ПРОЈЕКАТ МЛАДИ МЛАДИМА НЕ ВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СПОРТ СТРЕЉАЧКИ САВЕЗ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВО
 
Еколошки СОС телефон

Општина Топола решила је да уведе нове, рестриктивне мере према онима који загађују животну околину. Ова варош прва је у Србији која је за притужбе на оне који бацају смеће ван канти за отпатке увела телефон за притужбе. Линија је отворена нон-стоп.
На броју 034/811-248 дежура аутоматска секретарица, а притужбу на рачун комшије који је кесу бацио кроз прозор грађани Тополе могу оставити и анонимно. Санитарни инспектор потом излази на терен и пише казну. Ако је реч о возилу, тачније ако неко избаци кесу са отпацима кроз прозор аутомобила, имамо договор с локалном полицијом како би одмах идентификовали о коме се ради и проследили му казну – каже Драган Јовановић, председник општине Топола. Први човек у вароши под Опленцом каже де су за оне који не поштују прописе предвиђене максималне казне.
 
DMB отворио нову пумпу
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у Тополи свечано пуштена у рад нова бензинска станица DMB petrol oil. Станица се налази на улазу у Тополу из правца Београда. Званичном отварању присуствовали су председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић који је објекат и свечано пустио у рад и председник општине Драган Живановић.
-Веома је за град значајно када неко запосли око двадесеторо људи. То већ значи двадесет плата, па је самим тим за свако поштовање. Буџетом за наредну годину општина Топола ће предвидети подстицаје за запошљавање. Такође ће се ићи ка додатном смањењу пореза, пореза на имовину и локалних комуналних такси. Жеља нам је свакако да подстакнемо улагања у нашу општину – рекао је између осталог Драган Јовановић, додајући да се мора наћи заједнички интерес који ће задовољити и локалну самоуправу и привреднике.
Општина ТополаОд пет бензинских станица које поседује ова аранђеловачка фирма, ово је друга која се отвара на територији општине Топола. У новембру прошле године у рад је пуштена пумпа у Наталинцима. Као и остале, пумпа у Тополи такође располаже савременом опремом и свим неопходним врстама нафтних деривата као и ауто-гасом за путничка возила.

четвртак, 11. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Топола на Сајму у Крагујевцу
 

Општина ТополаУ крагујевачкој хали „Шумадија сајма“ од 27. до 29. новембра одржан је Шести Међународни Сајам туризма и сеоског туризма“ и „Други продајни сајам зимнице и домаће радиности“. На свечаној церемонији отварања Сајма, посетиоце и присутне излагаче поздравила је Лукреција Ђери, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникациоја речима да туристичко тржиште показује пораст интересовања страних туриста за руралним туристичким дестинацијама, у јединственом природном окружења, далеко од градске гужве.
Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционални специјалитети Шумадије, чувена опленачка вина, гостопримство домаћина, богатство споменичког наслеђа, манифестације којима презентујемо све лепоте и туристичке потенцијале, адути су Тополе као туристичке дестинације, која се на крагујевачком сајму појавила заједно са још 8 општина и градова Централне Србије.
Другог дана Сајма, регија Централне Србије (Топола, Крагујевац, Деспотовац, Рача, Лапово, Баточина, Кнић, Рековац и Трстеник) промовисала је нове туристичке публикације „Верски туризам Централне Србије“ и „Откључајте лепоте Шумадије и Поморавља“ – публикација која туристе позива да упознају сеоска туристичка домаћинства Централне Србије. Такође, рађена је и промоција манифестација наших дестинација, а Топола је наравно најавила најуспешнију тардиционалну привредно туристичку манифестацију Опленачку бербу.
Општина ТополаОпштина ТополаНа сајму у Крагујевцу своја места су имали и представници категорисаних сеоских туристичких домаћинстава тако да су производе свог домаћинства представили Миљојка Лукић из Овсишта и породица Драгана Јовановића из Трнаве.Фото: З. Петровић

четвртак, 11. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Отклоњен квар на котлу
 

Општина ТополаОвога јутра без грејања је остала Предшколска установа “Софија Ристић” из Тополе. Разлог због кога су радијатори остали хладни проузрокован је кваром на котлу за централно грејање. Због тога је један број деце коју су родитељи могли да прихвате враћен кућама, док се они који су остали греју помоћу грејалица и клима уређаја.
У тренутку док ово јављамо стигла је информација да је квар отклоњен тако да установа наставља са уобичајеним начином рада и већ сутра ће у свакодневним и пријатним условима моћи да прими својих око 150 полазника.

уторак, 9. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Канцеларија за младе у акцији
 

Канцеларија за младе Топола у протеклом периоду организовала је бројне активности и догађаје за младе са подручја општине. У сарадњи са Канцеларијама за младе Крагујевац и Аранђеловац, реализован је вишемесечни пројекат под називом „Ти се питаш“ који спроводи Удружење за друштвени развој младих „Интерактив“ из Крагујевца, а финансира Министарство омладине и спорта РС и општина Топола.
„Активности за младе и њихово директно укључивање у организацију и реализацији истих од великог је значаја како за њих саме, тако и за друштвену заједницу и њихово окружење. Министарство омладине и спорта РС и општина Топола препознали су предложене активности као корисне и одрживе, те су млади Тополе још једном показали предузимљивост и жељу да своју свакодневицу учине бољом и продуктивнијом“, рекла је координаторка Канцеларије за младе Топола, Ема Стевановић на једном од догађаја.
Општина ТополаОбележен је Дан младих организовањем турнира у стоном тенису за дублове са Стонотениским клубом Карађорђе из Тополе, као и музичко вече на ком су наступали млади музичари Тополе.
У оквиру пројекта организоване су бројне едукативне радионице:
- Радионица етнографије - Кроз вежбе и интерактивну наставу, полазници су се упознали са елементима фолклорног наслеђа нашег народа – одевањем (свакодневним и празничним, начинима одевање невести...), обичајима, светковинма, празницима...
Општина Топола- Радионица Не говору мржње на интернету - Радионица Не говору мржње на интернету, спроведена је као резултат ширења истоимене кампање на националном нивоу и као потреба да се младима приближи савремени феномен насиља на интернету. Млади су током радионице упознати са теоријским делом кампање, где им је представљен њен циљ, сврха и методе рада. Такође, приказан је званичан трејлер кампање. Дискутовало се о примерима у пракси као и начинима његовог превазилажења.
- Радионица (Не)толеранције и дискриминације – Радионица о (не)дискриминацији обрађивала је неколико сегмената: дискриминацију као друштвену појаву (разлози и начини испољавања, стереотипи и предрасуде као покретачи дискриминаторског понашања, закључивање појединац-група), реакције у случајевима дискриминације, осетљиве групе (појам осетљивих група, улога језика: позитивна и негативна).
Општина ТополаМлади су савладали основне термине, предрасуде, нетолеранција, дискриминација, стереотипи и приближили су им се начини њиховог препознавања и борбе против њих.
- Декупаж радионица - Декупаж радионица одржана је са циљем да се у младима пробуди креативност, да им се покаже како могу рециклирати старе предмете у свом окружењу и учинити их кориснима. Показане су им начини рада салветне (декупаж) технике, целокупан процес кроз који један предмет добија сасвим ново рухо.
- Филмска радионица - Радионица филма имала је за циљ да младима престави филм као уметност и начине на који су се некада пројектовали филмови, након чега је одржан час у кабинету за информатику, где су им се на рачунарима представили програми који служе за обраду филмова.
Општина ТополаТакође, на зидовима Средње школе „Краљ Петар I“ млади су сликали мурале. Циљ израде мурала био је укључивање младих, њихов друштвени ангажман као и поспешивање креативности и неговање уметности. Резултат ове активности јесу слике на зиду у школи, оплемењени простор у ком свакодневно бораве, а који је њиховом заслугом начињен по жељи младих.
Поводом месеца толеранције, организована је акција у школском дворишту Средње школе „Краљ Петар I“ у оквиру националне кампање Не говору мржње на интернету, где је младима подељен едукативни материјал.

среда, 3.децембар 2014.
[почетна страна]
 
Активности у знак сећања на жртве саобраћајних незгода
 

Општина Топола Општина Топола Поводом 16. новембра, Светског дана сећања на жртве саобраћајних несрећа и недеље посвећене том дану, Савет за безбедност саобраћаја на путевима Општине Топола предузео је одређене активности усмерене према учесницима у саобраћају. У Основним школама Милан Благојевић из Наталинаца, затим „Живко Томић“ из Шаторње и „Карађорђе“ из Тополе, данас је изведена показна вежба „Безбедан прелазак деце преко коловоза“.Општина Топола Општина Топола Помоћ у спровођењу акције пружили су припадници Полицијске станице у Тополи. Ове школе налазе се у непосредној близини државних путева на којима је фреквенција саобраћаја велика, а самим тим повећане су и опасности преласка преко улице.
Деца су најрањивији учесници у саобраћају. Улога деце у саобраћају као самосталних учесника је ограничена на улогу пешака и бициклиста. Деца су угрожена и као путници, због непажње старијих. У Србији је у последњих пет година у саобраћајним незгодама повређено 9044. деце, а 151. дете је изгубило живот. Деца најчешће страдају као путници (више од 44%), а затим као пешаци (41%) и возачи бицикла (14%).
Ове године, у циљу обележавања Светског дана сећања, широм Србије постављени су билборди са поруком на тему страдања у саобраћају. Обележавањем Светског дана намера је да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

четвртак, 20. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Одбор за евро-интеграције у Тополи
 

Општина ТополаТопола је у суботу, 15. новембра, била домаћин Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије. Ово је био приви излазак поменутог Одбора ван седишта републичког парламента.
У скупштинској сали општине одржана је 18. седница Одбора за европске интеграције којој је поред чланова Одбора, присуствовао и Франц Бут, амбасадор Републике Словеније у Србији. На седници одржаној у суботу, у Тополи, расправљало се по првој тачки дневног реда: Упознавање са преговарачким поглављима 11. које се тиче пољопривреде и руралног развоја и 12. које се односило на безбедност хране, ветеринарске и фитосанитарне политике, а о којима ће се преговарати у току преговарачког процеса за приступање ЕУ. Седницу је водио председник Одбора Александар Сенић. По другој тачки дневног реда: Доступност и начини коришћења средстава из IPARD фондова – предприступни фондови ЕУ за рурални развој, разговарало се у недељу у Аранђеловцу.
Председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић је изразио задовољство чињеницом да је Одбор изашао ван седишта парламента, у базу. Он је рекао да је Општина Топола препозната као управа која ради и добија пројекте од ЕУ.
Општина Топола-Оно што је за нас као претежно пољопривредну општину изузетно битно јесте да имамо обучену администрацију и да су за нас овакве седнице Одбора веома важне како би сви заинтересовани могли да чују шта је оно што су предности европских интеграција. Основно што ми као држава морамо учинити је да свој систем морамо уредити и све учинити како би он постао функционалан, рекао је Драган Јовановић.
С обзиром да је тема састанка била пољопривреда, Александар Сенић је казао да се седница одржава на правом месту, у Тополи „где је пољопривреда врло развијена“.
Општина Топола-Сматрамо да је ово право место где се може разговарати о томе шта је све потребно да Србија уради како би развијала пољопривреду, а да то не буде само на папиру највећа развојна шанса Србије, већ да то заиста постане и у пракси, казао је између осталог Александар Сенић и додао да Србија касни јер се није на време акредитовала и није искористила свој статус кандидата да привуче средства из европског фонда за развој.
Сенић је још у претходном мандату у оквиру Одбора за пољопривреду указивао на ту проблематику, али очигледно да су постојали неки други приоритети. Као председник Одбора за европске интеграције, Сенић жели да скрене пажњу на значај повлачења средстава која су неповратна – она која не морамо враћати, а која ће наши пољопривредници добити као грантове за подизање своје пољопривредне производње.
Општина ТополаСа своје стране помоћ у томе, на седници Одбора, својим саветима, пружио је амбасадор Словеније у Србији, Франц Бут. Његово присуство је било од великог значаја нарочито ако се зна да је управо Франц Бут својевремено био шеф преговарачког тима за преговоре у области пољопривреде за поглавља 11, 12 и 13 када је Словенија приступала ЕУ. Оцене су да од 10 земаља које су 2004. године приступиле ЕУ, само су Пољска и Словенија добро преговареле и да су само њихови пољопривредни произвођачи били задовољни преговорима. Због свега тога његова искуства и објашњења добро би нам дошла у процесу преговарања.

понедељак, 17. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Најлепши сувенир из Тополе
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа седмој изложби сувенира и туристичких публикација која је одржана у Лесковцу 13. и 14. новембра, учествовало је 50 излагача из земље и иностранства. Организатор Сајма сувенира била је Туристичка организација Лесковца, а изложбу је отворио градоначелник Лесковца, Горан Цветановић. Туристичка организација „Опленац“ из Тополе са ове изложбе вратила се са освојеним првим местом у категорији Сувенир, за боцу исликану мотивима девојке у народној ношњи, аутора Јелене Лазић.
Поред ове прве награде на коју су туристички радници Тополе изузетно поносни, заслужени успех освојила је и публикација „Верски туризам централне Србије“ у категорији „Вишелисна туристичка публикација до 50 страница“ коју је на изложбу пријавила Градска туристичка организација Крагујевца, а која је резултат заједничког рада и укупне понуде туристичких организација Тополе, Крагујевца, Раче, Кнића, Рековца, Баточине, Лапова и Деспотовца.

пoнедељак, 17. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода
 

Општина Топола Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода – 16. новембар, Србија традиционално обележава почев од 2007. године. Агенција за безбедност саобраћаја је покренула иницијативу за заједничку организацију и обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, а у циљу подизања свести о значају безбедности саобраћаја и могућности смањења броја и последица саобраћајних незгода. Тим поводом Савет за безбедност саобраћаја на путевима Општине Топола придружује се активностима обележавања овог дана, а које ће бити спроведене у недељи од 17. до 22. новембра 2014. године.
Скоро сваки дан, озбиљна саобраћајна незгода негде у свету попуни насловне стране. За сваку такву вест, многе друге саобраћајне незгоде – како са погинулим тако и без погинулих лица – остану непријављене, јер су ти догађаји постали „рутински“ догађаји. Више од 3400 људи погине дневно на путевима у свету и десетине хиљада остане са хендикепом за цео живот. Пустош коју ови инциденти остављају на жртве, њихове породице, пријатеље и заједнице је непроцењива.
„Јавно сећање није усмерено ка жртвама да би се оне сећале шта им се десило. Жртве се добро сећају шта им се десило. Јавно сећање је чин признавања. Оно наглашава жртвама и њиховим породицама да се њихов живот вреднује, да је њихов губитак наш губитак и да је њихова патња подељена, само ако се препознају трагедије и грешке њиховог настанка.“ – Брошура холокауст меморијалног дана, 2007.

петак, 14. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Ископавања у Карађорђевом граду
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаШумадијски епископ, господин Јован и председник општине Топола, Драган Живановић, посетили су у понедељак, 10. новембра, Карађорђев град у Тополи. Повод посете конаку вожда Првог српског устанка су археолошки радови које на овом простору обавља републички Завод за заштиту споменика у сарадњи са Заводом за заштиту споменика из Крагујевца.
Радови се врше у циљу откривања Карађорђевог града. Највише је отворена јужна страна. Отворен је комплетан Карађорђев конак који је разрушен као и опсадни зид. Урађено је и сондирање терена како би се утврдило шта се налазило у североисточном делу града. Планови су да се максимално отвори све што се може и да се надзида један део да би се видело заправо куда се тај зид простирао како би се једнога дана на том простору направио и археолошки парк, онако како се то чини свуда у свету.

среда, 12. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Осамдесет година од смрти краља
 

Општина ТополаПоводом обележавања 80 година од смрти краља Александра I Карађорђевића, данас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу одржана Света Литургија са парастосом коју је служио Шумадијски епископ, господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва. Након Свете Литургије и парастоса на краљев гроб су уз државне почасти положени венци и цвеће.
Венце и цвеће положили су: Помоћник министра Миро Чаваљуга, испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Милољуб Сретеновић, испред Министарства Одбране Републике Србије; Председник општине Топола, Драган Живановић, испред Општине Топола; Управник Задужбине Драган Рељић, испред Задужбине краља Петра I; Њ.К.В. принц Владимир Карађорђевић и принцеза Бригита; Председник друштва Драгољуб Јуришић, испред Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

           
Александар I Карађорђевић – рођен 4/16 децембра 1888. године на Цетињу – убијен у атентату у Марсељу 9. октобра 1934. године. Други је син краља Петра I и кнегиње Зорке. Називан је Витешким краљем и Ујединитељем. Био је краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а од 1929. године, Краљевине Југославије. Одлучно је радио на уједињењу и учвршћењу државе и стварању међудржавних савеза Мала Антанта, савез са Француском, Балкански савез. Општедржавне послове прекинуо је атентат у Марсељу, приликом посете Француској, организован од стране хрватских усташа и македонске организације ВМРО, а под заштитом Италије, Немачке и Мађарске. Заједно са њим тада је убијен и француски министар спољних послова Луј Барту.
четвртак, 9. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Оцењивање вина и ракија – увод у „бербу“
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЈубиларним, 10. Међународним оцењивањем вина и ракија, широм су отворена врата предстојеће 51. Опленачке бербе која се наредног викенда – 10, 11. и 12. октобра, одржава у Тополи.
Данас се у Националном ресторану хотела „Опленац“ одржава традиционално оцењивање вина и ракија које организује Удружење виноградара и винара „Опленац“. На оцењивање је пријављено 109 узорака – 44 вина и 65 ракија. Као и до сада, жири је сачињен од еминентних стручњака. Председник жирија за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, док је за ракије проф. др Нинослав Никићевић. Жири сачињавају и инг. Љубиша Станковић, др Александар Петровић и проф. др Веле Тешевић. Као и претходне године, свесрдну помоћ у оргнизацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.
Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 11. октобра на бини Винског трга, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија биће уручени пехари, а за прва места предвиђене су медаље.

уторак, 7. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Топола – Изузетна Европска дестинација
 

Општина ТополаОпштина ТополаСветски дан туризма за Тополу и њену Туристичку организацију представљао је у суботу, 27. септембра, изузетан догађај. Град подно Опленца уврштен је и званично у мрежу „Изузетних дестинација Европе“ (European Destinations of Excellence – EDEN). На церемонији одржаној у „Belgrade Water front“ галерији, у организацији Туристичке организације Србије, уручене су награде победничкој и пратећим дестинацијама и додељене награде Туристички цвет најбољима у овој години. Значајно признање, директорки Општина ТополаТуристичке организације „Опленац“, Љиљани Тодоровић, уручио је шеф делегације ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт.
Победник првог конкурса Изузетних дестинација Европе одржаног у нашој земљи је општина Књажевац, док су за пратеће дестинације поред Тополе изабране општине Кучево, Ковачица и заједничка кандидатура Нове Вароши и Пријепоља. Успех Тополе је тим значајнији јер је ушла у ужи избор у конкуренцији од 40 пријављених општина. Осим тога, Туристичка организација „Опленац“ и општина Топола стекле су право истицања EDEN симбола. Заштитни знак Изузетних дестинација Европе биће постављен на прилазима граду, тако да ће туристи знати да улазе у EDEN простор.
Општина ТополаУкључујући се у поступак кандидовања, Туристичка организација „Опленац“, поднела је конкурсну документацију која је између осталог садржала и Стратегију одрживог развоја општине Топола и Меморандум о сарадњи на изради и финансирању стратешког мастер плана одрживог развоја планине Рудник који се показао битним фактором у одлучивању јер у себи садржи удруживање више градова и општина са заједничким туристичким концептом. Оно што Општина Топола и њена Туристичка организација, посебно деценијама негују и на чему као основи базирају своју туристичку понуду промовишући као териториторијално-специфично нематеријално наслеђе је свакако добро позната манифестација – Опленачка берба, са својим пратећим елементима и још једна компонента која ће сигурно представљати инвестицију за будућност. То је будући Визиторски центар за који је, са стручним архитектонским бироом, већ изграђена техничка документација. Укупна унутрашња корисна површина Визиторског центра износиће 450 квадрата са модерном сувенирницом, конференцијском и изложбеном салом, канцеларијама, пет апартмана и другим пратећим садржајима. Најважније је да ће се читав овај простор налазити у најужем појасу Просторно културне историјске целине са Опленцем који је таквим проглашен одлуком Владе Србије још 2006. године.

среда, 1. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Мала Госпојина – Слава и Дан Општине Топола
 

Топола је на свечан начин јуче обележила Дан општине – Малу Госпојину коју слави и храм Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. Свету Архијерејску литургију, у присуству великог броја верника, служио је Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва. По завршеној литургији кренула је литија улицама Тополе. Литија се зауставила испред зграде Општине где је пресечен славски колач.
Свечана седница Скупштине општине одржана је у градској биоскопској дворани. Седницом је председаво заменик председника Скупштине општине Живота Јовановић. Гостима, међу којима су били амбасадор Републике Белорусије, Владимир Чушев, министар у Влади Србије, Велимир Илић и многи други, обратио се председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
Општина ТополаГоворио је Драган Јовановић, иначе и народни посланик у српском парламенту, о периоду између две славе као једном од најтежих у новијој историји Тополе. Подсетио је на недаће које су општину захватиле, почев од мајских поплава, преко олуја до града, непогода које су узеле свој данак, па чак и један људски живот. Највећу инфраструктурну штету на објектима од мајских поплава у Србији представља урушен мост у Блазнави, преко реке Јасенице. Изградња новог моста је у току и реално је очекивати да ће овде нићи нови мост почетком марта наредне године. Само за помоћ поплављенима и сређивање путне инфраструктуре „само за директну санацију штете“, из општинског буџета утрошено је преко 50 милиона динара. Олујни ветар нанео је штету од 35 милиона динара само у црепу. Олујне падавине праћене градом од 29. јула нанеле су штету воћарима од око 3 милиона евра. Ту ће, по речима Јовановића, воћари против одговорних у Сектору за ванредне ситуације поднети кривичне пријаве – прошле године када им је град упропастио воће и засаде одговорено је да није било ракета, сада су се општина и грађани, приватна лица удружили и по систему суфинансирања, динар на динар, обезбедили ракете, али из центра на Букуљи није дозвољено дејствовање и штета је направљена, а ко је одговоран за њу видеће се у наредном периоду. Доласком озбиљног инвеститора решено је питање ПИК „Опленац“, тако да се овде очекује да ускоро почне са радом једна од највећих винарија која се неће ограничити само на откуп и прераду грожђа, већ и других пољопривредних производа. Од фирми у реструктурирању поменуо је Јовановић, Ливницу и конфекцију Рудник које запошљавају више од 350 људи. Он очекује да ће ове фирме већ почетком наредне године добити стратешке партнере и „да ће у 2015. започени нов привредни живот“. Како би омогућили људима да се баве привредом општина Топола је у 2014. години умањила порез на имовину за око 14%.
У наредном периоду, од великог значаја је пут Рудник – Топола, дужине око 28 километара, који комплетно треба да се гради и за који ће држава издвојити више од 15 милиона евра. Општина ће проширити капацитет предшколске установе како би сва деца, чији се број увећао, могла да похађају ову установу. Са Домом здравља „Свети Ђорђе“ општина ће кренути у акцију превентивне помоћи, нарочито старим људима. У последњих неколико година порастао је број лица која нису у стању да овере своју здравствену књижицу. У парламенту је Драган Јовановић повео иницијативу и добио обећања да ће до краја године бити припремљене измене закона о здравственом осигурању земљорадника.

 
   
   
   
     
У другом делу свечане седнице, председник општине Топола, Драган Живановић, уручио је Повеље „Рођење Пресвете Богородице“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола, као и Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола.
Ове године Скупштина општине Топола је донела одлуку да се за испољену храброст и дело личног херојства додели постхумно одликовање општине Топола – сребрњак Пресвете Богородице, ДЕЈАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ, ватрогасцу спасиоцу из села Тополе. Одликовање је уручено његовој супрузи Драгани Лазаревић.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ:
Дана, 15. маја 2014. године услед елементарне непогоде – поплаве на територији општине Топола проглашена је ванредна ситуација. Ватрогасно спасилачка јединица је у складу са ванредном ситуацијом била ангажована на спровођењу активности из своје надлежности. Дејан Лазаревић, ватрогасац – спасилац из села Тополе, вршећи своју дужност, спасавајући други људски живот се утопио у набујалој реци Јасеници.
Поменуто одликовање, као и повеље и захвалнице уручио је председник општине Драган Живановић.
ПОВЕЉА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ за изузетне резултате и допринос у развоју општине Топола припала је:
-Верици Радосављевић из Наталинаца, директору ОШ „Милан Благојевић“
-Предузећу „Трнава Промет“ доо.
ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола додељене су:
-Месној заједници Овсиште,
-Удружењу хранитеља и старатеља „Цврчак“,
-Немањи Арсенијевићу, пољопривреднику из Винче,
-Жики Митровићу, председнику Савета Месне заједнице Наталинци,
- Шолић Стефану, студенту Факултета за физичку културу у Београду.

Општина ТополаСкупу се обратио и министар у Влади Републике Србије, Велимир Илић. Илић је посебно нагласио важност противградне заштите и своја настојања да се на том пољу уведу што савременија и сигурнија средства заштите. Топола, по Илићевом мишљењу, спада у ред значајних воћарских произвођача, па се на њу и њену заштиту мора обратити нарочита пажња. Велимир Илић подржава настојања и напоре Тополе и њену бригу нарочито у области воћарске производње јер само „јако село значи и јаку Србију“.
Верица Радосављевић, директорка ОШ „Милан Благојевић“ из Наталинаца, захвалила се у име добитника награда. Она је рекла да је породица Лазаревић дала оно што је највредније – људски живот, а да су остали награђени своју снагу, енергију и знање улагали у развој општине као би она крупним корацима ишла напред, била лепша и богатија.
           
           
По завршетку свечане седнице, званичници и гости су се упутили до Карађорђевог хана (преко пута Карађорђевог града) који је јуче и званично почео са радом и у будућности ће свакако представљати значајан туристичко угоститељски објекат.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“:
Верица Радосављевић је рођена 1954. године. Завршила је гимназију у Лазаревцу. Након тога завршила је Филолошки факултет у Београду и стекла звање професора југословенских и опште књижевности. У просвети ради већ 35,5 година. Прво запослење јој је било у ОШ ,,Карађорђе“ Рача у издвојеном одељењу у Ђурђеву, у школској 1978/79. години. Од школске 1979/80 године до 2002. године радила је у Средњој школи у Тополи на радном месту профестора српског језика, а 6 година и на радном месту помоћника директора Средње школе са 50% радног времена. Од септембра 2002. године ради у ОШ ,,Милан Благојевић“ у Наталинцима и тренутно се налази на функцији директора те школе и то у другом мандату.
Предузеће „Трнава Промет“, друштво са огрaниченом одговорношћу за промет на велико и мало, регистровано је децембра 1989. године, са основном делатношћу трговине. Од оснивања, предузеће је улагало у објекте, магацине, возни парк, савремену опрему, компјутере и информационе системе у циљу бржег и квалитетнијег пружања услуга и ефикаснијег пословања. Развој пословања изискyје сталну потребу за новим кадровима тако да се број запослених у континуитету повећавао тако да данас има близу 400 запослених радника. На бази економских параметара, инвестиционих планова и захтева тржишта - ТРНАВА ПРОМЕТ д.о.о. постала је препознатљива трговинска кућа, са изграђеним добрим пословним односима, како са својим добављачима тако и са купцима, са тенденцијм освајања нових савремених токова пословања.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ПОМОЋ У РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ ТОПОЛА:
Месна заједница Овсиште дуги низ година самоиницијативно и у сарадњи са локалном самоуправом ради на подизању квалитета живота свога села. Од значајних инвестиција у последњем периоду вреди истаћи изградњу водовода који је прикључен систему водоснабдевања ЈКСП Топола, као и редовном уређењу и асфалтирању сеоских путева.
У Овсишту и даље успешно ради комплекс базена „Сунчани брег“ што поред запошљавања становништва утиче и на све већу посећеност селу. Такође, све је припремљено и средства су обезбеђена за реконструкцију родне куће нашег сатиричара Радоја Домановића која ће ускоро бити отворена и за јавност.
Удружењу хранитеља и старатеља ,,Цврчак“ је Удружење које води непосредну бригу о деци без родитељског старања. У последње време је знатно ојачано и оснажено кроз континуиране активности, чиме доприноси извршавање и једног дела пројектних задатака. Управо такво ангажовање деце без родитељског старања и хранитеља, било је запажено и ван општине Топола, те је ово удружење предложено за доделу РУЖИЧАСТОГ ГРАНД ПРИ на Радио Новом Саду. Након 8 година постојања ово Удружење које функционише без сопственог простора може да се похвали резултатима који су завидни, а најзначајнији се резултати носе у срцима и осмесима деце.
Рад, ентузијазам, посвећеност чланова овог Удружења могу да буду пример добре, одговорне праксе, удруживања свих људи који су мотивисани да пружају помоћ, подршку деци без родитељског старања.
Немања Арсенијевић из Винче је рођен 1989. године. Бави се виноградарством и воћарством на 13 хетрара сопствене земље. Како би заокружио производни процес основао је винарију ,,Арсенијевић“ која осваја домаће и страно тржиште. Поред бављења производњом грожђа и вина Немања успешно приводи крају студије на Пољопривредном факултету у Земуну.
Немања је јасно дефинисао стратегију развоја свог газдинства и одлучно идеје претвара у дела.
Као успешан млад човек својим примером ће подстицати младе људе да остану на земљи својих очева и дедова и да у пољопривреди препознају будућност.
Жика Митровић из Наталинаца је дуги низ година председник Савета МЗ Наталинци. Поред тога члан је Ловачког удружења ,,Јелен“ Наталинци. Активно учествује у организацији, али и као судија у ,, изложби паса свих раса“ која се одржава сваке године у Наталиницима, под окриљем наталичног Кинолошког друштва. Нарочито се истакао личним ангажовањем и предусретљивошћу, пружајући несебичну подршку и помоћ угроженим мештанима у периоду обилних падавина и поплава на територији МЗ Наалинци.
Шолић Стефан из Тополе је завршио Средњу школу ,,Краљ Петар I“ у Тoполи на образовном профилу машински техничар за компјутерско консруисање, а сада је студент Факултета за физичку културу Београду, где је на пријемном испиту остварио завидан резултат. Током четворогодишњег школовања у Средњој школи постигао је изузетне резултате и био је у најужем избору за ђака генерације. Активан је спортиста у Карате клубу ,,Карађорђе“ Топола са којим је освојио бројне награде на државним и међународним такмичењима.
Поред свега тога Стефан је одговоран, прихвата обавезе, добар је и омиљен друг. Бави се музиком, а током школовања у нашој Школи био је активан у раду ђачког парламента, учесник и покретач многих ђачких хуманитарних и спортских акција.
понедељак, 22. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Наставак археолошких радова на Ђуриним ћелијама
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштину Топола и село Јарменовце, прецизније Манојловце, данас су посетили епископ Жички Јустин и представници Народног музеја из Аранђеловца, Филозофског факултета из Београда – одељења за археологију, Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца, републичког Завода за заштиту споменика културе и Туристичке организације Србије. Њих су на локалитету Ђурине ћелије дочекали председник општине Топола, Драган Живановић и председник Скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПовод данашњег скупа, коме је присуствовао и значајан број мештана, био је договор око наставка археолошких истраживања на локалитету, на коме су откопани остаци средњовековног манастира с почетка 15. века и испуњавање елементарних предуслова неопходних да се манастир најпре заштити, обезбеди инфраструктура и све оно што је у будућности потребно да он поново постане верски објекат, а такође и атрактивна туристичка дестинација. У вези са тим одмах је одређен и одбор за обнову манастира у који су ушли председник општине Драган Живановић, директор хотела „Извор“ из Аранђеловца, Драган Тодоровић, Весна Раца из Туристичке организације Србије и ђакон Дамјан испред епархије Жичке.
- Захваљујући иницијативи која је пре неких годину дана потекла од Народног музеја из Аранђеловца да се изврше археолошка истраживања на локалитету Ђурине ћелије дошло се до првих резултата. Видимо да је овде постојао средњовековни манастир. Да је имао јак живопис. Фреске су прилично добро очуване и поред тога што су векови прошли. На нама је сада да то покушамо да обновимо. Данас је овде постигнут један јасан и чврст договор шта ко треба да уради. Оно што смо се ми као општина обавезали јесте да ћемо у првој фази финансирати пројекат условно речено конзервирања објекта. То значи да се уради једна надстрешница, да би се објекат заштитио од падавина и влаге и да презими како би добило времена да паралелно урадимо пројекат преко Завода за заштиту споменика културе, јер они морају по природи ствари и закону у све ово бити упућени. Даље, морамо да припремимо инфраструктуру – прилазни пут, струју... све што треба да урадимо до пролећа наредне године и онда да кренемо са радовима да најпре цркву обновимо, укровимо, урадимо то ваљано и онда у другој фази да размишљамо о конаку. Велика је част за све житеље Манојловаца и Јарменоваца као и читаве општине што је данас са нама владика Жички Јустин. Његов долазак данас овде је благослов за све нас и гарант да ће ствари ићи добрим током и у добром правцу – рекао је Драган Јовановић.
Епископ Жички Јустин је рекао да се данас дошло до једнодушних закључака којима се креће у „један велики историјски догађај за овај крај“.
- Откривамо један црквени објекат из средњег века који је био златни период у историји нашега народа. Тај споменик када се припреми и учини доступним јавности биће наставак и утврђење нашега нараштаја, наших будућих поколења. То је велика радост за мене као епископа јер видим да су ови људи врло сложни када градимо и када чинимо нешто на општу корист. Благосиљам ово дело и надам се да ће у своје време угледати светло дана и да ћемо се сви тога дана у господу радовати.
Кустос Народног музеја у Аранђеловцу, Владан Миливојевић детаљно нас је упознао са налазиштем: „Народни музеј у Аранђеловцу је 2013. године у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда започео истраживања на локалитету Ђурине ћелије у селу Манојловци, где је по народном предању био некада некакав манастир. Руководилац ових ископавања је доцент др Дејан Радичевић са одељења за археологију Филозофског факултета у Београду. Ми смо прошле године овде установили остатке манастирске цркве и манастирског конака. Ради се о мањој једнобродној цркви чије су димензије са све припратом десет метара дужине и пет метара ширине. Уочавају се две фазе у изградњи цркве. Храм је старији, а у храму су пронађене на самим зидовима цркве фреске и велики број фрагмената фресака пронађених у шуту током истраживања. У овогодишњој кампањи истражена јужна половина цркве и оно што је било велико изненађење пронађен је велики број површина, знатне површине, фресака на самим зидовима. Доста је добро очувана тзв. служба архијереја – то је поворка архијереја на зиду олтарске апсиде и у броду цркве и ђаконикону сачуване су доње зоне живописа тзв. сликани сокл. На основу овог живописа који смо открили на самим зидовима дошли смо до сазнања да се ради о живопису са почетка 15. века што су стручњаци, историчари уметности са Филозофског факултета у Београду утврдили. На основу тога знамо и када је настала црква и када је заправо читав овај манастирски комплекс заживео. На основу покретних налаза, ситни новчићи, турски акчи и угарски новац, знамо и када је овај манастирски комплекс напуштен. Ради се о крају 17. века. Очигледно за време Прве велике сеобе Срба овај манастир је запустео. У самом конаку, а то је повећа зграда 10,30x11,30 метара, која је имала и спратни део пронашли смо и остатке старије зграде каоја је била на месту ове млађе из 17. века, а управо приликом истраживања манастирског конака који је имао и спрат проналазимо и предмете свакодневне употребе, а то је кухињска керамика, трпезна керамика и занимљиве налазе од метала - носач за кадионицу, делови стакла од кадионице....“

уторак, 9. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Уручене награде „Јован Скерлић“
 

Општина ТополаОпштина ТополаНаграде и повеље „Јован Скерлић“ уручене су данас на свечаности приређеној у скупштинској сали Општине Топола. Признања, која носе име нашег уваженог књижевника и критичара, славодобитницима су уручили председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и председник општине Драган Живановић.
За књижевно стваралаштво у 2013. години НАГРАДЕ „Јован Скерлић“ су добили:
-За поезију Радомир Стојановић, за збирку „Небеска трпеза“,
-За роман „Нико, нигде“, Бошко Томашевић,
-За есеј књизи „Ђорђе Марковић – Кодер: Језик и мит“, Александар Лаковић.
Добитници ПОВЕЉЕ „Јован Скерлић“ су аутори:
-Зоран Радисављевић за књигу „Други долазак Христа“,
-Раденко Г. Поповић за књигу „Поетика попова поштапала“,
-Милета Симић Мали за књигу „Живот у песми“ и
-Илија Лакушевић за збирку песама „Битка на тастатури“.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЖири за награде и повеље који је једногласно донео одлуку о лауреатима, сачињавали су: - књижевник Зоран Милисављевић, - књижевник и књижевни критичар мр Душан Стојковић и – директор „Шумадијских метафора“ Никола Костадиновић.
У години када се обележава сто година од смрти Јована Скерлића, Драган Јовановић је пригодним речима подсетио на нашег научника и може се слободно рећи суграђанина. Како се високе институције наше земље нису сетиле да му установе награду, Општина Топола је то први пут учинила пре четири године како би му се одужила на овај начин.
Јована Скерлића (1877-1914) веже порекло за општину Топола. Родитељи су му из оближњег села Липовца. У историју књижевности и књижевну критику Скерлић уводи научни метод. Освајао је стилом, јасноћом, ватреним заносом и крепкошћу. „Српски књижевни гласник“ је уређивао од 1905. године до своје смрти, најпре у сарадњи са Павлом поповићем, а затим самостално. Члан Српске краљевске академије постао је 1910. године.

