Формирање ЛАГ-а
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола у сарадњи са Агробизнис центром Винча, покренула је иницијативу за оснивање Локалне акционе групе (ЛАГ) за рурални развој на територији општине. У вези са тим, у петак 26. децембра, у скупштинској сали општине Топола, одржан је састанак јавног, цивилног и пословног сектора на тему „Формирање локалне акционе групе за рурални развој општине Топола“.
Основни циљ формирања ЛАГ-а је стварање услова за бржи рурални и локално-економски развој, тако да су на састанку представљене предности, значај и сврха образовања акционе групе.
Рурални развој на територији општине Топола представља иначе један од гравних стратешких циљева с обзиром на чињеницу да 70% становништва општине живи у сеоском подручју и углавном се бави делатностима везаним за село – пољопривредом, занатима, сеоским и ловним туризмом, прерадом пољопривредних производа и др. Управо због ове чињенице, како је закључено на састанку, формирањем Локалне акционе групе и успостављањем сарадње јавног, цивилног и пословног сектора на нивоу општине, створиће се услови за привлачење донаторских, а посебно средстава ЕУ фондова за реализацију развојних пројеката чији је циљ унапређење положаја сеоског становништва.

понедељак, 29. децембар 2014.
[почетна страна]
 
DMB отворио нову пумпу
 

Општина ТополаОпштина ТополаДанас је у Тополи свечано пуштена у рад нова бензинска станица DMB petrol oil. Станица се налази на улазу у Тополу из правца Београда. Званичном отварању присуствовали су председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић који је објекат и свечано пустио у рад и председник општине Драган Живановић.
-Веома је за град значајно када неко запосли око двадесеторо људи. То већ значи двадесет плата, па је самим тим за свако поштовање. Буџетом за наредну годину општина Топола ће предвидети подстицаје за запошљавање. Такође ће се ићи ка додатном смањењу пореза, пореза на имовину и локалних комуналних такси. Жеља нам је свакако да подстакнемо улагања у нашу општину – рекао је између осталог Драган Јовановић, додајући да се мора наћи заједнички интерес који ће задовољити и локалну самоуправу и привреднике.
Општина ТополаОд пет бензинских станица које поседује ова аранђеловачка фирма, ово је друга која се отвара на територији општине Топола. У новембру прошле године у рад је пуштена пумпа у Наталинцима. Као и остале, пумпа у Тополи такође располаже савременом опремом и свим неопходним врстама нафтних деривата као и ауто-гасом за путничка возила.

четвртак, 11. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Топола на Сајму у Крагујевцу
 

Општина ТополаУ крагујевачкој хали „Шумадија сајма“ од 27. до 29. новембра одржан је Шести Међународни Сајам туризма и сеоског туризма“ и „Други продајни сајам зимнице и домаће радиности“. На свечаној церемонији отварања Сајма, посетиоце и присутне излагаче поздравила је Лукреција Ђери, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникациоја речима да туристичко тржиште показује пораст интересовања страних туриста за руралним туристичким дестинацијама, у јединственом природном окружења, далеко од градске гужве.
Општина ТополаОпштина ТополаТрадиционални специјалитети Шумадије, чувена опленачка вина, гостопримство домаћина, богатство споменичког наслеђа, манифестације којима презентујемо све лепоте и туристичке потенцијале, адути су Тополе као туристичке дестинације, која се на крагујевачком сајму појавила заједно са још 8 општина и градова Централне Србије.
Другог дана Сајма, регија Централне Србије (Топола, Крагујевац, Деспотовац, Рача, Лапово, Баточина, Кнић, Рековац и Трстеник) промовисала је нове туристичке публикације „Верски туризам Централне Србије“ и „Откључајте лепоте Шумадије и Поморавља“ – публикација која туристе позива да упознају сеоска туристичка домаћинства Централне Србије. Такође, рађена је и промоција манифестација наших дестинација, а Топола је наравно најавила најуспешнију тардиционалну привредно туристичку манифестацију Опленачку бербу.
Општина ТополаОпштина ТополаНа сајму у Крагујевцу своја места су имали и представници категорисаних сеоских туристичких домаћинстава тако да су производе свог домаћинства представили Миљојка Лукић из Овсишта и породица Драгана Јовановића из Трнаве.



Фото: З. Петровић

четвртак, 11. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Отклоњен квар на котлу
 

Општина ТополаОвога јутра без грејања је остала Предшколска установа “Софија Ристић” из Тополе. Разлог због кога су радијатори остали хладни проузрокован је кваром на котлу за централно грејање. Због тога је један број деце коју су родитељи могли да прихвате враћен кућама, док се они који су остали греју помоћу грејалица и клима уређаја.
У тренутку док ово јављамо стигла је информација да је квар отклоњен тако да установа наставља са уобичајеним начином рада и већ сутра ће у свакодневним и пријатним условима моћи да прими својих око 150 полазника.

уторак, 9. децембар 2014.
[почетна страна]
 
Канцеларија за младе у акцији
 

Канцеларија за младе Топола у протеклом периоду организовала је бројне активности и догађаје за младе са подручја општине. У сарадњи са Канцеларијама за младе Крагујевац и Аранђеловац, реализован је вишемесечни пројекат под називом „Ти се питаш“ који спроводи Удружење за друштвени развој младих „Интерактив“ из Крагујевца, а финансира Министарство омладине и спорта РС и општина Топола.
„Активности за младе и њихово директно укључивање у организацију и реализацији истих од великог је значаја како за њих саме, тако и за друштвену заједницу и њихово окружење. Министарство омладине и спорта РС и општина Топола препознали су предложене активности као корисне и одрживе, те су млади Тополе још једном показали предузимљивост и жељу да своју свакодневицу учине бољом и продуктивнијом“, рекла је координаторка Канцеларије за младе Топола, Ема Стевановић на једном од догађаја.
Општина ТополаОбележен је Дан младих организовањем турнира у стоном тенису за дублове са Стонотениским клубом Карађорђе из Тополе, као и музичко вече на ком су наступали млади музичари Тополе.
У оквиру пројекта организоване су бројне едукативне радионице:
- Радионица етнографије - Кроз вежбе и интерактивну наставу, полазници су се упознали са елементима фолклорног наслеђа нашег народа – одевањем (свакодневним и празничним, начинима одевање невести...), обичајима, светковинма, празницима...
Општина Топола- Радионица Не говору мржње на интернету - Радионица Не говору мржње на интернету, спроведена је као резултат ширења истоимене кампање на националном нивоу и као потреба да се младима приближи савремени феномен насиља на интернету. Млади су током радионице упознати са теоријским делом кампање, где им је представљен њен циљ, сврха и методе рада. Такође, приказан је званичан трејлер кампање. Дискутовало се о примерима у пракси као и начинима његовог превазилажења.
- Радионица (Не)толеранције и дискриминације – Радионица о (не)дискриминацији обрађивала је неколико сегмената: дискриминацију као друштвену појаву (разлози и начини испољавања, стереотипи и предрасуде као покретачи дискриминаторског понашања, закључивање појединац-група), реакције у случајевима дискриминације, осетљиве групе (појам осетљивих група, улога језика: позитивна и негативна).
Општина ТополаМлади су савладали основне термине, предрасуде, нетолеранција, дискриминација, стереотипи и приближили су им се начини њиховог препознавања и борбе против њих.
- Декупаж радионица - Декупаж радионица одржана је са циљем да се у младима пробуди креативност, да им се покаже како могу рециклирати старе предмете у свом окружењу и учинити их кориснима. Показане су им начини рада салветне (декупаж) технике, целокупан процес кроз који један предмет добија сасвим ново рухо.
- Филмска радионица - Радионица филма имала је за циљ да младима престави филм као уметност и начине на који су се некада пројектовали филмови, након чега је одржан час у кабинету за информатику, где су им се на рачунарима представили програми који служе за обраду филмова.
Општина ТополаТакође, на зидовима Средње школе „Краљ Петар I“ млади су сликали мурале. Циљ израде мурала био је укључивање младих, њихов друштвени ангажман као и поспешивање креативности и неговање уметности. Резултат ове активности јесу слике на зиду у школи, оплемењени простор у ком свакодневно бораве, а који је њиховом заслугом начињен по жељи младих.
Поводом месеца толеранције, организована је акција у школском дворишту Средње школе „Краљ Петар I“ у оквиру националне кампање Не говору мржње на интернету, где је младима подељен едукативни материјал.

среда, 3.децембар 2014.
[почетна страна]
 
Активности у знак сећања на жртве саобраћајних незгода
 

Општина Топола Општина Топола Поводом 16. новембра, Светског дана сећања на жртве саобраћајних несрећа и недеље посвећене том дану, Савет за безбедност саобраћаја на путевима Општине Топола предузео је одређене активности усмерене према учесницима у саобраћају. У Основним школама Милан Благојевић из Наталинаца, затим „Живко Томић“ из Шаторње и „Карађорђе“ из Тополе, данас је изведена показна вежба „Безбедан прелазак деце преко коловоза“.Општина Топола Општина Топола Помоћ у спровођењу акције пружили су припадници Полицијске станице у Тополи. Ове школе налазе се у непосредној близини државних путева на којима је фреквенција саобраћаја велика, а самим тим повећане су и опасности преласка преко улице.
Деца су најрањивији учесници у саобраћају. Улога деце у саобраћају као самосталних учесника је ограничена на улогу пешака и бициклиста. Деца су угрожена и као путници, због непажње старијих. У Србији је у последњих пет година у саобраћајним незгодама повређено 9044. деце, а 151. дете је изгубило живот. Деца најчешће страдају као путници (више од 44%), а затим као пешаци (41%) и возачи бицикла (14%).
Ове године, у циљу обележавања Светског дана сећања, широм Србије постављени су билборди са поруком на тему страдања у саобраћају. Обележавањем Светског дана намера је да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

четвртак, 20. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Одбор за евро-интеграције у Тополи
 

Општина ТополаТопола је у суботу, 15. новембра, била домаћин Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије. Ово је био приви излазак поменутог Одбора ван седишта републичког парламента.
У скупштинској сали општине одржана је 18. седница Одбора за европске интеграције којој је поред чланова Одбора, присуствовао и Франц Бут, амбасадор Републике Словеније у Србији. На седници одржаној у суботу, у Тополи, расправљало се по првој тачки дневног реда: Упознавање са преговарачким поглављима 11. које се тиче пољопривреде и руралног развоја и 12. које се односило на безбедност хране, ветеринарске и фитосанитарне политике, а о којима ће се преговарати у току преговарачког процеса за приступање ЕУ. Седницу је водио председник Одбора Александар Сенић. По другој тачки дневног реда: Доступност и начини коришћења средстава из IPARD фондова – предприступни фондови ЕУ за рурални развој, разговарало се у недељу у Аранђеловцу.
Председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић је изразио задовољство чињеницом да је Одбор изашао ван седишта парламента, у базу. Он је рекао да је Општина Топола препозната као управа која ради и добија пројекте од ЕУ.
Општина Топола-Оно што је за нас као претежно пољопривредну општину изузетно битно јесте да имамо обучену администрацију и да су за нас овакве седнице Одбора веома важне како би сви заинтересовани могли да чују шта је оно што су предности европских интеграција. Основно што ми као држава морамо учинити је да свој систем морамо уредити и све учинити како би он постао функционалан, рекао је Драган Јовановић.
С обзиром да је тема састанка била пољопривреда, Александар Сенић је казао да се седница одржава на правом месту, у Тополи „где је пољопривреда врло развијена“.
Општина Топола-Сматрамо да је ово право место где се може разговарати о томе шта је све потребно да Србија уради како би развијала пољопривреду, а да то не буде само на папиру највећа развојна шанса Србије, већ да то заиста постане и у пракси, казао је између осталог Александар Сенић и додао да Србија касни јер се није на време акредитовала и није искористила свој статус кандидата да привуче средства из европског фонда за развој.
Сенић је још у претходном мандату у оквиру Одбора за пољопривреду указивао на ту проблематику, али очигледно да су постојали неки други приоритети. Као председник Одбора за европске интеграције, Сенић жели да скрене пажњу на значај повлачења средстава која су неповратна – она која не морамо враћати, а која ће наши пољопривредници добити као грантове за подизање своје пољопривредне производње.
Општина ТополаСа своје стране помоћ у томе, на седници Одбора, својим саветима, пружио је амбасадор Словеније у Србији, Франц Бут. Његово присуство је било од великог значаја нарочито ако се зна да је управо Франц Бут својевремено био шеф преговарачког тима за преговоре у области пољопривреде за поглавља 11, 12 и 13 када је Словенија приступала ЕУ. Оцене су да од 10 земаља које су 2004. године приступиле ЕУ, само су Пољска и Словенија добро преговареле и да су само њихови пољопривредни произвођачи били задовољни преговорима. Због свега тога његова искуства и објашњења добро би нам дошла у процесу преговарања.

понедељак, 17. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Најлепши сувенир из Тополе
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа седмој изложби сувенира и туристичких публикација која је одржана у Лесковцу 13. и 14. новембра, учествовало је 50 излагача из земље и иностранства. Организатор Сајма сувенира била је Туристичка организација Лесковца, а изложбу је отворио градоначелник Лесковца, Горан Цветановић. Туристичка организација „Опленац“ из Тополе са ове изложбе вратила се са освојеним првим местом у категорији Сувенир, за боцу исликану мотивима девојке у народној ношњи, аутора Јелене Лазић.
Поред ове прве награде на коју су туристички радници Тополе изузетно поносни, заслужени успех освојила је и публикација „Верски туризам централне Србије“ у категорији „Вишелисна туристичка публикација до 50 страница“ коју је на изложбу пријавила Градска туристичка организација Крагујевца, а која је резултат заједничког рада и укупне понуде туристичких организација Тополе, Крагујевца, Раче, Кнића, Рековца, Баточине, Лапова и Деспотовца.

пoнедељак, 17. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода
 

Општина Топола Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода – 16. новембар, Србија традиционално обележава почев од 2007. године. Агенција за безбедност саобраћаја је покренула иницијативу за заједничку организацију и обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, а у циљу подизања свести о значају безбедности саобраћаја и могућности смањења броја и последица саобраћајних незгода. Тим поводом Савет за безбедност саобраћаја на путевима Општине Топола придружује се активностима обележавања овог дана, а које ће бити спроведене у недељи од 17. до 22. новембра 2014. године.
Скоро сваки дан, озбиљна саобраћајна незгода негде у свету попуни насловне стране. За сваку такву вест, многе друге саобраћајне незгоде – како са погинулим тако и без погинулих лица – остану непријављене, јер су ти догађаји постали „рутински“ догађаји. Више од 3400 људи погине дневно на путевима у свету и десетине хиљада остане са хендикепом за цео живот. Пустош коју ови инциденти остављају на жртве, њихове породице, пријатеље и заједнице је непроцењива.
„Јавно сећање није усмерено ка жртвама да би се оне сећале шта им се десило. Жртве се добро сећају шта им се десило. Јавно сећање је чин признавања. Оно наглашава жртвама и њиховим породицама да се њихов живот вреднује, да је њихов губитак наш губитак и да је њихова патња подељена, само ако се препознају трагедије и грешке њиховог настанка.“ – Брошура холокауст меморијалног дана, 2007.

петак, 14. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Ископавања у Карађорђевом граду
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаШумадијски епископ, господин Јован и председник општине Топола, Драган Живановић, посетили су у понедељак, 10. новембра, Карађорђев град у Тополи. Повод посете конаку вожда Првог српског устанка су археолошки радови које на овом простору обавља републички Завод за заштиту споменика у сарадњи са Заводом за заштиту споменика из Крагујевца.
Радови се врше у циљу откривања Карађорђевог града. Највише је отворена јужна страна. Отворен је комплетан Карађорђев конак који је разрушен као и опсадни зид. Урађено је и сондирање терена како би се утврдило шта се налазило у североисточном делу града. Планови су да се максимално отвори све што се може и да се надзида један део да би се видело заправо куда се тај зид простирао како би се једнога дана на том простору направио и археолошки парк, онако како се то чини свуда у свету.

