмичењу за најлепше украшено јаје победу је однела Дуња Миливојевић. Победници су за остварене резултате награђени пехарима и захвалницама.

         
уторак, 14. април 2015.
[почетна страна]
 
Благодатни пламен на Опленцу
 

Велики број верника окупио се на измаку Велике суботе у храму Светог Ђорђа на Опленцу како би заједно дочекао један од највећих хришћанских празника - Васкрсење Господа Исуса Христа.
Посебан тон догађају дао је Благодатни пламен који је из Јерусалима, преко Београда, стигао у Тополу и засијао на Опленцу.

     
         
Васкршње јутрење и Свету Литургију служили су, уз пратњу Црквеног хора "Опленац", свештеници опленачког намесништва.
ХРИСТОС ВАСКРСЕ - Наду у вечни живот донесе
уторак, 14. април 2015.
[почетна страна]
 
Срце из Загрљаја
 

Општина ТополаОпштина Топола Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју „Загрљај“ организовало је у центру града, поводом великог хришћанског празника Ускрса, хуманитарну изложбу ускршњих јаја и декоративних предмета. Сав приход са изложбе намењен је финансирању одласка члановаОпштина ТополаОпштина ТополаУдружења ''Загрљај'' на излет. Пролазници, грађани који су се дружили са члановима Удружења имали су прилику да осете радост давања и примања дарова која је уткана у љубав деце.
Изложбену акцију су организационо помогли Црквена општина Топола и ОШ „Карађорђе“.

четвртак, 9. април 2015.
[почетна страна]
 
Брза и ефикасна размена података, роба и услуга
 

Општина Топола У скупштинској сали општине Топола јуче је презентован пројекат „Агро инфо фарм“ који се развија у оквиру агенције Мегалукс плус. Пројекат су представили Зорица Ђерић Стојичић, директор агенције и менаџер пројекта Дејан Шестић. Презентацији су присуствовали представници локалне самоуправе, пољопривредни произвођачи – власници пољопривредних газдинстава и представници привреде.
Ради се о пројекту који треба да унапреди привредну делатност, а пре свега у смислу једне ефикасне интеграције пољопривредних домаћинстава у привредне токове и то привредне токове како на локалу, на нивоу општине, тако и шире – регионално. На овај начин ствара се и могућност за интегрисање пољопривредних домаћинстава и њихову бољу комуникацију и то не само са општином и њеним институцијама већ и са привредом.
Пројекат се реализује у сарадњи са локалном самоуправом, мобилним оператером, стручним службама и заинтересованим партнерима, а све у циљу повезивања на пољу понуде, тражње, успостављања основа за јасно информисање, брзо реаговање, идентификовање и квалитетан напредак у деловању и задовољењу потреба пољопривредних домаћинстава.

Општина ТополаАгро инфо фарм на овај начин постаје спона која повезује пољопривредна домаћинства и информише их, између осталог, о понуди и тражњи на домаћем и страним тржиштима. Идентификација домаћинства остварује се попуњавањем формулара који садржи податке о потребама, капацитетима, производима, потенцијалима, могућностима и жељама чланова домаћинства. Подаци се објављују на порталу Агро инфо фарма, а видљиви су на свим рачунарима, таблет и мобилним телефонима. На тај начин пољопривредно домаћинство презентује себе и укључује се у привредне токове. Треба истаћи да се комуникација у оквиру Агро инфо фарма одвија по ринципу „нула у групи“, што значи да сви пољопривредни произвођачи комуницирају између себе бесплатно, а разговор може да траје онолико колико је потребно. Све битне информације добијају се од Агро инфо фарма sms поруком.
Укључењем у привредне токове домаћинство се информише о свим битним елементима везано за своје деловање. Може да презентује своје производе и услуге. Унапреди квалитет и квантитет својих производа. Добија понуде за репроматеријал, сировину, заштиту биља, банкарске, осигуравајуће и друге услуге од значаја за домаћинство. Са друге стране, правна лица, наслоњена на пољопривредну производњу и руралне центре, испитују тржиште, анализирају, контактирају и преносе хитну информацију. Све се то чини у пар минута са јасном могућношћу да их заинтересовано домаћинство контактира и задовољи своју потребу, а да при томе нема посредних трошкова.
Све у свему, чини се све да домаћин не мора напуштати своје имање и послове, а комуникацију, куповину-продају, оствари што једноставније, што брже и уз то потпуно бесплатно.

среда, 8. април 2015.
[почетна страна]
 
У духу озбиљне шале
 

Општина ТополаОпштина Топола У намери да се искористе све могућности у области унапређења безбедности саобраћаја, Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, локалним самоуправама и Паркинг сервисима организовала је акцију под називом „Налог за безбедно понашање у саобраћају“, усмерену на унапређење безбедности саобраћаја, са циљем смањења броја и последица саобраћајних незгода. Заједничка акција имала је за циљ скретање пажње возачима на последице вожње под дејством алкохола.
Поменута акција, као и у многим другим градовима Србије где постоји организована наплата паркирања, спроведена је и у Тополи, у среду, 1. априла. Акција је спроведена у сарадњи Општинског савета за безбедност саобраћаја и локалног Паркинг сервиса „Савант“. Флајере који су били „уплатнице“, на брисаче аутомобила стављали су запослени паркинг сервиса. „Уплатнице“ и поруке возачима се могу видети и на нашим фотографијама. Општина ТополаОпштина Топола Садржај „уплатница“ и изабрани дан акције изазвали су код возача позитивне коментаре и похвале. Али мора се рећи са задршком. Почетне реакције возача на закачињање на возила било чега од стране радника паркинг сервиса биле су различите... и очекиване. Од „еј комшија“. Преко цепања „уплатнице“ без претходног читања, до „стала сам само да узмем...“, па чак и утрчавања у аутомобил како би се што пре удаљио. Општина Топола Општина ТополаНа срећу, у највећем броју случајева, када би погледали садржај, насмејали би се уз коментар: „А ово је добро“. Због тога се може рећи да је коначна реакција изазвала и осмех и осећај за хумор-шалу и сећање на 1. април. И упозорење.
Зато и подсећамо на званичне извештаје који наводе да је у последњих десет година број саобраћајних незгода и страдалих лица због управљања возилом под дејством алкохола у сталном порасту, посебно у категорији младих возача. Додуше охрабрује податак да је у првих једанаест месеци прошле године алкохол био узрок незгода у саобраћају за 13% мање у односу на исти период 2013. године. И зато, ако порука са лажног налога буде препозната на озбиљан начин, ето и разлога за још више осмеха, хумора, шале и свега онога што нам живот чини срећнијим.

четвртак, 2 април 2015.
[почетна страна]
 
Туристичка понуда у Нишу
 

Туристичка организација „Опленац“ из Тополе, у циљу представљања туристичких потенцијала општине Топола, а у оквиру регије Централне Србије, на заједничком штанду Централне Србије у сарадњи са туристичким организацијама Крагујевца, Деспотовца, Раче, Кнића, Лапова, Баточине и Рековца представиће се на 16. Сајму туризма и активног одмора у Нишу од 02. до 04. априла.

уторак, 31. март 2015.
[почетна страна]
 
Савремено возило у Дому здравља
 

Општина Топола Ново и савремено возило за хитну медицинску помоћ стигло је у тополски Дом здравља „Свети Ђорђе“. С обзиром на опремљеност оно ће, како је истакао Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола, имати изузетан значај за пружање брзе здравствене услуге пацијентима са подручја наше општине.
Општина ТополаОпштина ТополаВозило је комплетно опремљено пратећом медицинском опремом за збрињавање пацијената. Пружа могућности хитног транспорта лица од повреда у саобраћајном трауматизму, повреда изазваних услед елементарних непогода, па чак и могућности за реанимацију.
-Опремљено је тако да се у њему могу пружити све интервенције осим хируршких, односно оно што је упутно учинити за збрињавање у оквиру оног једног „златног сата“ – рекао је директор Дома здравља, др Горан Ђорђевић.
Иначе, возило је у Тополу стигло у оквиру активности Министарства здравља у циљу унапређења квалитета здравствене заштите за грађане Србије и уз финансијску подршку Светске банке, а кроз реализацију пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS. На основу исказаних потреба на овај начин обезбеђена је набавка 34 возила за хитну медицинску помоћ за здравствене установе чија су возила оштећена у поплавном периоду, услед застарелости возила или због развијености и разуђености општина.

уторак, 31. март 2015.
[почетна страна]
 
Опленац у мраку
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Симболичним гашењем светла, Топола се прикључила глобалној акцији „Сат за нашу планету“. То је и био разлог искључења рефлектора, у суботу 28. марта који обасјавају цркву Светог Ђорђа на Опленцу. Топола се, заједно са више од деведесет градова у Србији, прикључила овогодишњој кампањи у којој су у времену од 20.30 до 21.30 гашена светла како би се показало да се може утицати на климатске промене. Сат за нашу планету широм земљине кугле обележава се девети пут. Гашење светла, својевремено у Сиднеју, прерасло је у највећу светску иницијатију и од тада милиони људи удружују се у истом циљу.

понедељак, 30. март 2015.
[почетна страна]
 
Свечано потписивање Уговора са добитницима помоћи у грађевинском материјалу
 

Општина ТополаОпштина Топола У скупштинској сали Општине Топола, данас су уручени и потписани Уговори са добитницима помоћи за унапређење услова становања доделом пакета грађевинског материјала, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола“. Пројекат реализује општина Топола, захваљујући финансијским средствима Европске уније, у оквиру програма „За бољи живот“, којим се подржава реализација Локалних акционих планова за избегла и расељена лица, у 9 општина у Србији. Свечаном потписивању присуствовали су, Општина ТополаОпштина Тополапредседник Општине, Драган Живановић, чланови пројектног тима, као и представници општинске комисије за избор корисника.
Избор корисника спроведен је на основу јавних позива, који су расписани током 2014. године, најпре за расељена лица и повратнике по основу Споразума о реадмисији, а затим и позива за избегла лица.
На оба позива укупно се пријавило 20 породица. Општинска комисија за избор корисника је, на основу услова и критеријума Правилника о раду и самог Јавног позива имала задатак да изврши бодовање пристиглих захтева и сачини ранг листе подносилаца. Након спроведеног поступка од стране Комисије и провера обављених од стране Комесараијата за миграције Републике Србије, 9 породица остварило је право на помоћ. Укупна вредност додељене помоћи износи 3.233.726,70 динара.
На овај начин Општина Топола је, захваљујући подршци Европске уније и сопственим средствима, помогла још 9 породица са своје територије, и то 3 породице интерно расељених, 5 породица избеглих лица и 1 лице са статусом повратника по основу Споразума о реадмисији. Укупна вредност пројекта износи 62.427 еура, од чега је донација Европске уније 90% вредности пројекта, а 10% средстава је обезбедила сама Општина Топола.

петак, 13. март 2015.
[почетна страна]
 
Потписани уговори о стипендирању
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Студенти са територије општине Топола потписали су у петак, 6. марта, уговоре о стипендирању за школску 2014-2015. годину. Уговоре је у скупштинској сали општине са 93 студента у име Општине Топола потписао председник општине Драган Живановић.
Од укупног броја студената, право на основне стипендије добило је 77 студента. Месечни износ ових стипендија износи 3000 динара. Право на увећане студентске стипендије, у износу од 5000 динара, у овој школској години имаће њих шеснаесторо.

понедељак, 9. март 2015.
[почетна страна]
 
Ванредна ситуација на делу територије општине Топола
 

На предлог Штаба за ванредне ситуације општине Топола, који је заседао данас, командант Штаба, председник општине Драган Живановић донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије општине Топола. Ванредна ситуација се односи на села Наталинци, Шуме, Клока, Маскар, Рајковац, Загорица и Белосавци. Одлука је заснована на сагледавању тренутне ситуације на терену изазване обилним падавинама на простору општине Топола.
Киша која непрестано пада током читавог данашњег дана као и претходне вечери, услед засићености земље водом, утиче на драстично повећање водотокова потока и река, што се нарочито испољава на току реке Јасенице и њеном убрзаном повећавању. Од њеног изливања највећа опасност прети селу Наталинци. У вези са тим већ су предузете конкретне мере и на седници Штаба донети одговарајући закључци ради спречавања евентуалних последица. У Наталинце је већ стигао камион са песком и џаковима како би се направио одбрамбени бедем и спречила потенцијална опасност ширења реке. Такође, због угрожености становништва села Наталинци закључено је да се механизацијом прошири улаз Јасенице у њен стари ток како би се део воде набујале реке преусмерио у њега. Наведене активности изводиће Јавно комунално стамбено предузеће Топола у сарадњи са Дирекцијом за изградњу општине Топола. Обзиром на најаву даљег наставка падавина остале службе налазиће се у стању приправности.
Поред тога у селу Доња Трнава прорадило је клизиште. Реч је о потезу Ристића крај где је четири куће угрожено, са укупно 20 чланова домаћинства. Очекује се да у току сутрашњег дана ово село посете надлежни из Управе за ванредне ситуације из Крагујевца ради снимања ситуације на терену и давања конкретних предлога за санацију.

четвртак 5. март 2015.
[почетна страна]
 
Висока оцена за Тополу
 

На основу истраживања бенчмаркинг институција безбедности саобраћаја у локалним самоуправама, Општина Топола се издваја са остварених 68% од максималне вредности свих индикатора, што је утицало да наша Општина добије оцену 4. Најбољи резултат после Тополе, од локалних самоуправа обухваћених истраживањем, остварила је Општина Краљево са 64%.
http://www.abs.gov.rs/tekuce/saopstenje_pl.2015.02.12.html

четвртак 26. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Јубилеј за поштовање
 

Општина ТополаСимболичном прославом Јавно комунално стамбено предузеће Топола (ЈКСП) обележило је 60 година свога постојања. 22. фебруар 1956. године дан је када је ова фирма почела са својим радом. То је и био повод којим су се у њиховим просторијама поред запослених окупили привредници са којима ЈКСП остварује дугогодишњу успешну сарадњу. Такође, скупу су присуствовали и грађани – редовне платише које уредно измирују своје обавезе и којима је комунално пригодиним и скромним поклонима желело да се одужи на сарадњи и разумевању кроз све протекле године, а исто тако и да их упозна са плановима који се крећу у циљу унапређења услова живота у нашем граду.
Општина ТополаТања Цветковић, директорка ЈКСП, захвалила се потрошачима и исказала намеру да им се комунално као пружалац услуга што више приближи и кроз разне кампање изражене у медијском представљању, попустима, разним видовима донација и сл. Она се захвалила и привредницима – сарадницима који су, када је то било потребно, били ту, уз њих и заједнички остваривали успешне резултате. То је и био разлог због кога су уручене, а појединима ће накнадно, захвалнице: ЈП Дирекција за изградњу општине Топола, Радња Гавриловић Момир Горња Трнава, Радња Зоран Марковић Топола, Институт за јавно здравље Крагујевац, Омиа Венчац Аранђеловац, Телеком Србија и Општина Топола – председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић. Овом приликом најављена је и реализација пројекта едукативног карактера намењена пре свега ученицима и младима. Реч је о радионицама које ће стручни кадар ЈКСП спровести са ђацима 3. и 4. разреда основних школа. Општина ТополаО њима је нешто више говорио Владимир Изљамовић. Креативне радионице ће се најпре спровести у ОШ „Карађорђе“, а затим и у сеоским школама. Жеља је да се младе генерације едукују у правцу очувања животне средине. Очекује се да ће обука на овом нивоу допринети и другачијем ставу старијих. Радионице чији је дакле циљ укључивање деце и младих у систем унапређења животне средине требало би да започну 22. априла, а да се заврше 5. јуна са Даном заштите животне средине. Идеја је да се завршна манифестација одржи у дворишту ОШ „Карађорђе“. С обзиром да је ЈКСП сервис грађана може се рећи да је акција покренута са правог места и упућена је ка добром смеру.
Одговор на питање тренутка у коме се предузеће налази добили смо од Тање Цветковић – прве жене која је постала директор ове фирме у њеној, ево, шесдесетогодишњој историји. Описала га је као врло тежак и компликован. У фирми ради више од 70 радника, а то је по њеним речима, заправо више од 70 породица.
Општина Топола Предузеће настоји да свакодневно буде сервис грађана. На услузи свима. Цветковићева истиче велику подршку локалне самоуправе са којом се остварује свакодневна сарадња. Са поносом наглашава да је после низа година пословања са губицима, предузеће исказало добитак, тако да је оно данас једно од најуспешнијих предузећа у општини Топола. Осим финансијске консолидације фирма се, а то је ваљда био и предуслов овом првом, организовала и оспособила да самостално обавља врло захтевне и стручне послове. У првенствене обавезе спадају производња и дистрибуција питке воде и пречишћавање и одвод отпадних вода. Капитални приоритети су инфраструктурни објекти – изградња водоводне и канализационе мреже. Очекивања су да се у наредном периоду градско насеље у потпуности задовољи – покрије овом инфраструктурном мрежом. Од других делатности које нису основне, али без којих град не може да функционише, су пијац, градско гробље, чистоћа, зеленило и зимско одржавање улица.
-Јубилеј је стварно за пажњу и поштовање. Овде је радио и ради велики број радника. Руководиоци дођу, буду, прођу, а остају радници, тако да ће још велики број њих, с обзиром на врсту и потребе које овај посао изискује, овде и дочекати пензију. Ово је значи њихов празник – закључила је Тања Цветковић.

среда, 25. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Топола на Међународном сајму туризма
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа 37. Међународном сајму туризма, одржаном од 19. - 22. фебруара у Београду, своју туристичку понуду представило је око 1100 излагача из земље и иностранства. Поред Сајма туризма, истовремено се одржавао Сајам вина, Сајам сувенира и Сајам опреме, хотелијерства и угоститељства.
Туристичка организација „Опленац“ на заједничком штанду регије Централна Србија, заједно са туристичким организацијама града Крагујевца, Раче, Деспотoвца, Кнића, Баточине и Лапова представила је туристичке потенцијале општине Топола – споменичко наслеђе, винске путеве и винске туре и манифестациони туризам. Носиоци манифестационог туризма у Тополи, Опленачка берба и Ђурђевдански дани на Опленцу, повод су за долазак великог броја гостију.
На штанду ТО предствављена је комплетна понуда произвођача вина и ракија наше општине: Краљевска Општина ТополаОпштина Тополавинарија Задужбине краља Петра I, Винарија Александровић - Винча, Подрум Арсенијевић – Винча, Винарија фамилије Роган – Липовац, Винарија Липовац – Липовац, произвођачи ракије „Јунковчанка“ – Јунковац, Занатска радња Подрум Скерлић– Липовац и „Златне капи“ – Трнава. Представљена је богата и разнолика сувенирска понуда као и ресторани и сеоска туристичка домаћинстава која употпуњују туристичку понуду општине.
Општина ТополаУ петак 20. фебруара, одржана је промоција регије Централна Србија на којој је свака организација представила базу за развој манифестационог туризма. Туристичка организација „Опленац“ промовисала је „Опленачку бербу“ и Сабор изворног народног стваралаштва, која се ове године одржава по 52. пут. Промоцију је отворила женска певачка група КУД „Опленац“ из Тополе, песмом „Обраше се виногради“.
Поред ове промоције, Удружење винара Шумадије је у суботу представило публици Сајма четири дефинисана производа Винског пута Шумадије, које ће у сарадњи са Туристичком организацијом „Опленац“ пласирати туристичком тржишту.

среда, 25. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
ТО „Опленац“ на сајму туризма
 

Општина ТополаОд 19. до 22. фебруара на Београдском сајму , одржава се 37. Међународни сајам туризма на коме ће и ове године учествовати Туристичка организација „Опленац“ Топола. Туристичка организација ће промовисати туристичке потенцијале општине у хали 4, на заједничком штанду Регије Централна Србија, на коме ће се са Тополом представити град Крагујевац, општине Рача, Баточина, Деспотовац, Лапово и Кнић.
Промоција Регије Централна Србија одржаће се у петак 20. фебруара са почетком у 16:00 часова на којој ће Топола промовисати Привредно туристичку манифестацију „Опленачка берба“ и Сабор изворног народног стваралаштва.

среда, 18. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Сретење 1804-2015
 

Општина ТополаОпштина ТополаСретење – Дан државности Републике Србије, највећи празник и највећи историјски датум савремене српске историје, обележен је на Опленцу полагањем венаца и цвећа на гроб вожда Првог српског устанка, Карађорђа Петровића.
Општина ТополаОпштина ТополаУз државне почасти, на дан када је српски народ покренуо талас ослободилачког духа, пошту вожду Карађорђу, у цркви Светог Ђорђа, одали су:
Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић,
Драган Рељић у име Задужбина краља Петра I,
у име престолонаследника Александра II - Предраг Марковић,
у име Општине Топола - председник општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Драган Јовановић,
Удружење војних ветерана и
Равногорски покрет.
Након полагања венаца, епископ Шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства тополске парохије, служио је помен вожду Карађорђу.

среда, 18. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Сретењу у сусрет
 

Општина Топола

У петак 13. фебруара, у Карађорђевом конаку одржана је трибина поводом подизања Првог српског устанка. Госте је у име Општине Топола поздравио председник скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић. О устанку и догађајима везаним за њега говорили су новинар-публициста Миломир Марић, Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Драган Рељић, управник Задужбине Краљ Петар I и Чедомир Стевановић испред Задужбинског друштва Први српски устанак. Програм је водио Игор Петровић. Посебан тон догађају дала је Женска певачка група КУД "Опленац" и гуслар Боро Букилић.

среда, 18. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Промоција виноградарства и винарства
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом Светог Трифуна који се у православном свету слави и као заштитник виноградара и винара, Средња школа „Краљ Петар I“ организовала је данас, у славу и част свеца, промоцију својих производа. Наиме, познато је да се у овој средњошколској установи, поред низа смерова, дуги низ година одвија настава и у оквиру смера Виноградар-винар. Реч је о четворогодишњем смеру који поред Тополе, у читавој Србији постоји још само у Александровцу и Суботици.
Општина ТополаПрофесори и ученици – будући виноградари и винари имали су шта да понуде у холу школе. Дегустаторима је на располагању била ракија лозовача, а од вина ружица и совињон. Истовремено у једној од учионица, ученици, подељени по гурпама, такмичили су се у квизу знања из области виноградарства. У прилог томе да ово одељење свестрано едукује кадрове говори и податак да на економији школе постоји и огледни засад винограда од око 30 ари, на коме ђаци и на непосредан начин долазе до знања из области виноградарства. А када је о винима и ракијама реч ту су се већ опробали и на такмичењима. На јесенас одржаном Међународном оцењивању вина и ракија које се одржава у склопу Опленачке бербе, награде су побрали совињон и лозовача, што заправо представља и одраз квалитета рада у школи.
Општина ТополаВреди истаћи да ће школа „Краљ Петар I“ са овим смером учествовати и на предстојећем 37. Међународном сајму туризма у Београду. На штанду Туристичке организације „Опленац“, са производима из опленачке регије, када су вина и ракије у питању, наћи ће се и вина и ракије ове школе. То ће уједно бити и прилика да се промовишу рад и производи одељења Виноградар-винар, а такође и прошире информације о могућностима, капацитетима и знањима које школа будућим ученицима у овом правцу може да пружи.

петак, 13. фебруар 2015.
[почетна страна]
 
Ванредна кампања давања крви
 

Општина ТополаОпштина ТополаСтановници Тополе имали су јуче прилику да и на делу покажу своју хуманост и солидарност. У просторијама Средње школе у Тополи организована је ванредна кампања добровољног давања крви. Акцији се одазвало 28 грађана, од чега 9 жена, што је како истичу запослени у Црвеном крсту Топола задовољавајући број људи. Један од разлога за задовољство одзивом лежи и у чињеници да је прошлог месеца организована редовна зимска акција давања крви. У тој акцији крв, за живот толико драгоцену течност, дало је 70 грађана.
Општина ТополаЈедан од података, бар што се Тополе тиче, који охрабрује је сигурно и све већи број младих људи, чак и ученика који се све чешће одазивају на овакве акције. Само у јучерашњој и децембарској акцији, поред вишеструких давалаца који крв дају већ више од 50 и 30 пута, своју хуманост је показало 36 младих особа који су крв дали по први пут.