уторак, 2. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Епилог исти и на другом скупу
 

Општина ТополаВише од 350 мотора протутњало је овог викенда кроз капију опленачког комплекса. Повод је био скуп бајкера који се у организацији Мото клуба "Опленац" у Тополи одржава другу годину за редом. И заиста се све поновило као на прошлогодишњем скупу. Упознавање, дружење, дефиле, игре, музика, уз повећан број гостију и сјајну организацију, епилог је овогодишњег окупљања моториста.
Окупљање је почело у петак. Из свих крајева наше земље пристизали су гости на својим двоточкашима. Неки од њих узели су смештај у хотелу “Опленац”, а други су разапели шаторе покрај хотелског спортског терена. Ценатрално место окупљања била је башта хотела. У вечерњим сатима рок ужитке пружила је група BЕТТY БОО.

   
   
   
 
   
Суботње јутро, после шумадијске гибанице, организатор је искористио да поведе бајкере у обилазак храма светог Ђорђа на Опленцу, куће краља Петра I, као и краљеве винарије и винарије Александровић. По повратку, уз ловачки гулаш, уследиле су припреме за уобичајени организовани дефиле бајкера улицама Тополе. Импозантно су деловали “паклени возачи” пролазећи градом подно Опленца док су грмњавом мотора поздрављали становнике. Симпатичне и опуштене деловале су бајкерске игре. Такмичили су се онако, више кроз шалу, у брзом испијању пива, обарању руку за мушкарце али и за даме, најлепшој женској тетоважи, шутирању тројки…. Увече је поново дошао ред на рок музику. Своје музичке квалитете показала је група ROCK UNIVERZUM из Београда, а пред тополском публиком потврдила их крагујевачка група EPILOG.
уторак, 2. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Промене на челу општинског руководства
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоштујући законску процедуру, а с обзиром да је посланик у републичком парламенту, досадашњи председник општине Топола, Драган Јовановић поднео је оставку на ову функцију. Нови председник општине, Одлуком Скупштине општине, постао је Драган Живановић.
Низ промена пратило је данашње заседање Скупштине општине Топола. Прецизније, данас су одржане три скупштинске седнице: 26, 27. и 28. Најпре је разматрана и усвојена оставка Драгана Јовановића на место председника општине Топола, а затим су донета решења о разрешењу заменика председника општине Драгана Живановића и чланова Општинског већа општине Топола. Оставку је поднео и Гаврило Николић, досадашњи председник Скупштине општине, а на његово место изабран Драган Јовановић.
Општина ТополаПотом су одборници из својих редова изабрали новог председника општине. Већином гласова од укупног броја одборника за новог председника општине изгласан је Драган Живановић.
На предлог новоизабраног председника, заменик председника општине је након гласања одборника постао Гаврило Николић. Такође, на предлог председника општине изабрано је и општинско веће: Милисав Матијевић, Момчило Сточић, Драган Николић, Жика Митровић и Горан Ђорђевић.
Општина Топола -За мене је ово врло емотиван моменат. На место председника Скупштине општине Топола изабран сам једногласно, гласовима свих одборника. Урађено је оно што је Марковић урадио у Јагодини, Матић из Коцељеве (СНС), Тончев из Сурдулице (СПС) и тако даље. Сматрам да је у овом тренутку битно да Топола има посланика. Да се чује наш глас. И до сада, када сам био одсутан, мењао ме је мој заменик Драган Живановић који је од данас председник општине. Своју сарадњу и помоћ све до пријема грађана наставићу и у наредном периоду – рекао је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.
Како према законској регулативи, народни посланик не може бити „функционер у органима извршне власти и правосуђа, нити може обављати друге функције, послове и дужности за које је законом утврђено да представљају сукоб интереса“, Драган Јовановић, се одлучио да поднесе оставку на место председника општине. На овој функцији био је од 2004. године. 2008. године је такође стекао право да уђе у републичку скупштину и постане посланик, али је одлучио да остане на месту председника општине Топола. Тренутно, као народни посланик Скупштине Републике Србије, Драган Јовановић је члан или заменик члана неколико скупштинских одбора:
-Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације;
-Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику;
-Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

петак, 29. август 2014.
[почетна страна]
 
Помен Народном краљу
 

Светом Литургијом са парастосом и полаганјем венаца, у суботу 16. августа, у цркви светог Ђорђа на Опленцу обележено је 93 године од смрти краља Петра I Карађорђевића. Уз саслужење свештенства опленачког намесништва, свету Литургију са парастосом служио је његово преосвештенство еписком шумадијски господин Јован.
Венце на гроб краља Ослободииоца положили су: Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику; Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године; Министарство одбране и војске Републике Србије; Предраг Марковић, члан Крунског већа, у име принца Александра II Карађорђевића; Заменик председника општине Топола, Драган Живановић; Управник Задужбине краља Петра I, Драган Рељић; Љубиша Недељковић, директор Средње школе „Краљ Петар I” из Тополе.

 
   
   
Петар I Карађорђевић, рођен је 11. јула 1844. године у Београду. Краљ Србије био је од 1903. до 1918. године. Од 1918. до 1921. године био је краљ Срба, Хрвата и Словенаца. У Балканским ратовима био је врховни командант српске војске. Краљевска овлашћења, због старости, 24.јуна 1914.године пренео је на престолонаследника Александра. Заједно са српском војском и народом у Првом светском рату повлачио се преко Албаније. У српском народу остао је запамћен као краљ Ослободилац, Стари краљ и Народни краљ.
понедељак, 18. август 2014.
[почетна страна]
 
Млади у акцији
 

Општина ТополаОпштина ТополаКанцеларија за младе Топола се и ове године у оквиру програма „Млади су закон“, који се по пети пут реализује у Шумадијском округу, прикључила организовању омладинских волонтерских акција и кампова. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта РС.
Циљ је помоћ подручјима страдалим у мајским поплавама. Удружење „Сунце“ као Ресурс центар за Шумадијски округ и Канцеларија за младе Топола организовали су волонтерску акцију у Наталинцима.
Током ове акције млади волонтери из Тополе и Наталинаца, санирали су и уредили двориште Основне школе „Милан Благојевић“ у Наталинцима и поставили клацкалице, клупе и љуљашке.
Свечано отварање организовано је 12. августа, поводом Међународног дана младих, чије ће се обележавање наставити и током септембра у сарадњи са Канцеларијама за младе из Крагујевца и Аранђеловца, а носилац активности у Тополи биће Канцеларија за младе Топола.

петак, 15. август 2014.
[почетна страна]
 
Освештан Поклонички крст
 

Општина ТополаОпштина Топола Топола је суботу, 2. август, посветила обележавању стогодишњице Великог рата и успомени на руске и српске јунаке, борце и браниоце својих огњишта. Посветила га је јунацима братских народа, учесницима највећег рата које је до тада човечанство доживело.
Главна церемонија одржана је у кругу Дома здравља „Свети Ђорђе“ где је свештенство Опленачког намесништва освештало пет метара висок Поклонички крст. Управо на овом месту 1914. године налазила се ратна болница у којој су збрињавани рањеници после Церске и Колубарске битке.
Крст је подигао Фонд подршке очувању и развоју источно-хришћанске културе под именом Владимира Храброг из Москве, у сарадњи са Општином Топола, у знак сећања и подсећања поколењима, да се о њима као и нама имао ко старати, а као пре једног века имао се ко и борити и када је требало свој живот зарад свих нас дати.
Свенародном освећењу Поклоничког крста присуствовао је и значајан број званичника, међу којима Амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин, министар у Влади Републике Србије, Велимир Илић, саветник председника Републике за одбрану и безбедност, Милорад Симић, почасни конзул Белорусије, Драгомир Карић, угледни књижевници, историчари и многи други.

     
   
Са бине, окупљеном народу из свих крајева наше земље, обратили су се председник општине Топола, Драган Јовановић, Амбасадор Русије, Чепурин, доктор правних наука Сергеј Николајевич Бабурин и Стефан Генић, извршни директор Фонда Владимир Храбри из Москве.
Говорници су истакли жртве које су два народа имала у Првом светском рату. Краљевина Србија изгубила је око 26% становника - 650.000 цивила и 450.000 војника. Остала је без 58% мушкараца. У тим тешким данима, Русија нам се показала највећим пријатељем. Око два милиона Руса пало је у Великом рату. Гинули су и код нас, бранећи српски праг – у одбрани Београда, на битољском ратишту, Солунском фронту, Кајмакчалану, у Кладову и другим ратиштима. Тек када је руски цар Николај II оштро запретио склапањем сепаратног мира са Немцима, савезници су некако решили да пруже помоћ измученој српској војсци и народу. На овај начин, како су рекли, потврђено је вишевековно пријатељство и учвршћена сродност два народа по крви и по вери.
У културно-уметничком програму беседом Светог владике Николаја Велимировића представили су се глумац Владимир Ђорђевић, фолклорни ансамбли Културно уметничких друштава Опленац из Тополе, Народни вез из Ракитова код Јагодине и Мокра гора из Зубиног потока, Женска певачка група КУД Опленац и Трио виолина Здравковићи из Тополе.
       
   
           
   
Спомен обележје, Поклонички крст, изграђено је од камена „бела перла“. Дело је руског вајара Александра Јесинског. На предњој страни споменика представљено је Распеће Господа Исуса христа са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом. У подножју крста су Свети цар Лазар и Свети цар Николај. На српском и руском језику урезан је текст, са речима Светог Владике Николаја: „Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје“.
понедељак, 4. август 2014.
[почетна страна]
 
Тренинг за израду бизнис плана
 

Општина ТополаТродневни тренинг Бизнис план за почетнике, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и расељених лица у Тополи“, почео је јуче у скупштинској сали општине.
Тренинг за израду бизнис Општина Тополаплана општина Топола организује за избегла, расељена лица и повратнике по основу споразума о реадмисији, који су конкурисали за помоћ за унапређење економског положаја у средствима за економско оснаживање.
Програм се реализује уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, која је финансијски помогла реализацију пројекта Општине Топола, са циљем да помогне пријављеним кандидатима да процене своју пословну идеју са становишта одрживости и изводљивости, и припреме свој бизнис план, који ће комисија такође вредновати.

петак, 1. август 2014.
[почетна страна]
 
Карађорђу бесмртноме
 

Општина ТополаПолагањем венаца на саркофаг вожда Карађорђа, данас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележено 197 година од смрти вође Првог српског устанка. Организатор државне комеморативне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Венце на гроб вожда Карађорђа положили су: - Државни секретар Драган Поповић у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; - Предраг Марковић у име породице Карађорђевић и престолонаследника Александра; - Заменик председника општине Топола, Драган Живановић и помоћник председника Радиша Урошевић, у име Општине Топола; - Драган Рељић, у име Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића; - Министарство одбране; - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.
Карађорђе је на данашњи дан 1817. године убијен у селу Радовању код Велике Плане. Његови посмртни остаци после више промена места сахрањивања, од 1930. године, по жељи и наређењу краља Александра, почивају у породичној гробници династије Карађорђевић, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

   
   
петак, 25. јул 2014.
[почетна страна]
 
Проглашена најлепша дворишта
 

Туристичка организација „Опленац“ спровела је овогодишњу акцију избора најлепшег сеоског дворишта на територији општине Топола. Акција се организује у оквиру манифестације „Дани отворених дворишта“ која окупља осам општина и градова Централне Шумадије.
Избор за најлепше двориште се спроводи у четири категорије:
-Најлепше двориште
-Најлепше етно двориште
-Најлепше парк двориште
-Најлепши детаљ

     
Ове године у конкуренцији је било једанаест домаћинстава тополске општине. У категорији „Најлепше двориште“ прво место освојио је Ивановић Бојан из Крћевца, друго Милић Пеђа из Јунковца, а треће Зечевић Слободанка из Липовца.
За „Најлепше етно двориште“ проглашено је домаћинство Јовановић Светлане из Трнаве. Друго место освојила је Петровић Снежана из Липовца. У категорији „Најлепше парк двориште“ титулу најбољег освојио је Драган Јовановић из Блазнаве, док је друго место пипало Мијаиловић Живојину из Липовца. Урошевић Милица из Блазнаве освојила је прво место у категорији „Најлепши детаљ“.
Награде ће победницима бити уручене у просторијама Туристичке организације „Опленац“, а њихово јавно представљање и додела захвалница ће се одржати у дане 51. Опленачке бербе. Победници у све четири категорије представљаће општину Топола на завршној манифестацији регионалног карактера „Дани отворених дворишта“, док ће се награде победницима на нивоу региона доделити у оквиру манифестације „Прођох Левач прођох Шумадију“ која се у Каленићу организује 3. августа.
четвртак, 17. јул 2014.
[почетна страна]
 
Акција добровољног давања крви
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЦрвени крст Топола организовао је у понедељак 7. јула, акцију добровољног давања крви. Акција је организована у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије.
У оквиру летње кампање, у покретном аутобусу трансфузије крви, паркираном у центру Тополе, ову за живот драгоцену течност добровољно је дало 59 давалаца. Захвалан суграђанима на учешћу, Црвени крст Топола, с обзиром на одзив, најавио је почетком јесени нову акцију добровољног давања крви.

четвртак, 10. јул 2014.
[почетна страна]
 
Помоћ у економском оснаживању и грађевинском материјалу
 

Општина ТополаДанас је у скупштинској сали Општине Топола одржана презентација помоћи за избегла, расељена лица и повратнике по основу Споразума о реадмисији, у виду грађевинског материјала и средстава за економско оснаживање, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и расељених лица у Тополи“. Носилац пројекта је општина Топола, а донатор Делегација Европске уније у Републици Србији.
Скупу су се у поздравној речи обратили председник општине Топола, Драган Јовановић и заменик председника Драган Живановић. Пројектне активности изнела је Нада Илић, општински повереник за избеглице и миграције и координатор пројекта Марија Стојадиновић.
Општина ТополаОпштина ТополаЦиљ пројекта је унапређење квалитета живота избеглица, интерно расељених лица и повратника по основу Споразума о реадмисији, а која живе на територији општине Топола, кроз помоћ у грађевинском материјалу за одрживо решавање стамбеног питања и кроз подршку економском оснаживању, у виду пакета економске помоћи за отпочињање доходовних активности, како у сектору пољопривреде или неком другом облику малог породичног бизниса. Пројекат је намењен, као што је већ речено грађанима који живе на територији општине Топола и у статусу су избеглица, интерно расељених лица или повратника по основу Споразума о реадмисији.
Јавни позиви предвиђају помоћ за 15 корисника и њихових породица: Осам за подршку услова становања, кроз доделу помоћи у грађевинском материјалу и седам корисника и њихових породица за подршку унапређењу економског положаја, кроз доделу средстава за економско оснаживање.
За поменуте две врсте помоћи већ су расписани Јавни позиви који истичу 21. јула, после чега ће две независне комисије извршити оцењивање пријава, проверу пратеће документације, процену стања на терену и одабир корисника у складу са условима Јавног позива.

петак, 4. јул 2014.
[почетна страна]
 
Донације за оштећене објекте
 

Општина ТополаДанас је у објекат зграде водовода у Тополи стигла донација од 22. тоне машинског малтера за унутрашњу употребу у циљу санације штете настале током поплава у претходном периоду.
Услед поплава које су захватиле нашу земљу и земље у региону, компанија Saint-Gobian Weber је донирала своје производе за санацију настале штете у општини Топола где се налази један од два компанијска производна погона.
Saint-Gobian Weber је, заједно са своје две сестринске компаније Rigips i Isover, помогао и у обнови општине Обреновац. Компанија је донирала пијаћу воду угроженом становништву и грађевинске материјале за обнову школе у тој општини.
Општина ТополаЗаменик председника општине, Драган Живановић изразио је задовољство што је компанија Saint-Gobian Weber донирала 22. тоне грађевинског материјала. -Цементно-кречни машински малтер ће се утрошити за обнову и изградњу кућа које су оштећене у поплавама као и клизиштима маја месеца ове године. Овакав знак пажње компаније као и других донатора представљају огроман корак ка успостављању дугорочне сарадње и односа у будућности – рекао је заменик председника општине.
Обилне кише половином маја нанеле су знатну штету општини Топола. Поред поплављених домова, а само у Наталинцима их је око тридесет, затим њива, уништених путева и мостова, додатне проблеме створила су и клизишта која су са собом, осим земље, понела и помоћне, па чак и стамбене објекте.
Општина ТополаОпштина ТополаТакав је случај био и са породичном кућом Николе Перовић из Војковаца која због клизишта више није била за употребу. Никола је у тој кући живео са женом, двоје деце, од којих је једно са посебним потребама и мајком. После практично цепања куће, њих петоро је остало без крова над главом.
Општинско веће Општине Топола одмах је, по сазнању за насталу ситуацију, одреаговало одлуком да се породици сагради нови кров над главом по систему „кључ у руке“. На срећу, није се стало само на томе. Појавило се још људи и фирми добре воље који су изашли у сусрет као би се Перовићима што пре саградила кућа. Најпре је обезбеђен плац. На око 200 метара од старе куће, 10 ари земље, Николи је поклонио Славко Перовић. Наравно, претходно је утврђено да је поменута површина безбедна за градњу. Општина Топола је са око два милиона динара финансирала грађевински материјал за кућу, израду пројекта будућег стамбеног објекта који ће имати површину од 74 квадрата, обезбедила надзор над извођењем радова, омогућила равнање плаца као и копање темеља.
Општина је обезбедила и комплетну инфраструктуру будућег објекта чија изградња се у овом тренутку приближава плочи, а њено стављање се планира за наредну суботу. Кућа ће имати кухињу, трпезарију, дневни боравак, две спаваће собе, купатило, ходник и терасу, а обезбеђен је ламинат и комплетне санитарије. Да се брзо и ефикасно може обавити посао када постоји слога са јасно израженим циљем доказ су и подаци да радове на градњи изводе рођаци породице Перовић. Пошто радницима треба и храна, у сусрет су изашли и приватни предузетници са својим донацијама, почев од готових јела ресторана „Језеро“, до других прехрамбених артикала, нпр. брашна трговинске фирме „Трнава-Промет“.

уторак, 1. јул 2014.
[почетна страна]
 
Хранитељство подразумева људскост
 

Општина ТополаУдружење хранитеља и старатеља „Цврчак“ из Тополе, презентовало је јуче, у сали хотела „ТРИ О“, оно што је у току шестомесечног трајања учинило у реализацији пројекта „Подршка хранитељским породицама у Тополи“. Финансијску подршку пројекту пружила је фондација Траг из Београда.
Циљ пројекта је био да се деци која се налазе у хранитељским породицама у Тополи и самим хранитељима, покаже да су део ове заједнице и то њен саставни део. Да су прихваћени и добродошли на сваком месту и у сваком друштву, што заправо значи интеграцију деце и младих у хранитељским породицама у живот локалне заједнице. Оно што је постигнуто овим пројектом свакако је и афирмација хранитељства као једног од облика заштите деце без родитељског старања.
Општина ТополаПрисутнима су се обратили и упознали их са реализованим пројектним активностима Драгош Митровић, председник Удружења, Верица Новчић Петрић, едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, хранитељица Ивана Јанковић и др Верица Марковић.
Из њихових излагања као и изложбених радова да се видети и закључити да се од почетка године до закључно са јучерашњим даном, радило јако пуно. У активности су била укључена и деца из школе, деца из КУД „Опленац“, представници просвете, здравства и уопште била је укључена шира заједница.
Општина ТополаОпштина ТополаПоред штампања два билтена о хранитељству и обележавања новогодишњих и божићних празника, пројектне активности су обухватиле и креативне радионице, спортско-рекреативне радионице, радионице из области здравља, оријентиринг и велики број других садржаја. Велику пажњу привукла је израда мурала на једном од раскршћа Тополе. На зиду испод авиона, под руководством уметника Слободана Зорнића из Крагујевца, готово је завршен прелеп мурал у коме су учествовали практично сви – и деца и хранитељи.
Општина ТополаЗанимљиво је запажање др Верице Марковић која је, од недавно пензионерка, читав свој радни век, као педијатар, провела радећи и лечећи децу. Њу је задивила огромна љубав и енергија код људи који узимају децу на хранитељство. Сматра да много мање времена и љубави биолошки родитељи посвете својој деци од оних који то раде на овај начин. Управо због тога хранитељ не може бити свако. Оно код таквих особа препознаје да су хумани, ревносни, ангажовани, несебични, иницијатори, толерантни, ентузијасти... хранитељство код њих подразумева људскост.

уторак, 1. јул 2014.
[почетна страна]
 
Брзо и ефикасно до ракета
 

Општина ТополаОпштина ТополаНикако ове године невоље да заобиђу пољопривреднике и њихове „фабрике под отвореним небом“. Поплаве, град, олујно невреме, све се то једно за другим надовезало и захватило општину Топола.
Не желећи да ишта више препуштају случају житељи Месних заједница Винча, Пласковац, Бор и Митровчић, су се самоорганизовали и у координацији са локалном самоуправом, донели одлуку да сами прикупе средства за набавку ракета за противградну заштиту како би нове непогоде, ако не у потпуности избегли, оно их свели бар на минимум.
Општина ТополаМуњевитом и надасве ефикасном акцијом, за свега 24 сата, они су успели да прикупе новац, док је са друге стране Општина Топола на сваки њихов прикупљени динар додала још један из општинске касе – тако да су ракете купљене, како би народ рекао, по пола. На овај начин у рекордном року набављено је 25 ракета и отпремљено у Радарски центар противградне заштите „Букуља“. Произвођач је фабрика „Полиестер група“ Д.О.О. из Прибоја. Купљено је 19 ракета домета 8 километара, тзв. осмице и 6 ракета домета 6 километара, тзв. касетне шестице. Цена по ракети је око 35.000 динара са ПДВ-ом. У договору са стручним службама Радарског центра о стратегији постављања ракета, оне су у току данашњег дана дистрибуиране по противградним станицама и то: Трешњевица 4, Митровчић 4, Војковци 2, Винча 5, Пласковац 6, Шаторња 2. и Брезовац 2.
Председник општине Топола, Драган Јовановић, се захваљује свима који су дали новац за куповину ракета. Истиче да је ово јединствен пример у Србији где су Општина и грађани заједно купили ракете.
-Наставићемо идуће недеље даљу набавку. Ово је најбржи могући начин. Више нисмо могли да чекамо. Од МУП-а и Сектора за ванредне ситуације помоћи нема – рекао је, не кријући задовољство Јовановић. Задовољство и одушевљење нису крили ни запослени у Радарском центру „Букуља“. Кажу да се до сада није десило да неко овако брзо дође до ракета, а што се временских прилика тиче упозоравају да после смирења времена за викенд, од понедељка следи нови талас нестабилности.

петак, 27. јун 2014.
[почетна страна]
 
Врлина је бити хуман
 

Општина ТополаСвојим најхуманијим грађанима, добровољним даваоцима крви, Црвени крст Топола уручио је данас признања у знак поштовања прама људима које краси ова врлина. У ресторану хотела „Опленац“ уручена су признања за прво, пето, десето, двадесето, тридесетпето, педесето, седамдесетпето и стото давање крви.
Гостима се у име Црвеног крста Топола обратила Биљана Павлићевић, секретар ЦКТ и заменик председника општине Драган Живановић. Признања су даваоцима крви уручили Славица Гобељић из ЦКТ и Братислав Благојевић који је добровољни давалац крви био 124 пута.
Биљана Павлићевић је поздравила присутне пријатеље, сараднике, а пре свега добровољне даваоце крви, вишеструке и младе који ће наставити да иду овим хуманим путем јер „знамо да је крв једини лек који не може да се купи, а искључиво зависи од вас, ваше доброте и хуманости“- рекла је она. Изражавајући задовољство што се налази у прилици да се дружи са хуманим људима, заменик председника општине Драган Живановић је јавно обећао да ће 7. јула, када је планирана нова акција добровољног давања крви у Тополи и сам доћи и дати ову толико, за живот, драгоцену течност.

   
 
Прво давање крви: Ристић Мирослав, Радошевић Марко, Пантић Андријана, Николић Весна, Живановић Ана, Недељковић Марија, Лазаревић Мирјана, Лазаревић Слађана, Миливојевић Дарко, Петровић Наташа, Миливојевић Микица, Арсенијевић Александар, Клиска Јован, Спасић Матија, Станисављевић Немања, Лукић Миодраг, Вукашиновић Димитрије, Ђорђевић Лазар, Миливојевић Љиљана, Дугалић Андријана, Пајић Снежана, Новаковић Милица, Живановић Немања, Јовановић Душко, Лазаревић Денис, Ранковић Ненад, Плак Марија, Арнаутовић Дарко, Лакићевић Радосава, Ђукић Радмила, Рељић Лука, Јовановић Ненад, Јевтић Слађана, Живојиновић Милош, Бошковић Саша, Ристић Мирослав, Ђорђевић Лазар, Стојановић Мирослав, Стошић Бојан, Рајковић Јелена, Николић Владимир, Живановић Немања, Клисла Јован, Шишмановић Добривоје, Ранковић Ненад, Ђорђевић Младен, Милојевић Никола, Миливојевић Микица, Миливојевић Дарко, Лазаревић Маријана, Пантић Андријана, Милићевић Јован, Цветковић Милица, Дурић Петар, Урошевић Немања, Недељковић Ђорђе, Ђурић Ана Миловановић Петар, Никић Жељко, Спасић Матија, Лиукић Миодраг, Николић Зоран, Станисављевић Марија, Тошић Оливера, Лукић Сања, Васиљевић Слађана, Михаиловић Игор, Михаиловић Владан, Јанковић Александар, Миловановић Горан, Пуношевац Марија, Јокић Биљана, Трифуновић Јована, Белоица Радан, Филиповић Зоран, Пантелић Јелица, Митровић Александар, Ивковић Милош, Живановић Петар, Станојевић Душан, Филимановић Владимир, Ђурић Ана, Павловић Горан, Јашовић Жељко, Ђурић Катарина, Радовановић Марко, Николић Зоран, Павловић Никола, Петрић Марко, Николић Милош, Микичић Марко, Јовановић Милан, Радисављевић Милица, Миловановић Александар, Мијовић Милијана, Јевтић Невена, Матић Лазар, Николић Андријана, Продановић Милица, Тасић Милица, Николић Сандра, Живановић Веса и Милованчевић Марко. Пето давање крви: Чолић Драган, Заркић Бојан, Варјачић Ненад, Петровић Горан, Марковић Владимир, Костић Владица, Благојевић Иван, Панић Жан Мари, Николић Иван, Петронијевић Ненад, Миловановић Милица, Живановић Дејан, Вукићевић Иван, Мирковић Ђорђе, Радовановић Звездан, Николић Зоран, Петронијевић Предраг, Варјачић Ненад, Благојевић Милан, Филиповић Никола, Чолић Данка, Станимировић Душан, Сремчевић Добрица, Делић Слађана, Петровић Александар, Милојевић Ана, Спасић Ђорђе, Радојков Драган, Ђоновић Јефимија, Петковић Милош, Чолић Иван, Милновић Слађана, Зеленовић Маријана, Милетић Саша, Благојевић Далиборка, Миливојевић Александра, Максић Марина, Чварковић Владан, Мирковић Иван, Костић Зоран, Јовичић Ђорђе, Радовановић Мирослав, Живановић Александар, Ђукић Станија, Гавриловић Снежана, Карић Зоран, Марковић Мирољуб, Радојковић Срђан, Павлићевић Зоран, Павловић Златко, Перић Драган, Богићевић Милош, Станковић Станко, Марковић Маја, Павловић Иван, Павловић Никола, Пајић Снежана, Перић Милош, Павловић Снежана, Манојловић Ивана, Миливојевић Дарко, Јолдић Александар, Белоица Радан, Белоица Марко, Илић Марко, Николић Зоран, Алексић Михаило, Лазаревић Слађана, Миливојевић Микица и Лакићевић Радосава.
Десето давање крви: Вукашиновић Зоран, Васиљевић Михаило, Делић Слађана, Мирковић Оливера, Мићовић Будимир, Сремчевић Добрица, Ђорђевић Драгиша, Ђорђевић Никола, Спасић Бобан, Марковић Петар, Миливојевић Александра, Живановић Веса, Милановић Никола, Ђорђевић Драгиша, Спасић Бобан, Петронијевић Предраг, Вујичић Небојша, Благојевић Ана, Ђорђевић Никола, Петровић Горан, Петрић Милош, Шивановић Дамир, Благојевић Слободан, Глишић Горан, Живановић Мирослав, Спасић Лазар, Милутиновић Зоран, Гавриловић Снежана, Благојевић Бојан, Букилић Александар, Николић Радмило, Павлићевић Зоран, Рељић Радомир, Стевановић Стеван, Чолић Данко, Милановић Никола, Мирковић Иван, Костић Владимир, Ружичић Мирко, Костић Марко, Тодоровић Деран, Тодоровић Мирослав, Тошић Радмила, Радојковић Милош, Благојевић Вера, Белоица Дарко, Благојевић Филип, Прокић Рашко, Лукић Радица, Николић Милена, Гобељић Миљан, Николић Слободан, Радојчин Иван, Марковић Милош, Радојковић Владимир, Васиљевић Михаило, Милисављевић Саша, Младеновић Вукица, Станисављевић Радослав, Максић Јелена, Вукићевић Иван, Мирковић Горан, Илић Владимир, Танасијевић Злазимир, Радовановић Радован, Михаиловић Дарко, Михаиловић Драгољуб, Марковић Ненад, Филиповић Тијана, Радојевић Милован, Габић Томислав, Дукић Зоран, Танасијевић Драган, Митровић Јездимир, Вујичић Небојша, Достанић Миодраг, Ђорђевић Горан, Марјановић Горан, Мијовић Владимир, Перић Драган, Марковић Владимир, Ђорђевић Дејан, Ђокић Радослав, Благојевић Слободан, Благојевић Бојан, Живановић Дејан, Варјачић Ненад, Станишић Зоран, Панић Жан Мари, Марковић Радиша, Станојевић Ненад и Ђурић Славиша.
Двадесето давање крви: Лукић Радица, Мијаиловић Александар, Ђокић Горан, Зечевић Дејан, Матић Мирослав, Радивојевић Петар, Ђорђевић Никола, Спасић Драган, Павловић Живорад, Тошић Миомир, Марковић Петар, Богићевић Влада, Ранитовић Радосав, Ракита Ранко, Лакићевић Драган, Михаиловић Мирослав, Изљамовић Владимир, Васиљевић Зора, Радовановић Марио, Радовановић Радован, Милошевић Милинко, Рајић Дејан, Арсенијевић Душан, Дрекаловић Милован, Мирковић Горан, Костић Новица, Дугић Зоран, Величковић Бобан, Миливојевић Ненад, Ђуровац Бранка, Ђорђевић Горан, Хусеиновић Љиљана, Бараћ Милица, Пешић Драган, Младеновић Зоран, Јанковић Спасоје, Радовановић Иван, Петровић Горан, Новаковић Радоје, Радивојевић Лидија, Ивовић Миливоје, Сремчевић Мирослав, Пешић Драган, Радонић Предраг, Пајић Предраг, Васиљевић Михаило, Вукашиновић Зоран, Ђорђевић Драгиша, Чолић Данко, Симић Ненад, Мирковић Оливера, Радојковић Владимир, Живанић Милан, Матић Мирослав, Мићовић Будимир и Марковић Милан. Тридесетпето давање крви: Маринковић Владимир, Вићентијевић Драгиша, Дрекаловић Милован, Сремчевић Мирослав, Антанасијевић Миливоје, Михајловић Зоран, Митровић Драгош, Брковић Петар, Војиновић Миле, Урошевић Душан, Лекић Јелена, Петрић Дејан, Срећковић Срђан, Раденковић Светомир, Вујичић Верица, Петровић Горан, Митровић Зоран, Максић Жарко, Стојановић Мирко, Благојевић Мирослав, Прокић Милисав, Арсенијевић Драгиша, Маринковић Владимир, Спасић Радмило, Гајић Владан, Живановић Милан, Шебек Мирковић Војиславка, Пешић Мирољуб, Вујић Слободан, Јевтић Драган, Алексић Драган, Обрадовић Милић, Весић Милисав, Тимић Живота, Ракоњац Драган, Рељић Радомир, Јеремић Миладин, Зечевић Дејан, Дубравац Драган, Спасић Драган, Пешић Драган, Михајловић Радослав и Доронтић Зоран.
Педесето давање крви: Стојановић Зоран, Максимовић Рајко, Михаиловић Зоран, Бељаковић Миле, Јевтић Драган, Марковић Радослав, Марковић Драган, Цветковић Градимир, Стевановић Миле, Јеремић Миладин, Лазић Миодраг, Радојевић Драган, Мирковић Горан, Јовановић Мирослав, Павловић Светолик, Станимировић Зоран, Зечевић Мигаило, Радовановић Александар, Јовановић Славиша, Ивић Миливоје, Прокић Радослав, Вујић Драгослав, Богићевић Милован, Богићевић Микица и Војиновић Миле.
Седамдесетпето давање крви:
Поповић Љубомир, Плак Милорад, Никодијевић Радован, Јевтић Драган, Јеремић Миодраг, Ивезић Миливоје, Матић Зоран, Јеремић Миладин, Мијатовић Недељко, Јеремић Миша, Шушњар Миленко, Благојевић Братислав, Марковић Радослав, Лазић Миодраг и Трајковић Милован.
Стото давање крви: Јеремић Миша, Павловић Светолик, Ивезић Миливоје, Поповић Љубомир, Јеремић Миладин и Трајковић Милован.
четвртак, 26. јун 2014.
[почетна страна]
 