среда, 12. новембар 2014.
[почетна страна]
 
Осамдесет година од смрти краља
 

Општина ТополаПоводом обележавања 80 година од смрти краља Александра I Карађорђевића, данас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу одржана Света Литургија са парастосом коју је служио Шумадијски епископ, господин Јован уз саслужење свештенства опленачког намесништва. Након Свете Литургије и парастоса на краљев гроб су уз државне почасти положени венци и цвеће.
Венце и цвеће положили су: Помоћник министра Миро Чаваљуга, испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Милољуб Сретеновић, испред Министарства Одбране Републике Србије; Председник општине Топола, Драган Живановић, испред Општине Топола; Управник Задужбине Драган Рељић, испред Задужбине краља Петра I; Њ.К.В. принц Владимир Карађорђевић и принцеза Бригита; Председник друштва Драгољуб Јуришић, испред Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

           
Александар I Карађорђевић – рођен 4/16 децембра 1888. године на Цетињу – убијен у атентату у Марсељу 9. октобра 1934. године. Други је син краља Петра I и кнегиње Зорке. Називан је Витешким краљем и Ујединитељем. Био је краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а од 1929. године, Краљевине Југославије. Одлучно је радио на уједињењу и учвршћењу државе и стварању међудржавних савеза Мала Антанта, савез са Француском, Балкански савез. Општедржавне послове прекинуо је атентат у Марсељу, приликом посете Француској, организован од стране хрватских усташа и македонске организације ВМРО, а под заштитом Италије, Немачке и Мађарске. Заједно са њим тада је убијен и француски министар спољних послова Луј Барту.
четвртак, 9. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Оцењивање вина и ракија – увод у „бербу“
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЈубиларним, 10. Међународним оцењивањем вина и ракија, широм су отворена врата предстојеће 51. Опленачке бербе која се наредног викенда – 10, 11. и 12. октобра, одржава у Тополи.
Данас се у Националном ресторану хотела „Опленац“ одржава традиционално оцењивање вина и ракија које организује Удружење виноградара и винара „Опленац“. На оцењивање је пријављено 109 узорака – 44 вина и 65 ракија. Као и до сада, жири је сачињен од еминентних стручњака. Председник жирија за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, док је за ракије проф. др Нинослав Никићевић. Жири сачињавају и инг. Љубиша Станковић, др Александар Петровић и проф. др Веле Тешевић. Као и претходне године, свесрдну помоћ у оргнизацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.
Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу 11. октобра на бини Винског трга, где ће се обавити и додела награда – шампионима категорија биће уручени пехари, а за прва места предвиђене су медаље.

уторак, 7. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Топола – Изузетна Европска дестинација
 

Општина ТополаОпштина ТополаСветски дан туризма за Тополу и њену Туристичку организацију представљао је у суботу, 27. септембра, изузетан догађај. Град подно Опленца уврштен је и званично у мрежу „Изузетних дестинација Европе“ (European Destinations of Excellence – EDEN). На церемонији одржаној у „Belgrade Water front“ галерији, у организацији Туристичке организације Србије, уручене су награде победничкој и пратећим дестинацијама и додељене награде Туристички цвет најбољима у овој години. Значајно признање, директорки Општина ТополаТуристичке организације „Опленац“, Љиљани Тодоровић, уручио је шеф делегације ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт.
Победник првог конкурса Изузетних дестинација Европе одржаног у нашој земљи је општина Књажевац, док су за пратеће дестинације поред Тополе изабране општине Кучево, Ковачица и заједничка кандидатура Нове Вароши и Пријепоља. Успех Тополе је тим значајнији јер је ушла у ужи избор у конкуренцији од 40 пријављених општина. Осим тога, Туристичка организација „Опленац“ и општина Топола стекле су право истицања EDEN симбола. Заштитни знак Изузетних дестинација Европе биће постављен на прилазима граду, тако да ће туристи знати да улазе у EDEN простор.
Општина ТополаУкључујући се у поступак кандидовања, Туристичка организација „Опленац“, поднела је конкурсну документацију која је између осталог садржала и Стратегију одрживог развоја општине Топола и Меморандум о сарадњи на изради и финансирању стратешког мастер плана одрживог развоја планине Рудник који се показао битним фактором у одлучивању јер у себи садржи удруживање више градова и општина са заједничким туристичким концептом. Оно што Општина Топола и њена Туристичка организација, посебно деценијама негују и на чему као основи базирају своју туристичку понуду промовишући као териториторијално-специфично нематеријално наслеђе је свакако добро позната манифестација – Опленачка берба, са својим пратећим елементима и још једна компонента која ће сигурно представљати инвестицију за будућност. То је будући Визиторски центар за који је, са стручним архитектонским бироом, већ изграђена техничка документација. Укупна унутрашња корисна површина Визиторског центра износиће 450 квадрата са модерном сувенирницом, конференцијском и изложбеном салом, канцеларијама, пет апартмана и другим пратећим садржајима. Најважније је да ће се читав овај простор налазити у најужем појасу Просторно културне историјске целине са Опленцем који је таквим проглашен одлуком Владе Србије још 2006. године.

среда, 1. октобар 2014.
[почетна страна]
 
Мала Госпојина – Слава и Дан Општине Топола
 

Топола је на свечан начин јуче обележила Дан општине – Малу Госпојину коју слави и храм Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду. Свету Архијерејску литургију, у присуству великог броја верника, служио је Шумадијски епископ господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва. По завршеној литургији кренула је литија улицама Тополе. Литија се зауставила испред зграде Општине где је пресечен славски колач.
Свечана седница Скупштине општине одржана је у градској биоскопској дворани. Седницом је председаво заменик председника Скупштине општине Живота Јовановић. Гостима, међу којима су били амбасадор Републике Белорусије, Владимир Чушев, министар у Влади Србије, Велимир Илић и многи други, обратио се председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић.
Општина ТополаГоворио је Драган Јовановић, иначе и народни посланик у српском парламенту, о периоду између две славе као једном од најтежих у новијој историји Тополе. Подсетио је на недаће које су општину захватиле, почев од мајских поплава, преко олуја до града, непогода које су узеле свој данак, па чак и један људски живот. Највећу инфраструктурну штету на објектима од мајских поплава у Србији представља урушен мост у Блазнави, преко реке Јасенице. Изградња новог моста је у току и реално је очекивати да ће овде нићи нови мост почетком марта наредне године. Само за помоћ поплављенима и сређивање путне инфраструктуре „само за директну санацију штете“, из општинског буџета утрошено је преко 50 милиона динара. Олујни ветар нанео је штету од 35 милиона динара само у црепу. Олујне падавине праћене градом од 29. јула нанеле су штету воћарима од око 3 милиона евра. Ту ће, по речима Јовановића, воћари против одговорних у Сектору за ванредне ситуације поднети кривичне пријаве – прошле године када им је град упропастио воће и засаде одговорено је да није било ракета, сада су се општина и грађани, приватна лица удружили и по систему суфинансирања, динар на динар, обезбедили ракете, али из центра на Букуљи није дозвољено дејствовање и штета је направљена, а ко је одговоран за њу видеће се у наредном периоду. Доласком озбиљног инвеститора решено је питање ПИК „Опленац“, тако да се овде очекује да ускоро почне са радом једна од највећих винарија која се неће ограничити само на откуп и прераду грожђа, већ и других пољопривредних производа. Од фирми у реструктурирању поменуо је Јовановић, Ливницу и конфекцију Рудник које запошљавају више од 350 људи. Он очекује да ће ове фирме већ почетком наредне године добити стратешке партнере и „да ће у 2015. започени нов привредни живот“. Како би омогућили људима да се баве привредом општина Топола је у 2014. години умањила порез на имовину за око 14%.
У наредном периоду, од великог значаја је пут Рудник – Топола, дужине око 28 километара, који комплетно треба да се гради и за који ће држава издвојити више од 15 милиона евра. Општина ће проширити капацитет предшколске установе како би сва деца, чији се број увећао, могла да похађају ову установу. Са Домом здравља „Свети Ђорђе“ општина ће кренути у акцију превентивне помоћи, нарочито старим људима. У последњих неколико година порастао је број лица која нису у стању да овере своју здравствену књижицу. У парламенту је Драган Јовановић повео иницијативу и добио обећања да ће до краја године бити припремљене измене закона о здравственом осигурању земљорадника.

 
   
   
   
     
У другом делу свечане седнице, председник општине Топола, Драган Живановић, уручио је Повеље „Рођење Пресвете Богородице“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола, као и Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола.
Ове године Скупштина општине Топола је донела одлуку да се за испољену храброст и дело личног херојства додели постхумно одликовање општине Топола – сребрњак Пресвете Богородице, ДЕЈАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ, ватрогасцу спасиоцу из села Тополе. Одликовање је уручено његовој супрузи Драгани Лазаревић.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ:
Дана, 15. маја 2014. године услед елементарне непогоде – поплаве на територији општине Топола проглашена је ванредна ситуација. Ватрогасно спасилачка јединица је у складу са ванредном ситуацијом била ангажована на спровођењу активности из своје надлежности. Дејан Лазаревић, ватрогасац – спасилац из села Тополе, вршећи своју дужност, спасавајући други људски живот се утопио у набујалој реци Јасеници.
Поменуто одликовање, као и повеље и захвалнице уручио је председник општине Драган Живановић.
ПОВЕЉА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ за изузетне резултате и допринос у развоју општине Топола припала је:
-Верици Радосављевић из Наталинаца, директору ОШ „Милан Благојевић“
-Предузећу „Трнава Промет“ доо.
ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола додељене су:
-Месној заједници Овсиште,
-Удружењу хранитеља и старатеља „Цврчак“,
-Немањи Арсенијевићу, пољопривреднику из Винче,
-Жики Митровићу, председнику Савета Месне заједнице Наталинци,
- Шолић Стефану, студенту Факултета за физичку културу у Београду.

Општина ТополаСкупу се обратио и министар у Влади Републике Србије, Велимир Илић. Илић је посебно нагласио важност противградне заштите и своја настојања да се на том пољу уведу што савременија и сигурнија средства заштите. Топола, по Илићевом мишљењу, спада у ред значајних воћарских произвођача, па се на њу и њену заштиту мора обратити нарочита пажња. Велимир Илић подржава настојања и напоре Тополе и њену бригу нарочито у области воћарске производње јер само „јако село значи и јаку Србију“.
Верица Радосављевић, директорка ОШ „Милан Благојевић“ из Наталинаца, захвалила се у име добитника награда. Она је рекла да је породица Лазаревић дала оно што је највредније – људски живот, а да су остали награђени своју снагу, енергију и знање улагали у развој општине као би она крупним корацима ишла напред, била лепша и богатија.
           
           
По завршетку свечане седнице, званичници и гости су се упутили до Карађорђевог хана (преко пута Карађорђевог града) који је јуче и званично почео са радом и у будућности ће свакако представљати значајан туристичко угоститељски објекат.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА „РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“:
Верица Радосављевић је рођена 1954. године. Завршила је гимназију у Лазаревцу. Након тога завршила је Филолошки факултет у Београду и стекла звање професора југословенских и опште књижевности. У просвети ради већ 35,5 година. Прво запослење јој је било у ОШ ,,Карађорђе“ Рача у издвојеном одељењу у Ђурђеву, у школској 1978/79. години. Од школске 1979/80 године до 2002. године радила је у Средњој школи у Тополи на радном месту профестора српског језика, а 6 година и на радном месту помоћника директора Средње школе са 50% радног времена. Од септембра 2002. године ради у ОШ ,,Милан Благојевић“ у Наталинцима и тренутно се налази на функцији директора те школе и то у другом мандату.
Предузеће „Трнава Промет“, друштво са огрaниченом одговорношћу за промет на велико и мало, регистровано је децембра 1989. године, са основном делатношћу трговине. Од оснивања, предузеће је улагало у објекте, магацине, возни парк, савремену опрему, компјутере и информационе системе у циљу бржег и квалитетнијег пружања услуга и ефикаснијег пословања. Развој пословања изискyје сталну потребу за новим кадровима тако да се број запослених у континуитету повећавао тако да данас има близу 400 запослених радника. На бази економских параметара, инвестиционих планова и захтева тржишта - ТРНАВА ПРОМЕТ д.о.о. постала је препознатљива трговинска кућа, са изграђеним добрим пословним односима, како са својим добављачима тако и са купцима, са тенденцијм освајања нових савремених токова пословања.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАГРАДА ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ПОМОЋ У РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ ТОПОЛА:
Месна заједница Овсиште дуги низ година самоиницијативно и у сарадњи са локалном самоуправом ради на подизању квалитета живота свога села. Од значајних инвестиција у последњем периоду вреди истаћи изградњу водовода који је прикључен систему водоснабдевања ЈКСП Топола, као и редовном уређењу и асфалтирању сеоских путева.
У Овсишту и даље успешно ради комплекс базена „Сунчани брег“ што поред запошљавања становништва утиче и на све већу посећеност селу. Такође, све је припремљено и средства су обезбеђена за реконструкцију родне куће нашег сатиричара Радоја Домановића која ће ускоро бити отворена и за јавност.
Удружењу хранитеља и старатеља ,,Цврчак“ је Удружење које води непосредну бригу о деци без родитељског старања. У последње време је знатно ојачано и оснажено кроз континуиране активности, чиме доприноси извршавање и једног дела пројектних задатака. Управо такво ангажовање деце без родитељског старања и хранитеља, било је запажено и ван општине Топола, те је ово удружење предложено за доделу РУЖИЧАСТОГ ГРАНД ПРИ на Радио Новом Саду. Након 8 година постојања ово Удружење које функционише без сопственог простора може да се похвали резултатима који су завидни, а најзначајнији се резултати носе у срцима и осмесима деце.
Рад, ентузијазам, посвећеност чланова овог Удружења могу да буду пример добре, одговорне праксе, удруживања свих људи који су мотивисани да пружају помоћ, подршку деци без родитељског старања.
Немања Арсенијевић из Винче је рођен 1989. године. Бави се виноградарством и воћарством на 13 хетрара сопствене земље. Како би заокружио производни процес основао је винарију ,,Арсенијевић“ која осваја домаће и страно тржиште. Поред бављења производњом грожђа и вина Немања успешно приводи крају студије на Пољопривредном факултету у Земуну.
Немања је јасно дефинисао стратегију развоја свог газдинства и одлучно идеје претвара у дела.
Као успешан млад човек својим примером ће подстицати младе људе да остану на земљи својих очева и дедова и да у пољопривреди препознају будућност.
Жика Митровић из Наталинаца је дуги низ година председник Савета МЗ Наталинци. Поред тога члан је Ловачког удружења ,,Јелен“ Наталинци. Активно учествује у организацији, али и као судија у ,, изложби паса свих раса“ која се одржава сваке године у Наталиницима, под окриљем наталичног Кинолошког друштва. Нарочито се истакао личним ангажовањем и предусретљивошћу, пружајући несебичну подршку и помоћ угроженим мештанима у периоду обилних падавина и поплава на територији МЗ Наалинци.
Шолић Стефан из Тополе је завршио Средњу школу ,,Краљ Петар I“ у Тoполи на образовном профилу машински техничар за компјутерско консруисање, а сада је студент Факултета за физичку културу Београду, где је на пријемном испиту остварио завидан резултат. Током четворогодишњег школовања у Средњој школи постигао је изузетне резултате и био је у најужем избору за ђака генерације. Активан је спортиста у Карате клубу ,,Карађорђе“ Топола са којим је освојио бројне награде на државним и међународним такмичењима.
Поред свега тога Стефан је одговоран, прихвата обавезе, добар је и омиљен друг. Бави се музиком, а током школовања у нашој Школи био је активан у раду ђачког парламента, учесник и покретач многих ђачких хуманитарних и спортских акција.
понедељак, 22. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Наставак археолошких радова на Ђуриним ћелијама
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштину Топола и село Јарменовце, прецизније Манојловце, данас су посетили епископ Жички Јустин и представници Народног музеја из Аранђеловца, Филозофског факултета из Београда – одељења за археологију, Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца, републичког Завода за заштиту споменика културе и Туристичке организације Србије. Њих су на локалитету Ђурине ћелије дочекали председник општине Топола, Драган Живановић и председник Скупштине општине и народни посланик Драган Јовановић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаПовод данашњег скупа, коме је присуствовао и значајан број мештана, био је договор око наставка археолошких истраживања на локалитету, на коме су откопани остаци средњовековног манастира с почетка 15. века и испуњавање елементарних предуслова неопходних да се манастир најпре заштити, обезбеди инфраструктура и све оно што је у будућности потребно да он поново постане верски објекат, а такође и атрактивна туристичка дестинација. У вези са тим одмах је одређен и одбор за обнову манастира у који су ушли председник општине Драган Живановић, директор хотела „Извор“ из Аранђеловца, Драган Тодоровић, Весна Раца из Туристичке организације Србије и ђакон Дамјан испред епархије Жичке.
- Захваљујући иницијативи која је пре неких годину дана потекла од Народног музеја из Аранђеловца да се изврше археолошка истраживања на локалитету Ђурине ћелије дошло се до првих резултата. Видимо да је овде постојао средњовековни манастир. Да је имао јак живопис. Фреске су прилично добро очуване и поред тога што су векови прошли. На нама је сада да то покушамо да обновимо. Данас је овде постигнут један јасан и чврст договор шта ко треба да уради. Оно што смо се ми као општина обавезали јесте да ћемо у првој фази финансирати пројекат условно речено конзервирања објекта. То значи да се уради једна надстрешница, да би се објекат заштитио од падавина и влаге и да презими како би добило времена да паралелно урадимо пројекат преко Завода за заштиту споменика културе, јер они морају по природи ствари и закону у све ово бити упућени. Даље, морамо да припремимо инфраструктуру – прилазни пут, струју... све што треба да урадимо до пролећа наредне године и онда да кренемо са радовима да најпре цркву обновимо, укровимо, урадимо то ваљано и онда у другој фази да размишљамо о конаку. Велика је част за све житеље Манојловаца и Јарменоваца као и читаве општине што је данас са нама владика Жички Јустин. Његов долазак данас овде је благослов за све нас и гарант да ће ствари ићи добрим током и у добром правцу – рекао је Драган Јовановић.
Епископ Жички Јустин је рекао да се данас дошло до једнодушних закључака којима се креће у „један велики историјски догађај за овај крај“.
- Откривамо један црквени објекат из средњег века који је био златни период у историји нашега народа. Тај споменик када се припреми и учини доступним јавности биће наставак и утврђење нашега нараштаја, наших будућих поколења. То је велика радост за мене као епископа јер видим да су ови људи врло сложни када градимо и када чинимо нешто на општу корист. Благосиљам ово дело и надам се да ће у своје време угледати светло дана и да ћемо се сви тога дана у господу радовати.
Кустос Народног музеја у Аранђеловцу, Владан Миливојевић детаљно нас је упознао са налазиштем: „Народни музеј у Аранђеловцу је 2013. године у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда започео истраживања на локалитету Ђурине ћелије у селу Манојловци, где је по народном предању био некада некакав манастир. Руководилац ових ископавања је доцент др Дејан Радичевић са одељења за археологију Филозофског факултета у Београду. Ми смо прошле године овде установили остатке манастирске цркве и манастирског конака. Ради се о мањој једнобродној цркви чије су димензије са све припратом десет метара дужине и пет метара ширине. Уочавају се две фазе у изградњи цркве. Храм је старији, а у храму су пронађене на самим зидовима цркве фреске и велики број фрагмената фресака пронађених у шуту током истраживања. У овогодишњој кампањи истражена јужна половина цркве и оно што је било велико изненађење пронађен је велики број површина, знатне површине, фресака на самим зидовима. Доста је добро очувана тзв. служба архијереја – то је поворка архијереја на зиду олтарске апсиде и у броду цркве и ђаконикону сачуване су доње зоне живописа тзв. сликани сокл. На основу овог живописа који смо открили на самим зидовима дошли смо до сазнања да се ради о живопису са почетка 15. века што су стручњаци, историчари уметности са Филозофског факултета у Београду утврдили. На основу тога знамо и када је настала црква и када је заправо читав овај манастирски комплекс заживео. На основу покретних налаза, ситни новчићи, турски акчи и угарски новац, знамо и када је овај манастирски комплекс напуштен. Ради се о крају 17. века. Очигледно за време Прве велике сеобе Срба овај манастир је запустео. У самом конаку, а то је повећа зграда 10,30x11,30 метара, која је имала и спратни део пронашли смо и остатке старије зграде каоја је била на месту ове млађе из 17. века, а управо приликом истраживања манастирског конака који је имао и спрат проналазимо и предмете свакодневне употребе, а то је кухињска керамика, трпезна керамика и занимљиве налазе од метала - носач за кадионицу, делови стакла од кадионице....“