петак, 30. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Свечано потписивање Уговора добитницима помоћи за економско оснаживање
 

Општина ТополаОпштина Топола Уговори са седморо добитника помоћи за унапређење економског положаја доделом средстава за економско оснаживање свечано су јуче потписани у скупштинској сали Општине Топола. Реч је о добитницима помоћи у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола“. Свечаном потписивању присуствовали су, председник општине Драган Живановић, чланови пројектног тима, као и представници општинске комисије за избор корисника.
Општина ТополаОпштина ТополаПројекат реализује општина Топола, захваљујући финансијским средствима Европске уније, у оквиру програма ’’За бољи живот’’, којим се подржава реализација Локалних акционих планова за избегла и расељена лица, у 9 општина у Србији. Вредност пројекта износила је 810.152,00 динара, без ПДВ-а. Општина Топола је на овај начин помогла 7 породица са своје територије, и то 3 породице интерно расељених и 4 породице избеглих лица. Од 7 подржаних пословних идеја, 4 пословне идеје кандидовале су и водиће жене. Међу делатностима има оних из области пољопривреде – производња поврћа у пластеницима, затим израда намештаја, аутолимарија, браварске услуге, израда дечје одеће, израда декоративних завеса, уникатних драперија, стољнака и сличних украсних предмета.
Избор корисника спроведен је на основу јавног позива, који је расписан у јулу 2014. године, а на који је тада конкурисало више од тридесет лица. Општинска комисија за избор корисника је, на основу услова и критеријума Правилника о раду и самог Јавног позива имала задатак да изврши оцењивање пристиглих апликација и сачини ранг листу подносилаца. Након спроведеног поступка од стране Комисије и провера обављених од стране Комесаријата за миграције Републике Србије, формирана је коначна листа корисника помоћи унапређењу економског положаја доделом средстава намењених економском оснаживању са укупно 23 корисника. У складу са пропозицијама пројекта и планираним средствима, помоћ је обезбеђена за првих 7 рангираних. На овај начин стварају се услови за додатне приходе и унапређење економског положаја, а тиме и квалитетнији живот ових породица и њихових чланова.

петак, 16. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Карађорђевићи у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПрестолонаследник Александар и Принцеза Катарина боравили су јуче у Тополи. На Опленцу, у цркви Светог Ђорђа присуствовали су помену који је за покој душе блаженопочивших чланова краљевске породице служио епископ шумадијски господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва. По завршетку помена Краљевски пар упалио је свеће и положио цвеће на гробове чланова своје породице.
Општина ТополаОпштина ТополаНакон тога, престолонаследник и принцеза су у пратњи председника општине Топола, Драгана Живановића и Слободанке Миливојевић руководиоца одељења Центра за социјални рад, посетили вишечлане социјално угрожене породице Кузмановић Јелене и Мијаиловић Лидије којима су поделили скромну помоћ. Овом приликом договорено је да ће то бити почетак помоћи коју ће престолонаследник и принцеза у сарадњи са Центром за социјални рад упућивати и помагати социјално угроженим породицама на подручју општине.

четвртак, 15. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Порука љубави
 

Општина ТополаОпштина Топола Клуб хранитеља „Цврчак“ из Тополе организовао је данас, у скупштинској сали општине Топола, традиционалну доделу Новогодишњих поклон-пакетића деци без родитељског старања. Ово је била седма за редом свечана додела пакетића коју приређује клуб „Цврчак“, а који сем ове током године организује и бројне друге акције како би деци одрастање учинили што садржајнијим.
Општина ТополаГосте је поздравио Драгош Митровић, председник Клуба. Он се захвалио организацијама и појединцима који пружају финансијску и другу врсту помоћи Клубу хранитеља. Захваљујући њима у великој мери је, по речима Митровића и овогодишњи сусрет организован. Председник клуба је такође подсетио присутне на активности хранитеља из прошле године који су махом реализовани у оквиру пројекта „Подршка хранитељству у Тополи“. Заменик директора Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца, Верица Новчић Петрић уручила је у име Центра плакету Клубу хранитеља из Тополе за допринос промоцији хранитељства. Општина Топола
Поздрављајући децу и хранитеље и честитајући им празнике, председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић је рекао да „све оно што је за нас мало, овој деци ће много значити“. Он је између осталог нагласио да се из годину у годину целокупна заједница труди да пружи пуну пажњу и љубав овој деци, јер ако је то икоме потребно, потребно је управо њима. Драган Јовановић је изразио наду да ће то деца умети и на прави начин да врате, како својим хранитељима тако и локалној заједници, а то ће најбоље учинити најпре успешним школовањем, а затим и својим стваралачким радом. Величина људи који се баве подизањем деце напуштене од стране својих биолошких родитеља већ одавно је позната нарочито становницима Тополе. На прво место они стављају подизање самопоуздања и осамостаљивање деце, а слоган под којим функционише Клуб хранитеља „Цврчак“ је и даље остао исти: „Ми то хоћемо, ми то умемо, ми то можемо.“

уторак, 13. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Пакетићи за клинце и клинцезе
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредседник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић поделио је данас новогодишње поклон-пакетиће деци, полазницима Предшколске установе „Софија Ристић“ из Тополе. Више од 200 пакетића обезбеђено je девојчицама и дечацима који похађају ову установу.Општина Топола
Када школско звоно наредне недеље буде огласило почетак другог полугодишта, пакетићи ће се уручити и њима ће се обрадовати и предшколци издвојених одељења у селима.

уторак, 13. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Бадње вече у Тополи
 

Уношење бадњака у цркву Светог Ђорђа на Опленцу означило је у уторак почетак Бадње вечери и Божићног бденија у Тополи. Божићно бденије служили су свештеници опленачког намесништва уз помоћ црквеног хора „Опленац“. Бденију једног од највећих хришћанских празника, Христовог рођења, присуствовао је и ове године велики број грађана.

 
   
   
По завршетку бденија и миропомазанија, у порти цркве упаљен је бадњак који је као и доделу божићних пакетића пратио величанствен ватромет. Лет ракета и њихово распрскавање, уз шаренило боја, учинили су читав Опленац осветљеним и видљивим и са више од 25 километара удаљености од града.
Са бине, суграђанима се обратио председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић који је заједно са председником општине Драганом Живановићем и њиховим гостима, поделио најмлађима више од хиљаду божићних поклон-пакетића.
четвртак, 8. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Бадње јутро на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаКао и претходних двадесетак година и овога јутра на Опленцу у кући краља Петра I, окупили су се бадњачари како би организовано кренули у сечу бадњака. Међу окупљенима су били и председник општине Топола, Драган Живановић и председник скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић. Свечарском расположењу овогодишње сече сигурно је допринела и идилична слика снегом покривеног Опленца.Општина ТополаОпштина Топола
Драган Јовановић је искористио прилику да позове окупљене и њихове пријатеље на заједничко вечерашње Божићно Бденије у цркви Светог Ђорђа, од 18.00 часова, после кога ће се палити бадњак и уз звуке прикладних песама и ватромет, најмлађима поделити око 1500 пакетића.

уторак, 6. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Вертепаши
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ присуству великог броја грађана Тополе, ученика и родитеља као и представника општине и свештенства, синоћ је у холу Основне школе „Карађорђе“ одигран Вертеп – приказ Рођења Христа – Богомладенца. Представу су организовали, помогли и извели Црквена општина Топола, Удружење „Загрљај“, Црквени хор „Опленац“ и ОШ „Карађорђе“ са својим ученицима. Основци „Карађорђа“ учинили су овом приликом један заиста хуман гест. Они су на улазу у школу поставили кутију у коју су грађани по својој жељи могли да остављају новчане прилоге. Сакупљена средства ученици ће предати Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Загрљај“, а намењена су реализацији екскурзије Удружења.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаКао и увек подседимо се шта је вертеп и ко су вертепаши. Вертеп је црквенословенска реч и означава пећину. Вертепи, односно вертепаши пригодним песмама проносе вест о рођењу Исуса Христа уочи Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља. Поздрављају домаћина пожелевши му срећан празник и питају да ли могу ући у дом. Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење и здравље. Домаћин их затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем.

уторак, 6. јануар 2015.
[почетна страна]
 
Формирање ЛАГ-а
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола у сарадњи са Агробизнис центром Винча, покренула је иницијативу за оснивање Локалне акционе групе (ЛАГ) за рурални развој на територији општине. У вези са тим, у петак 26. децембра, у скупштинској сали општине Топола, одржан је састанак јавног, цивилног и пословног сектора на тему „Формирање локалне акционе групе за рурални развој општине Топола“.
Основни циљ формирања ЛАГ-а је стварање услова за бржи рурални и локално-економски развој, тако да су на састанку представљене предности, значај и сврха образовања акционе групе.
Рурални развој на територији општине Топола представља иначе један од гравних стратешких циљева с обзиром на чињеницу да 70% становништва општине живи у сеоском подручју и углавном се бави делатностима везаним за село – пољопривредом, занатима, сеоским и ловним туризмом, прерадом пољопривредних производа и др. Управо због ове чињенице, како је закључено на састанку, формирањем Локалне акционе групе и успостављањем сарадње јавног, цивилног и пословног сектора на нивоу општине, створиће се услови за привлачење донаторских, а посебно средстава ЕУ фондова за реализацију развојних пројеката чији је циљ унапређење положаја сеоског становништва.

понедељак, 29. децембар 2014.
[почетна страна]
 
DMB отворио нову пумпу
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у Тополи свечано пуштена у рад нова бензинска станица DMB petrol oil. Станица се налази на улазу у Тополу из правца Београда. Званичном отварању присуствовали су председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић који је објекат и свечано пустио у рад и председник општине Драган Живановић.
-Веома је за град значајно када неко запосли око двадесеторо људи. То већ значи двадесет плата, па је самим тим за свако поштовање. Буџетом за наредну годину општина Топола ће предвидети подстицаје за запошљавање. Такође ће се ићи ка додатном смањењу пореза, пореза на имовину и локалних комуналних такси. Жеља нам је свакако да подстакнемо улагања у нашу општину – рекао је између осталог Драган Јовановић, додајући да се мора наћи заједнички интерес који ће задовољити и локалну самоуправу и привреднике.
Општина ТополаОд пет бензинских станица које поседује ова аранђеловачка фирма, ово је друга која се отвара на територији општине Топола. У новембру прошле године у рад је пуштена пумпа у Наталинцима. Као и остале, пумпа у Тополи такође располаже савременом опремом и свим неопходним врстама нафтних деривата као и ауто-гасом за путничка возила.

четвртак, 11. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Топола на Сајму у Крагујевцу
 

Општина ТополаУ крагујевачкој хали „Шумадија сајма“ од 27. до 29. новембра одржан је Шести Међународни Сајам туризма и сеоског туризма“ и „Други продајни сајам зимнице и домаће радиности“. На свечаној церемонији отварања Сајма, посетиоце и присутне излагаче поздравила је Лукреција Ђери, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникациоја речима да туристичко тржиште показује пораст интересовања страних туриста за руралним туристичким дестинацијама, у јединственом природном окружења, далеко од градске гужве.
Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционални специјалитети Шумадије, чувена опленачка вина, гостопримство домаћина, богатство споменичког наслеђа, манифестације којима презентујемо све лепоте и туристичке потенцијале, адути су Тополе као туристичке дестинације, која се на крагујевачком сајму појавила заједно са још 8 општина и градова Централне Србије.
Другог дана Сајма, регија Централне Србије (Топола, Крагујевац, Деспотовац, Рача, Лапово, Баточина, Кнић, Рековац и Трстеник) промовисала је нове туристичке публикације „Верски туризам Централне Србије“ и „Откључајте лепоте Шумадије и Поморавља“ – публикација која туристе позива да упознају сеоска туристичка домаћинства Централне Србије. Такође, рађена је и промоција манифестација наших дестинација, а Топола је наравно најавила најуспешнију тардиционалну привредно туристичку манифестацију Опленачку бербу.
Општина ТополаОпштина ТополаНа сајму у Крагујевцу своја места су имали и представници категорисаних сеоских туристичких домаћинстава тако да су производе свог домаћинства представили Миљојка Лукић из Овсишта и породица Драгана Јовановића из Трнаве.Фото: З. Петровић

четвртак, 11. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Отклоњен квар на котлу
 

Општина ТополаОвога јутра без грејања је остала Предшколска установа “Софија Ристић” из Тополе. Разлог због кога су радијатори остали хладни проузрокован је кваром на котлу за централно грејање. Због тога је један број деце коју су родитељи могли да прихвате враћен кућама, док се они који су остали греју помоћу грејалица и клима уређаја.
У тренутку док ово јављамо стигла је информација да је квар отклоњен тако да установа наставља са уобичајеним начином рада и већ сутра ће у свакодневним и пријатним условима моћи да прими својих око 150 полазника.

уторак, 9. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Канцеларија за младе у акцији
 

Канцеларија за младе Топола у протеклом периоду организовала је бројне активности и догађаје за младе са подручја општине. У сарадњи са Канцеларијама за младе Крагујевац и Аранђеловац, реализован је вишемесечни пројекат под називом „Ти се питаш“ који спроводи Удружење за друштвени развој младих „Интерактив“ из Крагујевца, а финансира Министарство омладине и спорта РС и општина Топола.
„Активности за младе и њихово директно укључивање у организацију и реализацији истих од великог је значаја како за њих саме, тако и за друштвену заједницу и њихово окружење. Министарство омладине и спорта РС и општина Топола препознали су предложене активности као корисне и одрживе, те су млади Тополе још једном показали предузимљивост и жељу да своју свакодневицу учине бољом и продуктивнијом“, рекла је координаторка Канцеларије за младе Топола, Ема Стевановић на једном од догађаја.
Општина ТополаОбележен је Дан младих организовањем турнира у стоном тенису за дублове са Стонотениским клубом Карађорђе из Тополе, као и музичко вече на ком су наступали млади музичари Тополе.
У оквиру пројекта организоване су бројне едукативне радионице:
- Радионица етнографије - Кроз вежбе и интерактивну наставу, полазници су се упознали са елементима фолклорног наслеђа нашег народа – одевањем (свакодневним и празничним, начинима одевање невести...), обичајима, светковинма, празницима...
Општина Топола- Радионица Не говору мржње на интернету - Радионица Не говору мржње на интернету, спроведена је као резултат ширења истоимене кампање на националном нивоу и као потреба да се младима приближи савремени феномен насиља на интернету. Млади су током радионице упознати са теоријским делом кампање, где им је представљен њен циљ, сврха и методе рада. Такође, приказан је званичан трејлер кампање. Дискутовало се о примерима у пракси као и начинима његовог превазилажења.
- Радионица (Не)толеранције и дискриминације – Радионица о (не)дискриминацији обрађивала је неколико сегмената: дискриминацију као друштвену појаву (разлози и начини испољавања, стереотипи и предрасуде као покретачи дискриминаторског понашања, закључивање појединац-група), реакције у случајевима дискриминације, осетљиве групе (појам осетљивих група, улога језика: позитивна и негативна).
Општина ТополаМлади су савладали основне термине, предрасуде, нетолеранција, дискриминација, стереотипи и приближили су им се начини њиховог препознавања и борбе против њих.
- Декупаж радионица - Декупаж радионица одржана је са циљем да се у младима пробуди креативност, да им се покаже како могу рециклирати старе предмете у свом окружењу и учинити их кориснима. Показане су им начини рада салветне (декупаж) технике, целокупан процес кроз који један предмет добија сасвим ново рухо.
- Филмска радионица - Радионица филма имала је за циљ да младима престави филм као уметност и начине на који су се некада пројектовали филмови, након чега је одржан час у кабинету за информатику, где су им се на рачунарима представили програми који служе за обраду филмова.
Општина ТополаТакође, на зидовима Средње школе „Краљ Петар I“ млади су сликали мурале. Циљ израде мурала био је укључивање младих, њихов друштвени ангажман као и поспешивање креативности и неговање уметности. Резултат ове активности јесу слике на зиду у школи, оплемењени простор у ком свакодневно бораве, а који је њиховом заслугом начињен по жељи младих.
Поводом месеца толеранције, организована је акција у школском дворишту Средње школе „Краљ Петар I“ у оквиру националне кампање Не говору мржње на интернету, где је младима подељен едукативни материјал.

среда, 3.децембар 2014.
[почетна страна]
 
Активности у знак сећања на жртве саобраћајних незгода
 

Општина Топола Општина Топола Поводом 16. новембра, Светског дана сећања на жртве саобраћајних несрећа и недеље посвећене том дану, Савет за безбедност саобраћаја на путевима Општине Топола предузео је одређене активности усмерене према учесницима у саобраћају. У Основним школама Милан Благојевић из Наталинаца, затим „Живко Томић“ из Шаторње и „Карађорђе“ из Тополе, данас је изведена показна вежба „Безбедан прелазак деце преко коловоза“.Општина Топола Општина Топола Помоћ у спровођењу акције пружили су припадници Полицијске станице у Тополи. Ове школе налазе се у непосредној близини државних путева на којима је фреквенција саобраћаја велика, а самим тим повећане су и опасности преласка преко улице.
Деца су најрањивији учесници у саобраћају. Улога деце у саобраћају као самосталних учесника је ограничена на улогу пешака и бициклиста. Деца су угрожена и као путници, због непажње старијих. У Србији је у последњих пет година у саобраћајним незгодама повређено 9044. деце, а 151. дете је изгубило живот. Деца најчешће страдају као путници (више од 44%), а затим као пешаци (41%) и возачи бицикла (14%).
Ове године, у циљу обележавања Светског дана сећања, широм Србије постављени су билборди са поруком на тему страдања у саобраћају. Обележавањем Светског дана намера је да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

четвртак, 20. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Одбор за евро-интеграције у Тополи
 

Општина ТополаТопола је у суботу, 15. новембра, била домаћин Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије. Ово је био приви излазак поменутог Одбора ван седишта републичког парламента.
У скупштинској сали општине одржана је 18. седница Одбора за европске интеграције којој је поред чланова Одбора, присуствовао и Франц Бут, амбасадор Републике Словеније у Србији. На седници одржаној у суботу, у Тополи, расправљало се по првој тачки дневног реда: Упознавање са преговарачким поглављима 11. које се тиче пољопривреде и руралног развоја и 12. које се односило на безбедност хране, ветеринарске и фитосанитарне политике, а о којима ће се преговарати у току преговарачког процеса за приступање ЕУ. Седницу је водио председник Одбора Александар Сенић. По другој тачки дневног реда: Доступност и начини коришћења средстава из IPARD фондова – предприступни фондови ЕУ за рурални развој, разговарало се у недељу у Аранђеловцу.
Председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић је изразио задовољство чињеницом да је Одбор изашао ван седишта парламента, у базу. Он је рекао да је Општина Топола препозната као управа која ради и добија пројекте од ЕУ.
Општина Топола-Оно што је за нас као претежно пољопривредну општину изузетно битно јесте да имамо обучену администрацију и да су за нас овакве седнице Одбора веома важне како би сви заинтересовани могли да чују шта је оно што су предности европских интеграција. Основно што ми као држава морамо учинити је да свој систем морамо уредити и све учинити како би он постао функционалан, рекао је Драган Јовановић.
С обзиром да је тема састанка била пољопривреда, Александар Сенић је казао да се седница одржава на правом месту, у Тополи „где је пољопривреда врло развијена“.
Општина Топола-Сматрамо да је ово право место где се може разговарати о томе шта је све потребно да Србија уради како би развијала пољопривреду, а да то не буде само на папиру највећа развојна шанса Србије, већ да то заиста постане и у пракси, казао је између осталог Александар Сенић и додао да Србија касни јер се није на време акредитовала и није искористила свој статус кандидата да привуче средства из европског фонда за развој.
Сенић је још у претходном мандату у оквиру Одбора за пољопривреду указивао на ту проблематику, али очигледно да су постојали неки други приоритети. Као председник Одбора за европске интеграције, Сенић жели да скрене пажњу на значај повлачења средстава која су неповратна – она која не морамо враћати, а која ће наши пољопривредници добити као грантове за подизање своје пољопривредне производње.
Општина ТополаСа своје стране помоћ у томе, на седници Одбора, својим саветима, пружио је амбасадор Словеније у Србији, Франц Бут. Његово присуство је било од великог значаја нарочито ако се зна да је управо Франц Бут својевремено био шеф преговарачког тима за преговоре у области пољопривреде за поглавља 11, 12 и 13 када је Словенија приступала ЕУ. Оцене су да од 10 земаља које су 2004. године приступиле ЕУ, само су Пољска и Словенија добро преговареле и да су само њихови пољопривредни произвођачи били задовољни преговорима. Због свега тога његова искуства и објашњења добро би нам дошла у процесу преговарања.

понедељак, 17. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Најлепши сувенир из Тополе
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа седмој изложби сувенира и туристичких публикација која је одржана у Лесковцу 13. и 14. новембра, учествовало је 50 излагача из земље и иностранства. Организатор Сајма сувенира била је Туристичка организација Лесковца, а изложбу је отворио градоначелник Лесковца, Горан Цветановић. Туристичка организација „Опленац“ из Тополе са ове изложбе вратила се са освојеним првим местом у категорији Сувенир, за боцу исликану мотивима девојке у народној ношњи, аутора Јелене Лазић.
Поред ове прве награде на коју су туристички радници Тополе изузетно поносни, заслужени успех освојила је и публикација „Верски туризам централне Србије“ у категорији „Вишелисна туристичка публикација до 50 страница“ коју је на изложбу пријавила Градска туристичка организација Крагујевца, а која је резултат заједничког рада и укупне понуде туристичких организација Тополе, Крагујевца, Раче, Кнића, Рековца, Баточине, Лапова и Деспотовца.

пoнедељак, 17. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода
 

Општина Топола Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода – 16. новембар, Србија традиционално обележава почев од 2007. године. Агенција за безбедност саобраћаја је покренула иницијативу за заједничку организацију и обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, а у циљу подизања свести о значају безбедности саобраћаја и могућности смањења броја и последица саобраћајних незгода. Тим поводом Савет за безбедност саобраћаја на путевима Општине Топола придружује се активностима обележавања овог дана, а које ће бити спроведене у недељи од 17. до 22. новембра 2014. године.
Скоро сваки дан, озбиљна саобраћајна незгода негде у свету попуни насловне стране. За сваку такву вест, многе друге саобраћајне незгоде – како са погинулим тако и без погинулих лица – остану непријављене, јер су ти догађаји постали „рутински“ догађаји. Више од 3400 људи погине дневно на путевима у свету и десетине хиљада остане са хендикепом за цео живот. Пустош коју ови инциденти остављају на жртве, њихове породице, пријатеље и заједнице је непроцењива.
„Јавно сећање није усмерено ка жртвама да би се оне сећале шта им се десило. Жртве се добро сећају шта им се десило. Јавно сећање је чин признавања. Оно наглашава жртвама и њиховим породицама да се њихов живот вреднује, да је њихов губитак наш губитак и да је њихова патња подељена, само ако се препознају трагедије и грешке њиховог настанка.“ – Брошура холокауст меморијалног дана, 2007.

петак, 14. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Ископавања у Карађорђевом граду
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаШумадијски епископ, господин Јован и председник општине Топола, Драган Живановић, посетили су у понедељак, 10. новембра, Карађорђев град у Тополи. Повод посете конаку вожда Првог српског устанка су археолошки радови које на овом простору обавља републички Завод за заштиту споменика у сарадњи са Заводом за заштиту споменика из Крагујевца.
Радови се врше у циљу откривања Карађорђевог града. Највише је отворена јужна страна. Отворен је комплетан Карађорђев конак који је разрушен као и опсадни зид. Урађено је и сондирање терена како би се утврдило шта се налазило у североисточном делу града. Планови су да се максимално отвори све што се може и да се надзида један део да би се видело заправо куда се тај зид простирао како би се једнога дана на том простору направио и археолошки парк, онако како се то чини свуда у свету.