Књиге најбољима
 

Општина ТополаДанас су у скупштинској сали Општине Топола свечано уручене награде које Општина Топола традиционално на крају школске године додељује ученицима за остварене резултате током школовања у основним и средњој школи као и за успешне резултате на такмичењима. Награде су уручене и њиховим професорима и директорима. Књиге које ће их подсећати на клупе и дане проведене у досадашњем школовању, доделио је председник општине Драган Јовановић. -Ми сваке године организујемо пријем најбољих ученика, а најбољи су вуковци и они који су освајали највиша места на такмичењима. Они који сада уписују факултете, од следеће године моћи ће да поднесу захтев за стипендију од Општине Топола. Спремни смо да вуковцима платимо и трошкове полагања пријемних испита на факултетима. За вас основце који уписујете средње школе, а неопходна вам је материјална помоћ, Општина ће наћи начина да вам изађе у сусрет и помогне. Будите нам добри као што сте и били или још бољи. Послушајте своје родитеље, наставнике и професоре. Вашим успехом репрезентоваћете и нашу локалну средину – рекао је у уводном обраћању председник Јовановић.
За постигнуте резултате у школовању награђени су Вуковци, разредне старешине, носиоци прва три места на Окружним и Републичким такмичењима и наставници тј.професори који су их спремали за такмичење као и директори:

ОШ.“Карађорђе“ Топола
Директор: Рајка Митровић

Глишић Софија 8/1 , Вуковац
Стојиљковић Николина 8/1, Вуковац
Тошић Ана 8/1, Вуковац
Урошевић Селена 8/1, Вуковац
Алексијевић Вељко 8/2, Вуковац и ђак генерације
- 3. место на окружном такмичењу из географије у седмом разреду, наставник Петровић Љиљана
- 1. место на окружном такмичењу из биологије у осмом разреду, наставник Крстић Ана
- 3. место на окружном такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир

Васиљевић Лука 8/3, Вуковац
- 2. место на окружном такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
Вујичић Милена 8/3, Вуковац
Јовановић Тамара 8/3, Вуковац
Богићевић Александар 8/4, Вуковац и ђак генерације
- 1. место на окружном такмичењу из историје у шестом разреду, наставник Поповић Десимир
- 2. место на окружном такмичењу из историје у седмом разреду, наставник Поповић Десимир
- 1. место на окружном такмићењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
- 3. место на републичком такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
Илић Гордана 8/4, Вуковац

Разредне старешине:
1. Петровић Љиљана, наставник географије 8/1
2. Чоловић Душка, наставник енглеског језика, 8/2
3. Крстић Ана, наставник биологије, 8/3
4. Поповић Десимир, наставник историје, 8/4

Окружно такмичење:
1. Прокић Лазар 8/2, 2 место из ТИО у 5 раз. и 1 место из ТИО у 6 раз.
Наставник Марковић Данило
Републичко такмичење:
1. Гајовић Немања 8 раз.специјално оделење 1 место из ТИО
Наставник Чучуковић Бранка

ОШ.“Живко Томић“ Доња Шаторња
Директор: Марија Обрадовић
Катарина Николић , вуковац и ученик генерације
Освојено 1 место на Окружном такмичењу из Атлетике у Кг. и пласман на републичком такмичењу у Новом Саду
-Загорка Марковић, предметни наставник Физичког васпитања и одељенски старешина
Душица Алексић у 6 разреду 3место на окружном такмичењу у Кг. из Српског јез. и у 7 раз.освојено 2 место на окружном такмичењу у Кг. из Српског језика и пласман на републичко такмичење у Тршићу
-Данијела Павлићевић, предметни наставник српског језика

ОШ.“Милутин Јеленић“ Горња Трнава
Директор: Мирослав Алексијевић

Вуковац и ученик генерације:
1.Бојана Луковић
Одељенски старешина 8 раз. је Нада Јекнић
Окружно такмичење:
- Јовановић Павле, 3 место из историје
Сузана Ђорђевић, предметни наставник историје

ОШ.“Сестре Радовић“Белосавци
Директор: Слађана Мијовић

ОШ.“Милан Благојевић“ Наталинци
Директор: Верица Радосављевић

Средња школа „Краљ Петар I“ Топола
Директор: Љубиша Недељковић

ВУКОВЦИ:

Гимназија општи тип:
Крсмановић Вања
Маринковић Стефан
Петровић Владимир
Радовановић Невена
Спасић Александра
- Одељенски старешина: Тасић Неђа
Машински техничари за компијутерско конструисање:
Јанковић Милош
Баћовић Алекса
- Одељенски старешина: Радивојевић Драган
Пољопривредни техничар:
Ранић Филип
Савић Сузана
- Одељенски старешина: Лукић Мира
Окружно такмичење:
Грастић Јована, освојено 3 место из Биологије
- предметни професор Светлана Коцић.

         
       
понедељак, 23. јун 2014.
[почетна страна]
 
Шумадија има шта да понуди
 

Краљев подрум, у Тополи, био је протеклог викенда домаћин I Фестивала шумадијских вина. Организатор фестивала било је Удружење винара Шумадије које окупља 14 регистрованих произвођача вина из Шумадије.
Општина ТополаОпштина Топола На месту где је краљ Петар I Карађорђевић посадио прве чокоте винове лозе, сајам шумадијских вина, у свом песничком стилу, свечано је отворио Добрица Ерић. Уз отварање пенушавог вина винарије Александровић, песник је таласе својих стихова завршио речима: „Нема правог винца без нашег Шумадинца“.
Општина ТополаПоздрављајући госте на отварању скупа, председник Удружења винара Шумадије, Божидар Александровић је рекао да смо, у време када „све гране привреде бележе пад, сведоци ренесансе и развоја српског виноградарства и винарства. Српски виноградари и винари повећавају своје површине под виноградима и отварају нове подруме. То је пут којим наша Шумадија треба да иде“.
Шумадија тренутно има више од 1100 хектара засада под виноградима. Жеља Удружења је да она постане српска Тоскана, подсећајући да је и она пре 30-40 година била непозната винска дестинација. Као један од водећих српских винара Александровић позива све заједно, пословне људе, песнике, уметнике, винаре, воћаре, повртаре, да крену у подизање Шумадије на виши ниво како би погледали према свету јер ће он сигурно доћи код нас ако му будемо пружили услове.
-Хоћу да за 10-15 година Шумадија изгледа другачије. Да се поносимо са њом и да заживе постављени задаци наших винара – српска Тоскана, закључио је Божидар Александровић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДа Шумадија већ сада има шта да понуди показали су овом приликом шумадијски излагачи вина. На фестивалу су своја вина понудиле познате винарије и подруми: -Краљевска винарија, Топола; - Винарија Александровић, Винча; - SS-Mar Winery, Крагујевац; - Art Wine, Грошница; - Подрум вина Стевановић, Жировница; - Винарија Деспотика, Смедеревска Паланка; - Винарија фамилије Роган, Липовац; - Винарија Липовац, Липовац; - Винарија подрум Маџић, Селевац; - Подрум Радовановић, Крњево; - Винарија Тарпош, Врбица.
Показујући солидарност са људима који су током поплава остали без својих домова, организована је хуманитарна акција прикупљања новчаних средстава, а куповином улазница посетиоци су директно помогли обнову угрожених подручја.
Организатор се поред представљања шумадијских винарија и њихових вина постарао и фестивал обогатио пратећим садржајима. Организоване су панел дискусије на тему географског порекла Шумадије и туристичког потенцијала Шумадије као винске дестинације. Презентована је гастрономска туристичка понуда Шумадије. Слагање вина са храном – упаривање шумадијских вина са шумадијском храном. Да вино може да тече и речима показано је кроз антологијске песме српских аутора и победнике конкурса на тему „Вино“.... изложба ликовних радова у Виноградаревој кући на Опленцу... Укупно узев један пун и садржајан доживљај какво је и благо које долази из срца Србије – ВИНО ШУМАДИЈЕ.

понедељак, 16. јун 2014.
[почетна страна]
 
Награда за полицајца године
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом Дана полиције, Свете Тројице, председник општине Топола, Драган Јовановић, доделио је данас, у скупштинској сали Општине, признање Станимировић Зорану, раднику одељења криминалистичке полиције и криминалистичке технике Полицијске станице Топола, за остварене натпросечне резултате у претходних годину дана.
Општина Топола је прошле године започела праксу додељивања признања за постигнуте резултате у областима од виталног значаја за безбедност грађана Тополе. На предлог командира Полицијске испоставе у ПС Топола, Малетић Горана, ове године то признање је отишло у руке Станимировић Зорана.
Тим поводом председник Јовановић је рекао да се на овај начин одаје признање за рад у тешким и ризичним околностима управо припадницима служби безбедности, који се баве послом у интересу очувања реда, мира и сигурности грађана Тополе. Командир Полицијске испоставе у Тополи, Горан Малетић је нагласио да се Зоран Станимировић истакао квалитетним радом при вршењу увиђаја и расветљавању већег броја кривичних дела.
Општина ТополаОпштина ТополаПосебно је овом приликом наглашена Станимировићева акција средином прошлог месеца. У ноћи 14. маја, по дојави мештана села Јарменовци, у коме Зоран живи, да је у току обијање поште и поред тога што је био ван службене дужности, храбром и несебичном интервенцијом, он је затекао двојицу извршиоца на делу у обијању касе у пошти. Станимировић их је пасивизирао и задржао до доласка патроле ПС Топола. Осим овога расветлио је још три кривична дела – два на подручју општине Горњи Милановац и једно на подручју града Чачка.
Захваљујући се на признању, Зоран Станимировић је рекао да му оно и поред 25-огодишњег рада представља мотив више. За посао о коме је и као малишан маштао, 1999. године добио је медаљу за заслуге у области безбедности.

петак, 6. јун 2014.
[почетна страна]
 
Саопштење за јавност
 

Поводом рада Комисија за процену штета насталих у елементарним непогодама које су као и велики део наше земље, захватиле и општину Топола, а такође и непрестаних падавина праћених градом у протеклим данима, председник општине Топола, Драган Јовановић издао је саопштење за јавност:
„Укупна процењена штета од поплава на територији општине Топола, са данашњим даном износи 222.417.000 динара. То је укупна сума која је објединила штету на комуналној инфраструктури, пољопривреди и приватним кућама обухваћеним клизиштима. Штета је крајње реално процењена, без икаквих додавања. Шта више, многи нису желели ни да пријављују штету на пољопривредним парцелама. Ситуација са противградним ракетама на данашњи дан је следећа: На 16 противградних станица на територији Тополе имамо 19 ракета. До пре три дана имали смо нешто мање од 90, али су све испаљене претходних дана. Општина не може хитно да набави друге, тако да грчевито покушавам и молим да нам МУП помогне, макар и у виду позајмице.“

петак, 30. мај 2014.
[почетна страна]
 
Захвалност Наталинчана
 

Општина ТополаОпштина ТополаСтановници Месне заједнице Наталинци организовали су данас пригодан скуп којим су желели да се захвале онима који су им у тешким тренуцима минуле две седмице помагали да превазиђу или сведу на минимум све недаће које је помахнитала Јасеница донела са собом.
У име домаћина госте је поздравио председник Месне заједнице Жика Митровић. Захвалио се свима који су се, несебично ангажовали и у правом тренутку притекли у помоћ, као и онима који су према становницима овог места исказали хуманост, човекољубље и солидарност. Председник општине Топола, Драган Јовановић, у свом обраћању је рекао да је одрађен један велики посао.
Општина Топола-Оне ноћи када смо се окупили, када се ова немила ситуација дешавала, схватили смо да се само заједничким радом може доћи до резултата. Омогућили смо да људи могу нормално да живе, што не значи да ћемо их сада заборавити. Штета се мора пре свега санирати – казао је председник општине и додао да се у Наталинцима морају добро очистити постојећи канали и изградити нови како се ове ствари не би поново дешавале и не би „два пута саплитали на истом месту“. Он је рекао и да држава са своје стране мора ефикасно уредити сектор за ванредне ситуације који ће интегрисати све службе ради што боље координације и организације читавог посла у оваквим случајевима.
Пре уручења захвалница, минутом ћутања одата је почаст ватрогасцу спасиоцу Лазаревић Дејану који је живот изгубио у вршењу своје дужности пет-шест километара узводно од Наталинаца.Општина Топола Захвалнице за помоћ која је у правом тренутку стизала становницима Наталинаца уручене су: - Постхумно ватрогасцу спасиоцу Лазаревић Дејану (захвалницу примио његов брат Драган); - Председнику општине Топола, Драгану Јовановићу; - Општини Топола; - Црвеном крсту Топола; - Штабу за ванредне ситуације општине Топола; - др Јасмини Недовић; - Црвеном крсту Крагујевац; - Центру за социјални рад Крагујевац; - Костић Александру, фирма ZOOLAND Tопола; - Дирекцији за изградњу општине Топола; - Јавно комунално стамбеном предузећу „Топола“; - Дому здравља „Свети Ђорђе“ Топола; - Верици Вујичић, медицинској сестри амбуланте у Наталинцима; - Савету Месне заједнице Наталинци; - Ватрогасно спасилачкој јединици Топола; - Добровољно ватрогасном друштву „Опленац“; - ЊКВ Александру Карађорђевићу; - Месној канцеларији Наталинци; - Основној школи „Карађорђе“ Топола; - Дунав осигурању; - Радњи за превоз робе и извођење радова у грађевинарству, Алекси Гавриловићу; - Ловачком удружењу „Јелен-Наталинци“; - Републици Чешкој; - Полицијској станици Топола; - Ветеринарском републичком инспектору Слободану Петровићу; - Пекари „Партизан“ Топола; - Бензинској станици DMB petrol Наталинци; - СУР Стара Каменица.

     
       
среда, 28. мај 2014.
[почетна страна]
 
Радови на дезинфекцији у Наталинцима
 

Општина ТополаРади отклањања последица елементарне непогоде - поплаве, у Наталинцима се спроводи дезинфекција стамбених и других објеката и изворишта воде, односно бунара. У акцији учествују стручне службе Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе, ЈКСП „Топола“ и Ватрогасно-спасилачке јединице Топола. У реализацији наведених задатака, помоћ и подршку пружаће Месна заједница Наталинци.

петак, 23. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лепе и хумане донеле помоћ
 

Општина ТополаОпштина ТополаФризери општине Топола, јуче су спровели најављену акцију под називом „Лепи и хумани“ која је вођена у циљу прикупљања хуманитарне помоћи од поплава угроженом становништву. То је и био повод синоћњег окупљања фризера у просторијама Општине, где их је примио и на помоћи захвалио, заменик председника општине Драган Живановић. У име својих колега и колегиница, донацију – једнодневни приход од фризерских услуга - је уручила Рада Петровић и поред четрдесетогодишњег радног стажа, још увек активна фризерка. Средства која су прикупљена, фризери ће сами уплаћивати на општински жиро рачун, уз напомену да је ово само почетак поменуте акције.
Општина ТополаКоординатор акције била је управо Рада Петровић, која је и до сада у више наврата пружала помоћ када је Србији то било потребно. У ситуацији која је ових дана задесила и општину Топола и читаву Србију, својим колегама се обратила као својој деци, а многи су и били њени ученици, да узму учешће у овој акцији како би њихова скромна помоћ за некога била заправо велика. Обишла је 26 салона на територији општине Топола и подстакла фризере да одреде дан за помоћ угроженима. Љубав и хуманост Раде Петровић показала се својственом и њеним колегама. Врло брзо, на свој начин, одазвали су се апелу и поручили да ће акцију поновити.
-Поносна сам на младе који су схватили озбиљност ситуације и дали свој допринос у акцији. Ви сте снага ове земље. Када би опет морала да бирам којим послом ћу се бавити, поново би изабрала овај - рекла је Рада захваљујући се фризерима на одзиву.

петак, 23. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лепи и хумани
 

Општина ТополаОпштина ТополаАкцији прикупљања хуманитарне помоћи од поплава угроженом становништву придружили су се и фризери општине Топола. У акцији под називом „Лепи и хумани“ која је планирана за четвртак, 22. мај, фризери ће сав приход од фризерских услуга тога дана уплатити у фонд за помоћ угроженом становништву.
Како би се сакупио што већи приход за помоћ, фризери Тополе моле грађане да, са своје стране, узму учешће у овој акцији.

среда, 21. мај 2014.
[почетна страна]
 
ПОМОЋ ДИЈАСПОРЕ
 

Општина ТополаОпштина ТополаЦрвени крст Топола, упутио је јуче, донацију хуманитарне помоћи из Канаде, Црвеном крсту Смедеревска Паланка који ће помоћ усмерити ка 1300 људи у исељеничком центру овога града. Исељеници из Република бивше Југославије који живе у Канади, организовали су се и преко свог повереника Вере Милошевић из тополског села Шуме, сакупили хуманитарну помоћ.
Ово је друга испорука помоћи која посредством Вере Милошевић, из Канаде стиже у Црвени крст Тополе, а јуче у поподневним часовима, захваљујући њеном несебичном ангажовању, пристигла је и трећа.
Пошиљка која је већ стигла у Смедеревску Паланку, састоји се од 600 литара воде, великих количина намирница, хигијенских средстава, кондиторских производа, хране за бебе и пелена.

среда, 21. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лечење последица поплава
 

Општина Топола увелико ради на санирању последица поплаве које су највише захватиле околна села. Данашње заседање Штаба за ванредне ситуације Општине Топола у највећој мери било је посвећено том питању.
Снабдевање водом града и околних села које врши ЈКСП је стабилизовано, уз редовно узорковање воде. Екипе ЈКСП даноноћно раде на оспособљавању водозахвата у Јарменовцима. Од сутра ће се, у присуству службе Института за јавно здравље, пумпама поново испумпавати вода из бунара у Наталинцима и вршити њихово хлорисање. Овом селу се и даље пијаћа вода допрема цистернама. Ватрогасно-спасилачка јединица Топола на располагање Наталинцима понудила је две цистерне које село могу снабдевати техничком водом.
Тренутно се прави детаљан план санирања путева. И даље се на њиховом оспособљавању иде по листама приоритета, јер је оштећено више од 40 километара. За два до три дана у потпуности ће бити оспособљене све комуникације. Велике главобоље општини задају клизишта. Она су се појавила на неколико места и док се земља добро не осуши, онемогућавање даљег клизања неће моћи да се обави до краја. Епидемиолошка ситуација у општини је стабилна. Штаб захтева подизање нивоа хигијене на виши ниво, а пре свега хигијене руку и хране. Црвени крст Топола уз редован пријем помоћи, упутиће један њен део у неко од других унесрећених подручја Републике. Општи је утисак, како је неко од присутних закључио: „Следи нам једно велико спремање“.

уторак, 20. мај 2014.
[почетна страна]
 
Дан жалости у Тополи
 

Поводом трагично изгубљеног живота ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице у Тополи који је жртвовао себе спасавајући унесрећеног из набујале Јасенице, Штаб за ванредне ситуације донео је Одлуку којом се ПОНЕДЕЉАК, 19. МАЈ 2014. ГОДИНЕ ПРОГЛАШАВА ДАНОМ ЖАЛОСТИ У ТОПОЛИ. Поводом трагично изгубљеног живота ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице у Тополи који је жртвовао себе спасавајући унесрећеног из набујале Јасенице, Штаб за ванредне ситуације донео је Одлуку којом се ПОНЕДЕЉАК, 19. МАЈ 2014. ГОДИНЕ ПРОГЛАШАВА ДАНОМ ЖАЛОСТИ У ТОПОЛИ.
Одлука о Дану жалости у Тополи за дан 19. мај 2014. године донета је на основу Закона о обележавању Дана жалости на територији Републике Србије и у складу са тим, заставе на државним и локалним институцијама биће спуштене на пола копља. Према закону, медији су дужни да емитовање програма ускладе са Даном жалости, а на јавним местима, кафићима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, као и програма веселог карактера.
Одлука о Дану жалости у Тополи за дан 19. мај 2014. године донета је на основу Закона о обележавању Дана жалости на територији Републике Србије и у складу са тим, заставе на државним и локалним институцијама биће спуштене на пола копља.
Према закону, медији су дужни да емитовање програма ускладе са Даном жалости, а на јавним местима, кафићима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, као и програма веселог карактера.

понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Хуманост на делу
 

Општина ТополаПоказујући солидарност, широкогрудост и несебичну жељу да помогну у невољи, становници општине Топола одазвали су се апелима за помоћ пострадалом становништву у елементарним непогодама које су захватиле велики део наше земље. На телефон Штаба за ванредне ситуације, путем FB порука и на друге начине, они непрестано нуде своју помоћ и јављају се као добровољци. Како заборавити Алексу и Момира Гавриловића са својим машинама који данима пробијају путеве и оспособљавају комуникације и прилазе. Двадесет добровољаца помагало је на изради бедема у Сремској Митровици. Известан број људи је понудио и смештај за породице које су остале без дома над главом. Из дијаспоре желе да уплате прилоге за унесрећене....
Општина Топола Општина ТополаВише од стотину грађана до сада је донело пакете хуманитарне помоћи у просторије Црвеног крста у Тополи у виду гардеробе, хране, воде и хигијене. Међу њима су Мото клуб Топола, апотека Меркур, Вера Милошевић из Шума која је и лично и са својим пријатељима из Канаде прикупила донацију у артиклима хране и хигијене. Неки су своју помоћ слали и директно попут ПП Трнава-промет која је за Београд упутила око 20.000 џакова. Свакако да ћемо коначан списак особа које су хуманост показале на делу, било кроз хуманитарне пакете, добровољан рад или на било који други начин, објавити на званичној презентацији Општине Топола када ова ситуација прође.
Део помоћи је већ усмерен у Наталинце угроженом становништву. У договору са општинским Штабом за ванредне ситуације и Црвеним крстом Србије један део помоћи ће бити упућен у друга угрожена подручја Србије. Како не би дирали у достојанство унесрећених, у Црвеном крсту Топола моле да гардероба која се доноси буде у чистом и употребном стању.

понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Посета ЊКВ Александра II Тополи
 

Општина ТополаТополу је у суботу, 17. маја, посетио ЊКВ принц Александар II Карађорђевић са супругом, принцезом Катарином. После пријема у згради општине, где је краљевски пар дочекао председник општине Драган Јовановић, гости су се са хуманитарном помоћи "Донација ЊКВ престолонаследника Александра II и краљевске породице Карађорђевић угроженим подручјима у Србији" коју су понели са собом, упутили у места која су највише погођена услед елементарних непогода.
У Наталинцима, где је поплављено око 30 домаћинстава, су могли видети у каквом стању се налазе породице чије су куће неколико дана биле под водом. Најтужнији и најдирљивији моменат била је посета породици трагично настрадалог ватрогасца-спасиоца Дејана Лазаревића, из тополског насеља Бор, кога је у обављању своје дужности набујала Јасеница у неповрат однела са собом.

       
Крај оштећеног моста у Блазнави, окупљеним грађанима су се обратили председник Јовановић и принц Александар. Председник општине је рекао да ће се највероватиније на месту овог јасеничког моста морати градити нови. Захвалио се на посети краљевском пару, на моралној подршци коју на овај начин пружају унесрећеном становништву и утицају који они имају у нашој дијаспори. Принц Александар је са своје стране обећао да ће средства са добротворних пријема који су наредног месеца планирани у Њујорку, Чикагу, Торонту и Лондону у доброј мери бити усмерена ка Тополи и да ће искористити лична познанства, мислећи пре свега на амбасадора ЕУ у Србији, Мајкла Девенпорта, како би се општини Топола што пре помогло у санирању последица невремена.
   
На прилазима манастиру Никоље, најпре се могло видети како је водена стихија на два места прекинула комуникацију са манастиром која је у току претходне ноћи успостављена. Манастиру прети опаснос од клизишта. Зид иза конака није издржао. Санација конака, а пре свега отклањање опасности од клизишта као и на другим местима су неминовне.
         
понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Ситуација и даље алармантна
 

Општина ТополаСмањењем падавина постепено се повлачи вода која се у претходна два дана излила из својих корита. Каменица, Кубршница и нарочито Јасеница оставиљају за собом пустош коју тек треба санирати, а по свему судећи у неповрат односе и један људски живот. Дејан Лазаревић, припадник Ватрогасно-спасилачке јединице Топола, кога је набујала Јасеница понела својим током када је јуче покушао да спасе човека и даље се води као нестало лице. Штаб за ванредне ситуације који је заседао и овога јутра и организовао непрекидна дежурства, ангажовао је око 50 људи у потрази за Лазаревићем.
И поред „стидљивог“ повлачења воде, ситуација на територији општине Топола се не поправља. Школе ни данас неће радити. Уз сву материјалну штету коју су елементарне непогоде изазвале свакако су најважнији људски животи. По овом питању најугроженије је село Наталинци. Овде је Јасеница поплавила око 30 домаћинстава. Она се тренутно повукла за око један метар, али су куће и дворишта и даље пуни воде. Представници Црвеног крста, Центра за социјални рад и здравствене заштите већ располажу списком од поплаве угрожених домаћинстава. Њима ће бити упућена неопходна помоћ. Када се вода буде повукла пумпама ће се очистити око 150 бунара и вода бити узоркована и хлорисана. Предузеће се све неопходне мере како би се спречила појава хидричне епидемије.

Општина ТополаОпштина ТополаСаобраћај се у општини одвија само у правцима који су безбедни за људски живот. То још увек није могуће у селу Блазнава где је оштећен мост преко Јасенице и на прилазу селу Загорица због набујале Кубршнице. Ка Загорици се тренутно оспособљава алтернативни пут како би се обезбедила комуникација са овим селом. Слична је ситуација и са манастиром Никоље. Комуникација са монахињама манастира је у прекиду и очекује се њено брзо успостављање. Засеоцима у горњој Јасеници се због набујалих потока тешко може прићи, али службе за санацију штете делују ургентно и одмах пружају помоћ и оспособљавају оне прилазе који су у том тренутку најнеопходнији. У овом делу општине опасност прети и од клизишта која се већ појављују нарочито у Јарменовцима.
Као проблем појавило се и питање снабдевања електричном енергијом. Оспособљавају се путеви за прилаз трафо-станицама. Такав је случај са Војковцима. Блазнава нема струју два дана. Нису је имали ни Јарменовци ни Шаторња, а нема је ни део Наталинаца и Павловац. Састанку Штаба за ванредне ситуације присуствовао је и Милан Швабић, директор огранка ЕПС-а у Аранђеловцу. За очекивати је да ће се до вечерас оспособити далековод у Блазнави, а убрзано се ради и на набавци неопходног материјала. Укупно узев проблема је много, али се они убрзано и систематски превазилазе.

петак, 16. мај 2014.
[почетна страна]
 
Огромне поплаве – у питању и један људски живот
 

Поплаве изазване великим падавинама довеле су до проглашења ванредне ситуације у општини Топола, а још увек је под знаком питања живот Дејана Лазаревића, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице Топола кога је понела набујала Јасеница. Он је са својим колегом Марком Урошевићем покушао, код моста у Жабарима одакле пут води ка Горовичу, из реке да извуче лице које је бујица понела и које је успело да се задржи на једном стаблу. Од тог тренутка Лазаревићу се губи траг, док је Урошевић успео да преплива реку и пребаци се на другу страну обале.
На основу Закона о ванредним ситуацијама и других законских и подзаконских аката који регулишу ову материју, председник општине Топола, Драган Јовановић донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији општине Топола због елементарне непогоде – поплаве.
Одлука ступа на снагу даном доношења.
Поред тога, општински Штаб за ванредне ситуације је донео Наредбу по којој данас и сутра (15. и 16.мај) неће радити Средња школа "Краљ Петар I" као и комплетна мрежа основних школа и предшколских установа на територији општине Топола.
-После непрекидних падавина у предходних неколико дана дошло је до изливања река и потока на територији општине Топола, због чега је дошло до плављења приобалног подручја, плављења мостова и прекида у саобраћају. Имајући у виду достављене прелименарне извештаје, утврђујем да су се стекли услови за доношење Одлуке да се на целој територији општине Топола прогласи ванредна ситуација – рекао је у саопштењу о Одлуци председник општине Драган Јовановић.
Општина ТополаСедници општинског Штаба за ванредне ситуације, присуствовао је и Бранко Јовановић, начелник Управе за ванредне ситуације из Крагујевца. Грађанима је упућена порука да кретање сведу на минимун и без крајње потребе не крећу на пут. Становницима села Наталинци се саветује да из предострожности од загађења услед обилних падавина и набујалости река и потока за пиће не користе бунарску воду. Водом за пиће моћи ће да се снабдеју из цистерни које је тамо упутило Јавно комунално стамбено предузеће Топола. Повереници Цивилне заштите, Штабу за ванредне ситуације редовно шаљу податке и извештаје о стању на терену.

     
     
     
На седници Штаба је анализирана тренутна ситуација. Реке Јасеница, Каменица и Кубршница наносе огромну штету, као и одрони и клизишта на планини Рудник. У Наталинцима је набујала Јасеница поплавила око 30 домаћинстава. Путни правац Топола – Рудник је делимично проходан. Због клизишта и одрона саобараћај је дозвољен само путничким возилима. Правац Шаторња – Страгари је обустављен за саобраћај због оштећења моста преко Јасенице у селу Блазнава. Иста је ситуација и на путу Топола – Рача у селу Сепци, где се Јасеница излила преко коловоза и моста. Такође, обустављен је саобраћај за села Маскар и Загорицу. Готово све макадамске путеве оштетила је вода - груба процена само од ове штете износи више стотина милиона динара.
четвртак, 15. мај 2014.
[почетна страна]
 
Промоција пројеката Општине Топола
 

Општина ТополаДанас су у скупштинској сали Општине Топола промовисани пројекти који се финансирају средствима Европске уније. На конференцији за новинаре која је тим поводом организована, гостима су се, поред председника општине Драгана Јовановића, обратили и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Мајкл Девенпорт, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић, као и представници градова и општина који се у пројектима појављују као партнери или је Општина Топола партнер са њима.
По јавним позивима Делегације ЕУ у Србији за подношење предлога пројеката, Општини Топола је одобрено и финансијски подржано спровођење три пројекта од чега два у оквиру Програма Exchange 4. То су:
1. Услуга помоћ у кући старима у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка;
2. Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја;
3. Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола
.
Упознајући присутне са пројектима, председник општине Топола, Драган Јовановић је рекао да је Општина Топола носилац првог пројекта, а партнери у њему су Општине Аранђеловац и Смедеревска Паланка. Пројекат по његовим речима предвиђа успостављање ове услуге социјалне заштите у све три општине као и размену искустава јединица локалне самоуправе на успостављању социјалних услуга, а све у циљу унапређења положаја старије популације и њихове интеграције у заједницу. Укупна финансијска вредност пројекта износи 136.835,13 еура. Финансијски допринос Делегације ЕУ је 122.987 еура, а Општине, корисници донације, ће суфинансирати пројектне активности са 10,12%.
У другом пројекту „Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја“ председник Јовановић је рекао да је носилац пројекта Град Крагујевац, а партнери на пројекту су Општине Топола, Кнић, Рековац и Баточина. Циљ пројекта је стварање услова за пренос власништва над општинском имовином са државе на локалне заједнице. Финансијска средства предвиђена за спровођење пројектних активности у Тополи која износе око 30.000 еура, биће утрошена за набавку ИТ опреме и програма као и ангажовање додатних људских ресурса за обављање пописа имовине.
„Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола“ је, по речима председника општине, пројекат који Општина Топола самостално спроводи. Циљ је оснаживање избеглих и расељених лица за самосталан живот и привређивање. Његова укупна финансијска вредност износи 64.240 еура од чега Делегација ЕУ финансира 57.816 еура.
Драган Јовановић је говорио и о плановима Тополе као мале општине са скромним буџетом и жеље за уклапањем у евро интеграције и неопходности стварања услова за то. Истакао је да ће успешна реализација наведених пројеката директно утицати на одобравање финансијских средстава ЕУ за финансирање приоритетних стратешких пројеката у будућности, као што су пројекти решавања питања водоснабдевања, развоја инфраструктуре и заштите животне средине и енергетске ефикасности. Изразио је и жељу за сарадњу са сличним општинама ЕУ у чему се такође очекује помоћ Делегације Европске уније у Србији.
Генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић је рекао да се први задатак ове асоцијације градова и општина Србије у доброј мери испуњава, да се грант шема спроводи и да су градови и општине припремљени за реализацију пројеката, а Општина Топола зато и има вођство у спровођењу својих пројеката. На тај начин се и доказује да сви они који се боре за децентрализацију временом постају и све снажнији. Станичић је истакао да време пред нама захтева јачање локалне самоуправе и њихову опремљеност пре свега знањем. Генерални секретар СКГО указује на значај квалитетног рада и политичког вођства сваког од пројеката, наводећи Тополу као пример постојања пуне подршке заједнице у којој се пројекти реализују. Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Мајкл Девенпорт је у више наврата, још као амбасадор Велике Британије, боравио у Тополи. Овога пута као шеф Делегације ЕУ он је изразио захвалност градоначелнику Тополе на позиву и задовољство што присуствује скупу. Жеља му је била да градове и општине који учествују у реализацији пројекта охрабри и подржи да наставе овим путем.
-Учествовање локалних самоуправа у процесу европских интеграција и реформи је од великог значаја. Европска унија већ годинама финансира програме за општине како би их оснажила и подстакла да буду активне и да европске интеграције доведу на најоптималнији ниво, а то је што ближе грађанима - рекао је Мајкл Девенпорт и између осталог додао да је Топола одличан пример активне општине. Изразио је очекивања да ће општине у сарадњи са централним властима спровести реформе пре свега у социјалној и области рада.
Присутнима су се обратили и поздравили их и представници општина – учесника пројектних активности: Председник општине Аранђеловац, Бојан Радовић, председник општине Баточина, Радиша Милошевић, представник града Крагујевца Биљана Томић и представник општине Кнић, Зоран Ђоровић.