уторак, 9. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Уручене награде „Јован Скерлић“
 

Општина ТополаОпштина ТополаНаграде и повеље „Јован Скерлић“ уручене су данас на свечаности приређеној у скупштинској сали Општине Топола. Признања, која носе име нашег уваженог књижевника и критичара, славодобитницима су уручили председник Скупштине општине Топола, Драган Јовановић и председник општине Драган Живановић.
За књижевно стваралаштво у 2013. години НАГРАДЕ „Јован Скерлић“ су добили:
-За поезију Радомир Стојановић, за збирку „Небеска трпеза“,
-За роман „Нико, нигде“, Бошко Томашевић,
-За есеј књизи „Ђорђе Марковић – Кодер: Језик и мит“, Александар Лаковић.
Добитници ПОВЕЉЕ „Јован Скерлић“ су аутори:
-Зоран Радисављевић за књигу „Други долазак Христа“,
-Раденко Г. Поповић за књигу „Поетика попова поштапала“,
-Милета Симић Мали за књигу „Живот у песми“ и
-Илија Лакушевић за збирку песама „Битка на тастатури“.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЖири за награде и повеље који је једногласно донео одлуку о лауреатима, сачињавали су: - књижевник Зоран Милисављевић, - књижевник и књижевни критичар мр Душан Стојковић и – директор „Шумадијских метафора“ Никола Костадиновић.
У години када се обележава сто година од смрти Јована Скерлића, Драган Јовановић је пригодним речима подсетио на нашег научника и може се слободно рећи суграђанина. Како се високе институције наше земље нису сетиле да му установе награду, Општина Топола је то први пут учинила пре четири године како би му се одужила на овај начин.
Јована Скерлића (1877-1914) веже порекло за општину Топола. Родитељи су му из оближњег села Липовца. У историју књижевности и књижевну критику Скерлић уводи научни метод. Освајао је стилом, јасноћом, ватреним заносом и крепкошћу. „Српски књижевни гласник“ је уређивао од 1905. године до своје смрти, најпре у сарадњи са Павлом поповићем, а затим самостално. Члан Српске краљевске академије постао је 1910. године.

уторак, 2. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Епилог исти и на другом скупу
 

Општина ТополаВише од 350 мотора протутњало је овог викенда кроз капију опленачког комплекса. Повод је био скуп бајкера који се у организацији Мото клуба "Опленац" у Тополи одржава другу годину за редом. И заиста се све поновило као на прошлогодишњем скупу. Упознавање, дружење, дефиле, игре, музика, уз повећан број гостију и сјајну организацију, епилог је овогодишњег окупљања моториста.
Окупљање је почело у петак. Из свих крајева наше земље пристизали су гости на својим двоточкашима. Неки од њих узели су смештај у хотелу “Опленац”, а други су разапели шаторе покрај хотелског спортског терена. Ценатрално место окупљања била је башта хотела. У вечерњим сатима рок ужитке пружила је група BЕТТY БОО.

   
   
   
 
   
Суботње јутро, после шумадијске гибанице, организатор је искористио да поведе бајкере у обилазак храма светог Ђорђа на Опленцу, куће краља Петра I, као и краљеве винарије и винарије Александровић. По повратку, уз ловачки гулаш, уследиле су припреме за уобичајени организовани дефиле бајкера улицама Тополе. Импозантно су деловали “паклени возачи” пролазећи градом подно Опленца док су грмњавом мотора поздрављали становнике. Симпатичне и опуштене деловале су бајкерске игре. Такмичили су се онако, више кроз шалу, у брзом испијању пива, обарању руку за мушкарце али и за даме, најлепшој женској тетоважи, шутирању тројки…. Увече је поново дошао ред на рок музику. Своје музичке квалитете показала је група ROCK UNIVERZUM из Београда, а пред тополском публиком потврдила их крагујевачка група EPILOG.
уторак, 2. септембар 2014.
[почетна страна]
 
Промене на челу општинског руководства
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоштујући законску процедуру, а с обзиром да је посланик у републичком парламенту, досадашњи председник општине Топола, Драган Јовановић поднео је оставку на ову функцију. Нови председник општине, Одлуком Скупштине општине, постао је Драган Живановић.
Низ промена пратило је данашње заседање Скупштине општине Топола. Прецизније, данас су одржане три скупштинске седнице: 26, 27. и 28. Најпре је разматрана и усвојена оставка Драгана Јовановића на место председника општине Топола, а затим су донета решења о разрешењу заменика председника општине Драгана Живановића и чланова Општинског већа општине Топола. Оставку је поднео и Гаврило Николић, досадашњи председник Скупштине општине, а на његово место изабран Драган Јовановић.
Општина ТополаПотом су одборници из својих редова изабрали новог председника општине. Већином гласова од укупног броја одборника за новог председника општине изгласан је Драган Живановић.
На предлог новоизабраног председника, заменик председника општине је након гласања одборника постао Гаврило Николић. Такође, на предлог председника општине изабрано је и општинско веће: Милисав Матијевић, Момчило Сточић, Драган Николић, Жика Митровић и Горан Ђорђевић.
Општина Топола -За мене је ово врло емотиван моменат. На место председника Скупштине општине Топола изабран сам једногласно, гласовима свих одборника. Урађено је оно што је Марковић урадио у Јагодини, Матић из Коцељеве (СНС), Тончев из Сурдулице (СПС) и тако даље. Сматрам да је у овом тренутку битно да Топола има посланика. Да се чује наш глас. И до сада, када сам био одсутан, мењао ме је мој заменик Драган Живановић који је од данас председник општине. Своју сарадњу и помоћ све до пријема грађана наставићу и у наредном периоду – рекао је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.
Како према законској регулативи, народни посланик не може бити „функционер у органима извршне власти и правосуђа, нити може обављати друге функције, послове и дужности за које је законом утврђено да представљају сукоб интереса“, Драган Јовановић, се одлучио да поднесе оставку на место председника општине. На овој функцији био је од 2004. године. 2008. године је такође стекао право да уђе у републичку скупштину и постане посланик, али је одлучио да остане на месту председника општине Топола. Тренутно, као народни посланик Скупштине Републике Србије, Драган Јовановић је члан или заменик члана неколико скупштинских одбора:
-Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације;
-Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику;
-Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

петак, 29. август 2014.
[почетна страна]
 
Помен Народном краљу
 

Светом Литургијом са парастосом и полаганјем венаца, у суботу 16. августа, у цркви светог Ђорђа на Опленцу обележено је 93 године од смрти краља Петра I Карађорђевића. Уз саслужење свештенства опленачког намесништва, свету Литургију са парастосом служио је његово преосвештенство еписком шумадијски господин Јован.
Венце на гроб краља Ослободииоца положили су: Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику; Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године; Министарство одбране и војске Републике Србије; Предраг Марковић, члан Крунског већа, у име принца Александра II Карађорђевића; Заменик председника општине Топола, Драган Живановић; Управник Задужбине краља Петра I, Драган Рељић; Љубиша Недељковић, директор Средње школе „Краљ Петар I” из Тополе.

 
   
   
Петар I Карађорђевић, рођен је 11. јула 1844. године у Београду. Краљ Србије био је од 1903. до 1918. године. Од 1918. до 1921. године био је краљ Срба, Хрвата и Словенаца. У Балканским ратовима био је врховни командант српске војске. Краљевска овлашћења, због старости, 24.јуна 1914.године пренео је на престолонаследника Александра. Заједно са српском војском и народом у Првом светском рату повлачио се преко Албаније. У српском народу остао је запамћен као краљ Ослободилац, Стари краљ и Народни краљ.
понедељак, 18. август 2014.
[почетна страна]
 
Млади у акцији
 

Општина ТополаОпштина ТополаКанцеларија за младе Топола се и ове године у оквиру програма „Млади су закон“, који се по пети пут реализује у Шумадијском округу, прикључила организовању омладинских волонтерских акција и кампова. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта РС.
Циљ је помоћ подручјима страдалим у мајским поплавама. Удружење „Сунце“ као Ресурс центар за Шумадијски округ и Канцеларија за младе Топола организовали су волонтерску акцију у Наталинцима.
Током ове акције млади волонтери из Тополе и Наталинаца, санирали су и уредили двориште Основне школе „Милан Благојевић“ у Наталинцима и поставили клацкалице, клупе и љуљашке.
Свечано отварање организовано је 12. августа, поводом Међународног дана младих, чије ће се обележавање наставити и током септембра у сарадњи са Канцеларијама за младе из Крагујевца и Аранђеловца, а носилац активности у Тополи биће Канцеларија за младе Топола.

петак, 15. август 2014.
[почетна страна]
 
Освештан Поклонички крст
 

Општина ТополаОпштина Топола Топола је суботу, 2. август, посветила обележавању стогодишњице Великог рата и успомени на руске и српске јунаке, борце и браниоце својих огњишта. Посветила га је јунацима братских народа, учесницима највећег рата које је до тада човечанство доживело.
Главна церемонија одржана је у кругу Дома здравља „Свети Ђорђе“ где је свештенство Опленачког намесништва освештало пет метара висок Поклонички крст. Управо на овом месту 1914. године налазила се ратна болница у којој су збрињавани рањеници после Церске и Колубарске битке.
Крст је подигао Фонд подршке очувању и развоју источно-хришћанске културе под именом Владимира Храброг из Москве, у сарадњи са Општином Топола, у знак сећања и подсећања поколењима, да се о њима као и нама имао ко старати, а као пре једног века имао се ко и борити и када је требало свој живот зарад свих нас дати.
Свенародном освећењу Поклоничког крста присуствовао је и значајан број званичника, међу којима Амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин, министар у Влади Републике Србије, Велимир Илић, саветник председника Републике за одбрану и безбедност, Милорад Симић, почасни конзул Белорусије, Драгомир Карић, угледни књижевници, историчари и многи други.

     
   
Са бине, окупљеном народу из свих крајева наше земље, обратили су се председник општине Топола, Драган Јовановић, Амбасадор Русије, Чепурин, доктор правних наука Сергеј Николајевич Бабурин и Стефан Генић, извршни директор Фонда Владимир Храбри из Москве.
Говорници су истакли жртве које су два народа имала у Првом светском рату. Краљевина Србија изгубила је око 26% становника - 650.000 цивила и 450.000 војника. Остала је без 58% мушкараца. У тим тешким данима, Русија нам се показала највећим пријатељем. Око два милиона Руса пало је у Великом рату. Гинули су и код нас, бранећи српски праг – у одбрани Београда, на битољском ратишту, Солунском фронту, Кајмакчалану, у Кладову и другим ратиштима. Тек када је руски цар Николај II оштро запретио склапањем сепаратног мира са Немцима, савезници су некако решили да пруже помоћ измученој српској војсци и народу. На овај начин, како су рекли, потврђено је вишевековно пријатељство и учвршћена сродност два народа по крви и по вери.
У културно-уметничком програму беседом Светог владике Николаја Велимировића представили су се глумац Владимир Ђорђевић, фолклорни ансамбли Културно уметничких друштава Опленац из Тополе, Народни вез из Ракитова код Јагодине и Мокра гора из Зубиног потока, Женска певачка група КУД Опленац и Трио виолина Здравковићи из Тополе.
       
   
           
   
Спомен обележје, Поклонички крст, изграђено је од камена „бела перла“. Дело је руског вајара Александра Јесинског. На предњој страни споменика представљено је Распеће Господа Исуса христа са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом. У подножју крста су Свети цар Лазар и Свети цар Николај. На српском и руском језику урезан је текст, са речима Светог Владике Николаја: „Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје“.
понедељак, 4. август 2014.
[почетна страна]
 
Тренинг за израду бизнис плана
 

Општина ТополаТродневни тренинг Бизнис план за почетнике, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и расељених лица у Тополи“, почео је јуче у скупштинској сали општине.
Тренинг за израду бизнис Општина Тополаплана општина Топола организује за избегла, расељена лица и повратнике по основу споразума о реадмисији, који су конкурисали за помоћ за унапређење економског положаја у средствима за економско оснаживање.
Програм се реализује уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, која је финансијски помогла реализацију пројекта Општине Топола, са циљем да помогне пријављеним кандидатима да процене своју пословну идеју са становишта одрживости и изводљивости, и припреме свој бизнис план, који ће комисија такође вредновати.

петак, 1. август 2014.
[почетна страна]
 
Карађорђу бесмртноме
 

Општина ТополаПолагањем венаца на саркофаг вожда Карађорђа, данас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу обележено 197 година од смрти вође Првог српског устанка. Организатор државне комеморативне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Венце на гроб вожда Карађорђа положили су: - Државни секретар Драган Поповић у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; - Предраг Марковић у име породице Карађорђевић и престолонаследника Александра; - Заменик председника општине Топола, Драган Живановић и помоћник председника Радиша Урошевић, у име Општине Топола; - Драган Рељић, у име Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића; - Министарство одбране; - Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.
Карађорђе је на данашњи дан 1817. године убијен у селу Радовању код Велике Плане. Његови посмртни остаци после више промена места сахрањивања, од 1930. године, по жељи и наређењу краља Александра, почивају у породичној гробници династије Карађорђевић, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

   
   
петак, 25. јул 2014.
[почетна страна]
 
Проглашена најлепша дворишта
 

Туристичка организација „Опленац“ спровела је овогодишњу акцију избора најлепшег сеоског дворишта на територији општине Топола. Акција се организује у оквиру манифестације „Дани отворених дворишта“ која окупља осам општина и градова Централне Шумадије.
Избор за најлепше двориште се спроводи у четири категорије:
-Најлепше двориште
-Најлепше етно двориште
-Најлепше парк двориште
-Најлепши детаљ

     
Ове године у конкуренцији је било једанаест домаћинстава тополске општине. У категорији „Најлепше двориште“ прво место освојио је Ивановић Бојан из Крћевца, друго Милић Пеђа из Јунковца, а треће Зечевић Слободанка из Липовца.
За „Најлепше етно двориште“ проглашено је домаћинство Јовановић Светлане из Трнаве. Друго место освојила је Петровић Снежана из Липовца. У категорији „Најлепше парк двориште“ титулу најбољег освојио је Драган Јовановић из Блазнаве, док је друго место пипало Мијаиловић Живојину из Липовца. Урошевић Милица из Блазнаве освојила је прво место у категорији „Најлепши детаљ“.
Награде ће победницима бити уручене у просторијама Туристичке организације „Опленац“, а њихово јавно представљање и додела захвалница ће се одржати у дане 51. Опленачке бербе. Победници у све четири категорије представљаће општину Топола на завршној манифестацији регионалног карактера „Дани отворених дворишта“, док ће се награде победницима на нивоу региона доделити у оквиру манифестације „Прођох Левач прођох Шумадију“ која се у Каленићу организује 3. августа.
четвртак, 17. јул 2014.
[почетна страна]
 
Акција добровољног давања крви
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаЦрвени крст Топола организовао је у понедељак 7. јула, акцију добровољног давања крви. Акција је организована у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије.
У оквиру летње кампање, у покретном аутобусу трансфузије крви, паркираном у центру Тополе, ову за живот драгоцену течност добровољно је дало 59 давалаца. Захвалан суграђанима на учешћу, Црвени крст Топола, с обзиром на одзив, најавио је почетком јесени нову акцију добровољног давања крви.