среда, 12. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Осамдесет година од смрти краља
 

Општина ТополаПоводом обележавања 80 година од смрти краља Александра I Карађорђевића, данас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу одржана Света Литургија са парастосом коју је служио Шумадијски епископ, господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва. Након Свете Литургије и парастоса на краљев гроб су уз државне почасти положени венци и цвеће.
Венце и цвеће положили су: Помоћник министра Миро Чаваљуга, испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Милољуб Сретеновић, испред Министарства Одбране Републике Србије; Председник општине Топола, Драган Живановић, испред Општине Топола; Управник Задужбине Драган Рељић, испред Задужбине краља Петра I; Њ.К.В. принц Владимир Карађорђевић и принцеза Бригита; Председник друштва Драгољуб Јуришић, испред Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

           
Александар I Карађорђевић – рођен 4/16 децембра 1888. године на Цетињу – убијен у атентату у Марсељу 9. октобра 1934. године. Други је син краља Петра I и кнегиње Зорке. Називан је Витешким краљем и Ујединитељем. Био је краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а од 1929. године, Краљевине Југославије. Одлучно је радио на уједињењу и учвршћењу државе и стварању међудржавних савеза Мала Антанта, савез са Француском, Балкански савез. Општедржавне послове прекинуо је атентат у Марсељу, приликом посете Француској, организован од стране хрватских усташа и македонске организације ВМРО, а под заштитом Италије, Немачке и Мађарске. Заједно са њим тада је убијен и француски министар спољних послова Луј Барту.
четвртак, 9. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Оцењивање вина и ракија – увод у „бербу“
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЈубиларним, 10. Међународним оцењивањем вина и ракија, широм су отворена врата предстојеће 51. Опленачке бербе која се наредног викенда – 10, 11. и 12. октобра, одржава у Тополи.
Данас се у Националном ресторану хотела „Опленац“ одржава традиционално оцењивање вина и ракија које организује Удружење виноградара и винара „Опленац“. На оцењивање је пријављено 109 узорака – 44 вина и 65 ракија. Као и до сада, жири је сачињен од еминентних стручњака. Председник жирија за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, док је за ракије проф. др Нинослав Никићевић. Жири сачињавају и инг. Љубиша Станковић, др Александар Петровић и проф. др Веле Тешевић. Као и претходне године, свесрдну помоћ у оргнизацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.
Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 11. октобра на бини Винског трга, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија биће уручени пехари, а за прва места предвиђене су медаље.

уторак, 7. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Топола – Изузетна Европска дестинација
 

Општина ТополаОпштина ТополаСветски дан туризма за Тополу и њену Туристичку организацију представљао је у суботу, 27. септембра, изузетан догађај. Град подно Опленца уврштен је и званично у мрежу „Изузетних дестинација Европе“ (European Destinations of Excellence – EDEN). На церемонији одржаној у „Belgrade Water front“ галерији, у организацији Туристичке организације Србије, уручене су награде победничкој и пратећим дестинацијама и додељене награде Туристички цвет најбољима у овој години. Значајно признање, директорки Општина ТополаТуристичке организације „Опленац“, Љиљани Тодоровић, уручио је шеф делегације ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт.
Победник првог конкурса Изузетних дестинација Европе одржаног у нашој земљи је општина Књажевац, док су за пратеће дестинације поред Тополе изабране општине Кучево, Ковачица и заједничка кандидатура Нове Вароши и Пријепоља. Успех Тополе је тим значајнији јер је ушла у ужи избор у конкуренцији од 40 пријављених општина. Осим тога, Туристичка организација „Опленац“ и општина Топола стекле су право истицања EDEN симбола. Заштитни знак Изузетних дестинација Европе биће постављен на прилазима граду, тако да ће туристи знати да улазе у EDEN простор.
Општина ТополаУкључујући се у поступак кандидовања, Туристичка организација „Опленац“, поднела је конкурсну документацију која је између осталог садржала и Стратегију одрживог развоја општине Топола и Меморандум о сарадњи на изради и финансирању стратешког мастер плана одрживог развоја планине Рудник који се показао битним фактором у одлучивању јер у себи садржи удруживање више градова и општина са заједничким туристичким концептом. Оно што Општина Топола и њена Туристичка организација, посебно деценијама негују и на чему као основи базирају своју туристичку понуду промовишући као териториторијално-специфично нематеријално наслеђе је свакако добро позната манифестација – Опленачка берба, са својим пратећим елементима и још једна компонента која ће сигурно представљати инвестицију за будућност. То је будући Визиторски центар за који је, са стручним архитектонским бироом, већ изграђена техничка документација. Укупна унутрашња корисна површина Визиторског центра износиће 450 квадрата са модерном сувенирницом, конференцијском и изложбеном салом, канцеларијама, пет апартмана и другим пратећим садржајима. Најважније је да ће се читав овај простор налазити у најужем појасу Просторно културне историјске целине са Опленцем који је таквим проглашен одлуком Владе Србије још 2006. године.

среда, 1. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Мала Госпојина – Слава и Дан Општине Топола
 

Топола је на свечан начин јуче обележила Дан општине – Малу Госпојину коју слави и храм Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. Свету Архијерејску литургију, у присуству великог броја верника, служио је Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва. По завршеној литургији кренула је литија улицама Тополе. Литија се зауставила испред зграде Општине где је пресечен славски колач.
Свечана седница Скупштине општине одржана је у градској биоскопској дворани. Седницом је председаво заменик председника Скупштине општине Живота Јовановић. Гостима, међу којима су били амбасадор Републике Белорусије, Владимир Чушев, министар у Влади Србије, Велимир Илић и многи други, обратио се председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
Општина ТополаГоворио је Драган Јовановић, иначе и народни посланик у српском парламенту, о периоду између две славе као једном од најтежих у новијој историји Тополе. Подсетио је на недаће које су општину захватиле, почев од мајских поплава, преко олуја до града, непогода које су узеле свој данак, па чак и један људски живот. Највећу инфраструктурну штету на објектима од мајских поплава у Србији представља урушен мост у Блазнави, преко реке Јасенице. Изградња новог моста је у току и реално је очекивати да ће овде нићи нови мост почетком марта наредне године. Само за помоћ поплављенима и сређивање путне инфраструктуре „само за директну санацију штете“, из општинског буџета утрошено је преко 50 милиона динара. Олујни ветар нанео је штету од 35 милиона динара само у црепу. Олујне падавине праћене градом од 29. јула нанеле су штету воћарима од око 3 милиона евра. Ту ће, по речима Јовановића, воћари против одговорних у Сектору за ванредне ситуације поднети кривичне пријаве – прошле године када им је град упропастио воће и засаде одговорено је да није било ракета, сада су се општина и грађани, приватна лица удружили и по систему суфинансирања, динар на динар, обезбедили ракете, али из центра на Букуљи није дозвољено дејствовање и штета је направљена, а ко је одговоран за њу видеће се у наредном периоду. Доласком озбиљног инвеститора решено је питање ПИК „Опленац“, тако да се овде очекује да ускоро почне са радом једна од највећих винарија која се неће ограничити само на откуп и прераду грожђа, већ и других пољопривредних производа. Од фирми у реструктурирању поменуо је Јовановић, Ливницу и конфекцију Рудник које запошљавају више од 350 људи. Он очекује да ће ове фирме већ почетком наредне године добити стратешке партнере и „да ће у 2015. започени нов привредни живот“. Како би омогућили људима да се баве привредом општина Топола је у 2014. години умањила порез на имовину за око 14%.
У наредном периоду, од великог значаја је пут Рудник – Топола, дужине око 28 километара, који комплетно треба да се гради и за који ће држава издвојити више од 15 милиона евра. Општина ће проширити капацитет предшколске установе како би сва деца, чији се број увећао, могла да похађају ову установу. Са Домом здравља „Свети Ђорђе“ општина ће кренути у акцију превентивне помоћи, нарочито старим људима. У последњих неколико година порастао је број лица која нису у стању да овере своју здравствену књижицу. У парламенту је Драган Јовановић повео иницијативу и добио обећања да ће до краја године бити припремљене измене закона о здравственом осигурању земљорадника.

 
   
   
   
     
У другом делу свечане седнице, председник општине Топола, Драган Живановић, уручио је Повеље „Рођење Пресвете Богородице“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола, као и Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола.
Ове године Скупштина општине Топола је донела одлуку да се за испољену храброст и дело личног херојства додели постхумно одликовање општине Топола – сребрњак Пресвете Богородице, ДЕЈАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ, ватрогасцу спасиоцу из села Тополе. Одликовање је уручено његовој супрузи Драгани Лазаревић.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ:
Дана, 15. маја 2014. године услед елементарне непогоде – поплаве на територији општине Топола проглашена је ванредна ситуација. Ватрогасно спасилачка јединица је у складу са ванредном ситуацијом била ангажована на спровођењу активности из своје надлежности. Дејан Лазаревић, ватрогасац – спасилац из села Тополе, вршећи своју дужност, спасавајући други људски живот се утопио у набујалој реци Јасеници.
Поменуто одликовање, као и повеље и захвалнице уручио је председник општине Драган Живановић.
ПОВЕЉА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ за изузетне резултате и допринос у развоју општине Топола припала је:
-Верици Радосављевић из Наталинаца, директору ОШ „Милан Благојевић“
-Предузећу „Трнава Промет“ доо.
ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола додељене су:
-Месној заједници Овсиште,
-Удружењу хранитеља и старатеља „Цврчак“,
-Немањи Арсенијевићу, пољопривреднику из Винче,
-Жики Митровићу, председнику Савета Месне заједнице Наталинци,
- Шолић Стефану, студенту Факултета за физичку културу у Београду.

Општина ТополаСкупу се обратио и министар у Влади Републике Србије, Велимир Илић. Илић је посебно нагласио важност противградне заштите и своја настојања да се на том пољу уведу што савременија и сигурнија средства заштите. Топола, по Илићевом мишљењу, спада у ред значајних воћарских произвођача, па се на њу и њену заштиту мора обратити нарочита пажња. Велимир Илић подржава настојања и напоре Тополе и њену бригу нарочито у области воћарске производње јер само „јако село значи и јаку Србију“.
Верица Радосављевић, директорка ОШ „Милан Благојевић“ из Наталинаца, захвалила се у име добитника награда. Она је рекла да је породица Лазаревић дала оно што је највредније – људски живот, а да су остали награђени своју снагу, енергију и знање улагали у развој општине као би она крупним корацима ишла напред, била лепша и богатија.
           
           
По завршетку свечане седнице, званичници и гости су се упутили до Карађорђевог хана (преко пута Карађорђевог града) који је јуче и званично почео са радом и у будућности ће свакако представљати значајан туристичко угоститељски објекат.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“:
Верица Радосављевић је рођена 1954. године. Завршила је гимназију у Лазаревцу. Након тога завршила је Филолошки факултет у Београду и стекла звање професора југословенских и опште књижевности. У просвети ради већ 35,5 година. Прво запослење јој је било у ОШ ,,Карађорђе“ Рача у издвојеном одељењу у Ђурђеву, у школској 1978/79. години. Од школске 1979/80 године до 2002. године радила је у Средњој школи у Тополи на радном месту профестора српског језика, а 6 година и на радном месту помоћника директора Средње школе са 50% радног времена. Од септембра 2002. године ради у ОШ ,,Милан Благојевић“ у Наталинцима и тренутно се налази на функцији директора те школе и то у другом мандату.
Предузеће „Трнава Промет“, друштво са огрaниченом одговорношћу за промет на велико и мало, регистровано је децембра 1989. године, са основном делатношћу трговине. Од оснивања, предузеће је улагало у објекте, магацине, возни парк, савремену опрему, компјутере и информационе системе у циљу бржег и квалитетнијег пружања услуга и ефикаснијег пословања. Развој пословања изискyје сталну потребу за новим кадровима тако да се број запослених у континуитету повећавао тако да данас има близу 400 запослених радника. На бази економских параметара, инвестиционих планова и захтева тржишта - ТРНАВА ПРОМЕТ д.о.о. постала је препознатљива трговинска кућа, са изграђеним добрим пословним односима, како са својим добављачима тако и са купцима, са тенденцијм освајања нових савремених токова пословања.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ПОМОЋ У РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ ТОПОЛА:
Месна заједница Овсиште дуги низ година самоиницијативно и у сарадњи са локалном самоуправом ради на подизању квалитета живота свога села. Од значајних инвестиција у последњем периоду вреди истаћи изградњу водовода који је прикључен систему водоснабдевања ЈКСП Топола, као и редовном уређењу и асфалтирању сеоских путева.
У Овсишту и даље успешно ради комплекс базена „Сунчани брег“ што поред запошљавања становништва утиче и на све већу посећеност селу. Такође, све је припремљено и средства су обезбеђена за реконструкцију родне куће нашег сатиричара Радоја Домановића која ће ускоро бити отворена и за јавност.
Удружењу хранитеља и старатеља ,,Цврчак“ је Удружење које води непосредну бригу о деци без родитељског старања. У последње време је знатно ојачано и оснажено кроз континуиране активности, чиме доприноси извршавање и једног дела пројектних задатака. Управо такво ангажовање деце без родитељског старања и хранитеља, било је запажено и ван општине Топола, те је ово удружење предложено за доделу РУЖИЧАСТОГ ГРАНД ПРИ на Радио Новом Саду. Након 8 година постојања ово Удружење које функционише без сопственог простора може да се похвали резултатима који су завидни, а најзначајнији се резултати носе у срцима и осмесима деце.
Рад, ентузијазам, посвећеност чланова овог Удружења могу да буду пример добре, одговорне праксе, удруживања свих људи који су мотивисани да пружају помоћ, подршку деци без родитељског старања.
Немања Арсенијевић из Винче је рођен 1989. године. Бави се виноградарством и воћарством на 13 хетрара сопствене земље. Како би заокружио производни процес основао је винарију ,,Арсенијевић“ која осваја домаће и страно тржиште. Поред бављења производњом грожђа и вина Немања успешно приводи крају студије на Пољопривредном факултету у Земуну.
Немања је јасно дефинисао стратегију развоја свог газдинства и одлучно идеје претвара у дела.
Као успешан млад човек својим примером ће подстицати младе људе да остану на земљи својих очева и дедова и да у пољопривреди препознају будућност.
Жика Митровић из Наталинаца је дуги низ година председник Савета МЗ Наталинци. Поред тога члан је Ловачког удружења ,,Јелен“ Наталинци. Активно учествује у организацији, али и као судија у ,, изложби паса свих раса“ која се одржава сваке године у Наталиницима, под окриљем наталичног Кинолошког друштва. Нарочито се истакао личним ангажовањем и предусретљивошћу, пружајући несебичну подршку и помоћ угроженим мештанима у периоду обилних падавина и поплава на територији МЗ Наалинци.
Шолић Стефан из Тополе је завршио Средњу школу ,,Краљ Петар I“ у Тoполи на образовном профилу машински техничар за компјутерско консруисање, а сада је студент Факултета за физичку културу Београду, где је на пријемном испиту остварио завидан резултат. Током четворогодишњег школовања у Средњој школи постигао је изузетне резултате и био је у најужем избору за ђака генерације. Активан је спортиста у Карате клубу ,,Карађорђе“ Топола са којим је освојио бројне награде на државним и међународним такмичењима.
Поред свега тога Стефан је одговоран, прихвата обавезе, добар је и омиљен друг. Бави се музиком, а током школовања у нашој Школи био је активан у раду ђачког парламента, учесник и покретач многих ђачких хуманитарних и спортских акција.
понедељак, 22. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Наставак археолошких радова на Ђуриним ћелијама
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштину Топола и село Јарменовце, прецизније Манојловце, данас су посетили епископ Жички Јустин и представници Народног музеја из Аранђеловца, Филозофског факултета из Београда – одељења за археологију, Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца, републичког Завода за заштиту споменика културе и Туристичке организације Србије. Њих су на локалитету Ђурине ћелије дочекали председник општине Топола, Драган Живановић и председник Скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПовод данашњег скупа, коме је присуствовао и значајан број мештана, био је договор око наставка археолошких истраживања на локалитету, на коме су откопани остаци средњовековног манастира с почетка 15. века и испуњавање елементарних предуслова неопходних да се манастир најпре заштити, обезбеди инфраструктура и све оно што је у будућности потребно да он поново постане верски објекат, а такође и атрактивна туристичка дестинација. У вези са тим одмах је одређен и одбор за обнову манастира у који су ушли председник општине Драган Живановић, директор хотела „Извор“ из Аранђеловца, Драган Тодоровић, Весна Раца из Туристичке организације Србије и ђакон Дамјан испред епархије Жичке.
- Захваљујући иницијативи која је пре неких годину дана потекла од Народног музеја из Аранђеловца да се изврше археолошка истраживања на локалитету Ђурине ћелије дошло се до првих резултата. Видимо да је овде постојао средњовековни манастир. Да је имао јак живопис. Фреске су прилично добро очуване и поред тога што су векови прошли. На нама је сада да то покушамо да обновимо. Данас је овде постигнут један јасан и чврст договор шта ко треба да уради. Оно што смо се ми као општина обавезали јесте да ћемо у првој фази финансирати пројекат условно речено конзервирања објекта. То значи да се уради једна надстрешница, да би се објекат заштитио од падавина и влаге и да презими како би добило времена да паралелно урадимо пројекат преко Завода за заштиту споменика културе, јер они морају по природи ствари и закону у све ово бити упућени. Даље, морамо да припремимо инфраструктуру – прилазни пут, струју... све што треба да урадимо до пролећа наредне године и онда да кренемо са радовима да најпре цркву обновимо, укровимо, урадимо то ваљано и онда у другој фази да размишљамо о конаку. Велика је част за све житеље Манојловаца и Јарменоваца као и читаве општине што је данас са нама владика Жички Јустин. Његов долазак данас овде је благослов за све нас и гарант да ће ствари ићи добрим током и у добром правцу – рекао је Драган Јовановић.
Епископ Жички Јустин је рекао да се данас дошло до једнодушних закључака којима се креће у „један велики историјски догађај за овај крај“.
- Откривамо један црквени објекат из средњег века који је био златни период у историји нашега народа. Тај споменик када се припреми и учини доступним јавности биће наставак и утврђење нашега нараштаја, наших будућих поколења. То је велика радост за мене као епископа јер видим да су ови људи врло сложни када градимо и када чинимо нешто на општу корист. Благосиљам ово дело и надам се да ће у своје време угледати светло дана и да ћемо се сви тога дана у господу радовати.
Кустос Народног музеја у Аранђеловцу, Владан Миливојевић детаљно нас је упознао са налазиштем: „Народни музеј у Аранђеловцу је 2013. године у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда започео истраживања на локалитету Ђурине ћелије у селу Манојловци, где је по народном предању био некада некакав манастир. Руководилац ових ископавања је доцент др Дејан Радичевић са одељења за археологију Филозофског факултета у Београду. Ми смо прошле године овде установили остатке манастирске цркве и манастирског конака. Ради се о мањој једнобродној цркви чије су димензије са све припратом десет метара дужине и пет метара ширине. Уочавају се две фазе у изградњи цркве. Храм је старији, а у храму су пронађене на самим зидовима цркве фреске и велики број фрагмената фресака пронађених у шуту током истраживања. У овогодишњој кампањи истражена јужна половина цркве и оно што је било велико изненађење пронађен је велики број површина, знатне површине, фресака на самим зидовима. Доста је добро очувана тзв. служба архијереја – то је поворка архијереја на зиду олтарске апсиде и у броду цркве и ђаконикону сачуване су доње зоне живописа тзв. сликани сокл. На основу овог живописа који смо открили на самим зидовима дошли смо до сазнања да се ради о живопису са почетка 15. века што су стручњаци, историчари уметности са Филозофског факултета у Београду утврдили. На основу тога знамо и када је настала црква и када је заправо читав овај манастирски комплекс заживео. На основу покретних налаза, ситни новчићи, турски акчи и угарски новац, знамо и када је овај манастирски комплекс напуштен. Ради се о крају 17. века. Очигледно за време Прве велике сеобе Срба овај манастир је запустео. У самом конаку, а то је повећа зграда 10,30x11,30 метара, која је имала и спратни део пронашли смо и остатке старије зграде каоја је била на месту ове млађе из 17. века, а управо приликом истраживања манастирског конака који је имао и спрат проналазимо и предмете свакодневне употребе, а то је кухињска керамика, трпезна керамика и занимљиве налазе од метала - носач за кадионицу, делови стакла од кадионице....“

уторак, 9. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Уручене награде „Јован Скерлић“
 

Општина ТополаОпштина ТополаНаграде и повеље „Јован Скерлић“ уручене су данас на свечаности приређеној у скупштинској сали Општине Топола. Признања, која носе име нашег уваженог књижевника и критичара, славодобитницима су уручили председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и председник општине Драган Живановић.
За књижевно стваралаштво у 2013. години НАГРАДЕ „Јован Скерлић“ су добили:
-За поезију Радомир Стојановић, за збирку „Небеска трпеза“,
-За роман „Нико, нигде“, Бошко Томашевић,
-За есеј књизи „Ђорђе Марковић – Кодер: Језик и мит“, Александар Лаковић.
Добитници ПОВЕЉЕ „Јован Скерлић“ су аутори:
-Зоран Радисављевић за књигу „Други долазак Христа“,
-Раденко Г. Поповић за књигу „Поетика попова поштапала“,
-Милета Симић Мали за књигу „Живот у песми“ и
-Илија Лакушевић за збирку песама „Битка на тастатури“.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЖири за награде и повеље који је једногласно донео одлуку о лауреатима, сачињавали су: - књижевник Зоран Милисављевић, - књижевник и књижевни критичар мр Душан Стојковић и – директор „Шумадијских метафора“ Никола Костадиновић.
У години када се обележава сто година од смрти Јована Скерлића, Драган Јовановић је пригодним речима подсетио на нашег научника и може се слободно рећи суграђанина. Како се високе институције наше земље нису сетиле да му установе награду, Општина Топола је то први пут учинила пре четири године како би му се одужила на овај начин.
Јована Скерлића (1877-1914) веже порекло за општину Топола. Родитељи су му из оближњег села Липовца. У историју књижевности и књижевну критику Скерлић уводи научни метод. Освајао је стилом, јасноћом, ватреним заносом и крепкошћу. „Српски књижевни гласник“ је уређивао од 1905. године до своје смрти, најпре у сарадњи са Павлом поповићем, а затим самостално. Члан Српске краљевске академије постао је 1910. године.

уторак, 2. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Епилог исти и на другом скупу
 

Општина ТополаВише од 350 мотора протутњало је овог викенда кроз капију опленачког комплекса. Повод је био скуп бајкера који се у организацији Мото клуба "Опленац" у Тополи одржава другу годину за редом. И заиста се све поновило као на прошлогодишњем скупу. Упознавање, дружење, дефиле, игре, музика, уз повећан број гостију и сјајну организацију, епилог је овогодишњег окупљања моториста.
Окупљање је почело у петак. Из свих крајева наше земље пристизали су гости на својим двоточкашима. Неки од њих узели су смештај у хотелу “Опленац”, а други су разапели шаторе покрај хотелског спортског терена. Ценатрално место окупљања била је башта хотела. У вечерњим сатима рок ужитке пружила је група BЕТТY БОО.