     
     
По завршеном представљању пројеката, Мајкл Девенпорт, Ђорђе Станичић и Драган Јовановић су посетили Средњу школу „Краљ Петар I“. Директор ове средњошколске установе Љубиша Недељковић их је упознао са њеним радом, а такође и са пројектима који су већ финансирани од стране Европске уније, а реализовала их је ова школа. Реч је о пројектима као што су Реформа средњег стручног образовања, Модернизација средњег стручног образовања, Пилот програм обуке незапослених и вишка незапослених у Шумадијском округу и Студијска путовања. Поред тога ученици школе постављали су питања шефу Делегације Европске уније Мајклу Девенпорту. Средњошколце је занимала могућност наставка школовања у иностранству, могућности путовања... Гости су посетили и кабинете информатике где су такође разговарали са ученицима и њиховим професорима. Све у свему један непосредан-спонтан, пријатан разговор, какав је уосталом и данашњи уважени гост Тополе – Мајкл Девенпорт.
среда, 30. април 2014.
[почетна страна]
 
Јасеница озбиљно прети
 

Општина ТополаОпштина ТополаОбилне падавине које изазивају поплаве река и протеклих дана наносе велику штету градовима и селима Србије, прете и општини Топола. Због тога је овога јутра председник општине Топола, Драган Јовановић, у улози команданта, сазвао седницу Штаба за ванредне ситуације на којој је сагледано тренутно стање на територији општине.
Највеће штете до сада нанела је река Јасеница и то у свом горњем току, као и Никољска река. Јасеница се на неколико места синоћ излила. У Шаторњи, насеље Кусаица у коме живи око 10 домаћинстава, потпуно је одсечено. До изливања је дошло и у Гуришевцима и мањег у Божурњи и Жабарима.
Тренутно опасност од изливања Јасенице прети Наталинцима. Њено корито је овде пуно. Дирекција за изградњу општине Топола и ЈКСП су тамо већ упутили људе и механизацију како би се џаковима са песком додатно подигли бедеми и заштитило угрожено становништво, а уколико би киша наставила да пада опасност прети за готово тридесет домаћинстава.

     
петак, 25. април 2014.
[почетна страна]
 
Делегација Марибора у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаТополу jе данас посетила делегација града Марибора. Делегацију из Словеније коју је предводио Бојан Кирбиш, председник мариборске општине Старше, у просторијама општине примио је председник општине Топола, Драган Јовановић.
Председник Јовановић је најпре упознао госте са историјатом Тополе. У даљем току разговора отворене су теме усмерене ка стварању повољне пословне климе и могућности економске сарадње два града.
Поред разговора са председником Јовановићем, гости из Марибора посетили су знаменитости Тополе: Задужбину краља Петра I – Цркву светог Ђорђа на Опленцу, Краљеву кућу и Краљев вински подрум.

уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Туцанијада 2014
 

Општина ТополаДанас је у Карађорђевом граду одржано VI такмичење за избор најјачег и најлепшег јајета. Овогодишња Туцанијада, како се званично назива ово такмичење, окупила је 37 учесника. У конкуренцији су углавном били малишани. Победничко јаје на крају такмичења је полупано и поједено како би се присутни уверили у регуларност такмичења. Културни центар Топола који је организатор овогодишње Туцанијаде, наградио је победнике пехарима и плакетама.
Победу је са својим јајетом однела мала Вања Коларевић. Друго место освојила је Биљана Нићифоревић, а треће Петровић Ђорђе. Титулу победника у избору најлепшег ускршњег јајета понела је Магдалена Петровић.

       
уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Јутрење на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина Топола Хришћански храмови и верници обележили су највећи празник у години – ускрснуће Исуса Христа. Тако је било и у Тополи. У цркви светог Ђорђа на Опленцу, у суботу у поноћ, започело је васкршње јутрење и света литургија коју су у присуству великог броја верника и пратњу црквеног хора „Опленац“, служили свештеници опленачког намесништва.
Почетак васкршњег славља представља и крај седмонедељног Великог поста, тако да је после причешћа уследило куцање ускршњим јајима уз традиционалан поздрав ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС!
Основа новозаветне проповеди и вере у спасење – Васкрс-Ускрс – празник је над празницима и ове године га у исто време обележавају сви хришћани. У шаренилу боја ускршњих јаја, стари је обичај да се прво јаје офарба у црвено.

     
уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Загрљај у Ускрсу
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ центру Тополе у току је продајна изложба ускршњих радова и осликаних јаја коју је организовало Удружење „Загрљај“ – Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним лицима и другим хендикепираним лицима општине Топола, у сарадњи са Удружењем хранитеља и старатеља „Цврчак“. Свесрдну помоћ у припреми изложбе пружили су ученици основне школе „Карађорђе“.Општина ТополаОпштина Топола
Шаренило и разноликост фигура и јаја привлачи пажњу пролазника, а када се постави питање цене она једноставно не постоји – потпуно је купцу на вољу остављено колико ће које јаје или украс да плати.

четвртак, 17. април 2014.
[почетна страна]
 
BIZNIS PARTNER 2014
 

На основу анализе великог броја компанија, предлога пословних партнера и резултата независних истраживања тржишта, ОПШТИНА ТОПОЛА КАО ЈЕДИНА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ ЈУГО-ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ ПОНЕЛА ЈЕ ТИТУЛУ BIZNIS PARTNER 2014.
Коначна одлука је донета на основу анализе добијених резултата који су потврдили да је Општина Топола креирала услове за повољнију пословну климу и амбијент атрактиван за потенцијалне инвеститоре. Том приликом водило се рачуна о ширим друштвеним интересима, локалној заједници и еколошким императивима окружења, унапређењу инфраструктурне опремљености и убрзању процедура, што са своје стране утиче на стварање нових партнерстава, побољшање пословне и инвестиционе климе и успостављање пословне сарадње у региону.
Бизнис партнер је потврда пословне успешности и регионалне препознатљивости, а добитницима је част, будићи да компаније саме бирају и оцењују своје пословне партнере за које сматрају да испуњавају постављене критеријуме.
Престижно признање које се додељује од 1995. године, Општини Топола биће уручено 17. јуна 2014. године у хотелу Metropol Palace у Београду, у присуству осталих лауреата, бројних пословних партнера, угледних привредника, представника Владе, чланова дипломатског кора, представника медија и других уважених личноссти из јавног и културног живота у региону.

среда, 16. април 2014.
[почетна страна]
 
Интересовање за понуде Централне Србије
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа управо завршеном Међународном сајму туризма који је од 10. до 14. априла одржан у Новом Саду, око 120 излагача представило је своје понуде за путовања, летовања, излете и викенд одморе. Као и претходно у Нишу и овога пута, у Мастер хали сајма, своју туристичку понуду и потенцијале обједињено су, у оквиру регије Централне Србије, изложиле туристичке организације Крагујевца, Тополе, Кнића, Баточине, Лапова, Раче, Рековца и Деспотовца. Представљене су културно-историјске и природне знаменитости, нови туристички производи, водичке туре и манифестације нашег региона.
Пажњу посетилаца привукла је понуда сеоског туризма, укључујући и могућност активног одмора. Такође, интересовање је владало за програм посете најзначајнијим црквама и манастирима, тј за верски туризам и најзначајнијим локалитетима на нашем подручју из Првог светског рата. Представници новосадских агенција показали су интересовање за програм посете Тополи и Крагујевцу, пре свега у оквиру једнодневних излета.
Штанд Централне Србије међу првима су посетили његова екселенција Семуел Самсон, амбасадор Индонезије, Гордана Радосављевић, помоћник министра привреде за сектор туризма, Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије, затим представници привредних комора, излагача из земље и иностранства итд.
Новосадски сајам је ове године, за разлику од предходних, организован у априлу, али је посетилаца, по општој оцени излагача, било веома мало, иако су истовремено организовани сајам гастрономије и изложбе вина и старих заната. Међутим, дешавања на овој манифестацији пропратио је велики број новинара, тако да је медијска промоција била изузетно квалитетна.

уторак, 15. април 2014.
[почетна страна]
 
„Опленац“ на сајму у Нишу
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа 15. Међународном сајму туризма и активног одмора одржаног од 3. до 5. априла у Нишу, на заједничком штанду у оквиру регије Централна Србија, Туристичка организација ''Опленац'' из Тополе, у оквиру туристичких потенцијала општине представила је споменичко наслеђе, винске путеве и винске туре као и дефинисани туристички производ – манифестациони туризам. Носиоци манифетационог туризма у Тополи али и повод за долазак су две дефинисане манифестације – Опленачка берба грожђа и Ђурђевдански дани на Опленцу. Ове године на штанду Туристичке организације појавила се и разнолика понуда сувенира, која је поред укупне туристичке понуде, привлачила велики број гостију.
На сајму који је одржан у хали Чаир, представило се 111 излагача из земље и региона. Осим Србије, на сајму су се представили излагачи из Републике Српске, Босне, Црне Горе, Грчке и Бугарске. Своју понуду, поред туристичких организација општина и градова, представиле су и туристичке агенције, хотелијери, туроператори и клубови адреналинских спортова.

среда, 9. април 2014.
[почетна страна]
 
TO „Oпленац“ на Међународним сајмовима
 

Општина ТополаОпштина ТополаТуристичка организација „Опленац“ из Тополе учествоваће у наредне две недеље на два значајна Међународна сајма. У Нишу се од 3. до 5. априла одржава 15. Међународни сајам туризма и активног одмора. На заједничком штанду сајма, у оквиру регије Централне Србије, туристичке потенцијале општине Топола, ТО „Опленац“ представиће заједно са туристичким организацијама Крагујевца, Деспотовца, Раче, Кнића, Баточине, Лапова и Рековца. Досадашња искуства овако удруженог појављивања на сајмовима показала су да се у заједничком представљању туристичких производа општина Централне Србије укупно задржавање туриста продужава, а додатна потрошња повећава.
Општина ТополаПоред Ниша, ТО „Опленац“ ће се, такође у оквиру регије Централне Србије, појавити и на Међународном сајму туризма који се од 10. до 14. априла одржава у Новом Саду. Сајам ће бити прилика да се у оквиру манифестационог туризма промовишу Ђурђевдански дани на Опленцу и Опленачка берба, али и збирно споменичко неслеђе, вино и винске туре, које представљају повод за долазак туриста. Овај сајам се први пут одржава у пролећном термину, а основна идеја и разлог померања са јесењег у пролећни термин је промоција туристичких потенцијала Србије у наступајућој туристичкој сезони.

среда, 2. април 2014.
[почетна страна]
 
Отворимо врата хранитељству
 

У организацији Удружења хранитеља и старатеља „Цврчак“ из Тополе, данас је у сали хотела „ТРИ О“ одржана трибина под називом „Отворите врата хранитељству“. Основни циљ трибине - којој су присуствовали грађани који су већ хранитељи или заинтересовани заОпштина Топола хранитељство, невладин сектор, представници установа социјалне заштите, професионалци запослени у тим установама - била је афирмација хранитељства као једног од облика заштите деце без родитељског старања.
Присутне је у уводном обраћању поздравио председник Удружења, Драгош Митровић и сам хранитељ и у поздравној речи подсетио да је данашња трибина једна од бројних активности у оквиру пројекта „Подршка хранитељским породицама у Тополи“. Захвалио се и фондацији „Траг“ која је омогућила финансијску подршку пројекту.
Општина Топола Председник општине Топола, Драган Јовановић, је скренуо пажњу присутнима на племенитост коју хранитељство носи са собом, а посебно на пружање помоћи најмлађима којима је она и најпотребнија. Указао је на потребу за новим хранитељским породицама која је нарочито изражена у последњих годину дана.
-Потребно је да се глас са ове трибине што јаче чује... утичимо на најближе, на своје пријатеље јер морамо имати још више породица које се баве хранитељством – рекао је између осталог председник Јовановић и обећао да ће локална самоуправа све учинити да се као и до сада Удружењу хранитеља нађе при руци и одговори на њихове потребе.
У даљем делу трибине, хранитељица Ивана Јанковић је надахнуто и емотивно пренела своја искуства говорећи о деци која су била код ње на хранитељству. Директор Центра за породични смештај из Крагујевца, Славиша Сорак, представио је установу која је основана пре две године одлуком Владе Републике Србије, у чијој надлежности је пет округа: Рашки , Расински, Златиборски, Моравички и Шумадијски. Истакао је да су преузете надлежности у непосредном праћењу и подршци за три округа у којима се налази око 300 хранитељских породица са 400 деце.
Десанка Ђорђевић Једоксић, правник у Центру за социјални рад у Аранђеловцу и Тополи, дала је законски оквир хранитељства који се ослања на права деце и хранитеља као и бенефиције које су омогућене деци. Након тога, Јасмина Барјактаревић, едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, говорила је о стандардима и процедурама у хранитељству, појашњавајући да свака потенцијална хранитељска породица мора бити стабилна по свим статусима што је основни предуслов за бављење хранитељством.

           
       
Општина ТополаВерица Новчић Петрић, такође едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, је говорила о реализацији обавезних програма припреме и обуке хранитеља. Осврнула се на значај усвајања знања и вештина хранитеља са циљем подршке деци у превазилажењу кризних ситуација.
-Хранитељство као родитељство плус, представља изазов који мобилише снагу породице и ресурсе заједнице – рекла је Верица Петрић.
Испред невладиног сектора сектора обратила се Славица Ђурић Павловић која је подсетила суграђане на невладин сектор у нашој општини, активности и значајну везу са институцијама. Поред тога она је истакла и значај НВО „Загрљај“ као ресурс за хранитељске породице које брину о деци и младима са развојним тешкоћама.
Неопходност и корисност одржавања трибине употпуњена је постављањем питања која су уследила на њеном крају. Осим тога присутнима је подељен и пропагандни материјал – информатор о хранитељству као и први број часописа „Породични смештај“.
четвртак, 13. март 2014.
[почетна страна]
 
Жена Општине
 

Општина ТополаУ оквиру обележавања 8. марта, Међународног дана жена, данас је у сали биоскопа у Тополи уручено признање „Жена општине Топола“. Овогодишња славодобитница је псохолог Верица Новчић - Петрић, запослена у Центру за породични смештај и усвојење у Крагујевцу. Миодраг Лазић, председник удружења СУБНОР-а Тополе које је, уз покровитељство Општине и организатор манифестације, уручио је Верици Петрић и плакету „Даринка Радовић“ која се додељује уз ово признање. Плакета се додељује у области хуманости, пожртваности, родољубља и човекољубља.
Поред тога, мајкама, супругама и уопште породицама палих бораца са подручја општине Топола у сукобима 1990-1999, Удружење РВИ и ППБ Србије традиционално је, као знак пажње уручило пригодне поклоне. Поклоне је у име Удружења уручио Јовица Павловић.
У културном делу програма публици се представила млада женска певачка група КУД „Опленац“ као и фолклорни ансамбл, док је у драмском делу приказана „Бајка о Даринки“, по тексту и у режији Јоване Милованчевић.

           
       
петак, 7. март 2014.
[почетна страна]
 
Инвестиције и радови од значаја за Тополу
 

Данас је у радној посети Тополи боравио Велимир Илић, министар за грађевину и урбанизам у Влади Републике Србије. Са својим домаћином, председником општине Драганом Јовановићем, министар Илић је обишао радове на изградњи фекалне канализационе мреже у тополском насељу Крива бара, пројектом који се реализује у сарадњи са овим Министарством.
Општина Топола-Радови које изводимо су и због грађана Тополе и због повољнијих услова водоснабдевања и живота уопште од великог значаја и ја се у име грађана Тополе и овог дела Шумадије од срца захваљујем ресорном министру Велимиру Илићу. Данас смо овде у Кривој бари – ободном делу Тополе у коме се врши изградња фекалне и кишне канализације. Овај пројекат је битан за Тополу пре свега због обезбеђења изворишта Кречана које смо пустили у рад прошле године, а које се показало кључним за стабилизацију водоснабдевања Тополе. План је да у току ове године проширимо Кречану јер она има простора да даје више од 10 литара воде у секунди. Изградњом канализације ми штитимо и ово извориште. Терен је веома захтеван, али људи из ЈКСП веома савесно раде свој посао тако да ће он бити завршен до краја овог месеца – рекао је председник општине Топола.
Он је такође нагласио да вредност ове инвестиције износи више од 10 милиона динара. По 50% средстава улажу Општина и Министарство за грађевину и урбанизам. По завршетку ових радова прелази се у други део Тополе у улицу Омладинских бригада где ће се такође изводити радови на изградњи фекалног колектора чија ће изградња коштати око 8 милиона динара, а општина Топола ће га финансирати заједнички „динар на динар“ са Владом и ресорним Министарством.

           
Министар Илић је истакао да је овде реч о једној од великог броја инвестиција које су заједнички реализоване у Тополи. По његовим речима циљ је да свако место, без обзира на његову величину добије канализацију. На овај начин, тврди Илић „избегавамо еколошку катастрофу, тако да је изградња фекалне канализације постављена као један од наших приоритета“. Он је нагласио и нужност промене водоводних азбестних цеви због својих канцерогених својстава. „Где год их има, рекао је Велимир Илић, њихову замену стављамо на прво место“.
-Мада је ово техничка Влада, ми ове послове радимо... Градилишта раде и у Тополи и у другим местима. Ради се и гради нормално као да нису избори – рекао је између осталог министар урбанизма и грађевине у првом делу посете Тополи.
У другом делу посете председник Јовановић је са својим гостом посетио фарму крава у Белосавцима, чији је власник Драган Мијатовић. У својим објектима он негује више од 50 крава музара. Поред низа проблема са којима се сточари суочавају, Велимир Илић је указао и на акутни проблем који главобоље задаје и сточарима овог краја као и многих других крајева Србије, а то је недовољна количина воде неопходне за стоку. „Вода једноставно нестаје из бунара“ рекао је и истакао да се овај проблем мора решавати на нивоу државе. На крају своје посете општини Топола, као једно од решења, Велимир Илић је видео у артеријским бунарима и понудио испитивања и истраживања институција које се тим послом баве.
уторак, 4. март 2014.
[почетна страна]
 
Додела стипендија
 

Општина ТополаУ скупштинској сали општине, у суботу, 1. марта, студенти који имају пребивалиште на територији Општине Топола, потписали су уговоре о стипендирању за школску 2013/2014 годину. Уговоре са студентима је у име Општине потписао председник Општине Драган Јовановић. Он је пожелео студентима пуно успеха на студијама и животу уопште, а такође и „нека вас хвале резултати које постижете на својим факултетима, а који ће вас довести до факултетских диплома“.
Право на општинску стипендију стекло је 99. студената. Основну општинску стипендију у износу од 3000 динара примаће њих 68. док ће 31 студент примати увећану општинску стипендију у износу од 5000 динара.

           
понедељак, 3. март 2014.
[почетна страна]
 
Припреме за сајам туризма
 

На 36. Међународном сајам туризма који се од 27. фебруара до 2. марта одржава на Београдском сајму, учешће ће традиционално узети и Туристичка организација „Опленац“ из Тополе. Туристичке потенцијале и дестинације општине Топола, Туристичка организација ће презентовати на заједничком штанду регије Централна Србија, у хали 4, број 4018. На истом штанду са општином Топола, представиће се град Крагујевац, општине Рача, Баточина, Кнић, Лапово и Деспотовац.

понедељак, 24. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Сретење на Опленцу
 

Општина ТополаДан државности Републике Србије обележен је у суботу, 15. фебруара, на Опленцу полагањем венаца и црећа на саркофаг вође I српског устанка. Сенима вожда Карађорђа, у цркви светог Ђорђа, поклонили су се председник техничке Владе Републике Србије, Ивица Дачић, престолонаследник Александар II Карађорђевић, принц Филип као и делегације Општине Топола, српских ветерана и Задужбине краља Петра I.
Премијер Дачић је, честитајући Дан државности, поручио грађанима да овај дан представља и тежње за изградњу модерне државе каква Србија у будућности жели да буде. „Време у којем смо није време за експерименте с државношћу, већ време да јединствено кренемо путем који ће нас водити ка сигурнијој будућности“, рекао је Дачић.

         
уторак, 18. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Предлози нових међумесних редова вожње
 

Поводом преузимања линија у локалном саобраћају на територији општине Топола од стране „Вуловић транспорта“ из Крагујевца који је ступио на снагу од 1. фебруара, данас је председник општине Драган Јовановић примио житеље села Овсиште и Трнава. Мештани ових села су од председника Јовановића захтевали да се аутобуска линија која иде у Трнаву преко Божурње и Овсишта раздвоји што је председник општине у сагласности са превозником и прихватио. То значи да ће директна линија преко Божурње ићи за Овсиште и неће даље саобраћати за Трнаву. Иначе, цена месечних карата за ђаке на релацији Овсиште-Топола износи 3200 динара, а у току сутрашњег дана саопштиће се табеле са свим ценама и категоријама.
„Вуловић транспорт“ је данас на увид доставио захтев за међумесне односно републичке линије које је упутио Министарству саобраћаја, а које се могу видети у прилогу овог текста. Ради појашњења AS означава аутобуску станицу, а C центар.
Председник Јовановић је од грађана затражио да доставе своје примедбе, коментаре и предлоге и да ће месечне карте важити и у овим међуградским аутобусима када Министарство да сагласност на достављени ред вожње, а локална самоуправа подржава овај захтев јер само уклапањем међуградских и локалних линија се може добити квалитетан превоз у општини.
Предлози нових међумесних редова вожње

уторак, 4. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Топола носилац пројекта Помоћ у кући
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и званично је постала носилац пројекта „Услуга помоћ у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“ који ће се наредних дванаест месеци финансирати из средстава Европске уније. У београдском хотелу Crowne plaza у среду, 29. jануара, одржана је свечана церемонија потписивања уговора са градовима и општинама чији су пројекти одабрани за финансирање у оквиру грант шеме EU Exchange 4. Уговор је у име општине Топола потписао председник општине Драган Јовановић.
Церемонији потписивања присуствовали су Мајкл Девенпорт, амбасадор ЕУ у Србији, Игор Мировић, министар регионалног развоја и локалне самоуправе, Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за Европске интеграције у Влади Републике Србије и други угледни гости.
Општина ТополаПоводом потписивања уговора председник Јовановић је изразио задовољство чињеницом да је Општина Топола носилац пројекта вредног више од 100.000 еура, као и стручним кадром оспособљеним да изради овако сложен пројекат. Млађи партнери Тополе у његовој реализацији биће општине Аранђеловац и Смедеревска Паланка. Геронто домаћице ће обилазити стара и изнемогла лица и помагати им у обављању кућних послова.
Организатор церемоније је Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО). Програм Exchange 4 спроводи СКГО која ће корисницима грантова пружити стручну подршку у току реализације пројекта, а према процедурама ЕУ и у складу са важећим законским прописима.

четвртак, 30. јануар 2014.
[почетна страна]
 
У славу просветитеља
 

Општина ТополаОпштина ТополаШколе тополске општине обележиле су данас сечењем славског колача, драмским и хорским извођењем, школску славу – Светог Саву. Сечењу славског колача у Основној школи „Карађорђе“ присуствовао је и председник општине Драган Јовановић. На име и дело првог српског архиепископа, дипломате и просветитеља подсетили су се присутни уз помоћ ученика и наставника који су се потрудили да својим програмом у школама развеју дух православља.

           
           
понедељак, 27. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Пас напао девојчицу
 

Поводом немилог догађаја до кога је овога јутра дошло, председник општине Топола, Драган Јовановић, издао је следеће саопштење за јавност:
„Јутрос је за длаку избегнута трагедија јер је девојчицу Сару Петровић из Тополе, када је кренула у школу, напао пас ротвајлер. Девојчица је '99 годиште и тренутно је у болници у Аранђеловцу. Према казивању директора болнице др Благојевића девојчица је добро, нема виталних повреда, има крвне подливе на леђима и огуљена колена. Наравно у шоку је после свега. Сара неће бити задржана на болничком лечењу и за сат времена ће већ бити код куће. Пас није луталица. Од познатог је власника. На терену су тренутно полицајци и ветеринарски инспектори. Не могу лако да га ухвате. Овај догађај је још само један пример да се ови Закони где су пси заштићени као људи потпуно накарадни и ево до чега доводе. Против власника пса биће поднета кривична пријава. Време је да се мења и Одлука о држању паса и условима ко поже држати у дворишту оваквог пса, јер ово је пример шта се може десити када се о псу не води рачуна.“

Најновија вест:
Према последњим информацијама пас је ухваћен и налази се под надзором. Очекује се збрињавање у прихватилиште од стране зоохигијенске службе.

среда, 22. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Изградња система за наводњавање
 

Имајући у виду значај наводњавања који се првенствено огледа кроз обезбеђивање високих и стабилних приноса гајених култура, као и податак да се Србија по површинама под системима за наводњавање налази међу последњим земљама Европе, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за пољопривредно земљиште у сарадњи са Општином Топола, издвојиће значајна средства за израду пројектно - техничке документације и изградњу заливних система у наредним годинама.
Потребно је да се заинтересована лица за израду пројектно-техничке документације и изградњу система за наводњавање – регистровани пољопривредни произвођачи – физичка и правна лица обрате Општинској управи општине Топола ради евидентирања. Такође, могу се пријавити и лица која су самостално или уз помоћ Општине кренула у израду документације.
Рок за подношење података је 31. јануар 2014. године.
Све неопходне информације могу се добити у Општинској управи општине Топола, канцеларија број 24, као и на телефон 811-008. Контакт особа је Зорица Станковић.

понедељак, 20. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Тренуци среће за децу у хранитељским породицама
 

Традиционални новогодишњи сусрети деце која се налазе у хранитељским и старатељским породицама одржани су данас у сали хотела „Опленац“. На приредби коју шести пут за редом огранизује Удружење хранитеља „Цврчак“ из Тополе подељено је 27 новогодишњих поклон-пакетића. Заједничко дружење обогаћено је пригодним културним програмом као и избором најбољег божићњег специјалитета.
Општина ТополаОпштина ТополаСкупу се обратио председник Удружења хранитеља Драгош Митровић, а децу и госте су поздравили између осталих и председник општине Драган Јовановић и директор Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца, Славиша Сорок. Председник Јовановић је нагласио величину људи који се баве подизањем деце која су напуштена од стране својих биолошких родитеља и истакао њихову племенитост у тежњи да им пружи срећно детињство.
Општина Топола Драгош Митровић је честитајући новогодишње и божићне празнике најпре поздравио децу која се налазе у хранитељским и старатељским породицама. Упутио им је јасну поруку да су саставни део заједнице која брине о њима и пожелео да одрастају окружени љубављу, пажњом и бригом породица у којима се налазе. Он је подсетио на досадашњи рад и активности „Цврчка“ међу којима су и дружења и посете музејима, манастирима, позориштима, зоо вртовима и базенима. У име хранитеља, Митровић се захвалио председнику општине Драгану Јовановићу који је излазио у сусрет плановима и активностима Удружења као и Славиши Сороку на професионалној подршци. Између осталих захвлност је изражена и фондацији Траг која је препознала снагу „Цврчка“ и кроз подршку пројекту „Подршка хранитељству у Тополи“ омогућила да у наредник шест месеци Удружење буде веома активно. Сходно томе заслужним институцијама, организацијама и појединцима су уручене захвалнице.

         
           
         
           
Оно што је данас виђено и доживљено у сали хотела „Опленац“ било је препуно позитивног набоја којим је провејавао дух тежње за афирмацијом хранитељства. Бити добра хранитељска породица за њих значи бити уз дете у његовом одрастању – разумети га и помоћи да превазиђе кризе – помоћи му да правилно формира свој идентитет и припремити га за осамостаљивање.
понедељак, 13. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Благи дани у Тополи
 

Општина ТополаОпштина Топола, Задужбина краља Петра I и Црквена општина Топола са највећом радошћу са којом сав хришћански свет дочекује божићне празнике и ове године, на свечан и духовно примерен начин, обележиле су дан Христовог рођења. Програм обележавања Бадње вечери је започео уношењем бадњака у цркву светог Ђорђа на Опленцу где је, у присуству великог броја грађана, уз саслужење свештенства опленачког намесништва и црквени хор „Опленац“, одржано Божићно Бденије.
После Бденија, у порти цркве која, чини се никада до сада није била испуњенија народом, упаљен је бадњак док су са бине допирали звуци прикладних песама у извођењу младе женске певачке групе КУД-а „Опленац“. Уз уобичајени поздрав ХРИСТОС СЕ РОДИ суграђанима се обратио председник општине Драган Јовановић после чега је уследила подела божићних поклон пакетића деци. Поштујући традицију и дух православља најмлађим суграђанима је подељено више од 1000 пакетића док су одрасли имали прилику да се освеже чувеним шумадијским чајем.

         
         
       
среда, 8. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Бадње јутро на Опленцу
 

Општина ТополаОкупљањем у кући краља Петра I, отпочело је Бадње јутро на Опленцу. По традицији, окупљени, међу којима је био и председник општине Топола, Драган Јовановић, су кренули у сечу бадњака у опленачкој шуми. Треба нагласити да изузев ове органозоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Бденије са уношењем бадњака у цркву светог Ђорђа на Опленцу предвиђено је за 18 часова после чега следи паљење бадњака, пригодан културни програм и на радост најмлађих подела божићних пакетића. За ову прилику Општина Топола, Задужбина Краља Петра I, Црквена општина Топола и низ привредника су обезбедиле више од 1000 божићних пакетића.
Позивајући суграђане да се вечерас са најмилијима окупе на Опленцу, председник Јовановић је изјавиОпштина Тополао да Општина није желела новац да троши на скупе дочеке Нове године већ да куповином пакетића за децу на овај највећи хришћански празник као и дрва за огрев социјално угроженом становништву покаже људску солидарност и лепоту даривања.

понедељак, 6. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Порука миру, слози и љубави
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом божићних празника, синоћ је у холу Основне школе „Карађорђе“ одиграна, сада већ традиционална, представа Вертеп – приказ Христовог рођења. У препуном холу, пријатну атмосферу и потпуни ужитак, публици су пружили ученици школе, млађа женска певачка група КУД-а „Опленац“ и надасве црквени хор „Опленац“ који је вођен диригентском палицом Марије Ракоњац пре четири године и отргао овај обичај из заборава. У организацији овогодишњег приказа несебичну помоћ пружило је свештенство Црквене општине Топола, Удружење „Загрљај“ и Основна школа. Свакако вредна помена је и пажња ученика I један разреда. Они су уз помоћ родитеља и учитељице Слађане Делић припремили својим другарима из одељења деце са посебним потребама божићне поклоне. Ученици виших разреда осликали су иконе које су уручене институцијама, удружењима, организацијама и појединцима, међу којима и председнику општине Драгану Јовановићу.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПодсетићемо да црквенословенска реч „вертеп“ означава пећину. Вертепи, односно вертепаши пригодним песмама проносе вест о рођењу Исуса Христа уочи Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља. Поздрављају домаћина пожелевши му срећан празник и питају да ли могу ући у дом. Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење и здравље. Домаћин их затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем. Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

петак, 27. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Саветодавци о пољопривреди
 

Општина ТополаОпштина ТополаСаветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Крагујевац одржали су у петак, 13. децембра, у скупштинској сали општине Топола предавање на актуелне теме из области пољопривредне производње и заштите биља. Предавачи су били Јасмина Предојевић Симовић, Добривоје Поповић, Сузана Нешковић, Марко Вељковић, Снешка Новковић и Бранивоје Анђелић.
Међу разноврсним темама које су заступљене овим предавањем обухваћени су: Значај контроле плодности земљишта, Значај удруживања пољопривредних произвођача у актуелним тржишним условима, Екстремне суше, вегетациони периоди и структура сетве у сувом ратарењу, Складиштење и чување кукуруза, Тритикале, Сенажа и силажа, Берба и складиштење плодова јабуке, Основи интегралне заштите биља, Сеоски туризам у функцији руралног развоја Шумадијског региона.
Општина ТополаОпштина ТополаПрисуство значајног броја пољопривредника као и ученика пољопривредног смера СШ „Краљ Петар I“ из Тополе, доказ су интересовања које у општини Топола влада у правцу свеукупног унапређења пољопривредне производње. Управо у циљу конкретизације захтева савремене пољопривреде, саветодавци су се договорили са произвођачима о пружању стручне помоћи и даљој сарадњи.

понедељак, 16. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Мала Европа и мала Азија у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је од синоћ домаћин и покровитељ тродневног Међународног научног састанка који се одржава у хотелу „Опленац“. Скуп под називом „Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона – достизање регионалне конкурентности“, организује Институт за економику пољопривреде Београд, заједно са великим бројем институција из земље и иностранства.
Општина ТополаОсновни циљ и жеља организатора је да се, уз одабир интересантних и актуелних тема и присуство наших и иностраних еминентних стручњака, покрену нове снаге у одрживој пољопривреди и руралном развоју, како у дунавском региону тако и у целој Републици Србији. То је и разлог што се скупу одазвао велики број учесника из Србије и иностранства: Русија, Румунија, Јапан, Пољска, Словачка, Чешка, Аустрија, Немачка, Холандија, Мађарска, Италија, Бугарска, Република Српска, Молдавија, Словенија, Црна Гора, Македонија, Хрватска и др.
Општина ТополаИспред организатора речима: „... добро дошли у малу Европу и малу Азију“, присутне је поздравио директор Института, проф. др Драго Цвијановић. Истакао је да је Србија великим делом рурална и да је жеља да се кроз одрживу пољопривреду и рурални развој, развије и низ других делатности и подручја. Села попут Винче, по мишљењу професора Цвијановића, са развијеним воћарством, морају бити пример који треба и овом приликом показати свету. Он такође сматра да Србија зна и уме да направи добре пројекте када је у питању рурални развој. На питање зашто одржива производња, Цвијановић одговор налази у тежњи да производимо оно што можемо сви ми јести, почев од наше деце. Са локалном самоуправом се, по његовим речима, морају правити добри пројекти који ће бити у функцији развоја и општине Топола и свих општина које су углавном руралне.
Општина ТополаОсим Цвијановића као председавајућег конференције, скуп је поздравио и подржао и већи број учесника међу којима и уважени проф. др Радован Пејановић, проректор Универзитета у Новом Саду.
Општина ТополаЧаст, како је и сам нагласио, да и званично отвори конференцију имао је председник општине Топола, Драган Јовановић који је госте најпре упознао са историјатом самог хотела у коме се налазе, монументалном црквом светог Ђорђа у непосредној близини, а затим и на Тополу као прву престоницу од Турака ослобођене српске државе, због чега се она и назива „местом где историја живи“. Председник општине је упознао присутне са податком да Топола спада у групу развијених општина у Србији и да се на том месту налази управо захваљујући пољопривредној производњи. Приход од 11 милиона евра, према подацима Регионалне привредне коморе из Крагујевца, Топола је остварила само од извоза воћа. Он је нагласио да су села у општини Топола „жива“.
Поткрепио је овај податак чињеницом да у оквиру општине постоји око 4000 газдинстава, што мерено у процентима, према броју становника, представља значајан податак. Говорећи о квалитету воћарске производње у овој шумадијској општини, истакао је развој модела агрокооператива у циљу удруживања пољопривредних произвођача. Будући да је Србија кандидат за ЕУ, Јовановић упозорава да држава још увек нема одговор по питању средстава која ће наредне године бити уложена у аграр. Од овог скупа он тражи закључке како ће Србија у пољопривредној производњи ићи даље.
-Велики посао је пред вама. Велике задатке морате решити. Када се наредних година будемо виђали, надам се да ће Србија имати успешнију и квалитетнију пољопривредну производњу – рекао је на крају свог обраћања Драган Јовановић.
Општина ТополаПосле званичног отварања, до 7. децембра, када се завршава овај Међународни научни скуп, радиће се по одређеним пленарним секцијама. Планови, ставови и закључци, с обзиром на амбиције организатора и учесника, биће од изузетне користи, а на државним органима, а затим и самим произвођачима је да их припреме и спроведу у живот.