четвртак, 10. јул 2014.
[почетна страна]
 
Помоћ у економском оснаживању и грађевинском материјалу
 

Општина ТополаДанас је у скупштинској сали Општине Топола одржана презентација помоћи за избегла, расељена лица и повратнике по основу Споразума о реадмисији, у виду грађевинског материјала и средстава за економско оснаживање, у оквиру пројекта „Подршка самосталном животу избеглих и расељених лица у Тополи“. Носилац пројекта је општина Топола, а донатор Делегација Европске уније у Републици Србији.
Скупу су се у поздравној речи обратили председник општине Топола, Драган Јовановић и заменик председника Драган Живановић. Пројектне активности изнела је Нада Илић, општински повереник за избеглице и миграције и координатор пројекта Марија Стојадиновић.
Општина ТополаОпштина ТополаЦиљ пројекта је унапређење квалитета живота избеглица, интерно расељених лица и повратника по основу Споразума о реадмисији, а која живе на територији општине Топола, кроз помоћ у грађевинском материјалу за одрживо решавање стамбеног питања и кроз подршку економском оснаживању, у виду пакета економске помоћи за отпочињање доходовних активности, како у сектору пољопривреде или неком другом облику малог породичног бизниса. Пројекат је намењен, као што је већ речено грађанима који живе на територији општине Топола и у статусу су избеглица, интерно расељених лица или повратника по основу Споразума о реадмисији.
Јавни позиви предвиђају помоћ за 15 корисника и њихових породица: Осам за подршку услова становања, кроз доделу помоћи у грађевинском материјалу и седам корисника и њихових породица за подршку унапређењу економског положаја, кроз доделу средстава за економско оснаживање.
За поменуте две врсте помоћи већ су расписани Јавни позиви који истичу 21. јула, после чега ће две независне комисије извршити оцењивање пријава, проверу пратеће документације, процену стања на терену и одабир корисника у складу са условима Јавног позива.

петак, 4. јул 2014.
[почетна страна]
 
Донације за оштећене објекте
 

Општина ТополаДанас је у објекат зграде водовода у Тополи стигла донација од 22. тоне машинског малтера за унутрашњу употребу у циљу санације штете настале током поплава у претходном периоду.
Услед поплава које су захватиле нашу земљу и земље у региону, компанија Saint-Gobian Weber је донирала своје производе за санацију настале штете у општини Топола где се налази један од два компанијска производна погона.
Saint-Gobian Weber је, заједно са своје две сестринске компаније Rigips i Isover, помогао и у обнови општине Обреновац. Компанија је донирала пијаћу воду угроженом становништву и грађевинске материјале за обнову школе у тој општини.
Општина ТополаЗаменик председника општине, Драган Живановић изразио је задовољство што је компанија Saint-Gobian Weber донирала 22. тоне грађевинског материјала. -Цементно-кречни машински малтер ће се утрошити за обнову и изградњу кућа које су оштећене у поплавама као и клизиштима маја месеца ове године. Овакав знак пажње компаније као и других донатора представљају огроман корак ка успостављању дугорочне сарадње и односа у будућности – рекао је заменик председника општине.
Обилне кише половином маја нанеле су знатну штету општини Топола. Поред поплављених домова, а само у Наталинцима их је око тридесет, затим њива, уништених путева и мостова, додатне проблеме створила су и клизишта која су са собом, осим земље, понела и помоћне, па чак и стамбене објекте.
Општина ТополаОпштина ТополаТакав је случај био и са породичном кућом Николе Перовић из Војковаца која због клизишта више није била за употребу. Никола је у тој кући живео са женом, двоје деце, од којих је једно са посебним потребама и мајком. После практично цепања куће, њих петоро је остало без крова над главом.
Општинско веће Општине Топола одмах је, по сазнању за насталу ситуацију, одреаговало одлуком да се породици сагради нови кров над главом по систему „кључ у руке“. На срећу, није се стало само на томе. Појавило се још људи и фирми добре воље који су изашли у сусрет као би се Перовићима што пре саградила кућа. Најпре је обезбеђен плац. На око 200 метара од старе куће, 10 ари земље, Николи је поклонио Славко Перовић. Наравно, претходно је утврђено да је поменута површина безбедна за градњу. Општина Топола је са око два милиона динара финансирала грађевински материјал за кућу, израду пројекта будућег стамбеног објекта који ће имати површину од 74 квадрата, обезбедила надзор над извођењем радова, омогућила равнање плаца као и копање темеља.
Општина је обезбедила и комплетну инфраструктуру будућег објекта чија изградња се у овом тренутку приближава плочи, а њено стављање се планира за наредну суботу. Кућа ће имати кухињу, трпезарију, дневни боравак, две спаваће собе, купатило, ходник и терасу, а обезбеђен је ламинат и комплетне санитарије. Да се брзо и ефикасно може обавити посао када постоји слога са јасно израженим циљем доказ су и подаци да радове на градњи изводе рођаци породице Перовић. Пошто радницима треба и храна, у сусрет су изашли и приватни предузетници са својим донацијама, почев од готових јела ресторана „Језеро“, до других прехрамбених артикала, нпр. брашна трговинске фирме „Трнава-Промет“.

уторак, 1. јул 2014.
[почетна страна]
 
Хранитељство подразумева људскост
 

Општина ТополаУдружење хранитеља и старатеља „Цврчак“ из Тополе, презентовало је јуче, у сали хотела „ТРИ О“, оно што је у току шестомесечног трајања учинило у реализацији пројекта „Подршка хранитељским породицама у Тополи“. Финансијску подршку пројекту пружила је фондација Траг из Београда.
Циљ пројекта је био да се деци која се налазе у хранитељским породицама у Тополи и самим хранитељима, покаже да су део ове заједнице и то њен саставни део. Да су прихваћени и добродошли на сваком месту и у сваком друштву, што заправо значи интеграцију деце и младих у хранитељским породицама у живот локалне заједнице. Оно што је постигнуто овим пројектом свакако је и афирмација хранитељства као једног од облика заштите деце без родитељског старања.
Општина ТополаПрисутнима су се обратили и упознали их са реализованим пројектним активностима Драгош Митровић, председник Удружења, Верица Новчић Петрић, едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, хранитељица Ивана Јанковић и др Верица Марковић.
Из њихових излагања као и изложбених радова да се видети и закључити да се од почетка године до закључно са јучерашњим даном, радило јако пуно. У активности су била укључена и деца из школе, деца из КУД „Опленац“, представници просвете, здравства и уопште била је укључена шира заједница.
Општина ТополаОпштина ТополаПоред штампања два билтена о хранитељству и обележавања новогодишњих и божићних празника, пројектне активности су обухватиле и креативне радионице, спортско-рекреативне радионице, радионице из области здравља, оријентиринг и велики број других садржаја. Велику пажњу привукла је израда мурала на једном од раскршћа Тополе. На зиду испод авиона, под руководством уметника Слободана Зорнића из Крагујевца, готово је завршен прелеп мурал у коме су учествовали практично сви – и деца и хранитељи.
Општина ТополаЗанимљиво је запажање др Верице Марковић која је, од недавно пензионерка, читав свој радни век, као педијатар, провела радећи и лечећи децу. Њу је задивила огромна љубав и енергија код људи који узимају децу на хранитељство. Сматра да много мање времена и љубави биолошки родитељи посвете својој деци од оних који то раде на овај начин. Управо због тога хранитељ не може бити свако. Оно код таквих особа препознаје да су хумани, ревносни, ангажовани, несебични, иницијатори, толерантни, ентузијасти... хранитељство код њих подразумева људскост.

уторак, 1. јул 2014.
[почетна страна]
 
Брзо и ефикасно до ракета
 

Општина ТополаОпштина ТополаНикако ове године невоље да заобиђу пољопривреднике и њихове „фабрике под отвореним небом“. Поплаве, град, олујно невреме, све се то једно за другим надовезало и захватило општину Топола.
Не желећи да ишта више препуштају случају житељи Месних заједница Винча, Пласковац, Бор и Митровчић, су се самоорганизовали и у координацији са локалном самоуправом, донели одлуку да сами прикупе средства за набавку ракета за противградну заштиту како би нове непогоде, ако не у потпуности избегли, оно их свели бар на минимум.
Општина ТополаМуњевитом и надасве ефикасном акцијом, за свега 24 сата, они су успели да прикупе новац, док је са друге стране Општина Топола на сваки њихов прикупљени динар додала још један из општинске касе – тако да су ракете купљене, како би народ рекао, по пола. На овај начин у рекордном року набављено је 25 ракета и отпремљено у Радарски центар противградне заштите „Букуља“. Произвођач је фабрика „Полиестер група“ Д.О.О. из Прибоја. Купљено је 19 ракета домета 8 километара, тзв. осмице и 6 ракета домета 6 километара, тзв. касетне шестице. Цена по ракети је око 35.000 динара са ПДВ-ом. У договору са стручним службама Радарског центра о стратегији постављања ракета, оне су у току данашњег дана дистрибуиране по противградним станицама и то: Трешњевица 4, Митровчић 4, Војковци 2, Винча 5, Пласковац 6, Шаторња 2. и Брезовац 2.
Председник општине Топола, Драган Јовановић, се захваљује свима који су дали новац за куповину ракета. Истиче да је ово јединствен пример у Србији где су Општина и грађани заједно купили ракете.
-Наставићемо идуће недеље даљу набавку. Ово је најбржи могући начин. Више нисмо могли да чекамо. Од МУП-а и Сектора за ванредне ситуације помоћи нема – рекао је, не кријући задовољство Јовановић. Задовољство и одушевљење нису крили ни запослени у Радарском центру „Букуља“. Кажу да се до сада није десило да неко овако брзо дође до ракета, а што се временских прилика тиче упозоравају да после смирења времена за викенд, од понедељка следи нови талас нестабилности.

петак, 27. јун 2014.
[почетна страна]
 
Врлина је бити хуман
 

Општина ТополаСвојим најхуманијим грађанима, добровољним даваоцима крви, Црвени крст Топола уручио је данас признања у знак поштовања прама људима које краси ова врлина. У ресторану хотела „Опленац“ уручена су признања за прво, пето, десето, двадесето, тридесетпето, педесето, седамдесетпето и стото давање крви.
Гостима се у име Црвеног крста Топола обратила Биљана Павлићевић, секретар ЦКТ и заменик председника општине Драган Живановић. Признања су даваоцима крви уручили Славица Гобељић из ЦКТ и Братислав Благојевић који је добровољни давалац крви био 124 пута.
Биљана Павлићевић је поздравила присутне пријатеље, сараднике, а пре свега добровољне даваоце крви, вишеструке и младе који ће наставити да иду овим хуманим путем јер „знамо да је крв једини лек који не може да се купи, а искључиво зависи од вас, ваше доброте и хуманости“- рекла је она. Изражавајући задовољство што се налази у прилици да се дружи са хуманим људима, заменик председника општине Драган Живановић је јавно обећао да ће 7. јула, када је планирана нова акција добровољног давања крви у Тополи и сам доћи и дати ову толико, за живот, драгоцену течност.

   
 
Прво давање крви: Ристић Мирослав, Радошевић Марко, Пантић Андријана, Николић Весна, Живановић Ана, Недељковић Марија, Лазаревић Мирјана, Лазаревић Слађана, Миливојевић Дарко, Петровић Наташа, Миливојевић Микица, Арсенијевић Александар, Клиска Јован, Спасић Матија, Станисављевић Немања, Лукић Миодраг, Вукашиновић Димитрије, Ђорђевић Лазар, Миливојевић Љиљана, Дугалић Андријана, Пајић Снежана, Новаковић Милица, Живановић Немања, Јовановић Душко, Лазаревић Денис, Ранковић Ненад, Плак Марија, Арнаутовић Дарко, Лакићевић Радосава, Ђукић Радмила, Рељић Лука, Јовановић Ненад, Јевтић Слађана, Живојиновић Милош, Бошковић Саша, Ристић Мирослав, Ђорђевић Лазар, Стојановић Мирослав, Стошић Бојан, Рајковић Јелена, Николић Владимир, Живановић Немања, Клисла Јован, Шишмановић Добривоје, Ранковић Ненад, Ђорђевић Младен, Милојевић Никола, Миливојевић Микица, Миливојевић Дарко, Лазаревић Маријана, Пантић Андријана, Милићевић Јован, Цветковић Милица, Дурић Петар, Урошевић Немања, Недељковић Ђорђе, Ђурић Ана Миловановић Петар, Никић Жељко, Спасић Матија, Лиукић Миодраг, Николић Зоран, Станисављевић Марија, Тошић Оливера, Лукић Сања, Васиљевић Слађана, Михаиловић Игор, Михаиловић Владан, Јанковић Александар, Миловановић Горан, Пуношевац Марија, Јокић Биљана, Трифуновић Јована, Белоица Радан, Филиповић Зоран, Пантелић Јелица, Митровић Александар, Ивковић Милош, Живановић Петар, Станојевић Душан, Филимановић Владимир, Ђурић Ана, Павловић Горан, Јашовић Жељко, Ђурић Катарина, Радовановић Марко, Николић Зоран, Павловић Никола, Петрић Марко, Николић Милош, Микичић Марко, Јовановић Милан, Радисављевић Милица, Миловановић Александар, Мијовић Милијана, Јевтић Невена, Матић Лазар, Николић Андријана, Продановић Милица, Тасић Милица, Николић Сандра, Живановић Веса и Милованчевић Марко. Пето давање крви: Чолић Драган, Заркић Бојан, Варјачић Ненад, Петровић Горан, Марковић Владимир, Костић Владица, Благојевић Иван, Панић Жан Мари, Николић Иван, Петронијевић Ненад, Миловановић Милица, Живановић Дејан, Вукићевић Иван, Мирковић Ђорђе, Радовановић Звездан, Николић Зоран, Петронијевић Предраг, Варјачић Ненад, Благојевић Милан, Филиповић Никола, Чолић Данка, Станимировић Душан, Сремчевић Добрица, Делић Слађана, Петровић Александар, Милојевић Ана, Спасић Ђорђе, Радојков Драган, Ђоновић Јефимија, Петковић Милош, Чолић Иван, Милновић Слађана, Зеленовић Маријана, Милетић Саша, Благојевић Далиборка, Миливојевић Александра, Максић Марина, Чварковић Владан, Мирковић Иван, Костић Зоран, Јовичић Ђорђе, Радовановић Мирослав, Живановић Александар, Ђукић Станија, Гавриловић Снежана, Карић Зоран, Марковић Мирољуб, Радојковић Срђан, Павлићевић Зоран, Павловић Златко, Перић Драган, Богићевић Милош, Станковић Станко, Марковић Маја, Павловић Иван, Павловић Никола, Пајић Снежана, Перић Милош, Павловић Снежана, Манојловић Ивана, Миливојевић Дарко, Јолдић Александар, Белоица Радан, Белоица Марко, Илић Марко, Николић Зоран, Алексић Михаило, Лазаревић Слађана, Миливојевић Микица и Лакићевић Радосава.
Десето давање крви: Вукашиновић Зоран, Васиљевић Михаило, Делић Слађана, Мирковић Оливера, Мићовић Будимир, Сремчевић Добрица, Ђорђевић Драгиша, Ђорђевић Никола, Спасић Бобан, Марковић Петар, Миливојевић Александра, Живановић Веса, Милановић Никола, Ђорђевић Драгиша, Спасић Бобан, Петронијевић Предраг, Вујичић Небојша, Благојевић Ана, Ђорђевић Никола, Петровић Горан, Петрић Милош, Шивановић Дамир, Благојевић Слободан, Глишић Горан, Живановић Мирослав, Спасић Лазар, Милутиновић Зоран, Гавриловић Снежана, Благојевић Бојан, Букилић Александар, Николић Радмило, Павлићевић Зоран, Рељић Радомир, Стевановић Стеван, Чолић Данко, Милановић Никола, Мирковић Иван, Костић Владимир, Ружичић Мирко, Костић Марко, Тодоровић Деран, Тодоровић Мирослав, Тошић Радмила, Радојковић Милош, Благојевић Вера, Белоица Дарко, Благојевић Филип, Прокић Рашко, Лукић Радица, Николић Милена, Гобељић Миљан, Николић Слободан, Радојчин Иван, Марковић Милош, Радојковић Владимир, Васиљевић Михаило, Милисављевић Саша, Младеновић Вукица, Станисављевић Радослав, Максић Јелена, Вукићевић Иван, Мирковић Горан, Илић Владимир, Танасијевић Злазимир, Радовановић Радован, Михаиловић Дарко, Михаиловић Драгољуб, Марковић Ненад, Филиповић Тијана, Радојевић Милован, Габић Томислав, Дукић Зоран, Танасијевић Драган, Митровић Јездимир, Вујичић Небојша, Достанић Миодраг, Ђорђевић Горан, Марјановић Горан, Мијовић Владимир, Перић Драган, Марковић Владимир, Ђорђевић Дејан, Ђокић Радослав, Благојевић Слободан, Благојевић Бојан, Живановић Дејан, Варјачић Ненад, Станишић Зоран, Панић Жан Мари, Марковић Радиша, Станојевић Ненад и Ђурић Славиша.
Двадесето давање крви: Лукић Радица, Мијаиловић Александар, Ђокић Горан, Зечевић Дејан, Матић Мирослав, Радивојевић Петар, Ђорђевић Никола, Спасић Драган, Павловић Живорад, Тошић Миомир, Марковић Петар, Богићевић Влада, Ранитовић Радосав, Ракита Ранко, Лакићевић Драган, Михаиловић Мирослав, Изљамовић Владимир, Васиљевић Зора, Радовановић Марио, Радовановић Радован, Милошевић Милинко, Рајић Дејан, Арсенијевић Душан, Дрекаловић Милован, Мирковић Горан, Костић Новица, Дугић Зоран, Величковић Бобан, Миливојевић Ненад, Ђуровац Бранка, Ђорђевић Горан, Хусеиновић Љиљана, Бараћ Милица, Пешић Драган, Младеновић Зоран, Јанковић Спасоје, Радовановић Иван, Петровић Горан, Новаковић Радоје, Радивојевић Лидија, Ивовић Миливоје, Сремчевић Мирослав, Пешић Драган, Радонић Предраг, Пајић Предраг, Васиљевић Михаило, Вукашиновић Зоран, Ђорђевић Драгиша, Чолић Данко, Симић Ненад, Мирковић Оливера, Радојковић Владимир, Живанић Милан, Матић Мирослав, Мићовић Будимир и Марковић Милан. Тридесетпето давање крви: Маринковић Владимир, Вићентијевић Драгиша, Дрекаловић Милован, Сремчевић Мирослав, Антанасијевић Миливоје, Михајловић Зоран, Митровић Драгош, Брковић Петар, Војиновић Миле, Урошевић Душан, Лекић Јелена, Петрић Дејан, Срећковић Срђан, Раденковић Светомир, Вујичић Верица, Петровић Горан, Митровић Зоран, Максић Жарко, Стојановић Мирко, Благојевић Мирослав, Прокић Милисав, Арсенијевић Драгиша, Маринковић Владимир, Спасић Радмило, Гајић Владан, Живановић Милан, Шебек Мирковић Војиславка, Пешић Мирољуб, Вујић Слободан, Јевтић Драган, Алексић Драган, Обрадовић Милић, Весић Милисав, Тимић Живота, Ракоњац Драган, Рељић Радомир, Јеремић Миладин, Зечевић Дејан, Дубравац Драган, Спасић Драган, Пешић Драган, Михајловић Радослав и Доронтић Зоран.
Педесето давање крви: Стојановић Зоран, Максимовић Рајко, Михаиловић Зоран, Бељаковић Миле, Јевтић Драган, Марковић Радослав, Марковић Драган, Цветковић Градимир, Стевановић Миле, Јеремић Миладин, Лазић Миодраг, Радојевић Драган, Мирковић Горан, Јовановић Мирослав, Павловић Светолик, Станимировић Зоран, Зечевић Мигаило, Радовановић Александар, Јовановић Славиша, Ивић Миливоје, Прокић Радослав, Вујић Драгослав, Богићевић Милован, Богићевић Микица и Војиновић Миле.
Седамдесетпето давање крви:
Поповић Љубомир, Плак Милорад, Никодијевић Радован, Јевтић Драган, Јеремић Миодраг, Ивезић Миливоје, Матић Зоран, Јеремић Миладин, Мијатовић Недељко, Јеремић Миша, Шушњар Миленко, Благојевић Братислав, Марковић Радослав, Лазић Миодраг и Трајковић Милован.
Стото давање крви: Јеремић Миша, Павловић Светолик, Ивезић Миливоје, Поповић Љубомир, Јеремић Миладин и Трајковић Милован.
четвртак, 26. јун 2014.
[почетна страна]
 