   
   
   
 
   
Суботње јутро, после шумадијске гибанице, организатор је искористио да поведе бајкере у обилазак храма светог Ђорђа на Опленцу, куће краља Петра I, као и краљеве винарије и винарије Александровић. По повратку, уз ловачки гулаш, уследиле су припреме за уобичајени организовани дефиле бајкера улицама Тополе. Импозантно су деловали “паклени возачи” пролазећи градом подно Опленца док су грмњавом мотора поздрављали становнике. Симпатичне и опуштене деловале су бајкерске игре. Такмичили су се онако, више кроз шалу, у брзом испијању пива, обарању руку за мушкарце али и за даме, најлепшој женској тетоважи, шутирању тројки…. Увече је поново дошао ред на рок музику. Своје музичке квалитете показала је група ROCK UNIVERZUM из Београда, а пред тополском публиком потврдила их крагујевачка група EPILOG.
уторак, 2. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Промене на челу општинског руководства
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоштујући законску процедуру, а с обзиром да је посланик у републичком парламенту, досадашњи председник општине Топола, Драган Јовановић поднео је оставку на ову функцију. Нови председник општине, Одлуком Скупштине општине, постао је Драган Живановић.
Низ промена пратило је данашње заседање Скупштине општине Топола. Прецизније, данас су одржане три скупштинске седнице: 26, 27. и 28. Најпре је разматрана и усвојена оставка Драгана Јовановића на место председника општине Топола, а затим су донета решења о разрешењу заменика председника општине Драгана Живановића и чланова Општинског већа општине Топола. Оставку је поднео и Гаврило Николић, досадашњи председник Скупштине општине, а на његово место изабран Драган Јовановић.
Општина ТополаПотом су одборници из својих редова изабрали новог председника општине. Већином гласова од укупног броја одборника за новог председника општине изгласан је Драган Живановић.
На предлог новоизабраног председника, заменик председника општине је након гласања одборника постао Гаврило Николић. Такође, на предлог председника општине изабрано је и општинско веће: Милисав Матијевић, Момчило Сточић, Драган Николић, Жика Митровић и Горан Ђорђевић.
Општина Топола -За мене је ово врло емотиван моменат. На место председника Скупштине општине Топола изабран сам једногласно, гласовима свих одборника. Урађено је оно што је Марковић урадио у Јагодини, Матић из Коцељеве (СНС), Тончев из Сурдулице (СПС) и тако даље. Сматрам да је у овом тренутку битно да Топола има посланика. Да се чује наш глас. И до сада, када сам био одсутан, мењао ме је мој заменик Драган Живановић који је од данас председник општине. Своју сарадњу и помоћ све до пријема грађана наставићу и у наредном периоду – рекао је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.
Како према законској регулативи, народни посланик не може бити „функционер у органима извршне власти и правосуђа, нити може обављати друге функције, послове и дужности за које је законом утврђено да представљају сукоб интереса“, Драган Јовановић, се одлучио да поднесе оставку на место председника општине. На овој функцији био је од 2004. године. 2008. године је такође стекао право да уђе у републичку скупштину и постане посланик, али је одлучио да остане на месту председника општине Топола. Тренутно, као народни посланик Скупштине Републике Србије, Драган Јовановић је члан или заменик члана неколико скупштинских одбора:
-Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације;
-Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику;
-Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

петак, 29. август 2014.
[почетна страна]
 
Помен Народном краљу
 

Светом Литургијом са парастосом и полаганјем венаца, у суботу 16. августа, у цркви светог Ђорђа на Опленцу обележено је 93 године од смрти краља Петра I Карађорђевића. Уз саслужење свештенства опленачког намесништва, свету Литургију са парастосом служио је његово преосвештенство еписком шумадијски господин Јован.
Венце на гроб краља Ослободииоца положили су: Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику; Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године; Министарство одбране и војске Републике Србије; Предраг Марковић, члан Крунског већа, у име принца Александра II Карађорђевића; Заменик председника општине Топола, Драган Живановић; Управник Задужбине краља Петра I, Драган Рељић; Љубиша Недељковић, директор Средње школе „Краљ Петар I” из Тополе.

 
   
   
Петар I Карађорђевић, рођен је 11. јула 1844. године у Београду. Краљ Србије био је од 1903. до 1918. године. Од 1918. до 1921. године био је краљ Срба, Хрвата и Словенаца. У Балканским ратовима био је врховни командант српске војске. Краљевска овлашћења, због старости, 24.јуна 1914.године пренео је на престолонаследника Александра. Заједно са српском војском и народом у Првом светском рату повлачио се преко Албаније. У српском народу остао је запамћен као краљ Ослободилац, Стари краљ и Народни краљ.
понедељак, 18. август 2014.
[почетна страна]
 
Млади у акцији
 

Општина ТополаОпштина ТополаКанцеларија за младе Топола се и ове године у оквиру програма „Млади су закон“, који се по пети пут реализује у Шумадијском округу, прикључила организовању омладинских волонтерских акција и кампова. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта РС.
Циљ је помоћ подручјима страдалим у мајским поплавама. Удружење „Сунце“ као Ресурс центар за Шумадијски округ и Канцеларија за младе Топола организовали су волонтерску акцију у Наталинцима.
Током ове акције млади волонтери из Тополе и Наталинаца, санирали су и уредили двориште Основне школе „Милан Благојевић“ у Наталинцима и поставили клацкалице, клупе и љуљашке.
Свечано отварање организовано је 12. августа, поводом Међународног дана младих, чије ће се обележавање наставити и током септембра у сарадњи са Канцеларијама за младе из Крагујевца и Аранђеловца, а носилац активности у Тополи биће Канцеларија за младе Топола.

петак, 15. август 2014.
[почетна страна]
 
Освештан Поклонички крст
 

Општина ТополаОпштина Топола Топола је суботу, 2. август, посветила обележавању стогодишњице Великог рата и успомени на руске и српске јунаке, борце и браниоце својих огњишта. Посветила га је јунацима братских народа, учесницима највећег рата које је до тада човечанство доживело.
Главна церемонија одржана је у кругу Дома здравља „Свети Ђорђе“ где је свештенство Опленачког намесништва освештало пет метара висок Поклонички крст. Управо на овом месту 1914. године налазила се ратна болница у којој су збрињавани рањеници после Церске и Колубарске битке.
Крст је подигао Фонд подршке очувању и развоју источно-хришћанске културе под именом Владимира Храброг из Москве, у сарадњи са Општином Топола, у знак сећања и подсећања поколењима, да се о њима као и нама имао ко старати, а као пре једног века имао се ко и борити и када је требало свој живот зарад свих нас дати.
Свенародном освећењу Поклоничког крста присуствовао је и значајан број званичника, међу којима Амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин, министар у Влади Републике Србије, Велимир Илић, саветник председника Републике за одбрану и безбедност, Милорад Симић, почасни конзул Белорусије, Драгомир Карић, угледни књижевници, историчари и многи други.

     
   
Са бине, окупљеном народу из свих крајева наше земље, обратили су се председник општине Топола, Драган Јовановић, Амбасадор Русије, Чепурин, доктор правних наука Сергеј Николајевич Бабурин и Стефан Генић, извршни директор Фонда Владимир Храбри из Москве.
Говорници су истакли жртве које су два народа имала у Првом светском рату. Краљевина Србија изгубила је око 26% становника - 650.000 цивила и 450.000 војника. Остала је без 58% мушкараца. У тим тешким данима, Русија нам се показала највећим пријатељем. Око два милиона Руса пало је у Великом рату. Гинули су и код нас, бранећи српски праг – у одбрани Београда, на битољском ратишту, Солунском фронту, Кајмакчалану, у Кладову и другим ратиштима. Тек када је руски цар Николај II оштро запретио склапањем сепаратног мира са Немцима, савезници су некако решили да пруже помоћ измученој српској војсци и народу. На овај начин, како су рекли, потврђено је вишевековно пријатељство и учвршћена сродност два народа по крви и по вери.
У културно-уметничком програму беседом Светог владике Николаја Велимировића представили су се глумац Владимир Ђорђевић, фолклорни ансамбли Културно уметничких друштава Опленац из Тополе, Народни вез из Ракитова код Јагодине и Мокра гора из Зубиног потока, Женска певачка група КУД Опленац и Трио виолина Здравковићи из Тополе.
       
   
           
   
Спомен обележје, Поклонички крст, изграђено је од камена „бела перла“. Дело је руског вајара Александра Јесинског. На предњој страни споменика представљено је Распеће Господа Исуса христа са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом. У подножју крста су Свети цар Лазар и Свети цар Николај. На српском и руском језику урезан је текст, са речима Светог Владике Николаја: „Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје“.
понедељак, 4. август 2014.
[почетна страна]
 
Тренинг за израду бизнис плана
 

Општина ТополаТродневни тренинг Бизнис план за почетнике, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и расељених лица у Тополи“, почео је јуче у скупштинској сали општине.
Тренинг за израду бизнис Општина Тополаплана општина Топола организује за избегла, расељена лица и повратнике по основу споразума о реадмисији, који су конкурисали за помоћ за унапређење економског положаја у средствима за економско оснаживање.
Програм се реализује уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, која је финансијски помогла реализацију пројекта Општине Топола, са циљем да помогне пријављеним кандидатима да процене своју пословну идеју са становишта одрживости и изводљивости, и припреме свој бизнис план, који ће комисија такође вредновати.

петак, 1. август 2014.
[почетна страна]
 
Карађорђу бесмртноме
 

Општина ТополаПолагањем венаца на саркофаг вожда Карађорђа, данас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележено 197 година од смрти вође Првог српског устанка. Организатор државне комеморативне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Венце на гроб вожда Карађорђа положили су: - Државни секретар Драган Поповић у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; - Предраг Марковић у име породице Карађорђевић и престолонаследника Александра; - Заменик председника општине Топола, Драган Живановић и помоћник председника Радиша Урошевић, у име Општине Топола; - Драган Рељић, у име Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића; - Министарство одбране; - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.
Карађорђе је на данашњи дан 1817. године убијен у селу Радовању код Велике Плане. Његови посмртни остаци после више промена места сахрањивања, од 1930. године, по жељи и наређењу краља Александра, почивају у породичној гробници династије Карађорђевић, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

   
   
петак, 25. јул 2014.
[почетна страна]
 
Проглашена најлепша дворишта
 

Туристичка организација „Опленац“ спровела је овогодишњу акцију избора најлепшег сеоског дворишта на територији општине Топола. Акција се организује у оквиру манифестације „Дани отворених дворишта“ која окупља осам општина и градова Централне Шумадије.
Избор за најлепше двориште се спроводи у четири категорије:
-Најлепше двориште
-Најлепше етно двориште
-Најлепше парк двориште
-Најлепши детаљ

     
Ове године у конкуренцији је било једанаест домаћинстава тополске општине. У категорији „Најлепше двориште“ прво место освојио је Ивановић Бојан из Крћевца, друго Милић Пеђа из Јунковца, а треће Зечевић Слободанка из Липовца.
За „Најлепше етно двориште“ проглашено је домаћинство Јовановић Светлане из Трнаве. Друго место освојила је Петровић Снежана из Липовца. У категорији „Најлепше парк двориште“ титулу најбољег освојио је Драган Јовановић из Блазнаве, док је друго место пипало Мијаиловић Живојину из Липовца. Урошевић Милица из Блазнаве освојила је прво место у категорији „Најлепши детаљ“.
Награде ће победницима бити уручене у просторијама Туристичке организације „Опленац“, а њихово јавно представљање и додела захвалница ће се одржати у дане 51. Опленачке бербе. Победници у све четири категорије представљаће општину Топола на завршној манифестацији регионалног карактера „Дани отворених дворишта“, док ће се награде победницима на нивоу региона доделити у оквиру манифестације „Прођох Левач прођох Шумадију“ која се у Каленићу организује 3. августа.
четвртак, 17. јул 2014.
[почетна страна]
 
Акција добровољног давања крви
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЦрвени крст Топола организовао је у понедељак 7. јула, акцију добровољног давања крви. Акција је организована у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије.
У оквиру летње кампање, у покретном аутобусу трансфузије крви, паркираном у центру Тополе, ову за живот драгоцену течност добровољно је дало 59 давалаца. Захвалан суграђанима на учешћу, Црвени крст Топола, с обзиром на одзив, најавио је почетком јесени нову акцију добровољног давања крви.

четвртак, 10. јул 2014.
[почетна страна]
 
Помоћ у економском оснаживању и грађевинском материјалу
 

Општина ТополаДанас је у скупштинској сали Општине Топола одржана презентација помоћи за избегла, расељена лица и повратнике по основу Споразума о реадмисији, у виду грађевинског материјала и средстава за економско оснаживање, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и расељених лица у Тополи“. Носилац пројекта је општина Топола, а донатор Делегација Европске уније у Републици Србији.
Скупу су се у поздравној речи обратили председник општине Топола, Драган Јовановић и заменик председника Драган Живановић. Пројектне активности изнела је Нада Илић, општински повереник за избеглице и миграције и координатор пројекта Марија Стојадиновић.
Општина ТополаОпштина ТополаЦиљ пројекта је унапређење квалитета живота избеглица, интерно расељених лица и повратника по основу Споразума о реадмисији, а која живе на територији општине Топола, кроз помоћ у грађевинском материјалу за одрживо решавање стамбеног питања и кроз подршку економском оснаживању, у виду пакета економске помоћи за отпочињање доходовних активности, како у сектору пољопривреде или неком другом облику малог породичног бизниса. Пројекат је намењен, као што је већ речено грађанима који живе на територији општине Топола и у статусу су избеглица, интерно расељених лица или повратника по основу Споразума о реадмисији.
Јавни позиви предвиђају помоћ за 15 корисника и њихових породица: Осам за подршку услова становања, кроз доделу помоћи у грађевинском материјалу и седам корисника и њихових породица за подршку унапређењу економског положаја, кроз доделу средстава за економско оснаживање.
За поменуте две врсте помоћи већ су расписани Јавни позиви који истичу 21. јула, после чега ће две независне комисије извршити оцењивање пријава, проверу пратеће документације, процену стања на терену и одабир корисника у складу са условима Јавног позива.

петак, 4. јул 2014.
[почетна страна]
 
Донације за оштећене објекте
 

Општина ТополаДанас је у објекат зграде водовода у Тополи стигла донација од 22. тоне машинског малтера за унутрашњу употребу у циљу санације штете настале током поплава у претходном периоду.
Услед поплава које су захватиле нашу земљу и земље у региону, компанија Saint-Gobian Weber је донирала своје производе за санацију настале штете у општини Топола где се налази један од два компанијска производна погона.
Saint-Gobian Weber је, заједно са своје две сестринске компаније Rigips i Isover, помогао и у обнови општине Обреновац. Компанија је донирала пијаћу воду угроженом становништву и грађевинске материјале за обнову школе у тој општини.
Општина ТополаЗаменик председника општине, Драган Живановић изразио је задовољство што је компанија Saint-Gobian Weber донирала 22. тоне грађевинског материјала. -Цементно-кречни машински малтер ће се утрошити за обнову и изградњу кућа које су оштећене у поплавама као и клизиштима маја месеца ове године. Овакав знак пажње компаније као и других донатора представљају огроман корак ка успостављању дугорочне сарадње и односа у будућности – рекао је заменик председника општине.
Обилне кише половином маја нанеле су знатну штету општини Топола. Поред поплављених домова, а само у Наталинцима их је око тридесет, затим њива, уништених путева и мостова, додатне проблеме створила су и клизишта која су са собом, осим земље, понела и помоћне, па чак и стамбене објекте.
Општина ТополаОпштина ТополаТакав је случај био и са породичном кућом Николе Перовић из Војковаца која због клизишта више није била за употребу. Никола је у тој кући живео са женом, двоје деце, од којих је једно са посебним потребама и мајком. После практично цепања куће, њих петоро је остало без крова над главом.
Општинско веће Општине Топола одмах је, по сазнању за насталу ситуацију, одреаговало одлуком да се породици сагради нови кров над главом по систему „кључ у руке“. На срећу, није се стало само на томе. Појавило се још људи и фирми добре воље који су изашли у сусрет као би се Перовићима што пре саградила кућа. Најпре је обезбеђен плац. На око 200 метара од старе куће, 10 ари земље, Николи је поклонио Славко Перовић. Наравно, претходно је утврђено да је поменута површина безбедна за градњу. Општина Топола је са око два милиона динара финансирала грађевински материјал за кућу, израду пројекта будућег стамбеног објекта који ће имати површину од 74 квадрата, обезбедила надзор над извођењем радова, омогућила равнање плаца као и копање темеља.
Општина је обезбедила и комплетну инфраструктуру будућег објекта чија изградња се у овом тренутку приближава плочи, а њено стављање се планира за наредну суботу. Кућа ће имати кухињу, трпезарију, дневни боравак, две спаваће собе, купатило, ходник и терасу, а обезбеђен је ламинат и комплетне санитарије. Да се брзо и ефикасно може обавити посао када постоји слога са јасно израженим циљем доказ су и подаци да радове на градњи изводе рођаци породице Перовић. Пошто радницима треба и храна, у сусрет су изашли и приватни предузетници са својим донацијама, почев од готових јела ресторана „Језеро“, до других прехрамбених артикала, нпр. брашна трговинске фирме „Трнава-Промет“.

уторак, 1. јул 2014.
[почетна страна]
 
Хранитељство подразумева људскост
 

Општина ТополаУдружење хранитеља и старатеља „Цврчак“ из Тополе, презентовало је јуче, у сали хотела „ТРИ О“, оно што је у току шестомесечног трајања учинило у реализацији пројекта „Подршка хранитељским породицама у Тополи“. Финансијску подршку пројекту пружила је фондација Траг из Београда.
Циљ пројекта је био да се деци која се налазе у хранитељским породицама у Тополи и самим хранитељима, покаже да су део ове заједнице и то њен саставни део. Да су прихваћени и добродошли на сваком месту и у сваком друштву, што заправо значи интеграцију деце и младих у хранитељским породицама у живот локалне заједнице. Оно што је постигнуто овим пројектом свакако је и афирмација хранитељства као једног од облика заштите деце без родитељског старања.
Општина ТополаПрисутнима су се обратили и упознали их са реализованим пројектним активностима Драгош Митровић, председник Удружења, Верица Новчић Петрић, едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, хранитељица Ивана Јанковић и др Верица Марковић.
Из њихових излагања као и изложбених радова да се видети и закључити да се од почетка године до закључно са јучерашњим даном, радило јако пуно. У активности су била укључена и деца из школе, деца из КУД „Опленац“, представници просвете, здравства и уопште била је укључена шира заједница.
Општина ТополаОпштина ТополаПоред штампања два билтена о хранитељству и обележавања новогодишњих и божићних празника, пројектне активности су обухватиле и креативне радионице, спортско-рекреативне радионице, радионице из области здравља, оријентиринг и велики број других садржаја. Велику пажњу привукла је израда мурала на једном од раскршћа Тополе. На зиду испод авиона, под руководством уметника Слободана Зорнића из Крагујевца, готово је завршен прелеп мурал у коме су учествовали практично сви – и деца и хранитељи.
Општина ТополаЗанимљиво је запажање др Верице Марковић која је, од недавно пензионерка, читав свој радни век, као педијатар, провела радећи и лечећи децу. Њу је задивила огромна љубав и енергија код људи који узимају децу на хранитељство. Сматра да много мање времена и љубави биолошки родитељи посвете својој деци од оних који то раде на овај начин. Управо због тога хранитељ не може бити свако. Оно код таквих особа препознаје да су хумани, ревносни, ангажовани, несебични, иницијатори, толерантни, ентузијасти... хранитељство код њих подразумева људскост.

уторак, 1. јул 2014.
[почетна страна]
 
Брзо и ефикасно до ракета
 

Општина ТополаОпштина ТополаНикако ове године невоље да заобиђу пољопривреднике и њихове „фабрике под отвореним небом“. Поплаве, град, олујно невреме, све се то једно за другим надовезало и захватило општину Топола.
Не желећи да ишта више препуштају случају житељи Месних заједница Винча, Пласковац, Бор и Митровчић, су се самоорганизовали и у координацији са локалном самоуправом, донели одлуку да сами прикупе средства за набавку ракета за противградну заштиту како би нове непогоде, ако не у потпуности избегли, оно их свели бар на минимум.
Општина ТополаМуњевитом и надасве ефикасном акцијом, за свега 24 сата, они су успели да прикупе новац, док је са друге стране Општина Топола на сваки њихов прикупљени динар додала још један из општинске касе – тако да су ракете купљене, како би народ рекао, по пола. На овај начин у рекордном року набављено је 25 ракета и отпремљено у Радарски центар противградне заштите „Букуља“. Произвођач је фабрика „Полиестер група“ Д.О.О. из Прибоја. Купљено је 19 ракета домета 8 километара, тзв. осмице и 6 ракета домета 6 километара, тзв. касетне шестице. Цена по ракети је око 35.000 динара са ПДВ-ом. У договору са стручним службама Радарског центра о стратегији постављања ракета, оне су у току данашњег дана дистрибуиране по противградним станицама и то: Трешњевица 4, Митровчић 4, Војковци 2, Винча 5, Пласковац 6, Шаторња 2. и Брезовац 2.
Председник општине Топола, Драган Јовановић, се захваљује свима који су дали новац за куповину ракета. Истиче да је ово јединствен пример у Србији где су Општина и грађани заједно купили ракете.
-Наставићемо идуће недеље даљу набавку. Ово је најбржи могући начин. Више нисмо могли да чекамо. Од МУП-а и Сектора за ванредне ситуације помоћи нема – рекао је, не кријући задовољство Јовановић. Задовољство и одушевљење нису крили ни запослени у Радарском центру „Букуља“. Кажу да се до сада није десило да неко овако брзо дође до ракета, а што се временских прилика тиче упозоравају да после смирења времена за викенд, од понедељка следи нови талас нестабилности.

петак, 27. јун 2014.
[почетна страна]
 
Врлина је бити хуман
 

Општина ТополаСвојим најхуманијим грађанима, добровољним даваоцима крви, Црвени крст Топола уручио је данас признања у знак поштовања прама људима које краси ова врлина. У ресторану хотела „Опленац“ уручена су признања за прво, пето, десето, двадесето, тридесетпето, педесето, седамдесетпето и стото давање крви.
Гостима се у име Црвеног крста Топола обратила Биљана Павлићевић, секретар ЦКТ и заменик председника општине Драган Живановић. Признања су даваоцима крви уручили Славица Гобељић из ЦКТ и Братислав Благојевић који је добровољни давалац крви био 124 пута.
Биљана Павлићевић је поздравила присутне пријатеље, сараднике, а пре свега добровољне даваоце крви, вишеструке и младе који ће наставити да иду овим хуманим путем јер „знамо да је крв једини лек који не може да се купи, а искључиво зависи од вас, ваше доброте и хуманости“- рекла је она. Изражавајући задовољство што се налази у прилици да се дружи са хуманим људима, заменик председника општине Драган Живановић је јавно обећао да ће 7. јула, када је планирана нова акција добровољног давања крви у Тополи и сам доћи и дати ову толико, за живот, драгоцену течност.