петак, 6. децембар 2013.
[почетна страна]
Топола у Крагујевцу – Срце Шумадије
у срцу регије Централне Србије
 

Општина ТополаКрагујевац и Шумадија сајам били су домаћини петог Међународног сајма туризма и сеоског туризма на коме се ове године појавило преко 100 излагача. Поред директора Шумадија сајма господина Самуиловића, представника управе града Крагујевца, излагачима и гостима обратила се и Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије која је изразила задовољство због чињенице да се у Крагујевцу организује сајам оваквих размера.
Општина ТополаТуристичка организација „Опленац“ Топола традиционално је узела ућешће и на овом сајму. После сајмова у Нишу и Новом Саду, сајам у Крагујевцу је био трећи у низу представљања туристичке понуде регије Централне Србије.
Уз Крагујевац, Рековац, Рачу, Кнић, Лапово, Баточину, Деспотовац и Трестеник, Топола је промовисала своје потенцијале, негујући укупану туристичку понуду и јединство различитости свих окупљених на штанду Централне Србије.
Општина ТополаОвогодишњи сајам туризма у Крагујевцу имао је и хуманитарни карактер. Улаз на сајам био је бесплатан, али су сви заинтересовани посетиоци и излагачи били у могућности да купе ваучере и тиме обезбеде учешће у наградном туристичком квизу и освоје неке од вредних награда.
Награде су обезбедили Шумадија сајам, Туристичке организације (Топола, Горњи Милановац, Крагујевац, Трстеник, Кнић, Љиг, Ужице, Златар, Златибор, Бајина Башта, Фоча и Херцег Нови) и њихови сарадници. Сав приход од продаје ваучера дониран је за лечење Наташе Ђурђевић, директорке Туристичке организације Кнића.

четвртак, 5. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Дан особа са инвалидитетом
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ скупштинској сали Општине Топола данас је обележен Међународни дан особа са инвалидитетом. Поред тога, присутинима је представљен и први број билтена Инклузив у издању Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) „Загрљај“ из Тополе.
Изражавајући задовољство што су данас заједно, председник општине Топола, Драган Јовановић, је нагалсио да свако од нас у свом односу према инвалидним лицима мора пре свега поћи од себе и своје породице и замислити се како би се осећао у сличној ситуацији и да су врата Општине као институције и његова лично увек отворена за решавање проблема и потреба лица са инвалидитетом и било каквом другом врстом хендикепа.
Општина ТополаПредседница Удружења МНРО „Загрљај“ из Тополе, Славица Ђурић Павловић, говорила је о положају особа са инвалидитетом и других хендикепираних лица, а такође и о раду Удружења у току претходне године. Она је између осталог истакла да је положај особа са инвалидитетом знатно унапређен у односу на прошлост, али да су ове особе ипак и даље на одређен начин дискриминисане, пре свега због стереотипа и предрасуда које још увек владају у нашем друштву. У организацији скупа осим Удружења „Загрљај“, учествовало је и Удружење ратних војних инвалида и породица палих бораца (РВИиППБ) као и Удружење „Подршка. Права. Приступ – Србија“, чији је сарадник Јовица Павловић одржао тематска предавања: Глобална кампања за забрану нуклеарног наоружања и Извештај о раду РВИиППБ у текућој години.

         
         
уторак, 3. децембар 2013.
[почетна страна]
 
Дестинација за краљевски одмор
 

Општина ТополаOпштина Топола и Туристичка организација „Опленац“ појавиће се на 5. Међународном сајму туризма и сеоског туризма који се од 28. до 30. новембра одржава у Крагујевцу. Туристичка организација ће на сајму наступити са три централне теме: промоција Тополе као дестинације за краљевски одмор, Винског пута Опленац као дела Винског пута Шумадије и незаобилазног манифестационог туризма – Опленачке бербе.
На штанду Туристичке организације „Опленац“ наћи ће се понуда укупних смештајних капацитета општине Топола, са посебним нагласком на понуди Хотела Опленац.
Заједно са Тополом, на штанду ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ на сајму туризма у Крагујевцу своју туристичку понуду представиће Крагујевац, Трстеник, Деспотовац, Рековац, Лaпово, Баточина, Кнић и Рача.

уторак, 26. новембар 2013.
[почетна страна]
 
Отворена пумпа у Наталинцима
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа свечан начин, у Наталинцима је данас отворена бензинска станица. Пуштању у рад присуствовао је и председник општине Драган Јовановић који је пресецањем врпце и званично означио почетак њеног рада.
Станицу која је ван функције била дуги низ година отворила је фирма DMB petrol oil из Аранђеловца. Поред Наталинаца ова фирма поседује бензинске станице у Аранђеловцу и Буковику, а располаже савременом опремом која ће и овде бити снабдевена свим неопходним врстама нафтних деривата.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола-Ово је пумпа која је заправо једина станица од Тополе до Раче и од Тополе до Смедеревске Паланке, дакле у распону од 30 километара. Битно је да наши мештани из доње Јасенице – Наталинаца, Шума, Јунковца, Клоке, Сепаца и Саранова, сада имају гориво за своје тракторе и аутомобиле и не морају више губити драгоцено време за снабдевање дериватима из Тополе или Паланке и Раче. Поред тога, направили смо и одличан контакт као локална самоуправа са инвеститором тако што смо ујединили уређење овог простора са спомеником палим борцима из Великог рата који дали своје животе за Краљевину Србију – касније испоставило се за Краљевину СХС, рекао је председник општине отварајући, за становнике овог краја значајан објекат.

понедељак, 25. новембар 2013.
[почетна страна]
Срце Шумадије
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ уторак, 19. новембра 2013. године, у конференцијској сали „Топола“, Хотела Извор у Аранђеловцу одржан је први заједнички састанак представника три средишње шумадијске општине: Тополе, Аранђеловца и Раче. Заједнички циљ и резултат иницијативног састанка требао би да буде нови туристички кластер СРЦЕ ШУМАДИЈЕ.
Подршку формирању кластера дали су: председник општине Топола, Драган Јовановић, председник општине Аранђеловац Бојан Радовић, председница општине Рача Драгана Живановић, као и власник Хотела „Извор“ Мирољуб Алексић. Медијски покровитељ туристичког кластера „Срце Шумадије“ је ТВ „Сунце“.
Општина ТополаФормирање кластера у туристичкој понуди поменутих шумадијских општина представљају нове могућности интересног удруживања. Кластери су се показали као најуспешнији модели, јер подразумевају иновативни приступ, умрежавање и пораст односно развој конкурентности. Са друге стране кластеризација сваког учесника или члана кластера не значи губљење индивидуалности и особености. Циљ формирања туристичког кластера јесте унапређење туризма и укупне туристичке понуде општина Тополе, Аранђеловца и Раче.

петак, 22. новембар 2013.
[почетна страна]
Признање из Лесковца
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа шестој Изложби сувенира и туристичких публикација „Лесковац 2013“ Туристичка организација „Опленац“ из Тополе освојила је III место у категорији КОЛЕКЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ФОТОГРАФИЈА, под називом ДРАГУЉИ СА ОПЛЕНЦА ОСТАВШТИНА ЗА БУДУЋНОСТ, којом је представљена туристичка понуда Општине Топола, аутора Зорана Петровића. Такође III место Туристичка организација „Опленац“ је освојила у категорији ВИШЕЛИСНА ТУРИСТИЧКА ПУБЛИКАЦИЈА СА ВИШЕ ОД 50 СТРАНИЦА, монографијом Опленачке бербе, рађеном поводом 50. јубиларне Опленачке бербе, аутора Игора Петровића, а у издању Туристичке организације „Опленац“.

понедељак, 18. новембар 2013.
[почетна страна]
ТО у Крушевцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ организацији Туристичке организације града Крушевца, 31. октобра, одржана је девета изложба „Туристичка публикација Србије `13“. У холу Народног музеја, манифестацију је отворио заменик градоначелника Крушевца, Синиша Максимовић. Награде и признања најбољим Туристичким организацијама уручила је Гордана Николић, директор Туристичке организације Крушевца. Туристичка организација „Опленац“ из Тополе освојила је награду у категорији „Вишелисна туристичка публикација са више од педесет страница“ за Монографију Опленачка берба. Изложба је уједно искоришћена за промоцију Тополе као атрактивне туристичке дестинације.

петак, 1. новембар 2013.
[почетна страна]
 
Наставак проблема у аутобуском превозу
 

Општина Топола још увек нема дугорочно решење о превозу путника. Од петка, 01. новембра, међуградске и међумесне линије на територији општине Топола требала је да преузме београдска „Ласта“. Те линије аутобуског превоза до половине октобра је одржавао „Аутосаобраћај“ из Крагујевца, а због неиспуњења обавеза, уговор са „Аутосаобраћајем“ је раскинут.
Председник општине, Драган Јовановић, је поводом колапса аутобуског саобраћаја на територији општине Топола изјавио да „Ласта“ неће преузети ни локалне линије што се очекивало и било најављивано. Он је рекао да због блокада путева и свега осталог што се дешава, Општина као институција и њени суграђани су принуђени да само немо посматрају хаос до кога долази у окружењу и изражава протест што држава толерише блокаде саобраћајница и неће да одузме линије „Аутосаобраћају“ који не врши превоз и самим тим не испуњава своје обавезе.
Београдска „Ласта“ не може да усагласи превоз у Тополи без међуградских линија, а радници, ђаци и путници због свега тога највише трпе. Неко очигледно не сме или не жели да стави тачку на сва ова дешавања и каже да је било доста. Председник Јовановић не жели да се ико више поиграва са људима и указује да нам Дом здравља неће моћи да ради јер у другој смени нећемо моћи да обезбедимо превоз лекара из Крагујевца – неће моћи да долазе наставници и ђаци који путују из Крагујевца, Аранђеловца, Младеновца, Страгара и док се овај проблем, пре свега политички, не реши општина ће морати да организује превоз како зна и уме. Докле ће све ово трајати тешко је одговорити, али је и чињеница да дуго не може тако. Приватници ће возити и у новембру – све локалне линије уз поласке Интер турса ка Аранђеловцу и Крагујевцу, односно до дугорочног и адекватног решења.

среда, 30. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Хаварија водоводне цеви
 

Поводом пуцања главне водоводне цеви у Винчи и хаварије до које је том приликом дошло, председник општине Топола, Драган Јовановић, је издао саопштење за јавност путем друштвених мрежа и медија:
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола„Поред проблема са притиском воде у градском водоводу који траје већ пет дана, а који је настао услед пуцања вентила на главном резервоару на Опленцу, због чега немамо довољан притисак воде ка селима, дошло је доОпштина ТополаОпштина Топола нове хаварије на главној водоводној цеви у Винчи, на потезу изнад Александровића. Екипе су на терену и радови на санирању су у току. С обзиром да је реч о пластичним цевима квар ће морати да отклони екипа из Горњег Милановца. Највероватније ће и град морати да буде искључен са водоснабдевања највише 12 сати о чему ће грађани бити обавештени.“

понедељак, 28. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Отворен Омладински клуб у Тополи
 

Данас је у Тополи, покрај градског стадиона, отворен Омладински клуб. Ова вест ће свакако обрадовати младе Тополе, јер ће простор који је намењен управо њима на адекватан начин бити употребљен као место окупљања, одржавања разноврсних радионица, састанака и трибина. Значајан тренутак у животу младих подржали су Министарство омладине и спорта и Општина Топола. Увертира у отварање клуба биле су песме женске певачке групе КУД „Опленац“ из Топле, такође младе групе која се већ доказала низом победа на певачким смотрама у Злакуси и Сарајеву.
Општина ТополаОпштина Топола Пресецањем врпце, Омладински клуб свечано је отворио председник општине Топола, Драган Јовановић, а присутнима су се обратили и Тамара Илић – представница центра „Сунце“ из Крагујевца, Љубиша Недељковић - директор Средње школе „Краљ Петар I“ у Тополи, Дејан Ђурић, професор историје у овој школи и Ема Стевановић – координатор Канцеларије за младе општине Топола.
Председник Јовановић је изразио задовољство у име Општине и Министарства што су подржали ову и друге акције које ови омладинци предузимају, а које доносе много тога доброг. На овај начин добија се место окупљања где ће, осим дружења, млади моћи да се едукују и стичу нова знања као и да сазнају шта је то што ће у будућности бити потребно, односно који стручни профили знања ће бити потребни у општини Топола, а све то зарад њиховог будућег запошљавања.
-Ово ће бити ембрион – почетак који ће донети много тога доброг свима нама и наравно читавој овој средини – закључио је председник Јовановић.
Тамара Илић је похвалила рад Канцеларије за младе, њихову жељу да се активирају и резултате постигнуте за непуних годину дана. Координатор Канцеларије за младе општине Топола, Ема Стевановић је рекла да је Омладински клуб само један нови почетак, нова шанса и нада да ће се млади Тополе још више укључити у омладински живот и тиме допринети побољшању живота у локалној заједници.

             
           
На крају су додељене Захвалнице заслужнима да се Омладински клуб у Тополи отвори: Министарство омладине и спорта, председник општине Топола – Драган Јовановић, Удружење „Сунце“ из Крагујевца, Средња школа „Краљ Петар I“, ОШ „Карађорђе“ и другим заслужним појединцима.
четвртак, 24. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Решавање проблема аутобуског саобраћаја
 

Велики проблеми који су настали услед, благо речено, нередовног и све горег превоза путника, ученика и радника, приморали су руководство Општине Топола да предузме конкретне кораке како би превазишли постојеће стање.
Општина ТополаДанас је по хитном поступку председник општине Топола, Драган Јовановић, сазвао у улози команданта, састанак Штаба за ванредне ситуације и састанак општинског Већа. Штаб за ванредне ситуације је, после изнетог тренутног стања превоза путника, донео Закључак којим се општинском Већу налаже да предузме све неопходне мере како би се постојеће стање аутобуског превоза на територији општине што пре нормализовало.
С тим у вези донете су Одлуке о раскиду уговора са Аутосаобраћајем из Крагујевца због неиспуњења преузетих обавеза као и о ангажовању другог превозника у локалном превозу до избора новог по расписаном тендеру.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола је већ дуго указивала на проблем превоза путника и нередовно одржавање постојећих линија. Све своје обавезе је уредно измирила па чак и толерисала дуговања поменутог певозника која на име пореза износе 3,5 милиона динара.
Највећи проблем који се у овом тренутку поставља пред Општину Топола је начин како до почетка јануара, односно у наредна два и по месеца ангажовати новог превозника, јер Јавни позив за превоз у локалном саобраћају је већ расписан тако да се овај законски период који истиче крајем године појављује као вакуум период.
Већ данас је за превоз путника у локалном саобраћају ангажован Интер турс из Аранђеловца. Због блокаде аутобуске станице аутобуси ће, видоно обележени таблама у ком ће правцу превозити, бити паркирани испред Југопетролове пумпе и кренуће у 13.30 сати према својим дестинацијама.
Од сутра ујутру аутобуси ће ићи ка селима са паркинга испред самопослуге Макси. Постојећа ситуација ће се практично решавати из дана у дан све до коначног решења проблема. Оно што је за путнике који користе аутобуски превоз од значаја је податак да ће за оне који већ поседују месечне карте оне важити до краја овог месеца без обзира на превозника, а наредних дана ће се знати са којим ће се превозником склапати уговори око нових месечник карата. Проблем представља и међуградски саобраћај тако да ће се и он решавати у ходу, ангажовањем превозника и склапањем уговора о превозу путника.

четвртак, 17. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Помен краљу Александру I
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола Општина Топола

Светом Архијерејском литургијом и парастосом који је служио епископ шумадијски господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва и пратњу црквеног хора „Опленац“, данас је у цркви светог Ђорђа на Опленцу одата почаст краљу Александру Првом Карађорђевићу, трагично преминулом 1934. године у марсејском атентату. Литургији и парастосу, поред великог броја поштовалаца, присуствовао је и краљев унук, принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНакон Свете Архијерејске службе и парастоса уследила је Државна церемонија полагања венаца на гроб Витешког краља Александра I Карађорђевића.
Венце су положили: - Министарства рада и социјалне политике – Државни секретар Негован Станковић, - Министарство одбране, - ЊКВ Престолонаследник Александар II Карађорђевић, - Општина Топола – Председник општине Драган Јовановић и заменик председника општине Драган Живановић, - Задужбина краља Петра I Караћорђевића Топола, - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918, - Савез потомака ратника 1912-1918, - Монархистички покрет „Краљева гарда“ Велика Плана и Мештани села Обреж код Варварина.

среда, 9. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Оцењивање вина и ракија
 

Општина ТополаВише од стотину узорака вина и ракија нашло се данас у Карађорђевој касарни на IX Међународном оцењивању вина и ракија које организује Удружење виноградара и винара „Опленац“ уз подршку Општине Топола, Организационог одбора манифестације „Опленачка берба“ и Туристичке организације „Опленац“.
Велики број пријављених произвођача током претходних година, као уосталом и ове и компетентност стручног жирија, потврда су квалитета овог такмичења. Председник жирија за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, а за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић. Жири сачињавају и проф. др Веле Тешевић, мр. Бранко Т. Поповић, инг. Љубиша Станковић и др Александар Петровић. Свесрдну помоћ у организацији пружили су и ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.

           
Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 12. октобра на централној бини Опленачке бербе, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија додељиваће се пехари, а за прва места медаље.
уторак, 8. октобар 2013.
[почетна страна]
 
Промоција спорта особа са инвалидитетом
 

У суботу 28. септембра, гости Тополе биле су особе са инвалидитетом из Крагујевца и Београда које су домаћинима у спортској дворани ОШ „Карађорђе“ презентовали могућности бављења спортом инвалидних лица. Седећа одбојка у којој су меч одиграле екипе државног првака „Смеч“ из Београда и „Крагујевчани“ из Крагујевца, Клуб стонотенисера из Крагујевца, Стреличарски клуб „Око соколово“ такође из Крагујевца и Клуб спортова снаге Сенковић из Београда са benchpress и спортским обарањем руку биле су дисциплине на овој промоцији параспорта у граду подно Опленца. Међу гостима су били и државни прваци у спортском обарању руку у женској и мушкој конкуренцији: Јелена Бетулић и Милорад Сенковић.
Општина ТополаОпштина ТополаПоздравну реч присутнима су упутили: Ружица Бетулић - ангажована испред Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом, Милена Стојановић - председник Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом и Александар Алексић испред домаћина.
Говорећи испред Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом и спортских клубова који су заживели у Крагујевцу, Ружица Бетулић је поздравила Удружење Сунце из Крагујевца које је подржало ову акцију и истакла да је реч о клубовима који пропагирају право бављење спортом код којих постоји и прави такмичарски дух. Њихова жеља је да се види колике су могућности које у својим активностима пружају особе са инвалидитетом и да се њихове активности прошире и на мање средине. Попут ове у Тополи, већ је одржана промоција спорта у Книћу, а планира се у Баточини, Лапову и другим местима Шумадије. Како би све ово добило прави ефекат, Ружица Бетулић сматра да програмским активностима треба формирати стручни кадар који ће направити адекватан приступ особама са инвалидитетом у бављењу спортом.
Општина ТополаПредседник Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом Милена Стојановић се најпре захвалила спортистима што су се одазвали позиву неформалне групе особа са инвалидитетом „Вихор“ из Крагујевца да промовишу спорт особа са инвалидитетом у Тополи.
-Сви смо овде борци и дух је оно што нам је јача страна. Наша идеја водиља је да и ми као и сви желимо да докажемо да имамо право на избор и на самосталан живот - рекла је између осталог Милена Стојановић, нагласивши битност персоналне асистенције за спортисте.
Општина ТополаУ улози домаћина, правник – вероучитељ у ОШ „Карађорђе“, Александар Алексић у име школе и Општине Топола се захвалио спортистима на доласку и изразио жаљење што се у дворани није окупио већи број мештана. Алексић је изразио и свој став о познатој крилатици „у здравом телу здрав дух“ уз тврдњу да је она погрешна, а доказ пружају управо спортисти присутни у дворани.
-Погрешна је до те мере... а ми то показујемо овде... Када је здрав дух биће здраво и тело. Издржаће све недаће овога живота - рекао је Алексић и додао да је циљ оваквих дружења давање примера животу и усредсређеност на духовно јачање које ће дати снагу у превазилажењу физичких недостатака, а доказ да је то заиста и могуће пружају управо особе са инвалидитетом које се баве спортом. Он је позвао госте да после спортског дружења крену у заједничку посетету храму светог Ђорђа на Опленцу јер „доћи у Тополу, а не посетити Опленац, исто је као и отићи у Париз, а не посетити Ајфелов торањ“.

           
понедељак, 30. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Слава и Дан Општине Топола
 

Општина ТополаОпштина ТополаСветом архијерејском литургијом коју су служили свештеници Опленачког намесништва са гостима у цркви Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду, данас је отпочела прослава Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, дан који Топола прославља као Дан Општине.
Велики број грађана по завршеној литургији кренуо је из порте са литијом до зграде Општине где су председник општине Топола Драган Јовановић и др Горан Благојевић пресечекли славски колач.
У биоскопској дворани одржана је свечана седница Скупштине општине Топола. Поред одборника, председника Скупштине општине и чланова општинског Већа, седници је присуствовао и велики број угледних личности нашег привредног и политичког живота као и амбасадори: Русије – Њ.Е. Александар Чепурин, Белорусије – Њ.Е. Владимир Чушев и Украјине – Њ.Е. Виктор Недопас.
Присутнима су се обратили председник општине Драган Јовановић, министар грађевине и урбанизма Велимир Илић, министар саобраћаја Александар Антић, градоначелник Јагодине, Драган Марковић и амбасадор Русије Александар Чепурин.
У свом обраћању председник општине Топола је нагласио да је наша општина сврстана у ред најразвијенијих градова и општина и да се до овог степена развоја дошло марљивим радом пре свега у области пољопривредне производње. Напоменуо је председник Јовановић и недавни град који је пре свега воћарима нанео огромне штете које се процењују на преко 10 милиона евра. Са своје стране он је присутне министре замолио да се у мери у којој је то могуће заложе у Влади Србије како би се пољопривредницима помогло и последице елементарне непогоде бар донекле ублажиле. Општина Топола ће помоћи у рефинансирању кредита пољопривредних произвођача и што је најважније учинити све у добијању повољних кредита намењених водоснабдевању и заштити воћарских плантажа од будућих непогода. Поред тога, у циљу даљег развоја општине, Скупштина општине ће донети одлуку којом ће привредници који улажу у посрнула предузећа, у виду државне помоћи, две године не плаћају доприносе и таксе општини. У смислу водоснабдевања општине Јовановић је најавио изградњу акумулационе бране у Јарменовцима и очекивања „да Рзав најзад пређе Рудник“ са чим се сложио и министар Илић, док је Драган Марковић обећао помоћ града Јагодине, од града оштећеним домаћинствима, у износу од милион динара као и лично заузимање да једна од италијанских фирми своје пословање отпочне у Тополи.
Као и увек, у овако свечаним приликама, заслужним појединцима и колективима додељена су одговарајућа признања. Председник општине Топола, Драган Јовановић, уручио је повеље ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” и ЗАХВАЛНИЦЕ које Скупштина општине Топола додељује за изузетне резултате, допринос и помоћ у развоју. У име награђених присутним гостима се обратио песник Добрица Ерић који је у свом, песничком стилу, захвалио на признању, објаснио како је настао чувени „Вашар у Тополи“, а по питању водоснабдевања у шаљивом тону рекао „шта ће Тополи Рзав и вода, кад има толико вина најбољег на свету да може да се купа у њему“.

             
           
           
           
         
ПОВЕЉА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола припала је:
- Добрици Ерић, песнику из Груже,
- Проф. др Михаjилу Матић, кардиологу из Београда,
- Предузећу „Интеграл експорт-импорт“ д.о.о. Топола,
- Махмуду Ал Дагистанију, генералном секретару Кинолошког савеза Србије.


ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола уручене су:
-
Драгани Луковић, медицинској сестри из Белосаваца,
- Марјану Танасијевићу, пољопривредном произвођачу из Доње Трнаве,
- Месној заједници Љубесело,
- Омладини Месне заједнице Крћевац,
- Достанић Милици, ђаку генерације Средње школе „Краљ Петар I“ Топола.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“:


Добрица Ерић је српски књижевник, песник, прозни и драмски писац. Аутор пет романа и књига лирске прозе, 23 збирке песама, пет позоришних драма,и преко 40 књига за децу. Дела су му продата у тиражу од једног милиона примерака и превођена су на више страних језика. Добитник је многих значајних награда и признања. Објавио је поему „Вашар у Тополи“ 1963. године. Поема је преточена у радио-драму која је рекордан број пута извођена на програму Радио Београда. Године 1970. „Вашар у Тополи“ се појавио и на сцени дечјег позоришта „Бошко Буха“. Генерације младих људи широм Србије се још у школским клупама упознају са „Вашаром у Тополи“. Поводом пола века од настанка овог дела, али и пола века одржавања „Опленачке бербе“ наградом ћемо одати признање аутору и поеми за њихов вишедеценијски допринос у афирмацији Тополе широм Србије, али и региона.
Проф. др Михајило Матић је рођен 21.05.1949. године у Клоки. Медицински факултет је завршио 1968. године у Београду са просечном оценом преко 9. Стажирао је у Смедеревској Паланци, две године је радио у Голобуку. Докторирао је 1973 године, а специјализирао на кардиологији у Хјустону у Америци. Као кардиолог ради у Клиничком центру Србије на клиници за кардиологију. Поред тога запослен је и као редован професор на медицинском факултету у Београду. Биран је више пута за најбољег професора од стране студената, на које је успешно преносио своје знање. Своју хуманост и сусретљивост је показао нарочито према грађанима Тополе и околине. Имати једног таквог човека је понос за Тополу.
Предузеће „Интеграл експорт-импорт“ д.о.о. Топола основано је 20.07.1990. године, а прерасло је из занатско-ливачке радње, која је основана 1985.
године. Оснивач и власник предузећа је Љубиша Ђукић. Седиште предузећа је у Тополи, ул. Принца Томислава Карађорђевића бр.21, а производни погони предузећа се налазе на Загоричком путу. Предузеће има 50 стално запослених радника. Од дана оснивања имало је преко 1000 комитената, а послује са свим земљама у Европи и ван Европе. У протеклом периоду предузеће је урадило четири капитална пројекта:
1. На реконструкцији пруге Подгорица-Ниш,
2. На електрификацији пруге Чачак-Заблаће-Краљево,
3. Реконструкцију и електрификацију пруге Пазова-хрватска граница, у сарадњи са „Сименс“-ом, 4. Реконструкција пруге Сарајево-Плоче и бања лука-Добој, у сарадњи са „Алпин“-ом и предузећем „Свителски“ из Аустрије.
Сви наведени пројекти су урађени са опремом за железнички саобраћај која је произведена у погонима предузећа „Интеграл експорт-импорт“ д.о.о. и уграђена на наведене деонице. У овој години је одрађен велики пројекат на пругама хрватских железница. Предузеће поседује потребне сертификате за Европску унију.
Махмуд Ал Дагистани, генерални секретар Кинолошког савеза Србије има много заслуга за развој кинологије у општини Топола, као и промоцији саме општине као туристичке дестинације за развој ловног и свих других облика туризма, јер нашу општину због кинологије сваке године посети неколико стотина страних и домаћих гостију. Захваљујући Махмуду Наталиначко Кинолошко друштво је било организатор највећег такмичења паса и ловаца-24.
Светског првенства паса птичара и Светског првенства „Свети Хуберт-Евстахије“. Обновљен је и рад Кинолошког друштва „Опленац“ у Тополи, које већ другу годину за редом организује савезну изложбу паса на Опленцу, која је после само две године прешла у ранг Међународних изложби. Репрезентација Србије за Епањел бретоне са већином чланова из Наталиначког кинолошког друштва је у марту ове године постала првак света за 2013. годину. Свих ових успеха не би било да на челу Кинолошког савеза не стоји господин Махмуд Ал Дагистани, који својом подршком даје снажни ослонац и залет развоју кинологије у нашем крају. Господин Дагистани је обавезни учесник свих наших манифестација као званични делегат и његово присуство обезбеђује велики број учесника. Уз свесрдно ангажовање господина Дагистанија, општина Топола је и за ову јесен добила организацију Светског првенства енглеских птичара, која ће се одржати у октобру месецу у Наталинцима.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола:

Драгана Луковић медицинска сестра из Белосаваца рођена је 1957 године. После завршене средње школе, 22 године је радила у Институту за инфективне и тропске болести у Београду. После тога, последњих четрнаест година ради у Дому здравља „Свети Ђорђе“ Топола у амбуланти у Белосавцима. Првог октобра ове године иде у заслужену пензију. За све године проведене у здравству, максимално се залагала око пацијената, уз пружање све расположиве помоћи.
Своје знање и стручност успешно је преносила и новијим генерацијама медицинског особља.
Марјан Танасијевић, пољопривредни произвођач из Доње Трнаве је рођен 11.07.1980. године, отац је двоје деце и веома успешан млади пољопривредник. Производњом воћа почео је да се бави 2006. године, а данас поседује осам хектара под воћњацима. Најзаступљеније културе су : шљиве 5 ha, јабуке 1,5 ha, вишње 1ha, трешње 40 ar, виногради 70 ar. Производњу ракије од воћа и грожђа регистровао је 2009. године и годишње произведе око 10.000 литара ракије. Производњу обавља у складу са стандардима и настоји да је побољша и одговори новим производним изазовима. Добитник је бројних награда које потврђују квалитет вина и ракија које производи..
Месна заједница Љубесело - ова Месна заједница је показала веома добру сарадњу са локалном самоуправом. Урађено је доста активности на побољшању сеоске инфраструктуре. Од сопствених средстава, месна заједница је финансирала чишћење дивље депоније у Љубеселу и уређењу тог дела замљишта, претварајући га у корисно земљишта. Такође значајни радови су обављени на уређењу прилаза градском гробљу, пута кроз гробље и осветљење истог.
Константно пружа финансијску помоћ социјално угроженом становништву ове Месне заједнице, превасходно болеснима. Ову Месну заједницу краси добра организација, колегијалност и сусретљивост.
Омладина МЗ Крћевац је у протеклој 2012. години спровела акцију „Помоћ за Милоша“ за прикупљање финансијских средстава потребних за операцију, односно трансплатацију срца за свог суграђанина Гајић Милоша, коме је то била једина нада. Присуствовали су свакој манифестацији и скуповима већег броја људи како би прикупилки што више донација. Свакодневно су постављали штанд и на улицама Тополе. Уложили су сву своју енергију и слободно време. Њихова упорност и истрајност се исплатила. Милош данас има вештачко срце које му олакшава живот до коначне трансплатације срца.
Достанић Милица, матурант гимназије је за школску 2012/2013 била ђак генерације Средње школе „Краљ Петар I „ у Тополи. Ове године је уписала електротехнички факултет као прва на ранг листи са максималним бројем бодова. Током четворогодишњег школовања је постигла изузетне резултате у раду, што доказује и избор за ђака генерације за школску 2012/2013 годину од стране наставничког већа Средње школе „Краљ Петар I“. Такође је добитница и дипломе „Вук Караџић“. Учествовала је на окружним такмичењима из математике, а школске 2012/2013 године је остварила пласман на републичком такмичењу из физике. Добитница је похвалнице Дома Карађорђевића коју су јој уручили Престолонаследник Александар II и принцеза Катарина Карађорђевић. Поред наведених резултата Милица је била члан ђачког парламента, учесник и покретач хуманитарних, културних и спортских акција.
субота, 21. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Помен кнезу Павлу
 

У суботу, 14. септембра, у крипти цркве светог Ђорђа на Опленцу, служен је помен кнезу-намеснику Павлу Карађорђевићу, чији су земни остаци вечни мир, заједно са супругом Олгом и сином Николом, овде нашли 6. октобра 2012. године.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа гроб кнеза Павла, венац су у име општине Топола положили заменик председника општине, Драган Живановић и одборник у Скупштини општине, др Јовица Жикић.
Кнез Павле Карађорђевић је праунук Карађорђев, син кнеза Арсена (млађег брата краља Петра I) и кнегиње Ауроре Павловне Демидов ди Сан Донадо. Рођен је у Петрограду 27/15. априла 1893. године. Одгојио га је стриц, краљ Петар I. Дипломирао је историју уметности и постао master of arts. Касније добија диплому почасног доктора Универзитета у Оксфорду. У Лондону упознаје кнегињу Олгу. Венчали су се 22. октобра 1923. године. Кум им је био војвода од Јорка, потоњи енглески краљ Џорџ VI. Кнез Павле и кнегиња Олга су имали троје деце: Александра(1924), Николу (1928) и Јелисавету (1936). у Конаку кнегиње Љубице1929. године оснива Музеј савремене уметности. Почетком 1935. године, спајањем историјско-уметничког и Музеја савремене уметности почео је да ради Музеј кнеза Павла, најзначајнија институција ове врсте у новој културној историји српског народа.
После погибије краља Александра 1934. године у Марсеју, кнез Павле је постао први намесник малолетном краљу Петру II. Бурини догађаји марта 1941. одводе га у Грчку, у Египат, Кенију и Јужноафричку Републику. Одатле прелази у Париз где је и преминуо 14. септембра 1976. године. Пре пребацивања на Опленац, земни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и сина Николе почивали су у Лозани у Швајцарској.

понедељак, 16. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Шумадијско гостопримство
 

Општина ТополаПредседник општине Топола, Драган Јовановић, угостиo je у суботу, 7. септембра, у приватној посети, у родном селу Блазнави, амбасадоре: Русије – Њ.Е. Александра Чепурина, Белорусије – Њ.Е. Владимира Чушева, Украјине – Њ.Е. Виктора Недопаса и саветника амбасадора Азербејџана – Анара Ајамова. Занимљиво је да је ово прва приватна посета амбасадора неком градоначелнику у Србији. Овом приликом гости председника општине Топола били су и почасни конзул Белорусије у Србији, Драгомир Карић као и чланови Друштва Српско-Руско-Белоруског пријатељства из Тополе.
Општина ТополаОпштина ТополаГосте је, у свом кабинету, председник Јовановић, најпре укратко упознао са својим радом и општином Топола, а затим су скупа кренули у посету Краљевој винарији. У самој винарији уважени гости су упознати са њеним историјатом и традицијом винарства овог дела Србије. Посебно их је занимао начин спремања вина која ту леже дуги низ година.
Гостопримство, начин живота и обичаје Шумадије амбасадори и њихове породице су могли осетити у Блазнави у типичном етно дворишту Драгана Шевића. Куће, вајати, просторије за оставе, предмети и алати које су наши преци користили били су предмет интересовања амбасадора и њихових породица. Посебну атракцију изазвао је казан за ракију у коме се у том тренутку пекла ракија кајсијевача, тако да су на овај начин могли видети како се у кућној - домаћој радиности припрема и пече чувена шумадијска „мученица“, док су у подруму домаћинства на располагању била вина и ракије овог домаћинства. Посебну пажњу гости су обратили на виноград и видиковац у економском делу дворишта у коме су сачуване и поједине аутохтоне сорте грожђа, а одакле се такође пружа прелеп поглед на валовиту Шумадију.