Књиге најбољима
 

Општина ТополаДанас су у скупштинској сали Општине Топола свечано уручене награде које Општина Топола традиционално на крају школске године додељује ученицима за остварене резултате током школовања у основним и средњој школи као и за успешне резултате на такмичењима. Награде су уручене и њиховим професорима и директорима. Књиге које ће их подсећати на клупе и дане проведене у досадашњем школовању, доделио је председник општине Драган Јовановић. -Ми сваке године организујемо пријем најбољих ученика, а најбољи су вуковци и они који су освајали највиша места на такмичењима. Они који сада уписују факултете, од следеће године моћи ће да поднесу захтев за стипендију од Општине Топола. Спремни смо да вуковцима платимо и трошкове полагања пријемних испита на факултетима. За вас основце који уписујете средње школе, а неопходна вам је материјална помоћ, Општина ће наћи начина да вам изађе у сусрет и помогне. Будите нам добри као што сте и били или још бољи. Послушајте своје родитеље, наставнике и професоре. Вашим успехом репрезентоваћете и нашу локалну средину – рекао је у уводном обраћању председник Јовановић.
За постигнуте резултате у школовању награђени су Вуковци, разредне старешине, носиоци прва три места на Окружним и Републичким такмичењима и наставници тј.професори који су их спремали за такмичење као и директори:

ОШ.“Карађорђе“ Топола
Директор: Рајка Митровић

Глишић Софија 8/1 , Вуковац
Стојиљковић Николина 8/1, Вуковац
Тошић Ана 8/1, Вуковац
Урошевић Селена 8/1, Вуковац
Алексијевић Вељко 8/2, Вуковац и ђак генерације
- 3. место на окружном такмичењу из географије у седмом разреду, наставник Петровић Љиљана
- 1. место на окружном такмичењу из биологије у осмом разреду, наставник Крстић Ана
- 3. место на окружном такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир

Васиљевић Лука 8/3, Вуковац
- 2. место на окружном такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
Вујичић Милена 8/3, Вуковац
Јовановић Тамара 8/3, Вуковац
Богићевић Александар 8/4, Вуковац и ђак генерације
- 1. место на окружном такмичењу из историје у шестом разреду, наставник Поповић Десимир
- 2. место на окружном такмичењу из историје у седмом разреду, наставник Поповић Десимир
- 1. место на окружном такмићењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
- 3. место на републичком такмичењу из историје у осмом разреду, наставник Поповић Десимир
Илић Гордана 8/4, Вуковац

Разредне старешине:
1. Петровић Љиљана, наставник географије 8/1
2. Чоловић Душка, наставник енглеског језика, 8/2
3. Крстић Ана, наставник биологије, 8/3
4. Поповић Десимир, наставник историје, 8/4

Окружно такмичење:
1. Прокић Лазар 8/2, 2 место из ТИО у 5 раз. и 1 место из ТИО у 6 раз.
Наставник Марковић Данило
Републичко такмичење:
1. Гајовић Немања 8 раз.специјално оделење 1 место из ТИО
Наставник Чучуковић Бранка

ОШ.“Живко Томић“ Доња Шаторња
Директор: Марија Обрадовић
Катарина Николић , вуковац и ученик генерације
Освојено 1 место на Окружном такмичењу из Атлетике у Кг. и пласман на републичком такмичењу у Новом Саду
-Загорка Марковић, предметни наставник Физичког васпитања и одељенски старешина
Душица Алексић у 6 разреду 3место на окружном такмичењу у Кг. из Српског јез. и у 7 раз.освојено 2 место на окружном такмичењу у Кг. из Српског језика и пласман на републичко такмичење у Тршићу
-Данијела Павлићевић, предметни наставник српског језика

ОШ.“Милутин Јеленић“ Горња Трнава
Директор: Мирослав Алексијевић

Вуковац и ученик генерације:
1.Бојана Луковић
Одељенски старешина 8 раз. је Нада Јекнић
Окружно такмичење:
- Јовановић Павле, 3 место из историје
Сузана Ђорђевић, предметни наставник историје

ОШ.“Сестре Радовић“Белосавци
Директор: Слађана Мијовић

ОШ.“Милан Благојевић“ Наталинци
Директор: Верица Радосављевић

Средња школа „Краљ Петар I“ Топола
Директор: Љубиша Недељковић

ВУКОВЦИ:

Гимназија општи тип:
Крсмановић Вања
Маринковић Стефан
Петровић Владимир
Радовановић Невена
Спасић Александра
- Одељенски старешина: Тасић Неђа
Машински техничари за компијутерско конструисање:
Јанковић Милош
Баћовић Алекса
- Одељенски старешина: Радивојевић Драган
Пољопривредни техничар:
Ранић Филип
Савић Сузана
- Одељенски старешина: Лукић Мира
Окружно такмичење:
Грастић Јована, освојено 3 место из Биологије
- предметни професор Светлана Коцић.

         
       
понедељак, 23. јун 2014.
[почетна страна]
 
Шумадија има шта да понуди
 

Краљев подрум, у Тополи, био је протеклог викенда домаћин I Фестивала шумадијских вина. Организатор фестивала било је Удружење винара Шумадије које окупља 14 регистрованих произвођача вина из Шумадије.
Општина ТополаОпштина Топола На месту где је краљ Петар I Карађорђевић посадио прве чокоте винове лозе, сајам шумадијских вина, у свом песничком стилу, свечано је отворио Добрица Ерић. Уз отварање пенушавог вина винарије Александровић, песник је таласе својих стихова завршио речима: „Нема правог винца без нашег Шумадинца“.
Општина ТополаПоздрављајући госте на отварању скупа, председник Удружења винара Шумадије, Божидар Александровић је рекао да смо, у време када „све гране привреде бележе пад, сведоци ренесансе и развоја српског виноградарства и винарства. Српски виноградари и винари повећавају своје површине под виноградима и отварају нове подруме. То је пут којим наша Шумадија треба да иде“.
Шумадија тренутно има више од 1100 хектара засада под виноградима. Жеља Удружења је да она постане српска Тоскана, подсећајући да је и она пре 30-40 година била непозната винска дестинација. Као један од водећих српских винара Александровић позива све заједно, пословне људе, песнике, уметнике, винаре, воћаре, повртаре, да крену у подизање Шумадије на виши ниво како би погледали према свету јер ће он сигурно доћи код нас ако му будемо пружили услове.
-Хоћу да за 10-15 година Шумадија изгледа другачије. Да се поносимо са њом и да заживе постављени задаци наших винара – српска Тоскана, закључио је Божидар Александровић.
Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаДа Шумадија већ сада има шта да понуди показали су овом приликом шумадијски излагачи вина. На фестивалу су своја вина понудиле познате винарије и подруми: -Краљевска винарија, Топола; - Винарија Александровић, Винча; - SS-Mar Winery, Крагујевац; - Art Wine, Грошница; - Подрум вина Стевановић, Жировница; - Винарија Деспотика, Смедеревска Паланка; - Винарија фамилије Роган, Липовац; - Винарија Липовац, Липовац; - Винарија подрум Маџић, Селевац; - Подрум Радовановић, Крњево; - Винарија Тарпош, Врбица.
Показујући солидарност са људима који су током поплава остали без својих домова, организована је хуманитарна акција прикупљања новчаних средстава, а куповином улазница посетиоци су директно помогли обнову угрожених подручја.
Организатор се поред представљања шумадијских винарија и њихових вина постарао и фестивал обогатио пратећим садржајима. Организоване су панел дискусије на тему географског порекла Шумадије и туристичког потенцијала Шумадије као винске дестинације. Презентована је гастрономска туристичка понуда Шумадије. Слагање вина са храном – упаривање шумадијских вина са шумадијском храном. Да вино може да тече и речима показано је кроз антологијске песме српских аутора и победнике конкурса на тему „Вино“.... изложба ликовних радова у Виноградаревој кући на Опленцу... Укупно узев један пун и садржајан доживљај какво је и благо које долази из срца Србије – ВИНО ШУМАДИЈЕ.

понедељак, 16. јун 2014.
[почетна страна]
 
Награда за полицајца године
 

Општина ТополаОпштина ТополаПоводом Дана полиције, Свете Тројице, председник општине Топола, Драган Јовановић, доделио је данас, у скупштинској сали Општине, признање Станимировић Зорану, раднику одељења криминалистичке полиције и криминалистичке технике Полицијске станице Топола, за остварене натпросечне резултате у претходних годину дана.
Општина Топола је прошле године започела праксу додељивања признања за постигнуте резултате у областима од виталног значаја за безбедност грађана Тополе. На предлог командира Полицијске испоставе у ПС Топола, Малетић Горана, ове године то признање је отишло у руке Станимировић Зорана.
Тим поводом председник Јовановић је рекао да се на овај начин одаје признање за рад у тешким и ризичним околностима управо припадницима служби безбедности, који се баве послом у интересу очувања реда, мира и сигурности грађана Тополе. Командир Полицијске испоставе у Тополи, Горан Малетић је нагласио да се Зоран Станимировић истакао квалитетним радом при вршењу увиђаја и расветљавању већег броја кривичних дела.
Општина ТополаОпштина ТополаПосебно је овом приликом наглашена Станимировићева акција средином прошлог месеца. У ноћи 14. маја, по дојави мештана села Јарменовци, у коме Зоран живи, да је у току обијање поште и поред тога што је био ван службене дужности, храбром и несебичном интервенцијом, он је затекао двојицу извршиоца на делу у обијању касе у пошти. Станимировић их је пасивизирао и задржао до доласка патроле ПС Топола. Осим овога расветлио је још три кривична дела – два на подручју општине Горњи Милановац и једно на подручју града Чачка.
Захваљујући се на признању, Зоран Станимировић је рекао да му оно и поред 25-огодишњег рада представља мотив више. За посао о коме је и као малишан маштао, 1999. године добио је медаљу за заслуге у области безбедности.

петак, 6. јун 2014.
[почетна страна]
 
Саопштење за јавност
 

Поводом рада Комисија за процену штета насталих у елементарним непогодама које су као и велики део наше земље, захватиле и општину Топола, а такође и непрестаних падавина праћених градом у протеклим данима, председник општине Топола, Драган Јовановић издао је саопштење за јавност:
„Укупна процењена штета од поплава на територији општине Топола, са данашњим даном износи 222.417.000 динара. То је укупна сума која је објединила штету на комуналној инфраструктури, пољопривреди и приватним кућама обухваћеним клизиштима. Штета је крајње реално процењена, без икаквих додавања. Шта више, многи нису желели ни да пријављују штету на пољопривредним парцелама. Ситуација са противградним ракетама на данашњи дан је следећа: На 16 противградних станица на територији Тополе имамо 19 ракета. До пре три дана имали смо нешто мање од 90, али су све испаљене претходних дана. Општина не може хитно да набави друге, тако да грчевито покушавам и молим да нам МУП помогне, макар и у виду позајмице.“

петак, 30. мај 2014.
[почетна страна]
 
Захвалност Наталинчана
 

Општина ТополаОпштина ТополаСтановници Месне заједнице Наталинци организовали су данас пригодан скуп којим су желели да се захвале онима који су им у тешким тренуцима минуле две седмице помагали да превазиђу или сведу на минимум све недаће које је помахнитала Јасеница донела са собом.
У име домаћина госте је поздравио председник Месне заједнице Жика Митровић. Захвалио се свима који су се, несебично ангажовали и у правом тренутку притекли у помоћ, као и онима који су према становницима овог места исказали хуманост, човекољубље и солидарност. Председник општине Топола, Драган Јовановић, у свом обраћању је рекао да је одрађен један велики посао.
Општина Топола-Оне ноћи када смо се окупили, када се ова немила ситуација дешавала, схватили смо да се само заједничким радом може доћи до резултата. Омогућили смо да људи могу нормално да живе, што не значи да ћемо их сада заборавити. Штета се мора пре свега санирати – казао је председник општине и додао да се у Наталинцима морају добро очистити постојећи канали и изградити нови како се ове ствари не би поново дешавале и не би „два пута саплитали на истом месту“. Он је рекао и да држава са своје стране мора ефикасно уредити сектор за ванредне ситуације који ће интегрисати све службе ради што боље координације и организације читавог посла у оваквим случајевима.
Пре уручења захвалница, минутом ћутања одата је почаст ватрогасцу спасиоцу Лазаревић Дејану који је живот изгубио у вршењу своје дужности пет-шест километара узводно од Наталинаца.Општина Топола Захвалнице за помоћ која је у правом тренутку стизала становницима Наталинаца уручене су: - Постхумно ватрогасцу спасиоцу Лазаревић Дејану (захвалницу примио његов брат Драган); - Председнику општине Топола, Драгану Јовановићу; - Општини Топола; - Црвеном крсту Топола; - Штабу за ванредне ситуације општине Топола; - др Јасмини Недовић; - Црвеном крсту Крагујевац; - Центру за социјални рад Крагујевац; - Костић Александру, фирма ZOOLAND Tопола; - Дирекцији за изградњу општине Топола; - Јавно комунално стамбеном предузећу „Топола“; - Дому здравља „Свети Ђорђе“ Топола; - Верици Вујичић, медицинској сестри амбуланте у Наталинцима; - Савету Месне заједнице Наталинци; - Ватрогасно спасилачкој јединици Топола; - Добровољно ватрогасном друштву „Опленац“; - ЊКВ Александру Карађорђевићу; - Месној канцеларији Наталинци; - Основној школи „Карађорђе“ Топола; - Дунав осигурању; - Радњи за превоз робе и извођење радова у грађевинарству, Алекси Гавриловићу; - Ловачком удружењу „Јелен-Наталинци“; - Републици Чешкој; - Полицијској станици Топола; - Ветеринарском републичком инспектору Слободану Петровићу; - Пекари „Партизан“ Топола; - Бензинској станици DMB petrol Наталинци; - СУР Стара Каменица.