   
 
Прво давање крви: Ристић Мирослав, Радошевић Марко, Пантић Андријана, Николић Весна, Живановић Ана, Недељковић Марија, Лазаревић Мирјана, Лазаревић Слађана, Миливојевић Дарко, Петровић Наташа, Миливојевић Микица, Арсенијевић Александар, Клиска Јован, Спасић Матија, Станисављевић Немања, Лукић Миодраг, Вукашиновић Димитрије, Ђорђевић Лазар, Миливојевић Љиљана, Дугалић Андријана, Пајић Снежана, Новаковић Милица, Живановић Немања, Јовановић Душко, Лазаревић Денис, Ранковић Ненад, Плак Марија, Арнаутовић Дарко, Лакићевић Радосава, Ђукић Радмила, Рељић Лука, Јовановић Ненад, Јевтић Слађана, Живојиновић Милош, Бошковић Саша, Ристић Мирослав, Ђорђевић Лазар, Стојановић Мирослав, Стошић Бојан, Рајковић Јелена, Николић Владимир, Живановић Немања, Клисла Јован, Шишмановић Добривоје, Ранковић Ненад, Ђорђевић Младен, Милојевић Никола, Миливојевић Микица, Миливојевић Дарко, Лазаревић Маријана, Пантић Андријана, Милићевић Јован, Цветковић Милица, Дурић Петар, Урошевић Немања, Недељковић Ђорђе, Ђурић Ана Миловановић Петар, Никић Жељко, Спасић Матија, Лиукић Миодраг, Николић Зоран, Станисављевић Марија, Тошић Оливера, Лукић Сања, Васиљевић Слађана, Михаиловић Игор, Михаиловић Владан, Јанковић Александар, Миловановић Горан, Пуношевац Марија, Јокић Биљана, Трифуновић Јована, Белоица Радан, Филиповић Зоран, Пантелић Јелица, Митровић Александар, Ивковић Милош, Живановић Петар, Станојевић Душан, Филимановић Владимир, Ђурић Ана, Павловић Горан, Јашовић Жељко, Ђурић Катарина, Радовановић Марко, Николић Зоран, Павловић Никола, Петрић Марко, Николић Милош, Микичић Марко, Јовановић Милан, Радисављевић Милица, Миловановић Александар, Мијовић Милијана, Јевтић Невена, Матић Лазар, Николић Андријана, Продановић Милица, Тасић Милица, Николић Сандра, Живановић Веса и Милованчевић Марко. Пето давање крви: Чолић Драган, Заркић Бојан, Варјачић Ненад, Петровић Горан, Марковић Владимир, Костић Владица, Благојевић Иван, Панић Жан Мари, Николић Иван, Петронијевић Ненад, Миловановић Милица, Живановић Дејан, Вукићевић Иван, Мирковић Ђорђе, Радовановић Звездан, Николић Зоран, Петронијевић Предраг, Варјачић Ненад, Благојевић Милан, Филиповић Никола, Чолић Данка, Станимировић Душан, Сремчевић Добрица, Делић Слађана, Петровић Александар, Милојевић Ана, Спасић Ђорђе, Радојков Драган, Ђоновић Јефимија, Петковић Милош, Чолић Иван, Милновић Слађана, Зеленовић Маријана, Милетић Саша, Благојевић Далиборка, Миливојевић Александра, Максић Марина, Чварковић Владан, Мирковић Иван, Костић Зоран, Јовичић Ђорђе, Радовановић Мирослав, Живановић Александар, Ђукић Станија, Гавриловић Снежана, Карић Зоран, Марковић Мирољуб, Радојковић Срђан, Павлићевић Зоран, Павловић Златко, Перић Драган, Богићевић Милош, Станковић Станко, Марковић Маја, Павловић Иван, Павловић Никола, Пајић Снежана, Перић Милош, Павловић Снежана, Манојловић Ивана, Миливојевић Дарко, Јолдић Александар, Белоица Радан, Белоица Марко, Илић Марко, Николић Зоран, Алексић Михаило, Лазаревић Слађана, Миливојевић Микица и Лакићевић Радосава.
Десето давање крви: Вукашиновић Зоран, Васиљевић Михаило, Делић Слађана, Мирковић Оливера, Мићовић Будимир, Сремчевић Добрица, Ђорђевић Драгиша, Ђорђевић Никола, Спасић Бобан, Марковић Петар, Миливојевић Александра, Живановић Веса, Милановић Никола, Ђорђевић Драгиша, Спасић Бобан, Петронијевић Предраг, Вујичић Небојша, Благојевић Ана, Ђорђевић Никола, Петровић Горан, Петрић Милош, Шивановић Дамир, Благојевић Слободан, Глишић Горан, Живановић Мирослав, Спасић Лазар, Милутиновић Зоран, Гавриловић Снежана, Благојевић Бојан, Букилић Александар, Николић Радмило, Павлићевић Зоран, Рељић Радомир, Стевановић Стеван, Чолић Данко, Милановић Никола, Мирковић Иван, Костић Владимир, Ружичић Мирко, Костић Марко, Тодоровић Деран, Тодоровић Мирослав, Тошић Радмила, Радојковић Милош, Благојевић Вера, Белоица Дарко, Благојевић Филип, Прокић Рашко, Лукић Радица, Николић Милена, Гобељић Миљан, Николић Слободан, Радојчин Иван, Марковић Милош, Радојковић Владимир, Васиљевић Михаило, Милисављевић Саша, Младеновић Вукица, Станисављевић Радослав, Максић Јелена, Вукићевић Иван, Мирковић Горан, Илић Владимир, Танасијевић Злазимир, Радовановић Радован, Михаиловић Дарко, Михаиловић Драгољуб, Марковић Ненад, Филиповић Тијана, Радојевић Милован, Габић Томислав, Дукић Зоран, Танасијевић Драган, Митровић Јездимир, Вујичић Небојша, Достанић Миодраг, Ђорђевић Горан, Марјановић Горан, Мијовић Владимир, Перић Драган, Марковић Владимир, Ђорђевић Дејан, Ђокић Радослав, Благојевић Слободан, Благојевић Бојан, Живановић Дејан, Варјачић Ненад, Станишић Зоран, Панић Жан Мари, Марковић Радиша, Станојевић Ненад и Ђурић Славиша.
Двадесето давање крви: Лукић Радица, Мијаиловић Александар, Ђокић Горан, Зечевић Дејан, Матић Мирослав, Радивојевић Петар, Ђорђевић Никола, Спасић Драган, Павловић Живорад, Тошић Миомир, Марковић Петар, Богићевић Влада, Ранитовић Радосав, Ракита Ранко, Лакићевић Драган, Михаиловић Мирослав, Изљамовић Владимир, Васиљевић Зора, Радовановић Марио, Радовановић Радован, Милошевић Милинко, Рајић Дејан, Арсенијевић Душан, Дрекаловић Милован, Мирковић Горан, Костић Новица, Дугић Зоран, Величковић Бобан, Миливојевић Ненад, Ђуровац Бранка, Ђорђевић Горан, Хусеиновић Љиљана, Бараћ Милица, Пешић Драган, Младеновић Зоран, Јанковић Спасоје, Радовановић Иван, Петровић Горан, Новаковић Радоје, Радивојевић Лидија, Ивовић Миливоје, Сремчевић Мирослав, Пешић Драган, Радонић Предраг, Пајић Предраг, Васиљевић Михаило, Вукашиновић Зоран, Ђорђевић Драгиша, Чолић Данко, Симић Ненад, Мирковић Оливера, Радојковић Владимир, Живанић Милан, Матић Мирослав, Мићовић Будимир и Марковић Милан. Тридесетпето давање крви: Маринковић Владимир, Вићентијевић Драгиша, Дрекаловић Милован, Сремчевић Мирослав, Антанасијевић Миливоје, Михајловић Зоран, Митровић Драгош, Брковић Петар, Војиновић Миле, Урошевић Душан, Лекић Јелена, Петрић Дејан, Срећковић Срђан, Раденковић Светомир, Вујичић Верица, Петровић Горан, Митровић Зоран, Максић Жарко, Стојановић Мирко, Благојевић Мирослав, Прокић Милисав, Арсенијевић Драгиша, Маринковић Владимир, Спасић Радмило, Гајић Владан, Живановић Милан, Шебек Мирковић Војиславка, Пешић Мирољуб, Вујић Слободан, Јевтић Драган, Алексић Драган, Обрадовић Милић, Весић Милисав, Тимић Живота, Ракоњац Драган, Рељић Радомир, Јеремић Миладин, Зечевић Дејан, Дубравац Драган, Спасић Драган, Пешић Драган, Михајловић Радослав и Доронтић Зоран.
Педесето давање крви: Стојановић Зоран, Максимовић Рајко, Михаиловић Зоран, Бељаковић Миле, Јевтић Драган, Марковић Радослав, Марковић Драган, Цветковић Градимир, Стевановић Миле, Јеремић Миладин, Лазић Миодраг, Радојевић Драган, Мирковић Горан, Јовановић Мирослав, Павловић Светолик, Станимировић Зоран, Зечевић Мигаило, Радовановић Александар, Јовановић Славиша, Ивић Миливоје, Прокић Радослав, Вујић Драгослав, Богићевић Милован, Богићевић Микица и Војиновић Миле.
Седамдесетпето давање крви:
Поповић Љубомир, Плак Милорад, Никодијевић Радован, Јевтић Драган, Јеремић Миодраг, Ивезић Миливоје, Матић Зоран, Јеремић Миладин, Мијатовић Недељко, Јеремић Миша, Шушњар Миленко, Благојевић Братислав, Марковић Радослав, Лазић Миодраг и Трајковић Милован.
Стото давање крви: Јеремић Миша, Павловић Светолик, Ивезић Миливоје, Поповић Љубомир, Јеремић Миладин и Трајковић Милован.
четвртак, 26. јун 2014.
[почетна страна]
 
Књиге најбољима
 

Општина ТополаДанас су у скупштинској сали Општине Топола свечано уручене награде које Општина Топола традиционално на крају школске године додељује ученицима за остварене резултате током школовања у основним и средњој школи као и за успешне резултате на такмичењима. Награде су уручене и њиховим професорима и директорима. Књиге које ће их подсећати на клупе и дане проведене у досадашњем школовању, доделио је председник општине Драган Јовановић. -Ми сваке године организујемо пријем најбољих ученика, а најбољи су вуковци и они који су освајали највиша места на такмичењима. Они који сада уписују факултете, од следеће године моћи ће да поднесу захтев за стипендију од Општине Топола. Спремни смо да вуковцима платимо и трошкове полагања пријемних испита на факултетима. За вас основце који уписујете средње школе, а неопходна вам је материјална помоћ, Општина ће наћи начина да вам изађе у сусрет и помогне. Будите нам добри као што сте и били или још бољи. Послушајте своје родитеље, наставнике и професоре. Вашим успехом репрезентоваћете и нашу локалну средину – рекао је у уводном обраћању председник Јовановић.
За постигнуте резултате у школовању награђени су Вуковци, разредне старешине, носиоци прва три места на Окружним и Републичким такмичењима и наставници тј.професори који су их спремали за такмичење као и директори:

ОШ.“Карађорђе“ Топола
Директор: Рајка Митровић

Глишић Софија 8/1 , Вуковац
Стојиљковић Николина 8/1, Вуковац
Тошић Ана 8/1, Вуковац
Урошевић Селена 8/1, Вуковац
Алексијевић Вељко 8/2, Вуковац и ђак генерације
- 3. место на окружном такмичењу из географије у седмом разреду, наставник Петровић Љиљана
- 1. место на окружном такмичењу из биологије у осмом разреду, наставник Крстић Ана
- 3. место на окружном такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир

Васиљевић Лука 8/3, Вуковац
- 2. место на окружном такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
Вујичић Милена 8/3, Вуковац
Јовановић Тамара 8/3, Вуковац
Богићевић Александар 8/4, Вуковац и ђак генерације
- 1. место на окружном такмичењу из историје у шестом разреду, наставник Поповић Десимир
- 2. место на окружном такмичењу из историје у седмом разреду, наставник Поповић Десимир
- 1. место на окружном такмићењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
- 3. место на републичком такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
Илић Гордана 8/4, Вуковац

Разредне старешине:
1. Петровић Љиљана, наставник географије 8/1
2. Чоловић Душка, наставник енглеског језика, 8/2
3. Крстић Ана, наставник биологије, 8/3
4. Поповић Десимир, наставник историје, 8/4

Окружно такмичење:
1. Прокић Лазар 8/2, 2 место из ТИО у 5 раз. и 1 место из ТИО у 6 раз.
Наставник Марковић Данило
Републичко такмичење:
1. Гајовић Немања 8 раз.специјално оделење 1 место из ТИО
Наставник Чучуковић Бранка

ОШ.“Живко Томић“ Доња Шаторња
Директор: Марија Обрадовић
Катарина Николић , вуковац и ученик генерације
Освојено 1 место на Окружном такмичењу из Атлетике у Кг. и пласман на републичком такмичењу у Новом Саду
-Загорка Марковић, предметни наставник Физичког васпитања и одељенски старешина
Душица Алексић у 6 разреду 3место на окружном такмичењу у Кг. из Српског јез. и у 7 раз.освојено 2 место на окружном такмичењу у Кг. из Српског језика и пласман на републичко такмичење у Тршићу
-Данијела Павлићевић, предметни наставник српског језика

ОШ.“Милутин Јеленић“ Горња Трнава
Директор: Мирослав Алексијевић

Вуковац и ученик генерације:
1.Бојана Луковић
Одељенски старешина 8 раз. је Нада Јекнић
Окружно такмичење:
- Јовановић Павле, 3 место из историје
Сузана Ђорђевић, предметни наставник историје

ОШ.“Сестре Радовић“Белосавци
Директор: Слађана Мијовић

ОШ.“Милан Благојевић“ Наталинци
Директор: Верица Радосављевић

Средња школа „Краљ Петар I“ Топола
Директор: Љубиша Недељковић

ВУКОВЦИ:

Гимназија општи тип:
Крсмановић Вања
Маринковић Стефан
Петровић Владимир
Радовановић Невена
Спасић Александра
- Одељенски старешина: Тасић Неђа
Машински техничари за компијутерско конструисање:
Јанковић Милош
Баћовић Алекса
- Одељенски старешина: Радивојевић Драган
Пољопривредни техничар:
Ранић Филип
Савић Сузана
- Одељенски старешина: Лукић Мира
Окружно такмичење:
Грастић Јована, освојено 3 место из Биологије
- предметни професор Светлана Коцић.

         
       
понедељак, 23. јун 2014.
[почетна страна]
 
Шумадија има шта да понуди
 

Краљев подрум, у Тополи, био је протеклог викенда домаћин I Фестивала шумадијских вина. Организатор фестивала било је Удружење винара Шумадије које окупља 14 регистрованих произвођача вина из Шумадије.
Општина ТополаОпштина Топола На месту где је краљ Петар I Карађорђевић посадио прве чокоте винове лозе, сајам шумадијских вина, у свом песничком стилу, свечано је отворио Добрица Ерић. Уз отварање пенушавог вина винарије Александровић, песник је таласе својих стихова завршио речима: „Нема правог винца без нашег Шумадинца“.
Општина ТополаПоздрављајући госте на отварању скупа, председник Удружења винара Шумадије, Божидар Александровић је рекао да смо, у време када „све гране привреде бележе пад, сведоци ренесансе и развоја српског виноградарства и винарства. Српски виноградари и винари повећавају своје површине под виноградима и отварају нове подруме. То је пут којим наша Шумадија треба да иде“.
Шумадија тренутно има више од 1100 хектара засада под виноградима. Жеља Удружења је да она постане српска Тоскана, подсећајући да је и она пре 30-40 година била непозната винска дестинација. Као један од водећих српских винара Александровић позива све заједно, пословне људе, песнике, уметнике, винаре, воћаре, повртаре, да крену у подизање Шумадије на виши ниво како би погледали према свету јер ће он сигурно доћи код нас ако му будемо пружили услове.
-Хоћу да за 10-15 година Шумадија изгледа другачије. Да се поносимо са њом и да заживе постављени задаци наших винара – српска Тоскана, закључио је Божидар Александровић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДа Шумадија већ сада има шта да понуди показали су овом приликом шумадијски излагачи вина. На фестивалу су своја вина понудиле познате винарије и подруми: -Краљевска винарија, Топола; - Винарија Александровић, Винча; - SS-Mar Winery, Крагујевац; - Art Wine, Грошница; - Подрум вина Стевановић, Жировница; - Винарија Деспотика, Смедеревска Паланка; - Винарија фамилије Роган, Липовац; - Винарија Липовац, Липовац; - Винарија подрум Маџић, Селевац; - Подрум Радовановић, Крњево; - Винарија Тарпош, Врбица.
Показујући солидарност са људима који су током поплава остали без својих домова, организована је хуманитарна акција прикупљања новчаних средстава, а куповином улазница посетиоци су директно помогли обнову угрожених подручја.
Организатор се поред представљања шумадијских винарија и њихових вина постарао и фестивал обогатио пратећим садржајима. Организоване су панел дискусије на тему географског порекла Шумадије и туристичког потенцијала Шумадије као винске дестинације. Презентована је гастрономска туристичка понуда Шумадије. Слагање вина са храном – упаривање шумадијских вина са шумадијском храном. Да вино може да тече и речима показано је кроз антологијске песме српских аутора и победнике конкурса на тему „Вино“.... изложба ликовних радова у Виноградаревој кући на Опленцу... Укупно узев један пун и садржајан доживљај какво је и благо које долази из срца Србије – ВИНО ШУМАДИЈЕ.

понедељак, 16. јун 2014.
[почетна страна]
 
Награда за полицајца године
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом Дана полиције, Свете Тројице, председник општине Топола, Драган Јовановић, доделио је данас, у скупштинској сали Општине, признање Станимировић Зорану, раднику одељења криминалистичке полиције и криминалистичке технике Полицијске станице Топола, за остварене натпросечне резултате у претходних годину дана.
Општина Топола је прошле године започела праксу додељивања признања за постигнуте резултате у областима од виталног значаја за безбедност грађана Тополе. На предлог командира Полицијске испоставе у ПС Топола, Малетић Горана, ове године то признање је отишло у руке Станимировић Зорана.
Тим поводом председник Јовановић је рекао да се на овај начин одаје признање за рад у тешким и ризичним околностима управо припадницима служби безбедности, који се баве послом у интересу очувања реда, мира и сигурности грађана Тополе. Командир Полицијске испоставе у Тополи, Горан Малетић је нагласио да се Зоран Станимировић истакао квалитетним радом при вршењу увиђаја и расветљавању већег броја кривичних дела.
Општина ТополаОпштина ТополаПосебно је овом приликом наглашена Станимировићева акција средином прошлог месеца. У ноћи 14. маја, по дојави мештана села Јарменовци, у коме Зоран живи, да је у току обијање поште и поред тога што је био ван службене дужности, храбром и несебичном интервенцијом, он је затекао двојицу извршиоца на делу у обијању касе у пошти. Станимировић их је пасивизирао и задржао до доласка патроле ПС Топола. Осим овога расветлио је још три кривична дела – два на подручју општине Горњи Милановац и једно на подручју града Чачка.
Захваљујући се на признању, Зоран Станимировић је рекао да му оно и поред 25-огодишњег рада представља мотив више. За посао о коме је и као малишан маштао, 1999. године добио је медаљу за заслуге у области безбедности.

петак, 6. јун 2014.
[почетна страна]
 
Саопштење за јавност
 

Поводом рада Комисија за процену штета насталих у елементарним непогодама које су као и велики део наше земље, захватиле и општину Топола, а такође и непрестаних падавина праћених градом у протеклим данима, председник општине Топола, Драган Јовановић издао је саопштење за јавност:
„Укупна процењена штета од поплава на територији општине Топола, са данашњим даном износи 222.417.000 динара. То је укупна сума која је објединила штету на комуналној инфраструктури, пољопривреди и приватним кућама обухваћеним клизиштима. Штета је крајње реално процењена, без икаквих додавања. Шта више, многи нису желели ни да пријављују штету на пољопривредним парцелама. Ситуација са противградним ракетама на данашњи дан је следећа: На 16 противградних станица на територији Тополе имамо 19 ракета. До пре три дана имали смо нешто мање од 90, али су све испаљене претходних дана. Општина не може хитно да набави друге, тако да грчевито покушавам и молим да нам МУП помогне, макар и у виду позајмице.“

петак, 30. мај 2014.
[почетна страна]
 
Захвалност Наталинчана
 

Општина ТополаОпштина ТополаСтановници Месне заједнице Наталинци организовали су данас пригодан скуп којим су желели да се захвале онима који су им у тешким тренуцима минуле две седмице помагали да превазиђу или сведу на минимум све недаће које је помахнитала Јасеница донела са собом.
У име домаћина госте је поздравио председник Месне заједнице Жика Митровић. Захвалио се свима који су се, несебично ангажовали и у правом тренутку притекли у помоћ, као и онима који су према становницима овог места исказали хуманост, човекољубље и солидарност. Председник општине Топола, Драган Јовановић, у свом обраћању је рекао да је одрађен један велики посао.
Општина Топола-Оне ноћи када смо се окупили, када се ова немила ситуација дешавала, схватили смо да се само заједничким радом може доћи до резултата. Омогућили смо да људи могу нормално да живе, што не значи да ћемо их сада заборавити. Штета се мора пре свега санирати – казао је председник општине и додао да се у Наталинцима морају добро очистити постојећи канали и изградити нови како се ове ствари не би поново дешавале и не би „два пута саплитали на истом месту“. Он је рекао и да држава са своје стране мора ефикасно уредити сектор за ванредне ситуације који ће интегрисати све службе ради што боље координације и организације читавог посла у оваквим случајевима.
Пре уручења захвалница, минутом ћутања одата је почаст ватрогасцу спасиоцу Лазаревић Дејану који је живот изгубио у вршењу своје дужности пет-шест километара узводно од Наталинаца.Општина Топола Захвалнице за помоћ која је у правом тренутку стизала становницима Наталинаца уручене су: - Постхумно ватрогасцу спасиоцу Лазаревић Дејану (захвалницу примио његов брат Драган); - Председнику општине Топола, Драгану Јовановићу; - Општини Топола; - Црвеном крсту Топола; - Штабу за ванредне ситуације општине Топола; - др Јасмини Недовић; - Црвеном крсту Крагујевац; - Центру за социјални рад Крагујевац; - Костић Александру, фирма ZOOLAND Tопола; - Дирекцији за изградњу општине Топола; - Јавно комунално стамбеном предузећу „Топола“; - Дому здравља „Свети Ђорђе“ Топола; - Верици Вујичић, медицинској сестри амбуланте у Наталинцима; - Савету Месне заједнице Наталинци; - Ватрогасно спасилачкој јединици Топола; - Добровољно ватрогасном друштву „Опленац“; - ЊКВ Александру Карађорђевићу; - Месној канцеларији Наталинци; - Основној школи „Карађорђе“ Топола; - Дунав осигурању; - Радњи за превоз робе и извођење радова у грађевинарству, Алекси Гавриловићу; - Ловачком удружењу „Јелен-Наталинци“; - Републици Чешкој; - Полицијској станици Топола; - Ветеринарском републичком инспектору Слободану Петровићу; - Пекари „Партизан“ Топола; - Бензинској станици DMB petrol Наталинци; - СУР Стара Каменица.

     
       
среда, 28. мај 2014.
[почетна страна]
 
Радови на дезинфекцији у Наталинцима
 

Општина ТополаРади отклањања последица елементарне непогоде - поплаве, у Наталинцима се спроводи дезинфекција стамбених и других објеката и изворишта воде, односно бунара. У акцији учествују стручне службе Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе, ЈКСП „Топола“ и Ватрогасно-спасилачке јединице Топола. У реализацији наведених задатака, помоћ и подршку пружаће Месна заједница Наталинци.

петак, 23. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лепе и хумане донеле помоћ
 

Општина ТополаОпштина ТополаФризери општине Топола, јуче су спровели најављену акцију под називом „Лепи и хумани“ која је вођена у циљу прикупљања хуманитарне помоћи од поплава угроженом становништву. То је и био повод синоћњег окупљања фризера у просторијама Општине, где их је примио и на помоћи захвалио, заменик председника општине Драган Живановић. У име својих колега и колегиница, донацију – једнодневни приход од фризерских услуга - је уручила Рада Петровић и поред четрдесетогодишњег радног стажа, још увек активна фризерка. Средства која су прикупљена, фризери ће сами уплаћивати на општински жиро рачун, уз напомену да је ово само почетак поменуте акције.
Општина ТополаКоординатор акције била је управо Рада Петровић, која је и до сада у више наврата пружала помоћ када је Србији то било потребно. У ситуацији која је ових дана задесила и општину Топола и читаву Србију, својим колегама се обратила као својој деци, а многи су и били њени ученици, да узму учешће у овој акцији како би њихова скромна помоћ за некога била заправо велика. Обишла је 26 салона на територији општине Топола и подстакла фризере да одреде дан за помоћ угроженима. Љубав и хуманост Раде Петровић показала се својственом и њеним колегама. Врло брзо, на свој начин, одазвали су се апелу и поручили да ће акцију поновити.
-Поносна сам на младе који су схватили озбиљност ситуације и дали свој допринос у акцији. Ви сте снага ове земље. Када би опет морала да бирам којим послом ћу се бавити, поново би изабрала овај - рекла је Рада захваљујући се фризерима на одзиву.

петак, 23. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лепи и хумани
 

Општина ТополаОпштина ТополаАкцији прикупљања хуманитарне помоћи од поплава угроженом становништву придружили су се и фризери општине Топола. У акцији под називом „Лепи и хумани“ која је планирана за четвртак, 22. мај, фризери ће сав приход од фризерских услуга тога дана уплатити у фонд за помоћ угроженом становништву.
Како би се сакупио што већи приход за помоћ, фризери Тополе моле грађане да, са своје стране, узму учешће у овој акцији.

среда, 21. мај 2014.
[почетна страна]
 
ПОМОЋ ДИЈАСПОРЕ
 

Општина ТополаОпштина ТополаЦрвени крст Топола, упутио је јуче, донацију хуманитарне помоћи из Канаде, Црвеном крсту Смедеревска Паланка који ће помоћ усмерити ка 1300 људи у исељеничком центру овога града. Исељеници из Република бивше Југославије који живе у Канади, организовали су се и преко свог повереника Вере Милошевић из тополског села Шуме, сакупили хуманитарну помоћ.
Ово је друга испорука помоћи која посредством Вере Милошевић, из Канаде стиже у Црвени крст Тополе, а јуче у поподневним часовима, захваљујући њеном несебичном ангажовању, пристигла је и трећа.
Пошиљка која је већ стигла у Смедеревску Паланку, састоји се од 600 литара воде, великих количина намирница, хигијенских средстава, кондиторских производа, хране за бебе и пелена.