           
         
             
           
Посета амбасадора је имала и посебног значаја за општине Тополу и Аранђеловац јер је током разговора било речи и о привредним питањима и стварању повољне атмосфере и пословног окружења за улагања у овај део Србије. Сходно томе гости породице Јовановић били су и привредници Тополе и Аранђеловца који извозе или имају жељу да своје производе пласирају на страна тржишта, тако да су својеврсном дружењу присуствовали власници или директори Агрокооперативе Домаћин, Бекамента, Књаз Милоша и других приватних предузећа са подручја ове две шумадијске општине.
понедељак, 9. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Први мото скуп у Тополи
 

„У даљини чују се као громови....“ Тако је и било. Више од 200 двоточкаша загрмело у дефилеу улицама Тополе на Мото скупу који је овога викенда организовао Мото клуб „Опленац“ из Тополе уз подршку Мото Асоцијације Србије (МАС). Према слободним проценама у Тополи је тих дана боравило више од 300 бајкера.
-Оваквим скупом показали смо организованост бајкера. Госте смо упознали са Тополом и околином, дружили се и забавили. Све је протекло у изузетном реду. Скупови бајкера и раније су одржавани у Тополи, али ово је био први који је организован током читавог викенда. Возимо даље, до наредне године овде у Тополи – рекао је председник Мото клуба „Опленац“, Дејан Станковић.
Скуп бајкера је отпочео у петак 30. августа, када су се љубитељи мотора великог броја мото клубова Србије почели окупљати на платоу испред хотела „Опленац“. У сјајно организованом скупу, домаћин се побринуо за смештај, тако да су мотористи по приступачним ценама могли преноћити у хотелском смештају, док је камперима био обезбеђен простор на спортском терену хотела. У вечерњим сатима у башти хотела организована је рок свирка на којој су посетиоцима музичко уживање пружили Аритмија и Троја из Тополе и Веселе 80-е из Крагујевца.
Сутрадан, у суботу, у Тополи је било као у кошници. Групе бајкера биле су свуда по граду. Неки су, ако изузмемо ђачке екскурзије, по први пут били у вароши подно Опленца. Мото клуб из Тополе им је организовао посету познатим винаријама опленачког виногорја. У поподневним сатима уследила је права фешта љубитељима вожње на два точка и посматрачима који нису крили своје дивљење према овим машинама. Најпре су готово сви бајкери кренули у поменути дефиле улицама Тополе, а затим су испред хотела одржане бајкерске игре. Рок вече отпочело је музиком тополских бендова Вудленд и Погрешна одлука и до касних вечерњих сати, боље рећи раних јутарњих, настављено групама Епилог из Крагујевца и Ватрене кочије из Јагодине. После недељног доручка бајкери су полако почели да се разилазе. И одоше на далек пут.... до новог виђења – срећно.

           
             
             
           
понедељак, 2. септембар 2013.
[почетна страна]
 
Све је било спремно за бербу
 

Општина ТополаОпштина ТополаНевреме праћено градом које је јуче у поподневним сатима захватило више села наше општине нанело је велику штету пољопривредним културама и путној инфраструктури. Процењује се да је штета изазвана елементарном непогодом захватила простор од око 1100 хектара и да је већа од 10 милиона евра. У складу са Законом о ванредним ситуацијама проглашена је ванредна ситуација на угроженом делу територије општине Топола.
Општина ТополаНеких тридесетак минута после 16 часова у среду, 28. августа градоносни облаци сручили су велику количину града на села Винча, Пласковац, Божурња, Митровчић, Бор, Шуме, Трнава, Јунковац и Клока. Највише штете град је нанео воћу и поврћу, а последице су катастрофалне, нарочито ако се зна да се пољопривредници овог дела Шумадије углавном баве воћарством. Поред тога нагло надолажење сеоских потока изазвало је оштећења на коловозу.

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом настале ситуације данас је у преподневним часовима одржана седница Штаба за ванредне ситуације (ШВС) општине Топола којој је осим чланова штаба присуствовао и известан број воћара из непогодом погођеног подручја. Председник општине, Драган Јовановић, као командант Штаба за ванредне ситуације донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије општине који је угрожен овом елементарном непогодом. Одлучено је и да се формира комисија за процену настале штете и затражи рефинансирање кредитних линија пољопривредним произвођачима код пословних банака. Учиниће се све да се код фабрика које се баве прерадом обезбеди пласман воћа које је оштећено градом. Дирекција за изградњу општине Топола у обавези је да обезбеди механизацију која ће одмах изаћи на терен ради санирања насталих штета на путној инфраструктури.
Општина ТополаУ дискусији, у којој су осим команданта и чланова штаба учествовали и пољопривредници, изражено је незадовољство због недостатка противградних ракета и односа државе према овом проблему. Седници Штаба је присуствовао и Милан Спасић, руководилац Радарског центра „Букуља“ који је присутне известио о праћењу облачности и дејству противградне заштите. Општина Топола је једна од ретких општина у Србији која је купила ракете за противградну заштиту. Почетком маја 40 ракета је дистрибуирано на 16 противградних станица општине. Међутим, тај број није могао да задовољи потребе јер су у међувремену у сличним ситуацијама оне употребљаване, а када се узме у обзир да је за адекватну противградну заштиту неопходно садејство са другим општинама тада се проблем противградне заштите поново враћа на државу. Ако се држава озбиљно жели бавити питањем пољопривреде неопходно је, такође је закључено на састанку, донети Закон о противградној заштити.
-Овде су људи који живе само од пољопривреде. Ми смо се поносили њима када су овде доносили огромне приходе од извоза воћа за Русију. Сада морамо да им помогнемо, а то је апел пре свега Влади Србије – рекао је између осталог Драган Јовановић који ће у петак одржати састанке са пољопривредницима у Месним заједницама Овсиште, Божурња и Винча.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаНа терену очај. Тешко је речима пренети и описати изразе лица и осећања тих људи који читав свој живот улажу у засаде воћа и њихове плодове.Колико људи уопште зна да се рецимо у селу Винча светла у кућама пале у 2 и 3 часа после поноћи како би се спремили и кренули у заштиту воћа у правом тренутку. Сада вагони и вагони воћа леже на земљи, а све је било спремно за бербу. Сада би било добро када би их неко откупио и у ринфузном стању.Општина Топола Општина ТополаС обзиром да је реч о вишегодишњим засадима, плод је у великој мери изгубљен и за идућу годину. Воћари, огорчени неадекватном противградном заштитом, сматрају да се тек можда треће године, у овако насталој ситуацији, може очекивати некакав принос.
четвртак, 29. август 2013.
[почетна страна]
 
Помен краљу Петру
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом 92. године од смрти краља Петра I Карађорђевића данас је у цркви светог Ђорђа на Опленцу одржана Светa литургија са парастосом уз пратњу свештенства Опленачког намесништва и црквеног хора Опленац. Почаст краљу Србије, поред присутних грађана одали су: -Министарство одбране и Војска Србије; - Министарство рада, запошљавања и социјалне политике; - Задужбина краља Петра I; - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године; - Средња школа „Краља Петар I“; -Општина Топола и - Извиђачки одред краљ Петар I, Ниш.
Краљ Петар I Карађорђевић, рођен је 11. јула 1844. године у Београду где је и умро 16. августа 1921, а сахрањен у својој задужбини на Опленцу. Због својих заслуга у Балканским ратовима и у Првом светском рату у српском народу остао је запамћен као краљ Петар Ослободилац, као и Стари краљ, а због свог блиског односа са народом називан и Народним краљем.

           
Крунисан је 21. септембра 1904. године. Од самог почетка своје владавине, суочавао се са озбиљним препрекама како у земљи тако и у иностранству. Политичке борбе растрзале су земљу изнутра, док је на спољнополитичком плану Аустроугарска постала отворени непријатељ Србије, нарочито после кризе изазване анексијом Босне и Херцеговине 1908. године.
Балкански ратови окончани су тријумфом српске војске и ослобађањем и припајањем Рашке области, Косова, Метохије и Македоније и њиховим припајањем Србији. Врховна команда била је у рукама краља Петра I.
Здравствено стање краља Петра I се погоршавало услед сталних напора и он је 24. јуна 1914. године пренео краљевска овлашћења на престолонаследника Александра. Албанска голгота оставила је великог трага на здравље остарелог краља. Ипак дочекао је коначну победу и ослобођење Србије као и стварање нове државе.
петак, 16. август 2013.
[почетна страна]
 
Реконструкција нисконапонске мреже
 

У Тополи је данас одржан састанак председника општине Топола, Драгана Јовановића и директора Електросрбије д.о.о. Краљево, Срђана Ђуровића.
Тема састанка било је сагледавање и начин превазилажења проблема нисконапонске мреже у општини Топола и реконструкција мреже током ове и наредне године, како би до краја 2015. године нисконапонска мрежа била у потпуности реконструисана, а на подручју општине Топола више не би било дрвених бандера.
Општина ТополаОпштина Топола-Изузетно је задовољство поздравити у Тополи директора Електросрбије Краљево, господина Срђана Ђуровића. Важно је да у периоду који је пред нама општина Топола више неће имати дрвених бандера. Топола у свом саставу има 32 села и захваљујући њима улази у ред развијених подручја тако да Топола дугује да тим селима врати оно што јој дају и обезбеди им оно што је неопходно и елементарно за нормалан живот. Због тога нам је помоћ Електросрбије неопходна. Електросрбија је једно од најуређенијих друштава у систему ЕПС-а које је од виталног значаја за развој Србије и битно и потребно свима нама. Драго нам је да смо наишли на пуно разумевање, јер помоћ овако великих система нам је увек добро дошла – рекао је Драган Јовановић и додао да је нарочито важно да грађани који живе на крајњим, удаљеним, тачкама општине буду у могућности да користе квалитетну нисконапонску мрежу.
Директор Електросрбије д.о.о. Краљево, Срђан Ђуровић је рекао да је председник општине изнео проблеме који нису нерешиви. Он је обећао да ће се они решити делом и до краја ове године и да локална дистрибуција треба да направи план и препозна кључне тачке које су проблематичне. Наредне године ће се ући у такве инвестиције које ће решити низ постојећих проблема у нисконапонској мрежи и таква улагања ће бити приоритетна.
Електросрбија Краљево је привредно друштво у оквиру ЕПС-а које покрива територију од 55 општина што износи више од трећине територије Србије. На тој територији електричном енергијом снабдева 920.000 купаца. Општина Топола ту учествује са 15.000 купаца. Дужина нисконапонске мреже на територији коју покрива је 62.000 километара. Половина те мреже је на дрвеним стубовима. Ту настају огромни проблеми који се решавају одређеном динамиком улагања. Како би крајњег купца задовољили Електросрбија мора обезбедити добре напонске приливе и правити планове рада како би створили услове да то тако и буде.

среда, 14. август 2013.
[почетна страна]
 
Максимална рационализација потрошње воде
 

Поштовани корисници,
Услед нерационалне потрошње пијаће воде Јавно комунално стамбено предузеће „Топола“ принуђено је да настави са рестрикцијама воде коју ово предузеће испоручује потрошачима.
Обзиром да су расположиве количине пијаће воде достигле критичну тачку, приступило се планским рестрикцијама у водоснабдевању. Од уторка 23. јула искључена су сва села, а урбани део Тополе је у режиму ноћних рестрикција од четвртка 25. јула у времену од 22-06 часова радним данима, а викендом од 22-08 часова. Овај режим рестрикција остаће на снази до повећања расположиве количине пијаће воде.
Селима ће у наредном периоду вода бити допремана цистернама. Становницима Месне заједнице Жабари – насељу Пањевац вода ће цистерном бити допремљена данас после 15 часова, док ће насељу Чалани цистерна са водом стићи сутра (31. јула) у периоду од 8-11 часова. Насељу Љубесело, такође сутра (31. јула), после 12 часова на исти начин биће допремљена вода. Што се тиче осталих села, потребно је да се председници Месних заједница обрате Јавно комунално стамбеном предузећу „Топола“ на телефон 811-065 ради организовања доласка цистерне у њихово подручје.
Апелујемо на грађане да до побољшања хидролошких прилика, максимално рационално троше воду како би се настала ситуација ублажила и превазишла.
Да би се обезбедила пијаћа вода за основне потребе, нерационална потрошња пијаће воде, као што је пуњење базена, заливање башта, прање возила, спирање површина биће строго кажњавана. Комуналнa инспекцијa општине Топола ће редовно контролисати коришћење пијаће воде од стране грађана и предузећа.

уторак, 30. јул 2013.
[почетна страна]
 
Рестрикције воде
 

Услед нерационалне потрошње пијаће воде Јавно комунално стамбено предузеће „Топола“ принућено је да приступи рестрикцијама воде коју ово предузеће испоручује потрошачима.
Обзиром да су расположиве количине пијаће воде достигле критичну тачку, приступило се планским рестрикцијама у водоснабдевању. Од уторка 23. јула искључена су сва села, док је урбани део Тополе у режиму ноћних рестрикција од четвртка 25. јула у времену од 22-06 часова радним данима, а викендом од 22-08 часова. Овај режим рестрикција остаће на снази до повећања количине пијаће воде.
Апелујемо на грађане да до побољшања хидролошких прилика, максимално рационално троше воду како би се настала ситуација ублажила и превазишла.
Да би се обезбедила пијаћа вода за основне потребе, нерационална потрошња пијаће воде, као што је пуњење базена, заливање башта, прање возила, спирање површина биће строго кажњавана. Комуналнa инспекцијa општине Топола ће редовно контролисати коришћење пијаће воде од стране грађана и предузећа.
Подсећамо грађане да је управо због прекомерне и нерационалне потрошње воде, нарочито у сушном периоду, Скупштина општине Топола, на седници одржаној 14. јуна, донела Одлуку о формирању тарифних разреда за потрошњу воде коју испоручује Јавно комунално стамбено предузеће „Топола“ (ЈКСП) из Тополе у категорији „грађани“ (домаћинства). Тарифни разреди се примењивати од 1. јула до 31. октобра. Тако ће се потрошња до 20 кубних метара воде тарифирати по основној цени из ценовника услуга ЈКСП (29 динара), док ће се потрошња од 20 до 35 кубика тарифирати по два пута већој цени од основне. Потрошња преко 35 кубних метара ће се тарифирати по цени пет пута већој од основне цене. На ове цене биће примењен и ПДВ у висини од 8%.

петак, 26. јул 2013.
[почетна страна]
 
Антинуклеарна кампања
 

Општина ТополаОпштина ТополаТопола се прикључила антинуклеарној кампањи чији је циљ забрана производње и употребе и уништење постојећег нуклеарног наоружања. На централном градском тргу у петак, 12. јула, постављен је штанд на коме су се грађани својим потписима прикључивали кампањи. Кампањи се придружио и председник општине Драган Јовановић указујући, у разговору са секретаром Удружења РВИ и ППБ, на проблем све веће оболелости становништва од канцерогених оболења, насталог као последица НАТО бомбардовања наше земље 1999. године.
Препознајући проблем нуклеарног оружја као проблем са несагледивим хуманитарним последицама које се тичу свих нас, Република Србија је у арилу 2013. године на дипломатској конференцији у Ослу подржала кроз заједничку декларацију захтев за потпуну елиминацију нуклеарног оружја.
Општина ТополаНа свету има више од 19.000 нуклеарних бојевих глава. Само једна може да проузрокује хуманитарну катастрофу глобалних размера. 2.000 комада је стању борбене приправности – могу да буду лансиране у року од неколико минута. У том случају би читави градови били сравњени са земљом, стотине хиљада људи остављено без могућности да им се пружи помоћ.
Међународна кампања за укидањОпштина Тополае нуклеарног оружја (ICAN) је глобална кампања коалиције која ради на мобилизању људи из целог света како би вршили притисак на своје Владе и охрабрили их да покрену преговоре о споразуму за забрану нуклеарног оружја. Ајкен (ICAN) је основан 2007. године и има 300 партнерских организација у 70 земаља.
Општина ТополаКако би будући антинуклеарни споразум био правно обавезујући потребна је подршка што већег броја земаља. Од 6-13 јула, хуманитарне, еколошке и мировне организације, под окриљем Међународне кампање за укидање нуклеарног оружја (ICAN), изашле су на улице у заједничком настојању да затраже почетак процеса за забрану нуклеарног оружја. Пружање визуелне позадине тим настојањима вршено је преко социјалних медија и кампање под називом Подели своју сенку која је требала да охрабри људе широм света да креативно забележе своје сенке и поделе их преко Facebook-a, Twitter-a и Tumblr-a.
Општина ТополаУ августу 1945., Сједињене Државе су активирале две атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки. Број погинулих био је огроман. У близини средишта експлозије, експлозија је била тако снажна да су људи одмах нестајали, остављајући само сенку на тлу на којем су стајали. Ове нуклеарне сенке су још увек видљиве на улицама.
-Покривање Facebook-a са сликама сенки је моћан начин да се скрене пажња на дискриминаторну природу оружја које није у стању да разликује зграде и децу, и показују подршку за свет без нуклеарног оружја, изјавио је Magnus Løvold, координатор мреже ICAN-a и додао да је - Даље постојање хиљада нуклеарних бојевих глава неприхватљиво и њихово поседовање, коришћење и складиштење мора да буде јасно стављено ван закона како би се спречиле друге хуманитарне катастрофе.
Више детаља на може се видети на: www.goodbyenuk.es

понедељак, 15. јул 2013.
[почетна страна]
 
Презентација програма ОПС-а
 

Општина ТополаУ Тополи је данас, у скупштинској сали, одржан својеврстан Сајам потрошача који је у сарадњи са Општином Топола организовало Удружење потрошача Србије. Присутнима су се обратили председник општине Топола, Драган Јовановић, председник Организације потрошача Србије, Љубиша Андрејић, представник ИПА пројекта, Гражина Рокицка, представник Центра за заштиту потрошача Београда, Вера Вида и Никола Марић испред Организације потрошача Тополе.
Истовремено на главном градском тргу обезбеђен је штанд на коме су грађани и гости Тополе могли да се упознају са програмом и садржајем приручника за потрошаче и добити промотивни материјал Удружења потрошача Србије.
Општина ТополаОпштина ТополаПоздрављајући госте, председник општине, Драган Јовановић је између осталог рекао да му је драго да ће Организација потрошача заживети и у Тополи јер отварањем српског тржишта и доласком великих трговинских и произвођачких ланаца у Србији се ствара и већа понуда и већа конкуренција, а самим тим расту и недоумице нас као купаца и потрошача. „Сви смо ми бар једном били преварени. Зато су и потребне организације попут Организације потрошача Србије које ће едуковати становништво, указивати на наша права и штитити од рђавих производа или услуга. ОПС ће бити наш сервис који ће представљати контролни механизам између произвођача и потрошача“, рекао је Јовановић.
Испред ИПА пројекта говорила је Гражина Рокицка која је као представник Пројекта ЕУ о јачању заштите потрошача Србије говорила како се купује и како се решавају потрошачки проблеми у земљама ЕУ. Рекла је да се чине озбиљни помаци пре свега у размишљању и приступу људи у решавању проблема потрошача и да су превазиђени почетни скептични погледи по овом питању. „Начин како се третирају потрошачи је битан за то како ће се развијати економија неке земље“, казала је Гражина Рокицка, мислећи на економију и на националном и на регионалном и на локалном нивоу.
Вера Вида, председник Центра за заштиту потрошача Србије је пренела искуства организације између осталог и на подручју Београда. Казала је да је ова организација заправо пионир у овом послу и да активно учествује у раду на изменама Закона о заштити потрошача. „За све оно што уђе у Србију одговара држава“, рекла је Вера Вида као и то да је држава та која мора да води рачуна шта све улази у нашу земљу. Новина у Закону је да су потрошачи упућени на Организације потрошача чија је основна улога информисање, едукација и саветовање. Јачину Организације потрошача чини оцена коју могу дати за неки производ или услугу.
Организацију потрошача Тополе представио је Никола Марић. Рекао је да она постоји око годину дана и бави се заштитом права потрошача. Њена улога је још увек минимална, али ће у наредном периоду у сарадњи са ОПС-ом радити на појачању активности почев од саветодавне улоге - како и на који начин потрошачи могу да буду заштићени у реализацији својих права.
Општина Топола Општина Топола Председник ОПС-а, Љубиша Андрејић, је рекао да је ова организација дошла у Тополу да у процесу куповине пре свега пружи помоћ у заштити од негативних елемената тржишта. Он је на конкретан начин присутнима изложио Приручник ОПС-а који пружа елементарна упутства како се треба понашати у куповини тако да га на овај начин преносимо у целини.

Општина ТополаПРИРУЧНИК ЗА ПОТРОШАЧЕ – ТРИ ПУТА МЕРИ ЈЕДНОМ СЕЦИ

1. Припремите се за куповину
• Информишите се о производу или услузи
• Упоредите цене производа или услуге
• Проверите да ли Вам особине производа или услуге одговарају
Пре куповине производа или услуге важно је да особине одговарају Вашим потребама. Претражите интернет, консултујте стручно лице или прочитајте одговарајућу литературу. Питајте особе које већ користе ту услугу или производ.
Распитајте се за квалитет производа или услуге, за цену и о трговцу. Пре куповине обавезно сагледајте све битне факторе који утичу на Ваш избор као што су цена, квалитет, повољности, гаранција и сервисна подршка.

2. Купите на прави начин
• Питајте трговца све што Вам је важно о производу или услузи
• Читајте декларацију и уговор
• Обавезно узмите и сачувајте фискални рачун и гаранти лист
Приликом одабира производа или услуге важно је да трговца питате за све особине производа или услуге. Трговац је дужан да Вас информише о свим особинама, повољностима и недостацима који утичу на Ваш избор.
Сваки производ или услуга морају имати јасно дефинисану декларацију на српском језику. Обавезно је прочитајте и занемарите све остале ознаке које нису део декларације, а посебно ознаке на страном језику.
Приликом плаћања робе или услуге Ваша обавеза је да узмете фискални рачун и гарантни лист и чувате их све време трајања гарантног рока.

3. Поднесите важећу рекламацију
• Обратите се искључиво трговцу или пружаоцу услуга
• Узмите и сачувајте копију овереног рекламационог листа
• Рок за одговор на рекламацију је 15 дана
Уколико производ или услуга имају недостатке, уложите рекламацију у току трајања гарантног рока. Минимaлна законом прописана гаранција је 2 године за новокупљене производе или услуге.
Рекламација се искључиво подноси трговцу или пружаоцу услуге у писаној форми где је Ваша обавеза да узмете и сачувате оверену копију рекламационог листа. Трговац је у обавези да Вам на Вашу рекламацију одговори писаним путем у року од 15 дана, а уколико то не уради можете се обратити надлежној Тржишној инспекцији.

4. Потражите помоћ
• Контактирајте Саветовалиште за заштиту потрошача
• Обратите се Тржишној инспекцији
• Остварите права на суду
Kонтактирајте Саветовалиште за заштиту потрошача уколико имате потрошачки проблем или Вам је потребан савет да заштитите своја права. Контактирајте Тржишну инспекцију уколико трговац не одговори на Вашу писану рекламацију у законски прописаном року од 15 дана, непоштено послује, односно не обавести Вас на прописан начин о основним обележјима робе или услуге, продајној цени и уговорним правима и обавезама. Судови су такође једно од могућих места за решавање потрошачког спора који је законом регулисан као посебан поступак чији је процес доста убрзан и олакшан, а све у циљу бржег и ефикаснијег решавања.

петак, 12. јул 2013.
[почетна страна]
 
Дани отворених дворишта
 

Туристичка организација општине Топола спровела је конкурс „Дани отворених дворишта 2013“ који је расписан у оквиру Регионалне манифестације „Отворена дворишта 2013“. На конкурс за избор најлепшег дворишта на територији општине Топола, ван градског подручја, у предвиђене четири категорије, пријавило се 17 домаћинстава.
Општина ТополаРезултати у категорији НАЈЛЕПШЕ ДВОРИШТЕ:
Прво место - Петровић Зоран из Овсишта;
Друго место - Милисављевић Данијела из Винче;
Треће место - Радовановић Мирко из Винче.

Општина ТополаУ категорији НАЈЛЕПШЕ ЕТНО ДВОРИШТЕ: Прво место - Јовановић Светлана из Трнаве;
Друго место - Петровић Снежана из Липовца.

Општина Топола

У категорији НАЈЛЕПШЕ ПАРК ДВОРИШТЕ:
Прво место - Ђорђевић Горан из Овсишта;
Друго место - Мијаиловић Вучица из Липовца;
Треће место - Зечевић Слободанка из Липовца.

Општина Топола У категорији НАЈЛЕПШИ ДЕТАЉ:
Прво место - Зорана Јовановић из Трнаве;
Друго место - Миливојевић Маријана из Жабара.

Победници из све четири категорије предствљаће нашу Општину на регионалном такмичењу са још осам градова централне Шумадије, док ће њихово јавно представљање уз доделу захвалница, бити обављено у дане 50. јубиларне Опленачке бербе.
Спровођење манифестације „Дани отворених дворишта 2013“ својим спонзорством помогли су Задужбина Краља Петра I, Винарија Александовић, Хотел „Стари Опленац“, ресторан „Мало Језеро“, Спортско рекреативни центар „Бајкал“, ресторан „Вожд“, ресторан „Старо вино“ и ресторан „Стара Варош“.

среда, 3. јул 2013.
[почетна страна]
 
Ефикасност у раду Дома здравља „Свети Ђорђе“
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у Дому здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи на свечан начин обележен завршетак грађевинских радова на згради опште медицине. Свечаности је, поред др Горана Ђорђевића, директора ове медицинске установе и запослених, присуствовао и председник општине Драган Јовановић као и председник Управног одбора Радиша Урошевић са члановима Управног одбора. На згради опште медицине поред пратећих грађевинских радова замењена је PVC столарија. Поред тога, возни парк Дома здравља богатији је за још једно возило. Реч је о аутомобилу Фиат Панда чије је кључеве 17. јуна примио директор др Горан Ђорђевић од министарке здравља, проф. др Славице Ђукић Дејановић и шеф делегације ЕУ у Србији, Венсана Дежера.
Општина ТополаПредседник Јовановић се на овом „и свечаном и радном скупу“, како је сам рекао, захвалио Министарству здравља, које је препознало рад и потребе Дома здравља у Тополи као и Управном одбору и директору установе на напорима које улажу у унапређењу здравствених услуга. Он је нагласио да је Дом здравља „Свети Ђорђе“ један од двадесет домова здравља у Републици који имају акредитацију Министарства здравља, што значи да испуњава и стандарде у пружању медицинских услуга.
Општина Топола-Добијено возило ће се искористити за одлазак у свако домаћинство где је то неопходно. С обзиром на разуђеност наше општине, ово ће бити најбољи начин да екипе Дома здравља дођу до пацијента и пруже им адекватну медицинску помоћ – рекао је председник општине и додао да локална самоуправа наставља са пружањем помоћи овој установи и да је крајње време да државни органи озбиљно приступе решавању проблема здравствене заштите особа које немају оверену здравствену књижицу.
Општина ТополаОпштина ТополаДоктор Горан Ђорђевић, директор Дома здравља, се захвалио пројекту DILS и Општини Топола као оснивачу који пружа неопходну помоћ и подршку. Рекао је да се у овој здравственој установи може видети пример добре сарадње локалне самоуправе, самог Дома здравља, Министарства здравља и пројекта DILS, који резултира да имамо што модернију службу опште медицине.
У оквиру пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS“ који се финансира из кредита Светске банке, Дому здравља „Свети Ђорђе“, додељена су финансијска средства у износу од 1.277.000,00 динара, као подршка инвестиционим улагањима. Додељена средства установа је, кроз пројекат „Побољшање енергетске ефикасности зграде опште медицине у Тополи“, искростила за извођење грађевинских радова, односно замену PVC столарије.Општина Топола
Говорећи о возилу, др Ђорђевић је истакао да се на овај начин може доћи до најудаљенијих тачака општине, а тиме и до пацијената и изразио захвалност министарки здравља и шефу делегације ЕУ у Србији који су пратили њихов рад и квалитете рада и доделили им једно од 54 возила. Возило је додељено у оквиру пројекта „Развој палијативног збрињавања у Републици Србији“ који се финансира из предприступних фондова Европске уније и намењено је за палијативно збрињавање пацијената на територији општине Топола који болују од тешких и неизлечивих болести.
-Приоритет у наредном периоду је превентива која укључује рану детекцију откривања и праћења и малигних болести и хроничних и заразних – масовних болести.Најважнији задатак примарне здравствене заштите је рано открити сваки патолошки поремећај и на време реаговати. Један спашен људски живот је највеће богатство – рекао је између осталог директор здравствене установе и додао да би у овом тренутку најпотребнији за Дом здравља био ултра-звучни апарат како би се овај део здравствене заштите заокружио као једна целина.

четвртак, 20. јун 2013.
[почетна страна]
 
Игранка за стари луди свет
 

Општина Топола„...Ево нас под овим столетним липама опленачким, ево нас са све нашим реумама, катарактама, простатама и осталим угођајима друге и треће младости, ево нас да покажемо да још нисмо за бацање. Још увек ми можемо и да запевамо, и да заиграмо, и да се провеселимо... А, богами, и да унтерхалтујемо, кокетирамо, заводимо...“ – овим речима водитељско-глумачког пара, Биљане Томасовић и Зорана Павлићевића, отпочело је у суботу, 8. јуна Тополско лето 2013, конкретно Игранка за стари луди свет. Организатори манифестације су Иницијативни одбор ТОПлет и Културни центар Топола, а покровитељ општина Топола.
Прво суботње вече је замишљено као ноћ носталгије за генерације од 40 година, плус – минус, што је заправо значило да вечери могу присуствовати како старије тако и млађе генерације. А тако је и било. Од пратећих садржаја издвојићемо избор плесног пара вечери, опленачку Пепељугу, шаљиви SMS, стихове песама Удружења писаца „Поета“ и музику Ad Hoc оркестра.
Због кише која је претходила почетку вечери, уместо у башти хотела Опленац, вече, све, све, само не носталгије, одржано је у ресторан-сали хотела. И јесте штета што вече није проведено под сводовима старих липа прелепе хотелске баште, баште која је својевремено у касним поподневним сатима попуњавана како би се на време обезбедило место за слушање и играње уз вечерњу музику, а гости позивани слоганом „доведите своју лепшу половину у дебелу хладовину баште на Опленцу“. Исто то важило је и за ресторан-салу хотела. Е, у том погледу могло је и бити носталгије.
Међутим, ове суботње вечери „било је као некад“. Можда је свет присутан на игранци и био „луд“, али стар – тешко. Како за некога ко плеше готово цело вече можемо да кажемо да је стар? Како то рећи за некога ко читаве вечери око себе шири позитивну енергију, ............? Нека припада и другој и трећој генерацији али старости не. Важно је окупљати се, виђати, дружити. Баш као што неко, онако у пролазу рече „Небитан је резултат. Нема ту шта да се поквари“.

           
           
Као што је и најављено, вршен је и избор плесног пара вечери. За најуспешнији плесни пар проглашени су Драган и Јасминка Ћировић. Пепељуга вечери била је Љиљана Тодоровић, а најшаљивији SMS послао је Милан Маринковић: „Специјална акција: Мењам жену од 50 година за две од 25“.
       
Све у свему био је ово први догађај у оквиру манифестације Тополско лето 2013. И да не заборавимо још једно запажање: „Ни један син или ћерка није дошао/ла да их води кући“. Распоред наредних догађаја у оквиру Тополског лета можете пратити на насловној страни Званичне презентације.
понедељак, 10. јун 2013.
[почетна страна]
 
Канцеларија за младе у акцији
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаКанцеларија за младе Топола данас ће угостити пријатеље из Канцеларије за младе Крагујевац и Регионалне канцеларије за младе. На састанку ће излагачи представити конкурсе Министарства омладине и спорта намењене младима на којима ће учествовати и Канцеларија за младе Топола.
Радећи на богаћењу садржаја за младе, Канцеларија за младе општине Топола активно се прикључила обележавању 5. јуна, Међународног дана заштите животне средине. Акција је спроведена на неколико локација – платоу испред Основне школе „Карађорђе“, где су се младима прикључили и ученици, испред Културног центра Топола, као и испред Месне заједнице Винча. Акција је обухватала засађивање цвећа и туја, са циљем подизања свести код младих о очувању животне средине.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаТакође, одржана је бесплатна радионица сликарства и цртања, у трајању од две недеље, где су полазници имали прилике да се упознају са основама сликарства, концептима и техникама ове уметности. Изложба насталих радова постављена је у холу Културног центра. Преостали материјал за рад, биће поклоњен ученицима Основне школе „Карађорђе“ путем квиза који ће бити организован на крају школске године.
Координаторка Канцеларије за младе, Ема Стевановић, започела је похађање тромесечне обуке у циљу обезбеђивања одрживости програма намењених развоју локалне омладинске политике, креираних од стране Немачкe организацијe за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ) и Министарства омладине и спорта (МОС), на тему: Примена стандарда рада локалних канцеларија за младе и компетенција локалних координатора.
Већ три месеца у оквиру рубрике Вести из краја - Локални дописник, на сајту iSerbia, шаљу се вести и у виду новинских чланакa описује се живот младих у Тополи, као и значајне вести и догађаји. До сада је послато шест чланака, а аутор текстова је Ема Стевановић.
У скоријој будућности планиране су различите акције, као што су Сајам рукотворина, хуманитарне акције прикупљања одеће за наше суграђане, израда мурала и многе друге.
Запажа се све веће интересовање младих Тополе за прикључивање Канцеларији за младе, јер је поред општине Топола, која је покровитељ свих акција, њихов допринос најважнији. Сви заинтересовани млади људи који желе да волонтирају и допринесу развоју живота младих у Тополи су добродошли, како са идејама, тако и својом помоћи и могу се јавити преко фејсбук профила Канцеларије за младе Топола
https://www.facebook.com/kancelarijazamladetopola

четвртак, 6. јун 2013.
[почетна страна]
 
Војни лекар на селу
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ оквиру акције „Војни лекар на селу“ медицинске екипе 250. ракетне бригаде за противваздушна дејства, у сарадњи са лекарима Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе, бораве данас у Шаторњи, где ће у месној амбуланти пружати здравствене услуге становницима Месних заједница Шаторња, Блазнава, Јарменовци, Гуришевци, Војковци, Манојловци и Доња Трешњевица. Поред тога војни лекари ће са својом теренском екипом у селима Јарменовци, Доња Трешњевица, Блазнава и Шаторња прегледати 17 пацијената који због здравственог стања нису у могућности да лично дођу у амбуланту. Лекарским прегледима и кућним посетама обухваћени су сви заинтересовани без обзира да ли су здравствено осигурани или не, а сами прегледи обухватају општи лекарски преглед, снимање срца ЕКГ апаратом и мерење нивоа шећера у крви. Савети и поделе лекова су бесплатни.
Општина ТополаОпштина ТополаВећ четврту годину Војска Србије, конкретно 250. ракетна бригада за противваздушна дејства (250. рбр за ПВД) реализује пројекат „Лекар на селу“ у зони територијалне надлежности јединице али и ван ње. За реализацију акција, у сарадњи са локалном самоуправом и медицинским установама, бирају се сеоска подручја која нису стално покривена системом здравствене заштите. За протекле четири године 250. рбр за ПВД је реализовала 12 акција овога типа. Обилазећи села градова и општина Трстеник, Вождовац, Смедерево, Крагујевац, Младеновац, Аранђеловац, Кнић и сада у Тополи њихове екипе су прегледале више од 700 пацијената.
Општина ТополаОпштина ТополаЦиљеви реализације пројеката „Лекар на селу“ су: - Пружање медицинске помоћи становништву; - Јачање поверења становништва у Војску Србије и 250. рбр за ПВД;
- Успостављање сарадње са локалним властима и медицинским установама;
- Увежбавање медицинских екипа за рад на терену зе евентуално ангажовање у трећој мисији ВС; - Размена статистичких података о здравственом стању становништва на територији реализације пројекта са надлежним медицинским установама.