     
       
среда, 28. мај 2014.
[почетна страна]
 
Радови на дезинфекцији у Наталинцима
 

Општина ТополаРади отклањања последица елементарне непогоде - поплаве, у Наталинцима се спроводи дезинфекција стамбених и других објеката и изворишта воде, односно бунара. У акцији учествују стручне службе Дома здравља „Свети Ђорђе“ из Тополе, ЈКСП „Топола“ и Ватрогасно-спасилачке јединице Топола. У реализацији наведених задатака, помоћ и подршку пружаће Месна заједница Наталинци.

петак, 23. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лепе и хумане донеле помоћ
 

Општина ТополаОпштина ТополаФризери општине Топола, јуче су спровели најављену акцију под називом „Лепи и хумани“ која је вођена у циљу прикупљања хуманитарне помоћи од поплава угроженом становништву. То је и био повод синоћњег окупљања фризера у просторијама Општине, где их је примио и на помоћи захвалио, заменик председника општине Драган Живановић. У име својих колега и колегиница, донацију – једнодневни приход од фризерских услуга - је уручила Рада Петровић и поред четрдесетогодишњег радног стажа, још увек активна фризерка. Средства која су прикупљена, фризери ће сами уплаћивати на општински жиро рачун, уз напомену да је ово само почетак поменуте акције.
Општина ТополаКоординатор акције била је управо Рада Петровић, која је и до сада у више наврата пружала помоћ када је Србији то било потребно. У ситуацији која је ових дана задесила и општину Топола и читаву Србију, својим колегама се обратила као својој деци, а многи су и били њени ученици, да узму учешће у овој акцији како би њихова скромна помоћ за некога била заправо велика. Обишла је 26 салона на територији општине Топола и подстакла фризере да одреде дан за помоћ угроженима. Љубав и хуманост Раде Петровић показала се својственом и њеним колегама. Врло брзо, на свој начин, одазвали су се апелу и поручили да ће акцију поновити.
-Поносна сам на младе који су схватили озбиљност ситуације и дали свој допринос у акцији. Ви сте снага ове земље. Када би опет морала да бирам којим послом ћу се бавити, поново би изабрала овај - рекла је Рада захваљујући се фризерима на одзиву.

петак, 23. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лепи и хумани
 

Општина ТополаОпштина ТополаАкцији прикупљања хуманитарне помоћи од поплава угроженом становништву придружили су се и фризери општине Топола. У акцији под називом „Лепи и хумани“ која је планирана за четвртак, 22. мај, фризери ће сав приход од фризерских услуга тога дана уплатити у фонд за помоћ угроженом становништву.
Како би се сакупио што већи приход за помоћ, фризери Тополе моле грађане да, са своје стране, узму учешће у овој акцији.

среда, 21. мај 2014.
[почетна страна]
 
ПОМОЋ ДИЈАСПОРЕ
 

Општина ТополаОпштина ТополаЦрвени крст Топола, упутио је јуче, донацију хуманитарне помоћи из Канаде, Црвеном крсту Смедеревска Паланка који ће помоћ усмерити ка 1300 људи у исељеничком центру овога града. Исељеници из Република бивше Југославије који живе у Канади, организовали су се и преко свог повереника Вере Милошевић из тополског села Шуме, сакупили хуманитарну помоћ.
Ово је друга испорука помоћи која посредством Вере Милошевић, из Канаде стиже у Црвени крст Тополе, а јуче у поподневним часовима, захваљујући њеном несебичном ангажовању, пристигла је и трећа.
Пошиљка која је већ стигла у Смедеревску Паланку, састоји се од 600 литара воде, великих количина намирница, хигијенских средстава, кондиторских производа, хране за бебе и пелена.

среда, 21. мај 2014.
[почетна страна]
 
Лечење последица поплава
 

Општина Топола увелико ради на санирању последица поплаве које су највише захватиле околна села. Данашње заседање Штаба за ванредне ситуације Општине Топола у највећој мери било је посвећено том питању.
Снабдевање водом града и околних села које врши ЈКСП је стабилизовано, уз редовно узорковање воде. Екипе ЈКСП даноноћно раде на оспособљавању водозахвата у Јарменовцима. Од сутра ће се, у присуству службе Института за јавно здравље, пумпама поново испумпавати вода из бунара у Наталинцима и вршити њихово хлорисање. Овом селу се и даље пијаћа вода допрема цистернама. Ватрогасно-спасилачка јединица Топола на располагање Наталинцима понудила је две цистерне које село могу снабдевати техничком водом.
Тренутно се прави детаљан план санирања путева. И даље се на њиховом оспособљавању иде по листама приоритета, јер је оштећено више од 40 километара. За два до три дана у потпуности ће бити оспособљене све комуникације. Велике главобоље општини задају клизишта. Она су се појавила на неколико места и док се земља добро не осуши, онемогућавање даљег клизања неће моћи да се обави до краја. Епидемиолошка ситуација у општини је стабилна. Штаб захтева подизање нивоа хигијене на виши ниво, а пре свега хигијене руку и хране. Црвени крст Топола уз редован пријем помоћи, упутиће један њен део у неко од других унесрећених подручја Републике. Општи је утисак, како је неко од присутних закључио: „Следи нам једно велико спремање“.

уторак, 20. мај 2014.
[почетна страна]
 
Дан жалости у Тополи
 

Поводом трагично изгубљеног живота ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице у Тополи који је жртвовао себе спасавајући унесрећеног из набујале Јасенице, Штаб за ванредне ситуације донео је Одлуку којом се ПОНЕДЕЉАК, 19. МАЈ 2014. ГОДИНЕ ПРОГЛАШАВА ДАНОМ ЖАЛОСТИ У ТОПОЛИ. Поводом трагично изгубљеног живота ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице у Тополи који је жртвовао себе спасавајући унесрећеног из набујале Јасенице, Штаб за ванредне ситуације донео је Одлуку којом се ПОНЕДЕЉАК, 19. МАЈ 2014. ГОДИНЕ ПРОГЛАШАВА ДАНОМ ЖАЛОСТИ У ТОПОЛИ.
Одлука о Дану жалости у Тополи за дан 19. мај 2014. године донета је на основу Закона о обележавању Дана жалости на територији Републике Србије и у складу са тим, заставе на државним и локалним институцијама биће спуштене на пола копља. Према закону, медији су дужни да емитовање програма ускладе са Даном жалости, а на јавним местима, кафићима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, као и програма веселог карактера.
Одлука о Дану жалости у Тополи за дан 19. мај 2014. године донета је на основу Закона о обележавању Дана жалости на територији Републике Србије и у складу са тим, заставе на државним и локалним институцијама биће спуштене на пола копља.
Према закону, медији су дужни да емитовање програма ускладе са Даном жалости, а на јавним местима, кафићима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, као и програма веселог карактера.

понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Хуманост на делу
 

Општина ТополаПоказујући солидарност, широкогрудост и несебичну жељу да помогну у невољи, становници општине Топола одазвали су се апелима за помоћ пострадалом становништву у елементарним непогодама које су захватиле велики део наше земље. На телефон Штаба за ванредне ситуације, путем FB порука и на друге начине, они непрестано нуде своју помоћ и јављају се као добровољци. Како заборавити Алексу и Момира Гавриловића са својим машинама који данима пробијају путеве и оспособљавају комуникације и прилазе. Двадесет добровољаца помагало је на изради бедема у Сремској Митровици. Известан број људи је понудио и смештај за породице које су остале без дома над главом. Из дијаспоре желе да уплате прилоге за унесрећене....
Општина Топола Општина ТополаВише од стотину грађана до сада је донело пакете хуманитарне помоћи у просторије Црвеног крста у Тополи у виду гардеробе, хране, воде и хигијене. Међу њима су Мото клуб Топола, апотека Меркур, Вера Милошевић из Шума која је и лично и са својим пријатељима из Канаде прикупила донацију у артиклима хране и хигијене. Неки су своју помоћ слали и директно попут ПП Трнава-промет која је за Београд упутила око 20.000 џакова. Свакако да ћемо коначан списак особа које су хуманост показале на делу, било кроз хуманитарне пакете, добровољан рад или на било који други начин, објавити на званичној презентацији Општине Топола када ова ситуација прође.
Део помоћи је већ усмерен у Наталинце угроженом становништву. У договору са општинским Штабом за ванредне ситуације и Црвеним крстом Србије један део помоћи ће бити упућен у друга угрожена подручја Србије. Како не би дирали у достојанство унесрећених, у Црвеном крсту Топола моле да гардероба која се доноси буде у чистом и употребном стању.

понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Посета ЊКВ Александра II Тополи
 

Општина ТополаТополу је у суботу, 17. маја, посетио ЊКВ принц Александар II Карађорђевић са супругом, принцезом Катарином. После пријема у згради општине, где је краљевски пар дочекао председник општине Драган Јовановић, гости су се са хуманитарном помоћи "Донација ЊКВ престолонаследника Александра II и краљевске породице Карађорђевић угроженим подручјима у Србији" коју су понели са собом, упутили у места која су највише погођена услед елементарних непогода.
У Наталинцима, где је поплављено око 30 домаћинстава, су могли видети у каквом стању се налазе породице чије су куће неколико дана биле под водом. Најтужнији и најдирљивији моменат била је посета породици трагично настрадалог ватрогасца-спасиоца Дејана Лазаревића, из тополског насеља Бор, кога је у обављању своје дужности набујала Јасеница у неповрат однела са собом.

       
Крај оштећеног моста у Блазнави, окупљеним грађанима су се обратили председник Јовановић и принц Александар. Председник општине је рекао да ће се највероватиније на месту овог јасеничког моста морати градити нови. Захвалио се на посети краљевском пару, на моралној подршци коју на овај начин пружају унесрећеном становништву и утицају који они имају у нашој дијаспори. Принц Александар је са своје стране обећао да ће средства са добротворних пријема који су наредног месеца планирани у Њујорку, Чикагу, Торонту и Лондону у доброј мери бити усмерена ка Тополи и да ће искористити лична познанства, мислећи пре свега на амбасадора ЕУ у Србији, Мајкла Девенпорта, како би се општини Топола што пре помогло у санирању последица невремена.
   
На прилазима манастиру Никоље, најпре се могло видети како је водена стихија на два места прекинула комуникацију са манастиром која је у току претходне ноћи успостављена. Манастиру прети опаснос од клизишта. Зид иза конака није издржао. Санација конака, а пре свега отклањање опасности од клизишта као и на другим местима су неминовне.
         
понедељак, 19. мај 2014.
[почетна страна]
 
Ситуација и даље алармантна
 

Општина ТополаСмањењем падавина постепено се повлачи вода која се у претходна два дана излила из својих корита. Каменица, Кубршница и нарочито Јасеница оставиљају за собом пустош коју тек треба санирати, а по свему судећи у неповрат односе и један људски живот. Дејан Лазаревић, припадник Ватрогасно-спасилачке јединице Топола, кога је набујала Јасеница понела својим током када је јуче покушао да спасе човека и даље се води као нестало лице. Штаб за ванредне ситуације који је заседао и овога јутра и организовао непрекидна дежурства, ангажовао је око 50 људи у потрази за Лазаревићем.
И поред „стидљивог“ повлачења воде, ситуација на територији општине Топола се не поправља. Школе ни данас неће радити. Уз сву материјалну штету коју су елементарне непогоде изазвале свакако су најважнији људски животи. По овом питању најугроженије је село Наталинци. Овде је Јасеница поплавила око 30 домаћинстава. Она се тренутно повукла за око један метар, али су куће и дворишта и даље пуни воде. Представници Црвеног крста, Центра за социјални рад и здравствене заштите већ располажу списком од поплаве угрожених домаћинстава. Њима ће бити упућена неопходна помоћ. Када се вода буде повукла пумпама ће се очистити око 150 бунара и вода бити узоркована и хлорисана. Предузеће се све неопходне мере како би се спречила појава хидричне епидемије.

Општина ТополаОпштина ТополаСаобраћај се у општини одвија само у правцима који су безбедни за људски живот. То још увек није могуће у селу Блазнава где је оштећен мост преко Јасенице и на прилазу селу Загорица због набујале Кубршнице. Ка Загорици се тренутно оспособљава алтернативни пут како би се обезбедила комуникација са овим селом. Слична је ситуација и са манастиром Никоље. Комуникација са монахињама манастира је у прекиду и очекује се њено брзо успостављање. Засеоцима у горњој Јасеници се због набујалих потока тешко може прићи, али службе за санацију штете делују ургентно и одмах пружају помоћ и оспособљавају оне прилазе који су у том тренутку најнеопходнији. У овом делу општине опасност прети и од клизишта која се већ појављују нарочито у Јарменовцима.
Као проблем појавило се и питање снабдевања електричном енергијом. Оспособљавају се путеви за прилаз трафо-станицама. Такав је случај са Војковцима. Блазнава нема струју два дана. Нису је имали ни Јарменовци ни Шаторња, а нема је ни део Наталинаца и Павловац. Састанку Штаба за ванредне ситуације присуствовао је и Милан Швабић, директор огранка ЕПС-а у Аранђеловцу. За очекивати је да ће се до вечерас оспособити далековод у Блазнави, а убрзано се ради и на набавци неопходног материјала. Укупно узев проблема је много, али се они убрзано и систематски превазилазе.

петак, 16. мај 2014.
[почетна страна]
 
Огромне поплаве – у питању и један људски живот
 

Поплаве изазване великим падавинама довеле су до проглашења ванредне ситуације у општини Топола, а још увек је под знаком питања живот Дејана Лазаревића, припадника Ватрогасно-спасилачке јединице Топола кога је понела набујала Јасеница. Он је са својим колегом Марком Урошевићем покушао, код моста у Жабарима одакле пут води ка Горовичу, из реке да извуче лице које је бујица понела и које је успело да се задржи на једном стаблу. Од тог тренутка Лазаревићу се губи траг, док је Урошевић успео да преплива реку и пребаци се на другу страну обале.
На основу Закона о ванредним ситуацијама и других законских и подзаконских аката који регулишу ову материју, председник општине Топола, Драган Јовановић донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији општине Топола због елементарне непогоде – поплаве.
Одлука ступа на снагу даном доношења.
Поред тога, општински Штаб за ванредне ситуације је донео Наредбу по којој данас и сутра (15. и 16.мај) неће радити Средња школа "Краљ Петар I" као и комплетна мрежа основних школа и предшколских установа на територији општине Топола.
-После непрекидних падавина у предходних неколико дана дошло је до изливања река и потока на територији општине Топола, због чега је дошло до плављења приобалног подручја, плављења мостова и прекида у саобраћају. Имајући у виду достављене прелименарне извештаје, утврђујем да су се стекли услови за доношење Одлуке да се на целој територији општине Топола прогласи ванредна ситуација – рекао је у саопштењу о Одлуци председник општине Драган Јовановић.
Општина ТополаСедници општинског Штаба за ванредне ситуације, присуствовао је и Бранко Јовановић, начелник Управе за ванредне ситуације из Крагујевца. Грађанима је упућена порука да кретање сведу на минимун и без крајње потребе не крећу на пут. Становницима села Наталинци се саветује да из предострожности од загађења услед обилних падавина и набујалости река и потока за пиће не користе бунарску воду. Водом за пиће моћи ће да се снабдеју из цистерни које је тамо упутило Јавно комунално стамбено предузеће Топола. Повереници Цивилне заштите, Штабу за ванредне ситуације редовно шаљу податке и извештаје о стању на терену.