среда, 21. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лечење последица поплава
 

Општина Топола увелико ради на санирању последица поплаве које су највише захватиле околна села. Данашње заседање Штаба за ванредне ситуације Општине Топола у највећој мери било је посвећено том питању.
Снабдевање водом града и околних села које врши ЈКСП је стабилизовано, уз редовно узорковање воде. Екипе ЈКСП даноноћно раде на оспособљавању водозахвата у Јарменовцима. Од сутра ће се, у присуству службе Института за јавно здравље, пумпама поново испумпавати вода из бунара у Наталинцима и вршити њихово хлорисање. Овом селу се и даље пијаћа вода допрема цистернама. Ватрогасно-спасилачка јединица Топола на располагање Наталинцима понудила је две цистерне које село могу снабдевати техничком водом.
Тренутно се прави детаљан план санирања путева. И даље се на њиховом оспособљавању иде по листама приоритета, јер је оштећено више од 40 километара. За два до три дана у потпуности ће бити оспособљене све комуникације. Велике главобоље општини задају клизишта. Она су се појавила на неколико места и док се земља добро не осуши, онемогућавање даљег клизања неће моћи да се обави до краја. Епидемиолошка ситуација у општини је стабилна. Штаб захтева подизање нивоа хигијене на виши ниво, а пре свега хигијене руку и хране. Црвени крст Топола уз редован пријем помоћи, упутиће један њен део у неко од других унесрећених подручја Републике. Општи је утисак, како је неко од присутних закључио: „Следи нам једно велико спремање“.

уторак, 20. мај 2014.
[почетна страна]
 
Дан жалости у Тополи
 

Поводом трагично изгубљеног живота ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице у Тополи који је жртвовао себе спасавајући унесрећеног из набујале Јасенице, Штаб за ванредне ситуације донео је Одлуку којом се ПОНЕДЕЉАК, 19. МАЈ 2014. ГОДИНЕ ПРОГЛАШАВА ДАНОМ ЖАЛОСТИ У ТОПОЛИ. Поводом трагично изгубљеног живота ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице у Тополи који је жртвовао себе спасавајући унесрећеног из набујале Јасенице, Штаб за ванредне ситуације донео је Одлуку којом се ПОНЕДЕЉАК, 19. МАЈ 2014. ГОДИНЕ ПРОГЛАШАВА ДАНОМ ЖАЛОСТИ У ТОПОЛИ.
Одлука о Дану жалости у Тополи за дан 19. мај 2014. године донета је на основу Закона о обележавању Дана жалости на територији Републике Србије и у складу са тим, заставе на државним и локалним институцијама биће спуштене на пола копља. Према закону, медији су дужни да емитовање програма ускладе са Даном жалости, а на јавним местима, кафићима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, као и програма веселог карактера.
Одлука о Дану жалости у Тополи за дан 19. мај 2014. године донета је на основу Закона о обележавању Дана жалости на територији Републике Србије и у складу са тим, заставе на државним и локалним институцијама биће спуштене на пола копља.
Према закону, медији су дужни да емитовање програма ускладе са Даном жалости, а на јавним местима, кафићима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, као и програма веселог карактера.

понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Хуманост на делу
 

Општина ТополаПоказујући солидарност, широкогрудост и несебичну жељу да помогну у невољи, становници општине Топола одазвали су се апелима за помоћ пострадалом становништву у елементарним непогодама које су захватиле велики део наше земље. На телефон Штаба за ванредне ситуације, путем FB порука и на друге начине, они непрестано нуде своју помоћ и јављају се као добровољци. Како заборавити Алексу и Момира Гавриловића са својим машинама који данима пробијају путеве и оспособљавају комуникације и прилазе. Двадесет добровољаца помагало је на изради бедема у Сремској Митровици. Известан број људи је понудио и смештај за породице које су остале без дома над главом. Из дијаспоре желе да уплате прилоге за унесрећене....
Општина Топола Општина ТополаВише од стотину грађана до сада је донело пакете хуманитарне помоћи у просторије Црвеног крста у Тополи у виду гардеробе, хране, воде и хигијене. Међу њима су Мото клуб Топола, апотека Меркур, Вера Милошевић из Шума која је и лично и са својим пријатељима из Канаде прикупила донацију у артиклима хране и хигијене. Неки су своју помоћ слали и директно попут ПП Трнава-промет која је за Београд упутила око 20.000 џакова. Свакако да ћемо коначан списак особа које су хуманост показале на делу, било кроз хуманитарне пакете, добровољан рад или на било који други начин, објавити на званичној презентацији Општине Топола када ова ситуација прође.
Део помоћи је већ усмерен у Наталинце угроженом становништву. У договору са општинским Штабом за ванредне ситуације и Црвеним крстом Србије један део помоћи ће бити упућен у друга угрожена подручја Србије. Како не би дирали у достојанство унесрећених, у Црвеном крсту Топола моле да гардероба која се доноси буде у чистом и употребном стању.

понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Посета ЊКВ Александра II Тополи
 

Општина ТополаТополу је у суботу, 17. маја, посетио ЊКВ принц Александар II Карађорђевић са супругом, принцезом Катарином. После пријема у згради општине, где је краљевски пар дочекао председник општине Драган Јовановић, гости су се са хуманитарном помоћи "Донација ЊКВ престолонаследника Александра II и краљевске породице Карађорђевић угроженим подручјима у Србији" коју су понели са собом, упутили у места која су највише погођена услед елементарних непогода.
У Наталинцима, где је поплављено око 30 домаћинстава, су могли видети у каквом стању се налазе породице чије су куће неколико дана биле под водом. Најтужнији и најдирљивији моменат била је посета породици трагично настрадалог ватрогасца-спасиоца Дејана Лазаревића, из тополског насеља Бор, кога је у обављању своје дужности набујала Јасеница у неповрат однела са собом.

       
Крај оштећеног моста у Блазнави, окупљеним грађанима су се обратили председник Јовановић и принц Александар. Председник општине је рекао да ће се највероватиније на месту овог јасеничког моста морати градити нови. Захвалио се на посети краљевском пару, на моралној подршци коју на овај начин пружају унесрећеном становништву и утицају који они имају у нашој дијаспори. Принц Александар је са своје стране обећао да ће средства са добротворних пријема који су наредног месеца планирани у Њујорку, Чикагу, Торонту и Лондону у доброј мери бити усмерена ка Тополи и да ће искористити лична познанства, мислећи пре свега на амбасадора ЕУ у Србији, Мајкла Девенпорта, како би се општини Топола што пре помогло у санирању последица невремена.
   
На прилазима манастиру Никоље, најпре се могло видети како је водена стихија на два места прекинула комуникацију са манастиром која је у току претходне ноћи успостављена. Манастиру прети опаснос од клизишта. Зид иза конака није издржао. Санација конака, а пре свега отклањање опасности од клизишта као и на другим местима су неминовне.
         
понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Ситуација и даље алармантна
 

Општина ТополаСмањењем падавина постепено се повлачи вода која се у претходна два дана излила из својих корита. Каменица, Кубршница и нарочито Јасеница оставиљају за собом пустош коју тек треба санирати, а по свему судећи у неповрат односе и један људски живот. Дејан Лазаревић, припадник Ватрогасно-спасилачке јединице Топола, кога је набујала Јасеница понела својим током када је јуче покушао да спасе човека и даље се води као нестало лице. Штаб за ванредне ситуације који је заседао и овога јутра и организовао непрекидна дежурства, ангажовао је око 50 људи у потрази за Лазаревићем.
И поред „стидљивог“ повлачења воде, ситуација на територији општине Топола се не поправља. Школе ни данас неће радити. Уз сву материјалну штету коју су елементарне непогоде изазвале свакако су најважнији људски животи. По овом питању најугроженије је село Наталинци. Овде је Јасеница поплавила око 30 домаћинстава. Она се тренутно повукла за око један метар, али су куће и дворишта и даље пуни воде. Представници Црвеног крста, Центра за социјални рад и здравствене заштите већ располажу списком од поплаве угрожених домаћинстава. Њима ће бити упућена неопходна помоћ. Када се вода буде повукла пумпама ће се очистити око 150 бунара и вода бити узоркована и хлорисана. Предузеће се све неопходне мере како би се спречила појава хидричне епидемије.

Општина ТополаОпштина ТополаСаобраћај се у општини одвија само у правцима који су безбедни за људски живот. То још увек није могуће у селу Блазнава где је оштећен мост преко Јасенице и на прилазу селу Загорица због набујале Кубршнице. Ка Загорици се тренутно оспособљава алтернативни пут како би се обезбедила комуникација са овим селом. Слична је ситуација и са манастиром Никоље. Комуникација са монахињама манастира је у прекиду и очекује се њено брзо успостављање. Засеоцима у горњој Јасеници се због набујалих потока тешко може прићи, али службе за санацију штете делују ургентно и одмах пружају помоћ и оспособљавају оне прилазе који су у том тренутку најнеопходнији. У овом делу општине опасност прети и од клизишта која се већ појављују нарочито у Јарменовцима.
Као проблем појавило се и питање снабдевања електричном енергијом. Оспособљавају се путеви за прилаз трафо-станицама. Такав је случај са Војковцима. Блазнава нема струју два дана. Нису је имали ни Јарменовци ни Шаторња, а нема је ни део Наталинаца и Павловац. Састанку Штаба за ванредне ситуације присуствовао је и Милан Швабић, директор огранка ЕПС-а у Аранђеловцу. За очекивати је да ће се до вечерас оспособити далековод у Блазнави, а убрзано се ради и на набавци неопходног материјала. Укупно узев проблема је много, али се они убрзано и систематски превазилазе.

петак, 16. мај 2014.
[почетна страна]
 
Огромне поплаве – у питању и један људски живот
 

Поплаве изазване великим падавинама довеле су до проглашења ванредне ситуације у општини Топола, а још увек је под знаком питања живот Дејана Лазаревића, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице Топола кога је понела набујала Јасеница. Он је са својим колегом Марком Урошевићем покушао, код моста у Жабарима одакле пут води ка Горовичу, из реке да извуче лице које је бујица понела и које је успело да се задржи на једном стаблу. Од тог тренутка Лазаревићу се губи траг, док је Урошевић успео да преплива реку и пребаци се на другу страну обале.
На основу Закона о ванредним ситуацијама и других законских и подзаконских аката који регулишу ову материју, председник општине Топола, Драган Јовановић донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији општине Топола због елементарне непогоде – поплаве.
Одлука ступа на снагу даном доношења.
Поред тога, општински Штаб за ванредне ситуације је донео Наредбу по којој данас и сутра (15. и 16.мај) неће радити Средња школа "Краљ Петар I" као и комплетна мрежа основних школа и предшколских установа на територији општине Топола.
-После непрекидних падавина у предходних неколико дана дошло је до изливања река и потока на територији општине Топола, због чега је дошло до плављења приобалног подручја, плављења мостова и прекида у саобраћају. Имајући у виду достављене прелименарне извештаје, утврђујем да су се стекли услови за доношење Одлуке да се на целој територији општине Топола прогласи ванредна ситуација – рекао је у саопштењу о Одлуци председник општине Драган Јовановић.
Општина ТополаСедници општинског Штаба за ванредне ситуације, присуствовао је и Бранко Јовановић, начелник Управе за ванредне ситуације из Крагујевца. Грађанима је упућена порука да кретање сведу на минимун и без крајње потребе не крећу на пут. Становницима села Наталинци се саветује да из предострожности од загађења услед обилних падавина и набујалости река и потока за пиће не користе бунарску воду. Водом за пиће моћи ће да се снабдеју из цистерни које је тамо упутило Јавно комунално стамбено предузеће Топола. Повереници Цивилне заштите, Штабу за ванредне ситуације редовно шаљу податке и извештаје о стању на терену.

     
     
     
На седници Штаба је анализирана тренутна ситуација. Реке Јасеница, Каменица и Кубршница наносе огромну штету, као и одрони и клизишта на планини Рудник. У Наталинцима је набујала Јасеница поплавила око 30 домаћинстава. Путни правац Топола – Рудник је делимично проходан. Због клизишта и одрона саобараћај је дозвољен само путничким возилима. Правац Шаторња – Страгари је обустављен за саобраћај због оштећења моста преко Јасенице у селу Блазнава. Иста је ситуација и на путу Топола – Рача у селу Сепци, где се Јасеница излила преко коловоза и моста. Такође, обустављен је саобраћај за села Маскар и Загорицу. Готово све макадамске путеве оштетила је вода - груба процена само од ове штете износи више стотина милиона динара.
четвртак, 15. мај 2014.
[почетна страна]
 
Промоција пројеката Општине Топола
 

Општина ТополаДанас су у скупштинској сали Општине Топола промовисани пројекти који се финансирају средствима Европске уније. На конференцији за новинаре која је тим поводом организована, гостима су се, поред председника општине Драгана Јовановића, обратили и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Мајкл Девенпорт, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић, као и представници градова и општина који се у пројектима појављују као партнери или је Општина Топола партнер са њима.
По јавним позивима Делегације ЕУ у Србији за подношење предлога пројеката, Општини Топола је одобрено и финансијски подржано спровођење три пројекта од чега два у оквиру Програма Exchange 4. То су:
1. Услуга помоћ у кући старима у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка;
2. Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја;
3. Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола
.
Упознајући присутне са пројектима, председник општине Топола, Драган Јовановић је рекао да је Општина Топола носилац првог пројекта, а партнери у њему су Општине Аранђеловац и Смедеревска Паланка. Пројекат по његовим речима предвиђа успостављање ове услуге социјалне заштите у све три општине као и размену искустава јединица локалне самоуправе на успостављању социјалних услуга, а све у циљу унапређења положаја старије популације и њихове интеграције у заједницу. Укупна финансијска вредност пројекта износи 136.835,13 еура. Финансијски допринос Делегације ЕУ је 122.987 еура, а Општине, корисници донације, ће суфинансирати пројектне активности са 10,12%.
У другом пројекту „Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја“ председник Јовановић је рекао да је носилац пројекта Град Крагујевац, а партнери на пројекту су Општине Топола, Кнић, Рековац и Баточина. Циљ пројекта је стварање услова за пренос власништва над општинском имовином са државе на локалне заједнице. Финансијска средства предвиђена за спровођење пројектних активности у Тополи која износе око 30.000 еура, биће утрошена за набавку ИТ опреме и програма као и ангажовање додатних људских ресурса за обављање пописа имовине.
„Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола“ је, по речима председника општине, пројекат који Општина Топола самостално спроводи. Циљ је оснаживање избеглих и расељених лица за самосталан живот и привређивање. Његова укупна финансијска вредност износи 64.240 еура од чега Делегација ЕУ финансира 57.816 еура.
Драган Јовановић је говорио и о плановима Тополе као мале општине са скромним буџетом и жеље за уклапањем у евро интеграције и неопходности стварања услова за то. Истакао је да ће успешна реализација наведених пројеката директно утицати на одобравање финансијских средстава ЕУ за финансирање приоритетних стратешких пројеката у будућности, као што су пројекти решавања питања водоснабдевања, развоја инфраструктуре и заштите животне средине и енергетске ефикасности. Изразио је и жељу за сарадњу са сличним општинама ЕУ у чему се такође очекује помоћ Делегације Европске уније у Србији.
Генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић је рекао да се први задатак ове асоцијације градова и општина Србије у доброј мери испуњава, да се грант шема спроводи и да су градови и општине припремљени за реализацију пројеката, а Општина Топола зато и има вођство у спровођењу својих пројеката. На тај начин се и доказује да сви они који се боре за децентрализацију временом постају и све снажнији. Станичић је истакао да време пред нама захтева јачање локалне самоуправе и њихову опремљеност пре свега знањем. Генерални секретар СКГО указује на значај квалитетног рада и политичког вођства сваког од пројеката, наводећи Тополу као пример постојања пуне подршке заједнице у којој се пројекти реализују. Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Мајкл Девенпорт је у више наврата, још као амбасадор Велике Британије, боравио у Тополи. Овога пута као шеф Делегације ЕУ он је изразио захвалност градоначелнику Тополе на позиву и задовољство што присуствује скупу. Жеља му је била да градове и општине који учествују у реализацији пројекта охрабри и подржи да наставе овим путем.
-Учествовање локалних самоуправа у процесу европских интеграција и реформи је од великог значаја. Европска унија већ годинама финансира програме за општине како би их оснажила и подстакла да буду активне и да европске интеграције доведу на најоптималнији ниво, а то је што ближе грађанима - рекао је Мајкл Девенпорт и између осталог додао да је Топола одличан пример активне општине. Изразио је очекивања да ће општине у сарадњи са централним властима спровести реформе пре свега у социјалној и области рада.
Присутнима су се обратили и поздравили их и представници општина – учесника пројектних активности: Председник општине Аранђеловац, Бојан Радовић, председник општине Баточина, Радиша Милошевић, представник града Крагујевца Биљана Томић и представник општине Кнић, Зоран Ђоровић.

     
     
По завршеном представљању пројеката, Мајкл Девенпорт, Ђорђе Станичић и Драган Јовановић су посетили Средњу школу „Краљ Петар I“. Директор ове средњошколске установе Љубиша Недељковић их је упознао са њеним радом, а такође и са пројектима који су већ финансирани од стране Европске уније, а реализовала их је ова школа. Реч је о пројектима као што су Реформа средњег стручног образовања, Модернизација средњег стручног образовања, Пилот програм обуке незапослених и вишка незапослених у Шумадијском округу и Студијска путовања. Поред тога ученици школе постављали су питања шефу Делегације Европске уније Мајклу Девенпорту. Средњошколце је занимала могућност наставка школовања у иностранству, могућности путовања... Гости су посетили и кабинете информатике где су такође разговарали са ученицима и њиховим професорима. Све у свему један непосредан-спонтан, пријатан разговор, какав је уосталом и данашњи уважени гост Тополе – Мајкл Девенпорт.
среда, 30. април 2014.
[почетна страна]
 
Јасеница озбиљно прети
 

Општина ТополаОпштина ТополаОбилне падавине које изазивају поплаве река и протеклих дана наносе велику штету градовима и селима Србије, прете и општини Топола. Због тога је овога јутра председник општине Топола, Драган Јовановић, у улози команданта, сазвао седницу Штаба за ванредне ситуације на којој је сагледано тренутно стање на територији општине.
Највеће штете до сада нанела је река Јасеница и то у свом горњем току, као и Никољска река. Јасеница се на неколико места синоћ излила. У Шаторњи, насеље Кусаица у коме живи око 10 домаћинстава, потпуно је одсечено. До изливања је дошло и у Гуришевцима и мањег у Божурњи и Жабарима.
Тренутно опасност од изливања Јасенице прети Наталинцима. Њено корито је овде пуно. Дирекција за изградњу општине Топола и ЈКСП су тамо већ упутили људе и механизацију како би се џаковима са песком додатно подигли бедеми и заштитило угрожено становништво, а уколико би киша наставила да пада опасност прети за готово тридесет домаћинстава.

     
петак, 25. април 2014.
[почетна страна]
 
Делегација Марибора у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаТополу jе данас посетила делегација града Марибора. Делегацију из Словеније коју је предводио Бојан Кирбиш, председник мариборске општине Старше, у просторијама општине примио је председник општине Топола, Драган Јовановић.
Председник Јовановић је најпре упознао госте са историјатом Тополе. У даљем току разговора отворене су теме усмерене ка стварању повољне пословне климе и могућности економске сарадње два града.
Поред разговора са председником Јовановићем, гости из Марибора посетили су знаменитости Тополе: Задужбину краља Петра I – Цркву светог Ђорђа на Опленцу, Краљеву кућу и Краљев вински подрум.

уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Туцанијада 2014
 

Општина ТополаДанас је у Карађорђевом граду одржано VI такмичење за избор најјачег и најлепшег јајета. Овогодишња Туцанијада, како се званично назива ово такмичење, окупила је 37 учесника. У конкуренцији су углавном били малишани. Победничко јаје на крају такмичења је полупано и поједено како би се присутни уверили у регуларност такмичења. Културни центар Топола који је организатор овогодишње Туцанијаде, наградио је победнике пехарима и плакетама.
Победу је са својим јајетом однела мала Вања Коларевић. Друго место освојила је Биљана Нићифоревић, а треће Петровић Ђорђе. Титулу победника у избору најлепшег ускршњег јајета понела је Магдалена Петровић.

       
уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Јутрење на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина Топола Хришћански храмови и верници обележили су највећи празник у години – ускрснуће Исуса Христа. Тако је било и у Тополи. У цркви светог Ђорђа на Опленцу, у суботу у поноћ, започело је васкршње јутрење и света литургија коју су у присуству великог броја верника и пратњу црквеног хора „Опленац“, служили свештеници опленачког намесништва.
Почетак васкршњег славља представља и крај седмонедељног Великог поста, тако да је после причешћа уследило куцање ускршњим јајима уз традиционалан поздрав ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС!
Основа новозаветне проповеди и вере у спасење – Васкрс-Ускрс – празник је над празницима и ове године га у исто време обележавају сви хришћани. У шаренилу боја ускршњих јаја, стари је обичај да се прво јаје офарба у црвено.

     
уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Загрљај у Ускрсу
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ центру Тополе у току је продајна изложба ускршњих радова и осликаних јаја коју је организовало Удружење „Загрљај“ – Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним лицима и другим хендикепираним лицима општине Топола, у сарадњи са Удружењем хранитеља и старатеља „Цврчак“. Свесрдну помоћ у припреми изложбе пружили су ученици основне школе „Карађорђе“.Општина ТополаОпштина Топола
Шаренило и разноликост фигура и јаја привлачи пажњу пролазника, а када се постави питање цене она једноставно не постоји – потпуно је купцу на вољу остављено колико ће које јаје или украс да плати.

четвртак, 17. април 2014.
[почетна страна]
 
BIZNIS PARTNER 2014
 

На основу анализе великог броја компанија, предлога пословних партнера и резултата независних истраживања тржишта, ОПШТИНА ТОПОЛА КАО ЈЕДИНА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ ЈУГО-ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ ПОНЕЛА ЈЕ ТИТУЛУ BIZNIS PARTNER 2014.
Коначна одлука је донета на основу анализе добијених резултата који су потврдили да је Општина Топола креирала услове за повољнију пословну климу и амбијент атрактиван за потенцијалне инвеститоре. Том приликом водило се рачуна о ширим друштвеним интересима, локалној заједници и еколошким императивима окружења, унапређењу инфраструктурне опремљености и убрзању процедура, што са своје стране утиче на стварање нових партнерстава, побољшање пословне и инвестиционе климе и успостављање пословне сарадње у региону.
Бизнис партнер је потврда пословне успешности и регионалне препознатљивости, а добитницима је част, будићи да компаније саме бирају и оцењују своје пословне партнере за које сматрају да испуњавају постављене критеријуме.
Престижно признање које се додељује од 1995. године, Општини Топола биће уручено 17. јуна 2014. године у хотелу Metropol Palace у Београду, у присуству осталих лауреата, бројних пословних партнера, угледних привредника, представника Владе, чланова дипломатског кора, представника медија и других уважених личноссти из јавног и културног живота у региону.

среда, 16. април 2014.
[почетна страна]
 
Интересовање за понуде Централне Србије
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа управо завршеном Међународном сајму туризма који је од 10. до 14. априла одржан у Новом Саду, око 120 излагача представило је своје понуде за путовања, летовања, излете и викенд одморе. Као и претходно у Нишу и овога пута, у Мастер хали сајма, своју туристичку понуду и потенцијале обједињено су, у оквиру регије Централне Србије, изложиле туристичке организације Крагујевца, Тополе, Кнића, Баточине, Лапова, Раче, Рековца и Деспотовца. Представљене су културно-историјске и природне знаменитости, нови туристички производи, водичке туре и манифестације нашег региона.
Пажњу посетилаца привукла је понуда сеоског туризма, укључујући и могућност активног одмора. Такође, интересовање је владало за програм посете најзначајнијим црквама и манастирима, тј за верски туризам и најзначајнијим локалитетима на нашем подручју из Првог светског рата. Представници новосадских агенција показали су интересовање за програм посете Тополи и Крагујевцу, пре свега у оквиру једнодневних излета.
Штанд Централне Србије међу првима су посетили његова екселенција Семуел Самсон, амбасадор Индонезије, Гордана Радосављевић, помоћник министра привреде за сектор туризма, Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије, затим представници привредних комора, излагача из земље и иностранства итд.
Новосадски сајам је ове године, за разлику од предходних, организован у априлу, али је посетилаца, по општој оцени излагача, било веома мало, иако су истовремено организовани сајам гастрономије и изложбе вина и старих заната. Међутим, дешавања на овој манифестацији пропратио је велики број новинара, тако да је медијска промоција била изузетно квалитетна.