четвртак, 30. мај 2013.
[почетна страна]
 
Припреме и одговори на несреће
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ Тополи је у уторак и среду, 28. и 29. маја, одржана показна Командно симулациона вежба теренске јединице Национлног тима Црвеног крста Србије и теренске јединице Црвеног крста Топола у којој су учешће узели Штаб за ванредне ситуације општине Топола, тимови Црвеног крста Републике Србије за деловање у несрећама, теренска јединица Црвеног крста Топола са сектором за Ванредне ситуације Србије, Ватрогасно спасилачка јединица Топола, Дом здравља „Свети Ђорђе“ и Полицијска станица Топола.
Општина ТополаОпштина ТополаПочетне акције вежбе која је имала републички карактер започеле су у уторак када је социјално најугроженијим становницима општине по селима дистрибуирано 160 породично хигијенских пакета, док је у Основној школи у Липовцу одржано превентивно предавање везано за „болести прљавих руку“ у ванредним ситуацијама.
Општина ТополаОпштина ТополаУ Ватрогасном дому, уз учешће представника Црвеног крста Србије, Сектора за ванредне ситуације и команданата Штаба за ванредне ситуације, одржан је састанак са презентацијом пројеката: Развој локалне заједнице за деловање у несрећама; Систем заштите и спасавања у Републици Србији; Јединице локалне самоуправе у систему заштите и спасавања; Координација и руковођење у ванредним ситуацијама; Оперативне снаге; Црвени крст Србије у ванредним ситуацијама и његови капацитети и Организованост, састав и нормативна регулисаност рада општинског штаба за Ванредне ситуације, ресурси и капацитети снага заштите и спасавања локалне заједнице. По завршетку излагања пројеката уследила је обука јединице Црвеног крста у кругу Дома здравља, у „шаторском насељу“, у коме је за потребе вежбе разапето 15 шатора.

Општина ТополаОпштина ТополаУ среду, 29. маја, у Ватрогасном дому је одржана командно симулациона вежба за столом при чему је руководство командно симулационе вежбе давало одговарајуће задатке Општинском штабу за ванредне ситуације који је потом предузимао одређене мере и координирао акције у ситуацијама евентуалне природне непогоде или несреће. Завршетком овог дела вежбе прешло се на практично показну вежбу у којој су теренске јединице за деловање у несрећама организације Црвеног крста у Тополи реализовале вежбу са припадницима националних тимова Црвеног крста Србије, а у садејству са Ватрогасно спасилачком јединицом из Тополе и службом Хитне помоћи Дома здравља.
           
         
       
Вежба је одржана на два локалитета. У ОШ „Карађорђе“ спроведена је ватрогасно спасилачка акција гашења пожара и евакуација ученика и особља школе као и збрињавање повређених. Затим је вежба пренета у шаторско насеље где је повређенима пружена адекватна здравствена нега.
четвртак, 30. мај 2013.
[почетна страна]
 
Командно симулациона вежба
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа седници Штаба за ванредне ситуације општине Топола, која је данас одржана у скупштинској сали општине Топола, чланови Штаба за ванредне ситуације су упознати са детаљима плана рада Командно симулационе вежбе која ће се одвијати у наредна два дана.
У Тополи ће се сутра и прекосутра, 28. и 29. маја, одржати показна Командно симулациона вежба теренске јединице Националног тима Црвеног крста Србије и теренске јединице Црвеног крста Топола у којој ће учешће узети Штаб за ванредне ситуације општине Топола, тимови Црвеног крста Републике Србије за деловање у несрећама, теренска јединица Црвеног крста Топола са сектором за Ванредне ситуације Србије, Ватрогасно спасилачка јединица Топола, Дом здравља „Свети Ђорђе“ и полицијска станица Топола.
Општина ТополаАкција почиње сутра (уторак, 28. мај) у 9 часова када ће социјално најугроженијим становницима општине по селима бити дистрибуирано 160 породично хигијенских пакета, док ће се у Основној школи у Липовцу у 10 часова одржати превентивно едукативно предавање везано за „болести прљавих руку“ у ванредним ситуацијама.
У среду, 29. маја, грађани се позивају да посматрају извођење практично показне вежбе која у 13.15 часова почиње у Основној школи „Карађорђе“ у Тополи, да би се затим пренела у круг Дома здравља (иза балон хале).
О детаљима током трајања вежбе која има републички карактер, јавност ће бити правовремено обавештавана.

понедељак, 27. мај 2013.
[почетна страна]
 
Вечни покој на Опленцу
 

Општина ТополаСве очи биле су у недељу 26. маја упрте у Шумадију и Тополу. Србија се на достојанствен начин опростила од свога краља Петра II, његове супруге, краљице Александре, мајке, краљице Марије и брата, краљевића Андреја. Више хиљада грађана окупило се око храма Светог Ђорђа на Опленцу како би одало последњу пошту сенима династије Карађорђевић.
Свету Саборну архијерејску литургију служио је патријарх српски Иринеј са свештенством, уз пратњу Црквеног хора "Опленац" из Тополе, у присуству чланова породице Карађорђевић, државног врха Србије, представника краљевских породица из Европе, дипломатског кора, верских заједница и великог броја других званица које су присуствовале јучерашњој церемонији.
Венце на ковчег са посмртним остацима положили су председник државе Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, председник РС Милорад Додик и принц Александар Карађорђевић. Сахрани су присуствовали и председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, министри у Влади Србије, Славица Ђукић Дејановић и Велимир Илић, генерални секретар Владе Вељко Одаловић, краљ Јордана Абдулах II, емир од Кувајта, изасланик јапанског цара, начелник генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић, редитељ Емир Кустурица, академик Матија Бећковић, књижевник и лидер СПО Вук Драшковић, Слободан Павловић који је 1970. године учествовао у организацији сахране нашег последњег краља, иначе широј јавности познат по градњи чувене Павловића ћуприје и други. По завршетку литургије тела са ковчезима су похрањена у крипти цркве.

           
         
           
         
Обраћајући се после сахране присутнима поглавар СПЦ, Иринеј је рекао „људски је грешити, али и схватити да се греши и покајати се“ и да је на Опленцу исправљена велика историјска грешка. Патријарх сахрану види као историјски чин јер су четворо похрањених чланова породице Карађорђевић били лишени свих права и права повратка у земљу, а „сада могу да почивају у својој земљи у цркви Светог Ђорђа заједно са члановима своје породице“, чиме је исправљена велика историјска грешка.
Престолонаследник Александар II Карађорђевић, син краља Петра II и краљице Александре и унук краљице Марије, изјавио је да је судбина краља Петра II, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја тесно повезана са судбином целог народа, да је ово велики и тужан дан пун емоција и личних успомена. Њихово лутање и изгнанство предуго је трајало. Умирали су на различитим странама света „а данас су овде, на Опленцу, међу својим Карађорђевићима и међу својим Србима“, рекао је престолонаследник.
Премијер Ивица Дачић је рекао да је идеологија много, а Србија је једна, нагласивши да се грешке прошлости која се не може изменити на овај начин исправљају.
Председник Србије Томислав Николић чин сахране посмртних остатака види као још један корак ка националном јединству како би се кренуло путем великих народа. Говорећи о поделама у српском народу, председник Николић је рекао да су оне увек доносиле патње, како народу у целини, тако и свима појединачно, а да „судбина самог Карађорђа, његових потомака и породице, представља сублимацију свих наших подела, неправди и несрећа“. Нагласио је да се народ који је уједињен не може назвати малим, а да са последњим Карађорђевићима донетим у ковчезима из туђине, у Србију враћа помирење.
-Зато ми данас на гробу Вожда Карађорђа, у овој дивној цркви, задужбини-маузолеју, исправљамо велику неправду. Отклањајући последице страшног греха који је починио неко пре нас, чинимо још један корак ка јединству како бисмо кренули путем великих народа, за којима не смемо да заостајемо ни у чему – рекао је Николић.
Краљ Петар II био је 1970. године сахрањен у цркви у Либертвилу у Илиноису (САД), краљица Александра 1993. године на краљевском гробљу палате Татои у Грчкој, краљица Марија 1961. године на Краљевском гробљу Фрогмор поред замка Виндзор, а краљевић Андреј 1990. година на гробљу манастира Нова Грачаница у Илиноису (САД).
Земни остаци краља Петра II Карађорђевића пренети су у Србију 22. јунуара, његове мајке Марије 29. априла, краљице Александре 9. маја, док су остаци краљевића Андреја пренети 15. маја.
понедељак, 27. мај 2013.
[почетна страна]
 
Шумадинци дочекали свога краља
 

Општина ТополаШумадинке и Шумадинци, у обележјима овога краја Србије – народним ношњама, дочекали су данас, четрдесетак минута иза поднева, на улазу у Тополу, поворку аутомобила која је превозила тела Његовог Величанства Краља Петра II, Њеног Величанства Краљице Александре, Њеног Величанства Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја ка свом вечном почивалишту у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.
На Опленцу је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио помен, а делегација Општине Топола положила венце крај ковчега чланова династије Карађорђевић који ће сутра бити похрањени у крипти цркве.
После помена уследио је мимоход грађана који желе да одају пошту. Према последњим информацијама грађани ће то моћи да учине данас до поноћи, а не до 20 часова како је то првобитно планирано.

           
           
           
Церемонија сахране посмртних остатака почеће сутра у 10 часова.
субота, 25. мај 2013.
[почетна страна]
 
Десет година „Корака“
 

У читаоници Библиотеке „Радоје Домановић“, у четвртак, 23. маја, одржана је свечаност посвећена десетогодишњици постојања Волонтерског центра „Кораци“ из Тополе. Поздравним говором свечаност су отворили социјални радник Снежана Ненадовић и заменик председника општине Драган Живановић.
Поводом значајног јубилеја приређен је и пригодан програм у коме је, као и увек песмом, присутне поздравила Женска певачка група КУД „Опленац“, док су стихове својих песама читале Љиља Симић и Соја Милованчевић – чланови удружења од његовог оснивања, а једну песму одрецитовао је и млади, можда и најмлађи члан удружења Филип Васиљевић. С обзиром да посао волонтера најбоље знају они који се тим хуманим послом и баве, могла се овом приликом чути и реч самих волонтера. Своје утиске и утиске својих колегиница пренела је Љиља Миливојевић, неговатељица и члан удружења од самог оснивања и неговатељица Андријана Дугалић.

             
         
Десетогодишњи рад Волонтерског центра „Кораци“ осликан је у отвореном писму које у основним назнакама приказује њихову плодну хуманитарну делатност, а које је овом приликом прочитано. Због тога писмо преносимо у целини:
„Од памтивека у основи опстанка и развоја људског друштва стоји човекова исконска потреба да помогне другом човеку, а када затреба да помоћ затражи и прими од другог.
Само помажући једни другима и ослањајући се једни на друге, људи су савладавали све природне и друштвене тешкоће. Основна идеја водиља волонтеризма је жеља да се помогне свакоме коме је то потребно. Када постајемо волонтер не размишљамо о добити али волонтирајући много добијамо: диван осећај задовољства због учињеног дела, добијамо пуно пријатеља, самопотврђујемо се. Када смо пре десет година основали удружење грађана Волонтерски центар „Кораци“, као добровољно, нестраначко, хуманитарно удружење, засновано на хуманим принципима имали смо идеју да активирамо грађане у подршци рањивим групама. Удружење је основано 23. маја 2003. године и активно функционише до данас када славимо овај значајан јубилеј.
Волонтерски центар је ових десет година спровoдио низ активности. Неке акције су постале традиционалне као што су акције Ђаку на дар, када на почетку школске године помажемо деци на различите начине у припреми за полазак у школу. Затим промотивне активности за Опленачку бербу. Активно учешће у манифестацији ДАРОДАНА која се организује на нивоу Републике и значи ширење пријатељства кроз посете различитим градовима Србије. Активни смо и у свим другим друштвеним догађањима у Тополи. Ту је и традиционална акција „Старима с љубављу“ која се одржава у току месеца октобра када наши волонтери обилазе старе, болесне и непокретне пријатеље и са њима се друже. Током година организовали смо низ заједничких излета, у просеку по три годишње. Заједничким путовањима волонтера и осталих грађана упознали смо разне делове наше земље као и многе знаменитости. Осим наведених активности, штампани су билтени Волонтерског центра: Билтен о породичном смештају, Билтен о невладиним организацијама и сл.
Клуб за старе „Опленачко срце“ основан је у августу 2004.године. Од тада се наши старији суграђани редовно окупљају. У клубу се одржавају разноврсне активности. Били смо домаћини другим клубовима, и узвраћали посете. Одлазили на излете, који су веома посећени и од других становника наше општине. У клубу сви раде волонтерски, а активно је укључено више младих волонтера. Чланови клуба имају идеје, вољу и време које на прави начин користе у клубу, а такође су веома активни у широј заједници - ту су кад год су потребни и као иницијатори и као извршиоци најразличитијих активности и акција.
Две године у оквиру Волонтерског центра функционисао је и Клуб за хранитеље деце без родитељског старања „Цврчак“ који се осамосталио и од ове године фунционише самостално.
Током протеклих година наша организација је спроводила активности и кроз бројне пројекте:
Први пројекат, када је и основан Волонтарки центар, био је „Активни грађани у подршци рањивим групама“. Циљне групе су биле: особе са инвалидитетом, Роми, стари као и сами волонтери.
Касније је рађен пројекат у циљу оснаживања ромске популације, када је основано удружење Рома „Ђурђевак“. Током година у Волонтерком центру је рађено поново са Ромима и особама са инвалидитетом, као и са старима.
Недавно је завршен пројекат: „Помоћ и кућна нега старим, социјално угроженим особама, инвалидима, који је финансиран средствима Рапублике Чешке и општине Тополе. Кроз овај пројекат геронтодомаћице су пружале услугу кућне неге у Тополи, Наталинцима и Божурњи.
Поред тога и даље је у току пројекат: „Помоћ у кући деци са сметњама у развоју и њиховим породицама“, у оквиру кога се деци и њиховим породицама пружа помоћ и подршка у развоју и бризи од стране неговатељица и личних асистената као и стручног тима који је ангажован на пројекту. Овај пројекат је финансиран од стране ЕУ уз учешће локалне самоуправе.
Наше удружење сарађује са свим удружењима у локалној заједници, често смо партнери и сарадници, имамо одличну сарадњу са удружењем Загрљај, Црвеним крстом, са свим локалним институцијама и организацијама, а такође имамо сарадњу и добре односе са сличним удружењима широм Србије.“
петак, 24. мај 2013.
[почетна страна]
 
Дочек посмртних остатака у суботу
 

Поводом сахране посмртних остатака Његовог Величанства Краља Петра II, Њеног Величанства Краљице Александре, Њеног Величанства Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја, у недељу 26. маја 2013. преносимо део протокола који се односи на допремање посмртних остатака династије Карађорђевић у Тополу.

         
У суботу, 25. маја, по завршетку Свете литургије и помена у Саборној цркви у Београду, око 11.00-11.15, ковчези са телима ће у 11.30 возилима кренути пут Тополе, односно Опленца.
На улазу у Тополу из правце Београда, велики број грађана, међу којима и више од 50 Шумадинаца и Шумадинки у народним ношњама, дочекаће и на тај начин одати пошту своме краљу и члановима његове породице на путу ка свом вечном починку у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Председник општине Топола, Драган Јовановић, апелује на становнике општине да се око 12.00 часова, на „београдском друму, у што већем броју окупе као што су то учинили када је сахрањен кнез Павле, његова супруга и син и као што су то некада чинили у време сахране краља Александра“.
Протоколом председника Републике и Владе Србије, предвиђено је да плато испред цркве на Опленцу буде празан, односно да се испод куће краља Петра I образује шпалир којим ће се грађани кретати и у мимоходу у цркви одавати пошту. Сам ток сахране грађани ће моћи да прате преко три видео бима који ће за ту прилику бити постављени.
четвртак, 23. мај 2013.
[почетна страна]
 
Саопштење за јавност председника општине Топола Драгана Јовановића:

Дан када ће све очи бити упрте у Тополу - Сахрана краљевске породице
 

Општина ТополаПоводом сахране посмртних остатака Његовог Величанства Краља Петра II, Њеног Величанства Краљице Александре, Њеног Величанства Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја 26. маја 2013. године у цркви светог Ђорђа на Опленцу, председник општине Топола, Драган Јовановић обавештава јавност да ће посмртни остаци чланова краљевске породице Карађорђевић стићи у Тополу – на Опленац у суботу, 25. маја, у 1300 часова.
Председник Јовановић позива овим путем Шумадинце и грађане Србије уопште да изађу на београдски друм и одају последњу почаст своме Краљу као што су то урадили када је сахрањиван кнез Павле. Такође председник општине апелује на грађане наше земље који желе да положе венце или у мимоходу одају пошту краљевској породици, да то учине у суботу пошто ће црква на Опленцу бити отворена до касних вечерњих сати, јер у недељу то неће бити могуће због доласка великог броја страних и домаћих делегација, председника државе и Владе Србије. Између осталих, сахрани ће присуствовати краљ Јордана, кувајтски Емир, представници европских краљевских породица и многи други. Грађани ће сам ток сахране моћи моћи да гледају на три видео бима која ће бити постављена око цркве.

понедељак, 20. мај 2013.
[почетна страна]
 
Стигле противградне ракете
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ Радарски центар противградне заштите „Букуља“, у петак, 10. маја, стигло је 40 противградних ракета које је општина Топола купила како би својим житељима сачувала „фабрике под отвореним небом“. Уговор о примопредаји ракета потписао је помоћник председника општине Радиша Урошевић. Произвођач ракета типа PGR PP-8 је „Полиестер група“ Д.О.О. из Прибоја, a њихова појединачна вредност износи око 30 хиљада динара.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаРакете, којима ће у случају потребе руковати 32 обучена стрелца, истога дана су дистрибуиране на 16 противградних станица општине Топола. Њихова набавка дошла је у правом тренутку јер су временске прилике у овом периоду године најнестабилније, тако да су противградне станице обезбеђене да у првом озбиљном налету општину Топола могу сачувати од градоносних облака.

уторак, 14. мај 2013.
[почетна страна]
 
Општини Топола додељен сертификат SFA
 

Општина ТополаУ петак, 10. маја, у београдском хотелу Metropol Palace, приређена је свечана додела сертификата државним органима, градовима, општинама и организацијама које додељује Српска филмска асоцијација (SFA) у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (NALED) и Агенцијом за страна улагања и промоцију извоза (SIEPA). Први циклус сертификација резултат је двогодишњег пројекта Српске филмске асоцијације и њених партнера који је финансирала Евроспка унија кроз програм RSEDP2 и USAID кроз Пројекат за развој конкурентности.
Општина ТополаОпштина ТополаМеђу десет градова и општина које су успешно успоставиле сарадњу и испуниле услове за доделу сертификата за пословно окружење наклоњено филму нашла се и Општина Топола. Поред Тополе комисија је проценила да су услове за сертификате испунили: Сомбор, Суботица, Панчево, Пожаревац, Крагујевац, Ваљево, Савски Венац, Врачар, Смедерево, Биро за сарадњу са медијима у Министарству унутрашњих послова и ЈКП Београд-Зеленило. Пригодним говорима присутне су поздравили председник Управног одбора SFA, Мирослав Могоровић, Државни секретар у Министарству унутрашњих послова, мр Владимир Божовић, директор SIEPA, Божидар Лаганин, директорка мисије USAID у Србији, Сузан Фриц и Јелена Бојовић, директорка програма за регулаторну реформу у NALED-у.
ПОпштина Тополарограм који спроводи Српска филмска асоцијација је оригиналан програм којим треба да се поједноставе процедуре за добијање дозвола за снимање за све врсте филмских и телевизијских проудкција. То подразумева да се пропишу прецизне и једноставне процедуре за издавање дозвола за снимање; успоставе разумни и транспарентни ценовници за коришћење локација; побољша искоришћење угоститељских и туристичких објеката у местима где се снима и поспеши упошљавање што већег броја људи и добављача на локалу. Од 2008. године, SFA и њени чланови обезбедили су више од 50 милиона евра директних страних инвестиција кроз филмске и телевизијске пројекте.
Увођење оваквих процедура и стандарда омогућиће пружање високо квалитетних услуга домаћим и страним филмским и ТВ екипама, а уз програм подстицаја за привлачење страних филмских продуцената у Србију који чека на одобрење Владе (Закон о кинематографији), Србија ће значајно ојачати своју позицију атрактивне филмске локације и привлачиће више десетина милиона евра инвестиција кроз међународне филмске и ТВ пројекте годишње.

уторак, 14. мај 2013.
[почетна страна]
 
Књижевно вече Вање Булића
 

Општина ТополаОпштина ТополаБиблиотека „Радоје Домановић” у Тополи, угостила је у петак, 10. маја, истакнутог новинара и књижевника Вању Булића који је бројној публици у читаоници библиотеке представио своја најновија, суштински повезана бестселера „Симеонов печат” и „Јованово завештање”.
Свесно избегавајући пуко препричавање дела, аутор „уводи“ слушаоце у Хиландар и устројство живота овог српског светилишта, комбинујући заправо, као и у трилерима, контекст српске историје и тајних друштава. Како је манастир запаљен, да ли је реч о случају, откуд Грчка полиција у Хиландару, како је знала за скривницу изнад манастира, откуда им кључ да је откључају, где је однела шест ковчега који никада нису враћени – нека су од почетних питања која су покренула Булића да оде у Хиландар. За манастир Хиландар каже да је идентитет овога народа сачуван захваљујући ономе што се у њему налази и тврди да је немогуће да је његов део нехатом изгорео. На питање монасима да ли је манастир запаљен добијао је одговор Божија воља. На питање шта то значи – Бог нас искушава. Зато он поставља питање ако нас искушава зашто нас искушава, ако нас кажњава зашто нас кажњава? Вања Булић кроз ликове Новака и Вељка покушава да да одговор на ова питања. Његови јунаци улазе у проблеме и перипетије са тајним друштвима.....
Општина ТополаОпштина Топола„Симеонов печат“ само је оквир, рам, назив, да људи почну да читају, а унутра се крију далеко озбиљније теме. Аутор тврди да светом управља група богатих људи која припрема неку врсту владе у сенци, уз коју ће наравно ићи и нова светска црква. А ко ће ту бити главни? Његово решење је везано уз највећа научна достигнућа, која су можда још далеко. Међутим, они који планирају нови поредак и не рачунају на кратке стазе.
Најновије дело Вање Булића „Јованово завештање“ треба да пружи одговор на питање да ли се благо темплара налазило на Светој гори. Радећи на књизи разговарао је са водећим људима реда Темплара у Србији. Реч је о савременом трилеру у коме се чини покушај разоткривања осмовековне тајне: Где су нестале оригиналне корице „Мирослављевог јеванђеља“ и да ли је на њима сакривена мапа несталог блага Темплара? Јеванђеље је из Хиландара изнето 1896. године. Његово изношење прате многа проклетства. Дело читаоца уводи у многе тајне, завере и питања на које ће одговор добити само пажљивим читањем.

понедељак, 13. мај 2013.
[почетна страна]
 
Поносна породица
 

Општина ТополаОпштина ТополаПредставници Општине Топола, Центра за социјални рад "Сава Илић", као и неколико медијских агенција, посетили су данас породицу Јевтић из Светлића, у којој живи осморо деце од 11 месеци до 13 година старости. Њима је данас испоручен материјал неопходан за опремање унутрашњости дома у коме живе. Председник општине Топола Драган Јовановић казао је, обраћајући се присутним представницима медија, да је испуњено обећање дато у вези помоћи овој 12-очланој породици, као и да ће остале потребштине попут играчака, рачунара, гардеробе и школске опреме, деца из дома Јевтић добити у најкраћем могућем времену. Господин Јовановић је истакао да је права част за један дом да има осморо деце, посебно у времену када је шумадијска породица, са некадашњих 10-ак, спала на око 3 члана.Такође, рекао је да је помоћ државе породицама са неколико деце изузетно потребна, и исказао мишљење да је мајци ових малишана, Светлани, потребно обезбедити националну пензију. Апеловао је на све привреднике и људе спремне да помогну да дају свој допринос да деца породице Јевтић имају безбрижно детињство и светлу будућност.

           
петак, 10. мај 2013.
[почетна страна]
 
Туцанијада 2013
 

Карађорђев град је у понедељак 6. маја пети пут за редом угостио учеснике и госте Туцанијаде – такмичења за избор најјачег и најлепшег ускршњег јајета. У конкуренцији је било 23 такмичара, а као и претходних година најбројнији учесници у туцању ускршњих јаја били су малишани.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаУ финале „Туцанијаде 2013“ пласирали су се Немања Коларевић из села Брезовца и Филип Николић из Београда. Победу са својим јајетом однео је Немања Коларевић који је, као што правила налажу, након победе своје победничко јаје полупао, очистио и појео. Треће место освојио је Бојан Стевановић из Тополе.Општина Топола По оцени стручног жирија, титула победника у избору најлепшег ускршњег јајета припала је Милици Ђорђевић из Тополе. Организатор такмичења, Удружење грађана „Туцанијада Опленац – Топола“ и Културни центар Топола, у знак сећања, подарили су тројици првопласираних такмичара плакете, док су финалистима уручени и пехари.

петак, 10. мај 2013.
[почетна страна]
 
Васкршње јутрење и причест
 

Општина ТополаОпштина ТополаВелики број верника окупио се пред поноћ 4. маја у цркви светог Ђорђа на Опленцу где је као и у многим хришћанским храмовима започело Васкршње јутрење. На тај начин, уз Свету литургију коју су служили свештеници опленачког намесништва и пратњу црквеног хора „Опленац“, верници су дочекали један од највећих хришћанских празника, Васкрсење Христово.
Почетак васкршњег славља представља и крај седмонедељног Великог поста, тако да је после причешћа уследило куцање ускршњим јајима уз традиционалан поздрав ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС!

           
среда, 8. мај 2013.
[почетна страна]
 
Ђурђевдански дани вина и ракија
 

Општина ТополаУ прелепој башти хотела „Опленац“ на Опленцу, у организацији Туристичке организације општине Топола, Удружења виноградара и винара опленачког краја и хотела Опленац, као и подршку Општине Топола, од 1. до 3. маја одржана је манифестација „Ђурђевдански дани вина и ракија“. Посетиоцима Тополе и суграђанима, својим производима, винима и ракијама, представили су се индивидуални произвођачи чувених опленачких вина и ракија, окупљених у Удружење. Своје место у укупној понуди и представљању заслужено су заузели и посленици народне радиности и старих заната, произвођачи етно сувенира, травари и медари наше општине, а туристима се по први пут представило и новоформирано Удружење жена „Опленац“.
Организатор се потрудио да посетиоце што боље усмери и обавести и читавом амбијенту да посебан печат. Обзиром да се читава понуда налазила на отвореном значајно је да је манифестацију пратило добро време, чиме је утисак који су туристи понели са Опленца био што бољи.

         
           
Први сусрет са овогодишњом, петом по реду, манифестацијом „Ђурђевдански дани вина и ракија“ туристи су могли остварити у сувенирници Туристичке организације која је стајала на располагању богатом понудом сувенира као и информацијама о комплетној туристичкој понуди Тополе, општине која је на туристичкој мапи Србије позиционирана као једна од најатрактивнијих туристичких дестинација.
среда, 8. мај 2013.
[почетна страна]
 
Висока делегација у посети Тополи
 

Данас је Тополу посетила висока делегација коју је предводио Оливер Антић, члан Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова краљевске породице Карађорђевић, амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт и Кристофер Гејт, лични секретар Елизабете II, краљице Уједињеног краљевства. Циљ посете је преглед локација у цркви светог Ђорђа у којој ће чланови породице Карађорђевић бити заупокојени, а којој ће присуствовати и делегација Уједињеног краљевства.
Општина ТополаДелегацију је најпе у свом кабинету примио председник општине Драган Јовановић и том приликом у основним цртама уважене госте упознао са историјатом Тополе као и привржености монархији и династији Карађорђевић, да би затим скупа пошли у обилазак Задужбине краља Петра I на Опленцу.
-Топола је апсолутно спремна за пријем посмртних остатака чланова династије Карађорђевић. Част нам је и задовољство да можемо бити домаћини једном оваквом догађају. Топола је у потпуности била одана круни и династији и сада је време да се разлике и размимоилажења из прошлости превазиђу. Надам се да ће Шумадинци и читава Србија доћи овде и дочекати свога краља и своју краљицу – рекао је председник општине Топола изразивши наду да ће у организационом погледу државни органи општини пружити адекватну помоћ и подршку.
Општина ТополаКристофер Гејт, специјални изасланик краљице Елизабете II, је изразио задовољство боравком у овако, у историјском погледу, значајном месту, док је Оливер Антић изјавио да се припреме за пренос посмртних остатака краља Петра II, његове мајке, краљице Марије и супруге Александре обављају на највишем нивоу, подсетивши да је на челу Организационог одбора председник државе Томислав Николић, а у одбору је и краљевска породица што скупа узето представља симболичко јединство државне власти и круне. Он је рекао и да ће укоп посмртних остатака бити „гест и државе и народа који ће да буде сигурно поздрављен са сваке тачке гледишта“ и да ће Топола представљати још виши симбол савремене српске државности. Пренос посмртних остатака краљице Марије у Београд најавио је за 9. мај, док се за пренос краљице Александре још увек не зна прецизан датум. Оливер Антић је, додуше оставши недоречен, најавио и одређена изненађења везана за краљевску породицу и њихову заоставштину. Општина Топола
Општина ТополаОпштина ТополаНа Опленцу, у цркви Светог Ђорђа, све је спремно за долазак последњег југословенског краља Петра II Карађорђевића. Уз његове посмртне остатке, 26. маја ове године, у крипти цркве ће занавек бити сахрањене и мошти његове супруге Александре, као и мајке, краљице Марије. У крипти се знају места где ће ко да буде сахрањен. Марија Карађорђевић ће бити сахрањена у гробницу крај свога супруга, краља Александра I Карађорђевића, док се у једном од кракова крипте налазе гробнице за краља Петра II и његову супругу Александру.

уторак, 23. април 2013.
[почетна страна]
 
Топола у ритму Кубе
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ организацији Општине Топола и Културног центра Топола, у среду, 17. априла, организован је Дан Кубе у Тополи. Обележавање Дана Кубе отпочело је у раним поподневним сатима када је у биоскопској дворани проф. др Љиљана Богоева Седлар ученицима Средње школе „Краљ Петар I“ одржала мултимедијално предавање на тему историје кубанског филма, док је у холу дворане приређена изложба фотографија са карактеристичним обележјима Кубе као и изложба кубанских музичких инструмената. Нешто касније, у свом кабинету, председник општине Драган Јовановић, примио је амбасадорку Кубе у Србији, Мерцедес Валдес Мартинез.
Централни догађај одржан је у вечерњим сатима у биоскопској дворани Културног центра када су се са говорнице публици обратили председник општине Драган Јовановић, амбасадорка Мерцедес Валдес Мартинез, проф. др Љиљана Богоева Седлар, члан Друштва српско-кубанског пријатељства и кубански интербригадиста Игор Петровић. Дан Кубе се организује у години јубилеја, у оквиру обележавања 70-огодишњице успостављања дипломатских односа Кубе и тадашње СФРЈ. Говорило се о међудржавним односима и сарадњи. У основним цртама представљена је кубанска култура, уметност, туризам и многи други аспекти друштвеног и привредног живота.
Амбасадорка Кубе је председнику Јовановићу, директорки Културног центра Тањи Мићић и интербригадисти Игору Петровићу уручила пригодна признања, а Тања Мићић је у знак сећања на боравак у нашем граду њеној Екселенцији уручила захвалницу Општине Топола и Културног центра Топола.

             
           
По завршетку беседа уследио је почетак онога што је публика у Тополи, може се слободно рећи чекала дуги низ година. Ритам Кубе. Ритам народа који зна да пружи мелодију. Зна да је одигра. Ритам народа који зна да ужива и који зна да то задовољство подели са другима. Ритам народа који надасве зна да живи. За презентацију таквог ритма синоћ се на сјајан начин побринуо и поделио га са публиком салса бенд Cubalcanica. Крај свечаности обележен је у холу дворане. Поред поменуте изложбе фотографија и инструмената, приређен је и коктел са свим специфичностима које красе ову земљу. Рекло би се „и мирис и укус“.
четвртак 18. април 2013.
[почетна страна]
Програм „Европа за грађане и грађанке“
 

Општина ТополаУ скупштинској сали Општине Топола, данас је одржана презентација Програма Европа за грађане и грађанке. Презентацију је организовала Општина Топола и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са цивилним сектором у Београду, а намењена је локалним самоуправама и организацијама цивилног сектора региона Шумадије и Поморавља. Скупу, који је поздравним говором отворио председник општине Драган Јовановић, су присуствовали представници локалних самоуправа нашег региона. Председник Јовановић је нагласио значај једне овакве теме као веома важне када Србија постане један од чланова европске породице народа. Овакви скупови указују, по његовом мишљењу, на оно што је битно и квалитет који доноси улазак у Европску унију, а то је сигурност обичног грађанина и у правном и у социјалном погледу. Посебно је председник општине на крају излагања истакао важност братимљења као идеју која зближава па чак и уједињује не само градове и општине Србије већ и шире.
Општина ТополаДиректор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Јасминка Луковић Јагличић је изразила задовољство што се презентација Програма обавља у Тополи као једној од најорганизованијих локалних самоуправа и најспремнијих за коришћење европских фондова. Она сматра да је овај Програм заправо платформа за комуникацију „јер без комуникације нема сарадње“ почев од и ту се сложила са председником Јовановићем, обичног човека.
Јелена Крстић из Канцеларије за сарадњу за цивилним друштвом Владе Републике Србије, представила је активности ове Канцеларије, док је Александар Обрадовић, такође представник Канцеларије за сарадњу за цивилним друштвом, презентовао Програм „Европа за грађане и грађанке“.
Општина ТополаСвојим акцијама Програм „Европа за грађане и грађанке“ отвара спектар могућности развоја идеја у домену повећања грађанског учешћа у демократском животу Европске уније путем грађанских састанака у циљу братимљења градова, формирања мреже збратимљених градова, подршке пројектима иницираних од стране организација грађанског друштва и слично и отворен је за све заинтересоване стране које промовишу активно европско грађанство. Општи циљеви програма „Европа за грађане и грађанке“ пружају могућности грађанима за интеракцију и учествовање у акцијама које су усмерене ка Европи, која је демократска, уједињена и обогаћена у културној разноликости, развијајући тиме грађанство Европске уније, развијају осећај европског идентитета, заснованог на заједничким вредностима, историји и култури и негују осећај припадања Европској унији међу њеним грађанима уз јачање толеранције и узајамног разумевања међу грађанима и грађанкама.

среда, 17. април 2013.
[почетна страна]
 
Млади Тополе за Тијанино ново срце
 

Општина ТополаУ организацији Канцеларије за младе Топола, у петак 12. априла, одржана је хуманитарна журка како би се сакупила средства за трансплантацију срца за осмогодишњу Тијану Огњановић. На тај начин и млади Тополе укључили су се у ову хуману акцију. Сакупљено је преко 40.000 динара, а овим гестом млади Тополе показали су вољу да се окупе око овако племенитог циља. Акцију су подржали многи, али је преданост, воља и организација волонтера Канцеларије за младе Топола догађај учинила вредним и допринела да се млади Тополе појаве на карти Србије као предузимљиви људи, жељни да своје време и знање искористе на најбољи могући начин. Велики број посетилаца који се те вечери окупио, дао је свој допринос у спровођењу акције.