     
     
     
На седници Штаба је анализирана тренутна ситуација. Реке Јасеница, Каменица и Кубршница наносе огромну штету, као и одрони и клизишта на планини Рудник. У Наталинцима је набујала Јасеница поплавила око 30 домаћинстава. Путни правац Топола – Рудник је делимично проходан. Због клизишта и одрона саобараћај је дозвољен само путничким возилима. Правац Шаторња – Страгари је обустављен за саобраћај због оштећења моста преко Јасенице у селу Блазнава. Иста је ситуација и на путу Топола – Рача у селу Сепци, где се Јасеница излила преко коловоза и моста. Такође, обустављен је саобраћај за села Маскар и Загорицу. Готово све макадамске путеве оштетила је вода - груба процена само од ове штете износи више стотина милиона динара.
четвртак, 15. мај 2014.
[почетна страна]
 
Промоција пројеката Општине Топола
 

Општина ТополаДанас су у скупштинској сали Општине Топола промовисани пројекти који се финансирају средствима Европске уније. На конференцији за новинаре која је тим поводом организована, гостима су се, поред председника општине Драгана Јовановића, обратили и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Мајкл Девенпорт, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић, као и представници градова и општина који се у пројектима појављују као партнери или је Општина Топола партнер са њима.
По јавним позивима Делегације ЕУ у Србији за подношење предлога пројеката, Општини Топола је одобрено и финансијски подржано спровођење три пројекта од чега два у оквиру Програма Exchange 4. То су:
1. Услуга помоћ у кући старима у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка;
2. Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја;
3. Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола
.
Упознајући присутне са пројектима, председник општине Топола, Драган Јовановић је рекао да је Општина Топола носилац првог пројекта, а партнери у њему су Општине Аранђеловац и Смедеревска Паланка. Пројекат по његовим речима предвиђа успостављање ове услуге социјалне заштите у све три општине као и размену искустава јединица локалне самоуправе на успостављању социјалних услуга, а све у циљу унапређења положаја старије популације и њихове интеграције у заједницу. Укупна финансијска вредност пројекта износи 136.835,13 еура. Финансијски допринос Делегације ЕУ је 122.987 еура, а Општине, корисници донације, ће суфинансирати пројектне активности са 10,12%.
У другом пројекту „Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја“ председник Јовановић је рекао да је носилац пројекта Град Крагујевац, а партнери на пројекту су Општине Топола, Кнић, Рековац и Баточина. Циљ пројекта је стварање услова за пренос власништва над општинском имовином са државе на локалне заједнице. Финансијска средства предвиђена за спровођење пројектних активности у Тополи која износе око 30.000 еура, биће утрошена за набавку ИТ опреме и програма као и ангажовање додатних људских ресурса за обављање пописа имовине.
„Подршка самосталном животу избеглих и интерно расељених лица у Општини Топола“ је, по речима председника општине, пројекат који Општина Топола самостално спроводи. Циљ је оснаживање избеглих и расељених лица за самосталан живот и привређивање. Његова укупна финансијска вредност износи 64.240 еура од чега Делегација ЕУ финансира 57.816 еура.
Драган Јовановић је говорио и о плановима Тополе као мале општине са скромним буџетом и жеље за уклапањем у евро интеграције и неопходности стварања услова за то. Истакао је да ће успешна реализација наведених пројеката директно утицати на одобравање финансијских средстава ЕУ за финансирање приоритетних стратешких пројеката у будућности, као што су пројекти решавања питања водоснабдевања, развоја инфраструктуре и заштите животне средине и енергетске ефикасности. Изразио је и жељу за сарадњу са сличним општинама ЕУ у чему се такође очекује помоћ Делегације Европске уније у Србији.
Генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић је рекао да се први задатак ове асоцијације градова и општина Србије у доброј мери испуњава, да се грант шема спроводи и да су градови и општине припремљени за реализацију пројеката, а Општина Топола зато и има вођство у спровођењу својих пројеката. На тај начин се и доказује да сви они који се боре за децентрализацију временом постају и све снажнији. Станичић је истакао да време пред нама захтева јачање локалне самоуправе и њихову опремљеност пре свега знањем. Генерални секретар СКГО указује на значај квалитетног рада и политичког вођства сваког од пројеката, наводећи Тополу као пример постојања пуне подршке заједнице у којој се пројекти реализују. Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Мајкл Девенпорт је у више наврата, још као амбасадор Велике Британије, боравио у Тополи. Овога пута као шеф Делегације ЕУ он је изразио захвалност градоначелнику Тополе на позиву и задовољство што присуствује скупу. Жеља му је била да градове и општине који учествују у реализацији пројекта охрабри и подржи да наставе овим путем.
-Учествовање локалних самоуправа у процесу европских интеграција и реформи је од великог значаја. Европска унија већ годинама финансира програме за општине како би их оснажила и подстакла да буду активне и да европске интеграције доведу на најоптималнији ниво, а то је што ближе грађанима - рекао је Мајкл Девенпорт и између осталог додао да је Топола одличан пример активне општине. Изразио је очекивања да ће општине у сарадњи са централним властима спровести реформе пре свега у социјалној и области рада.
Присутнима су се обратили и поздравили их и представници општина – учесника пројектних активности: Председник општине Аранђеловац, Бојан Радовић, председник општине Баточина, Радиша Милошевић, представник града Крагујевца Биљана Томић и представник општине Кнић, Зоран Ђоровић.

     
     
По завршеном представљању пројеката, Мајкл Девенпорт, Ђорђе Станичић и Драган Јовановић су посетили Средњу школу „Краљ Петар I“. Директор ове средњошколске установе Љубиша Недељковић их је упознао са њеним радом, а такође и са пројектима који су већ финансирани од стране Европске уније, а реализовала их је ова школа. Реч је о пројектима као што су Реформа средњег стручног образовања, Модернизација средњег стручног образовања, Пилот програм обуке незапослених и вишка незапослених у Шумадијском округу и Студијска путовања. Поред тога ученици школе постављали су питања шефу Делегације Европске уније Мајклу Девенпорту. Средњошколце је занимала могућност наставка школовања у иностранству, могућности путовања... Гости су посетили и кабинете информатике где су такође разговарали са ученицима и њиховим професорима. Све у свему један непосредан-спонтан, пријатан разговор, какав је уосталом и данашњи уважени гост Тополе – Мајкл Девенпорт.
среда, 30. април 2014.
[почетна страна]
 
Јасеница озбиљно прети
 

Општина ТополаОпштина ТополаОбилне падавине које изазивају поплаве река и протеклих дана наносе велику штету градовима и селима Србије, прете и општини Топола. Због тога је овога јутра председник општине Топола, Драган Јовановић, у улози команданта, сазвао седницу Штаба за ванредне ситуације на којој је сагледано тренутно стање на територији општине.
Највеће штете до сада нанела је река Јасеница и то у свом горњем току, као и Никољска река. Јасеница се на неколико места синоћ излила. У Шаторњи, насеље Кусаица у коме живи око 10 домаћинстава, потпуно је одсечено. До изливања је дошло и у Гуришевцима и мањег у Божурњи и Жабарима.
Тренутно опасност од изливања Јасенице прети Наталинцима. Њено корито је овде пуно. Дирекција за изградњу општине Топола и ЈКСП су тамо већ упутили људе и механизацију како би се џаковима са песком додатно подигли бедеми и заштитило угрожено становништво, а уколико би киша наставила да пада опасност прети за готово тридесет домаћинстава.

     
петак, 25. април 2014.
[почетна страна]
 
Делегација Марибора у Тополи
 

Општина ТополаОпштина ТополаТополу jе данас посетила делегација града Марибора. Делегацију из Словеније коју је предводио Бојан Кирбиш, председник мариборске општине Старше, у просторијама општине примио је председник општине Топола, Драган Јовановић.
Председник Јовановић је најпре упознао госте са историјатом Тополе. У даљем току разговора отворене су теме усмерене ка стварању повољне пословне климе и могућности економске сарадње два града.
Поред разговора са председником Јовановићем, гости из Марибора посетили су знаменитости Тополе: Задужбину краља Петра I – Цркву светог Ђорђа на Опленцу, Краљеву кућу и Краљев вински подрум.

уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Туцанијада 2014
 

Општина ТополаДанас је у Карађорђевом граду одржано VI такмичење за избор најјачег и најлепшег јајета. Овогодишња Туцанијада, како се званично назива ово такмичење, окупила је 37 учесника. У конкуренцији су углавном били малишани. Победничко јаје на крају такмичења је полупано и поједено како би се присутни уверили у регуларност такмичења. Културни центар Топола који је организатор овогодишње Туцанијаде, наградио је победнике пехарима и плакетама.
Победу је са својим јајетом однела мала Вања Коларевић. Друго место освојила је Биљана Нићифоревић, а треће Петровић Ђорђе. Титулу победника у избору најлепшег ускршњег јајета понела је Магдалена Петровић.

       
уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Јутрење на Опленцу
 

Општина ТополаОпштина Топола Хришћански храмови и верници обележили су највећи празник у години – ускрснуће Исуса Христа. Тако је било и у Тополи. У цркви светог Ђорђа на Опленцу, у суботу у поноћ, започело је васкршње јутрење и света литургија коју су у присуству великог броја верника и пратњу црквеног хора „Опленац“, служили свештеници опленачког намесништва.
Почетак васкршњег славља представља и крај седмонедељног Великог поста, тако да је после причешћа уследило куцање ускршњим јајима уз традиционалан поздрав ХРИСТОС ВАСКРС – ВАИСТИНУ ВАСКРС!
Основа новозаветне проповеди и вере у спасење – Васкрс-Ускрс – празник је над празницима и ове године га у исто време обележавају сви хришћани. У шаренилу боја ускршњих јаја, стари је обичај да се прво јаје офарба у црвено.

     
уторак, 22. април 2014.
[почетна страна]
 
Загрљај у Ускрсу
 

Општина ТополаОпштина ТополаУ центру Тополе у току је продајна изложба ускршњих радова и осликаних јаја коју је организовало Удружење „Загрљај“ – Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним лицима и другим хендикепираним лицима општине Топола, у сарадњи са Удружењем хранитеља и старатеља „Цврчак“. Свесрдну помоћ у припреми изложбе пружили су ученици основне школе „Карађорђе“.Општина ТополаОпштина Топола
Шаренило и разноликост фигура и јаја привлачи пажњу пролазника, а када се постави питање цене она једноставно не постоји – потпуно је купцу на вољу остављено колико ће које јаје или украс да плати.

четвртак, 17. април 2014.
[почетна страна]
 
BIZNIS PARTNER 2014
 

На основу анализе великог броја компанија, предлога пословних партнера и резултата независних истраживања тржишта, ОПШТИНА ТОПОЛА КАО ЈЕДИНА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ ЈУГО-ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ ПОНЕЛА ЈЕ ТИТУЛУ BIZNIS PARTNER 2014.
Коначна одлука је донета на основу анализе добијених резултата који су потврдили да је Општина Топола креирала услове за повољнију пословну климу и амбијент атрактиван за потенцијалне инвеститоре. Том приликом водило се рачуна о ширим друштвеним интересима, локалној заједници и еколошким императивима окружења, унапређењу инфраструктурне опремљености и убрзању процедура, што са своје стране утиче на стварање нових партнерстава, побољшање пословне и инвестиционе климе и успостављање пословне сарадње у региону.
Бизнис партнер је потврда пословне успешности и регионалне препознатљивости, а добитницима је част, будићи да компаније саме бирају и оцењују своје пословне партнере за које сматрају да испуњавају постављене критеријуме.
Престижно признање које се додељује од 1995. године, Општини Топола биће уручено 17. јуна 2014. године у хотелу Metropol Palace у Београду, у присуству осталих лауреата, бројних пословних партнера, угледних привредника, представника Владе, чланова дипломатског кора, представника медија и других уважених личноссти из јавног и културног живота у региону.

среда, 16. април 2014.
[почетна страна]
 
Интересовање за понуде Централне Србије
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа управо завршеном Међународном сајму туризма који је од 10. до 14. априла одржан у Новом Саду, око 120 излагача представило је своје понуде за путовања, летовања, излете и викенд одморе. Као и претходно у Нишу и овога пута, у Мастер хали сајма, своју туристичку понуду и потенцијале обједињено су, у оквиру регије Централне Србије, изложиле туристичке организације Крагујевца, Тополе, Кнића, Баточине, Лапова, Раче, Рековца и Деспотовца. Представљене су културно-историјске и природне знаменитости, нови туристички производи, водичке туре и манифестације нашег региона.
Пажњу посетилаца привукла је понуда сеоског туризма, укључујући и могућност активног одмора. Такође, интересовање је владало за програм посете најзначајнијим црквама и манастирима, тј за верски туризам и најзначајнијим локалитетима на нашем подручју из Првог светског рата. Представници новосадских агенција показали су интересовање за програм посете Тополи и Крагујевцу, пре свега у оквиру једнодневних излета.
Штанд Централне Србије међу првима су посетили његова екселенција Семуел Самсон, амбасадор Индонезије, Гордана Радосављевић, помоћник министра привреде за сектор туризма, Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије, затим представници привредних комора, излагача из земље и иностранства итд.
Новосадски сајам је ове године, за разлику од предходних, организован у априлу, али је посетилаца, по општој оцени излагача, било веома мало, иако су истовремено организовани сајам гастрономије и изложбе вина и старих заната. Међутим, дешавања на овој манифестацији пропратио је велики број новинара, тако да је медијска промоција била изузетно квалитетна.

уторак, 15. април 2014.
[почетна страна]
 
„Опленац“ на сајму у Нишу
 

Општина ТополаОпштина ТополаНа 15. Међународном сајму туризма и активног одмора одржаног од 3. до 5. априла у Нишу, на заједничком штанду у оквиру регије Централна Србија, Туристичка организација ''Опленац'' из Тополе, у оквиру туристичких потенцијала општине представила је споменичко наслеђе, винске путеве и винске туре као и дефинисани туристички производ – манифестациони туризам. Носиоци манифетационог туризма у Тополи али и повод за долазак су две дефинисане манифестације – Опленачка берба грожђа и Ђурђевдански дани на Опленцу. Ове године на штанду Туристичке организације појавила се и разнолика понуда сувенира, која је поред укупне туристичке понуде, привлачила велики број гостију.
На сајму који је одржан у хали Чаир, представило се 111 излагача из земље и региона. Осим Србије, на сајму су се представили излагачи из Републике Српске, Босне, Црне Горе, Грчке и Бугарске. Своју понуду, поред туристичких организација општина и градова, представиле су и туристичке агенције, хотелијери, туроператори и клубови адреналинских спортова.

среда, 9. април 2014.
[почетна страна]
 
TO „Oпленац“ на Међународним сајмовима
 

Општина ТополаОпштина ТополаТуристичка организација „Опленац“ из Тополе учествоваће у наредне две недеље на два значајна Међународна сајма. У Нишу се од 3. до 5. априла одржава 15. Међународни сајам туризма и активног одмора. На заједничком штанду сајма, у оквиру регије Централне Србије, туристичке потенцијале општине Топола, ТО „Опленац“ представиће заједно са туристичким организацијама Крагујевца, Деспотовца, Раче, Кнића, Баточине, Лапова и Рековца. Досадашња искуства овако удруженог појављивања на сајмовима показала су да се у заједничком представљању туристичких производа општина Централне Србије укупно задржавање туриста продужава, а додатна потрошња повећава.
Општина ТополаПоред Ниша, ТО „Опленац“ ће се, такође у оквиру регије Централне Србије, појавити и на Међународном сајму туризма који се од 10. до 14. априла одржава у Новом Саду. Сајам ће бити прилика да се у оквиру манифестационог туризма промовишу Ђурђевдански дани на Опленцу и Опленачка берба, али и збирно споменичко неслеђе, вино и винске туре, које представљају повод за долазак туриста. Овај сајам се први пут одржава у пролећном термину, а основна идеја и разлог померања са јесењег у пролећни термин је промоција туристичких потенцијала Србије у наступајућој туристичкој сезони.

среда, 2. април 2014.
[почетна страна]
 
Отворимо врата хранитељству
 

У организацији Удружења хранитеља и старатеља „Цврчак“ из Тополе, данас је у сали хотела „ТРИ О“ одржана трибина под називом „Отворите врата хранитељству“. Основни циљ трибине - којој су присуствовали грађани који су већ хранитељи или заинтересовани заОпштина Топола хранитељство, невладин сектор, представници установа социјалне заштите, професионалци запослени у тим установама - била је афирмација хранитељства као једног од облика заштите деце без родитељског старања.
Присутне је у уводном обраћању поздравио председник Удружења, Драгош Митровић и сам хранитељ и у поздравној речи подсетио да је данашња трибина једна од бројних активности у оквиру пројекта „Подршка хранитељским породицама у Тополи“. Захвалио се и фондацији „Траг“ која је омогућила финансијску подршку пројекту.
Општина Топола Председник општине Топола, Драган Јовановић, је скренуо пажњу присутнима на племенитост коју хранитељство носи са собом, а посебно на пружање помоћи најмлађима којима је она и најпотребнија. Указао је на потребу за новим хранитељским породицама која је нарочито изражена у последњих годину дана.
-Потребно је да се глас са ове трибине што јаче чује... утичимо на најближе, на своје пријатеље јер морамо имати још више породица које се баве хранитељством – рекао је између осталог председник Јовановић и обећао да ће локална самоуправа све учинити да се као и до сада Удружењу хранитеља нађе при руци и одговори на њихове потребе.
У даљем делу трибине, хранитељица Ивана Јанковић је надахнуто и емотивно пренела своја искуства говорећи о деци која су била код ње на хранитељству. Директор Центра за породични смештај из Крагујевца, Славиша Сорак, представио је установу која је основана пре две године одлуком Владе Републике Србије, у чијој надлежности је пет округа: Рашки , Расински, Златиборски, Моравички и Шумадијски. Истакао је да су преузете надлежности у непосредном праћењу и подршци за три округа у којима се налази око 300 хранитељских породица са 400 деце.
Десанка Ђорђевић Једоксић, правник у Центру за социјални рад у Аранђеловцу и Тополи, дала је законски оквир хранитељства који се ослања на права деце и хранитеља као и бенефиције које су омогућене деци. Након тога, Јасмина Барјактаревић, едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, говорила је о стандардима и процедурама у хранитељству, појашњавајући да свака потенцијална хранитељска породица мора бити стабилна по свим статусима што је основни предуслов за бављење хранитељством.