уторак, 15. април 2014.
[почетна страна]
 
„Опленац“ на сајму у Нишу
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа 15. Међународном сајму туризма и активног одмора одржаног од 3. до 5. априла у Нишу, на заједничком штанду у оквиру регије Централна Србија, Туристичка организација ''Опленац'' из Тополе, у оквиру туристичких потенцијала општине представила је споменичко наслеђе, винске путеве и винске туре као и дефинисани туристички производ – манифестациони туризам. Носиоци манифетационог туризма у Тополи али и повод за долазак су две дефинисане манифестације – Опленачка берба грожђа и Ђурђевдански дани на Опленцу. Ове године на штанду Туристичке организације појавила се и разнолика понуда сувенира, која је поред укупне туристичке понуде, привлачила велики број гостију.
На сајму који је одржан у хали Чаир, представило се 111 излагача из земље и региона. Осим Србије, на сајму су се представили излагачи из Републике Српске, Босне, Црне Горе, Грчке и Бугарске. Своју понуду, поред туристичких организација општина и градова, представиле су и туристичке агенције, хотелијери, туроператори и клубови адреналинских спортова.

среда, 9. април 2014.
[почетна страна]
 
TO „Oпленац“ на Међународним сајмовима
 

Општина ТополаОпштина ТополаТуристичка организација „Опленац“ из Тополе учествоваће у наредне две недеље на два значајна Међународна сајма. У Нишу се од 3. до 5. априла одржава 15. Међународни сајам туризма и активног одмора. На заједничком штанду сајма, у оквиру регије Централне Србије, туристичке потенцијале општине Топола, ТО „Опленац“ представиће заједно са туристичким организацијама Крагујевца, Деспотовца, Раче, Кнића, Баточине, Лапова и Рековца. Досадашња искуства овако удруженог појављивања на сајмовима показала су да се у заједничком представљању туристичких производа општина Централне Србије укупно задржавање туриста продужава, а додатна потрошња повећава.
Општина ТополаПоред Ниша, ТО „Опленац“ ће се, такође у оквиру регије Централне Србије, појавити и на Међународном сајму туризма који се од 10. до 14. априла одржава у Новом Саду. Сајам ће бити прилика да се у оквиру манифестационог туризма промовишу Ђурђевдански дани на Опленцу и Опленачка берба, али и збирно споменичко неслеђе, вино и винске туре, које представљају повод за долазак туриста. Овај сајам се први пут одржава у пролећном термину, а основна идеја и разлог померања са јесењег у пролећни термин је промоција туристичких потенцијала Србије у наступајућој туристичкој сезони.

среда, 2. април 2014.
[почетна страна]
 
Отворимо врата хранитељству
 

У организацији Удружења хранитеља и старатеља „Цврчак“ из Тополе, данас је у сали хотела „ТРИ О“ одржана трибина под називом „Отворите врата хранитељству“. Основни циљ трибине - којој су присуствовали грађани који су већ хранитељи или заинтересовани заОпштина Топола хранитељство, невладин сектор, представници установа социјалне заштите, професионалци запослени у тим установама - била је афирмација хранитељства као једног од облика заштите деце без родитељског старања.
Присутне је у уводном обраћању поздравио председник Удружења, Драгош Митровић и сам хранитељ и у поздравној речи подсетио да је данашња трибина једна од бројних активности у оквиру пројекта „Подршка хранитељским породицама у Тополи“. Захвалио се и фондацији „Траг“ која је омогућила финансијску подршку пројекту.
Општина Топола Председник општине Топола, Драган Јовановић, је скренуо пажњу присутнима на племенитост коју хранитељство носи са собом, а посебно на пружање помоћи најмлађима којима је она и најпотребнија. Указао је на потребу за новим хранитељским породицама која је нарочито изражена у последњих годину дана.
-Потребно је да се глас са ове трибине што јаче чује... утичимо на најближе, на своје пријатеље јер морамо имати још више породица које се баве хранитељством – рекао је између осталог председник Јовановић и обећао да ће локална самоуправа све учинити да се као и до сада Удружењу хранитеља нађе при руци и одговори на њихове потребе.
У даљем делу трибине, хранитељица Ивана Јанковић је надахнуто и емотивно пренела своја искуства говорећи о деци која су била код ње на хранитељству. Директор Центра за породични смештај из Крагујевца, Славиша Сорак, представио је установу која је основана пре две године одлуком Владе Републике Србије, у чијој надлежности је пет округа: Рашки , Расински, Златиборски, Моравички и Шумадијски. Истакао је да су преузете надлежности у непосредном праћењу и подршци за три округа у којима се налази око 300 хранитељских породица са 400 деце.
Десанка Ђорђевић Једоксић, правник у Центру за социјални рад у Аранђеловцу и Тополи, дала је законски оквир хранитељства који се ослања на права деце и хранитеља као и бенефиције које су омогућене деци. Након тога, Јасмина Барјактаревић, едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, говорила је о стандардима и процедурама у хранитељству, појашњавајући да свака потенцијална хранитељска породица мора бити стабилна по свим статусима што је основни предуслов за бављење хранитељством.

           
       
Општина ТополаВерица Новчић Петрић, такође едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, је говорила о реализацији обавезних програма припреме и обуке хранитеља. Осврнула се на значај усвајања знања и вештина хранитеља са циљем подршке деци у превазилажењу кризних ситуација.
-Хранитељство као родитељство плус, представља изазов који мобилише снагу породице и ресурсе заједнице – рекла је Верица Петрић.
Испред невладиног сектора сектора обратила се Славица Ђурић Павловић која је подсетила суграђане на невладин сектор у нашој општини, активности и значајну везу са институцијама. Поред тога она је истакла и значај НВО „Загрљај“ као ресурс за хранитељске породице које брину о деци и младима са развојним тешкоћама.
Неопходност и корисност одржавања трибине употпуњена је постављањем питања која су уследила на њеном крају. Осим тога присутнима је подељен и пропагандни материјал – информатор о хранитељству као и први број часописа „Породични смештај“.
четвртак, 13. март 2014.
[почетна страна]
 
Жена Општине
 

Општина ТополаУ оквиру обележавања 8. марта, Међународног дана жена, данас је у сали биоскопа у Тополи уручено признање „Жена општине Топола“. Овогодишња славодобитница је псохолог Верица Новчић - Петрић, запослена у Центру за породични смештај и усвојење у Крагујевцу. Миодраг Лазић, председник удружења СУБНОР-а Тополе које је, уз покровитељство Општине и организатор манифестације, уручио је Верици Петрић и плакету „Даринка Радовић“ која се додељује уз ово признање. Плакета се додељује у области хуманости, пожртваности, родољубља и човекољубља.
Поред тога, мајкама, супругама и уопште породицама палих бораца са подручја општине Топола у сукобима 1990-1999, Удружење РВИ и ППБ Србије традиционално је, као знак пажње уручило пригодне поклоне. Поклоне је у име Удружења уручио Јовица Павловић.
У културном делу програма публици се представила млада женска певачка група КУД „Опленац“ као и фолклорни ансамбл, док је у драмском делу приказана „Бајка о Даринки“, по тексту и у режији Јоване Милованчевић.

           
       
петак, 7. март 2014.
[почетна страна]
 
Инвестиције и радови од значаја за Тополу
 

Данас је у радној посети Тополи боравио Велимир Илић, министар за грађевину и урбанизам у Влади Републике Србије. Са својим домаћином, председником општине Драганом Јовановићем, министар Илић је обишао радове на изградњи фекалне канализационе мреже у тополском насељу Крива бара, пројектом који се реализује у сарадњи са овим Министарством.
Општина Топола-Радови које изводимо су и због грађана Тополе и због повољнијих услова водоснабдевања и живота уопште од великог значаја и ја се у име грађана Тополе и овог дела Шумадије од срца захваљујем ресорном министру Велимиру Илићу. Данас смо овде у Кривој бари – ободном делу Тополе у коме се врши изградња фекалне и кишне канализације. Овај пројекат је битан за Тополу пре свега због обезбеђења изворишта Кречана које смо пустили у рад прошле године, а које се показало кључним за стабилизацију водоснабдевања Тополе. План је да у току ове године проширимо Кречану јер она има простора да даје више од 10 литара воде у секунди. Изградњом канализације ми штитимо и ово извориште. Терен је веома захтеван, али људи из ЈКСП веома савесно раде свој посао тако да ће он бити завршен до краја овог месеца – рекао је председник општине Топола.
Он је такође нагласио да вредност ове инвестиције износи више од 10 милиона динара. По 50% средстава улажу Општина и Министарство за грађевину и урбанизам. По завршетку ових радова прелази се у други део Тополе у улицу Омладинских бригада где ће се такође изводити радови на изградњи фекалног колектора чија ће изградња коштати око 8 милиона динара, а општина Топола ће га финансирати заједнички „динар на динар“ са Владом и ресорним Министарством.

           
Министар Илић је истакао да је овде реч о једној од великог броја инвестиција које су заједнички реализоване у Тополи. По његовим речима циљ је да свако место, без обзира на његову величину добије канализацију. На овај начин, тврди Илић „избегавамо еколошку катастрофу, тако да је изградња фекалне канализације постављена као један од наших приоритета“. Он је нагласио и нужност промене водоводних азбестних цеви због својих канцерогених својстава. „Где год их има, рекао је Велимир Илић, њихову замену стављамо на прво место“.
-Мада је ово техничка Влада, ми ове послове радимо... Градилишта раде и у Тополи и у другим местима. Ради се и гради нормално као да нису избори – рекао је између осталог министар урбанизма и грађевине у првом делу посете Тополи.
У другом делу посете председник Јовановић је са својим гостом посетио фарму крава у Белосавцима, чији је власник Драган Мијатовић. У својим објектима он негује више од 50 крава музара. Поред низа проблема са којима се сточари суочавају, Велимир Илић је указао и на акутни проблем који главобоље задаје и сточарима овог краја као и многих других крајева Србије, а то је недовољна количина воде неопходне за стоку. „Вода једноставно нестаје из бунара“ рекао је и истакао да се овај проблем мора решавати на нивоу државе. На крају своје посете општини Топола, као једно од решења, Велимир Илић је видео у артеријским бунарима и понудио испитивања и истраживања институција које се тим послом баве.
уторак, 4. март 2014.
[почетна страна]
 
Додела стипендија
 

Општина ТополаУ скупштинској сали општине, у суботу, 1. марта, студенти који имају пребивалиште на територији Општине Топола, потписали су уговоре о стипендирању за школску 2013/2014 годину. Уговоре са студентима је у име Општине потписао председник Општине Драган Јовановић. Он је пожелео студентима пуно успеха на студијама и животу уопште, а такође и „нека вас хвале резултати које постижете на својим факултетима, а који ће вас довести до факултетских диплома“.
Право на општинску стипендију стекло је 99. студената. Основну општинску стипендију у износу од 3000 динара примаће њих 68. док ће 31 студент примати увећану општинску стипендију у износу од 5000 динара.

           
понедељак, 3. март 2014.
[почетна страна]
 
Припреме за сајам туризма
 

На 36. Међународном сајам туризма који се од 27. фебруара до 2. марта одржава на Београдском сајму, учешће ће традиционално узети и Туристичка организација „Опленац“ из Тополе. Туристичке потенцијале и дестинације општине Топола, Туристичка организација ће презентовати на заједничком штанду регије Централна Србија, у хали 4, број 4018. На истом штанду са општином Топола, представиће се град Крагујевац, општине Рача, Баточина, Кнић, Лапово и Деспотовац.

понедељак, 24. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Сретење на Опленцу
 

Општина ТополаДан државности Републике Србије обележен је у суботу, 15. фебруара, на Опленцу полагањем венаца и црећа на саркофаг вође I српског устанка. Сенима вожда Карађорђа, у цркви светог Ђорђа, поклонили су се председник техничке Владе Републике Србије, Ивица Дачић, престолонаследник Александар II Карађорђевић, принц Филип као и делегације Општине Топола, српских ветерана и Задужбине краља Петра I.
Премијер Дачић је, честитајући Дан државности, поручио грађанима да овај дан представља и тежње за изградњу модерне државе каква Србија у будућности жели да буде. „Време у којем смо није време за експерименте с државношћу, већ време да јединствено кренемо путем који ће нас водити ка сигурнијој будућности“, рекао је Дачић.

         
уторак, 18. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Предлози нових међумесних редова вожње
 

Поводом преузимања линија у локалном саобраћају на територији општине Топола од стране „Вуловић транспорта“ из Крагујевца који је ступио на снагу од 1. фебруара, данас је председник општине Драган Јовановић примио житеље села Овсиште и Трнава. Мештани ових села су од председника Јовановића захтевали да се аутобуска линија која иде у Трнаву преко Божурње и Овсишта раздвоји што је председник општине у сагласности са превозником и прихватио. То значи да ће директна линија преко Божурње ићи за Овсиште и неће даље саобраћати за Трнаву. Иначе, цена месечних карата за ђаке на релацији Овсиште-Топола износи 3200 динара, а у току сутрашњег дана саопштиће се табеле са свим ценама и категоријама.
„Вуловић транспорт“ је данас на увид доставио захтев за међумесне односно републичке линије које је упутио Министарству саобраћаја, а које се могу видети у прилогу овог текста. Ради појашњења AS означава аутобуску станицу, а C центар.
Председник Јовановић је од грађана затражио да доставе своје примедбе, коментаре и предлоге и да ће месечне карте важити и у овим међуградским аутобусима када Министарство да сагласност на достављени ред вожње, а локална самоуправа подржава овај захтев јер само уклапањем међуградских и локалних линија се може добити квалитетан превоз у општини.
Предлози нових међумесних редова вожње

уторак, 4. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Топола носилац пројекта Помоћ у кући
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и званично је постала носилац пројекта „Услуга помоћ у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“ који ће се наредних дванаест месеци финансирати из средстава Европске уније. У београдском хотелу Crowne plaza у среду, 29. jануара, одржана је свечана церемонија потписивања уговора са градовима и општинама чији су пројекти одабрани за финансирање у оквиру грант шеме EU Exchange 4. Уговор је у име општине Топола потписао председник општине Драган Јовановић.
Церемонији потписивања присуствовали су Мајкл Девенпорт, амбасадор ЕУ у Србији, Игор Мировић, министар регионалног развоја и локалне самоуправе, Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за Европске интеграције у Влади Републике Србије и други угледни гости.
Општина ТополаПоводом потписивања уговора председник Јовановић је изразио задовољство чињеницом да је Општина Топола носилац пројекта вредног више од 100.000 еура, као и стручним кадром оспособљеним да изради овако сложен пројекат. Млађи партнери Тополе у његовој реализацији биће општине Аранђеловац и Смедеревска Паланка. Геронто домаћице ће обилазити стара и изнемогла лица и помагати им у обављању кућних послова.
Организатор церемоније је Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО). Програм Exchange 4 спроводи СКГО која ће корисницима грантова пружити стручну подршку у току реализације пројекта, а према процедурама ЕУ и у складу са важећим законским прописима.

четвртак, 30. јануар 2014.
[почетна страна]
 
У славу просветитеља
 

Општина ТополаОпштина ТополаШколе тополске општине обележиле су данас сечењем славског колача, драмским и хорским извођењем, школску славу – Светог Саву. Сечењу славског колача у Основној школи „Карађорђе“ присуствовао је и председник општине Драган Јовановић. На име и дело првог српског архиепископа, дипломате и просветитеља подсетили су се присутни уз помоћ ученика и наставника који су се потрудили да својим програмом у школама развеју дух православља.

           
           
понедељак, 27. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Пас напао девојчицу
 

Поводом немилог догађаја до кога је овога јутра дошло, председник општине Топола, Драган Јовановић, издао је следеће саопштење за јавност:
„Јутрос је за длаку избегнута трагедија јер је девојчицу Сару Петровић из Тополе, када је кренула у школу, напао пас ротвајлер. Девојчица је '99 годиште и тренутно је у болници у Аранђеловцу. Према казивању директора болнице др Благојевића девојчица је добро, нема виталних повреда, има крвне подливе на леђима и огуљена колена. Наравно у шоку је после свега. Сара неће бити задржана на болничком лечењу и за сат времена ће већ бити код куће. Пас није луталица. Од познатог је власника. На терену су тренутно полицајци и ветеринарски инспектори. Не могу лако да га ухвате. Овај догађај је још само један пример да се ови Закони где су пси заштићени као људи потпуно накарадни и ево до чега доводе. Против власника пса биће поднета кривична пријава. Време је да се мења и Одлука о држању паса и условима ко поже држати у дворишту оваквог пса, јер ово је пример шта се може десити када се о псу не води рачуна.“

Најновија вест:
Према последњим информацијама пас је ухваћен и налази се под надзором. Очекује се збрињавање у прихватилиште од стране зоохигијенске службе.

среда, 22. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Изградња система за наводњавање
 

Имајући у виду значај наводњавања који се првенствено огледа кроз обезбеђивање високих и стабилних приноса гајених култура, као и податак да се Србија по површинама под системима за наводњавање налази међу последњим земљама Европе, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за пољопривредно земљиште у сарадњи са Општином Топола, издвојиће значајна средства за израду пројектно - техничке документације и изградњу заливних система у наредним годинама.
Потребно је да се заинтересована лица за израду пројектно-техничке документације и изградњу система за наводњавање – регистровани пољопривредни произвођачи – физичка и правна лица обрате Општинској управи општине Топола ради евидентирања. Такође, могу се пријавити и лица која су самостално или уз помоћ Општине кренула у израду документације.
Рок за подношење података је 31. јануар 2014. године.
Све неопходне информације могу се добити у Општинској управи општине Топола, канцеларија број 24, као и на телефон 811-008. Контакт особа је Зорица Станковић.

понедељак, 20. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Тренуци среће за децу у хранитељским породицама
 

Традиционални новогодишњи сусрети деце која се налазе у хранитељским и старатељским породицама одржани су данас у сали хотела „Опленац“. На приредби коју шести пут за редом огранизује Удружење хранитеља „Цврчак“ из Тополе подељено је 27 новогодишњих поклон-пакетића. Заједничко дружење обогаћено је пригодним културним програмом као и избором најбољег божићњег специјалитета.
Општина ТополаОпштина ТополаСкупу се обратио председник Удружења хранитеља Драгош Митровић, а децу и госте су поздравили између осталих и председник општине Драган Јовановић и директор Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца, Славиша Сорок. Председник Јовановић је нагласио величину људи који се баве подизањем деце која су напуштена од стране својих биолошких родитеља и истакао њихову племенитост у тежњи да им пружи срећно детињство.
Општина Топола Драгош Митровић је честитајући новогодишње и божићне празнике најпре поздравио децу која се налазе у хранитељским и старатељским породицама. Упутио им је јасну поруку да су саставни део заједнице која брине о њима и пожелео да одрастају окружени љубављу, пажњом и бригом породица у којима се налазе. Он је подсетио на досадашњи рад и активности „Цврчка“ међу којима су и дружења и посете музејима, манастирима, позориштима, зоо вртовима и базенима. У име хранитеља, Митровић се захвалио председнику општине Драгану Јовановићу који је излазио у сусрет плановима и активностима Удружења као и Славиши Сороку на професионалној подршци. Између осталих захвлност је изражена и фондацији Траг која је препознала снагу „Цврчка“ и кроз подршку пројекту „Подршка хранитељству у Тополи“ омогућила да у наредник шест месеци Удружење буде веома активно. Сходно томе заслужним институцијама, организацијама и појединцима су уручене захвалнице.

         
           
         
           
Оно што је данас виђено и доживљено у сали хотела „Опленац“ било је препуно позитивног набоја којим је провејавао дух тежње за афирмацијом хранитељства. Бити добра хранитељска породица за њих значи бити уз дете у његовом одрастању – разумети га и помоћи да превазиђе кризе – помоћи му да правилно формира свој идентитет и припремити га за осамостаљивање.
понедељак, 13. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Благи дани у Тополи
 

Општина ТополаОпштина Топола, Задужбина краља Петра I и Црквена општина Топола са највећом радошћу са којом сав хришћански свет дочекује божићне празнике и ове године, на свечан и духовно примерен начин, обележиле су дан Христовог рођења. Програм обележавања Бадње вечери је започео уношењем бадњака у цркву светог Ђорђа на Опленцу где је, у присуству великог броја грађана, уз саслужење свештенства опленачког намесништва и црквени хор „Опленац“, одржано Божићно Бденије.
После Бденија, у порти цркве која, чини се никада до сада није била испуњенија народом, упаљен је бадњак док су са бине допирали звуци прикладних песама у извођењу младе женске певачке групе КУД-а „Опленац“. Уз уобичајени поздрав ХРИСТОС СЕ РОДИ суграђанима се обратио председник општине Драган Јовановић после чега је уследила подела божићних поклон пакетића деци. Поштујући традицију и дух православља најмлађим суграђанима је подељено више од 1000 пакетића док су одрасли имали прилику да се освеже чувеним шумадијским чајем.

         
         
       
среда, 8. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Бадње јутро на Опленцу
 

Општина ТополаОкупљањем у кући краља Петра I, отпочело је Бадње јутро на Опленцу. По традицији, окупљени, међу којима је био и председник општине Топола, Драган Јовановић, су кренули у сечу бадњака у опленачкој шуми. Треба нагласити да изузев ове органозоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Бденије са уношењем бадњака у цркву светог Ђорђа на Опленцу предвиђено је за 18 часова после чега следи паљење бадњака, пригодан културни програм и на радост најмлађих подела божићних пакетића. За ову прилику Општина Топола, Задужбина Краља Петра I, Црквена општина Топола и низ привредника су обезбедиле више од 1000 божићних пакетића.
Позивајући суграђане да се вечерас са најмилијима окупе на Опленцу, председник Јовановић је изјавиОпштина Тополао да Општина није желела новац да троши на скупе дочеке Нове године већ да куповином пакетића за децу на овај највећи хришћански празник као и дрва за огрев социјално угроженом становништву покаже људску солидарност и лепоту даривања.

понедељак, 6. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Порука миру, слози и љубави
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом божићних празника, синоћ је у холу Основне школе „Карађорђе“ одиграна, сада већ традиционална, представа Вертеп – приказ Христовог рођења. У препуном холу, пријатну атмосферу и потпуни ужитак, публици су пружили ученици школе, млађа женска певачка група КУД-а „Опленац“ и надасве црквени хор „Опленац“ који је вођен диригентском палицом Марије Ракоњац пре четири године и отргао овај обичај из заборава. У организацији овогодишњег приказа несебичну помоћ пружило је свештенство Црквене општине Топола, Удружење „Загрљај“ и Основна школа. Свакако вредна помена је и пажња ученика I један разреда. Они су уз помоћ родитеља и учитељице Слађане Делић припремили својим другарима из одељења деце са посебним потребама божићне поклоне. Ученици виших разреда осликали су иконе које су уручене институцијама, удружењима, организацијама и појединцима, међу којима и председнику општине Драгану Јовановићу.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПодсетићемо да црквенословенска реч „вертеп“ означава пећину. Вертепи, односно вертепаши пригодним песмама проносе вест о рођењу Исуса Христа уочи Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља. Поздрављају домаћина пожелевши му срећан празник и питају да ли могу ући у дом. Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење и здравље. Домаћин их затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем. Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

петак, 27. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Саветодавци о пољопривреди
 

Општина ТополаОпштина ТополаСаветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Крагујевац одржали су у петак, 13. децембра, у скупштинској сали општине Топола предавање на актуелне теме из области пољопривредне производње и заштите биља. Предавачи су били Јасмина Предојевић Симовић, Добривоје Поповић, Сузана Нешковић, Марко Вељковић, Снешка Новковић и Бранивоје Анђелић.
Међу разноврсним темама које су заступљене овим предавањем обухваћени су: Значај контроле плодности земљишта, Значај удруживања пољопривредних произвођача у актуелним тржишним условима, Екстремне суше, вегетациони периоди и структура сетве у сувом ратарењу, Складиштење и чување кукуруза, Тритикале, Сенажа и силажа, Берба и складиштење плодова јабуке, Основи интегралне заштите биља, Сеоски туризам у функцији руралног развоја Шумадијског региона.
Општина ТополаОпштина ТополаПрисуство значајног броја пољопривредника као и ученика пољопривредног смера СШ „Краљ Петар I“ из Тополе, доказ су интересовања које у општини Топола влада у правцу свеукупног унапређења пољопривредне производње. Управо у циљу конкретизације захтева савремене пољопривреде, саветодавци су се договорили са произвођачима о пружању стручне помоћи и даљој сарадњи.