уторак, 16. април 2013.
[почетна страна]
 
Сајам туризма и активног одмора у Нишу
 

Општина ТополаТуристичка понуда осам туристичких организација из нашег региона: Тополе, Баточине, Деспотовца, Лапова, Кнића, Крагујевца, Раче и Рековца, представљена је на XИВ Међународном сајму туризма и активног одмора у Нишу, у хали спортског центра „Чаир”, од 4. до 6. априла 2013. године. Први пут туристичке организације наше регије представиле су заједничку понуду на штанду површине 60 квадратних метара, под називом Централна Србија – „Срце Србије”.
Општина ТополаОпштина ТополаТуристичка организација општине Тополе појавила се са две промотивне теме: 50-та јубиларна Опленачка берба као привредно туристичка манифестација и Топола као дестинација за краљевски одмор са свим укупним туристичким потенцијалима наше Општине - споменичко наслеђе, вински пут Шумадије, излетнички и сеоски туризам.
Заједничко појављивање општина Шумадијске регије за циљ је имало представљање укупне понуде централне Србије која суштински представља базу за долазак страних гостију и њихово продужено задржавање, јер је закључак са многих интерних састанака представника директора туристичких организација шумадијске регије да само у заједничкој понуди имамо перспективу у области рецептивног туризма који се односи на циљну групу страних гостију.
Општина ТополаСајам је отвoрен у четвртак, у 12 часова, у Свечаној сали Спортског центра “Чаир”, а присутне су поздравили Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије, др. Зоран Перишић, градоначелник Ниша и директор Туристичке организације Ниша, Урош Парлић.
На манифестацији су се представиле бројне туристичке агенције, туристичке организације, тур-оператори и осигуравајућа друштваи.Осим излагача из Србије, Војводине, Бугарске, Грчке - побратимљена покрајина Серес, Босне, Републике Српске и Црне Горе, у хали „Чаир“ организована је и продајна изложба сувенира, као и посебан штанд „Активног одмора“ - параглајдинг, спелеологија, слободно пењање....

уторак, 9. април 2013.
[почетна страна]
 
Радови у завршној фази
 

Општина ТополаАко временске прилике дозволе, како би се завршили спољни радови, реално је очекивати да ће крајем маја свечано бити пуштена у рад рециклажна станица у Тополи. Ово је председнику општине Драгану Јовановићу приликом обиласка будућег рециклажног дворишта, рекао Иван Радосављевић, директор BIS GROUP који заступа конзорцијум привредних субјеката и представља лице одговорно за радове на рециклажном центру.
Општина Топола Општина ТополаОпштина ТополаУ репрезентативан објекат, са халом од 1500 квадрата и управном зградом од 230 квадратних метара, без инфраструктуре, биће уложено више од 1,5 милиона евра. Више од 90% радова у хали је завршено и машине за рециклажу већ пристижу у њу. Овај центар за селекцију и рециклажу комуналног отпада ће осим Тополе бити у стању да задовољи потребе и суседних општина: Аранђеловца, Младеновца и Смедеревске Паланке. Део машина је већ донет у Тополу, тако да се PET отпад већ балира, а на балирци раде људи који ће, када центар буде почео са радом, обучавати и уводити у посао нове раднике, којих ће свеукупно бити око тридесет.

петак, 29. март 2013.
[почетна страна]
 
Помоћ породици Јевтић
 

Општина ТополаОпштина ТополаЈедан од најбројнијих породичних подмладака у Шумадији може се наћи у општини Топола, тачније у Светлићу, најмањем и најудаљенијем селу ове општине, у породици Јевтић. Ова дванаесточлана породица угостила је председника општине Драгана Јовановића са сарадницима, помоћником Радишом Урошевићем и социјалним радником Слободанком Миливојевић.
У породици Јевтић затичемо осморо мале деце. За четрнаест година брака, Светлана и Миланче Јевтић изродили су пет девојчица: Невена, Ирена, Магдалена, Милена и Леонтина која има девет месеци, као и три дечака: Урош, Страхиња и Лука. Најстарија је Невена са тринаест година, а најмлађа Леонтина. Отац Миланче ради као надничар. Светлана је наравно у кући. Родитељима помажу бака Драгана, око кућних послова и деда Милутин који у последње време углавном развози децу у школу и предшколску установу.
-Ова породица даје наду и снагу да се Шумадија може развијати онако како се некада развијала, а један од корака ка развоју је и овај када имамо пуно деце. На нама је да помогнемо. Добри људи су и раније помагали. Захваљујући локалном привреднику Бану Лазарчевићу направљена је кућа за породицу Јевтић. Остао је да се среди спрат и ми ћемо као Општина преузети на себе да га уредимо и створимо услове овој дечици да имају један конфоран смештај. Донели смо им и пригодне поклоне и покушаћемо да у наредном периоду максимално и преко Центра за социјални рад и преко локалне самоуправе помогнемо да омогућимо деци срећно детињство и да ово буде пример и другима да рађају што више деце – рекао је председник општине.

         
Општина Топола је у циљу повећања бројности породица и стимулисања рађања, односно повећања наталитета већ донела одређене одлуке и предузела конкратне кораке, тако да мајке које су родиле троје и више деце, а налазе се на тржишту рада девет месеци примају новчану помоћ. Идући у правцу испуњења овог хуманог циља, општинско руководство преузело је на себе обавезу да оваквим вишечланим породицама помогне и обезбеди услове за што пристојнији и нормалнији живот.
Захвални, скромни и срећни Јевтићи и на поклонима и на пажњи коју им је Општима поклонила кажу да ниједан капитал није вредан, нити га може бити ако у кући нема деце, а Светлана и Миланче на питање да ли ће их бити још, одговарају осмехом. Изгледа да иза Леонтине тачка није стављена.
четвртак, 28. март 2013.
[почетна страна]
 
Форбс на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина ТополаКристофер Форбс, потпредседник престижне издавачке куће „Forbs“ и Ивица Дачић, председник Владе Србије, посетили су данас Тополу. Њих су на Опленцу дочекали председник општине Топола, Драган Јовановић и управник Задужбине краља Петра I, Драган Рељић. Као љубитељ и познавалац уметности, а како незванично сазнајемо и на лични захтев, господин Форбс је са великом пажњом обишао знаменитости Опленца – Петрову кућу, цркву светог Ђорђа и њену крипту која га је посебно импресионирала. У знак пажње и сећања на данашњу посету, уважени гост је на поклон добио скроман комплет сувенира са обележјима Тополе и Опленца.

           
Као потпреседник компаније која је јавности позната по томе што крајем сваке године прави листе најбогатијих људи на свету, Кристофер Форбс је у нашу земљу допутовао на позив Владе Републике Србије, тако да се у току јучерашњег дана у Београду састао са нашим државним врхом, при чему је Форбсу и његовим сарадницима указано на погодан стратешки положај Србије и могућности које се страним инвеститорима у Србији пружају.
уторак, 26. март 2013.
[почетна страна]
 
Потписани уговори о стипендирању
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у скупштинској сали Општине Топола, председник општине, Драган Јовановић, са студентима који имају пребивалиште на подручју општине Топола, потписао уговоре о стипендирању за школску 2012/2013 годину. Пожелевши студентима успешан наставак студија, председник општине је изразио наду да ће их завршити у року и постати узорни академски грађани за добро и понос, како њих самих и њихових породица, тако и општине Топола и њега као председника. С обзиром да известан број студената, због наставе на факултетима, није данас могао да присуствује свечаном потписивању уговора, председник Јовановић је рекао да ће то моћи да учине у наредним данима.
Општина ТополаОпштина ТополаУслове конкурса о стипендирању у овој школској години испунило је 100 студената. Основну општинску стипендију која на месечном нивоу износи 3.000,оо динара, примаће 72 студента, док ће увећане стипендије у месечном износу од 5.000,оо динара примати њих 28.

петак, 22. март 2013.
[почетна страна]
 
Саопштење за јавност
председника општине Топола, Драгана Јовановића

Поштовани суграђани. Као председник општине Топола осећам обавезу да вам се обратим и обавестим вас о извршеним пословима и плановима на чијој реализацији радимо. Управо је завршен тендер за изградњу изворишта „Кречана“ који је добила фирма „Југоградња“ ДОО из Београда, а која је раније изводила радове на изворишту „Врело“. Финансијска конструкција ове инвестиције, која ће износити око 13 милиона динара је затворена, тако да очекујемо да ће до краја лета овај посао бити завршен. Поред тога, завршен је конкурс за доделу стипендија студентима са територије општине Топола, за 2012/2013. годину. Општинску стипендију је добило 89 студената тако да ћемо са њима у петак, 22. марта, у 10 сати потписати Уговоре.
Завршен је и конкурс за субвенције у водоснабдевању. Реч је о каптажама и артерским бунарима. Имамо 75 пристиглих захтева и до петка ћемо по сваком захтеву понаособ определити средства.
Што се изградње локалних путева тиче, наредних дана ће се објавити јавни позив за њихову изградњу. И овога пута, изградњу ћемо изводити по фазама, тако да ћемо у првој фази уложити 25 милиона динара и тим новцем изградити око 11 километара нових путева. Планирамо да у току лета за асфалтирање издвојимо још 16 милиона динара.

среда, 20. март 2013.
[почетна страна]
 
Једно предивно вече
 

Општина ТополаУ организацији Друштва српско-руско-белоруског пријатељства, Општине Топола и КУД „Опленац“, у среду, 13. марта, у дворани биоскопа у Тополи одржан је концерт Државног фолклорног ансамбла Руске Федерације „Рускије узори“ из Москве, певачког ансамбла „Воскресеније“ из руског града Липецка и домаћина КУД „Опленац“. Госте из Русије у преподневним сатима примили су заменик председника општине Драган Живановић, председник Друштва за Тополу, Ново Бакић и директор Културно уметничког друштва, Мирољуб Марковић. Међу гостима се налазио и први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, Валентин Кољасев, као и конзул Амбасаде Белорусије у Србији, Денис Сидоров који је у Тополу стигао у знак подршке проширења Друштва српско-руског пријатељства и на ову братску словенску земљу. После узајамних поздрава и уручења пригодних поклона гости су посетили културно-историјски комплекс на Опленцу.

     
Дворана биоскопа у Тополи, у време одржавања концерта, била је испуњена до последњег места. На сцени су се смењивале фолклорне групе „Рускије узори“ и „Опленац“ и певачки ансамбл „Воскресеније“. Шаренило боја, разиграност и распеваност будили су осећања мамећи непрестане аплаузе присутних. Непосредан контакт са публиком остварен је и довођењем на бину публике и заједничком игром уз констатацију да је „ово право пријатељство“. На крају концерта гости и домаћини, Друштво српско-руско-белоруског пријатељства, уручили су појединцима заслужним за синоћно дружење дипломе односно захвалнице као знак пажње и успомене на једно предивно вече и подсећање да оваквих и узајамних сусрета треба да буде још више.
       
       
       
       
       
       
       
Посета руског Државног ансамбла Србији се спроводи у оквиру пројекта „Руска Масленица“ (српски црквени празник Покладе), а уз подршку Министарства културе Руске Федерације и Амбасаде Руске Федерације у Србији. Пројекат посвећује пажњу стваралачком потенцијалу младих Русије и других земаља и учвршћењу другарских веза између њих. Реализација пројекта осим Тополе планирана је у још три града Србије као и у градовима Републике Српске и Македоније. Претходне вечери руски фолклорни и певачки ансамбли су гостовали у Јагодини, а наредних дана их очекује гостовање у Бањалуци.
четвртак, 14. март 2013.
[почетна страна]
 
Проглашена „Жена општине Топола“
 

Општина Топола Општина ТополаУ част Међународног дана жена, данас је на свечаној академији, у дворани Културног центра у Тополи, уручено признање „Жена општине Топола“. Овогодишња славодобитница је Драгана Митровић, домаћица из Тополе којој је уз ово признање уручена и плакета „Даринка Радовић“. Плакету је у име СУБНОР-а Тополе уручио председник удружења Миодраг Лазић заједно са прошлогодишњом добитницом Светланом Младеновић, док је у име Општине Топола новчану награду уручио заменик председника општине Драган Живановић. Организатор свечаности је СУБНОР Тополе, уз покровитељство Општине Топола.
Општина Топола Општина ТополаАкадемији је присуствовао и велики број јавних личности: аташе за културу Амбасаде Ирана Фарид Ефтехари, народни посланик у скупштини Републике Србије, Дубравка Филиповски, председник окружног одбора СУБНОР-а Шумадије, Жељко Зиројевић, представници Друштва Српско-Кубанског пријатељства и многи други. У немогућности да присуствују свечаности, писмо подршке упутила је Амбасада Венецуеле. Посебан тон свечаности дали су бенд Аликвоте и КУД Опленац.
Општина ТополаДубравка Филиповски је у свом обраћању позвала припаднице лепшег пола да јој се у сваком тренутку када осете да им је помоћ неопходна обрате, било да је у питању женско предузетништво или неки од проблема са којим се у свакодневном животу суочавају. Честитајући женама 8. март, аташе за културу Исламске Иранске амбасаде је упознао публику са достигнућима своје земље. Етнолог, Ема Стевановић је дала приказ осмомартовског историјата са освртом на феминистички покрет, а у име Удружења РВИ и ППБ Србије, Јовица Павловић, уручио је пригодне поклоне мајкама и супругама палих бораца са подручја општине Топола у сукобима 1990-1999.

         
       
Уручене су и награде за литерарни рад поезије и прозе на теме: Мајка, борац рата и мира; Мајка, најлепша бајка; Боже, како су велике наше мајке. Прво место су поделиле Наталија Симић и Милица Станковић, ученице петог разреда ОШ „Карађорђе“ из Тополе. Друго место је припало Сари Радовановић, ученици осмог разреда ОШ „Карађорђе“ из Тополе, а трећу награду је добила Ивана Петровић, ученица петог разреда ОШ „Сестре Радовић“ из Белосаваца.
Плакета „Даринка Радовић“ је установљена од стране СУБНОР-а Тополе августа 2011, поводом 70 година од устанка народа Србије против фашистичког окупатора и 115. година од рођења Даринке Радовић из Рајковца, народног хероја Југославије, за допринос у афирмацији права жена, родољубља и човекољубља, хуманости и пожртвованости у свим видовима друштвене и економске активности и додељује се заслужним женама са подручја општине Топола, сваке године у част 8. марта, Међународног дана жена.
петак 8. март 2013.
[почетна страна]
Цвеће цвећу
 

Општина ТополаВолонтери Канцеларије за младе Топола, поводом 8. марта, Дана жена, организовали су у центру града поклањање каранфила дамама. Акција је, поред радости услед пажње и осмеха на лицима дама који су том приликом изазвани, спроведена и како би се млади активирали и допринели свом друштвеном ангажману.
Поклоњено је преко три стотине каранфила који су волонтери украсили и на којима су исписане честитке поводом 8. марта. Даме су са одушевљењем прихватале дарове од младих, а намера је да ова акција прерасте у традицију. Канцеларија за младе Топола у будућности планира и друге акције и активности, као што су креативне радионице различитог карактера, курсеви и дружења.

петак, 8. март 2013.
[почетна страна]
 
Туристичка организација на сајму туризма
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа 35.Међународном сајму туризма у Београду Туристичка организација „Опленац“ се представила са укупним туристичким потенцијалима општине Топола. Главни акценат туристичке понуде стављен је на две теме: 50.јубиларна Опленачка берба и Топола као дестинација за краљевски одмор. Сајам туризма је за ТО „Опленац“ дошао управо у тренутку када је она добила престижну награду за Опленачку бербу као најуспешнију традиционалну манифестацију - Туристичка слагалица, коју је добила 14.фебруара, на састанку Групације оранизатора манифестација. Награда је привукла значајну медијску пажњу јер је добијена гласањем од стране колега који су такође организатори манифестација, а као параметар вреди истаћи да у овом тренутку у Србији има око 2.500 регистрованих манифестација.
Општина Топола Општина ТополаУ 4 дана трајања сајма појавило се преко 1000 излагача, а статистике сајма кажу да је посета била већа него прошле године. Гостима штанда и будућим посетиоцима Тополе поред културног туризма и споменичког наслеђа наше општине представљени су туристички производи који употпуњавају понуду. Још пре много деценија Топола је позиционирана као излетничка туристичка дестинација и основни повод за долазак било је споменичко наслеђе. Посао који Туристичка организација ради данас, јесте проширење садржаја туристичким производима винског пута, сеоског и манифестационог туризма.
Жељко Ђорђевић домаћин из Липовца и Мика Миловановић произвођач ракије ''Јунковчанка'' употпунили су представљање Туристичке организације и општине Топола.Спровођење оваквих активности као и заједничко представљање на прошлогодишњем сајму туризма у Београду већ су показале резултат, тако да су исказани параметри показали продужено задржавање у тополској општини и повећану потрошњу гостију.

уторак, 26. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Посета делегације града Крагујевца
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштину Топола данас је посетила званична делегација града Крагујевца. Председник општине, Драган Јовановић, са сарадницима, примио је у Скупштинској сали делегацију коју је предводио Саша Миленић, председник Скупштине града Крагујевца. На састанку је договорено да ово буде први у низу радних састанака на којима ће се разговарати и решавати питања од важности како за општину Топола и град Крагујевац, тако и за Шумадијски регион уопште.
Састанак, по речима Саше Миленића, представља корак у стварању редовних контаката града Крагујевца и локалних самоуправа како би се развила способност окупљања и решавања свих питања организовано, а у интересу читаве Шумадије. Полазна идеја је усталити термине састајања међу шумадијским општинама како би боље упознали једни друге, решавали текуће проблеме и да би затим снажније наступали у јавности ради одбране својих интереса и афирмисали своје вредности.
Говорећи о покушајима вршења геолошких истраживања везаним за могућу експлоатацију никла на подручју општине Топола, председник Скупштине града Крагујевца је рекао да су интереси и политички став по том питању идентични са општином Топола и нагласио „да је та порука снажнија ако је шаљемо као званични органи локалних самоуправа Шумадије него ако то чини једна општина или свако од нас понаособ“. Идеја је да се град Крагујевац и општине Шумадијског региона појаве координирано и усаглашено у заједничком шумадијском интересу у Сталној конференцији градова и општина.
Општина ТополаОпштина ТополаПредседник општине Топола је одмах захтевао пре свега практичност у раду и када се говори о Агенцији за регионални развој и када се говори о Сталној конференицији градова и општина, наглашавајући да се не слаже са организацијама са таквим начином пословања и финансирања. У вези са евентуалним истраживањима и експолоатацијом никла, Драган Јовановић је такође био конкретан и затражио од Саше Миленића као народног посланика да не дозволи изгласавање измена Закона о рударству, јер ће на тај начин и општине и градови изгубити сваку ингеренцију шта се на њиховом подручју ради, које се дозволе добијају, било да су оне истражне, експлоатационе, урбанистичке, какве и колике се фабрике граде, колико удаљене од насеља.... Он је предложио реализацију пројекта по коме би Крагујевац, Горњи Милановац, Аранђеловац и Топола створили једну врсту троугла - Рудник, Опленац и Венчац – који би представљао територију на којој би у наредних педесет година био проглашен мораторијум за експлоатацију тешких метала како би се спречила могућност да се у наредних неколико година понове овакве врсте притисака, а сам период од педесет година пружа могућност развоја технологије и самим тим безбедне експлоатације.
Од Крагујевца, као трећег града по величини у Србији, председник општине је затражио да се на Републичком нивоу заложи и избори да се поведе рачуна који, какви и у којој мери трошкови и обавезе се пребацују на терет локалних самоуправа. По питању РТВ Крагујевац као регионалног Јавног сервиса он је обећао да ће са кабловским оператером повести разговоре како би овај програм био доступан становницима на подручју града.

понедељак, 25. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Берба грожђа – најуспешнија манифестација
 

Општина ТополаОпштина ТополаВредно признање уручено је у четвртак, 14. фебруара туристичким радницима Тополе. На шестим Сусретима организатора манифестација 2012. у Привредној комори Србије, додељене су награде – Туристичке слагалице 2012. Туристичкој организацији „Опленац“ из Тополе уручено је признање за најуспешнију традиционалну манифестацију које је на основу гласања, припало „Опленачкој берби грожђа“. Директорки Туристичке организације признање је уручила Миланка Цветковић која је и идејни творац Сусрета организатора манифестација.
Општина Топола-Од великог значаја је учешће ТО „Опленац“ на Сусретима организатора манифестација, а нарочито ако се зна да смо и ми један од организатора манифестација. Номиновали смо „Опленачку бербу грожђа“ за најуспешнију традиционалну манифестацију. Свакако да изузетну част представља признање ако се зна да су се за Опленачку бербу грожђа определиле наше колеге из Туристичких организација и агенција непосредним гласањем, што је још један показатељ нашег рада и наше манифестације. Она долази у години одржавања педесете „Опленачке бербе“ тако да је и сам штанд на предстојећем Међународном сајму туризма брендиран у знаку „бербе“ и награда ће додатно употпунити слику манифестације – рекла је директорка ТО Љиљана Тодоровић.
Туристичка организација „Опленац“ ће се, као што је речено и ове године представити на Међународном сајму туризма који се од 21-24. фебруара, тридесет пети пут организује у Београду. Њен штанд 1/4 ће се налазити у хали 4 Београдског сајма.

понедељак, 18. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Дан државности
 

Општина ТополаУ част Дана државности Републике Србије и славу вође Првог српског устанка Карађорђа Петровића који је пре 209 година у Орашцу стао на чело ослободилачког покрета, делегација општине Топола, заменик председника општине Драган Живановић и председник Скупштине општине Топола, Гаврило Николић, положили су у петак, 15. фебруара, венац крај споменика вожда у Карађорђевом граду.
Општина ТополаОпштина ТополаНешто касније на Опленцу, у цркви светог Ђорђа, венац је положио премијер Србије, Ивица Дачић. Видно окружен обезбеђењем, што је и сам констатовао, председник српске Владе је честитао грађанима Србије Дан државности и дан доношења првог устава. Изразио је наду да „нико више неће морати да свој патиотизам показује тиме што ће гинути за Србију, што ће давати живот за Србију, него што ће живети за Србију, радити за Србију“. Општина Топола У томе, сматра Дачић, лежи и могућност да се на дипломатски начин и политичким путем заштите државни и национални интереси и када је реч о питању Косова и Метохије и када је реч о положају српског народа који живи у другим државама у региону али и када је реч о будућности Србије и њеном чланству у Европској унији. Због тога се данас на интересе Србије гледа на другачији начин него раније јер „данас са њима разговарамо“.
Осим премијера, венце на Карађорђев саркофаг положили су принц Александар II Карађорђевић, Оливер Антић у име председника државе Томислава Николића, Српски ветерани и Задужбина краља Петра I.

понедељак, 18. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
И Топола уз ритам Европе
 

Општина ТополаОпштина ТополаПотписивањем уговора, у четвртак, 7. фебруара, Општина Топола је и званично постала део породице градова и општина које ће ове године заиграти у ритму Европе. Уговор о прикључењу Тополе манифестацији „Србија у ритму Европе“ потписали су председник општине Топола, Драган Јовановић и Игор Карадаревић, генерални директор „Српски ритам европских вредности“ Д.О.О. организације која улази у четврту сезону спровођења овог програма. Реализација програма „Србија у ритму Европе“ се на подручју општине Топола организује у оквиру пројекта „Топола у ритму Европе“ у који ће се укључити деца основног и средњошколског узраста.
У обраћању новинарима по потписивању уговора, председник општине, Драган Јовановић је истакао леп вид сарадње до које се на овај начин долази. Рекао је да се уласком у пројекат обухватају ученици који су најбољи у песми и игри и који ће у завршном делу манифестације играти и певати улицама Тополе. Нагласио је значај што ће децу тренирати и едуковати најбољи, мислећи на тимове стручњака који ће обуку деце обављати у четири секције: хорско певање, фолклорни плесови, соло певање и модеран плес. Посебно је том приликом истакао социјални аспект изражен у препознавању талената, а поготово оних из социјално угрожених породица, који ће са носиоцима пројекта и покровитељство амбасада ЕУ и Општине Топола добити прилику да похађају школу за специјалне таленте у Ћуприји.
Општина ТополаИгор Карадаревић је упознао предстравнике медија са досадашњим периодом рада и искуствима у припреми манифестације. Посебан акценат је ставио на чињеницу да је „ово рад без наплате чланарине, уговора, диплома и сертификата“.
-Ове године 40 општина и градова у Србији је у ритму Европе. Општина Топола је за нас велика част и референца. Прошле године смо направили 30 концерата на градским трговима широм Србије где је било преко 200000 посетилаца. Поред деце певали су и финалисти Првог гласа Србије: Игор Терзија, Филип Митровић, Невена Ђорђевић и Александра Дабић. Њих преко 10000 се обучавало за концерт на свом градском тргу – рекао је Карадаревић.
Деца Тополе ће ове године бити прикључена деци Суботице, Шапца, Шида, Лазаревца, Лајковца, Бора, Деспотовца, Новог Сада, Ниша, Ужица, Горњег Милановца, Љубовије, Осечине... Организатор је посебно истакао важност појављивања деце чији родитељи нису у стању да својим најмилијим приуште обуку за неку од ових вештина, а тиме и појављивања на јавној сцени, јер циљ је да и та деца стекну осећар припадности. На трговима ће се појављивати и амбасадори европских земаља. До сада су се на концертима појављивали амбасадори Норвешке, Данске, Кипра, Грчке, Турске, Словеније и других земаља Европе. Од ове године стварају се могућности братимљења европских градова са градовима и општинама Србије. Тако је у Лајковцу рецимо донета одлука о братимљењу са словеначким Марибором.
-Важно је да наша деца одлазе тамо, а њихова долазе овде – закључио је Карадаревић.
Општина ТополаОпштина ТополаНепосредно по потписивању уговора, Игор Карадаревић је са својим сарадницима, извршним директорем манифестације Давидом Макевићем и Бранком Бекићем испред протокола, одржао састанак са директорима основних и средње школе са подручја општине Топола. Директори су том приликом упознати са основним смерницама и организацијом програма. Поновљено је да је обука за сву децу бесплатна јер је циљ да се кроз забаву деца едукују, стекну креативност и самопоуздање, да се подстакну на дружење и радост. Програмом је предвиђена аудиција деце и избор до 300 најталентованијих ученика. Договорено је да тимови „Српског ритма европских вредности“ у току наредне недеље посете школе, изврше општи избор деце и договоре се о заједничком родитељском састанку, после чега ће се кроз одговарајуће пробе до 1. марта извршити коначан избор деце која ће са стручним тимовима увежбавати одговарајуће програме хорског и соло певања као и фолклорног и модерног плеса све до завршног концерта на градском тргу. По завршетку концерата по Србији, што је речено и на конференцији за новинаре, предвиђено је одржавање финалне вечери у Београду.

петак, 8. фебруар 2013.
[почетна страна]
 
Обележен Савиндан
 

Светосавском химном, онако како доликује у таквим тренуцима, у школама тополске општине обележена је школска слава Свети Сава. Дан духовности увеличан је фолклорним, рецитаторским и хорским извођењем. Подсетили су се присутни том приликом на име и дело првог српског архиепископа, дипломату и просветитеља као и на време и обичаје првих обележавања Савиндана код нас.
Светосавска прослава у ОШ „Карађорђе“:

       
       
Општина ТополаТрадиционално је школска слава прослављена и у Основној школи ''Живко Томић'' из Доње Шаторње. Наставници су се заједно са ученицима свесрдно потрудили да буду добри домаћини и достојни потомци првог српског просветитеља. Целом школом ширио се дух Светосавља.
У амбијенту старе српске колибе, седећи на ћилимима и троношцима, крунећи кукуруз, плетући и везући, ученици виших и нижих разреда су уз ватру на огњишту причали присутнима о чудесним моћима и делима нашег великог свеца. На свој начин, причу о Светом Сави пренела је и група предшколаца вртића ''Софија Ристић''.
       
понедељак 28. јануар 2013.
[почетна страна]
Хоће, умеју и могу
 
„Цврчак“ постаје правно лице са просторијом у згради општине
 
Општина ТополаОпштина Топола У скупштинској сали општине Топола, јуче су одржани традиционални новогодишњи сусрети деце која се налазе у хранитељским и старатељским породицама. Ово, пето дружење деце без родитељског старања организовао је Клуб хранитеља „Цврчак“ из Тополе. На приредби која је приређена, деци је подељено 33 новогодишња поклон-пакетића.
Децу и госте је поздравио Драгош Митровић, председник Клуба. Он се захвалио организацијама и појединцима који пружају финансијску и другу врсту помоћи Клубу хранитеља и на тај начин деци без родитељског старања шаљу јасан сигнал да су равноправни чланови заједнице која брине о њима. Подсећајући на акције које су предузете у прошлој години, Митровић је напоменуо да су у овој планиране бројне активности Клуба како би овој деци одрастање учинили што садржајнијим. Клуб је са децом укључен у пројекат Регионалног Центра за породични смештај и усвојење у Крагујевцу који пружа подршку деци и ставља акценат на подизању самопоуздања и осамостаљивања. Међу првим наредним акцијама које ће се реализовати, биће организовање трибина у Месним заједницама општине Топола на тему „Хранитељство и старатељство“ са циљем афирмисања хранитељства што би довело до веће заинтересованости становништва да се бави овим хуманим послом. Слоган под којим функционише Клуб хранитеља „Цврчак“ је: „Ми то хоћемо, ми то умемо, ми то можемо.“
Од великог значаја је податак да се Клуб хранитеља „Цврчак“ налази у фази осамостаљивања и да ће убудуће функционисати као правно лице. Клуб је добио своје просторије које ће се убудуће налазити у згради општине на чему се Драгош Митровић посебно захвалио председнику општине, Драгану Јовановићу због показаног разумевања и препознавања потреба као и изналажења начина да за те потребе пронађе адекватно решење.
Поздрављајући децу, хранитеље и госте, председник општине, Драган Јовановић је најпре подсетио на добру узајамну сарадњу која се остварује са Клубом хранитеља од краја 2008. године – заправо од његовог оснивања. Та сарадња, како је истакао Јовановић, је крунисана просторијом у згради општине што ће сарадњу и рад Клуба само поспешити. Председник општине је нагласио и сарадњу са људима из Центра за социјални рад као и Центара и Клубова из Чачка и Крагујевца што ће допринети да „будемо сви скупа једна велика породица“.
 
         
       
Поред Наде Танасијевић, директора Центра за социјални рад „Сава Илић“ из Аранђеловца и Верице Новчић Петрић, едукатора Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца, скупу се обратио и директор ове крагујевачке установе, Славиша Сорок. Он је пренео поздраве запослених онима који су допринели да овај дан буде свима леп, а највише деци. Захвалио се на високом степену хуманости који су општина Топола и њен председник, Драган Јовановић показали у пружању могућности да хранитељске и старатељске породице са децом развијају своје активности. Упознао је Славиша Сорок присутне са организацијом рада Центра за породични смештај и усвојење који од прошле године послује као Регионална установа задужена за подршку и праћење хранитеља и деце на смештају у пет Управних округа: Шумадијски, Моравички, Рашки, Расински и Златиборски. На тај начин установа обједињује рад у 33 општине где живи и ради преко 500 хранитељских породица у којима они негују око 700 деце.
И поред све пажње и осмишљених активности коју сви друштвени чиниоци и хранитељске породице пружају деци без родитељског старања и на овој прослави, дружењу, се могла запазити тежња и жеља да деца одрастају, уз сву пажњу и љубав која се подразумева, у својим биолошким породицама. Са друге стране осећа се задовољство да постоје људи добре воље који су спремни да поделе своју пажњу и љубав са децом којој она толико недостаје.
среда, 16. јануар 2013.
[почетна страна]
 
Паљење општинског Бадњака и подела пакетића
 
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Најмлађим становницима Тополе, на централном градском тргу, председник општине Драган Јовановић, уз паљење општинског Бадњака, поделио је на Бадње вече 700 божићних поклон пакетића. На тај начин, Општина Топола је уз помоћ донатора и пријатеља Тополе, поштујући традицију и дух православља, наставила да својим најмлађим суграђанима чини радост у време најрадоснијег хришћанског празника, Рођења сина Божијег.

         
Општина ТополаОпштина ТополаОсим тога, приређен је и програм у коме је етнолог Ема Стевановић подсетила присутне на значај и везу Бадњег дана и Божића, а присутне је својом песмом и музиком загрејала Маја Петровић и бенд „Аликвоте“.
На овај корак, самостално паљење Бадњака и подела пакетића уз пригодан програм, Општина се одлучила након одбијања сарадње од стране в.д. управника Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, Владана Живуловића, да на Опленцу врши доделу пакетића деци заједно са Општином Топола која је, мора се рећи, била и дугогодишња и веома успешна.Општина ТополаОпштина Топола Због тога је председник општине изразио наду да ће већ од наредне године Бадње вече заједнички бити прослављано тамо где му је и место „покрај Беле цркве на Опленцу“, поздрављајући грађане и децу традиционалним МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ.
уторак, 8. јануар 2013.
[почетна страна]
 
Вертеп
 

У суботу, 05. јануара, у просторијама КУД-а „Опленац“, грађани Тополе су могли да присуствују већ традиционалном приказу Рођења Христа- Богомладенца, под називом „Вертеп“. С обзиром на све веће интересовање, простор у коме је представа одиграна није се показао адекватним за њено извођење.
Складну, смерну, прилагођену тренутку представу су приказали ученици четвртог разреда Основне школе „Карађорђе“, уз помоћ учитељице Слађане Делић и вероучитеља Алексић Александра. Као и до сада подршку извођачима пружио је Црквени хор „Опленац“ под руководством Марије Ракоњац. Као и претходне и ове године, тополски свештеници даривали су дечици Божићне пакетиће.

         
   
уторак, 8. јануар 2013.
[почетна страна]
 
Поштовани пријатељи,

Општина Топола је од стране в.д. управника Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, Владана Живуловића, обавештена да на Бадње вече, 6. јaнуара, не жели да врши доделу пакетића деци заједно са општином Топола.
Због несарадње Задужбине и прекида дугогодишње сарадње, Општина ће самостално, на централном градском тргу организовати паљење Бадњака и доделу пакетића најмлађима.
Поштујући традицију и дух православља српског народа, општина Топола је наставила да својим најмлаћим суграђанима чини радост у време најрадоснијег хришћанског празника Рођења сина Божијег.
У сусрет Божићним празницима, на Бадњи дан, а уз помоћ донатора и пријатеља Тополе и најмлађих њених житеља, председник општине Топола господин Драган Јовановић учиниће Божић још срећнијим јер је управо давање онима којима треба дати једно од основних начела наше вере. Позивамо Вас да нам се у недељу, 6. јануара 2013. на Бадње вече, са почетком у 18:00 часова прикључите на тргу у центру Тополе, како бисмо заједнички упалили општински Бадњак и поделили радост и поклоне са онима који јесу наша будућност.

петак, 4. јануар 2013.
[почетна страна]
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
Контакт
 
Опленачка берба
Tуристичка организација Тополa-Опленац
zaduzbina
 
ОП-ТОП Радио
ОП-ТОП Радио
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2014