           
       
Општина ТополаВерица Новчић Петрић, такође едукатор Центра за породични смештај из Крагујевца, је говорила о реализацији обавезних програма припреме и обуке хранитеља. Осврнула се на значај усвајања знања и вештина хранитеља са циљем подршке деци у превазилажењу кризних ситуација.
-Хранитељство као родитељство плус, представља изазов који мобилише снагу породице и ресурсе заједнице – рекла је Верица Петрић.
Испред невладиног сектора сектора обратила се Славица Ђурић Павловић која је подсетила суграђане на невладин сектор у нашој општини, активности и значајну везу са институцијама. Поред тога она је истакла и значај НВО „Загрљај“ као ресурс за хранитељске породице које брину о деци и младима са развојним тешкоћама.
Неопходност и корисност одржавања трибине употпуњена је постављањем питања која су уследила на њеном крају. Осим тога присутнима је подељен и пропагандни материјал – информатор о хранитељству као и први број часописа „Породични смештај“.
четвртак, 13. март 2014.
[почетна страна]
 
Жена Општине
 

Општина ТополаУ оквиру обележавања 8. марта, Међународног дана жена, данас је у сали биоскопа у Тополи уручено признање „Жена општине Топола“. Овогодишња славодобитница је псохолог Верица Новчић - Петрић, запослена у Центру за породични смештај и усвојење у Крагујевцу. Миодраг Лазић, председник удружења СУБНОР-а Тополе које је, уз покровитељство Општине и организатор манифестације, уручио је Верици Петрић и плакету „Даринка Радовић“ која се додељује уз ово признање. Плакета се додељује у области хуманости, пожртваности, родољубља и човекољубља.
Поред тога, мајкама, супругама и уопште породицама палих бораца са подручја општине Топола у сукобима 1990-1999, Удружење РВИ и ППБ Србије традиционално је, као знак пажње уручило пригодне поклоне. Поклоне је у име Удружења уручио Јовица Павловић.
У културном делу програма публици се представила млада женска певачка група КУД „Опленац“ као и фолклорни ансамбл, док је у драмском делу приказана „Бајка о Даринки“, по тексту и у режији Јоване Милованчевић.

           
       
петак, 7. март 2014.
[почетна страна]
 
Инвестиције и радови од значаја за Тополу
 

Данас је у радној посети Тополи боравио Велимир Илић, министар за грађевину и урбанизам у Влади Републике Србије. Са својим домаћином, председником општине Драганом Јовановићем, министар Илић је обишао радове на изградњи фекалне канализационе мреже у тополском насељу Крива бара, пројектом који се реализује у сарадњи са овим Министарством.
Општина Топола-Радови које изводимо су и због грађана Тополе и због повољнијих услова водоснабдевања и живота уопште од великог значаја и ја се у име грађана Тополе и овог дела Шумадије од срца захваљујем ресорном министру Велимиру Илићу. Данас смо овде у Кривој бари – ободном делу Тополе у коме се врши изградња фекалне и кишне канализације. Овај пројекат је битан за Тополу пре свега због обезбеђења изворишта Кречана које смо пустили у рад прошле године, а које се показало кључним за стабилизацију водоснабдевања Тополе. План је да у току ове године проширимо Кречану јер она има простора да даје више од 10 литара воде у секунди. Изградњом канализације ми штитимо и ово извориште. Терен је веома захтеван, али људи из ЈКСП веома савесно раде свој посао тако да ће он бити завршен до краја овог месеца – рекао је председник општине Топола.
Он је такође нагласио да вредност ове инвестиције износи више од 10 милиона динара. По 50% средстава улажу Општина и Министарство за грађевину и урбанизам. По завршетку ових радова прелази се у други део Тополе у улицу Омладинских бригада где ће се такође изводити радови на изградњи фекалног колектора чија ће изградња коштати око 8 милиона динара, а општина Топола ће га финансирати заједнички „динар на динар“ са Владом и ресорним Министарством.

           
Министар Илић је истакао да је овде реч о једној од великог броја инвестиција које су заједнички реализоване у Тополи. По његовим речима циљ је да свако место, без обзира на његову величину добије канализацију. На овај начин, тврди Илић „избегавамо еколошку катастрофу, тако да је изградња фекалне канализације постављена као један од наших приоритета“. Он је нагласио и нужност промене водоводних азбестних цеви због својих канцерогених својстава. „Где год их има, рекао је Велимир Илић, њихову замену стављамо на прво место“.
-Мада је ово техничка Влада, ми ове послове радимо... Градилишта раде и у Тополи и у другим местима. Ради се и гради нормално као да нису избори – рекао је између осталог министар урбанизма и грађевине у првом делу посете Тополи.
У другом делу посете председник Јовановић је са својим гостом посетио фарму крава у Белосавцима, чији је власник Драган Мијатовић. У својим објектима он негује више од 50 крава музара. Поред низа проблема са којима се сточари суочавају, Велимир Илић је указао и на акутни проблем који главобоље задаје и сточарима овог краја као и многих других крајева Србије, а то је недовољна количина воде неопходне за стоку. „Вода једноставно нестаје из бунара“ рекао је и истакао да се овај проблем мора решавати на нивоу државе. На крају своје посете општини Топола, као једно од решења, Велимир Илић је видео у артеријским бунарима и понудио испитивања и истраживања институција које се тим послом баве.
уторак, 4. март 2014.
[почетна страна]
 
Додела стипендија
 

Општина ТополаУ скупштинској сали општине, у суботу, 1. марта, студенти који имају пребивалиште на територији Општине Топола, потписали су уговоре о стипендирању за школску 2013/2014 годину. Уговоре са студентима је у име Општине потписао председник Општине Драган Јовановић. Он је пожелео студентима пуно успеха на студијама и животу уопште, а такође и „нека вас хвале резултати које постижете на својим факултетима, а који ће вас довести до факултетских диплома“.
Право на општинску стипендију стекло је 99. студената. Основну општинску стипендију у износу од 3000 динара примаће њих 68. док ће 31 студент примати увећану општинску стипендију у износу од 5000 динара.

           
понедељак, 3. март 2014.
[почетна страна]
 
Припреме за сајам туризма
 

На 36. Међународном сајам туризма који се од 27. фебруара до 2. марта одржава на Београдском сајму, учешће ће традиционално узети и Туристичка организација „Опленац“ из Тополе. Туристичке потенцијале и дестинације општине Топола, Туристичка организација ће презентовати на заједничком штанду регије Централна Србија, у хали 4, број 4018. На истом штанду са општином Топола, представиће се град Крагујевац, општине Рача, Баточина, Кнић, Лапово и Деспотовац.

понедељак, 24. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Сретење на Опленцу
 

Општина ТополаДан државности Републике Србије обележен је у суботу, 15. фебруара, на Опленцу полагањем венаца и црећа на саркофаг вође I српског устанка. Сенима вожда Карађорђа, у цркви светог Ђорђа, поклонили су се председник техничке Владе Републике Србије, Ивица Дачић, престолонаследник Александар II Карађорђевић, принц Филип као и делегације Општине Топола, српских ветерана и Задужбине краља Петра I.
Премијер Дачић је, честитајући Дан државности, поручио грађанима да овај дан представља и тежње за изградњу модерне државе каква Србија у будућности жели да буде. „Време у којем смо није време за експерименте с државношћу, већ време да јединствено кренемо путем који ће нас водити ка сигурнијој будућности“, рекао је Дачић.

         
уторак, 18. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Предлози нових међумесних редова вожње
 

Поводом преузимања линија у локалном саобраћају на територији општине Топола од стране „Вуловић транспорта“ из Крагујевца који је ступио на снагу од 1. фебруара, данас је председник општине Драган Јовановић примио житеље села Овсиште и Трнава. Мештани ових села су од председника Јовановића захтевали да се аутобуска линија која иде у Трнаву преко Божурње и Овсишта раздвоји што је председник општине у сагласности са превозником и прихватио. То значи да ће директна линија преко Божурње ићи за Овсиште и неће даље саобраћати за Трнаву. Иначе, цена месечних карата за ђаке на релацији Овсиште-Топола износи 3200 динара, а у току сутрашњег дана саопштиће се табеле са свим ценама и категоријама.
„Вуловић транспорт“ је данас на увид доставио захтев за међумесне односно републичке линије које је упутио Министарству саобраћаја, а које се могу видети у прилогу овог текста. Ради појашњења AS означава аутобуску станицу, а C центар.
Председник Јовановић је од грађана затражио да доставе своје примедбе, коментаре и предлоге и да ће месечне карте важити и у овим међуградским аутобусима када Министарство да сагласност на достављени ред вожње, а локална самоуправа подржава овај захтев јер само уклапањем међуградских и локалних линија се може добити квалитетан превоз у општини.
Предлози нових међумесних редова вожње

уторак, 4. фебруар 2014.
[почетна страна]
 
Топола носилац пројекта Помоћ у кући
 

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола и званично је постала носилац пројекта „Услуга помоћ у кући за старе у општинама Топола, Аранђеловац и Смедеревска Паланка“ који ће се наредних дванаест месеци финансирати из средстава Европске уније. У београдском хотелу Crowne plaza у среду, 29. jануара, одржана је свечана церемонија потписивања уговора са градовима и општинама чији су пројекти одабрани за финансирање у оквиру грант шеме EU Exchange 4. Уговор је у име општине Топола потписао председник општине Драган Јовановић.
Церемонији потписивања присуствовали су Мајкл Девенпорт, амбасадор ЕУ у Србији, Игор Мировић, министар регионалног развоја и локалне самоуправе, Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за Европске интеграције у Влади Републике Србије и други угледни гости.
Општина ТополаПоводом потписивања уговора председник Јовановић је изразио задовољство чињеницом да је Општина Топола носилац пројекта вредног више од 100.000 еура, као и стручним кадром оспособљеним да изради овако сложен пројекат. Млађи партнери Тополе у његовој реализацији биће општине Аранђеловац и Смедеревска Паланка. Геронто домаћице ће обилазити стара и изнемогла лица и помагати им у обављању кућних послова.
Организатор церемоније је Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО). Програм Exchange 4 спроводи СКГО која ће корисницима грантова пружити стручну подршку у току реализације пројекта, а према процедурама ЕУ и у складу са важећим законским прописима.

четвртак, 30. јануар 2014.
[почетна страна]
 
У славу просветитеља
 

Општина ТополаОпштина ТополаШколе тополске општине обележиле су данас сечењем славског колача, драмским и хорским извођењем, школску славу – Светог Саву. Сечењу славског колача у Основној школи „Карађорђе“ присуствовао је и председник општине Драган Јовановић. На име и дело првог српског архиепископа, дипломате и просветитеља подсетили су се присутни уз помоћ ученика и наставника који су се потрудили да својим програмом у школама развеју дух православља.

           
           
понедељак, 27. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Пас напао девојчицу
 

Поводом немилог догађаја до кога је овога јутра дошло, председник општине Топола, Драган Јовановић, издао је следеће саопштење за јавност:
„Јутрос је за длаку избегнута трагедија јер је девојчицу Сару Петровић из Тополе, када је кренула у школу, напао пас ротвајлер. Девојчица је '99 годиште и тренутно је у болници у Аранђеловцу. Према казивању директора болнице др Благојевића девојчица је добро, нема виталних повреда, има крвне подливе на леђима и огуљена колена. Наравно у шоку је после свега. Сара неће бити задржана на болничком лечењу и за сат времена ће већ бити код куће. Пас није луталица. Од познатог је власника. На терену су тренутно полицајци и ветеринарски инспектори. Не могу лако да га ухвате. Овај догађај је још само један пример да се ови Закони где су пси заштићени као људи потпуно накарадни и ево до чега доводе. Против власника пса биће поднета кривична пријава. Време је да се мења и Одлука о држању паса и условима ко поже држати у дворишту оваквог пса, јер ово је пример шта се може десити када се о псу не води рачуна.“

Најновија вест:
Према последњим информацијама пас је ухваћен и налази се под надзором. Очекује се збрињавање у прихватилиште од стране зоохигијенске службе.

среда, 22. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Изградња система за наводњавање
 

Имајући у виду значај наводњавања који се првенствено огледа кроз обезбеђивање високих и стабилних приноса гајених култура, као и податак да се Србија по површинама под системима за наводњавање налази међу последњим земљама Европе, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за пољопривредно земљиште у сарадњи са Општином Топола, издвојиће значајна средства за израду пројектно - техничке документације и изградњу заливних система у наредним годинама.
Потребно је да се заинтересована лица за израду пројектно-техничке документације и изградњу система за наводњавање – регистровани пољопривредни произвођачи – физичка и правна лица обрате Општинској управи општине Топола ради евидентирања. Такође, могу се пријавити и лица која су самостално или уз помоћ Општине кренула у израду документације.
Рок за подношење података је 31. јануар 2014. године.
Све неопходне информације могу се добити у Општинској управи општине Топола, канцеларија број 24, као и на телефон 811-008. Контакт особа је Зорица Станковић.

понедељак, 20. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Тренуци среће за децу у хранитељским породицама
 

Традиционални новогодишњи сусрети деце која се налазе у хранитељским и старатељским породицама одржани су данас у сали хотела „Опленац“. На приредби коју шести пут за редом огранизује Удружење хранитеља „Цврчак“ из Тополе подељено је 27 новогодишњих поклон-пакетића. Заједничко дружење обогаћено је пригодним културним програмом као и избором најбољег божићњег специјалитета.
Општина ТополаОпштина ТополаСкупу се обратио председник Удружења хранитеља Драгош Митровић, а децу и госте су поздравили између осталих и председник општине Драган Јовановић и директор Центра за породични смештај и усвојење из Крагујевца, Славиша Сорок. Председник Јовановић је нагласио величину људи који се баве подизањем деце која су напуштена од стране својих биолошких родитеља и истакао њихову племенитост у тежњи да им пружи срећно детињство.
Општина Топола Драгош Митровић је честитајући новогодишње и божићне празнике најпре поздравио децу која се налазе у хранитељским и старатељским породицама. Упутио им је јасну поруку да су саставни део заједнице која брине о њима и пожелео да одрастају окружени љубављу, пажњом и бригом породица у којима се налазе. Он је подсетио на досадашњи рад и активности „Цврчка“ међу којима су и дружења и посете музејима, манастирима, позориштима, зоо вртовима и базенима. У име хранитеља, Митровић се захвалио председнику општине Драгану Јовановићу који је излазио у сусрет плановима и активностима Удружења као и Славиши Сороку на професионалној подршци. Између осталих захвлност је изражена и фондацији Траг која је препознала снагу „Цврчка“ и кроз подршку пројекту „Подршка хранитељству у Тополи“ омогућила да у наредник шест месеци Удружење буде веома активно. Сходно томе заслужним институцијама, организацијама и појединцима су уручене захвалнице.

         
           
         
           
Оно што је данас виђено и доживљено у сали хотела „Опленац“ било је препуно позитивног набоја којим је провејавао дух тежње за афирмацијом хранитељства. Бити добра хранитељска породица за њих значи бити уз дете у његовом одрастању – разумети га и помоћи да превазиђе кризе – помоћи му да правилно формира свој идентитет и припремити га за осамостаљивање.
понедељак, 13. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Благи дани у Тополи
 

Општина ТополаОпштина Топола, Задужбина краља Петра I и Црквена општина Топола са највећом радошћу са којом сав хришћански свет дочекује божићне празнике и ове године, на свечан и духовно примерен начин, обележиле су дан Христовог рођења. Програм обележавања Бадње вечери је започео уношењем бадњака у цркву светог Ђорђа на Опленцу где је, у присуству великог броја грађана, уз саслужење свештенства опленачког намесништва и црквени хор „Опленац“, одржано Божићно Бденије.
После Бденија, у порти цркве која, чини се никада до сада није била испуњенија народом, упаљен је бадњак док су са бине допирали звуци прикладних песама у извођењу младе женске певачке групе КУД-а „Опленац“. Уз уобичајени поздрав ХРИСТОС СЕ РОДИ суграђанима се обратио председник општине Драган Јовановић после чега је уследила подела божићних поклон пакетића деци. Поштујући традицију и дух православља најмлађим суграђанима је подељено више од 1000 пакетића док су одрасли имали прилику да се освеже чувеним шумадијским чајем.

         
         
       
среда, 8. јануар 2014.
[почетна страна]
 
Бадње јутро на Опленцу
 

Општина ТополаОкупљањем у кући краља Петра I, отпочело је Бадње јутро на Опленцу. По традицији, окупљени, међу којима је био и председник општине Топола, Драган Јовановић, су кренули у сечу бадњака у опленачкој шуми. Треба нагласити да изузев ове органозоване сече бадњака, појединачна сеча храстових младица на Опленцу није дозвољена.

Општина ТополаОпштина ТополаОпштина ТополаОпштина Топола

Бденије са уношењем бадњака у цркву светог Ђорђа на Опленцу предвиђено је за 18 часова после чега следи паљење бадњака, пригодан културни програм и на радост најмлађих подела божићних пакетића. За ову прилику Општина Топола, Задужбина Краља Петра I, Црквена општина Топола и низ привредника су обезбедиле више од 1000 божићних пакетића.
Позивајући суграђане да се вечерас са најмилијима окупе на Опленцу, председник Јовановић је изјавиОпштина Тополао да Општина није желела новац да троши на скупе дочеке Нове године већ да куповином пакетића за децу на овај највећи хришћански празник као и дрва за огрев социјално угроженом становништву покаже људску солидарност и лепоту даривања.

понедељак, 6. јануар 2014.
[почетна страна]
 
 
 
 
 
 
 
ПРЕТРАЖИВАЊЕ
 
 
 
 
 
Copyright © Toпола-Oпштина 2006 - 2014