понедељак, 16. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Мала Европа и мала Азија у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је од синоћ домаћин и покровитељ тродневног Међународног научног састанка који се одржава у хотелу „Опленац“. Скуп под називом „Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона – достизање регионалне конкурентности“, организује Институт за економику пољопривреде Београд, заједно са великим бројем институција из земље и иностранства.
Општина ТополаОсновни циљ и жеља организатора је да се, уз одабир интересантних и актуелних тема и присуство наших и иностраних еминентних стручњака, покрену нове снаге у одрживој пољопривреди и руралном развоју, како у дунавском региону тако и у целој Републици Србији. То је и разлог што се скупу одазвао велики број учесника из Србије и иностранства: Русија, Румунија, Јапан, Пољска, Словачка, Чешка, Аустрија, Немачка, Холандија, Мађарска, Италија, Бугарска, Република Српска, Молдавија, Словенија, Црна Гора, Македонија, Хрватска и др.
Општина ТополаИспред организатора речима: „... добро дошли у малу Европу и малу Азију“, присутне је поздравио директор Института, проф. др Драго Цвијановић. Истакао је да је Србија великим делом рурална и да је жеља да се кроз одрживу пољопривреду и рурални развој, развије и низ других делатности и подручја. Села попут Винче, по мишљењу професора Цвијановића, са развијеним воћарством, морају бити пример који треба и овом приликом показати свету. Он такође сматра да Србија зна и уме да направи добре пројекте када је у питању рурални развој. На питање зашто одржива производња, Цвијановић одговор налази у тежњи да производимо оно што можемо сви ми јести, почев од наше деце. Са локалном самоуправом се, по његовим речима, морају правити добри пројекти који ће бити у функцији развоја и општине Топола и свих општина које су углавном руралне.
Општина ТополаОсим Цвијановића као председавајућег конференције, скуп је поздравио и подржао и већи број учесника међу којима и уважени проф. др Радован Пејановић, проректор Универзитета у Новом Саду.
Општина ТополаЧаст, како је и сам нагласио, да и званично отвори конференцију имао је председник општине Топола, Драган Јовановић који је госте најпре упознао са историјатом самог хотела у коме се налазе, монументалном црквом светог Ђорђа у непосредној близини, а затим и на Тополу као прву престоницу од Турака ослобођене српске државе, због чега се она и назива „местом где историја живи“. Председник општине је упознао присутне са податком да Топола спада у групу развијених општина у Србији и да се на том месту налази управо захваљујући пољопривредној производњи. Приход од 11 милиона евра, према подацима Регионалне привредне коморе из Крагујевца, Топола је остварила само од извоза воћа. Он је нагласио да су села у општини Топола „жива“.
Поткрепио је овај податак чињеницом да у оквиру општине постоји око 4000 газдинстава, што мерено у процентима, према броју становника, представља значајан податак. Говорећи о квалитету воћарске производње у овој шумадијској општини, истакао је развој модела агрокооператива у циљу удруживања пољопривредних произвођача. Будући да је Србија кандидат за ЕУ, Јовановић упозорава да држава још увек нема одговор по питању средстава која ће наредне године бити уложена у аграр. Од овог скупа он тражи закључке како ће Србија у пољопривредној производњи ићи даље.
-Велики посао је пред вама. Велике задатке морате решити. Када се наредних година будемо виђали, надам се да ће Србија имати успешнију и квалитетнију пољопривредну производњу – рекао је на крају свог обраћања Драган Јовановић.
Општина ТополаПосле званичног отварања, до 7. децембра, када се завршава овај Међународни научни скуп, радиће се по одређеним пленарним секцијама. Планови, ставови и закључци, с обзиром на амбиције организатора и учесника, биће од изузетне користи, а на државним органима, а затим и самим произвођачима је да их припреме и спроведу у живот.

петак, 6. децембар 2013.
[почетна страна]
Топола у Крагујевцу – Срце Шумадије
у срцу регије Централне Србије
 

Општина ТополаКрагујевац и Шумадија сајам били су домаћини петог Међународног сајма туризма и сеоског туризма на коме се ове године појавило преко 100 излагача. Поред директора Шумадија сајма господина Самуиловића, представника управе града Крагујевца, излагачима и гостима обратила се и Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије која је изразила задовољство због чињенице да се у Крагујевцу организује сајам оваквих размера.
Општина ТополаТуристичка организација „Опленац“ Топола традиционално је узела ућешће и на овом сајму. После сајмова у Нишу и Новом Саду, сајам у Крагујевцу је био трећи у низу представљања туристичке понуде регије Централне Србије.
Уз Крагујевац, Рековац, Рачу, Кнић, Лапово, Баточину, Деспотовац и Трестеник, Топола је промовисала своје потенцијале, негујући укупану туристичку понуду и јединство различитости свих окупљених на штанду Централне Србије.
Општина ТополаОвогодишњи сајам туризма у Крагујевцу имао је и хуманитарни карактер. Улаз на сајам био је бесплатан, али су сви заинтересовани посетиоци и излагачи били у могућности да купе ваучере и тиме обезбеде учешће у наградном туристичком квизу и освоје неке од вредних награда.
Награде су обезбедили Шумадија сајам, Туристичке организације (Топола, Горњи Милановац, Крагујевац, Трстеник, Кнић, Љиг, Ужице, Златар, Златибор, Бајина Башта, Фоча и Херцег Нови) и њихови сарадници. Сав приход од продаје ваучера дониран је за лечење Наташе Ђурђевић, директорке Туристичке организације Кнића.

четвртак, 5. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Дан особа са инвалидитетом
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали Општине Топола данас је обележен Међународни дан особа са инвалидитетом. Поред тога, присутинима је представљен и први број билтена Инклузив у издању Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) „Загрљај“ из Тополе.
Изражавајући задовољство што су данас заједно, председник општине Топола, Драган Јовановић, је нагалсио да свако од нас у свом односу према инвалидним лицима мора пре свега поћи од себе и своје породице и замислити се како би се осећао у сличној ситуацији и да су врата Општине као институције и његова лично увек отворена за решавање проблема и потреба лица са инвалидитетом и било каквом другом врстом хендикепа.
Општина ТополаПредседница Удружења МНРО „Загрљај“ из Тополе, Славица Ђурић Павловић, говорила је о положају особа са инвалидитетом и других хендикепираних лица, а такође и о раду Удружења у току претходне године. Она је између осталог истакла да је положај особа са инвалидитетом знатно унапређен у односу на прошлост, али да су ове особе ипак и даље на одређен начин дискриминисане, пре свега због стереотипа и предрасуда које још увек владају у нашем друштву. У организацији скупа осим Удружења „Загрљај“, учествовало је и Удружење ратних војних инвалида и породица палих бораца (РВИиППБ) као и Удружење „Подршка. Права. Приступ – Србија“, чији је сарадник Јовица Павловић одржао тематска предавања: Глобална кампања за забрану нуклеарног наоружања и Извештај о раду РВИиППБ у текућој години.

         
         
уторак, 3. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Дестинација за краљевски одмор
 

Општина ТополаOпштина Топола и Туристичка организација „Опленац“ појавиће се на 5. Међународном сајму туризма и сеоског туризма који се од 28. до 30. новембра одржава у Крагујевцу. Туристичка организација ће на сајму наступити са три централне теме: промоција Тополе као дестинације за краљевски одмор, Винског пута Опленац као дела Винског пута Шумадије и незаобилазног манифестационог туризма – Опленачке бербе.
На штанду Туристичке организације „Опленац“ наћи ће се понуда укупних смештајних капацитета општине Топола, са посебним нагласком на понуди Хотела Опленац.
Заједно са Тополом, на штанду ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ на сајму туризма у Крагујевцу своју туристичку понуду представиће Крагујевац, Трстеник, Деспотовац, Рековац, Лaпово, Баточина, Кнић и Рача.

уторак, 26. новембар 2013.
[почетна страна]
 
Отворена пумпа у Наталинцима
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа свечан начин, у Наталинцима је данас отворена бензинска станица. Пуштању у рад присуствовао је и председник општине Драган Јовановић који је пресецањем врпце и званично означио почетак њеног рада.
Станицу која је ван функције била дуги низ година отворила је фирма DMB petrol oil из Аранђеловца. Поред Наталинаца ова фирма поседује бензинске станице у Аранђеловцу и Буковику, а располаже савременом опремом која ће и овде бити снабдевена свим неопходним врстама нафтних деривата.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола-Ово је пумпа која је заправо једина станица од Тополе до Раче и од Тополе до Смедеревске Паланке, дакле у распону од 30 километара. Битно је да наши мештани из доње Јасенице – Наталинаца, Шума, Јунковца, Клоке, Сепаца и Саранова, сада имају гориво за своје тракторе и аутомобиле и не морају више губити драгоцено време за снабдевање дериватима из Тополе или Паланке и Раче. Поред тога, направили смо и одличан контакт као локална самоуправа са инвеститором тако што смо ујединили уређење овог простора са спомеником палим борцима из Великог рата који дали своје животе за Краљевину Србију – касније испоставило се за Краљевину СХС, рекао је председник општине отварајући, за становнике овог краја значајан објекат.

понедељак, 25. новембар 2013.
[почетна страна]
Срце Шумадије
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ уторак, 19. новембра 2013. године, у конференцијској сали „Топола“, Хотела Извор у Аранђеловцу одржан је први заједнички састанак представника три средишње шумадијске општине: Тополе, Аранђеловца и Раче. Заједнички циљ и резултат иницијативног састанка требао би да буде нови туристички кластер СРЦЕ ШУМАДИЈЕ.
Подршку формирању кластера дали су: председник општине Топола, Драган Јовановић, председник општине Аранђеловац Бојан Радовић, председница општине Рача Драгана Живановић, као и власник Хотела „Извор“ Мирољуб Алексић. Медијски покровитељ туристичког кластера „Срце Шумадије“ је ТВ „Сунце“.
Општина ТополаФормирање кластера у туристичкој понуди поменутих шумадијских општина представљају нове могућности интересног удруживања. Кластери су се показали као најуспешнији модели, јер подразумевају иновативни приступ, умрежавање и пораст односно развој конкурентности. Са друге стране кластеризација сваког учесника или члана кластера не значи губљење индивидуалности и особености. Циљ формирања туристичког кластера јесте унапређење туризма и укупне туристичке понуде општина Тополе, Аранђеловца и Раче.

петак, 22. новембар 2013.
[почетна страна]
Признање из Лесковца
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа шестој Изложби сувенира и туристичких публикација „Лесковац 2013“ Туристичка организација „Опленац“ из Тополе освојила је III место у категорији КОЛЕКЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ФОТОГРАФИЈА, под називом ДРАГУЉИ СА ОПЛЕНЦА ОСТАВШТИНА ЗА БУДУЋНОСТ, којом је представљена туристичка понуда Општине Топола, аутора Зорана Петровића. Такође III место Туристичка организација „Опленац“ је освојила у категорији ВИШЕЛИСНА ТУРИСТИЧКА ПУБЛИКАЦИЈА СА ВИШЕ ОД 50 СТРАНИЦА, монографијом Опленачке бербе, рађеном поводом 50. јубиларне Опленачке бербе, аутора Игора Петровића, а у издању Туристичке организације „Опленац“.

понедељак, 18. новембар 2013.
[почетна страна]
ТО у Крушевцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ организацији Туристичке организације града Крушевца, 31. октобра, одржана је девета изложба „Туристичка публикација Србије `13“. У холу Народног музеја, манифестацију је отворио заменик градоначелника Крушевца, Синиша Максимовић. Награде и признања најбољим Туристичким организацијама уручила је Гордана Николић, директор Туристичке организације Крушевца. Туристичка организација „Опленац“ из Тополе освојила је награду у категорији „Вишелисна туристичка публикација са више од педесет страница“ за Монографију Опленачка берба. Изложба је уједно искоришћена за промоцију Тополе као атрактивне туристичке дестинације.

петак, 1. новембар 2013.
[почетна страна]
 
Наставак проблема у аутобуском превозу
 

Општина Топола још увек нема дугорочно решење о превозу путника. Од петка, 01. новембра, међуградске и међумесне линије на територији општине Топола требала је да преузме београдска „Ласта“. Те линије аутобуског превоза до половине октобра је одржавао „Аутосаобраћај“ из Крагујевца, а због неиспуњења обавеза, уговор са „Аутосаобраћајем“ је раскинут.
Председник општине, Драган Јовановић, је поводом колапса аутобуског саобраћаја на територији општине Топола изјавио да „Ласта“ неће преузети ни локалне линије што се очекивало и било најављивано. Он је рекао да због блокада путева и свега осталог што се дешава, Општина као институција и њени суграђани су принуђени да само немо посматрају хаос до кога долази у окружењу и изражава протест што држава толерише блокаде саобраћајница и неће да одузме линије „Аутосаобраћају“ који не врши превоз и самим тим не испуњава своје обавезе.
Београдска „Ласта“ не може да усагласи превоз у Тополи без међуградских линија, а радници, ђаци и путници због свега тога највише трпе. Неко очигледно не сме или не жели да стави тачку на сва ова дешавања и каже да је било доста. Председник Јовановић не жели да се ико више поиграва са људима и указује да нам Дом здравља неће моћи да ради јер у другој смени нећемо моћи да обезбедимо превоз лекара из Крагујевца – неће моћи да долазе наставници и ђаци који путују из Крагујевца, Аранђеловца, Младеновца, Страгара и док се овај проблем, пре свега политички, не реши општина ће морати да организује превоз како зна и уме. Докле ће све ово трајати тешко је одговорити, али је и чињеница да дуго не може тако. Приватници ће возити и у новембру – све локалне линије уз поласке Интер турса ка Аранђеловцу и Крагујевцу, односно до дугорочног и адекватног решења.

среда, 30. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Хаварија водоводне цеви
 

Поводом пуцања главне водоводне цеви у Винчи и хаварије до које је том приликом дошло, председник општине Топола, Драган Јовановић, је издао саопштење за јавност путем друштвених мрежа и медија:
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола„Поред проблема са притиском воде у градском водоводу који траје већ пет дана, а који је настао услед пуцања вентила на главном резервоару на Опленцу, због чега немамо довољан притисак воде ка селима, дошло је доОпштина ТополаОпштина Топола нове хаварије на главној водоводној цеви у Винчи, на потезу изнад Александровића. Екипе су на терену и радови на санирању су у току. С обзиром да је реч о пластичним цевима квар ће морати да отклони екипа из Горњег Милановца. Највероватније ће и град морати да буде искључен са водоснабдевања највише 12 сати о чему ће грађани бити обавештени.“

понедељак, 28. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Отворен Омладински клуб у Тополи
 

Данас је у Тополи, покрај градског стадиона, отворен Омладински клуб. Ова вест ће свакако обрадовати младе Тополе, јер ће простор који је намењен управо њима на адекватан начин бити употребљен као место окупљања, одржавања разноврсних радионица, састанака и трибина. Значајан тренутак у животу младих подржали су Министарство омладине и спорта и Општина Топола. Увертира у отварање клуба биле су песме женске певачке групе КУД „Опленац“ из Топле, такође младе групе која се већ доказала низом победа на певачким смотрама у Злакуси и Сарајеву.
Општина ТополаОпштина Топола Пресецањем врпце, Омладински клуб свечано је отворио председник општине Топола, Драган Јовановић, а присутнима су се обратили и Тамара Илић – представница центра „Сунце“ из Крагујевца, Љубиша Недељковић - директор Средње школе „Краљ Петар I“ у Тополи, Дејан Ђурић, професор историје у овој школи и Ема Стевановић – координатор Канцеларије за младе општине Топола.
Председник Јовановић је изразио задовољство у име Општине и Министарства што су подржали ову и друге акције које ови омладинци предузимају, а које доносе много тога доброг. На овај начин добија се место окупљања где ће, осим дружења, млади моћи да се едукују и стичу нова знања као и да сазнају шта је то што ће у будућности бити потребно, односно који стручни профили знања ће бити потребни у општини Топола, а све то зарад њиховог будућег запошљавања.
-Ово ће бити ембрион – почетак који ће донети много тога доброг свима нама и наравно читавој овој средини – закључио је председник Јовановић.
Тамара Илић је похвалила рад Канцеларије за младе, њихову жељу да се активирају и резултате постигнуте за непуних годину дана. Координатор Канцеларије за младе општине Топола, Ема Стевановић је рекла да је Омладински клуб само један нови почетак, нова шанса и нада да ће се млади Тополе још више укључити у омладински живот и тиме допринети побољшању живота у локалној заједници.

             
           
На крају су додељене Захвалнице заслужнима да се Омладински клуб у Тополи отвори: Министарство омладине и спорта, председник општине Топола – Драган Јовановић, Удружење „Сунце“ из Крагујевца, Средња школа „Краљ Петар I“, ОШ „Карађорђе“ и другим заслужним појединцима.
четвртак, 24. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Решавање проблема аутобуског саобраћаја
 

Велики проблеми који су настали услед, благо речено, нередовног и све горег превоза путника, ученика и радника, приморали су руководство Општине Топола да предузме конкретне кораке како би превазишли постојеће стање.
Општина ТополаДанас је по хитном поступку председник општине Топола, Драган Јовановић, сазвао у улози команданта, састанак Штаба за ванредне ситуације и састанак општинског Већа. Штаб за ванредне ситуације је, после изнетог тренутног стања превоза путника, донео Закључак којим се општинском Већу налаже да предузме све неопходне мере како би се постојеће стање аутобуског превоза на територији општине што пре нормализовало.
С тим у вези донете су Одлуке о раскиду уговора са Аутосаобраћајем из Крагујевца због неиспуњења преузетих обавеза као и о ангажовању другог превозника у локалном превозу до избора новог по расписаном тендеру.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је већ дуго указивала на проблем превоза путника и нередовно одржавање постојећих линија. Све своје обавезе је уредно измирила па чак и толерисала дуговања поменутог певозника која на име пореза износе 3,5 милиона динара.
Највећи проблем који се у овом тренутку поставља пред Општину Топола је начин како до почетка јануара, односно у наредна два и по месеца ангажовати новог превозника, јер Јавни позив за превоз у локалном саобраћају је већ расписан тако да се овај законски период који истиче крајем године појављује као вакуум период.
Већ данас је за превоз путника у локалном саобраћају ангажован Интер турс из Аранђеловца. Због блокаде аутобуске станице аутобуси ће, видоно обележени таблама у ком ће правцу превозити, бити паркирани испред Југопетролове пумпе и кренуће у 13.30 сати према својим дестинацијама.
Од сутра ујутру аутобуси ће ићи ка селима са паркинга испред самопослуге Макси. Постојећа ситуација ће се практично решавати из дана у дан све до коначног решења проблема. Оно што је за путнике који користе аутобуски превоз од значаја је податак да ће за оне који већ поседују месечне карте оне важити до краја овог месеца без обзира на превозника, а наредних дана ће се знати са којим ће се превозником склапати уговори око нових месечник карата. Проблем представља и међуградски саобраћај тако да ће се и он решавати у ходу, ангажовањем превозника и склапањем уговора о превозу путника.

четвртак, 17. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Помен краљу Александру I
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Општина Топола

Светом Архијерејском литургијом и парастосом који је служио епископ шумадијски господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва и пратњу црквеног хора „Опленац“, данас је у цркви светог Ђорђа на Опленцу одата почаст краљу Александру Првом Карађорђевићу, трагично преминулом 1934. године у марсејском атентату. Литургији и парастосу, поред великог броја поштовалаца, присуствовао је и краљев унук, принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНакон Свете Архијерејске службе и парастоса уследила је Државна церемонија полагања венаца на гроб Витешког краља Александра I Карађорђевића.
Венце су положили: - Министарства рада и социјалне политике – Државни секретар Негован Станковић, - Министарство одбране, - ЊКВ Престолонаследник Александар II Карађорђевић, - Општина Топола – Председник општине Драган Јовановић и заменик председника општине Драган Живановић, - Задужбина краља Петра I Караћорђевића Топола, - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918, - Савез потомака ратника 1912-1918, - Монархистички покрет „Краљева гарда“ Велика Плана и Мештани села Обреж код Варварина.

среда, 9. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Оцењивање вина и ракија
 

Општина ТополаВише од стотину узорака вина и ракија нашло се данас у Карађорђевој касарни на IX Међународном оцењивању вина и ракија које организује Удружење виноградара и винара „Опленац“ уз подршку Општине Топола, Организационог одбора манифестације „Опленачка берба“ и Туристичке организације „Опленац“.
Велики број пријављених произвођача током претходних година, као уосталом и ове и компетентност стручног жирија, потврда су квалитета овог такмичења. Председник жирија за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, а за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић. Жири сачињавају и проф. др Веле Тешевић, мр. Бранко Т. Поповић, инг. Љубиша Станковић и др Александар Петровић. Свесрдну помоћ у организацији пружили су и ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.

           
Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 12. октобра на централној бини Опленачке бербе, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија додељиваће се пехари, а за прва места медаље.
уторак, 8. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Промоција спорта особа са инвалидитетом
 

У суботу 28. септембра, гости Тополе биле су особе са инвалидитетом из Крагујевца и Београда које су домаћинима у спортској дворани ОШ „Карађорђе“ презентовали могућности бављења спортом инвалидних лица. Седећа одбојка у којој су меч одиграле екипе државног првака „Смеч“ из Београда и „Крагујевчани“ из Крагујевца, Клуб стонотенисера из Крагујевца, Стреличарски клуб „Око соколово“ такође из Крагујевца и Клуб спортова снаге Сенковић из Београда са benchpress и спортским обарањем руку биле су дисциплине на овој промоцији параспорта у граду подно Опленца. Међу гостима су били и државни прваци у спортском обарању руку у женској и мушкој конкуренцији: Јелена Бетулић и Милорад Сенковић.
Општина ТополаОпштина ТополаПоздравну реч присутнима су упутили: Ружица Бетулић - ангажована испред Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом, Милена Стојановић - председник Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом и Александар Алексић испред домаћина.
Говорећи испред Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом и спортских клубова који су заживели у Крагујевцу, Ружица Бетулић је поздравила Удружење Сунце из Крагујевца које је подржало ову акцију и истакла да је реч о клубовима који пропагирају право бављење спортом код којих постоји и прави такмичарски дух. Њихова жеља је да се види колике су могућности које у својим активностима пружају особе са инвалидитетом и да се њихове активности прошире и на мање средине. Попут ове у Тополи, већ је одржана промоција спорта у Книћу, а планира се у Баточини, Лапову и другим местима Шумадије. Како би све ово добило прави ефекат, Ружица Бетулић сматра да програмским активностима треба формирати стручни кадар који ће направити адекватан приступ особама са инвалидитетом у бављењу спортом.
Општина ТополаПредседник Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом Милена Стојановић се најпре захвалила спортистима што су се одазвали позиву неформалне групе особа са инвалидитетом „Вихор“ из Крагујевца да промовишу спорт особа са инвалидитетом у Тополи.
-Сви смо овде борци и дух је оно што нам је јача страна. Наша идеја водиља је да и ми као и сви желимо да докажемо да имамо право на избор и на самосталан живот - рекла је између осталог Милена Стојановић, нагласивши битност персоналне асистенције за спортисте.
Општина ТополаУ улози домаћина, правник – вероучитељ у ОШ „Карађорђе“, Александар Алексић у име школе и Општине Топола се захвалио спортистима на доласку и изразио жаљење што се у дворани није окупио већи број мештана. Алексић је изразио и свој став о познатој крилатици „у здравом телу здрав дух“ уз тврдњу да је она погрешна, а доказ пружају управо спортисти присутни у дворани.
-Погрешна је до те мере... а ми то показујемо овде... Када је здрав дух биће здраво и тело. Издржаће све недаће овога живота - рекао је Алексић и додао да је циљ оваквих дружења давање примера животу и усредсређеност на духовно јачање које ће дати снагу у превазилажењу физичких недостатака, а доказ да је то заиста и могуће пружају управо особе са инвалидитетом које се баве спортом. Он је позвао госте да после спортског дружења крену у заједничку посетету храму светог Ђорђа на Опленцу јер „доћи у Тополу, а не посетити Опленац, исто је као и отићи у Париз, а не посетити Ајфелов торањ“.

           
понедељак, 30. септембар 2013.
[почетна страна]
 
 
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2015